You are here

Τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού

05/05/2020 17:59

Ένας 56χρονος με εξαιρετικά βεβαρυμένο ιστορικό, ο οποίος ήταν θετικός στον κορωνοϊό, κατέληξε τα ξημερώματα στην ΜΕΘ ΓΝ Λευκωσίας, με την νόσο να μην θεωρείται ως τελική αιτία θανάτου, ανακοίνωσαν οι αρχές την Τρίτη. Παράλληλα, διαγνώστηκαν ακόμη τέσσερις άνθρωποι ως θετικοί στον κορωνοϊό.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε σε  878 συμπεριλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

«Στη χώρα μας, ανακοινώνουμε σήμερα ακόμα ένα θάνατο ασθενούς που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και κατέληξε σήμερα τα ξημερώματα», ανέφερε ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ δρ. Μάριος Λοΐζου.

Πρόκειται, είπε, για άντρα, 56 ετών, με εξαιρετικά βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, προσθέτοντας ότι «η τελική αιτία θανάτου δεν θεωρείται ότι είναι η νόσος COVID-19».

Συνεπώς, πρόσθεσε, «ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 21, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 παραμένουν 15, 11 άντρες και τέσσερεις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη».

Ανακοινώνοντας τα θετικά κρούσματα ο Λεόντιος Κωστρίκης, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών ανέφερε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1.250 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 4 θετικά αποτελέσματα του ιού SARS-CoV-2.

Από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20.000 επαγγελματιών έχουν ολοκληρωθεί σήμερα 84 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια, χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Από σύνολο 179 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.

Από σύνολο 313 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν προέκυψαν κρούσματα.

Από σύνολο 121 εργαστηριακών διαγνώσεων σε άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό, δεν προέκυψαν θετικά αποτελέσματα,

Από σύνολο 526 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, εντοπίστηκαν 2 θετικά αποτελέσματα.

Από 27 διαγνώσεις από τον έλεγχο 2.000 εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο ποτών και τροφίμων και τους οίκους ευγηρίας, δεν προέκυψε κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Ανέφερε επίσης ότι από το πρόγραμμα των 20.000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα, συνολικά 19,555 εργαστηριακές εξετάσεις.
 
«Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 878, περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις», είπε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κωστρίκη «η επιδημιολογική εικόνα παραμένει ενθαρρυντική. Εντούτοις τα νέα κρούσματα δείχνουν ότι ο ιός παραμένει στην κοινότητα και μεταδίδεται».

Ως εκ τούτου, επανέλαβε «την έκκλησή μας να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια πισωγυρίσματος, η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συνεχής και από όλους».
 
Δεκατρείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αναφοράς, 4 στις ΜΕΘ, 6 σε άλλα νοσοκομεία
------------
Ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε από την πλευρά του ότι παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων πλησιάζει τα 3.670 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 254.000. Ταυτόχρονα, όμως 1.210 εκατομμύριο άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως.

Επιπρόσθετα, είπε, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 13 άτομα, με δύο εξ αυτών να νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

«Η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή», είπε, προσθέτοντας ότι «δόθηκε επίσης ένα εξιτήριο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά τέσσερεις ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εξακολουθεί να νοσηλεύεται εκτός αναπνευστήρα ένας ασθενής.

Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι «κρίσιμη αλλά σταθερή».

Επιπλέον, ανέφερε, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα.
 
Θετικές οι εξελίξεις  με την ρεμδεσιβήρη

Ο κ. Λοΐζου ανέφερε επίσης ότι «σε μια θετική εξέλιξη από τον τομέα των φαρμάκων, η Επιτροπή Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε μια «συνεχόμενη αξιολόγηση» (rolling review) των δεδομένων σχετικά με τη χρήση του ερευνητικού αντιιικού φαρμάκου remdesivir για τη θεραπεία της νόσου COVID-19».
 
Είχε προηγηθεί την Παρασκευή, 1/5/2020, πρόσθεσε, η παραχώρηση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, το γνωστό FDA, άδειας επείγουσας χρήσης του ιδίου φαρμάκου για την θεραπεία νοσηλευόμενων ασθενών με σοβαρή λοίμωξη από CoVID-19.

Εξήγησε ότι η ρεμδεσιβίρη είναι ένα ευρέως φάσματος αντιικό φάρμακο, το οποίο αναστέλλει την RNA πολυμεράση, ενζυμο απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό του ιού. Μελετήθηκε στη θεραπεία της νόσου του ιού Εμπόλα, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα χρησιμοποιείται στο πλαίσιο παρηγορητικής θεραπείας σε ασθενείς με CoVID19 στην βάση διαθέσιμών δεδομένων για ανασταλτική δράση σε παθογόνους κορονοϊούς όπως ο SARS-CoV1 και ο MERS.

«Η απόφαση αυτή προήλθε μετά από τα ενθαρρυντικά προκαταρτικά αποτελέσματα μιας μεγάλης τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης υπό την ονομασία Adaptive CoVID19 Treatment Trial η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ και στην οποία συμμετείχαν 1,063 ασθενείς από 68 ερευνητικά κέντρα σε διάφορες χώρες του κόσμου», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης, η ρεμδεσιβίρη επιταχύνει κατά 31% τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών, με τον διάμεσο χρόνο μέχρι την ανάρρωση να υπολογίζεται στις 11 μέρες σε σύγκριση 15 μέρες για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο».

Επιπλέον, είπε, τα αποτελέσματα έδειξαν όφελος επιβίωσης, με το ποσοστό θνησιμότητας να κυμαίνεται στο 8,0% για την ομάδα που έλαβε ρεμδεσιβίρη έναντι 11,6% για την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

«Μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί 19 μελέτες για την ρεμδεσιβίρη, με τα πρώτα αποτελέσματα να δίνουν κάποια ελπίδα στην προσπάθεια ανεύρεσης αποτελεσματικής θεραπείας της λοίμωξης CoVID19», ανέφερε ο κ. Λοϊζου.

Πέραν των ανωτέρω, συνέχισε, «ενθαρρυντικά στοιχεία έχουν αρχίσει να φαίνονται και από την προσπάθεια παρασκευής κατάλληλου εμβολίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή τη στιγμή πέραν των 100 ομάδων παγκοσμίως διενεργούν εκτεταμένες έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μια παγκόσμια συνένωση επιστημονικών προσπαθειών στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ εθνών που έχουμε πολλές φορές αναφέρει».

«Τα στοιχεία αυτά καθιστούν πιο σημαντική τη δική μας προσπάθεια ελέγχου της διασποράς της νόσου. Οφείλουμε σαν κοινωνία να είμαστε σε διαρκή επιφυλακή και επαγρύπνηση», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανακοίνωση γιατρού στη Γαλλία ότι εντοπίστηκε θετικό κρούσμα σε ασθενή που είχε νοσήσει το Δεκέμβριο και κατά πόσο θα μπορούσε να διερευνηθεί κάτι τέτοιο και στην Κύπρο ο κ. Λοΐζου είπε ότι «υπήρξε μια αναφορά η οποία αφορά την ανεύρεση σε προηγούμενα δείγματα από ασθενείς οι οποίοι έχουν αναπνευστική νόσο ενδείξεις ότι πιθανώς ο ιός να υπήρχε σε εκείνη την φάση».

Αυτή η μελέτη, εξήγησε, «στηρίζεται σε αναδρομικό έλεγχο παλαιών δειγμάτων τα οποία πιθανότητα υπάρχουν φυλαγμένα σε αρρώστους οι οποίοι είχαν κάποια νόσο του αναπνευστικού και τα οποία είχαν σταλεί στα μικροβιολογικά εργαστήρια».

Και στην Κύπρο θεωρώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είπε, εκτιμώντας ότι «πιθανότατα έχουμε φυλαγμένα δείγματα, τουλάχιστον στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΓΝ Λευκωσίας και πιθανότατα και σε άλλα Μικροβιολογικά Εργαστήρια».

«Η σημασία του να γίνει αυτό είναι κάτι που φαντάζομαι θα το αποφασίσει η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα. Με βάση που γνωρίζω αυτή την στιγμή ότι πιθανότατα θα μπορούσε να γίνει και αυτό αλλά η σημασία αυτού είναι κάτι που μένει να αποφασιστεί», ανέφερε.