You are here

Τα αδικαιολόγητα, Πρόεδρε, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν

05/07/2021

Από χθες Κυριακή η Κυβέρνηση, από τους Υπουργούς μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσπαθούν μας πείσουν ότι ο γάιδαρος πετά. Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Χάθηκαν τέσσερις ζωές, κάηκαν επτά χωριά, καταστράφηκαν ολόκληρες περιουσίες και η Κυβέρνηση το βιολί της. Ούτε ένα συγγνώμη, ούτε μία παραίτηση. Φταίνε οι θερμοκρασίες, φταίνε οι αέρηδες, φταίνε όλοι εκτός από τους υπεύθυνους ή καλύτερα του ανεύθυνους.

Κύριες και κύριοι, χάθηκαν ζωές, καταστράφηκαν περιουσίες, κάηκαν 55 τετραγωνικά χλμ.! Ξέρετε όμως πιο είναι πιο τραγικό; Η στάση σας. Η προσπάθειά σας να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Διότι, είναι μέσα από τέτοιες στάσεις που το ένα κακό διαδέχεται το άλλο!  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μας είπε ότι χρειάστηκαν τέσσερις μέρες για να καεί κατά την προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά η Σολιά και ότι η καμένη γη αντιπροσώπευε μόλις το ένα τρίτο αυτού που κάηκε το Σαββατοκυρίακο μέσα σε μόλις μερικές ώρες! «Απλά να αναφέρω ότι στην καταστροφή του 2016 στο Δάσος της Σολιάς, σε τέσσερεις μέρες καταστράφηκε το ένα τρίτο από ό,τι σε μερικές ώρες στην εδώ περιοχή που, δυστυχώς, έπληξε η καταστροφική πυρκαγιά», μας είπε ο Πρόεδρος. Άρα, κατά τον Πρόεδρο, τίποτε περισσότερο από αυτό που έγινε για τον περιορισμό και το σβήσιμο της πυρκαγιάς, δεν μπορούσε να γίνει!

Όταν φίλες και φίλοι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετείται με αυτόν τον τρόπο, τι περιμένετε από τους Υπουργούς του και τους υπόλοιπους! Δηλαδή, Πρόεδρε, υπό παρόμοιες συνθήκες μια άλλη φορά, μπορεί να καεί όση Κύπρος μας έμεινε και εσείς θα μας πείτε την ιστορία των επτά καμένων χωριών για να δικαιολογήσετε τη νέα καταστροφή!

Κύριε Πρόεδρε εγώ ο απλός και αφελής πολίτης θα ανέμενα να μας πείτε ότι θα ερωτήσετε και θα επιμένετε να μάθετε τι έφταιξε και υπήρξε αυτή όλη η καταστροφή; Να ρωτήσετε τι έλειπε σε μέσα και σχεδιασμό για να αποφευχθεί το κακό ή να περιοριστεί στο ελάχιστο; Να αναζητήσετε τι ήταν εκείνο που οδήγησε τέσσερις νέους ανθρώπους στο θάνατο; Να απαιτήσετε να μάθετε τι έπρεπε να γίνει προληπτικά για να μην καίγονται σε μερικές ώρες επτά κοινότητες; Να ζητήσετε να ενημερωθείτε τι θα γίνει από τούδε και στο εξής για να διασφαλιστεί ότι δε θα ξαναζήσουμε ένα παρόμοιο ή ένα μεγαλύτερο κακό.

Διότι κύριε Πρόεδρε, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία ότι φταίνε οι αέρηδες ή επειδή δεν έβρεξε αμέσως μόλις ξεκίνησε η πυρκαγιά για να σβήσουν οι φωτιές από μόνες τους ή ότι δε έβαλαν το χέρι τους ο Θεός και η Παναγία. ‘Η να αποτελεί δικαιολογία ότι η Σολιά χρειάστηκε τέσσερις μέρες να καεί ενώ τα επτά χωριά μόνο μέσα σε μερικές ώρες! Αυτά δεν είναι δικαιολογίες, Πρόεδρε, ούτε καν είναι άθλιες αστειότητες, Πρόεδρε!

Δημοσιογράφος

[email protected]