You are here

Στον τοίχο η κυβέρνηση για τον τελικό κυπέλου

13/05/2021 07:26

Νομικοί ξεσπαθώνουν κατά της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να επιτρέψει την παρουσία φιλάθλων στον τελικό αγώνα Κυπέλλου στις 15 Μαΐου, αλλά και τη μεγάλη συνάθροιση φιλάθλων της περασμένης Δευτέρας.

Αποδίδουν την απόφαση σε προεκλογικές σκοπιμότητες και υπενθυμίζουν ότι στις αρχές της πανδημίας στην Ιταλία, αφορμή της μεγάλης αλυσίδας του κορωνοϊού και του μεγάλου αριθμού θυμάτων, ήταν οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν μετά τον αγώνα της Αταλάντα με τη Βαλένθια.

Στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, αποφασίστηκε η νέα αποκλιμάκωση μέτρων με ισχύ από τη Δευτέρα (10 Μαΐου), με στόχο το ξεκλείδωμα της οικονομίας.

Το μέτρο με αριθμό 32 αφορά στον τελικό Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στις 15 Μαΐου 2021 και προνοεί ότι επιτρέπεται η παρουσία θεατών με 15% πληρότητα του γηπέδου που θα επιλεγεί και με απαραίτητη προσκόμιση SafePass.

Κρατούν κλειστούς τους ασκούς του Αιώλου

Οι επικρίσεις προκύπτουν στον απόηχο της απαλλαγής πολίτη από κατηγορίες παραβίασης διατάγματος στη βάση του περί λοιμοκαθάρσεως νόμου.

Το ποινικό δικαστήριο Λευκωσίας απάλλαξε χθες κατηγορούμενο που του είχε επιβληθεί πρόστιμο, χωρίς να εξετάσει τη συνταγματικότητα των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας, βάσει των οποίων η αστυνομία κατήγγειλε και επέβαλε πρόστιμο €300 στον κατηγορούμενο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του κατηγορούμενου Σάββα Σαββίδη, η υπόθεση αποσύρθηκε με εντολή του Γενικού Εισαγγελέα. Η κατηγορούσα αρχή σημείωσε πως η Εισαγγελία διέταξε την αναστολή της ποινικής δίωξης, ενώ ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου εκκρεμούν αρκετές παρόμοιες υποθέσεις, στις οποίες φαίνεται να επιλέγεται η απαλλαγή των κατηγορουμένων, ανέφερε ο κ. Σαββίδης.

Τα δικαστήρια φαίνεται να προτιμούν την απαλλαγή κατηγορουμένων από το να κληθούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας των διαταγμάτων, στο οποίο επιμένουν τόσο διάφοροι νομικοί, όσο και η ηγεσία του παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου, λόγω των επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει η πιθανή επιβεβαίωση τους.

Απαράδεκτη ενέργεια, ευθύνες στο υπουργικό

Ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και νυν πρόεδρος του γυμναστικού συλλόγου ΓΣΠ Δώρος Ιωαννίδης, δήλωσε στη StockWatch, ότι «είναι απαράδεκτη η ενέργεια του Υπουργού Υγείας να θυμηθεί ξαφνικά το Κύπελλο χωρίς να τον ρωτήσει κανένας».

Σημειώνει ότι πρόκειται για απαράδεκτη και λανθασμένη ενέργεια η οποία έδωσε έναυσμα στους οπαδούς της Ομόνοιας να διοργανώσουν φιέστα με 10 χιλ. κόσμο χωρίς μέτρα και ασφάλεια.

«Μόνο κάποιος που δεν καταλαβαίνει από αθλητισμό, θα επέτρεπε αυτή τη χρονική στιγμή την παρουσία οπαδών στον τελικό Κυπέλλου. Ευθύνες έχει και ο Υπουργός Υγείας, αλλά και το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο που επέτρεψε να ληφθεί αυτή η απόφαση», τόνισε.

Σε έντονο ύφος, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην επιβολή προστίμων σε πολίτες λόγω κυκλοφορίας λίγα λεπτά μετά τον περιορισμό κυκλοφορίας των 9 μμ. «Δεν μπορεί να κλείνουν όλη τη χώρα τις ημέρες του Πάσχα και να επιτρέπουν αυτά τα έκτροπα», είπε.

Έκανε λόγο για «έγκλημα» προς όλους όσους σέβονται την υγεία του λαού και συμμορφώνονται με τα διατάγματα.

Ο κ. Ιωαννίδης, σημείωσε πως στην Ιταλία η ραγδαία διάδοση του ιού με τα χιλιάδες θύματα, προέκυψε σύμφωνα με επιδημιολόγους, λόγω γεγονότων που ακολούθησαν του ποδοσφαιρικού αγώνα Αταλάντα - Βαλένθια.

Εγκλωβίστηκε στις αποφάσεις της η κυβέρνηση

Ο γραμματέας του παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Νικόλας Τσαρδελλής, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση λανθασμένα έδωσε άδεια στον τελικό Κυπέλλου για συμμετοχή έστω και περιορισμένου αριθμού φιλάθλων, τη στιγμή που η πανδημία είναι ακόμη εδώ και ο κόσμος καλείται να περιορίζεται και να λαμβάνει περιοριστικά μέτρα».

Άφησε να νοηθεί ότι η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στις αποφάσεις της, λέγοντας ότι «από τη στιγμή που δόθηκε λανθασμένα άδεια στην παρουσία οπαδών στο Κύπελλο (αγώνας Ανόρθωσης – Ολυμπιακού), δεν είχε άλλη επιλογή παρά να δώσει άδεια, όταν το ζήτησε η Ομόνοια».

Ο κ. Τσαρδελλής, αναφέρθηκε επίσης, στο παράδειγμα του αγώνα Αταλάντα - Βαλένθια στην Ιταλία, στον οποίο σύμφωνα με τους επιδημιολόγους οφείλεται η μεγάλη αλυσίδα διασποράς του κορωνοϊού στην Ιταλία.

Επανέλαβε ότι είναι λάθος με αποφάσεις της κυβέρνησης να γίνονται εκπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Της Ηρώς Ευθυμίου