You are here

Κύριε Οδυσσέα μου, σήμερα έχεις ξεπεράσει τα όρια

30/12/2020

Πρωί πρωί σήμερα, τουίταρε για το πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, δίνοντας στην ουσία συνέχεια στην αντιπαράθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του ιδίου με την Κυβέρνηση. Επιβεβαιώνοντας τον κακό Οδυσσέα, ο Γενικός Ελεγκτής, αφήνοντας πολλές αιχμές μέσα σε λίγες γραμμές, έγραψε τα εξής: «Ας συγκρίνει κάποιος το Πόρισμα με την Έκθεση μας για τον ιδιοκτήτη του τζετ και τους 41 συν αυτώ. Ξεκάθαρες παραβιάσεις των κριτηρίων, στο Πόρισμα νερώνονται και εξαφανίζονται. Έγιναν έλεγχοι για την πραγματική κατοχή ακινήτων; Κανένα σχόλιο για πολιτογράφηση συγγενών. Κλπ κλπ».

Στο χορό, δυστυχώς, μπήκε και η ίδια η Ελεγκτική Υπηρεσία, με ένα twit με περιεχόμενο και ύφος Γενικού Ελεγκτή: «Μετά την αναπόφευκτη σύγκριση με το ελλιπές και προβληματικό Πόρισμα Καλογήρου, που ούτε ασχολείται με ευθύνες ασκούντων δημόσια εξουσία, αναμένουμε την απολογία όσων επιχείρησαν ν' απαξιώσουν τις Εκθέσεις μας.

Η λογοδοσία επιβάλλει αξιοποίηση των Εκθέσεων κι ολοκλήρωση των ελέγχων», έγραψε κατά λέξη η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Τα δικαίωματα της άποψης και της ελεύθερης έκφρασης, είναι αναφαίρετα και απαραβίαστα σε μια δημοκρατία. Όμως πρέπει να ασκούνται με φειδώ και σεβασμό, χωρίς εμπάθειες και πείσματα. Και δυστυχώς είναι ακατανόητες οι σημερινές παρεμβάσεις για το πόρισμα «Καλογήρου», τόσο με το σχόλιο του Γενικού Ελεγκτή, προπαντός όμως της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Δεν αφορά ένα θεσμό τι κάμνει ένας άλλος, από τη στιγμή που δεν αναφέρετε σε αυτόν και ούτε εμπίπτει στις αρμοδιότητες του για έλεγχο και στη συγκεκριμένη περίπτωση κακώς η Ελεγκτική Υπηρεσία έτρεξε να ανακοινώσει τη θέση της για το πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου. Το ίδιο και ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης που εκπροσωπεί το θεσμό του Γενικού Ελεγκτή και όχι τον εαυτό του μόνο.

Πολλές φορές έχω υποστηρίξει τον κ. Μιχαηλίδη και πολλές φορές έχω σημειώσει ότι προτιμώ ένα Γενικό Ελεγκτή ακόμα κι αν αυτός ξεπερνά τα όρια με τους ελέγχους του, παρά ένα Γενικό Ελεγκτή και μια Ελεγκτική Υπηρεσία, άνευρους και ασπόνδυλους.

Αλλά κύριε Μιχαηλίδη και κυρίες, κύριοι στην Ελεγκτική Υπηρεσία, υπάρχουν φορές που και τα όρια έχουν τα όρια τους. Και σ’ αυτήν την περίπτωση είσαστε σε λάθος κατεύθυνση και πολύ εκτός των ορίων. Με τα σχόλια σας δεν έχετε προσφέρει οτιδήποτε στην προσπάθεια για τη διερεύνηση του θέματος των πολιτογραφήσεων, ούτε στο σχετικό δημόσιο διάλογο. Έχετε πλήξει το θεσμό και το κύρος του Γενικού Ελεγκτή και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Δυστυχώς.