You are here

Τριανταέξι κρούσματα κορωνοϊού και ένας νεκρός

02/04/2020 17:56

Μια γυναίκα πέθανε το τελευταίο 24ωρο λόγω του κορωνοϊού στην Κύπρο, ενώ άλλα 36 κρούσματα βρέθηκαν θετικά στον COVID-19, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι αρμόδιες αρχές.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, στο Υπουργείο Υγείας, o Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ανέφερε ότι η γυναίκα που πέθανε νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Οι συνολικοί θάνατοι ανήλθαν σε 10, εκ των οποίων 8 είναι άνδρες και 2 γυναίκες.
 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

24 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
1 άτομο από ταξίδι, και
11 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
 
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 356 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). 
Να σημειώσω ότι από τα 32 περιστατικά που δηλώθηκαν χθες και το ιστορικό τους διερευνάται, για τα 22 βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα 10 συνεχίζουν να είναι υπό διερεύνηση.
 
Είναι σημαντικό να αναφέρω εδώ ότι τα 356 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 8,779 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το
Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 227 από τα 356 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 27 από τα άτομα που
διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.
 
Οι αριθμοί λένε την αλήθεια αλλά πολλές φορές οδηγούν σε εσφαλμένες εκτιμήσεις εάν η ανάγνωσή τους δεν είναι η ορθή.
 
Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι μικρότερος σε σχέση με τον αριθμό που είχαμε χθες και αυτό ασφαλώς είναι καλοδεχούμενο. Όμως, ούτε και τα 37 επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μικρός αριθμός.
 
Ως εκ τούτου, σας παρακαλούμε πολύ να συνεχίσετε να συμμορφώνεστε με τα περιοριστικά μέτρα, και είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα θα γίνονται όλο και καλύτερα. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά πως ό,τι κτίζουμε
σήμερα είναι επένδυση στην υγεία μας για αύριο.
 
Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας
ΟΚΥπΥ
 
Συνεχίζουμε στην πατρίδα μας στη μεγάλη μάχη με την πανδημία χάσαμε ακόμα έναν συνάνθρωπό μας. Πρόκειται για γυναίκα 77 ετών, με υποκείμενα νοσήματα. Μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο έγιναν δέκα, οκτώ άντρες και δύο γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 69. Οκτώ από αυτούς είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 35 άτομα, πέντε εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης τρία εξιτήρια. Εννέα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή εκείνη είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται σε θάλαμο
εφτά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.
 
Σήμερα επίσης, έχουμε να σας ανακοινώσουμε την πρώτη ακτίδα ελπίδας στην προσπάθεια αντιμετώπισης των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είχαμε στην ΜΕΘ Λεμεσού το πρωί τον πρώτο ασθενή που αποσωληνώθηκε. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε σταθερή κατάσταση.
 
Έχουμε μπει στον 4 ο μήνα από την έναρξη της πανδημίας. Τις επόμενες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων θα φτάσει το 1 εκατομμύριο και οι θάνατοι τις 50,000. Λόγω της παρουσίασης των επιδημιολογικών στοιχείων από τον κ. Νικολόπουλο, θα αναφερθώ σήμερα μόνο στην πολύ μεγάλη σημασία του να τηρούνται οι αποστάσεις όταν λόγω της παρουσίας μας στον εργασιακό χώρο, εξ ανάγκης συγχρωτιζόμαστε με άλλο κόσμο.
 
Δεν έχει κανένα αποτέλεσμα το να περιοριζόμαστε στο σπίτι όταν στον εργασιακό χώρο δεν τηρούμε τις αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής. Με τη μη τήρηση των αποστάσεων δημιουργούνται οι εκρήξεις κρουσμάτων σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει ανά πάσα στιγμή στον χώρο εργασίας να τηρούν αυτά τα οποία λέμε. Αυτό αφορά ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Μένουμε λοιπόν σπίτι, τηρούμε τις αποστάσεις στον χώρο εργασίας, κερδίζουμε χρόνο, ζώσουμε ζωές.