You are here

Η σαπίλα κ. Νουρή μου είναι πολύ μεγάλη και πολύ βαθιά

19/07/2021

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε σήμερα το πρωί δύο μεγάλες αλήθειες. Πρώτον, ότι με τα χθεσινοβραδινά επεισόδια «το κράτος δικαίου δέχθηκε χθες μια ήττα» και δεύτερον ότι μεγάλη ευθύνη έχει η κυβέρνηση. «Το mea culpa που εκφράζω εκ μέρους της Κυβέρνησης, είναι ναι, χθες ως κράτος δικαίου υποστήκαμε μία ήττα», «εμείς πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την ήττα», είπε ο κ. Νουρής.

Είπε και πολλά άλλα όπως ότι υπάρχει ευθύνη και σε όσους χλευάζουν με κάθε ευκαιρία τα σώματα ασφαλείας και ότι πρέπει να σταματήσουμε να το κάνουμε και επίσης ότι είναι ανεπίτρεπτο πολιτικά πρόσωπα από τον καναπέ τους να υποθάλπουν τέτοιες ανεπίτρεπτες ενέργειες.

Σχεδόν συμφωνώ με όλες τις επισημάνσεις του κυρίου Υπουργού, θέλω όμως να καταθέσω κι εγώ μια πρόσθετη επισήμανση. Ότι, όλα όσα είπε ο κ. Νουρής, δεν αγγίζουν την αιτία/αίτια της όλης κατάστασης, αλλά τα αποτελέσματά της. Και τα αίτια είναι βαθύτερα από επισημάνσεις ότι χλευάζονται τα σώματα ασφαλείας του κράτους ή ότι κάποιοι από τον καναπέ τους υποθάλπουν καταστάσεις ή ότι προβαίνουν σε καταγγελίες και ανέξοδες κριτικές.

Τα αίτια κύριε Νουρή μου έχουν να κάνουν με τα όσα σάπια απειλούν εδώ και χρόνια και κατατρώγουν τα θεμέλια της κυπριακής κοινωνίας. Έχουν να κάνουν με την ανικανότητα των πολιτικών και πολιτειακών αρχόντων και αρχών, έχουν να κάνουν με πολιτικές ανοχής προς ακραία στοιχεία που σιγά σιγά εξελίσσονται σε εξτρεμιστικά, έχουν να κάνουν με τις κοινωνικές ανισότητες που μεγεθύνονται ραγδαία, έχουν να κάνουν με τα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί οι πλείστοι νέοι, έχουν να κάνουν με τη διαχρονική ανεπάρκεια των αρμόδιων αρχών που είτε αφορούν στην πρόληψη, είτε στην καταστολή τέτοιων φαινομένων. Έχουν να κάνουν με τον φανατισμό που καλλιεργείται από κόμματα ή από παρακλάδια τους, από τον λεγόμενο εθνικό και κομματικό πατριωτισμό μέχρι το ποδόσφαιρο και την ομάδα. Έχουν να κάνουν με το ότι καταντήσαμε ένα κράτος μπανανία, ένα κράτος των ημέτερων και των σκανδάλων, ένα κράτος που η δικαιοσύνη είναι θεόστραβη καθώς με τις αδυναμίες ευνοεί τους ισχυρούς. Έχει για παράδειγμα να κάνει με ένα κράτος που το 1999 – 2000 άφησε τους λίγους να κλέψουν από τους πολλούς δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από μια λεγόμενη χρηματιστηριακή διαδικασία, έχει να κάνει με ένα κράτος που άφησε τα πράγματα να οδηγήσουν σε κουρέματα καταθέσεων, σε καταλήστευση και κλείσιμο του συνεργατισμού, ένα κράτος που άφησε να καταρρεύσει η οικονομία και να κατακρεουργηθούν οι μισθοί. Με ένα κράτος που επιτρέπει να δολοφονούνται κατά συρροή φτωχές γυναίκες και παιδιά διότι έτυχε να έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος και να μιλούν άλλη γλώσσα. Έχει να κάνει με ένα κράτος που ξέρει ποιοι ελέγχουν τον κόσμο των ναρκωτικών και τον υπόκοσμο αλλά τους ανέχεται. Έχει να κάνει με τη διαφθορά που ανθεί, έχει να κάνει με το πάρε δώσε πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Έχει να κάνει με ένα κράτος που η ανικανότητά του επιτρέπει να καίγονται δάση και χωριά και να χάνουν τη ζωή τους φτωχοί ξένοι εργάτες. Έχει να κάνει με ένα κράτος που τα έκανε μαντάρα με τους εμβολιασμούς και τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ένα κράτος που άφησε χθες βράδυ να συγκεντρωθούν τόσες πολλές χιλιάδες πολίτες μαζί σε μια χώρα που υποτίθεται ακολουθούνται μέτρα κατά της πανδημίας. Έχει να κάνει με το κυπριακό πρόβλημα που παραμένει άλυτο και με μια χώρα που οδηγείται καθημερινά όλο και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση.

Κύριε Νουρή και κάθε κύριε Νουρή που κατέχεις θέση κλειδί, τα προβλήματα δεν λύνονται όταν δεν αναγνωρίζονται, όταν δε μελετούνται σε βάθος και προπαντός όταν τα “mea culpa” είναι άνευ περιεχομένου. Και δυστυχώς, τα “mea culpa” αυτής της κυβέρνησης -αλλά και των προηγούμενων με εξαίρεση μονάδες πολιτικών προσώπων που τις υπηρέτησαν - είναι κενά περιεχομένου, είναι μόνο λόγια, κύριε Νουρή μου!

Δημοσιογράφος

[email protected]