You are here

Α. Νεοφύτου: Απογείωση μέσω Σχεδίου Ανάκαμψης

23/05/2021

Στη μετά-covid εποχή, το μεγάλο στοίχημα για κάθε χώρα είναι αν θα καταφέρει να κάνει το μεγάλο άλμα μπροστά, ή αν θα μείνει παγιδευμένη στην εσωστρέφεια.

Αυτό ακριβώς κρίνεται και στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής: το αποτέλεσμα θα κρίνει εάν η Κύπρος θα προχωρήσει μπροστά στην επόμενη μέρα, ή αν η χώρα μας θα κολλήσει για τα επόμενα δύο χρόνια στη λάσπη του ανεύθυνου λαϊκισμού.

Αν η σημερινή Βουλή απογοήτευσε, σκεφτείτε το εξής σενάριο: Μια ακόμα πιο πολυδιασπασμένη Βουλή – Βαβυλωνία, με ένα σωρό τυχοδιωκτικά σχήματα χωρίς συνοχή, στην οποία θα είναι αδύνατον να γίνει παραγωγή πολιτικής. Καμιά απόφαση δεν θα περνά και όσες περνούν θα είναι αντικείμενο τόσων συναλλαγών που θα καθίστανται αναποτελεσματικές, όπως ενδέχεται να συμβεί με το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων.

Συνδυάστε αυτήν την εικόνα με μια ανεύθυνη, εκδικητική αντιπολίτευση που θα διεξάγει έναν διετή προεκλογικό αγώνα χωρίς κανόνες και όρια. Αν τώρα είστε δυσαρεστημένοι με τα κομματικά παιχνίδια, και με το δίκιο σας, αντιλαμβάνεστε σε τι αδιέξοδο μπορούμε να φτάσουμε. Αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα μας τώρα που προσπαθεί να σταθεί όρθια.

Φανταστείτε τώρα και το ενδεχόμενο συγκόλλησης ευκαιριακών λαϊκίστικών συμμαχιών που θα θελήσουν να ανατρέψουν την οικονομική σταθερότητα που με τόσο κόπο κτίσαμε. Για παράδειγμα, να αλλάξουν τη φορολογία στα ακίνητα ή το εισόδημα ή ακόμα να ακυρώσουν κίνητρα για προσέλκυση εταιρειών να μεταφέρουν τις έδρες τους στην Κύπρο. Να πετάξουν έτσι στα σκουπίδια χρόνια σταθερότητας και να υπονομεύσουν κάθε επενδυτική προσπάθεια στη χώρα.

Γνωρίζουμε καλά ότι το επόμενο μεγάλο και έμπρακτο βήμα στην αναπτυξιακή μας προοπτική περνά μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Κύπρος – το αύριο

Σχέδιο με συγκροτημένες δράσεις για την Κύπρο της -μετά την πανδημία- εποχής, που διεκδικήσαμε και κερδίσαμε εμείς οι Κύπριοι σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες. Σχέδιο συνολικής αξίας €4,4 δισ., εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα σημαντικό μέρος του ποσού να είναι χορηγία και όχι δάνειο.

Ένα σχέδιο που βασίζεται στους εξής άξονες:

  • Την Υγεία
  • Την Πράσινη Οικονομία
  • Την Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας και Ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας
  • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου, μέσω πρόσβασης σε υποδομές επικοινωνίας για όλους τους πολίτες
  • Την Παιδεία
  • Την Εργασία την κοινωνική ευημερία και ενσωμάτωση
  • Τη δημιουργία 11.000 νέων θέσεων εργασίας

Το Σχέδιο στοχεύει στο να καταστεί η χώρα μας ένα διεθνές πρότυπο στη βάση μίας ακμάζουσας και ανθεκτικής οικονομίας, με υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας, αυξημένη παραγωγικότητα και εξαγωγικό προσανατολισμό, σε συνδυασμό με μία δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία. Η ανάπτυξη και αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής καθώς και η προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας αποτελούν βασικές υποστηρικτικές παραμέτρους σε όλες τις επιμέρους πτυχές του οράματος, αναδεικνύοντας το επίπεδο φιλοδοξίας σε ότι αφορά τη συμβολή και μελλοντικές επιδόσεις της χώρας μας ως προς την πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση.

Η υλοποίηση των μέτρων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να συμβάλει στην βελτίωση των επιδόσεων της χώρας μας σε ότι αφορά τους 17 οικουμενικούς Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, ενώ οι θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη αναμένεται να διατηρηθούν σε μεγάλο βαθμό και μακροπρόθεσμα. Τα επίπεδα του ΑΕΠ αναμένεται να είναι κατά 16,5% υψηλότερα 20 χρόνια μπροστά, σε σύγκριση με ένα σενάριο χωρίς την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εάν υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο Σχέδιο.

Αυτή την ιστορική ευκαιρία για την Κύπρο πρέπει να την κερδίσουμε όλοι μαζί. Με σύμπνοια και συνεννόηση που πρέπει να φανεί στην πράξη, στην όσο το δυνατόν ευρύτερη υπερψήφιση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Τις μεταρρυθμίσεις που θα ήταν αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας ακόμη και χωρίς το Σχέδιο: Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα κάνει τις πόλεις μας πιο αποτελεσματικές και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής του δημότη. Για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και που θα διευκολύνει επενδύσεις στη χώρα μας. Για τη Δημόσια Υπηρεσία, που θα απλοποιήσει διαδικασίες και θα μειώσει γραφειοκρατία. Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που θα διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις και θα μειώσει το διοικητικό κόστος των συναλλαγών με το κράτος. Για τη θεσμική κατοχύρωση της διαφάνειας. Για την οριζόντια ψηφοφορία. Και τόσες άλλες προτάσεις που έχουμε καταθέσει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν μπορούμε να τις περάσουμε μόνοι μας.

Ό,τι και να έχουν να πουν οι πολίτες για το κόμμα μας, για λάθη, καθυστερήσεις αστοχίες, πολλά από αυτά δικαιολογημένα, ένα δεν αμφισβητεί κανένας: ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ότι παράγει προτάσεις πολιτικής και προτείνει μεταρρυθμίσεις που προχωρούν την Κύπρο μπροστά.

Έδειξε όμως η αντιπολίτευση τέτοια διάθεση συνεννόησης για τις βασικές μεταρρυθμίσεις; Το αντίθετο. Από την πρώτη στιγμή τις τίναξε στον αέρα, σε ένα ντελίριο λαϊκισμού και ανευθυνότητας. Κάνουν κακό στη χώρα για να κάνουν κακό στον Συναγερμό.

Κι όμως, μπροστά σε αυτόν το νέο, μεγάλο εθνικό στόχο απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Απαιτείται να έχουμε μια Βουλή που δεν θα αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη, δεν θα προκαλεί προσκόμματα στη χώρα, αλλά να αποτελεί το όχημα μέσα από το οποίο η Κύπρος θα περάσει στη νέα εποχή.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι πολύ σύντομα η Κύπρος θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η χώρα μας είναι ξανά στην ευθεία για μια νέα απογείωση, με τους  πνεύμονες της οικονομίας μας, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις υπηρεσίες να είναι στην πρώτη γραμμή. Που πρέπει να στηριχθούν και να αφεθούν ελεύθεροι να παράξουν πλούτο και θέσεις εργασίας.

Κι εκεί έγκειται ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Θα δώσουμε χώρο στη στασιμότητα και στις ανούσιες, άγονες αντιπαραθέσεις, στις ευκαιριακές συμμαχίες του ανεύθυνου λαϊκισμού; Ή θα επιλέξουμε τη σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική που θα μετασχηματίσει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας;

Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να γυρίσουμε πίσω. Καλούμε τον κόσμο να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις. Καλούμε τον κόσμο να στηρίξει τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Για να βάλουμε τα θεμέλια για την Κύπρο του αύριο. Με καθαρή γραμμή στην οικονομία και μια Βουλή ικανή να παίρνει αποτελεσματικές αποφάσεις.

Έχει νόημα λοιπόν να κατανοήσουμε την κρισιμότητα αυτών των εκλογών και να ζυγίσουμε προσεκτικά τις επιλογές μας.