You are here

«Χάρτης Επανεκκίνησης»: Το κλειδί της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων

27/07/2021

Οι πρωτοφανείς καταστάσεις της πανδημίας έφεραν τις περισσότερες επιχειρήσεις στην χώρα μας σε καθοδική πορεία και σε μεγάλη οικονομική ασφυξία. Οι δύσκολες περιστάσεις όμως χρειάζονται δραστικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί η επιβίωση και η ανέλιξη μιας επιχείρησης.

Πιο κάτω εξετάζονται οι κυριότεροι τομείς του «Χάρτη Επανεκκίνησης» που πρέπει να ληφθούν υπόψη έτσι ώστε μια επιχείρηση να επιστρέψει στην επιχειρηματική δραστηριότητά της.

Βιωσιμότητα

Κάθε επιχείρηση, η οποία πρόκειται να επανεκκινήσει, πρέπει να κρατήσει σταθερά τα θεμέλια της βιωσιμότητας για τη γρήγορη ανάκαμψή της. Στη μετά-κορωνοϊού εποχή πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα εξής:

Στρατηγικές Συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις. Ο τρόπος αυτός διευρύνει τους επιχειρηματικούς ορίζοντες και αυξάνει την αξία τόσο της επιχείρησης όσο και των αγαθών που προσφέρει.

Εκπαίδευση του προσωπικού. Με γνώμονα το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η εκπαίδευση του προσωπικού σε διαφόρους τομείς κρίνεται αναγκαία.

Εμπιστοσύνη. Η βιωσιμότητα της επιχείρησης επιτυγχάνεται επίσης από τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες ακόμα και μετά την παροχή αγαθών ή και υπηρεσιών.

Ασφάλεια

Η πρόσφατη κρίση της πανδημίας έφερε στο προσκήνιο ένα από τα κυριότερα θέματα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Πρόκειται για την ασφάλεια των πελατών μιας επιχείρησης. Επομένως, σημαντικό πλεονέκτημα έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες αναδεικνύουν την ασφάλεια ως προτεραιότητα σε καθημερινή βάση ακολουθώντας τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και τους κανονισμούς υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόνοια για την ασφάλεια των εργαζομένων είναι εξίσου σημαντική όπως αυτή των πελατών.

Τεχνολογία

Σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον τα τεχνολογικά μέσα είναι η πλέον απαραίτητη λύση και ο σύμμαχος κάθε επιχείρησης. Το ψηφιακό λειτουργικό μοντέλο χαρίζει στις επιχειρήσεις αποτελεσματικότητα, εγκυρότητα και εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο.

Αγορά και ζήτηση

Λόγω της παγοποίησης ενός μεγάλου μέρους της αγοράς το 2020 και την απότομη ζήτηση για την επαναλειτουργία της από τις αρχές του 2021, οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών αυξήθηκαν ραγδαία.

Επιχειρήσεις οι οποίες πρόκειται να επανεκκινήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους πρέπει να προνοήσουν για τις μελλοντικές κινήσεις τους, όσον αφορά την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω του μαρκοπρόθεσμου πλάνου τους και να επιλέξουν τις καλύτερες τακτικές χωρίς όμως να επηρεάσουν την ποιότητα.

Κεφάλαιο Κίνησης

Ο υπολογισμός και η εξασφάλιση του Κεφαλαίου Κίνησης είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία επανεκκίνησης. Το ποσό αυτό φανερώνει το επιτρεπόμενο όριο του κεφαλαίου το οποίο μπορεί να επενδυθεί στους παραπάνω τομείς για την επανεκκίνηση της κάθε επιχείρησης και οι επιχειρήσεις καλούνται να καθορίσουν τις επενδύσεις αυτές βάσει των 3 E’s (Economy, Efficiency, Effectiveness).

Η επανεκκίνηση και ανάκαμψη μιας επιχείρησης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μετά την κρίση της πανδημίας οι επιχειρήσεις - πληγείσες και μη - καλούνται να προγραμματίσουν τις μελλοντικές κινήσεις τους ορίζοντας ένα βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο.

Η γραμμή την οποία προβάλλει ο «Χάρτης Επανεκκίνησης» αναδύει τη σημαντικότητα των τομέων που αφορούν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, την εμπιστοσύνη και ασφάλεια των πελατών, τη χρήση της τεχνολογίας, τη μελέτη της αγοράς και την εξασφάλιση του Κεφαλαίου Κίνησης.

Έτσι, οι επιχειρήσεις μπορούν να κατέχουν μια θέση στην ανταγωνιστικότητα διασφαλίζοντας τη συνέχισή τους.

Γιώργος Βορκάς, Επικεφαλής Οικονομικών Υπηρεσιών

Παναγιώτης Δημοσθένους, Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ

N. Vorkas & Co Ltd