You are here

Θα διπλο-πληρώνεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι το 2020

13/03/2018 07:22

Διπλά θα πληρώνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι για τουλάχιστον ένα χρόνο, μέχρι που οι εισφορές τους θα αρχίσουν να μετουσιώνονται σε πραγματικές και ουσιαστικές υπηρεσίες που θα λαμβάνουν από το γενικό σχέδιο υγείας (ΓεΣΥ).

Δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί, οι οποίοι σήμερα έχουν ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας, θα κληθούν να πληρώσουν διπλές εισφορές τουλάχιστον ενός έτους, ώστε να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παράλληλα να τεθεί σε εφαρμογή και να λειτουργήσει το ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που θεσπίστηκε η εφαρμογή του ΓεΣΥ, θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2019 και αφορά την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη). Ένα χρόνο μετά, από την 1η Ιουνίου 2020 θα ολοκληρωθεί η εφαρμογή του ΓεΣΥ με την παροχή και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, (ενδo-νοσοκομειακή περίθαλψη).

Με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καλύπτονται όλες οι ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες που δεν απαιτούν νοσηλεία σε νοσοκομείο, οι εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, καθώς και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Με την εφαρμογή της δευτεροβάθμιας φροντίδα υγείας θα καλύπτονται και όλες οι ανάγκες νοσηλείας εσωτερικών ασθενών.

Οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν υποχρεωτικά εισφορές για το ΓεΣΥ από την 1η Μαρτίου 2019, οι οποίες θα δημιουργήσουν στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) το αναγκαίο απόθεμα, ώστε να θέσει σε λειτουργία το Γενικό Σχέδιο Υγείας τρεις μήνες μετά, από τον Ιούνιο του 2019.

Διπλές εισφορές από το Μάρτιο του 2020

Το ύψος των συνεισφορών που έχουν καθοριστεί να καταβάλλουν οι εργαζόμενοι από την 1η Μαρτίου του 2019, ως και την 1η Ιουνίου 2020 για το ΓΕΣΥ, ανέρχεται στο 1,70% από τις μηνιαίες ακαθάριστες απολαβές τους και 1,85% για τους εργοδότες. Από τον Μάρτιο του 2020, τρεις μήνες δηλαδή πριν την πλήρη εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή μορφή), οι συνεισφορές που θα πρέπει να καταβάλλουν οι εργαζόμενοι ανέρχονται στο 2,65% και στο 2,9% για τους εργοδότες.

Με την εφαρμογή του πρώτου σταδίου του ΓεΣΥ οι εργαζόμενοι θα κληθούν για τρεις μήνες αρχικά να συνεισφέρουν στο ΓεΣΥ χωρίς να έχουν κανένα όφελος και για ένα χρόνο στη συνέχεια λαμβάνοντας μόνο εξωνοσοκομειακή περίθαλψη από το ΓεΣΥ.

Δηλαδή, για χρονικό διάστημα τριών μηνών οι πολίτες καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι τις ανάγκες τους τόσο σε εξωνοσοκομειακή όσο και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και για διάστημα ενός χρόνου για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους του χώρου, με τα σημερινά δεδομένα ένα από τα πιο οικονομικά σχέδια παροχής ενδονοσοκομειακής περίθαλψης ανέρχεται στα €18-20 ευρώ μηνιαίως για άτομα μέχρι και 35 ετών χωρίς βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό και εξαρτώμενα.

Διπλές εισφορές υγείας για εργαζόμενους

Σημειώνεται ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών να συμμετέχουν ή όχι στην παροχή και δεύτερου σχεδίου υγείας στους μισθωτούς τους από τον Μάρτιο του 2017 που θα αρχίσουν να καταβάλλουν υποχρεωτικά τις εισφορές τους για το ΓεΣΥ, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενδονοσοκομειακή περίθαλψη για την περίοδο των 15 μηνών που θα χρειαστούν για την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι η ΟΕΒ δεν αποδέχθηκε την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας και το ενδεχόμενο οι εργοδότες να πληρώνουν για πέραν του ενός χρόνου και σε ιδιωτική ασφάλιση και στο ΓεΣΥ για την κάλυψη των υπαλλήλων τους θεωρείται από τους συγκεκριμένους κύκλους υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες απομακρυσμένο.

Σ. Δράκου: Αύξηση 10% στα συμβόλαια υγείας

Συγχρόνως το ενδεχόμενο της επιβάρυνσης αυτής να την χρεωθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πάλι απομακρυσμένο καθώς από την αρχή δήλωσαν την αντίθεση τους στο σχετικό σχέδιο υγείας.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Στέφη Δράκου θα έπρεπε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος τριών χρόνων για τους ασφαλισμένους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα λειτουργήσει το ΓεΣΥ προτού ενταχθούν σε αυτό, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα τους και να μην αναγκαστούν λόγω οικονομικής στενότητας να διακόψουν τα συμβόλαια τους, ή να πληρώνουν διπλά για να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ερωτηθείς η κ. Δράκου για το πώς οι ασφαλιστικές εταιρείες θα διαχειριστούν τα συμβόλαια για την «γκρίζα» αυτή περίοδο, ανέφερε ότι το θέμα αυτό δεν είναι στη δική τους αρμοδιότητα αλλά στην αρμοδιότητα του κράτους, προσθέτοντας παράλληλα ότι κατά το 2016 οι πολίτες που ήταν ασφαλισμένοι για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανέρχονταν στις 245 χιλιάδες.

Η κ. Δράκου είπε επίσης ότι κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2017 τα συμβόλαια ασφάλισης υγείας, παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση της τάξεως του 10%, λόγω των διαχρονικών προβλημάτων που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Υποστήριξε ότι τα συμβόλαια υγείας καλύπτουν διάφορα σχέδια, προσθέτοντας όμως ότι τα πλείστα αφορούν ενδονοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Θ. Αντωνίου: Μακροπρόθεσμα τα οφέλη του ΓεΣΥ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου, μιλώντας στη StockWatch δήλωσε ότι η νομοθεσία που θεσπίστηκε δεν προβλέπει κάτι για τους χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορές στο ΓεΣΥ για την περίοδο αυτή χωρίς να έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο υγείας.

Πρόσθεσε ότι είναι στο χέρι των ασφαλιστικών εταιριών να αναπροσαρμόσουν τα συμβόλαια τους για την περίοδο αυτή. Πέρα τούτου ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «εάν υπάρχει κάποιο κενό στην νομοθεσία και κάποιοι θα πρέπει να επιβαρυνθούν ένα μικρό ποσό για ένα σύντομο διάστημα σε σύγκριση με το τι γίνεται σήμερα στο τομέα της υγείας και το γενικότερο καλό που θα επέλθει με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, το κόστος είναι πολύ μικρό για τους πολίτες».

Ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ οι πολίτες θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλη τη ζωή τους, επισημαίνοντας ότι οι εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν οι κύπριοι είναι πολύ χαμηλότερες από ότι καταβάλλουν οι υπόλοιποι πολίτες της Ευρώπης σε αντίστοιχα σχέδια υγείας.

Επεσήμανε επίσης πως μακροπρόθεσμα ο πολίτης θα λάβει περισσότερα από το ΓεΣΥ από ότι καλείται να πληρώσει αρχικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν ή ζητούν αυξημένα ασφάλιστρα σε άτομα με χρόνιες παθήσεις και ιστορικό ασθενειών. Ανέφερε ακόμα ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι πολίτες που μένουν σήμερα εκτός των ασφαλιστικών εταιρειών, με το ΓεΣΥ θα έχουν δωρεάν περίθαλψη.Ο κ. Αντωνίου επεσήμαινε επίσης ότι στην πλειοψηφία του σήμερα ο κύπριος δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάτι που θα εξαλειφθεί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Τέλος ανέφερε ότι σήμερα ο κύπριος πολίτης είναι εκτεθειμένος καθώς πληρώνει από την τσέπη του το χρόνο €500 εκ. για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διευκρινίζοντας ότι οι δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας ανέρχονται στα €1,2 δισ., εκ των οποίων μόνο τα €70 -100 εκ. πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Της Ελένης Χαραλάμπους