You are here

«Στον τοίχο» ο ΟΚΥπΥ για ευρήματα γενικού ελεγκτή

30/06/2022 13:42

«Στον τοίχο» έστησαν σήμερα τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) φορείς της δημόσιας υγείας στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών όσον αφορά τα κυριότερα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τον διαχειριστικό έλεγχο του ΟΚΥπΥ.

Μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρία είναι η μείωση του αριθμού των γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια, οι πολύωρες εφημερίες που βγάζουν οι γιατροί, η μείωση των ασθενών, η εκπαίδευση των γιατρών, οι ανειδίκευτοι γιατροί που προσλαμβάνονται στα ΤΑΕΠ, η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και η βιωσιμότητά τους.

Κατά τη συνεδρία εκ μέρους του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, αναφέρθηκε ότι ο ΟΚΥπΥ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος συμβεβλημένος με τον ΟΑΥ και θα πρέπει να ακολουθεί πιστά τις νομοθεσίες για τη διαφύλαξη του οργανισμού, αλλά και για τη διαφάνεια των φορέων της υγείας.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία ούτως ώστε ο ΟΚΥπΥ να λάβει πλήρη οικονομική αυτονομία.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Σωτήρης Κούμας, ανέφερε ότι το στοίχημα είναι να καταστήσουν τα δημόσια νοσοκομεία βιώσιμα. «Τα είχαμε προβλέψει τα προβλήματα, παρόλα αυτά δεν είχαμε εισακουστεί», είπε. Αναφέρθηκε ακόμη στη μείωση του αριθμού των ιατρών, ο οποίος τώρα ανέρχεται στους 751 συνολικά, καθώς 56 γιατροί έφυγαν από τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο κ. Κούμας έκανε αναφορά επίσης στο γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις που ένας γιατρός βγάζει εφημερία 12-15 ώρες μόνος του. Ακόμη, στις αγροτικές και ορεινές περιοχές, πρόσθεσε, κανένας άλλος πάροχος υπηρεσιών υγείας δεν τις παρέχει εκτός από το δημόσιο τομέα.

Κακός εργοδότης ο ΟΚΥπΥ

Σχετικά με τη μείωση των γιατρών, ο κ. Κούμας πρόσθεσε ότι μεταξύ 2020-2021 έφυγαν 90 γιατροί σε 16 μήνες. Παρόλα αυτά, η ΠΑΣΥΚΙ για τη φυγή των γιατρών είχε προειδοποιήσει. «Έγινε αντιληπτό ότι οι γιατροί του δημοσίου υπαμείβονταν και προσπάθησαν να τους κρατήσουν. Σημαίνει ότι δεν είμαστε τόσο ανταγωνιστικοί, εάν έφυγαν τόσοι γιατροί», συμπλήρωσε.

«Παρατηρούνται φυγόκεντρες τάσεις από τους γιατρούς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι και ειδικοί γιατροί ανέρχονται στους 650. Επεσήμανε ακόμη ότι στο μισθολόγιο δεν γίνεται καμία αναφορά στο ωράριο που δουλεύουν οι γιατροί. «Παραβιάζονται τα δικαιώματα εργασίας τους και αντί 48 ώρες, δουλεύουν 60 ώρες». Υπογράμμισε ότι αυτό επηρεάζει την παραγωγικότητα των γιατρών και ότι θα πρέπει να οριστεί τι είναι παραγωγικότητα στην ιατρική.

Όσον αφορά την εκπαίδευση των γιατρών, ο κ. Κούμας ανέφερε ότι ενώ καλούνταν κάθε 4 μήνες οι γιατροί για να προβούν σε εκπαίδευση, τώρα «ξέχασαν πότε ήταν η τελευταία φορά που τους κάλεσαν». Πρόσθεσε ότι εάν πάνε οι γιατροί για εκπαίδευση είναι με δικά τους έξοδα και ότι «η εκπαίδευση εκ μέρους του οργανισμού θα έπρεπε να στοχεύει στην ειδίκευση για να υπάρχει και ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά νοσοκομεία».

Για το ζήτημα της μείωσης των ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια, τονίστηκε ότι «δεν έγινε καμία καμπάνια με στόχο να ενημερωθεί το κοινό ότι δεν κινδυνεύει από τον κορωνοϊό στα δημόσια νοσηλευτήρια. Έτσι, αυτό είχε επιπτώσεις στα έσοδα του ΟΚΥπΥ.

Ο κ. Κούμας ζήτησε επίσης να οριστεί το ποσοστό των ασθενών που πρέπει να καλύψουν οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας και να γίνει μελέτη για το πόσες υποδομές, κλίνες και ΤΑΕΠ χρειάζεται η χώρα και πού πρέπει να είναι τοποθετημένα.

Ακόμη ένα σημαντικό σημείο, είναι η ασφαλιστική κάλυψη των γιατρών για την οποία η ΠΑΣΥΚΙ δεν γνωρίζει ακόμη τι πρόκειται να γίνει.

Ανειδίκευτοι γιατροί στα ΤΑΕΠ

Σε παρέμβαση της στη συνεδρία η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σχολίασε ότι προσλαμβάνονται πάρα πολλοί νέοι γιατροί από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεπαρκής ποιότητα.

Για το σχόλιο αυτό, ο κ. Κούμας επιβεβαίωσε ότι προσλαμβάνονται γιατροί με αγορά υπηρεσιών για να εργαστούν στα ΤΑΕΠ και ότι υπάρχουν γιατροί οι οποίοι δεν έχουν ειδικότητα.

Ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ Κύπρος Σταυρίδης, αναφερόμενος στους ανειδίκευτους γιατρούς στα ΤΑΕΠ, δήλωσε ότι «δεν προσλάβαμε ούτε ένα γιατρό χωρίς ειδικότητα, προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας, εάν έγινε στο παρελθόν θα το ερευνήσουμε».

«Γίνεται τεράστια προσπάθεια για τη βελτίωση των ΤΑΕΠ και έχουν προσληφθεί ομάδες δράσεις από ειδικούς γιατρούς με εμπειρία στα ΤΑΕΠ για να βοηθήσουν στη βελτίωση. Στη στελέχωση σε κάποια νοσηλευτήρια δεν είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε, αλλά είναι πολύ μικρή η απόκλιση», πρόσθεσε.

Σχετικά με την αυτονόμηση του ΟΚΥπΥ, ο κ. Σταυρίδης ανέφερε ότι «θεωρώ ότι οργανισμός μας με μία σωστή προσέγγιση και ανάπτυξη των δυνατοτήτων του, μπορεί να πετύχει τον στόχο της αυτονόμησης».

Σημαντικότερα ευρήματα Γενικού Ελεγκτή

Ο Γενικός Ελεγκτής ενημέρωσε την επιτροπή για τα σημαντικότερα ευρήματα του διαχειριστικού ελέγχου και του ελέγχου συμμόρφωσης του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος καλύπτει την περίοδο από τις 19 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Ειδικότερα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα κάτωθι:

1. Στην καθυστέρηση στην υποβολή των οικονομικών καταστάσεων και των δημοσιονομικών εκθέσεων για τα έτη 2018 και 2019, καθώς και των οικονομικών καταστάσεων για το έτος 2020.

2. Στις αδυναμίες και τα τρωτά σημεία στον διορισμό του πρώην προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

3. Στην καθυστέρηση στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος αναφορικά με την αυτονόμηση του οργανισμού.

4. Στις σοβαρές αποκλίσεις των πραγματικών εσόδων σε σύγκριση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλων ελλειμμάτων και στις μη ευοίωνες σχετικές προβλέψεις για τα έτη 2022-2024, λόγω της συνεχούς μείωσης των ασθενών που επισκέπτονται τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ Κύπρος Σταυρίδης ενημέρωσε την επιτροπή για τους πυλώνες επιτυχίας του οργανισμού, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την ορθή διαχείριση των οικονομικών του πόρων και την αύξηση των εσόδων του, την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών του και την ενίσχυση της εκπαίδευσης του προσωπικού του, με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, πρόθεση του οργανισμού είναι όπως η παροχή κινήτρων προς το ιατρικό προσωπικό συνδεθεί με την παραγωγικότητα, ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να λειτουργούν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Της Ουρανίας Στυλιανού