You are here

Διαβατήρια με τραγική προχειρότητα και εγκληματική διαπλοκή

25/01/2021

Ο τίτλος της Stockwatch «Διαβατήρια με εγκληματική προχειρότητα» το περασμένο Σάββατο στο ρεπορτάζ που αφορούσε τις καταθέσεις δύο πρώην και ενός νυν υπουργού Εσωτερικών στην Ερευνητική Επιτροπή, έδωσε σε μερικές λέξεις την κωμικοτραγική πραγματικότητα που χαρακτηρίζει το κράτος, το βίο και την πολιτεία μας.

Κωμική, διότι μόνο αν πάρουμε κάποια πράγματα υπό τύπο «αστείου» θα αποφύγουμε το εγκεφαλικό επεισόδιο. Τραγική, διότι η κατάστασή μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς και τους κομματικούς. Αφορά όλους μας.

Είναι τραγικό το γεγονός ότι η χώρας μας πωλούσε κυπριακά διαβατήρια -στην ουσία ευρωπαϊκά- για να μην χρεοκοπήσει. Τι άλλο από «εκπόρνευση» συνιστά αυτό.

Είναι τραγικό ότι ένας Υπουργός –τουλάχιστον ο Σωκράτης Χάσικος είχε το θάρρος να το παραδεχθεί δημόσια, παρακαλούσε τις ευρωπαϊκές αρχές να μας αφήσουν να συνεχίσουμε την «εκπόρνευση» μέχρι να βγούμε από το μνημόνιο ή μέχρι να λύσουμε το κυπριακό. Διότι κάποιοι αφελείς, μεταξύ αυτών και ο κ. Χάσικος, πίστευε ότι θα λύσουμε το κυπριακό στο Κρανς Μοντανά.

Είναι τραγικό ότι προσπαθήσαμε να διαψεύσουμε τα αδιάψευστα όταν ο Al Jazeera μας διέσυρε διεθνώς. Μέχρι και τουρκικό δάκτυλο πίσω από τα δημοσιεύματα του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου «ανακαλύψαμε». Βλέπετε για όλα φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι και ουδέποτε εμείς.

Είναι τραγικό αν ισχύει αυτό που είπε ο τέως υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ότι κανένας Υπουργός και ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσαν σύγκρουση συμφέροντος όταν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσιζε την παραχώρηση διαβατηρίων. Ή διερωτήθηκαν εάν υφιστάμενα ή πρώην γραφεία τους ή συγγενικά τους πρόσωπα είχαν εμπλοκή και να φροντίσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έστω και μια φορά που θα διαμοίραζαν διαβατήρια, να αυτοεξαιρεθούν.

Είναι τραγικό που η «πάνσοφη» Βουλή δεν παρενέβη ποτέ παρόλο που κρατείτο ενήμερη για κάθε περίπτωση έκδοσης διαβατηρίου.

Είναι τραγικό που κανένας βουλευτής δε δήλωσε ποτέ σύγκρουση συμφέροντος. Είναι όμως ακόμα πιο τραγικό που στο βίντεο του Al Jazeera πρωτεύοντα ρόλο είχαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και ένας βουλευτής.

Αλλά πιο τραγικό απ’ όλα είναι πως, αν αποφασίσω να γράψω πόσα τραγικά μας κατατρύχουν σε αυτό τον δύσμοιρο τόπο, δε θα τέλειωνα ποτέ!

Θα καταλήξω επανερχόμενος στον τίτλο του ρεπορτάζ μας το περασμένο Σάββατο καθώς, πολύ πιο ακριβής θα ήταν ένας τίτλος, «Διαβατήρια με τραγική προχειρότητα και εγκληματική διαπλοκή».