You are here

Ο Ζολώτας και η αβάσταχτη επιπολαιότητα τριών κομμάτων

03/03/2021

Την περασμένη Κυριακή η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τον εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα το όνομα του οποίου σχολιάστηκε πολύ στην Κύπρο στο πρόσφατο παρελθόν, αφού συνδέθηκε με τα δάνεια που οδήγησαν σε κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζα και την γνωστή υπόθεση Focus.

Τη σύλληψη πήραν είδηση τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωση στην Κύπρο την επομένη μέρα, δηλαδή της προηγούμενη Δευτέρα. Τα πλείστα μάλιστα δημοσίευσαν αυτούσια αυτά που δημοσιεύθηκαν στην Ελλάδα, χωρίς προβληματισμό και δεύτερη σκέψη. Κάποια από τα δημοσιεύματα στον ελλαδικό ηλεκτρονικό Τύπο συνέδεαν τη σύλληψη Ζολώτα με τα γεγονότα στην Κύπρο και ότι έγραψαν μεταφέρθηκε στο δικό μας ηλεκτρονικό Τύπο αυτούσια. Εμείς στη Stockwatch καταφέραμε να διαφοροποιηθούμε, διότι οι πληροφορίες δεν ήταν σαφείς ούτε και διασταυρωμένες.

Δε θα ασχοληθώ όμως με αυτό, ούτε θα ευλογήσω τα γένια μας. Θα ασχοληθώ με κάτι πιο σοβαρό από την επιπολαιότητα κάποιων ΜΜΕ στην Κύπρο και στην βιασύνη τους να δημοσιεύσουν κάτι ανεπιβεβαίωτο.

Θα ασχοληθώ με τρία κόμματα που έτρεξαν να εκδώσουν ανακοινώσεις για να εκμεταλλευτούν ένα θέμα που -αν ήταν θέμα- αναμενόταν ότι θα “πωλούσε” και ίσως και να μονοπωλούσε το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ για κάποιες ώρες.

Την ΕΔΕΚ, τη Συμμαχία πολιτών και το ΕΛΑΜ. Και τα τρία κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες, μεταξύ άλλων, ζητούσαν και ευελπιστούσαν, με την ευκαιρία της σύλληψης Ζολώτα, επιτέλους να υλοποιηθεί «η πολυαναμενόμενη έκδοσή του στην Κύπρο». Όπου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συμμαχίας, «εναντίον του οποίου υπήρχε απ’ το 2016 διεθνές ένταλμα σύλληψης, το οποίο είχαν εκδώσει οι κυπριακές Αρχές, προκειμένου να δικαστεί για ενεργό δωροδοκία, δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». «Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η Δικαιοσύνη θ’ αφεθεί να λειτουργήσει αυτή τη φορά απρόσκοπτα για να λάμψει επιτέλους η αλήθεια», πρόσθετε η Συμμαχία. Αφού, σύμφωνα με τη Συμμαχία, η Δικαιοσύνη δεν αφέθηκε «να λειτουργήσει» «απρόσκοπτα για να λάμψει επιτέλους η αλήθεια». Οι ανακοινώσεις των άλλων δύο κομμάτων, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, δε διέφεραν και πολύ από αυτήν της Συμμαχίας.

Στόχος και των τριών ήταν να επαναφέρουν στην επικαιρότητα την υπόθεση για να την εκμεταλλευτούν πολιτικά εναντίον του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ για εισφορές που φαίνεται ότι έγιναν στα κόμματα αυτά από Focus και Ζολώτα.

Η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημείωνε ότι «η σύλληψη του Μιχάλη Ζολώτα επαναφέρει στο προσκήνιο το πολύκροτο σκάνδαλο της Focus και τις αδιαφανείς δοσοληψίες των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ με εκείνους τους οικονομικούς παράγοντες και κύκλους οι οποίοι ευθύνονται για την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα και κατ’ επέκταση της κυπριακής οικονομίας».

«Ευχόμαστε πως η σύλληψη Ζολώτα θα είναι η αρχή της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης Focus και όχι η ταφόπλακα για να κρυφτεί ακόμα ένα σκάνδαλο στα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών», πρόσθετε η ΕΔΕΚ.

Έλα όμως που ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια! Διότι οι κυρίες και κύριοι των τριών κομμάτων δεν ήξεραν όλη την ιστορία. Δεν ήξεραν ότι η υπόθεση Ζολώτα έπεσε στο Εφετείο και ότι δεν εκκρεμούν πλέον εναντίον του ούτε κατηγορίες ούτε εντάλματα σύλληψης. Εκτός κι αν ήξεραν κι έκαναν τους ανήξερους.

Και πάλι όμως, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιπολαιότητας με την οποία αντιμετωπίζουν πολλές φορές τα κόμματα θέματα, ζητήματα και προβλήματα. Και να φανταστείτε ότι αυτοί που δεν γνώριζαν ότι η υπόθεση Ζολώτα έληξε οριστικά τον Ιούλιο του 2019 με απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είναι αυτοί που καθορίζουν τις τύχες μας τόσο στην οικονομία όσο και στο κυπριακό!