You are here

Επιτυχής η έξοδος της Κύπρου στις αγορές

08/07/2020

Το υπέρμετρο ενδιαφέρον για τα κυπριακά ομόλογα υποδηλώνει ότι το κυνήγι των αποδόσεων καλά κρατεί σε διεθνές επίπεδο, αφού και οι δύο εκδόσεις καλύφτηκαν επαρκώς με το συνολικό βιβλίο προσφορών να ξεπερνά τα €5 δισ. σε σύνολο ύψους €1 δισ. (€2 δισ. περίπου για την 4ετία και €3 δισ. περίπου για την 20ετία).  Είναι προφανές ότι η αυξημένη ζήτηση για την 20ετία ήταν συνυφασμένη και με την απόδοση της έκδοσης που «έκλεισε»* στο 1,47%.  Για την 4ετία η απόδοση κλείδωσε* στο 0,34%.

Η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών αναφέρει ότι «τα κεφάλαια που θα εισπραχθούν θα χρησιμοποιηθούν προσεχώς αποκλειστικά και μόνο για εξόφληση του υφιστάμενου χρέους» είναι κατά την άποψη μου, μία συνετή προσέγγιση ως στη διαχείριση του δημόσιου χρέους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι,

  • Στην τελευταία έκδοση του Απριλίου 2020 η 7ετία εκδόθηκε με απόδοση 1,564% και η 30ετία με 2,34%.
  • Το υφιστάμενο επιτοκιακό περιβάλλον στην Ευρωζώνη είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, ενδεικτικά να αναφέρω ότι η Γερμανική 10ετία είναι στο -0,44% ενώ το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι στο -0,50%.

Και παρόλο που,

  • τα Κυπριακά ομόλογα είχαν περάσει μία κρίσιμη φάση κατά την εφιαλτική περίοδο του lockdown όπου οι τιμές τους είχαν μειωθεί και οι αποδόσεις αυξηθεί αντιστοίχως (οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντίστροφα με τις αποδόσεις τους),

κρίνεται ότι η χρονική στιγμή της έκδοσης δεν ήταν καθόλου άσχημη, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε και το ποσό της έκδοσης κατά €250 εκ.

Ενδεικτικό, και αντιθέτως των πιο πάνω, είναι ότι στην έκδοση Ιανουαρίου οι αποδόσεις που επιτεύχθηκαν ήταν ιστορικά χαμηλές για την Κυπριακή Δημοκρατία, για την 10ετία ήταν 0,734% και για την 20ετία 1,33% αντιστοίχως.  Τότε οι προβλέψεις σχετικά με την οικονομία της Κύπρου για το 2020 ήταν ως εξής: Ρυθμός ανάπτυξης 3,6%, πλεόνασμα της τάξης του 2,6%, ΑΕΠ/Δημόσιο Χρέος 89% και περαιτέρω μείωση της ανεργίας κάτω από το 6%.   

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό δημόσιο χρέος ανέρχεται σε €21,5 δισ. με μέση σταθμική διάρκεια τα 8,1 χρόνια και μέσο σταθμικό κόστος γύρω στο 2%.  Παρόλο που το ΑΕΠ της Κύπρου είναι λίγο πιο κάτω από €22 δισ. η σχέση ΑΕΠ/Δημόσιο χρέους υπολογίζεται χονδρικώς πέραν του 102% (αν υπολογιστεί και η παρούσα έκδοση χωρίς την αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους).  Αυτό το ποσοστό κρίνεται ψηλό, και δεν αποκλείεται να αυξηθεί και άλλο μέσα στη χρονιά.  Η τακτική μείωσης του κόστους δανεισμού δεν κρίνεται καθόλου άσχημη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνούμε.

Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, η Κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω της πανδημίας, αφού οι προβλέψεις σχετικά με την τουριστική κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στα αισιόδοξα σενάρια.  Ο λόγος είναι ότι αρκετές χώρες που παραδοσιακά έχουν αυξημένη τουριστική κίνηση προς την Κύπρο, δεν είναι επιδημιολογικά έτοιμες για να ενταχθούν στη «λίστα χωρών ασφαλείας». Οι κίνδυνοι που πιθανόν να αντιμετωπίσουμε είναι η αύξηση του δημόσιου χρέους, η μείωσης της ρευστότητας του κράτους, η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας (ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα του λιανικού εμπορίου), η αύξηση της ανεργίας, η αύξηση στις τραπεζικές επισφάλειες και στην αύξηση του ιδιωτικού χρέους.  Επίσης, κίνδυνο αντιμετωπίζει και ο τομέας διεθνών υπηρεσιών όχι μόνο λόγο του περιορισμού των πτήσεων, αλλά επίσης και για την αναθεώρηση της συμφωνίας διπλής φορολογίας με τη Ρωσία.

Αυτά πιθανόν να τα αντιμετωπίσουμε βραχυπρόθεσμα μέσα στη φετινή χρονιά, αφού από εκεί και πέρα όλες οι ελπίδες της ανθρωπότητας εναπόκεινται στο φάρμακο/θεραπεία κατά του κορονοϊού.