You are here

Η ευημερία των βολεμένων

10/11/2020

Επειδή κάποιοι εξακολουθούν να ρωτούν τι είναι βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, πολύ απλά είναι όταν τα έργα (δημόσια και ιδιωτικά) δεν είναι φούσκες. Δηλαδή έχουν και απόδοση (Economic Return) και διάρκεια (sustainability). Και φυσικά αυτά που μπορούν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις και τα δάνεια τους. Και το κυριότερο όμως είναι ότι είναι αυτά που δημιουργούν νέο πλούτο αντί να καταλήγουν να μεταφέρουν αυτόν που ήδη υπάρχει από τους πολλούς στους λίγους.

Ειλικρινά, μου κάνει εντύπωση πόσο εύκολα όλοι δέχονται την θέση της κυβέρνησης ότι το πρόγραμμα διαβατηρίων βοηθά την οικονομία. Κάθε άλλο! Το σχέδιο πολιτογραφήσεων δεν είναι ούτε ανάπτυξη αλλά ούτε φέρνει ευημερία στον κόσμο και την κοινωνία. Προκαλεί μια φούσκα που αργά ή γρήγορα σπάει και μας παίρνει πίσω. Τα λεφτά που διοχετεύονται μέσω ή στην Κύπρο δεν συνιστούν οικονομική ανάπτυξη. Είναι η χρήση των λεφτών σε βιώσιμα έργα που κάνει τη διαφορά.

Όπως εξάλλου γράφουμε στο άρθρο μας με την Helen Kavvadia που δημοσιεύεται στο έγκριτο World Economics Journal: Funding Economic Development and the Role of National Development Banks - The Case of Cyprus[1].

Σίγουρα βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι όταν χρειάζεται να δωροδοκήσεις κάποιον (π.χ. με διαβατήρια) για να κάνει μια «αγορά» που χωρίς το δώρο δεν θα την έκανε. Τα λεφτά όταν δεν επενδύονται σε βιώσιμα έργα αντί ευημερία φέρνουν την καταστροφή. Θα έπρεπε να το είχαμε μάθει αυτό από το 2013 και το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου προηγουμένως. Οι μόνοι που ευημερούν και ακόμη θησαυρίζουν, αλλά εις βάρος του κόσμου που θα έχει να πληρώσει τον λογαριασμό, είναι οι μεσάζοντες και οι βολεμένοι αυτών των προγραμμάτων. Οι συνήθεις ύποπτοι δηλαδή. Δικηγόροι, λογιστές, ντιβέλοπερς και διεφθαρμένοι πολιτικοί.

Ο Σαββάκης Κ. Σαββίδης είναι οικονομολόγος, που ειδικεύεται στην οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση έργων. Ήταν πρώην ανώτερος διευθυντής στην Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και έχει διατελέσει τακτικός Επισκεπτόμενος Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Harvard και στο Πανεπιστήμιο Queens τουΚαναδά. Author Page: http://ssrn.com/author=262460

[1]Kavvadia, Helen and Savvides, Savvakis C., Funding Economic Development and the Role of National Development Banks - The Case of Cyprus (September 10, 2019). John Deutsch International Development Discussion Paper, Queen's University, DDP 2019-09 , Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3477858 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3477858