You are here

Υπ. Υγείας: Δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα αν τηρηθούν τα υφιστάμενα

04/12/2021 16:13

Θεωρούμε ότι εάν τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, εάν τηρήσουμε τα πρωτόκολλα όπως είναι να φορούμε σωστά τη μάσκα μας, να τηρούμε τις αποστάσεις, να εξαερίζουμε τους χώρους μας, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο στην Πάχνα στη διάρκεια επίσκεψης του στο ιατρικό κέντρο της κοινότητας που λειτούργησε ως εμβολιαστικό κέντρο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι στόχος του Υπουργείου του είναι ο εμβολιασμός όλων των πολιτών.

«Μέχρι στιγμής έχουμε χορηγήσει 400 εμβόλια και μέχρι το τέλος της μέρας θα ξεπεράσουμε τα 500. Ένας πολύ σημαντικός αριθμός που όλοι μας στην αρχή θεωρούσαμε ότι δεν θα τον πετύχουμε αλλά χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους τον έχουμε πετύχει», ανέφερε.

Θέλω να πω, πρόσθεσε ο κ. Χατζηπαντέλας, ότι ο εμβολιασμός προχωράει, πάμε καλά αλλά δεν εφησυχάζουμε.

«Στόχος μας είναι να εμβολιάσουμε όσο πιο πολύ κόσμο μπορούμε γιατί με αυτό τον τρόπο θα μειώσουμε τις νοσηλείες στα νοσοκομεία μας», είπε, προσθέτοντας «η Πάχνα έδωσε το παράδειγμα ελπίζω να το ακολουθήσουν και άλλες κοινότητες και αν υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες κοινότητες εμείς θα πάμε αμέσως κοντά τους».

Τις επόμενες ημέρες ο εξοπλισμός ανίχνευσης της μετάλλαξης Όμικρον

Ερωτηθείς για τον εξοπλισμό ανίχνευσης της μετάλλαξης Όμικρον ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι θα βρίσκεται στην Κύπρο τις επόμενες μέρες.

«Είμαστε πολύ κοντά, είχαμε ήδη σύσκεψη χθες και το μηχάνημα θα το έχουμε τις επόμενες μία με δύο μέρες. Απλώς θα παίρνουμε τα αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα από ότι την συγκεκριμένη στιγμή», ανέφερε.

 Ο Υπουργός Υγείας ερωτήθηκε και για το κόστος της εξέτασης PCR  που θα πρέπει να καταβάλλουν οι φοιτητές επιστρέφοντας στην Κύπρο, λέγοντας ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο.  «Οι φοιτητές μας έρχονται από το εξωτερικό που μία άλλη χώρα που δεν ξέρουμε τι επικρατεί σε αυτές τις άλλες χώρες, όπως βλέπουμε γίνεται πανικός στις άλλες χώρες. Ας δούμε το θετικό γιατί κάνοντας αυτό το τεστ οι φοιτητές μας θα νοιώθουν άνετα να επισκεφθούν το παππού τη γιαγιά τα αδέλφια τους συγγενείς του και να μην υπάρχει αυτό το ρίσκο να τους μεταδώσουν το ιό», ανέφερε.

«Το μέτρο αυτό το λάβαμε γιατί έχουμε μία νέα μετάλλαξη, γιατί δεν μπορούσαμε να την προβλέψουμε πριν δέκα μέρες. Είναι προσωρινό και το ανακοινώσαμε ότι είναι προσωρινό. Είναι μέχρι αρχές Ιανουαρίου και μετά θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει αυτό το μέτρο», είπε ο κ. Χατζηπαντέλας.

Επίσκεψη υπουργού Υγείας στην Π. Χρυσοχούς στις 14 Δεκεμβρίου

Ο υπουργός σχολίασε και την εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Πόλης Χρυσοχούς με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο πολίτη ενώ μεταφερόταν με ταξί στο νοσοκομείο Πάφου. Όπως είπε, θα επισκεφθεί την περιοχή στις 14 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι «είναι μία επίσκεψη που την προγραμματίσαμε πριν συμβεί αυτό το περιστατικό. Θα δούμε όλα τα προβλήματα και αν πρέπει να επέμβει το υπουργείο υγείας θα επέμβει».

Αύξηση εμβολιασμών ηλικιών 12 - 15 και 17, στην Κύπρο παιδικά εμβόλια στις 13/12

Σε δηλώσεις της η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, είπε ότι οι εμβολιασμοί στην Κύπρο μέχρι χθες ανήλθαν στο ποσοστό 81.3%.

Όπως είπε παρατηρείται «αύξηση  στις ηλικίες 12-15 και 17 ετών, χθες μόνο κλείσαμε παγκύπρια γύρω στις 6 χιλιάδες εμβόλια».

Η κ. Γιαννάκη είπε επίσης ότι η Κύπρος θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα παραλάβει τα παιδικά εμβόλια.  Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκη τα εμβόλια θα φτάσουν στην Κύπρο στις 13 Δεκεμβρίου και όχι στις 20 όπως αναμενόταν.  Οι δε πρώτοι εμβολιασμοί παιδιών θα γίνουν στο κέντρο μητρότητας.  

Από πλευράς του ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, Κώστας Χαμπιαούρης έκανε λόγο για επιτυχία που οφείλεται στην καθολική προσπάθεια που γίνεται από τους εμπλεκόμενους φορείς.

«θα δώσουμε την ευκαιρία και στον τελευταίο κάτοικο των ορεινών κοινοτήτων να έχει άμεση πρόσβαση σε κινητές μονάδες εμβολιασμού γιατί είμαστε εδώ να στηρίξουμε την όλη προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας» ανέφερε.