You are here

Ευοίωνες οι προοπτικές συνεργασίας Κύπρου και Ινδίας

03/04/2021

Τα τελευταία χρόνια, οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Κύπρου και της Ινδίας έχουν ενδυναμωθεί σημαντικά, μέσω της εγκαθίδρυσης ενός εκτενούς διμερούς νομικού πλαισίου συνεργασίας, το οποίο καλύπτει διάφορους τομείς όπως η επιστήμη, η τεχνολογία και η καινοτομία, ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία και η γεωργία.

Αποκορύφωμα υπήρξε η υπογραφή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρου – Ινδίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και την έξοδο της Κύπρου από τη λίστα “Notified Jurisdictional Areas”, εξέλιξη η οποία έχει ανοίξει νέες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Πλέον, εκτιμάται πως σημαντικός αριθμός επενδυτών αναμένεται να συνεχίσουν να έχουν ως βάση τους την Κύπρο αναφορικά με τις διεθνείς δραστηριότητες τους, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν επενδύσεις στην Ινδία. Συγχρόνως, τόσο λόγω της συμφωνίας, όσο και της στρατηγικής θέσης της Κύπρου, αλλά και της ιδιότητάς της ως μέλος της ΕΕ, Ινδικοί όμιλοι έχουν ήδη ξεκινήσει να εξετάζουν κατά πόσο η Κύπρος προσφέρεται ως βάση για τις εκτός Ινδίας δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών παρουσιάζουν πολύ θετική εικόνα με καλούς οιωνούς για το μέλλον. Τα στοιχεία δείχνουν μια σταθερή εμπορική σχέση μεταξύ των δύο κρατών τόσο στον τομέα του εμπορίου αγαθών όσο και υπηρεσιών. Ο τομέας των επενδύσεων είναι αυτός που φιλοδοξούμε να τονώσουμε, ενισχύοντας τα ήδη ενθαρρυντικά δεδομένα που έχουν καταγραφεί. Ενδεικτικά, η Κύπρος αποτελεί τον 8ο μεγαλύτερο προορισμό όσον αφορά τις εισερχόμενες επενδύσεις προς την Ινδία, οι οποίες ξεπερνούν τα 10 δισ. Δολάρια από τον Απρίλιο του 2000 μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Ακόμα πιο ενθαρρυντικό το γεγονός πως οι επενδύσεις από την Κύπρο προς την Ινδία έχουν τριπλασιαστεί το 2020 στα 900 εκατ. Δολάρια, σε σχέση με 296 εκατ. Δολάρια το 2019. Συνολικά, η συνεισφορά της Κύπρου στις εισερχόμενες επενδύσεις προς την Ινδία, αντιπροσωπεύει το 2% του συνόλου. Τα εν λόγω κεφάλαια έχουν αξιοποιηθεί μεταξύ άλλων σε τομείς όπως στις χρηματοοικονομικές μισθώσεις, το χρηματιστήριο, την αυτοκινητοβιομηχανία, τις μεταποιητικές βιομηχανίες, τα ακίνητα, τη διακίνηση φορτίων που συνδέονται με χερσαίες μεταφορές και στον ναυτιλιακό κλάδο.

Η προσπάθεια μας επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδύσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο, από την τεράστια αγορά της Ινδίας. Πέραν των παραδοσιακών τομέων της κυπριακής οικονομίας,  η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σημαντικά στον τομέα των συλλογικών επενδύσεων έχοντας ως στόχο να καταστεί ελκυστικό κέντρο για την εγκαθίδρυση επενδυτικών ταμείων και των διαχειριστών τους. Το άνοιγμα σε μια αγορά όπως η Ινδική και η προοπτική προσέλκυσης εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα επωφελής και για τις δυο χώρες.

Ήδη, ένας σημαντικός αριθμός οργανισμών Ινδικών συμφερόντων έχει παρουσία στην Κύπρο, χρησιμοποιώντας τη χώρα μας ως περιφερειακή έδρα εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στη φαρμακευτική βιομηχανία, σε θέματα υποδομών και σε θέματα ανάπτυξης γης στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, οι επιχειρηματικές σχέσεις Ινδίας και Κύπρου παρουσιάζουν ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές, εν απουσία ουσιαστικών προσκομμάτων στην αμφίδρομη συνεχή προσπάθεια ενδυνάμωσής τους. Παράλληλα, ιδιαίτερα υποβοηθητική είναι η στάση και η εμπλοκή, σε πολιτικό επίπεδο, του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος έχει συμβάλει τα μέγιστά στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Βέβαια, ιδιαίτερα σημαντική για ενίσχυση αυτής της προσπάθειας, κρίνεται η σταδιακή ένταξη απευθείας πτήσεων από και προς την Ινδία. Τόσο για τη διευκόλυνση των Ινδών επιχειρηματιών και επενδυτών, όσο και για τη μετάβαση στην ασιατική χώρα εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου. Εξίσου σημαντική είναι και η ενδελεχής μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της ινδικής οικονομίας και των επενδυτικών τάσεων και επιθυμιών των Ινδών επιχειρηματιών ώστε να δημιουργηθεί μια ειδικά προσαρμοσμένη και συνάμα ελκυστική επενδυτική πρόταση.

Πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε ο Κυπρο-Ινδικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος υπό τον τίτλο «INDIA-CYPRUS Business Cooperation and Investment Opportunities Highlighting Health, Information Communication Technology (ICT) and Agriculture Sectors», με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, στελεχών και από τις δύο χώρες και μεγάλου αριθμού συνέδρων, κατέδειξε ότι όντως το ενδιαφέρον είναι έντονο, και θα προσπαθήσουμε να το μετουσιώσουμε σε ακόμα περισσότερες πράξεις.

*Πρόεδρος Κυπρο-Ινδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου