You are here

Έγκλημα χωρίς τιμωρία. Το 2013 επαναλαμβάνεται!

26/08/2020

Λιγότερο πλύσιμο «βρώμικων χρημάτων» αλλά περισσότερα «χρήματα από βρώμικους»

Το ίδιο έγκλημα με κάποιες μόνο παραλλαγές επαναλαμβάνεται από τους ιδίους περίπου υπαίτιους της καταστροφής του 2013. Η μέθοδος είναι απλή. Για να μπορέσουν να κάνουν μεγάλα λεφτά σε μικρό χρονικό διάστημα ξέρουν ότι πρέπει πρώτα να βρουν τρόπο να προσελκύσουν αυτούς που τα έχουν, να τα φέρουν στην χώρα μας. Τα χρόνια πριν το 2013 περίπου οι ίδιοι (δικηγόροι, λογιστές, τραπεζίτες, υποβοηθούμενοι από πολιτικούς, ΟΕΒ/ΚΕΒΕ και άλλους) προνόησαν να δημιουργηθούν συνθήκες στην Κύπρο για να μπορούν να έρθουν τα μεγάλα λεφτά εδώ. Φροντίζανε να αλλάζουν νόμοι και να ψηφίζονται νέοι οπού και όπως χρειαζόταν, να συνεργάζονται οι ΕποπτικέςΑρχές και να πείθουν τον κόσμο ότι αυτό ήταν για το καλό του. Αρκετοί πρόθυμοι ακαδημαϊκοί, κυρίως οικονομολόγοι, βοήθησαν σε αυτό.

Το να πειστεί ο κόσμος ότι όλα αυτά ήταν για το καλό του, όπως και τώρα, δυστυχώς ήταν το πιο εύκολο. Έχουμε δει και ζήσει το αποτέλεσμα. Το ίδιο γίνεται και τώρα με περίπου τους ιδίους πρωταγωνιστές όπως και τότε. Ο ευκολόπιστος κόσμος της Κύπρου αποδέχτηκε πολύ εύκολα ότι αυτά τα λεφτά που θα έρχονταν στην Κύπρο μέσω διαβατηρίων θα ανέβαζαν το βιοτικό του επίπεδο. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, δεν τους έχουν εξηγήσει όμως ότι δεν είναι τα λεφτά που έρχονται στην Κύπρο που του ανεβάζουν το βιοτικό του επίπεδο αλλά οι σωστές επενδύσεις σε οικονομικά βιώσιμα έργα. Το μόνο που στην ουσία άλλαξε, είναι ότι τώρα έχουμε λιγότερο πλύσιμο «βρώμικων χρημάτων» αλλά περισσότερο «χρήματα από βρώμικους». Από πολιτικοποιημένους ξένους που είχαν ύποπτο ή και εγκληματικό ακόμη παρελθόν και που εμείς με ανοικτές αγκάλες κάναμε Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες. Δεν χρειαζόταν το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera για κάποιους από εμάς που παρακολουθούμε τα γεγονότα, τον χαρακτήρα και την κουλτούρα των πρωταγωνιστών για να καταλάβουμε τα κίνητρα και τις μεθόδους τους.

Οι ίδιοι δικηγόροι, λογιστές, ντιβέλοπερς και αρκετοί πολιτικοί με διπλές ιδιότητες μαζεύουν (και πολύ πιθανόν φυγαδεύουν) εκατομμύρια σαν μεσάζοντες προτού σκάσει η φούσκα και πάλι, όπως και πριν, πάνω στον δύστυχο κοσμάκη. Ο οποίος ίσως αυτή την φορά επιτέλους καταλάβει ότι όταν πολλά λεφτά επενδυθούν σε μη βιώσιμα έργα, μπορεί να αποδίδουν στα γρήγορα πολλά λεφτά στους εμπλεκόμενους (δικηγόρους, λογιστές, ντιβέλοπερς και άλλους μεσάζοντες όπως τραπεζικούς ή και πολιτικούς ακόμη), αλλά όχι μόνο δεν δημιουργούν ανάπτυξη αλλά βυθίζουν την οικονομία σε βαθιά και μακράν ύφεση.

Ο Σαββάκης Κ. Σαββίδης είναι οικονομολόγος, που ειδικεύεται στην οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση έργων. Ήταν πρώην ανώτερος διευθυντής στην Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και έχει διατελέσει τακτικός Επισκεπτόμενος Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Harvard και στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Καναδά. Author Page: http://ssrn.com/author=262460