You are here

Η Λεμεσός θα διατηρήσει τα ηνία στα ακίνητα

27/04/2021

Η Λεμεσός εξακολουθεί να αποτελεί την πλέον σημαντική αγορά ακινήτων στην Κύπρο κι αυτό καταδεικνύουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία: Πωλήσεις, ενοικιάσεις, τιμές. Μπορεί αρκετοί να θεωρούν πως η αγορά ακινήτων της Λεμεσού παρουσιάζει σημάδια κορεσμού, ωστόσο, η δυναμική της είναι συνεχής παρά τα προβλήματα και της αυξομειώσεις που υπάρχουν κατά καιρούς. Για παράδειγμα, προφανώς η κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος επηρέασε, ωστόσο, φαίνεται πως το ενδιαφέρον για ακίνητα πολυτελείας στη Λεμεσό δεν έχει εκλείψει πλήρως ενώ ανάλογα προσαρμόζονται και οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων. Είναι ενδεικτικό πως το 2020, το 54% των πράξεων για ακίνητα αξίας άνω του 1.5 εκατ. ευρώ καταγράφηκε στη Λεμεσό, σύμφωνα με έκθεση της PwC Κύπρου. Με δεδομένο ότι φαίνεται να υπάρχουν ακόμα αρκετά διαθέσιμα ακίνητα πολυτελείας στην επαρχία, θα πρέπει και οι εταιρείες που τα αναπτύσσουν να κάνουν τις ανάλογες προσαρμογές.  

Πάντως, το 2020 η Λεμεσός ήταν πρώτη με διαφορά από πλευράς αξίας μεταβιβάσεων (το συνολικό ποσό ξεπέρασε το 1.1 δισ. ευρώ) και δεύτερη από πλευράς όγκου συναλλαγών (28% επί του συνόλου).

Με την πάροδο της πανδημίας και των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει στην οικονομική ανάπτυξη, δική μας εκτίμηση είναι πως η ανάπτυξη των ακινήτων στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού θα συνεχίσει με έντονους ρυθμούς. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που διαχρονικά οι περισσότερες άδειες οικοδομής που εκδίδονται, αφορούν την επαρχία Λεμεσού.

Η ανάπτυξη του τομέα, θα κατευθυνθεί κυρίως προς τα δυτικά της πόλης για δύο λόγους. Πρώτον γιατί δυτικά της Λεμεσού βρίσκονται σε εξέλιξη ή υπό σχεδιασμό σημαντικά έργα όπως το καζίνο-θέρετρο, γήπεδο γκολφ, η επέκταση του εμπορικού κέντρου και μεγάλες οικιστικές αναπτύξεις. Δεύτερο, επειδή στα δυτικά της Λεμεσού υπάρχουν οι μεγαλύτερες διαθέσιμες εκτάσεις γης. Προς τα ανατολικά της πόλης, είναι περιορισμένοι οι διαθέσιμοι ελεύθεροι χώροι για ανάπτυξη. Ενδεχομένως να δούμε κάποιες τουριστικές αναπτύξεις, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη εξαγγελθεί και κάποιες καινούργιες, ωστόσο, δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη.

Όσον αφορά οικιστικά ακίνητα τα οποία απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ντόπιους, περισσότερες προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζουν οι περιοχές Αγίας Φύλας και Αγίου Αθανασίου βόρεια του αυτοκινητόδρομου. Πρόκειται για περιοχές που έχουν αναπτυχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται σχετικά κοντά στο κέντρο της πόλης και διαθέτουν τις απαιτούμενες εκτάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.

Όσον αφορά το κέντρο της πόλης και το παραλιακό μέτωπο, τα τελευταία χρόνια είδαμε πως αξιοποιήθηκαν ή αγοράστηκαν προς μελλοντική αξιοποίηση και τα τελευταία εναπομείναντα άδεια τεμάχια γης. Στη συγκεκριμένη περιοχή εκτιμούμε πως κατά πάσα πιθανότητα τα επόμενα χρόνια θα δούμε περισσότερες αλλαγές χρήσης, τροποποιήσεις, ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις υφιστάμενων κτιρίων παρά νέες αναπτύξεις. Βέβαια, όπως αποδείχθηκε και το 2020, η αγορά ακινήτων της Λεμεσού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ξένους αγοραστές οι οποίοι κατέθεσαν κατά 28% λιγότερα πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με το 2019. Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που η επαρχία παρουσίασε τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση στα πωλητήρια έγγραφα, η οποία έφτασε το 29%. Παρόλη τη μείωση, η Λεμεσός διατήρησε την πρωτιά σε παγκύπρια βάση αφού συγκέντρωσε το 31% των συνολικών πωλητηρίων εγγράφων.

Το μέλλον του τομέα στη Λεμεσό λοιπόν, είναι γεμάτο προκλήσεις αλλά και σημαντικές προοπτικές ώστε να συνεχίσει να αποτελεί την πρωτεύουσα της χώρας στην ανάπτυξη γης.   

*Διευθυντής, WiRE FS ([email protected])