You are here

Τα «συγγνώμη» κ. Κόκκινέ μου, έχουν αξία όταν διορθώνουν πράγματα…

07/04/2021

Η είδηση, δυστυχώς, δεν ήταν καλή. Η πύλη Εμβολιασμών του ΓεΣΥ, δηλαδή του Υπουργείου Υγείας, δεν άντεξε σήμερα το πρωί παραπάνω από δύο λεπτά. Άνοιξε στις 8.00 το πρωί και έπεσε στις 8.02. Δύο λεπτά αργότερα.

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος χαρακτήρισε το γεγονός απαράδεκτο. Και έχει δίκαιο. Είναι απαράδεκτο όχι μόνο διότι δεν φρόντισαν οι υπεύθυνοι να είναι σε θέση η Πύλη να αντέξει τη μεγάλη ζήτηση, αλλά γιατί δείχνει ότι η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και ανευθυνότητα που χαρακτηρίζει πολλές φορές το δημόσιο τομέα, δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει εύκολα.

Ο Κυριάκος Κόκκινος μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, όταν αναγγέλλεις τη διάθεση 19,378 ραντεβού για εμβολιασμούς, τότε το σύστημα πρέπει να είναι προγραμματισμένο να αντέξει την τετραπλάσια κίνηση – επισκεψιμότητα. Απλή λογική και απλή αριθμητική πράξη. Και τι άλλο παρά ανευθυνότητα μπορεί να είναι πως, ούτε αυτό το απλό πράγμα δε φρόντισαν οι όποιοι αρμόδιοι να ισχύσει;

Και δυστυχώς αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Διότι η Πύλη έπεσε ξανά για τον ίδιο λόγο.

Οι εμβολιασμοί στην Κύπρο ξεκίνησαν τον Ιανουάριο με τα πρώτα ραντεβού να διευθετούνται μέσω της Πύλης στις 11 Ιανουαρίου. Τότε που έγινε άλλη μια πατάτα. Όταν το σύστημα άνοιξε τα μεσάνυκτα με αποτέλεσμα οι «εντός» να είχαν φροντίσει να διευθετήσουν τα ραντεβού για τους ίδιους, τους συγγενείς και πελάτες τους, πριν ξυπνήσει κυριολεκτικά και μεταφορικά ο κόσμος. Και όταν το πρωί κάποιοι προσπάθησαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό ανακάλυψαν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια είχαν διατεθεί από τα μεσάνυκτα.

Τότε είχε προγραμματιστεί να διατεθούν μέσω της Πύλης Εμβολιασμών 3,960 εμβόλια για άτομα άνω των 80 ετών. Ευτυχώς μετά το πατατράκ του μεσονυκτίου, η Κυβέρνηση φρόντισε η Πύλη να ανοίγει πάντα στις 8.00 η ώρα το πρωί για να δίνεται η ευκαιρία σε όλους να κλείσουν το ραντεβού τους.

Στην πορεία όμως παρατηρήθηκαν προβλήματα. Όπως στις 3 Μαρτίου που η Πύλη Εμβολιασμών είχε ξαναπέσει. Ήταν μια παρόμοια μέρα όπως η σημερινή. Επρόκειτο να διατεθούν 17.496 ραντεβού, το σύστημα δεν άντεξε και έπεσε.

Μας ζήτησε και τότε συγγνώμη ο κ. Κόκκινος. Το Υφυπουργείο σε μια παρόμοια ανακοίνωση με τη σημερινή, εξέφραζε «τις ειλικρινείς του απολογίες στους πολίτες για την αναστάτωση και ταλαιπωρία που έχουν υποστεί», αλλά το κακό ξαναέγινε.

Κύριε Κόκκινε μου ξέρεις όμως ότι δύο «συγγνώμη» τι σημαίνουν… Αν όχι ρώτα και μάθε.

Και ξέρετε το πιο τραγικό; Μαζί με την Πύλη Εμβολιασμών έπεσε και ολόκληρο το σύστημα του ΓεΣΥ με αποτέλεσμα να επηρεαστούν επισκέψεις ασθενών του συστήματος υγείας στους γιατρούς τους και ούτε τα φαρμακεία να είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν συνταγές φαρμάκων.

Επομένως, κύριε Κόκκινε μου, τα «συγγνώμη» έχουν αξία όταν διορθώνουν πράγματα. Διαφορετικά, όπως λέει ο απλός κόσμος, είναι μισό χ…