You are here

Η Κύπρος είναι γεμάτη παρανομίες

23/10/2020

Το πρόβλημα δεν εξαντλείται στην υπόθεση Τζιοβάνη

Μετά που ο Δημήτρης Συλλούρης παραιτήθηκε η προσοχή στην υπόθεση με τις αποκαλύψεις του Al Jazeera για τα χρυσά διαβατήρια στράφηκε ξανά στον τέως βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη και τις εταιρείες του. Η εστίαση αφορά στο συγκρότημα Sun City στην περιοχή Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα και την ανέγερση δύο πρόσθετων ορόφων παράνομα. Η προσπάθεια της εταιρείας Jim Chang Cyprus να νομιμοποιήσει τους δύο ορόφους με αύξηση του συντελεστή δόμησης μέσω της εξαγοράς του χώρου πρασίνου απέτυχε μετά που η αρμόδια διυπουργική επιτροπή απέρριψε την ιεραρχική προσφυγή της εταιρείας.

Αν δει κανείς τα πράγματα επιφανειακά τότε θα αποφανθεί ότι αυτά είναι απλά και αφού η εταιρεία παρανόμησε, αυτό που απλά πρέπει να κάνει, είναι να κατεδαφίσει εδώ και τώρα όλα τα παράνομα κτίσματα. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι ούτε απλά, ούτε άσπρο μαύρο. Διότι είμαστε σε μια χώρα που το παράνομο γίνεται νόμιμο, η ανοχή είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση και που στον κατασκευαστικό τομέα συμβαίνουν πολλά και τερατώδη. Γι’ αυτό και η Κύπρος είναι γεμάτη πολεοδομικές – οικοδομικές παρανομίες. Εξ ου και ύστερα που αυτό το κράτος νομιμοποίησε δυο φορές τους φοροφυγάδες με την παροχή αμνηστίας, τους εργοδότες που δεν εισέφεραν στα κοινωνικά ταμεία τις οφειλές τους με πλουσιοπάροχα κίνητρα, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με επιδότηση μέχρι και του ενός τρίτου τους δανείου τους κι άλλα πολλά, πρόσφατα νομιμοποίησε και πολλές πολεοδομικές παρανομίες.

Και πάλι όμως πολλά κτίσματα δεν έχουν εξασφαλισμένη τελική έγκριση και ούτε θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν. Η διαπλοκή και οι παρανομίες ξεκινούν από το πιο απλό και στο πιο μικρό χωριό και επεκτείνονται έως το πιο μεγάλο, όπως σε οικοδομικά συγκροτήματα, ξενοδοχεία, δημόσια κτίρια και πολλά άλλα. Η Κύπρος είναι γεμάτη παρανομίες και κακοτεχνίες διότι οι Αρμόδιες Αρχές κάθε άλλα παρά «Αρμόδιες» και «Αρχές» ήταν. Ήταν και είναι «αρχεία» διαπλοκής και παρανομιών.

Και εμείς οι απλοί πολίτες δικαιωματικά διερωτόμαστε κατά πόσο η αρμόδια διυπουργική επιτροπή θα έπαιρνε την ίδια απόφαση εάν ο Al Jazeera δεν έφερνε στο φως την υπόθεση με τα διαβατήρια κι εάν σε αυτήν δεν ήταν εμπλεκόμενος ο κ. Τζιοβάννης.

Εάν, επομένως, οι δύο όροφοι στο Sun City πρέπει να κατεδαφιστούν, να κατεδαφιστούν. Διότι υπάρχει και η πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση του γνωστού κτηματομεσίτη Πέτρου Λαζάρου, αυτοί να κρατικοποιηθούν και να πωληθούν με τα έσοδα να καταλήγουν στα κρατικά ταμεία. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να μας πείσουν οι αρμόδιοι και αναρμόδιοι, ότι θα κατεδαφιστούν (ή κρατικοποιηθούν) και όλες οι άλλες παρανομίες, θα εξηγήσουν πως ξεφύτρωσαν όλοι αυτοί οι πύργοι και υπό ποιες προϋποθέσεις εξασφάλισαν άδειες και πώς. Προπαντός όμως να μας πληροφορήσουν πώς θα εξασφαλίσουν ότι τέτοιες παρανομίες δεν θα ξαναεμφανιστούν, πώς δηλαδή θα κλείσουν παράθυρα και καμαρόπορτες και πώς κάθε λογής και διαλογής Αρχές θα είναι εκεί την ώρα που πρέπει και όπως πρέπει. Ότι η Κύπρος που μας απέμεινε μετά το 1974 και μετά τις όλες παρανομίες, παρατυπίες και διαπλοκές που ακολούθησαν, θα θεωρηθεί μία και ενιαία περιοχή ανάπτυξης και η ανάπτυξη θα επιτρέπεται στη βάση σοβαρών σχεδιασμών, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, από την οποία θα επωφελούνται όλοι οι πολίτες και όλοι θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες και κανονισμούς.

Όμως, δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Το μόνο που θα γίνει είναι να βγάζει ο ένας του άλλου στη φόρα σκάνδαλα και παρανομίες, μια κάθε τόσο, έτσι για να έχουμε κι εμείς οι δημοσιογράφοι κάτι να ασχολούμαστε και εσείς οι πολίτες θέμα για να κουτσομπολιό. 

Του Πανίκου Χαραλάμπους
Δημοσιογράφος ([email protected])