You are here

Τα νέα μέτρα για διάσωση των Χριστουγέννων

24/11/2021 13:07

Σε ισχύ από τις 29 Νοεμβρίου τίθενται τα νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας τα οποία εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την σχετική δήλωση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, για την αναχαίτιση της έξαρσης του ιού, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:

  • Απο 29 Νοεμβρίου μειώνεται το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη, σε όλους του χώρους, όπου απαιτείται η χρήση της προστατευτικής μάσκας
  •  Απο 29 Νοεμβρίου όλα τα άτομα ηλικίας 6 - 11 ετών, οφείλουν να παρουσιάζουν Safe Pass. Οι προυποθέσεις του Safe Pass που ισχύουν για τη συγκεκριμένη ομάδα είναι: α) το πιστοποιητικό ανάρρωσης κατά της COVID τους τελευταίους έξι (6) μήνες, είτε πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ επτά (7) ημερών. (Σε έντυπη μορφή ή σε γραπτό μήνυμα)
  •  Απο  τις 29 Νοεμβρίου όλοι οι μαθητές Δημοτικών σχολείων θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση, μέσω κινητών μονάδων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τη διακοπή της σχολικής χρονιάς για τις εορτές των Χριστουγέννων.
  • Απο τις 29 Νοεμβρίου αναστέλλονται όλες οι σχολικές χριστουγεννιάτικες εορτές. Για τη διεξαγωγή άλλων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από διάφορους άλλους φορείς, θα πρέπει να εξασφαλίζεται άδεια έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας.
  •  Απο τις 29 Νοεμβρίου, ο έλεγχος κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus, θα εφαρμόζεται στα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.
  • Απο τις 29 Νοεμβρίου σε χώρους υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, όπου θα εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, θα διενεργούνται έλεγχοι με Rapid test μεσω των κινητών μονάδων του Υπουργείου Υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας και εμβολιαστικού ιστορικού.
  • Απο 1η Δεκεμβρίου, όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, οφείλουν να διενεργούν εξέταση Pcr με ισχύ 72 ωρών ή Rapid test αντιγόνου με ισχύ 48 ωρών για σκοπούς safe pass.
  •  Απο 13 Δεκεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για διενέργεια self-test.  Το κόστος για τη προμήθεια self test θα επιβαρύνει τον πολίτη σε περίπτωση μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ στις περιπτώσεις εμβολιασμένων ατόμων, θα επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας και θα συνταγογραφούνται από τους Προσωπικούς Ιατρούς. Διευκρινίζεται ότι, τα self test δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους με Rapid ή Pcr για σκοπούς Safe Pass και σε περίπτωση θετικής ένδειξης, το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώνεται με εξέταση Pcr.
  • Aπό τις 18 Δεκεμβρίου, καταργείται το Safe Pass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο επτά (7) μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.
  •  Απο 15 Δεκεμβρίου στους ακόλουθους χώρους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

(i)       κλειστά και υπαίθρια γήπεδα

(ii)      θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αιθουσών θεαμάτων

(iii)     νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης.

  • Την παράταση όλων των υπόλοιπων προνοιών του εν ισχύ Διατάγματος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Όλα τα πιο πάνω μέτρα θα ρυθμιστούν με διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Έξαρση του ιού διεθνώς

Στη δήλωσή του ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή που η πανδημία μας ‘κτύπησε’ την πόρτα, η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στους πολίτες της, πήρε δύσκολες και αυστηρές αποφάσεις, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή της διασποράς του ιού».

Σημείωσε ότι σε όλες τις χώρες καταγράφεται έξαρση του ιού, με αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων, κάτι το οποίο παρατηρείται και στη χώρα μας, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, όσο μια χώρα έχει αυξημένο ποσοστό εμβολιασμού, τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό θνησιμότητας.

«Η Κύπρος είναι η 4η χώρα με χαμηλά ποσοστά θανάτων στην Ε.Ε. Αυτό επιτεύχθηκε, γιατί είχαμε πάρει έγκαιρα μέτρα στο παρελθόν, αποτρέποντας το συνωστισμό στα κρατικά νοσηλευτήρια, ενώ δεν επιτρέψαμε να φθάσουμε στο σημείο να αποφασίζουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει», είπε.

Μοναδικό όπλο ο εμβολιασμός

Ο κ. Χατζηπαντέλας επεσήμανε ότι «μόνο με συνεργασία και ατομική ευθύνη θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την απειλή του ιού και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων» .

Τόνισε πως, «ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό μας όπλο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα» και εξέφρασε τη σιγουριά ότι «οι συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν».

«Αυτό συμπεραίνεται από την αθρόα προσέλευση των πολιτών τις τελευταίες ημέρες στα κέντρα εμβολιασμού. Μέχρι στιγμής 84,690 άτομα έλαβαν την 3η δόση και κανείς από αυτούς δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Συνεπώς, κρίνεται πλέον, ως καθοριστική η ενισχυτική δόση του εμβολίου», είπε.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα, φως στο τούνελ να δώσει η νέα θεραπεία, των αντιϊκών φαρμάκων, η οποία αναμένεται στην Κύπρο περί τα τέλη Δεκεμβρίου ώστε σε συνάρτηση με τα εμβόλια, να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.