You are here

Αν χρειάζονται νέα μέτρα, τότε να παρθούν

22/04/2021

Χθες 21 Απριλίου, ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας 843 νέα κρούσματα της νόσου COVID-19, ανεβάζοντας το ποσοστό θετικότητας στο 1,59%, καθώς είχαν διενεργηθεί 53,024 τεστ (PCR και test). Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στην Κύπρο είχε ανέλθει μέχρι χθες στα 58,865, ενώ η πανδημία οδήγησε στο θάνατο 295 συνανθρώπους μας. Ποσοστό 0,5%. Μιλούμε όμως για ανθρώπους και το αποδεκτό ποσοστό θανάτων είναι πάντοτε το 0%. Εντούτοις πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα πολύ χαμηλό ποσοστό και αυτό πιστώνεται στα μέτρα του κράτους, στους εμβολιασμούς κατά προτεραιότητα των μεγάλης ηλικίας συνανθρώπων μας, στην ποιότητα των νοσηλιών -όσο κι αν φωνάζουμε και διαμαρτυρόμαστε- και στις προσπάθειες των ανθρώπων της πρώτης γραμμής στα νοσηλευτήρια. Και δε θα πρέπει να καίγουμε το δάσος για τα λίγα δέντρα και τις εξαιρέσεις.

Το αρνητικό της όλης κατάστασης είναι η αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση της πίεσης που δέχεται και θα δεχθεί περαιτέρω το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας, από την 1η Απριλίου μέχρι χθες 21 του μήνα, τα κρούσματα COVID-19 αυξήθηκαν κατά 13 χιλ. Την ίδια μέρα νοσηλεύονταν 291 ασθενείς COVID-19, εκ των οποίων οι 71 σε σοβαρή κατάσταση. Από αυτούς οι 33 ήταν διασωληνωμένοι, οι έξι νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 32 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Πέρυσι την ίδια μέρα (21/4/2020) οι νοσηλευόμενοι ήταν μόλις 16 και μόλις 4 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Όλοι στο Νοσοκομείο Αναφοράς στην Αμμόχωστο. Και νομίζω οποιοδήποτε σχόλιο είναι περιττό.

Σύμφωνα με όσα μας λένε καθημερινά οι ειδικοί, όσοι σήμερα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία προέρχονται από προηγούμενα κρούσματα καθώς η ασθένεια χρειάζεται 7 με 14 ημέρες για να εκδηλωθεί.

Στις 7 Απριλίου, δηλαδή 15 μέρες πριν την 21η του μήνα, στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν 210 ασθενείς COVID-19, εκ των οποίων οι 48 σε σοβαρή κατάσταση. Οι 24 ήταν διασωληνωμένοι, οι δύο νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 22 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Δηλαδή χθες, σε σχέση με την 7η Απριλίου, οι ασθενείς στα νοσοκομεία με COVID-19 ήταν αυξημένοι κατά 81 ή 38,5% και οι σε σοβαρή κατάσταση κατά 23 ή 47,9%.

Μεταξύ 24 Μαρτίου και 6 Απριλίου τα κρούσματα είχαν αυξηθεί κατά 5.551 και μεταξύ 7 Απριλίου και 21 Απριλίου κατά 8.977. Καταγράφηκε μία άνοδος της τάξης του 61%. Αν αυτή η αύξηση μεταφραστεί αναλογικά σε αυξημένες νοσηλείες και ιδιαίτερα σε σοβαρές, τότε τα πράγματα θα καταστούν τραγικά.

Οι άνθρωποι βέβαια δεν είναι αριθμοί και ούτε πρέπει να τους ποσοστικοποιούμε. Αν όμως παρ’ ελπίδα οι υπολογισμοί επιβεβαιωθούν, είναι για συνανθρώπους μας που θα χάσουν τη ζωή τους που θα μιλούμε. Και δε θέλω να σκεφθώ τι θα γίνει εάν συνεχιστεί αυτή η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ή έστω διατηρηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα.

Σήμερα Πέμπτη το απόγευμα θα συνέλθουν σε σύσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας της Κυβέρνησης. Αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να αποφασίσει τι δέον γενέσθαι για τα μέτρα.

Δεν είμαι ειδικός για να εισηγηθώ τι πρέπει να γίνει. Αλλά η απλή λογική μου υπαγορεύει πως εάν αντί να χαλαρώσουν τα μέτρα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά, τότε η Κυβέρνηση να το τολμήσει και να μη λάβει υπόψη οποιουσδήποτε άλλους παράγοντες. Διότι, αν ανακοπεί αυτή η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς που πλέον έχουν μπει σε πιο γοργούς ρυθμούς, πιο γρήγορα θα αναπνεύσουμε όλοι. Η κοινωνία θα απελευθερωθεί από τα μέτρα γευκολότερα και η οικονομία θα μπει σε όσο γίνεται πιο κανονικούς ρυθμούς πιο σύντομα.

Προς Θεού, όχι ημίμετρα και πισωγυρίσματα.