You are here

Θα τιμωρούνται και οι ασθενείς για καταχρήσεις ΓεΣΥ

20/01/2020 07:06

Σοβαρές σκέψεις γίνονται στον οργανισμό ασφάλισης υγείας (ΟΑΥ)  για να περιληφθεί στο νόμο του ΓεΣΥ και πρόνοια με βάση την οποία να υφίσταται κυρώσεις και ο δικαιούχος, δηλαδή ο ασθενής, ο οποίος θα προβαίνει σε καταχρήσεις σε βάρος του συστήματος, με ανοχή του προσωπικού του ιατρού.

Οι δικαιούχοι σήμερα βρίσκονται στο απυρόβλητο και ενδεχομένως το γεγονός αυτό να συνεργεί στο να ενθαρρύνει κάποιους να εκμεταλλεύονται το σύστημα, εκτιμούν οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας.

«Την πτυχή αυτή τη συζητάμε στον ΟΑΥ» επιβεβαίωσε στη StockWatch ο διευθυντής του οργανισμού Άθως Τσινωντίδης  ο οποίος επεσήμανε ότι η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ δεν είναι μόνο θέμα καλής διαχείρισης από όλους τους εμπλεκομένους, αλλά και σωστής συμπεριφοράς και κουλτούρας.

«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προστεθεί στο νόμο και πρόνοια βάσει της οποίας ο δικαιούχος να είναι υπόλογος τυχόν κατάχρησης του συστήματος», παρατήρησε ο διευθυντής του ΟΑΥ.

Οι δηλώσεις του κ. Τσινωντίδη έγιναν με αφορμή  την πρόσφατη αξιολόγηση των στοιχείων που αφορούν στις καταχρήσεις  που εντοπίστηκαν εκ μέρους μικρής μερίδας προσωπικών ιατρών.

Τα στοιχεία τέθηκαν σε πολύωρη συνάντηση που είχε η διεύθυνση του ΟΑΥ με τον υπουργό υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Οι περιπτώσεις καταχρήσεων που τέθηκαν στο τραπέζι  ήταν όλες τεκμηριωμένες, σύμφωνα με τον κ. Τσινωντίδη, ωστόσο, όπως σημείωσε, οι ενυπόγραφες καταγγελίες εκ μέρους των επηρεαζόμενων ασθενών ήταν ελάχιστες.

Ο διευθυντής του ΟΑΥ δεν ήταν σε θέση να δώσει τον αριθμό των  υποθέσεων ιατρών οι οποίοι  βρέθηκαν να καταχρούνται του συστήματος. Περιορίστηκε να πει ότι «είναι αρκετές».

Απέδωσε κάποιες εκ των υποθέσεων αυτών  και σε άγνοια κάποιων ιατρών, οι οποίοι, όπως είπε, άργησαν να εξοικειωθούν με το μηχανογραφικό σύστημα με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη.

«Ωστόσο, οι περιπτώσεις  εκείνες που εντοπίστηκαν από τον οργανισμό και τέθηκαν στο μικροσκόπιο του ήταν όλες τεκμηριωμένες», παρατήρησε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Τσινωντίδης είπε ότι σε κάποιους εκ των επηρεαζόμενων προσωπικών ιατρών που παραβίασαν τη σχετική πρόνοια του νόμου στάλθηκαν αυστηρές επιστολές ενώ, σε κάποιους άλλους έγινε και  αποκοπή των οικονομικών  τους παιτήσεων.

Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, δεν έγινε οποιαδήποτε αποβολή ιατρού από το σύστημα, που είναι το έσχατο μέτρο. Το μέτρο αυτό, είπε,  θα είναι το επόμενο.

Ως γνωστό, από την κατάχρηση του συστήματος βρέθηκαν ιατροί με αμοιβές πέραν των €400 χιλ. σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Δεν θα καταστεί ελλειμματικός ο προϋπολογισμός  του ΟΑΥ

Ο κ. Τσινωντίδης υποστήριξε παράλληλα ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να  δεσμεύσει €70 εκ. για κάλυψη πιθανών νέων υποχρεώσεων του ΟΑΥ στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία θα ενταχθούν στο σχέδιο, δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον προϋπολογισμό του οργανισμού.

Εξήγησε ότι τα €70 εκ. θα προστεθούν ως έσοδο (χορηγία) στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ, προερχόμενη από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του υπουργείου υγείας.

Ο προϋπολογισμός, όπως κατατέθηκε στη βουλή, περιλαμβάνει μηδενική χορηγία από το κράτος από το 2021 και μετά.

Με τη νέα ρύθμιση, το κράτος θα μπορεί να αυξάνει τη χορηγία ώστε να καλύπτεται το καθαρό έλλειμμα του ΟΑΥ.

«Δεν τίθεται θέμα να επηρεαστούν οι δαπάνες του ΟΑΥ και να καταστεί ελλειμματικός προϋπολογισμός » σημείωσε ο διευθυντής του οργανισμού.

«Ο προϋπολογισμός είναι σφαιρικός και διαλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες ως προς τις δαπάνες με βάση την τιμή της μονάδας η οποία ανάλογα θα αυξομειώνεται, ακριβώς για να μην εκτροχιάζονται τα κόστη του συστήματος».

Εξήγησε επίσης ότι στο σχετικό νόμο υπάρχει συγκεκριμένη πρόνοια  βάσει της οποίας αν ο ΟΑΥ χρειαστεί πέραν των δαπανών ή των εσόδων του, που προβλέπονται στον προϋπολογισμό,  ο οργανισμός, είπε, θα έχει ανάλογη χορηγία από το αρμόδιο υπουργείο.

Σημειώνεται ότι η προσθήκη των €70 εκ. ως εγγύηση  εφαρμογής των οικονομικών όρων του μνημονίου με τις ιδιωτικές κλινικές αντιστοιχεί με το 6% του συνόλου του προϋπολογισμού του ΟΑΥ.

Εκτιμάται ότι με τα €70 εκ. ενδεχομένως να δημιουργηθεί προηγούμενο για κάλυψη των όποιων ελλειμμάτων που προκύπτουν από υποχρεώσεις στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια από το κράτος.  Λογιστικά, αν και αυτό δεν επιβαρύνει τον ΟΑΥ, επιβαρύνει τους φορολογούμενους, που θα καλύπτουν τα ελλείμματα του Οργανισμού μέσω της κρατικής χορηγίας.

Πάντως, η επίμαχη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου έχει ήδη τεθεί στο μικροσκόπιο του εφόρου κρατικών ενισχύσεων.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν που ρωτήθηκε επί του θέματος από τη StockWatch απάντησε: «Ουδέν σχόλιο».

Ωστόσο, η πληροφόρηση που έχει ενώπιον της η  StockWatch είναι ότι η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ δεν έχει μέχρι στιγμής επίσημη  ενημέρωση από τις αρμόδιες κυπριακές αρχές.

Ενδεχομένως αυτό να το πράξει ο έφορος κρατικών ενισχύσεων, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή είχε  επί του θέματος συνάντηση με τον υπουργό υγείας.

Του Λεύκου Χρίστου