You are here

Ζητούν επιτάχυνση της τρίτης δόσης

27/08/2021 06:36

Η ρευστή επιδημιολογική κατάσταση και η αύξηση των νοσηλειών με κορωνοϊό ατόμων τρίτης ηλικίας αλλά και ο κίνδυνος ενός νέου πισωγυρίσματος το φθινόπωρο γέρνουν την πλάστιγγα προς την επιτάχυνση της χορήγησης της τρίτης δόσης εμβολίου.

Την ίδια ώρα η συμβουλευτική επιστημονική ομάδα απέστειλε τις θέσεις της προς τον υπουργό Υγείας συστήνοντας τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους και ανοσοκατασταλμένους.

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, σε δηλώσεις στη StockWatch τάχθηκε υπέρ της άμεσης έναρξης της χορήγησης της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

Τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) διότι δεν πρόκειται να τοποθετηθεί πριν την ολοκλήρωση συγκεκριμένων ερευνών οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε στη StockWatch ότι η απόφαση για την ενισχυτική δόση θα πρέπει να ληφθεί πριν το Φθινόπωρο καθώς, ο κόσμος θα περιοριστεί στα σπίτια του με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική από τον ίδιο τον ιό.

«Θα πρέπει να θωρακίσουμε τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πρώτοι, ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε οποιαδήποτε έξαρση παρουσιαστεί, διότι έχουν πέσει τα επίπεδα των αντισωμάτων των ατόμων, κυρίως ηλικιωμένων που έχουν εμβολιασθεί από το Δεκέμβριο και Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι νοσηλείες στα κρατικά νοσηλεύτρια».

Η τρίτη δόση θα αφορά αποκλειστικά και μόνο σε εμβόλια MRNA, δηλαδή στα σκευάσματα της Pfizer και της Μοderna.

Ο υπουργός Υγείας έχει ήδη ζητήσει λεπτομερή ενημέρωση για το ζήτημα, με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα άλλων κρατών ούτως ώστε να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο την 1η Σεπτεμβρίου που θα τεθεί το θέμα προς συζήτηση.

Της Ηρώς Ευθυμίου