You are here

Γιατί ο Σωκράτης Χάσικος δεν ήταν ένας πολιτικός της σειράς

05/04/2021

Η είδηση από το πρωί ήταν δυστυχώς θλιβερή και δικαίως ο θάνατος του Σωκράτη Χάσικου άλλαξε την ατζέντα της επικαιρότητας.

Ο Σωκράτης Χάσικος δεν ήταν ακόμα ένας πολιτικός μέσα σε όλους τους άλλους. Ένας πολιτικός της σειράς. Ήταν ένας μαχητής, ασυμβίβαστος με την κατοχή και παθιασμένος με τη επίλυση του κυπριακού. Ευθύς και ειλικρινής στις απόψεις του, άνθρωπος που δε θυσίαζε τις αρχές του για τις καρέκλες.

Ήταν ασυμβίβαστος με τα κατεστημένα και τις αγκυλώσεις. Ως Υπουργός ξεχώριζε για την πρακτικότητά του και για την τόλμη του. Δεν κρυβόταν πίσω από τυπικότητες και γραφειοκρατίες. Τολμούσε να αποφασίζει ακόμα και ενάντια στους τύπους, αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη.

Ο Σωκράτης Χάσικος, για παράδειγμα, άνοιξε το δρόμο για την τιτλοποίηση των δεκάδων χιλιάδων ακινήτων χωρίς τίτλους εξαιτίας των λαθών των ντιβέλοπερς και των τραπεζών και έλυσε σε μεγάλο βαθμό ένα χρόνιο πρόβλημα.

Εκεί όμως που ξεχώριζε ήταν για τις θέσεις του στο κυπριακό. Γνήσιος εκφραστής της σχολής Κληρίδη, ρεαλιστής και διορατικός. Δεν κρυβόταν και δεν ακολουθούσε το ρεύμα. Δεν έβαζε το προσωπικό κομματικό και πολιτικό του συμφέρον πάνω από αυτό του τόπου. Συγκρούστηκε πολλές με το ίδιο του κόμμα ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και το κυπριακό ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που άφησε την Κυβέρνηση και την καρέκλα του Υπουργού Εσωτερικών το 2017.

Παρά τον εκρηκτικό του χαρακτήρα, που όποιος δεν τον γνώριζε προσωπικά τον παρεξηγούσε, ήταν ανθρώπινος, ΑΝΘΡΩΠΟΣ με κεφαλαία, ταπεινός, ένας απλός άνθρωπος όπως εμείς οι καθημερινοί άγνωστοι πολίτες. Εκτιμούσε στους ανθρώπους την ειλικρίνεια, την τιμιότητα, τη σοβαρότητα, τη μαχητικότητα, τη διεισδυτικότητα κι άλλα χαρίσματα. Απεχθανόταν το ψέμα, την ανεντιμότητα και την υποκρισία.

Στην πορεία του βοήθησε πολλούς που σήμερα είναι στην πολιτική και κομματική ζωή να αναδειχθούν και να προωθηθούν στην ιεραρχία. 

Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του για πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Αλήθεια αλλά και στη συνέχεια μέσα από την επαγγελματική μου ιδιότητα. Ήταν άνθρωπος που μαζί του συνδεόσουν με μια βαθιά σχέση, φιλία και αλληλοεκτίμηση. Και παρά αυτή τη σχέση δεχόταν την καλοπροαίρετη κριτική. Δεχόταν την αντίθετη άποψη και τη συζητούσε διότι κατανοούσε ότι κανένας δεν ξέρει τα πάντα και ουδείς αλάνθαστος.

Καλό σου ταξίδι Σωκράτη.