You are here

Μπορούμε να απαλλαγούμε από την παράνομη κτηματομεσιτεία

04/06/2021

Του Προέδρου του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών κ. Μαρίνου Κυναιγείρου.

Το πρόβλημα της παράνομης κτηματομεσιτείας στον τομέα των ακινήτων προβληματίζει έντονα το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών. Παρά τις διάφορες πρωτοβουλίες που καιρούς αναλαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση, οι παράνομοι μεσίτες συνεχίζουν το έργο τους, με άμεσο αποτέλεσμα να υπονομεύουν τις εργασίες των νόμιμα εγκεκριμένων κτηματομεσιτών, να αφήνουν πολίτες εκτεθειμένους και να δυσφημίζουν διεθνώς την Κύπρο.

Οι καταγγελίες που φθάνουν στο Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών είναι ενδεικτικές της έκτασης αυτού του φαινομένου, το οποίο αφορά όλες σχεδόν τις επαρχίες της Κύπρου.

Οι επιτήδειοι παράνομοι κτηματομεσίτες δρουν υπογείως μεταξύ αγοραστών και πωλητών και καρπούνται διαφόρων ποσών προμήθειες, χωρίς να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση.

Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το σύνολο των χρημάτων που απορροφά η παράνομη κτηματομεσιτεία στα ακίνητα, εντούτοις μπορεί να λεχθεί ότι ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.

Το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, που έχει ως μέλη του όλους τους εγγεγραμμένους κτηματομεσίτες, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλο αυτό το φαινόμενο. Είναι αποφασισμένο με κάθε τρόπο να πατάξει αυτή τη γάγγραινα, η οποία επηρεάζει τις εργασίες του επαγγέλματος, αλλά αφήνει εκτεθειμένους και τους πολίτες.

Στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνει για πάταξη της παράνομης κτηματομεσιτείας είναι και η έκκληση του προς το κοινό να συνεργάζεται μόνο με εγγεγραμμένους κτηματομεσίτες. Ο καθένας από εμάς, όταν θέλει να προβεί σε κάποια αγοραπωλησία ακινήτων μπορεί να απευθύνεται στο Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών και να ερωτά κατά πόσον ο μεσίτης του είναι εγγεγραμμένος ή όχι. Επίσης, στοιχεία για τους εγγεγραμμένους μεσίτες μπορεί το κοινό να βρίσκει επισκεπτόμενο την ιστοσελίδα του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών.

Για να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο δεν αρκούν μόνο τα νομικά αποτρεπτικά μέτρα. Θα πρέπει να συνεργαστεί και το κοινό με το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, ώστε να καταγγέλλονται όσοι ασκούν παράνομα το επάγγελμα του κτηματομεσίτη.

Με τον τρόπο αυτό, δεν θα προστατευθεί μόνο το επάγγελμα του κτηματομεσίτη, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες από παγίδες και άλλους κινδύνους που προκαλεί η παράνομη κτηματομεσιτεία.

Σε άλλες χώρες του εξωτερικού υπήρξε μεγάλη πρόοδος σ’ αυτό τον τομέα και το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Κύπρο. Στόχος μας είναι οι κτηματομεσιτικές πράξεις να είναι νόμιμες, διάφανες και αξιόπιστες. Μόνο, έτσι θα είναι πλήρως κατοχυρωμένοι οι πολίτες για τις αγοραπωλησίες τους.

Το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, που έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα αυτό στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, δεν θα σταματήσει να ζητά τη λήψη περισσότερων αποτρεπτικών και κατασταλτικών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε σίγουροι ότι συνεργαζόμενοι όλοι μαζί, Πολιτεία, Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών και πολίτες, μπορούμε να καταφέρουμε να απαλλαγούμε από την λαίλαπα της παράνομης κτηματομεσιτείας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις καταγγελίες τους, μέσω της ιστοσελίδας του Συμβουλίου (www.sek.com.cy) ή να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22666377, 22518451.