You are here

Συμφωνία για απογευματινή λειτουργία νοσοκομείων

11/07/2022 12:12

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η απογευματινή λειτουργία των κρατικών δημόσιων νοσηλευτηρίων με στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής ασθενών και την αύξηση του εύρους ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

Η συμφωνία για την απογευματινή λειτουργία υπογράφηκε σήμερα μεταξύ Υπουργείου Υγείας, ΟΚΥΠΥ, ΠΑΣΥΚΙ και κλάδου ιατρών ΠΑΣΥΔΥ σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας. 

Σημειώνεται ότι το ωράριο απογευματινής λειτουργίας των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα είναι σε υπερωριακή βάση και θα ισχύει από τις 3:30 - 6:30 το απόγευμα. 

Όπως αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη, η απογευματινή λειτουργία δεν θα αφορά τα κέντρα υγείας, αλλά τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα εξωτερικά ιατρεία. Ακόμη θα λειτουργούν στη βάση καθορισμένου προγράμματος με καθορισμένες ειδικότητες, καθώς επίσης θα διενεργούνται και χειρουργικές επεμβάσεις.

Κληθέντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις οι αρμόδιοι φορείς σχετικά με το θέμα της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και εάν θα υπάρξουν επιπλέον προσλήψεις, ανέφεραν ότι η απογευματινή λειτουργία θα εφαρμοστεί με υφιστάμενο προσωπικό και δεν θα υπάρξουν νέες προσλήψεις, καθώς η υπερωριακή συμμετοχή των γιατρών και του υποστηρικτικού προσωπικού είναι προαιρετική και εθελοντική.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ Κύπρος Σταυρίδης απαντώντας στο YgeiaWatch για το ζήτημα της έλλειψης κλινών στα νοσηλευτήρια, εάν θα είναι επαρκείς μέχρι τον Σεπτέμβρη, ειδικότερα με την πρόσφατη αύξηση των νοσηλειών λόγω του Covid-19, σχολίασε ότι «σκοπός είναι να δουλέψουμε με τον ίδιο σωστό, οργανωτικό τρόπο για να μην κλείσει κανένα νοσηλευτήριο, να δουλεύουν κανονικά και την ίδια στιγμή να εξυπηρετούνται και οι ασθενείς με κορωνοϊό. Θεωρούμε ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη θα έχει περάσει το έκτο κύμα κορωνοϊού και θα υπάρξουν περισσότερες κλίνες ώστε να λειτουργήσουν τα απογευματινά ιατρεία κανονικά».

Εκμηδενισμός λιστών αναμονής

Κατά τη διάσκεψη, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, σε χαιρετισμό του για την εν λόγω συμφωνία, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο των στρατηγικών του επιδιώξεων, για ορθολογική διαχείριση των δαπανών και του ανθρώπινου δυναμικού στη Δημόσια Υγεία, με στόχο την αύξηση του εύρους και της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας και τη μείωση των λιστών αναμονής, είχε αναπτύξει και υλοποιήσει για τέσσερα χρόνια από το 2016 έως και τις 31 Ιανουαρίου του 2020, Πιλοτικό Πρόγραμμα με σκοπό τη μείωση των λιστών αναμονής, με την προσφορά περίθαλψης και υπηρεσιών υγείας πέραν των 282,080 ασθενών.

«Σήμερα, με την υπογραφή της Συμφωνίας με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων κατά τις απογευματινές ώρες,  που θα αφορούν προγραμματισμένα περιστατικά, έχω την πεποίθηση, ότι οι οποιεσδήποτε λίστες αναμονής έχουν δημιουργηθεί μετά τη λήξη του Πιλοτικού Προγράμματος του Υπουργείου Υγείας τον Ιανουάριο του 2020 και των ιδιαίτερων συνθηκών που προκλήθηκαν στα Κρατικά Νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ κατά τη διαχείριση της Πανδημίας COVID-19, θα μειωθούν και θα εκμηδενιστούν και πάλι και οι πολίτες μας θα εξυπηρετούνται όσο το δυνατό καλύτερα και έγκαιρα», σημείωσε.

Εξέφρασε ακόμη θερμές ευχαριστίες προς την Γενική Διευθύντρια που ανέλαβε την διαδικασία κι την οργάνωση της συμφωνίας για τις χειρουργικές επεμβάσεις ως πρόεδρος της Ad-hoc επιτροπής, τον Ο.Κ.Υπ.Υ καθώς και σε όλους τους Επαγγελματίες Υγείας και το υποστηρικτικό προσωπικό, που θα συμβάλουν στην υλοποίηση της Συμφωνίας αυτής για την επιτυχία του όλου προγράμματος, στο πλαίσιο των αρχών του σεβασμού των δικαιωμάτων των ασθενών μας.

Με τη σειρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ακόμη μία επιτυχία και καινοτομία, στo πλαίσιo μίας διοικητικής και οικονομικής αυτονόμησης και δημιουργίας ευέλικτων δημόσιων νοσηλευτηρίων, μετά την εφαρμογή των εφημερευόντων ιατρείων.

Υπογράμμισε ότι στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, η αύξηση προσβασιμότητας και προσέλευσης τους, η μείωση λιστών αναμονής εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών και η αποτελεσματικότερη χρήση εξοπλισμού και υποδομών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι βασικές αρχές του προγράμματος είναι η ανάπτυξη των εξωτερικών ιατρείων, η λειτουργία απογευματινών εξωτερικών ιατρείων ειδικοτήτων με καθορισμένο πρόγραμμα, ανάλογα με τον αριθμό και τη διαθεσιμότητα των γιατρών.

Αναφορικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις, δήλωσε ότι αυτές θα διενεργούνται στο ίδιο ωράριο για όσες ειδικότητες υπάρχει εγκεκριμένο πρόγραμμα. Επίσης, θα αξιολογούνται στη βάση πραγματικών μισθών κόστους αναμονής, από τη διεύθυνση του κάθε νοσηλευτηρίου, σε συνεργασία με μία ομάδα ελέγχου η οποία θα αποτελείται από τους γιατρούς του ΟΚΥπΥ και εταίρους.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδης, βασικές προϋποθέσεις για το πρόγραμμα είναι η διαθεσιμότητα χειρουργικών αιθουσών, κλινών, αναλωσίμων, και αριθμού ασθενών που θα εξυπηρετηθούν.

 

Της Ουρανίας Στυλιανού