You are here

Οι επενδύσεις που εμπλέκεται το Δημόσιο δεν είναι θέμα «πολιτικής απόφασης»

05/07/2021

Όταν ο Γενικός Ελεγκτής μετά από μελέτη υπέδειξε στον Προέδρο ότι ο δρόμος Πάφου - Πόλις δεν είναι οικονομικά βιώσιμος ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίστηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο «Χωρίς Περιστροφές» στο Σίγμα ότι δεν έχει σημασία αυτό διότι ο λόγος που το εγκρίνει (και επομένως δεσμεύει πολλά εκατομμύρια του φορολογούμενου να το υποστηρίξει) είναι για να έχουμε, όπως το ανάφερε ο ίδιος, «ισόρροπη ανάπτυξη». Άρα, συνέχισε ο Πρόεδρος, αν δεν είναι οικονομικά βιώσιμο δεν έχει σημασία.

Πρώτη φορά ακούω ότι οι μεγάλες επενδύσεις του Δημοσίου δεν υπόκεινται στο κριτήριο της οικονομικής βιωσιμότητας και είναι μόνο θέμα όπως προβάλλει ο κ. Αναστασιάδης «πολιτικής απόφασης».  Βεβαίως έχει πάντοτε σημασία αν ένα έργο κρίνεται οικονομικά βιώσιμο ή όχι. Αν δεν είναι βιώσιμο θα σπαταλήσει οικονομικούς πόρους και θα εγκλωβίσει τον φορολογούμενο να υποστηρίζει και να πληρώνει τον ιδιώτη επενδυτή για να του επιφέρει την απόδοση που η Πολιτεία του έχει προφανώς υποσχεθεί. Διότι χωρίς τις εγγυήσεις που του παραχωρεί το Δημόσιο ούτε ο ιδιώτης θα αναλάμβανε ένα μη οικονομικά συμφέρον έργο. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματά δυστυχώς στην Κύπρο όπου έργα υποστηρίζονται από τον φορολογούμενο λόγω «πολιτικής» τάχα απόφασης. Αεροδρόμια, σταθμοί αφαλατώσεις, λιμάνια και άλλα.

Μια χώρα αναπτύσσεται εφαρμόζοντας οικονομικά βιώσιμα έργα. Όπως ανάφερε και ο ίδιος ο Πρόεδρος πρόσφατα «τελεία και παύλα»! Μπορεί να γίνει θέμα πολιτικής απόφασης μόνο αν το έργο κρίνεται μετά από ενδελεχή μελέτη σαν οικονομικά βιώσιμο. Και επομένως καλό για την ευημερία του κόσμου και της Οικονομίας της χώρας γενικά. Μη βιώσιμα έργα δεν προωθούν την οικονομική ανάπτυξη. Αντιθέτως, την υποσκάπτουν. Άρα τι είναι αυτό που εννοεί ο Πρόεδρος «ισόρροπη» ανάπτυξη. Μήπως είναι αυτό που του επιτρέπει να εγκρίνει και να εφαρμόζει μη οικονομικά βιώσιμα έργα εξυπηρετώντας έτσι ειδικά συμφέροντα; Και είναι υπόψιν του Προέδρου και του Υπουργικού Συμβουλίου ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μόνο άμα συμφέρει κάποιους θυμόμαστε, υπάρχει οδηγία που παροτρύνει τις χώρες να μην εγκρίνουν και να εφαρμόζουν μη οικονομικά βιώσιμα έργα που εμπλέκεται το Δημόσιο; Λογικά πρέπει να το γνωρίζουν διότι από ότι ακούω αυτήν την οδηγία (directive) της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Εκτός αν την έχουν εγκρίνει όπως και πολλά από τα χρυσά διαβατήρια που ομολογούν τώρα ότι δεν είχαν αντιληφθεί αυτό που υιοθετούσαν σαν Υπουργικό Συμβούλιο.

Φυσικά πουθενά στην βιβλιογραφία των Οικονομικών και την πρακτική εφαρμογή για επενδύσεις που εμπλέκεται το Δημόσιο δεν υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί να εγκρίνονται με πολιτική απόφαση έργα που δεν κρίνονται οικονομικά βιώσιμα. Μόνο στον κόσμο του Προέδρου και των συνεργατών του υπάρχει όπως φαίνεται. Αρκετά βολικό όμως διότι επιτρέπει έτσι να μοιράζει δεξιά και αριστερά ένας πολιτικός, ίσως στους ημετέρους του, το δημόσιο χρήμα. Αλλά συνάμα να το σπαταλά σε μη οικονομικά δημόσια έργα που αναπόφευκτα πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ο Σαββάκης Κ. Σαββίδης είναι οικονομολόγος, που ειδικεύεται στην οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση έργων. Ήταν πρώην ανώτερος διευθυντής στην Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και έχει διατελέσει τακτικός Επισκεπτόμενος Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Harvard και στο Πανεπιστήμιο Queens του Καναδά. Author Page: http://ssrn.com/author=262460.