You are here

Στον ορίζοντα η χαλάρωση των μέτρων κατά πανδημίας

19/01/2022 07:21

Η σαφώς βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν οδηγεί σε επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά ούτε και σε ουσιαστικές χαλαρώσεις επί του παρόντος. Παρόλα αυτά, οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η προοπτική χαλάρωσης των μέτρων θα επιστρέψει εντός των επόμενων εβδομάδων, εάν συνεχιστεί η καθοδική πορεία του αριθμού των κρουσμάτων.

Χθες πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη σύσκεψη του υπουργού Υγείας με τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος, όλα τα ανοικτά ζητήματα γύρω από την επιδημιολογική κατάσταση, καθώς ο υπουργός θα μεταφέρει σχετικές εισηγήσεις στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της StockWatch, οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι εάν συνεχιστεί η καθοδική πορεία στον αριθμό των κρουσμάτων σε 1-2 εβδομάδες ενδεχομένως να δικαιολογείται κάποια χαλάρωση των μέτρων.

Παράλληλα, σε ότι αφορά το θέμα της τέταρτης δόσης εμβολίου, που τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη υπουργού – επιδημιολόγων την περασμένη εβδομάδα, η συμβουλευτική επιτροπή φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις, ενώ ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας ζητά περισσότερες λεπτομέρειες από τα μέλη της επιτροπής.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος έθεσε το θέμα της τέταρτης δόσης προς συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι στο Ισραήλ διεξήχθη έρευνα η οποία κατέδειξε ότι και με την τέταρτη δόση κάποιος μπορεί να κολλήσει τη μετάλλαξη Όμικρον. Γι’ αυτό, σημείωσε, συνεχίζει να συστήνεται πέραν της ολοκληρωμένης εμβολιαστικής κάλυψης, η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, η χρήση της μάσκας η τήρηση αποστάσεων.

Μια από τις εισηγήσεις που υιοθετήθηκε χθες από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και αναμένεται να τεθεί σήμερα ενώπιον της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά στη μείωση από 14 σε 10 ημέρες, του αυτοπεριορισμού επαφών που δεν εμβολιάστηκαν.

Test to stay στα σχολεία

Σε ότι αφορά το test to stay στα σχολεία, εισήγηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των εκπαιδευτικών, οι πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι αποφασίστηκε η εφαρμογή του από την ερχόμενη Δευτέρα σε προαιρετική βάση. Δηλαδή, το κάθε σχολείο θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει εάν θα το εφαρμόσει.

«Θα δίνεται η επιλογή στα παιδιά και στους γονείς, για παιδιά που δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού, αντί να τίθενται σε αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες, να έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στις σχολικές μονάδες και να υποβάλλονται σε εξέταση για περίοδο πέντε ημερών», εξήγησε, μιλώντας στη StockWatch, ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.

Φως στο τούνελ και για νοσηλείες

Μεγάλο αγκάθι, όπως αναφέρθηκε και κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Υγείας και των επιδημιολόγων, συνεχίζει να παραμένει η αυξημένη πίεση που δέχονται τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Η κατάσταση φαίνεται ότι αρχίζει να σταθεροποιείται, παρά την ανοδική πορεία που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό, ωστόσο σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, για να φανεί φως στην άκρη του τούνελ, θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη μια - δύο εβδομάδες για να αρχίσει η μείωση των νοσηλειών.

Χθες συνεχίστηκε η πτώση των επιδημιολογικών δεικτών με το ποσοστό θετικότητας να διαμορφώνεται στο 2,1%.

Τα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 ανήλθαν σε 2.200 από συνολικά 104,965 τεστ.

Στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται συνολικά 257 ασθενείς με τη νόσο COVID-19, εκ των οποίων οι 89 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Όσον αφορά την παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι τείνει να επικρατήσει και στην Κύπρο καθώς το ποσοστό επικράτησης της στην κοινότητα, έφθασε σχεδόν στο 94%.

Της Ηρώς Ευθυμίου