You are here

Stress test για πανδημία το άνοιγμα των σχολείων

10/01/2022 07:11

Κομβικό σημείο για τη λήψη νέων μέτρων θα αποτελέσει η επιστροφή των μαθητών σήμερα στα σχολεία και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι σταθεροποιείται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Ενδεικτικές ήταν οι χθεσινές αναφορές του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα στις ειδήσεις του ΑΝΤ1, ο οποίος χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Υγείας την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς.

Υπέδειξε ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουμε καταφέρει να διενεργηθούν 280,000 τεστ χωρίς προβλήματα, καθημερινά δίνουμε εξετάσεις και θεωρώ ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα και από την επαναλειτουργία των σχολείων».

Αποδίδουν τα μέτρα μέχρι στιγμής

Ταυτόχρονα, ο κ. Χατζηπαντέλας εξέφρασε ικανοποίηση καθώς όπως είπε, φαίνεται ότι αποδίδουν τα μέτρα που έχουν εισηγηθεί οι ειδικοί.

«Φαίνεται ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο, διότι έχει μειωθεί το ποσοστό θετικότητας και τα κρούσματα. Την προηγούμενη εβδομάδα με σχεδόν τα ίδια τεστ, είχαμε διπλάσια από τα σημερινά κρούσματα. Σήμερα με 139,709 διαγνώσεις και έχουμε μόνο 3.012 κρούσματα, ενώ το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 2,16% από 2,6%», είπε.

Πρόσθεσε ότι «οι εισηγήσεις των ειδικών οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι ομόφωνες και τις οποίες υλοποίησε το Υπουργικό Συμβούλιο, ήταν οι σωστές και πηγαίνουμε προς το σωστό δρόμο».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, και οι συνθήκες στις μονάδες εντατικής θεραπείας του Covid-19 είναι πολύ καλύτερες, ενώ το Υπουργείο Υγείας είναι πανέτοιμο εάν αναστραφούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυξηθούν οι νοσηλείες, να εφαρμόσει πλάνο Β.

Μακρύς ο δρόμος, ερωτηματικό η Όμικρον

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για να λεχθεί ότι βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα. «Θα ανέμενα να δω τις επόμενες μέρες τον αριθμό των κρουσμάτων, ώστε να διαπιστώσουμε εάν όντως σταθεροποιούνται οι επιδημιολογικοί δείκτες».

Η κ. Κολιού, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το βλέμμα είναι στραμμένο στα σχολεία. «Εμείς είπαμε να ανοίξουν τα σχολεία δεδομένου ότι υπάρχει επάρκεια εκπαιδευτικών και όχι να υπάρχουν μαθητές στην αυλή ή να στριμώχνονται δύο τμήματα στην ίδια τάξη», επεσήμανε.

Σύμφωνα με την κ. Κολιού για τους επιδημιολόγους το μεγάλο ερώτημα είναι το ποσοστό των ημερήσιων κρουσμάτων που αφορούν την παραλλαγή Όμικρον, κάτι για το οποίο αναμένεται ενημέρωση εδώ και επτά μέρες.

Με πιο ελαφριά ατζέντα η αυριανή συνάντηση

Ικανοποίηση για τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων και τη μείωση του ποσοστού θετικότητας εξέφρασε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «φαίνεται ότι σταθεροποιείται η επιδημιολογική εικόνα». Εξέφρασε όμως την ελπίδα, «να μην ανατραπεί με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία».

Όσον αφορά στη συνάντηση που θα έχει η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή με τον υπουργό Υγείας αύριο Τρίτη, για αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «για την ώρα δεν βλέπω να τίθενται νέα μέτρα στο τραπέζι».

Ο κ. Καραγιάννης, ανέφερε επίσης, ότι το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα ενημερωθούν τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας για το ποσοστό των κρουσμάτων που αφορούν την παραλλαγή Όμικρον.

Πάντως, ένα από τα θέματα που αναμένεται να περιλαμβάνει η αυριανή ατζέντα της συνάντησης του υπουργού Υγείας με τους επιδημιολόγους, είναι η μείωση των ημερών καραντίνας των θετικών περιστατικών, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες.

Ταυτόχρονα, απομακρυσμένο φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο εξέτασης επιβολής απαγόρευσης της κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες, με βάση τη διαμόρφωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Της Ηρώς Ευθυμίου