You are here

Συγγνώμη κύριε Πρόεδρε, αλλά αυτό δεν ήταν διάγγελμα

29/01/2021

Συγγνώμη κύριε Πρόεδρε, αλλά αυτό δεν ήταν διάγγελμα. Ήταν ένας μονόλογος που θύμιζε προεκλογική ομιλία σε παραληρούντα πλήθος φανατικών οπαδών. Και δεν ήταν μόνο το περιεχόμενο του «διαγγέλματος», ήταν και το ύφος και ο τόνος σας κατά την εκφώνηση του, κύριε Πρόεδρε.

Διάγγελμα, κύριε Πρόεδρε, και ιδιαιτέρα όταν είναι προεδρικό, δηλαδή ενός Προέδρου μίας χώρας, πρέπει να είναι του ανάλογου περιεχομένου και να εκφωνείται με το ανάλογο ύφος. Δραματικό, εάν είναι δραματικό το περιεχόμενο, εξαγγελτικό εάν αφορά σημαντικές εξαγγελίες. Απολογητικό εάν αφορά απολογισμό ή την απολογία για κάτι σοβαρό που δεν έπρεπε να γίνει. Και ενημερωτικό εάν αφορά σημαντική ενημέρωση.

Και δυστυχώς, κύριε Πρόεδρε, το λεγόμενο διάγγελμα σας τίποτα από τα πιο πάνω δεν ήταν και ούτε αφορούσε ένα «επίσημο μήνυμα, συνήθως του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του πρωθυπουργού, για θέμα μεγάλης σπουδαιότητας»-www.lexigram.gr.

Και ερωτώ:

• Έπρεπε, κύριε Πρόεδρε, να απολογηθείτε για την αστοχία του Προγράμματος Πολιτογραφήσεων, από το 2013 έως την πρόσφατη κατάργησή του το 2020;

• Έπρεπε, κύριε Πρόεδρε να πείτε ένα συγγνώμη επειδή δε δηλώσατε συμφέρον όταν το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία σας, ενέκρινε πολιτογραφήσεις που είχε υποβάλει το πρώην δικηγορικό σας γραφείο, που σήμερα ανήκει σε μεγάλο βαθμό στις θυγατέρες σας; Κι αυτό δεν έχει σχέση εάν δεν προκύπτει πρόβλημα με τους πολιτογραφηθέντες και εάν σωστά πολιτογραφήθηκαν. Έχει σχέση με θέματα αρχής. Και, συγγνώμη κύριε Κυβερνητικέ Εκπρόσωπε, αλλά είναι το ολιγότερο αστεία η δικαιολογία ότι ο Πρόεδρος δεν έχει ψήφο κατά τις αποφάσεις στο Υπουργικό.

• Έπρεπε, κύριε Πρόεδρε, να απολογηθείτε εκ μέρους της Κυβέρνησης σας για το ότι δεν έπραξαν το ίδιο Υπουργοί σας;

• Έπρεπε, κύριε Πρόεδρε, να απολογηθείτε γιατί το Υπουργικό σας Συμβούλιο ενέκρινε πολιτογραφήσεις που έφερναν Υπουργοί χωρίς τη δέουσα επιμέλεια και έρευνα;

• Πώς είναι δυνατό, κύριε Πρόεδρε, να ευθύνονται όλοι οι άλλοι, πλην των κυβερνήσεων σας;

• Μας είπατε, κύριε Πρόεδρε και το είπε και σήμερα το πρωί ο Κυβερνητικός σας Εκπρόσωπος, ότι «μόνο μία ελάχιστη μερίδα καταχράστηκαν και εκμεταλλεύτηκαν τα κενά και τις αδυναμίες του προγράμματος». Πώς συνάδει όμως αυτό με τη κατάργηση του προγράμματος εν μια νυχτί και εν βρασμώ ψυχής.

• Είναι ορθό, κύριε Πρόεδρε, στο επίπεδο της προεδρίας μιας χώρας να λαμβάνονται αποφάσεις για σημαντικά θέματα, εν βρασμώ ψυχής;

• Κύριε Πρόεδρε, δε βρέθηκε ένας σύμβουλός σας, να σας πει ότι, τέτοιες βιαστικές αποφάσεις, στην ουσία δημιουργούν την εικόνα παραδοχής μεγάλου λάθους και σκανδάλου και δίνουν επιχειρήματα σε αυτούς που μας/ σας κατηγορούν και μας/σας περιμένουν στη γωνιά;

• Εκτός, κύριε Πρόεδρε, εάν τελικά το πρόβλημα ήταν ολικό και όχι μικρό που «μόνο μία ελάχιστη μερίδα καταχράστηκαν και εκμεταλλεύτηκαν» και δε μας είπατε την αλήθεια;

Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, αλλά εμείς οι απλοί πολίτες περιμένουμε από τον Πρόεδρο μας, να συμπεριφέρεται με μεγαλύτερη ψυχραιμία, να μιλά με ηπιότερο τρόπο, να εξαιρεί τον εαυτό του από αποφάσεις που έχει άμεσο ή έμμεσο συμφέρον, να μην ανέχεται υπουργούς που δεν το κάνουν και στο τέλος τέλος, να είχε κάνει πολύ περισσότερα.

Είναι, κύριε Πρόεδρε, η δεύτερη σας θητεία και δυστυχώς για εσάς, δεν μπορείτε πλέον να ρίχνετε τα φταιξίματα στους προηγούμενους. Διότι προηγούμενοι είστε πλέον εσείς.

Καλή συνέχεια κύριε Πρόεδρε και ελπίζω στο επόμενο διάγγελμα να έχετε να μας πείτε κάτι σημαντικό, να είναι δηλαδή το διάγγελμα σας, ένα «επίσημο μήνυμα για θέμα μεγάλης σπουδαιότητας».