You are here

Μεγιστοποίηση αποδόσεων με την αξιοποίηση της Proptech

12/01/2021

Με τον όρο «oικονομία της πλατφόρμας» εννοούμε την όποια οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα η οποία διεξάγεται πλήρως ή μερικώς μέσω πλατφόρμων. Πολύ γνωστά παραδείγματα πλατφόρμων μέσω των οποίων διεξάγονται συναλλαγές είναι η Amazon, η AirBnB, η Uber και η Baidu. Ένας δεύτερος τύπος αφορά την «πλατφόρμα καινοτομίας» η οποία παρέχει ένα κοινό τεχνολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τρίτοι. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι πολλοί ανεξάρτητοι developers online λύσεων οι οποίοι εργάζονται μέσω των πλατφόρμων της Microsoft και της Apple, π.χ. οι εφαρμογές που έχουμε στα κινητά μας, τα προγράμματα στους υπολογιστές μας, κτλ.

Ότι σχετίζεται με τον όρο Proptech αποτελεί ένα μικρό μέρος της ευρύτερης ψηφιακής μεταμόρφωσης που συντελείται και στον τομέα των ακινήτων. Αφορά τόσο την τεχνολογική αλλά και την ιδιοσυγκρασιακή αλλαγή του τομέα εσωτερικά αλλά και σε σχέση με τους καταναλωτές σε όλα τα επίπεδα: συμπεριφορά, αποφάσεις, πράξεις. Αλλαγή που καλύπτει τόσο τα κτίρια μεμονωμένα αλλά και ολόκληρα τα οικοσυστήματα πόλεων.  

Η τεχνολογία αρχικά ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στον τομέα των ακινήτων κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «μπουμ» του «dot.com», γύρω στο 1996, οπόταν και οι αγγελίες ακινήτων ξεκίνησαν να δημοσιεύονται και ψηφιακά. Η επιτυχία ήταν μεγάλη, με εταιρείες όπως η Zillow στις ΗΠΑ και Right move στο Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφαίες δημόσιες εταιρείες στις αντίστοιχες αγορές, λειτουργώντας ως διαδικτυακές πλατφόρμες αγοραπωλησιών για χιλιάδες ακίνητα, τόσο για σκοπούς αγοράς όσο και ενοικίασης.   

Το επόμενο κύμα, γύρω στο 2008, αφορούσε στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε φυσικούς χώρους, όπως σπίτια για διακοπές και χώρους αποθήκευσης. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η AirBnB, η οποία έκανε κατορθωτό ιδιοκτήτες ακινήτων να ενοικιάζουν την ακίνητη περιουσία τους για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αυτήν την περίοδο, η Proptech οδηγείται από μία μεγάλη γκάμα νέων τεχνολογικών λύσεων όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα λεγόμενα «Big Data», οι οποίες ήδη έχουν μεταμορφώσει άλλους τομείς, όπως ο χρηματοοικονομικός. Η εφαρμογή αυτών των νέων τεχνολογιών διαμορφώνεται ακόμα περισσότερο από τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία του COVID-19. Κοινωνική αποστασιοποίηση και τοπικά lockdowns έχουν αλλάξει τον τρόπο που είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε όσοι ασχολούμαστε με τον τομέα των ακινήτων.   

Πλέον, η τεχνολογία χρησιμοποιείται για να επιλύσει διάφορα ζητήματα, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας και της χρήσης χαρτιού και η ταχύτερη διεξαγωγή συναλλαγών, κινούμενη παράλληλα με την χρηματοοικονομική τεχνολογία, γνωστή ως Fintech. Οι σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις στα ακίνητα μπορεί να περιλαμβάνουν διαχείριση ακινήτων μέσω ψηφιακών βάσεων δεδομένων, λύσεις για έξυπνα σπίτια, έρευνα και ανάλυση δεδομένων, υπηρεσίες καταχώρησης, εφαρμογές για κινητά, στεγαστικό και εμπορικό δανεισμό, δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων για διαδικτυακή προβολή, αυτοματοποιήσεις, άντληση κεφαλαίων για υλοποίηση έργων μέσω crowd funding, διαχείριση χώρων που χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα. Ακόμα και για οργάνωση, ανάλυση κι εξαγωγή σημαντικών δεδομένων από πολυσέλιδα έγγραφα.  

Καθώς οι κυπριακές τράπεζες, οι κρατικές υπηρεσίες και ο ιδιωτικός τομέας αξιοποιούν όλο και περισσότερο την τεχνολογία και οι υπηρεσίες τους γίνονται πιο αυτοματοποιημένες, αυξάνεται και η πίεση σε άλλες εταιρείες και παρόχους υπηρεσιών για να ακολουθήσουν αυτήν την τάση. Την ίδια ώρα, αποτελεί ευκαιρία για όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων να διασυνδέσουν υπηρεσίες και προϊόντα, να αναλύσουν γρήγορα τα δεδομένα ώστε να μειώσουν κόστος και χρόνο αλλά και να προσφέρουν μοναδικές πληροφορίες δημιουργώντας προστιθέμενη  αξία.

Τα ακίνητα άρχισαν να κινούνται ψηφιακά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει βιντεάκια περιήγησης κατοικιών και όμορφες αεροφωτογραφίες που κάνουν τα κατσάβραχα να θυμίζουν Τοσκάνη. Η κίνηση εμπρός περιλαμβάνει ανάλυση δεδομένων τα οποία συλλέγονται από δεκάδες αισθητήρες σε πραγματικό χρόνο και τυγχάνουν επεξεργασίας από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία όσο περνά ο χρόνος θα γίνονται όλο και καλύτερα στο να προβλέπουν το μέλλον.

Έχοντας την Siri στο κινητό μας, την Cortana στον υπολογιστή, και την Alexa στο σπίτι μας, ο Terminator δεν είναι μακριά.

*Διευθύνων Σύμβουλος, WiREFS (pavlos.loizou@wire-fs.com)