You are here

Στο 1,8% οι εισφορές δημοσίων στο ΓΕΣΥ

19/03/2019 12:14

Η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων στο ΓΕΣΥ θα είναι στο 1,8% επί των μηνιαίων τους απολαβών, ύστερα από την έγκριση από την Βουλή των κανονισμών που αφορούν στις εισφορές που θα καταβάλουν οι κρατικοί αξιωματούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι για την πρώτη φάση του ΓεΣΥ.

Με την ψήφιση των κανονισμών, αναφέρεται, το 1,5% που οι δημόσιοι υπάλληλοι καταβάλλουν από το 2012 για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μειώνεται στο 0,1% και αυτό θα είναι επιπρόσθετο του 1,7% που θα καταβάλλουν για το ΓεΣΥ.

«Εάν δεν γινόταν η τροποποίηση αυτή, όταν θα ξεκινούσε η αποκοπή του 1,7% για το ΓεΣΥ, θα συνεχιζόταν να αποκόπτεται επιπλέον το ποσοστό 1,5% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το οποίο καταβάλλουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Έτσι, το ολικό ποσοστό εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων στο σύστημα υγείας θα ανερχόταν στο 3,2% με αποτέλεσμα αυτό να ήταν το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εργαζομένων, υψηλότερο ακόμα και από το ποσοστό των εργοδοτών», προστίθεται.

Διευκρινίζει ότι ο λόγος που η εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 1,8% αντί 1,7% που θα καταβάλλουν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, οφείλεται στο γεγονός ότι από φέτος τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούνιο 2020, θα έχουν στο ΓεΣΥ επιπρόσθετα δικαιώματα από τους υπόλοιπους πολίτες, όπως είναι η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Η ΑΣΔΥΚ υπενθυμίζει πως είναι η πρώτη Συντεχνία που με επιστολή της με ημερομηνία 07 Ιανουαρίου 2019, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, η οποία είχε κοινοποιηθεί και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Υγείας, Νομικών, και Εργασίας, ζήτησε ίση μεταχείριση των εργαζομένων σχετικά με τις αποκοπές στο ΓεΣΥ και στη συνέχεια ακολούθησαν οι αντιδράσεις των άλλων Οργανώσεων του Δημοσίου.