You are here

Δώστε τα ονόματά τους στη δημοσιότητα

08/01/2021

Οι καταγγελίες της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου ότι κατά τους πρώτους εμβολιασμούς κατά το κορωνοϊού εμβολιάστηκαν άτομα που δεν έπρεπε, δεν πρέπει να μας εκπλήττουν. Στην Κύπρο ζούμε και όλοι ξέρουμε τι γίνεται ή τι δεν γίνεται. Όπως ότι δε γινόταν και δε γίνεται ο απαραίτητος και προπαντός ο προληπτικός έλεγχος κατά πόσον οι αποφάσεις του κράτους εφαρμόζονται σωστά και δεν τις εκμεταλλεύονται επιτήδειοι. Όπως τα χρυσά διαβατήρια και στη συγκεκριμένη περίπτωση που πραγματεύεται το άρθρο, τους εμβολιασμούς με τα εμβόλια της Pfizer.

Εάν όμως στο πρόβλημα με τα διαβατήρια οι ανελλιπείς έλεγχοι μας έχουν προσβάλει διεθνώς, το ζήτημα με τους εμβολιασμούς σε μη δικαιούχους, θα μας διασύρει. Διότι εδώ κάθε εμβόλιο που δεν παραχωρείται στον συνάνθρωπό μας που το έχει μεγαλύτερη ή απαραίτητη ανάγκη και δίνεται αλλού, ίσως να σηματοδοτεί ένα ακόμα θάνατο. Και δικαιολογίες που ακούονται ότι δεν μπορεί το Υπουργείο να ασκεί απόλυτο έλεγχο, δε χωρούν. Δεν υπάρχει δικαιολογία γιατί στις στέγες ευγηρίας εμβολιάστηκαν και μη δικαιούχοι ή εμβολιάστηκαν περισσότεροι από τους δικαιούχους κατά σειρά προτεραιότητας γιατροί και όχι αυτοί που απαιτείται μόνο.

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι είχαν μήνες μπροστά τους για να προετοιμαστούν κατάλληλα, να αποφασίσουν με ορθολογισμό τις ομάδες κινδύνου και να εισαγάγουν ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφύγουν εκμετάλλευση του συστήματος από επιτήδειους. Και τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι δεν το έπραξαν.

Θεωρώ επίσης ότι έχει δίκαιο η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου όταν ζητά την κατά προτεραιότητα εμβολιασμό ασθενών με χρόνιες παθήσεις που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, με το εμβόλιο της Pfizer, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΣΑΚ Μάριο Κουλούμα, «οι διεθνής συστάσεις λένε πως αυτά τα άτομα, πρέπει να λάβουν τα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mrna, δηλαδή αυτά είναι της Pfizer και της Moderna». Δεδομένου ότι είναι περιορισμένες οι ποσότητες αυτών των εμβολίων, είπε ο κ. Κουλούμας, οι ασθενείς ανησυχούν ότι πιθανόν να μην αρκέσουν για να εμβολιαστούν με τα συγκεκριμένα εμβόλια.

Γιατρός δεν είμαι αλλά το αίτημα ακούγεται λογικό και θα πρέπει να εξεταστεί.

Θέλω επίσης να χαιρετήσω τη δήλωση του Υπουργού Υγείας ότι θα εξεταστούν οι καταγγελίες του κ. Κουλούμα. Και αν μη τι άλλο, να καταγγελθούν δημόσια όσοι ενήργησαν ανήθικα για να ρεζιλευτούν. Διότι, τελικά, μόνο η δημοσιότητα μπορεί να σταματήσει αυτές τις νοοτροπίες και να περιορίσει του επιτήδειους. Και αυτούς που επιτήδεια ενεργούν κι αυτούς που επιτήδεια κλείνουν τα μάτια ή από ανικανότητα δε βλέπουν μακρύτερα από τη μύτη τους.