You are here

Το σκοτάδι της αδιαφορίας δε φωτίζεται με το λίγο μπλε χρώμα

02/04/2021

Γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Η Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2007 με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη του ΟΕΗ να λάβουν μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με ανθρώπους με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού και του συνδρόμου Asperger, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού είναι μία από τις επτά επίσημες ημέρες του ΟΗΕ για την υγεία.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού έχουν ανακοινωθεί και στην Κύπρο σχετικές ενέργειες. Μεταξύ άλλων, για παράδειγμα, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι «συμμετέχει σήμερα, 2 Απριλίου 2021, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, στην εκστρατεία ‘Light it Up Blue’, φωταγωγώντας με μπλε χρώμα το κεντρικό κτήριο του Υπουργείου, στη Λεωφ. Δημοσθένη Σεβέρη, στη Λευκωσία, σήμερα στις 7μ.μ.»

Επίσης ανακοινώθηκε ότι «μπλε» θα «ντυθούν» και τα κτήρια των δήμων Λεμεσού και Πάφου καθώς και του Μουσείου στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, «με την ενέργεια» να φωταγωγηθεί σε μπλε χρώμα το κτήριο του, «επιθυμεί να στηρίξει την προσπάθεια που επιτελεί ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, η οποία στόχο έχει τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό, την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και τη μελλοντική τους εξασφάλιση».

Ο λόγος που επέλεξα να αναφερθώ στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι διότι εκπροσωπεί το κράτος. Είναι το κράτος. Και εμείς οι πολίτες θέλουμε ένα κράτος που να είναι κοντά στα προβλήματα των πολιτών, ιδιαίτερα ομάδων όπως των αυτιστικών ατόμων κι άλλων ευπαθών ομάδων. Θέλουμε να συνδέει ενέργειες προβολής όπως η πιο πάνω με ευρύτερες δράσεις και αποφάσεις με περιεχόμενο και που δεν θα τελειώνουν όταν κλείσουν τα φώτα. Την ίδια απαίτηση έχουμε και από τις τοπικές Αρχές.

Και το τι πρέπει να γίνει είναι εκεί, το αναφέρει ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου στην ιστοσελίδα του όπου. μεταξύ άλλων σημειώνει ότι,

• Πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για πρώιμη ανίχνευση του αυτισμού

• Πρέπει να δημιουργηθούν δομές πρώιμης παρέμβασης πιστοποιημένες για την παροχή των υπηρεσιών τους.

• Πρέπει να υπάρξει συντονισμός των δράσεων και ενεργειών των συναρμόδιων Υπουργείων και κοινωνικών φορέων ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη των πολλαπλών αναγκών των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.

• Πρέπει να διασφαλιστεί η ψυχοκοινωνική ένταξη και η δια βίου υποστήριξη των ατόμων με αυτισμό.

• Πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί καλύτερα, διότι το άτομο με αυτισμό είναι μέλος της κοινότητας, είναι ένας από εμάς, είναι ο συμμαθητής, ο φίλος, ο συνεργάτης, ο γείτονας, ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας.

Πολλές οικογένειες με αυτιστικά άτομα είναι σήμερα σε απόγνωση. Και πρόκειται για γνωστές περιπτώσεις στις κρατικές υπηρεσίες. Πράγματα γίνονται και η κατάσταση είναι βελτιωμένη, αλλά πόρρω απέχει από το κατ’ ελάχιστον ικανοποιητικό.

Τα μπλε φώτα στο Υπουργείο Εσωτερικών και στα άλλα κτήρια αύριο το πρωί θα έχουν κλείσει. Και εάν η Κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση θέλουν να αποδείξουν ότι δεν επρόκειτο για μια προεκλογική - απλή φωταγώγηση, θα πρέπει να ρίξουν τα φώτα τους στα προβλήματα των αυτιστικών ατόμων και των οικογενειών τους, όπως και στα προβλήματα όλων των παρόμοιων ομάδων και των ευάλωτων πολιτών. Και επιτέλους να μπει μία τάξη στα δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανά κάθε χρόνο τα κράτος. Δίνοντας προτεραιότητα στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα όλα τα υπόλοιπα.

Διαφορετικά, με κάθε ευκαιρία θα φωταγωγούμε μπλε ή με άλλο χρώμα πολλά δημόσια κτήρια, πλην όμως τα προβλήματα ομάδων όπως τα άτομα με αυτισμό, θα παραμένουν στο σκοτάδι της αδιαφορίας του κράτους.