You are here

Διαφάνεια για να μη δημιουργούνται σκιές

11/01/2021

Σήμερα άνοιξε η πύλη για εξασφάλιση ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για άλλα 3,960 πρόσωπα ηλικίας άνω των 80 ετών. Τα ραντεβού, ως ήταν αναμενόμενο, εξαντλήθηκαν γρήγορα. Έχει όμως προκύψει ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο πρέπει να διερευνηθεί και να δοθούν απαντήσεις στους πολίτες για να μην υπάρχουν σκιές.

Η πύλη άνοιξε αμέσως μετά τα μεσάνυκτα με αποτέλεσμα είτε όσοι το είχαν πληροφορηθεί εκ των έσω, είτε όσοι υπολόγισαν ότι το άνοιγμα θα γινόταν μεσάνυχτα, είτε τυχαία το ανακάλυψαν, να διασφαλίσουν ραντεβού ενώ πολλοί άλλοι να μείνουν απ’ έξω.

Λογικά όλοι αναμέναμε ότι το άνοιγμα της πύλης θα γινόταν στις 7.30 με 8.00 το πρωί που ξεκινά να εργάζεται η δημόσια υπηρεσία και όχι τα μεσάνυκτα. Κι αυτό προέκυπτε και από την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της προηγούμενης μέρας που δεν αναφερόταν σε ώρα.

«Άλλα 3,960 ραντεβού για εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19 θα είναι στη διάθεση των πολιτών από αύριο, 11 Ιανουαρίου 2021, μέσω της Πύλης Εμβολιασμού. Οι πολίτες που εμπίπτουν στην β’ φάση του προγράμματος, άτομα άνω των 80 ετών, θα έχουν τη δυνατότητα να διευθετήσουν διαδικτυακά τα ραντεβού τους, οι ίδιοι ή με τη βοήθεια ατόμων από το οικείο τους περιβάλλον. Τα ραντεβού θα αφορούν εμβολιασμούς που θα γίνονται την εβδομάδα 18-22 Ιανουαρίου 2021», ανέφερε κατά λέξη η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες 5.20 το απόγευμα της Κυριακής το Υπουργείο. Καμιά αναφορά σε ώρα. Μόνο σε μέρα, «από αύριο, 11 Ιανουαρίου 2021», έγραφε η ανακοίνωση. Και, κατά την άποψή μου, λογικά, κάποιος θα ανέμενε ότι, το «αύριο», αφορούσε κάποια ώρα σήμερα το πρωί γύρω στις 8.00 π.μ. και όχι στο πρώτο λεπτό μετά τα μεσάνυκτα.

Επειδή όμως οι εποχές που διανύουμε είναι δύσκολες και αυτό το κράτος με το παρελθόν του μας αναγκάζει να είμαστε καχύποπτοι, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις πως και γιατί αποφασίστηκε η πύλη εξασφάλισης ραντεβού εμβολιασμών να ξεκινήσει τα μεσάνυκτα και όχι άλλη ώρα.

Δε θεωρώ ότι υπήρχε σκοπιμότητα για να εξυπηρετηθούν κάποιοι. Όμως, για σκοπούς διαφάνειας και ισονομίας, επιβάλλεται να δοθούν απαντήσεις. Και, εννοείται, τις επόμενες φορές που θα ανακοινωθούν εμβολιασμοί, να ανακοινώνεται και η ώρα που θα ανοίξει η πύλη για την υποβολή αιτήσεων. Για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και να δημιουργούνται σκιές.