You are here

Η εύκολη λύση είναι νέα μέτρα

31/03/2020

Η εύκολη λύση είναι να μας φυλακίσουν όλους. Να βάλουν και λουκέτα στις πόρτες των σπιτιών μας. Η δύσκολη να επιβάλλουν τα μέτρα που πήραν στους απείθαρχους – ανυπάκουος. Επέλεξαν την εύκολη. Γιατί αυτή είναι η κουλτούρα μας. Η νοοτροπία που καλλιεργεί το όλο σύστημα. Γιατί αυτό κάνουν όσοι αποκτήσουν εξουσία, ανέλπιστα, μέσα σε μια μέρα. Εξουσία που δεν έπρεπε να έχουν ποτέ και επομένως δεν μπορούν να διαχειριστούν. Βάζουν το σύνολο να πληρώσει για τα λάθη τα δικά τους και τα λάθη των ολίγων. Τα παραδείγματα απεριόριστα.

Αυτό το κράτος, οι εκάστοτε στην εξουσία, μια ζωή καλλιεργούσαν την κουλτούρα της ανυπακοής και επιβράβευαν και από πάνω τους παράνομους και παράτυπους. Με ρουσφέτι, με Αστυνομία και Αρχές που έκλειναν τα μάτια ανάλογα με το «όνομα», με πολιτικούς – κομματικούς που παρενέβαιναν για να γλιτώσει ο δικός τους, με τεράστια εγκλήματα για τα οποία δεν τιμωρήθηκε κανένας.

Τώρα θα μπαίνουν και στα σπίτια μας ακάλεστοι. Φτάνει να μας καταγγείλει ο γείτονας. Αυτό λέει το γράμμα του νόμου. Το πνεύμα δεν έχει σε αυτές τις περιπτώσεις σημασία. «Ζήλος εκτέλεσης καθήκοντος». Άλλο ένα καταφύγιο για την ανικανότητα μας. Και γι’ αυτό το «ζήλο» θα βάλουν και τους γείτονες να καταγγέλλουν τους γείτονες τους.

Η εύκολη λύση είναι να μεταθέτεις την ευθύνη στους άλλους. Ή να μην την αναλαμβάνεις. Όπως και στη Δημόσια Υπηρεσία. Λίγους θα βρεις που θα δουν το πνεύμα του νόμου και όχι το γράμμα. Η εύκολη λύση είναι να μην παίρνεις τις αποφάσεις που πρέπει και την ώρα που πρέπει ή να μην τις παίρνεις καθόλου. Να ταλαιπωρείς τους πολίτες και να κρύβεσαι πίσω από τη γραφειοκρατία. Άλλο ένα καταφύγιο για τους ανίκανους και τους ευθυνόφοβους. Και δυστυχώς αυτοί είναι πολλοί. Από τη βάση της πυραμίδας μέχρι την κορυφή της. Και από αυτό δεν εξαιρούνται, ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι αυλές τους...   

Δημοσιογράφος ([email protected])