You are here

Κύριε Εισαγγελέα, πες μας και για το 2013

04/01/2021

Συνέντευξη του νέου γενικού εισαγγελέα και τέως υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Σαββίδη, δημοσίευσε χθες και σήμερα σε δύο μέρη, η εφημερίδα Πολίτης. Ο κ. Σαββίδης είπε πολλά και διάφορα αλλά και κάμποσα αδιάφορα. Μεταξύ άλλων ο γενικός εισαγγελέας, απαντώντας σε ερώτηση για πάταξη της διαφθοράς, είπε ότι είναι ένα θέμα που τους απασχολεί στη Νομική Υπηρεσία που προσπαθούν να είναι όσο πιο μεθοδικοί και αποτελεσματικοί στην ενάσκηση του σημαντικού ρόλου τους για πάταξή της. «Να σας θυμίσω ότι ως Νομική Υπηρεσία εποπτεύουμε το ανακριτικό έργο σε όλες τις υποθέσεις διαφθοράς, μελετούμε τα αποτελέσματα των ερευνών και παρουσιάζουμε ενώπιον των δικαστηρίων ποινικές υποθέσεις που αφορούν σοβαρότατα αδικήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά. Είναι αυτονόητη η βούλησή μας για πάταξή της και θεωρώ ότι καθηκόντως, ο κάθε θεσμός, ο κάθε αξιωματούχος, ο κάθε πολίτης έχει και ευθύνη και ρόλο να σταθεί ανάχωμα σε φαινόμενα που πλήττουν τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιστρέψουμε τον θυμό και την αγανάκτηση που δικαιολογημένα ο Κύπριος πολίτης νιώθει, μετά τα όσα έχουμε δει, και να αποκαταστήσουμε την εικόνα της χώρας μας η οποία πλήττεται διεθνώς», ανέφερε κατά λέξη ο κ. Σαββίδης.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε ότι είναι ορθή απόφαση διότι, εκτός των άλλων, υπενθύμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε «πως η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του επιτρόπου Δικαιοσύνης, ζήτησε δικαστικής φύσεως έρευνα σε εθνικό επίπεδο». Εξήγησε ότι ο διορισμός ερευνητικής επιτροπής ήταν εκ των πραγμάτων η μόνη ενδεδειγμένη οδός και το μόνο δίλημμα που υπήρχε ήταν ποιος θα τη διόριζε: το Υπουργικό Συμβούλιο ή ο γενικός εισαγγελέας; Είπε ότι αποφασίστηκε να τη διορίσει ο ίδιος και σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψω την όποια συγκάλυψη ευθυνών (…). θα ενεργώ πάντα με γνώμονα την ισονομία και την απόδοση ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται τα άτομα που ενδεχομένως να είναι εμπλεκόμενα σε ποινικές ενέργειες».

Σε μια όμως συνέντευξη δύο μερών τόσο μεγάλη, ο γενικός εισαγγελέας ούτε ρωτήθηκε, ούτε ένιωσε την ανάγκη ο ίδιος να πει τι γίνονται και που βρίσκονται οι περιβόητες έρευνες για την κατάρρευση της οικονομίας το 2013 που στοίχησαν σε αυτό τον κακόμοιρο τόπο, πέραν των €40 δισ. Να μας ενημερώσει εμάς τους απλούς πολίτες εάν επιτέλους αποφασίστηκε η δίωξη έστω κι ενός από όλους αυτούς τους επιτήδειους που ευθύνονται για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στον τόπο ή έστω υποδείχθηκε η πειθαρχική δίωξη για οποιοδήποτε για τις ευθύνες που τον βαραίνουν από τη διοικητική θέση που κατείχε σε αρμόδια Αρχή. Να μας τι έχει γίνει με το πόρισμα μια άλλης ερευνητικής επιτροπής, της τριμελούς Επιτροπής Πική, που είναι η πρώτη Κυβέρνηση Αναστασιάδη που διόρισε. Μιας Επιτροπής στην οποία κατέθεσε στις 27 Αυγούστου 2013, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας «την τεράστια σημασία που έχει η ορθή και έγκαιρη διερεύνηση των γεγονότων και η απόδοση ευθυνών εκεί και όπου ανήκουν». Διότι, όπως επεσήμανε τότε ο Πρόεδρος, «διαφορετικά η κοινωνία θα μας γυρίσει τη πλάτη. Θα μας απαξιώσει πλήρως».  Την κοινωνία, είπε πολύ ορθά ο Πρόεδρος, «δεν την ενδιαφέρουν οι κομματικές τακτικές ούτε και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις», «η κοινωνία, ζητά απαντήσεις για το πώς αυτή η ευημερούσα χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Κάτι παρόμοιο που μας είπε χθες, δηλαδή επτά χρόνια μετά, και ο γενικός εισαγγελέας. Ότι, δηλαδή, «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιστρέψουμε τον θυμό και την αγανάκτηση που δικαιολογημένα ο Κύπριος πολίτης νιώθει, μετά τα όσα έχουμε δει».

Βέβαια, το μόνο που δεν έχουμε δει, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας και κύριε γενικέ εισαγγελέα, είναι ενόχους να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης. Και δυστυχώς κύριε Σαββίδη μας, στην ιστορία θα μείνουν τα ωραία λόγια και οι υποσχέσεις σας και σε εμάς τους απλούς πολίτες «ο θυμός και η αγανάκτηση» και βεβαίως η ζημιά των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ!