You are here

Τι εισηγούνται οι ειδικοί για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

29/11/2021 17:59

Σε ανασκόπηση και αξιολόγηση της παρούσας επιδημιολογικής εικόνας, υπό το φως της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού «Όμικρον», προέβησαν ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας.

Κατά τη συζήτηση, εξετάστηκε το ενδεχόμενο, αν θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, ένεκα της μετάλλαξης «Όμικρον», ενώ ζητήθηκαν οι εισηγήσεις των ειδικών, σχετικά με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους.

Σε εξωτερικό χώρο με rapid test οι εκδηλώσεις

Όσον αφορά τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, ο υπουργός Υγείας κ. Χατζηπαντέλα τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης, πως η εισήγηση των ειδικών που θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε εξωτερικό χώρο και για την είσοδο να χρειάζεται η προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου με ισχύ 48 ωρών, τόσο για εμβολιασμένους, όσο και για ανεμβολίαστους.

Σε ερώτηση εάν εξετάζεται η μείωση του αριθμού προσώπων που επιτρέπεται να συναθροίζονται σε οικίες, ο Υπουργός Υγείας, τόνισε, πως στην παρούσα φάση δεν υπήρξε τέτοια εισήγηση για διαφοροποίηση του συγκεκριμένου αριθμού. “Αλλά αντιλαμβάνεστε εάν τα αποτελέσματα της “Όμικρον” είναι ανησυχητικά, θα το εξετάσουν οι ειδικοί στην επόμενη συνεδρία”.

Για το θέμα της τηλεργασίας, ο κ. Χατζηπαντέλα, ανέφερε πως τέθηκε από ορισμένους ειδικούς και είναι ένα θέμα που θα τεθεί στο επόμενο  Υπουργικό Συμβούλιο.

Επιπρόσθετα μέτρα στο τραπέζι

Ο Υπουργός ανέφερε πως «όσον αφορά τα επιπρόσθετα μέτρα, έχουμε συμφωνήσει με τους ειδικούς, να έχουμε υποχρεωτικό έλεγχο με PCR σε όλα τα αεροδρόμια της Κύπρου».

«Επίσης θα έχουμε έλεγχο PCR και Rapid τεστ σε όλες τις εισόδους, Λιμάνια, Μαρίνες, ενώ θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα στα οδοφράγματα και είναι ένα θέμα που θα δούμε τις επόμενες ημέρες με τη διαπραγματευτική ομάδα και το Υπουργείο Εξωτερικών», είπε.

Σε ερώτηση εάν η αυστηροποιήση των μέτρων στα οδοφράγματα, ερμηνεύεται ως κλείσιμο, ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως δεν σημαίνει κλείσιμο, αλλά επιπρόσθετη αυστηροποίηση στους ελέγχους. Όπως δήλωσε «σίγουρα για άτομα που δεν είναι μόνιμα διαμένοντες στη Κυπριακή Δημοκρατία, θα ισχύουν οι έλεγχοι που  ισχύουν για όλους τους πολίτες στα αεροδρόμια, όπως για παράδειγμα, θα είναι υποχρεωτική η επίδειξη PCR».

Σε αναμονή η εισήγηση για εμβολιασμό παιδιών

Σε ερώτηση εάν η εισήγηση για εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών θα οδηγηθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, ξεκαθάρισε πως “δεν θα πάει αυτή τη βδομάδα, θα αναμένουμε πρώτα να δούμε πότε θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια και μετά θα οδηγηθεί ενώπιον Υπουργικού Συμβουλίου.

Τόνισε ακόμη, πως την επόμενη εβδομάδα θα απουσιάζει στο εξωτερικό, και ζήτησε από τον επικεφαλής της ΣΕΕ Κωνσταντίνο Τσιούτη, εάν χρειαστεί, η συνεδρία να πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής  Επιτροπής Κωνσταντίνος Τσιούτης, δήλωσε “νομίζω ότι το μήνυμα που βγαίνει από τη σημερινή συνάντηση και τις δηλώσεις του κ. Υπουργού, είναι ότι ο εμβολιασμός είναι ένα όπλο, όμως και σε συνάρτηση με τις δηλώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την περασμένη εβδομάδα, ο εμβολιασμός επικουρείται και από άλλα μέτρα”, τονίζοντας πως, “τα εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα και εμείς τα ενισχύουμε και με άλλα μέτρα”. Όσον αφορά τη νέα μετάλλαξη, ανέφερε πως, “αναμένουμε περισσότερα στοιχεία για να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά αυτής της παραλλαγής και οι εισηγήσεις που τέθηκαν είναι για να ενισχύσουμε τους ελέγχους, τον έγκυρο εντοπισμό, αλλά και να μειώσουν τη πιθανότητα της μετάδοσης και όχι μόνο της “Όμικρον” αλλά και οποιασδήποτε άλλης παραλλαγής”, ενώ υπενθύμισε πως ήδη έχουμε ανάμεσα μας μια πολύ μεταδοτική παραλλαγή, το στέλεχος “Δέλτα”.

Σε ερώτηση εάν η νέα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική αλλά με ήπια συμπτώματα, ο κ. Τσιούτης τόνισε πως, είναι πολύ πρώιμο να ειπωθεί οτιδήποτε, καθώς πρόκειται για τοπικές παρατηρήσεις σε κάποιες χώρες και περιοχές όπου το στέλεχος “Δέλτα” δεν επικρατούσε.