You are here

Συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε το κέντρο της γης

17/02/2021

Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης με την πανδημία του covid 19, τις συνεχείς μεταλλάξεις του ιού, τις υποτροπές και τα νέακύματα κρουσμάτων και εμείς εδώ σε μια συνεχή προσπάθεια να μηδενίζουμε τα πάντα, να ασκούμε κριτική εκ του ασφαλούςχωρίς να εισηγούμαστε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.

Ο λόγος για τα εμβόλια. Κριτική γιατί να μην αγοράσει μόνη της η Κύπρος τα εμβόλια, κάναμε λάθος που παραγγείλαμε εμβόλια της AstraZeneca χωρίς να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα τους, γιατί να εμβολιαστούν οι πέραν των 65 ετών με AstraZeneca, «τα έκανε θάλασσα η Επίτροπος ή ο Υπουργός», «δεν ξέρουν τι τους γίνεται στην επιστημονική ομάδα» κλπ, κλπ.

Συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε το κέντρο της γης, ότι έχουμε την άνεση να κινείται μόνη της η Κύπρος, την πολυτέλεια να διαλέξουμε τα εμβόλια της προτίμησης μας και τους αριθμούς που χρειαζόμαστε και αμέσως οι εταιρείες θα μας τα παραδώσουν!! Άδικα κατά την ταπεινή μου άποψη σχόλια όπως τα πιο πάνω. Γίνεται προσπάθεια υπό πρωτόγνωρες και πολύ δύσκολες συνθήκες και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για πολλά. Λάθη μπορεί να γίνουν. Μόνο εκείνοι που δεν κάνουν τίποτε, δεν κάνουν λάθη.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Θα πρέπει να βλέπουμε και την άλλη όψη του νομίσματος και τις εξ αντικειμένου δυσκολίες και επιπτώσεις. Πήγαμε με την ΕΕ και καλώς, διότι παίρνουμε τεχνογνωσία, είμαστε πιο ισχυροί για διαπραγμάτευση (επομένως χαμηλότερο κόστος) και βέβαια, η σοφία των πολλών είναι καλύτερη από τη σοφία του ενός.

Η οικονομία βρίσκεται στον αναπνευστήρα, η επιβίωση πολλών εταιρειών κινδυνεύει, οι πολίτες περιορισμένοι με ανησυχίες για τον κορωνοϊό και για την ψυχική τους υγεία, τα σχολεία υπολειτουργούν και κάποιοι από τους καναπέδες προβαίνουν σε μια εκ του ασφαλούς κριτική και... χάραξη πολιτικής. Χρειάζεται μια πιο υπεύθυνη κριτική, η οποία για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να είναι με πρόθεση θετική, εναλλακτικές λύσεις και βέβαια για το κοινό καλό. Με προτεινόμενες λύσεις στα πλαίσια του εφικτού και όχι απλώς να βρίσκουμε προβλήματα στις λύσεις. Όχι όπως μου είπε κάποιος πρόσφατα «να δωρίσουμε τα εμβόλια της AstraZeneca που πληρώσαμε σε κάποια χώρα και να αγοράσουμε από τα καλά για εμάς!» Σάμπως και τα λεφτά ξεφυτρώνουν από τη γη (!) και οι εταιρείες των «καλών» είναι έτοιμες να μας παραδώσουν άμεσα εμβόλια. Με όλο το θόρυβο που έγινε, καταφέραμε να θεωρείται στο μυαλό του απλού κόσμου ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι επικίνδυνο και να μην θέλει κανένας να το βάλει, ενώ προστατεύει τουλάχιστον από σοβαρή νόσηση. Η επιτάχυνση της διαδικασίας του εμβολιασμού είναι πολύ ουσιαστική, διότι θα μας βγάλει από το φαύλο κύκλο, θα οδηγήσει σε πιο γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα για τους πολίτες, θα υπάρξει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ανάκαμψη της οικονομίας πιο σύντομα με όλα τα θετικά συνακόλουθα.

Αντί να δρούμε συναινετικά, προτάσσοντας ιδέες, εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα, βλέπουμε μόνο από μια οπτική γωνία το θέμα (συνήθως υπό τη γωνία του προσωπικού συμφέροντος) και με μεγεθυντικό φακό και ασκούμε απλώς κριτική, χωρίς να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος και να προτείνουμε λύσεις/εισηγήσεις για βελτίωση.

Δηλώνω ότι ούτε συμφέρον έχω, ούτε συγγενής ή έστω φίλη με οποιονδήποτε σχετίζεται με το θέμα, ούτε και επιχείρηση έχω. Είμαι ελεύθερα σκεπτόμενη πολίτης και το ενδιαφέρον μου για τα κοινά εκπηγάζει από το ενδιαφέρον μου για το καλό και την πρόοδο του τόπου.

*Οικονομολόγος, πρώην Διευθύντρια στην Κεντρική Τράπεζα.