You are here

Η ελπίδα κράτησε δυόμιση ολόκληρες μέρες…

01/03/2013
 …και μετά ο καινούργιος μας πρόεδρος διόρισε το νέο Υπουργικό Συμβούλιο… και καταλάβαμε και πάλι ότι το πρόσωπο της αλλαγής, οι υποσχέσεις για το μέλλον και τα όμορφα λόγια για εξευρωπαϊσμό της Κύπρου και εισδοχής σε μια νέα εποχή ήταν μια επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία αλλά όχι και δέσμευση…

 …γιατί ένας πρόεδρος που τα υπόσχεται αυτά δεν θα διόριζε ένα ολόκληρο Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς ούτε μια γυναίκα υπουργό.  Θα λογάριαζε αν μη τι άλλο το «Ευρωπαϊκό μας πρόσωπο» αν όχι την ουσία της δημοκρατικής υπόστασης μιας χώρας του Δυτικού κόσμου το 2013.  Θα λογάριαζε το 60% του εκλογικού σώματος και το πάνω από 50% του πληθυσμού της χώρας.  Θα κοίταζε αν μη τι άλλο τα ποσοστά εκπροσώπησης γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων όχι μόνο στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αλλά και στις γειτονικές Αραβικές και Μουσουλμανικές όπου το ποσοστό υπερβαίνει το… εμ… 0 τοις εκατόν που είναι το δικό μας!  Μηδέν!!!

 Τι απογοήτευση… αλλά ίσως δεν πρέπει να εκπλήττομαι σε μια χώρα όπου μάθαμε να περιμένουμε… απογοήτευση.  Λανθασμένα προφανώς πιστέψαμε την Κυριακή και το 24ωρο που ακολούθησε ότι οι πρώτες συμβολικές κινήσεις του κ. Αναστασιάδη ήταν ένδειξη μιας νέας εποχής και ενός νέου τρόπου σκέψης χωρίς ιδεοληψίες και συντηρητισμούς…

 Τελικά τα κολλήματα σε παραδοσιακούς και αντιδημοκρατικούς τρόπους σκέψης δεν είναι «προσόν» μιας κυβέρνησης μόνο.  Μπορεί η προηγούμενη κυβέρνηση να χαρακτηριζόταν από εσωστρέφεια και συντηρητισμό σε θέματα οικονομίας αλλά είναι προφανές ότι η πατριαρχία και ο σεξισμός χαρακτηρίζουν την ολότητα του πολιτικού μας χώρου.

Και η δικαιολογία ότι ερωτήθηκαν γυναίκες αλλά δεν αποδέχθηκαν είναι απλά προσβολή σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη… ωσάν οι ικανές και καταξιωμένες γυναίκες που θα μπορούσαν ν’ αναλάβουν μια υπουργική θέση αυτή τη στιγμή είναι μόνο… τρεις!

 Σε μια εποχή που είναι πλέον αποδεκτή από κάθε σύγχρονη κοινωνία η σημασία της αντιπροσώπευσης των γυναικών στα πολιτικά αξιώματα αλλά και ακαδημαϊκά αποδεδειγμένο ότι η έμφυλη, ισοζυγισμένη σύνθεση των σωμάτων λήψης αποφάσεων, οδηγεί σε ποιοτικά ανώτερες αποφάσεις, είναι τραγικό να «ηγούμαστε» από άτομα με προφανείς αναχρονιστικές τάσεις…

 Ακόμη μια χαμένη ευκαιρία για ουσιώδη αλλαγή.  Ακόμη μια απογοήτευση.  Και μια τραγικά κακή αρχή για μια νέα κυβέρνηση που μας ήθελε, υποτίθεται, να ενώνουμε δυνάμεις.  Βέβαια το ποιοι θα ένωναν δυνάμεις δεν μας το είχε διευκρινίσει ο κ. Αναστασιάδης.  Αυτό είναι αλήθεια.  Προφανώς δεν εννοούσε εμάς τις γυναίκες, ούτε καν εμάς τις γυναίκες που τον ψηφίσαμε.

 Είναι πράγματι πολύ μακριά η Ευρώπη.

 Η Αλεξία Παναγιώτου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου.
95 σχόλια
K.K. on 01/03/2013
Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι έχεις άδικο αλλά δυστυχώς αυτά τα αισθήματα απογοήτευσης και ανώμαλης προσγείωσης μας στην πραγματικότητα από τον νέο Πρόεδρο ήταν ακόμα μια τραυματική εμπειρία όπως τόσες και τόσες που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια.
Για ακόμα μια φορά οι θέσεις διαμοιράστηκαν με καθαρά πολιτικά κριτήρια και όχι με αυτά που ακούγαμε και αναμέναμε όλες τις προηγούμενες μέρες, ότι τάχα θα χρησιμοποιηθούν νέοι άνθρωποι τεχνοκράτες με όραμα και όρεξη για δουλειά που θα βγάλουν την χώρα μας έξω από το κατεστημένο και θα την οδηγήσουν πιο κοντά στην Ευρώπη. ΚΡΙΜΑ !!!
KK on 01/03/2013
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 40% ΓΥΝΑΙΚΕΣ.
DAMN on 01/03/2013
Ναι εχει βάλει ολα τα κομματόσκυλα στην κυβέρνηση και μαλιστα ορισμένους που τρώγανε με 17 μασέλλες και περιμένουμε τώρα ανανέωση και μεταρρύθμιση του κράτους και των θεσμών. Τον ψήφισα αλλά έχω απογοητευτεί από τις επιλογές του.
Pantelis P on 01/03/2013
Ας πιστέψουμε τον ψήφισες. Απο πότε περιμένουμε στη Κύπρο να μην έχει κομματόσκυλα για να μην απογοητευόμαστε. Όταν είχαμε έμμισθους του "κόμματος" και του συνδικαλιστικού του παρακλαδιού τους αντέξαμε 5 χρόνια θανατηφόρας πορείας και τώρα απογοητευτήκαμε πριν περάσουν δυομισυ μέρες! Καλοπροαίρετα δώστε λίγο χρόνο. Αυτούς που έφαγαν με 17 μασέλες να τους καταγγείλετε στην αστυνομία ή να τους θεωρήσετε τίμιους όπως θεωρούσατε τους προηγούμενους.
Christodoulos on 01/03/2013
Ενώ άρχισε δυναμικά από την πρώτη ώρα της εκλογής του για πολιτικό ήθος και σεβασμό της αντίθετης άποψης και την επομένη με 3 αξιόλογα στελέχη, δυστυχώς η ανακοίνωση του υπουργικού του συμβουλίου ήταν μια μεγάλη απογοήτευση. Ήδη μείωσε από μόνος του το ποσοστό επιτυχίας της διακυβέρνησης του με τέτοια σύνθεσης ομάδας.Διερωτούμε εάν μερικούς από αυτούς θα τους προσλάμβανε στις δικές του εταιρίες;
Andreas on 01/03/2013
Κ. Παναγιώτου
Έισει που τα χτες που εβουιξεν ο τοπος που την απογοητευση που μας επρόσφερεν ο νεος πρόεδρος.Τζι ακομα εν άρκεψεν...

Εγω παρα ταυτα εννα πω υπομονην να δουμεν.
Αμαν ομως θωρει καποιος υπουργους (με μηδενικη πειρα στο τομεα τους και ονομα εν υπαρχει λογος να πω) να παιρνουν θεση σε τουντη δυσκολη συγκυρια , ε, αν υποτιμα τοσο πολλα τις γυναικες ποιος ο λογος να μεν εδιοριζε γυναικα υπουργο?
Ευρωπη μετα λεει σου ο αλλος.
Τεσπα.Ιδωμεν ...
Marios on 01/03/2013
Έχεις απόλυτο δίκαιο αλλά δεν μπορώ να πω ότι απογοητεύτηκα αφού δεν πιστεύω ούτε για μια στιγμή ότι το οι Κύπριοι πολιτικοί έχουν τόλμη παιδεία και διορατικότητα. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη κοινωνία όχι στα κόμματα αφού αυτοί που είναι μέσα στα κόμματα δεν έχουν κανένα κίνητρο για αλλαγή, αντίθετα η παγίωση και ο συντηρητισμός τους βολεύουν. Χρησιμοποιούν λέξεις εύηχες και συνθήματα 'μοντέρνα' αλλά ταυτόχρονα τρέχουν στη εκκλησία να ευλογήσει τους υπουργούς τους σαν τους Ταλιμπαν.
Markos on 01/03/2013
Guys common.. Because no women were chosen as a minister it means that the new government has failed? I think you run out of stories to write and you know that bashing the government in your articles may be an easy way to get readers to read your article. Seriously now..

The new government needs all the support it can get from all the parties, church, people and MEDIA! Especially the media which forms public opinion. We all know what needs to get done in Cyprus, we need to focus on what is important and not trying to make out that e new president is sexist! We need to support him make the tough decisions and not to fall back on propaganda and accusations and opinion formation that hinders the government from doing what is needed and that will be extremely difficult .
αθηνα on 01/03/2013
Εγώ,άνκαι γένους θηλυκού,θα διαφωνήσω με την αρθρογράφο και τους προλαλήσαντες,υπο ποίαν έννοιαν; Οσο ρατσιστικό είναι να μην υπάρχουν γυναίκες σε έναν οργανισμό,άλλο τόσο μειωτική είναι για τις γυναίκες,η πάση θυσία ποσόστωση.Με το σκεπτικό σας,θα έπρεπε να ξεσηκωθούν και οι Παφίτες,αλλά και οι Βαρωσιώτες,παραπονούμενοι ότι κανένας συντοπίτης τους,δεν βρίσκεται στο υπ.συμβουλιο.Τώρα,αν είναι θέμα... μονοτονίας,και το μπουκέτο αποτελείται μόνο απο γλαδίολους,ενώ θα μπορούσε να διανθίζεται και απο καμμιά ορχιδέα,τότε θα συμφωνήσω μαζί σας.
G on 04/03/2013
Συμφωνώ και δεν θα μπορούσα να το θέσω καλύτερα!
Phylarchus on 01/03/2013
Συμφωνώ με την Αθηνά. Υπάρχει μια προκατάληψη, αλλά όχι στο σημέίο που υπαινίσσεται η αρθρογράφος. Το ζητούμενο είναι "να μη μπορεί να αγνοηθεί" μια υποψήφιος, τουλάχιστο μέχρι να φτάσει στο short list. Το πρόβλημα είναι σε περισσότερο σε κατώτερο επίπεδο να προωθούνται οι γυναίκες και όχι ξαφνικά στην κορφή. Εκεί πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους και όχι στη δυναμική διεκδίκηση θέσεων που απαιτούν έμπρακτη προηγούμενη θετική ενασχόληση. Στη Σουηδία και άλλες χώρες που επικαλούνται, οι γυναίκες είναι συχνά περισσότερες από τους εργοδοτούμενους άνδρες και κυριαρχούν σε όλες τις βαθμίδες!
Αγοραίος on 01/03/2013
Δηλαδή η κα Παναγιώτου θα ένιωθε καλύτερα αν - λέω, για παράδειγμα - αντί για 10 ανεπαρκή κομματικά στελέχη του αντρικού φύλου είχαμε 5 ανεπαρκή κομματικά στελέχη από το κάθε φύλο;

Δεν είναι η επάρκεια που θα έπρεπε να ήταν το πρώτο μας μέλημα;
Χάρης on 01/03/2013
Μήπως οι γυναίκες έχουν ευθύνη γιατί δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική;

ένα παράδειγμα: γιατί γράφουν μόνο άνδρες σε αυτό το blog? Επειδή αποκλείονται οι γυναίκες ή επειδή δεν ενδιαφέρονται να γράψουν;
Andreas on 01/03/2013
Φιλοι
Δαμε έταξε προεκλογικα οτι θα διορίσει και απο τον κομματικο κυκλο αλλα και από τα καλυτερα μυαλα της κοινωνια μας.
Εαν η υπολοιπη κοινωνια εν πολλα λλιοτερη ,αριθμητικα , που τον κομματικο κυκλο τοτε συμφωνω.
Εαν δεν υπαρχουν ικανες γυναικες τοσο στον κομματικο κυκλο οσο και μεσα απο την κοινωνια μας τοτε παλε να συμφωνησω.
Δυστηχως ομως εδιορισθησαν και υπουργοι με ΠΟΛΛΑ αμαρτωλο παρελθον και αλλοι χωρις πειρα!!!
Δυστηχως αρχισεν άσχημα και τουτον επισημαινει και η αρθρογράφος
Επιλήσμων on 01/03/2013
@ τον DAMN και όσους άλλους απογοητευμένους.

Δεν μπορώ να γνωρίζω την ταυτότητά / ηλικία σας και φυσικά ούτε τα προσόντα (qualifications) σας.
Με την απογοήτευση στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας έπρεπε μεχρι τώρα να το έχετε συνηθίσει, και επομένως να αποκτούσατε ανοσία - είναι από το 1960 που βιώνουμε σιγά-σιγά τα ίδια - . Τώρα να μου πείτε, είναι ο Μιθριδατισμός επιστημονικά εξακριβωμένος?

(Μιθριδατισμός -αρχική έννοια- είναι η πρακτική της αυτοπροστασίας από τη δράση ενός δηλητηρίου μέσω της σταδιακής αυτοχορήγησης σε
μη θανατηφόρες δόσεις - από τον βασιλέα του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ' , που φοβούμενος γιά τη ζωή του από δηλητηριασμό έπαιρνε κάθε μέρα μικρή δόση δηλητηρίου),

Το φαινόμενο του Μιθριδατισμού στη Κύπρο έχει εξαπλωθεί και τώρα έχουμε πολιτικό, κοινωνικό αλλά και θρησκευτικό μιθριδατισμό.

Τα πιό πάνω δεν ισχύουν στη περίπτωση που πρόκειται για νεαρά άτομα κλπ. Όμως εκπλήττομαι που η κ. Αλεξία Παναγιώτου, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, έγραψε το πιό πάνω άρθρο.
Εκτός φυσικά εάν η ίδια δεν τα πίστευε από την αρχή, αλλά απλώς τα γράφει γιά να τα διαβάσουν κάποιοι που όντως τα πίστευαν και τώρα έχουν προσγειωθεί ανώμαλα/απότομα - και ορθώς λέει "... ίσως δεν πρέπει να εκπλήττομαι ...".

Το ποίημα που ακολουθεί ( ελπίζω να το εγκρίνει και ο φίλος Invisible ως μη άστοχο) νομίζω μας χαρακτηρίζει απόλυτα, ωσάν και κάποιος να το έγραψε σήμερα μόλις, γιά όλους εμάς.

ΤΡΩΕΣ

Είν' η προσπάθειες μας, των συμφοριασμένων,
είν' η προσπάθειες μας σαν των Τρώων.
Κομμάτι κατορθώνουμε, κομμάτι
παίρνουμ' επάνω μας, κι αρχίζουμε
νάχουμε θάρρος και καλές ελπίδες.

Μα πάντα κάτι βγαίνει και μας σταματά.
Ο Αχιλλεύς στην τάφρο εμπροστά μας
βγαίνει και με φωνές μεγάλες μας τρομάζει.-

Ειν' η προσπάθειες μας σαν των Τρώων.
Θαρρούμε πως με απόφασι και τόλμη
θ' αλλάξουμε της τύχης την καταφορά,
κ' έξω στεκόμεθα ν' αγωνισθούμε.

Αλλ' όταν η μεγάλη κρίσις έλθει,
η τόλμη κ' η απόφασίς μας χάνονται,
ταράττεται η ψυχή μας, παραλύει,
κι ολόγυρα απ' τα τείχη τρέχουμε
ζητώντας να γλυτώσουμε με την φυγή.

Όμως η πτώσις μας είναι βεβαία. Επάνω
στα τείχη, άρχισεν ήδη ο θρήνος.
Των ημερών μας αναμνήσεις κλαίν' κ' αισθήματα.
Πικρά γιά μας ο Πρίαμος κ' η Εκάβη κλαίνε.

Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ [1905]
Αγοραίος on 01/03/2013
Να ζήσεις Επιλήσμονα.
Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous on 01/03/2013
- Ο άνθρωπος είναι το πλέον ευπροσάρμοστον ζώον. Έτσι, για τον Μιθριδατισμό.
- Εύστοχον το "ΤΡΩΕΣ", μα και τούτο:-

Προς τας Κυρίας

Sigh no more, ladies, sigh no more
Men were deceivers ever, etc. etc.
SHAKESPEARE

Κυρίαι μη εις στεναγμούς
περνάτε τον καιρόν·
δόλιον είναι σμήνος το γένος των ανδρών.
Επί της γης ο εις των πους,
κι' ο άλλος στο νερόν,
επιμονήν δεν δείχνουν εις έργον ή σκοπόν.
Μη στενάζετε, λοιπόν,
μη πενθήτε δια λεπτόν,
ίνα ευτυχισμέναι ήσθε ζήσετε μακράν αυτών!

Μη πλέον, θλιβερά φωνή,
των πενθηρών ωδών
ψάλλετε τα παράπονα στα ώτα των κωφών·
η πλάνη των διαγωγή
είναι αρχαίον κακόν
ωσάν το πρώτον θέρος 'που εφάνη ανθηρόν.
Μη στενάζετε, λοιπόν,
μη πενθήτε δια λεπτόν
ίνα ευτυχισμέναι ήσθε ζήσετε μακράν αυτών!

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης
The Invisible Hand on 01/03/2013
Πολύ εύστοχο το ποίημα σου για τη σημερινή μας τραγική κατάσταση αυτή τη φορά, Επιλήσμονα.

Αλλά ο Κακομούτσουνος φάνηκε πιό συνεπής στο θέμα που συζητάμε. Μπράβο!
Τασος on 01/03/2013
Γιατί τόση σκληρή κριτική για το επίμαχο ζήτημα αγαπητή φίλη συγγραφέα και αγηπητοί φίλοι;
Πολύ σωστά το θέσατε για τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Είναι στοιχείο το οποίο πρέπει να διέπει αναμφίβολα μια σύγχρονη κοινωνία στέλλοντας και τα απαραίτητα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Μήπως βέβαια το γεγονός ότι οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν μέρος στα κέντρα λήψεως αποφάσεων εξυπακούει κατ' ανάγκην ότι πρέπει να συμμετέχουν και στο Υπουργικο Συμβούλιο; Θα μπορούσαν κάλλιστα να συμμετέχουν και τρεις και τέσσερις γυναίκες δεν λέει κανεις το αντίθετο όπως και με την ίδια λογική θα μπορούσαν να συμμετέχουν Παφίτες, Βαρωσιώτες και Κερυνειώτες. Μήπως και σε αυτή τη περίπτωση θα έπρεπε να ισχύσει η λογική της ποσόστωσης;
Θα συμφωνήσω ότι παρατηρήθηκαν στοιχεία ανακυκλώσιμων προσωπικοτήτων όμως παιδιά δεν πιστευω και δεν θέλω να πιστεύω ότι ο πρόεδρος στοχοποίησε τη μη συμμετοχή γυναικών. Είναι άδικο να πιστεύεται γενικώς κάτι τέτοιο.
Προς προβληματισμό όλων μας θέλω να θέσω και ένα ερώτημα. Την ερχόμενη Δευτέρα 4/3 ο νεος υπουργός Οικονομικών πάει στο Eurogroup και ένας Θεός ξέρει τι θα βρει μπροστά του και πόσες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει ως το πως θα προχωρήσει η δανειακή σύμβαση. Πόσο μας απασχολεί αυτό; Άπό τα διάφορα blogs που διαβάζω φαίνεται να μας απασχολεί λιγότερο αυτό το ζήτημα από τη μη συμμετοχή των γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο.
αθηνα on 01/03/2013
Φίλε Τάσο,συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.Μιά μικρή διόρθωση:O Xάσικος, αν δεν κάνω λάθος,είναι Κερυνειώτης.
Georgie on 01/03/2013
Σιγά, σιγά θα αρχίσουν να σπάζουν μια μια οι φούσκες που δημιούργησε το επιτελείο Αναστασιάδη με την άμέριστη βοήθεια των ΜΜΕ. Ήδη είδαμε άρθρα στους Financial Times και report των Merril Lynch που βάζουν κάποια πράγματα στη θέση τους. Εύχομαι και ελπίζω μόνο ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην υποκύψει στις απειλές που ήδη εκτοξεύθηκαν εναντίων του από τον νέο πρόεδρο. Η έρευνα της Alvarez and Marshal ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΑΦΤΕΙ..

Ταυτόχρονα πληροφορούμαστε ότι η πορεία αναφορικα με την οικονομία έχει ήδη προδιαγραφεί στον 3ο όροφο του σχετικού υπουργείου, όπου το moto που επικράτησε από την 1η μέρα είναι ότι θέλει η τρόικα. Ενώ ήδη φρόντισαν να περάσουν το μήνυμα στο προσωπικό.

Εν αναμονή λοιπόν αποκρατικοποιήσεων, απολύσεων, νεων περικοπών μισθών και επιδομάτων, συντάξεων αλλά προς θεού όχι νεες φορολογίες (επί εταιρειών, ακινήτων και καταθέσεων βέβαια) και όποιος αντέξει...
αθηνα on 01/03/2013
Georgie καλωσόρισες.Αλλά θα μας ενδιέφερε πολύ να μας ενημέρωνες κατα πόσον ζήτησε ο νέος πρόεδρος,το θάψιμο του πορίσματος της .Alvarez & Marsal.
Georgie on 04/03/2013
...«αυτό που θέλω να πω είναι ότι εάν παρ’ ελπίδα δημιουργείται η εντύπωση σε κάποιους ότι ζουν σε ανάκτορα και θα κυβερνούν κατά τρόπο που θα ζημιώνει τον τόπο μέσα από τις ιδεοληψίες τους, υπάρχουν οι τρόποι αντιμετώπισης και δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο»...
Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο εκλεκτός σου...
Ενώ σε άλλη συνέντευξη προανήγγειλε νέα έρευνα για να πληρώσουν τάχα αυτοί που αποφάσισαν τους όρους εντολής, λες και το πρόβλημα ήταν οι όροι εντολής σε μια επιτροπή όπου οι ξένοι έχουν την πλειοψηφία και όχι το ότι οι τράπεζες μας έπεξαν στα ζάρια 5+ δις..

Τώρα αν εσύ Αθηνά, δεν βλέπεις προσπάθεια ποδηγέτησης του διοικητή, που είναι ανεξάρτητος θεσμός από τον εκλεκτό σου τότε πάω πάσο...
αθηνα on 07/03/2013
Δηλαδή τι θέλεις να πείς; Eάν οι ενέργειες του οποιουδήποτε,όσο ανεξάρτητος θεσμός και να είναι,οδηγούν σε κακοτοπιές,θα τον αφήσουμε να μας καταστρέψει;Ηδη ο κ.διοικητής,σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal,τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων,και δεν σε είδα να αντιδράς.Δηλαδή στο βωμό της ανεξαρτησίας των θεσμών,θα έχουμε σαν κράτος μιά πολυφωνική χορωδία;
Simple Simon on 01/03/2013
Να κρατάς μικρό καλάθι, Georgie. Αν είχε ζουμερές αποκαλύψεις η έρευνα των Alvarez & Marsal θα μας τες είχεν ήδη διαρρεύσει η απελθούσα κυβέρνηση, έγκαιρα, πριν τες εκλογές.

Πολύ φοβούμε ότι πάλι πληρώσαμε πολύ χοντρά λεφτά για μια έκθεση που δεν θα σε ικανοποιήσει περισσότερο από τες ετήσιες εκθέσεις των τραπεζών μας.

Μακάρι νάχω άδικο, μ'αρέσουν και μένα τα ζουμερά σκάνδαλα.
Marios on 01/03/2013
Αυτό δεν το έγραψα εγώ !!! Και είναι γεμάτο ορθογραφικά λάθη

Αθηνά… respect !
“Οσο ρατσιστικό είναι να μην υπάρχουν γυναίκες σε έναν οργανισμό,άλλο τόσο μειωτική είναι για τις γυναίκες,η πάση θυσία ποσόστωση.”

Andreas… respect!
“Δυστηχως ομως εδιορισθησαν και υπουργοι με ΠΟΛΛΑ αμαρτωλο παρελθον και αλλοι χωρις πειρα!!! Δυστηχως αρχισεν άσχημα και τουτον επισημαινει και η αρθρογράφος”
αθηνα on 01/03/2013
Φίλε Μάριε,ομολογώ ότι έκαμα μεγάλη προσπάθεια να εντοπίσω σε ποιό σημείο του σχολίου μου υπάρχει έστω και ένα ορθογραφικό λάθος,αλλά δεν τα κατάφερα.Φαίνεται ότι, κάπου τα Ελληνικά μας δεν είναι τα ίδια.Και σεμνύνομαι να σου πω, ότι κάτω απο 20 στα Νέα Ελληνικά,δεν πήρα σε καμμιά τάξη στο σχολείο.Αυτά,με όλη μου την εκτίμηση.
Επιλήσμων on 01/03/2013
Αγαπητή αθηνα,
Εγώ στα Νέα Ελληνικά είχα 16-17, και παρά τις προσπάθειες μου ακόμη κάνω αρκετά ορθογραφικά λάθη. Εσύ που είσουν του 20, δεν δικαιολογήσαι να γράφεις το καμία με δύο μμ. (Παρ' όλο που προκύπτει απο το κάν μία, και λόγω αφομοιώσεως θα μπορούσε να γραφεί με δύο "μμ", τα διπλά σύμφωνα δεν προφέρονταν στη μεσαιωνική ελληνική), και επομένως η γραφή με δύο "μμ" είναι εσφαλμένη.
αθηνα on 02/03/2013
Επιλήσμονά μου,όταν θα έχεις χρόνο,ρίξε σε παρακαλώ μιά ματιά στο λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γ.Μπαμπινιώτη (Β' Εκδοση,σελ.827),και ξαναμιλούμε:)
αθηνα on 02/03/2013
Οπότε, εγώ δικαιούμαι με τη βοήθεια του Μπαμπινιώτη να δικαιολογούμαι,αλλά εσύ δεν επιτρέπεται να ''δικαιολογήσαι''.
Επιλήσμων on 02/03/2013
Αγαπητή αθηνα,
Δεν διαθέτω το λεξικό στο οποίο αναφέρεσαι, και επιμένω στην άποψη μου.
Δεν επιθυμώ όμως επανάληψη της διαφωνίας μας παρόμοια με αυτή που είχαμε πριν καμιά δεκαριά μήνες με το "Ο γέγονε, γέγονε" και την επιμονή σου ότι έκανα λάθος και το "Ο" να το γράψω με "Ω".
αθηνα on 02/03/2013
Aγαπητέ Επιλήσμων,οφείλω να ομολογήσω ότι στην περίπτωση της φράσης ''Ο γέγονε,γέγονε'',η αργοπορημένη σου αντίδραση ταιριάζει με την έκφραση που λέει ότι ''η εκδίκηση είναι πιάτο που σερβίρεται κρύο'',και χτύπησες διάνα.Δεν μπορώ να πω όμως το ίδιο για την λέξη ''καμμία'',που ίσως να φαίνεται ότι κλωτσάς τη μπάλλα έξω,επικαλούμενος την άγνοια του λεξικού του Μπαμπινιώτη.Στο κάτω-κάτω θα μπορούσες να το δανειστείς απο τον απελθόντα πρόεδρο,αφού τώρα πιά δεν θα κοσμεί σε περίοπτη θέση το προεδρικό γραφείο.
Andreas on 02/03/2013
Το προεκλογικο τάξιμο ηταν που έφερε τουντο αποτέλεσμα χωρίς μάλλον να το καταλάβει ο κ. αναστασιάδης (και μαλλον χωρις να του το ψυθιρίσει κάποιος).
Εαν έσιεις κατα νου να διορίσεις τους ικανότερους θα πρεπει να είσαι "πολλά άτυχος" για να "προκαλέσεις" τον κόσμο με τέθκιαν εικόνα.

Αμαν όμως τα έταξες προεκλογικα ...τοτε τζιαι μονον τοτε θωρεις ετσι πράμαν.
Η ψυχολογια παιζει σημαντικο ρόλον ελαλουσαν μας.Αλήθκεια...Τουντο γιατι εν το σκεφτήκασιν?
Ανθή Ζαχαριάδου on 01/03/2013
Συμφωνώ απόλυτα με την Αθηνά.
Το να παραπονιέται κάποιος για την έλλειψη γυναικών σε ένα υπουργικό συμβούλιο με δώδεκα θέσεις, αποτελεί αντίστροφο αντιφεμινισμό. Μόνες μας αναιρούμε την απαίτηση μας για ισότητα όταν θεωρούμε ότι δικαιούμαστε μια θέση στην κυβέρνηση απλά και μόνο λόγω του φύλου μας.
Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε γυναίκα Γενική Ελέγκτρια, Επίτροπο Διοικήσεως, Έφορο Ασφαλίσεων, Έφορο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Έφορο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, τρεις γυναίκες Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πέντε Προέδρους Επαρχιακών Δικαστηρίων, γυναικεία πλειοψηφία στο Δικαστικό Σώμα και στη Γενική Εισαγγελεία, τις πρόσφατα διορισμένες Επιτρόπους, και μεγάλη γυναικεία παρουσία σε πολύ σημαντικά πόστα στην κυβέρνηση και στην κοινωνία. Όλες αυτές δεν διορίστηκαν στη θέση τους επειδή ήταν γυναίκες, όπως ούτε οι Υπουργοί διορίστηκαν επειδή ήταν άνδρες.
Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι υπάρχουν πιο πολλοί άνδρες αναμεμιγμένοι στην πολιτική, ότι σίγουρα οι διορισμοί γίνονται πάντα και με κομματικά κριτήρια, και ότι η γκάμα ικανών γυναικών από την οποία υπάρχουν επιλογές είναι κατά πολύ μικρότερη. Επίσης δεν γνωρίζουμε σε πόσες γυναίκες έγινε πρόταση υπουργοποίησης και αρνήθηκαν.
Απορρίπτω πλήρως τη θέση, όπως αυτή τίθεται - πρέπει να υπάρχει γυναίκα στην κυβέρνηση, για το λόγο ότι... 'πρέπει' να υπάρχει γυναίκα. Δεν είναι τεκμηριωμένη αυτή η θέση, είναι απλά παράπονο.
Pantelis P on 03/03/2013
Ανθή, ξεχάσατε οτι έχουμε και μια πολύ άξια Γενική Λογίστρια που μας τιμά, τη Ρέα Γεωργίου. Ηταν και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών με μια πετυχημένη πορεία. Κανένας μας δεν υποτιμά τις γυναίκες γιατί απλώς δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για κάτι τέτοιο και δεν χρειαζόμαστε καθηγητές πανεπιστημίου να μας το εξηγήσουν.
Pantelis P on 01/03/2013
Επίσης δεν έχει ούτε ένα Chartered Accountant, που ας παραδεχτούμε τους έχει ανάγκη το κράτος με τα ελλείμματα του. Θα απαιτήσω να με διορίσουν εμένα!
Κωνσταντίνος on 01/03/2013
Στο Υπουργικό Συμβούλιο υπάρχουν και εξαιρετικές επιλογές. Ας κρίνουμε τους πάντες εκ του αποτελέσματος, με βάση το έργο που θα παράξουν και όχι με συναισθηματισμούς. Ορθή και η επισήμανση της συγγραφέως, βεβαίως και υπάρχουν ικανότατες γυναίκες που θα μπορούσαν να αναλάβουν ηγετικές θέσεις σε Υπουργεία, αρκετές από αυτές κατέχουν άλλες θέσεις, όπως αναφέρει και η κ. Ζαχαριάδου. Όμως δεν πιστεύω ότι έσβησε η ελπίδα και βάφτηκαν όλα μαύρα, επειδή δεν συμμετέχουν γυναίκες σε αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο. Χρειάζονται τη στήριξη της κοινωνίας, ας τους αφήσουμε να δουλέψουν και ας τους κρίνουμε για το έργο τους.
Georgie on 01/03/2013
Ανθή σωστά τα λες ότι έχουμε γυναίκες επιτρόπους και σε καίρια πόστα. Έλα όμως που όλες αυτές που λες τισ διόρισε ο προηγούμενος πρόεδρος εν μέσω φωνών και διαμαρτυριών από κάποιους που γράφουν εδώ μέσα...
Ανθή Ζαχαριάδου on 01/03/2013
Οχι όλες.. Κάποιες!
Georgie on 04/03/2013
Την μεγάλη πλειοψηφία εννοείς φαντάζομαι..
Παναγιώτης Σαββίδης on 01/03/2013
Προσπαθώ να καταλάβω τα ακόλουθα:

Όταν μιλούν του Κυριάκου Κενεβέζου για την ανάγκη ολοήμερου σχολείου, θα υπάρχει συνάδελφος υπουργός να του εξηγήσει τι σημαίνει για μια εργαζόμενη;

Όταν μιλούν του Χάρη Γεωργιάδη για επιδόματα τέκνων, θα υπάρχει συνάδελφος υπουργός για να του εξηγήσει τι σημαίνει για μια εργαζόμενη;

Όταν μιλούν του Φώτη Φωτίου για παιδιά στον στρατό, θα υπάρχει συνάδελφος υπουργός για να του εξηγήσει τι σημαίνει για μια μάνα;

Απορώ πραγματικά από θα παίρνουν αυτές τις πληροφορίες. Γιατί πλέον το " δεν γνώριζα" δεν αποτελεί δικαιολογία και τώρα θα είναι και ποινικά και αστικά υπόλογοι.

Εμένα πάντως μου θυμίζει την δήλωση Γλαύκου Κληρίδη, όταν άλλαξε το Υπουργικό Συμβούλιο ενόψει των πρώτων εκλογών του και δεν είχε γυναίκα παρούσα. Είπε ο διδάσκαλος του Αναστασιάδη "ευτυχώς τώρα θα λέμε και κανένα ξημαρισμένο ανέκδοτο, χιχιχιχι"
αθηνα on 01/03/2013
Aυτά είναι αστεία πράγματα.Δηλαδή ο Χ.Γεωργιάδης θα πρέπει να έχει μιά συνάδελφο υπουργίνα,για να κατανοήσει την αναγκαιότητα ή όχι του επιδόματος τέκνου.Και αν δεν έχει παιδιά η συγκεκριμένη υπουργός,ο κ.Γεωργιάδης θα ζει στην παραπλανημένη κοσμάρα του.Τετραγωνική λογική.Νομίζω πως είναι καιρός να σοβαρευτούμε γιατί τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά,και ας κοιτάξουμε το δάσος και όχι το δέντρο.
Παναγιώτης Σαββίδης on 04/03/2013
Το αστείο είναι ότι δεν καταλαβαίνεις πως παίρνονται αποφάσεις σε συμβούλια.

Ειδικά στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι αποφάσεις είναι ομόφωνες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ακουστούν όλα τα μέλη και να ακουστούν και οι απόψεις ή εμπειρίες τους. Αν υπάρχει γυναίκα, νέος ή ανάπηρος, κλπ οι άλλοι θα είναι πιο διατεθειμένοι να αλλάξουν την στάση τους για να μπορεί και η γυναίκα να συμφωνήσει στην απόφαση όλων.

Οποιοδήποτε συμβούλιο αποτελείται από ένα κράμα διαφορετικών απόψεων και αντιλήψεων και ενός διαφοροποιημένου πλέγματος αξιών θα πάρει πολύ καλύτερες αποφάσεις.

Ένα Υπουργικό Συμβούλιο ανδροκρατούμενο από κομματικά στελέχη θα πάρει αποφάσεις που παίρνει ένα ανδροκρατούμενο κομματικό σώμα.
Pantelis P on 03/03/2013
Παναγιώτη αν έχεις παιδιά θα μπορείς να τους εξηγήσεις εσύ. Δηλαδή ο πατέρας των παιδιών δεν μπορεί να μιλήσει στο Φωτίου και τον Γεωργιάδη και μόνο η μητέρα μπορεί. Ειλικρινά μένω έκθαμβος. Τώρα μην το γυρίσουμε το πράγμα και εκεί που δεν πρέπει να προσβάλλουμε τις γυναίκες να αρχίσουμε να προσβάλλουμε τους άντρες. Είπαμε ισότητα των φύλων!
Παναγιώτης Σαββίδης on 04/03/2013
Έχω, και πίστεψε με ότι όταν προσπαθήσω να εξηγήσω στον Χάρη για τα δικά μου παιδιά δεν θα καταλάβει.

BTW έκθαμβος σημαίνει γεμάτος θαυμασμό ή ευχάριστα έκπλητος. Στην περίπτωση σου πιστεύω ότι είσαι "σοκαρισμένος".
alexia panayiotou on 01/03/2013
Και όμως, αν είχαμε ένα Υπουργικό Συμβούλιο όλο γυναίκες, όλοι θα το πρόσεχαν και κανείς δεν θα εξέφραζε τη θέση ότι στο κάτω κάτω υπάρχουν άνδρες σε πολλά άλλα αξιόλογα σώματα ή θέσεις κλειδιά. Και μάλλον θα θυμόμαστε όλοι τη δημοκρατία, την ισότητα, την αντιπροσώπευση, κλπ. Έχουμε όμως συνηθίσει να παίρνουμε σαν δεδομένη μια κυβέρνηση ανδρών και εξισώνουμε το κοινωνικό φύλο με.. καταγωγή από Πάφο, Αμμόχωστο, κλπ. Θα μπορούσε σίγουρα κάποιος να υποστηρίξει ότι η καταγωγή από την Πάφο εξυπακούει πολύ διαφορετικές εμπειρίες, κοσμοθεωρία, αντιμετώποση στην κοινωνία, κλπ Όπως θα μπορούσαν να το πουν και οι αριστερόχειρες, για παράδειγμα, οι ψηλοί, ή οτιδήποτε άλλο δημογραφικό χαρακτηριστικό σκεφτεί κανείς. Το θέμα με το κοινωνικό φύλο είναι ότι πάμπολλες ακαδημαϊκές έρευνες δείχνουν ότι η παρουσία και μόνο γυναικών σε ομάδες λήψης αποφάσεων-- είτε αυτό είναι διοικητικό συμβούλιο, υπουργικό σώμα, ή βουλή αντιπροσώπων-- κάνει διαφορά. Επηρεάζει τα θέματα που συζητούνται, πόσος χρόνος αφιερώνεται σε ποια σημεία, τι καταλήγει στο τραπέζι της συζήτησης, που εστιάζεται η συζήτηση, ακόμη και τι είδους αποφάσεις παίρνονται. Για όσους ενδιαφέρονται, καλή δουλειά έχει κάνει η Pippa Norris του Harvard Kennedy School και η Joni Lovenduski του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Και βέβαια πολλοί άλλοι. Σουηδοί ερευνητές έχουν δείξει για παράδειγμα ότι η παρουσία γυναικών και μόνο σε διοικητικά συμβούλια εταιριών καταλήγει σε ποιοτικά καλύτερες αποφάσεις και λιγότερο ριψοκίνδυνες αποφάσεις επενδύσεων με αποτέλεσμα την ψηλότερη κερδοφορία των εταιριών αυτών.Πρόσφατη έρευνα στο περιοδικό Management Science (Adams and Funk, 2012) έδειξε ότι στα Αμερικανικά διοικητικά συμβούλια, η παρουσία γυναικών μετρά γιατί οι γυναίκες που έχουν διοριστεί σε αυτά φέρουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από ότι οι άνδρες συναδέλφοι τους και τείνουν να είναι λιγότερο παραδοσιακές, συντηρητικές, ακόμη και πιο έτοιμες για ρίσκο σε θέματα ανάπτυξης. Άλλες Αμερικάνικες έρευνες δείχνουν ότι εταιρείες που ηγούνταν από γυναίκες στην περίοδο κρίσης επηρεάστηκαν λιγότερο. Το θέμα ποιο είναι λοιπόν; Ότι το κοινωνικό φύλο είναι σημαντικό (είτε συμφωνούμε έιτε όχι στο ΠΩΣ είναι σημαντικό) και, όχι, δεν είναι το ίδιο με την πόλη καταγωγής. Εννοιείται ότι τα άτομα σε όλα αυτά τα πόστα πρέπει να είναι άξια και ικανά. Απλά δυσκολέυομαι να πιστέψω ότι δεν βρέθηκαν ικανές και άξιες γυναίκες για το υπουργικό μας συμβούλιο!!! Και διερωτάμαι γιατί προσποιούμαστε ότι μόνο οι γυναίκες έχουν... φύλο ωσάν οι άνδρες να είναι το δεδομένο ή το φυσιολογικό, με τη γυναίκα να αποτελεί απόκλιση... Η απόφαση του κ. Αναστασιάδη ήταν μια ξεκάθαρη έμφυλη απόφαση εκ του αποτελέσματος. Ειδικά τη στιγμή που τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν αξιοκρατικά (θα δεχόμουν δηλαδή το αποτέλεσμα αν εδώ είχαμε αντικειμενικές εξετάσεις για παράδειγμα). Επίσης μια αποτυχεμένη γυναίκα τείνει να είναι πάντα στο στόχαστρο (το λεγόμενο "fishbowl effect" όπου όλοι βάζουμε στο μικροσκόπιο τους¨"διαφορετικούς" ή "tokenism" κατά την καθηγήτρια Κάντερ του Χάρβαντ) επιτρέποντας στην κοινωνία μας να λέει ότι δοκιμάστηκαν γυναίκες και απέτυχαν, αλλά το αντίστοιχο δεν το λέμε-- αλήθεια, πόσοι άνδρες δοκιμάστηκαν και απέτυχαν; Και κάτι τελευταίο σε σχέση με τα πιο πάνω-- η ποσόστωση έρχεται με βάση οδηγίες της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένου και του "Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council on improving the gender balance among non-executive directors of companies listed on stock exchanges and related measures")! Και αποδεδειγμένα σε χώρες όπου εφαρμόστηκε-- ναι ακόμη και σε κόμματα-- οδήγησε σε πολύ θετικά αποτελέσματα. Το βρίσκω περίεργο να θυμόμαστε τη δημοκρατία λοιπόν και την ισότητα όταν στο νου μας πρόκειται να "αδικηθεί" ένας άνδρας (προς Θεού όχι ποσόστωση, είναι αντιδημοκρατικό!) αλλά ποτέ όταν αδικείται μια γυναίκα! Και δυστυχώς ακόμη και έμείς οι γυναίκες΄έχουμε πειστεί ότι η ποσόστωση είναι εναντίον μας γιατί δεν θα φαίνεται η "καθαρή μας αξία" ενώ όταν καθημερινά στις πλείστες θέσεις κλειδιά που διορίζονται άνδρες νομίζουμε ότι αυτό έγινε με την αξία τους... και ότι το φύλο δεν μέτρησε καθόλου! Και επανέρχομαι στο πρώτο μου σημείο-- θα είμαστε το ίδιο εντάξει με ένα υπουργικό συμβούλιο όλο γυναίκες όπου κάποιες θα ήταν ικανές και κάποιες όχι (όπως τώρα) και ας υπήρχε μάλιστα και αντιπροσώπευση της... Πάφου και όλων των επαρχιών!!!
αθηνα on 01/03/2013
Αγαπητή μου,εάν η ελπίδα σου εξανεμίστηκε σε δυόμισυ μέρες,απλά και μόνο διότι στο υπουργικό συμβούλιο δεν υπάρχουν γυναίκες,τότε να μου επιτρέψεις να συμπεράνω ότι τα κριτήριά σου δεν είναι καθόλου αντικειμενικά.Και σίγουρα εκεί έξω στην αγορά εργασίας,όπου οι άνεργοι στοιχίζονται αυξανόμενοι καθημερινά κατά εκατοντάδες,το κύριο πρόβλημα που αντιμευωπίζουμε σήμερα είναι θέμα επιβίωσης,και όχι φυλετικού ρατσισμού.
alexia panayiotou on 02/03/2013
Και όμως και οι άνεργες είναι περισσότερες! Οπως ήταν διαχρονικά στην Κύπρο... Αρα δυστυχώς και αυτό είναι έμφυλο ζήτημα Αθηνά. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η ανεργία επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες--ειδικά σε κάποιες ηλικιακές ομάδες. Οπως βέβαια και η φτώχεια έχει πρόσωπο γυναικείο ανά τον κόσμο... Δύσκολο να αγνοούμε το φύλο Αθηνά...αν όχι εντελώς μυωπικό!
αθηνα on 03/03/2013
Κυρία καθηγήτρια,μα εκείνος που θα ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει φυλετικός ρατσισμός,σίγουρα είναι μύωψ.Εξάλλου είστε ακαδημα'ι'κός και επιπλέον ασχολείστε με το πρόβλημα,άρα η γνώμη σας είναι βαρύνουσα.Μάλιστα θα μπορούσε να πει κανείς ότι ακόμα και για σκοπούς marketing,ο νέος πρόεδρος θα έπρεπε να συμπεριλάβει εκών-άκων μιά-δυό γυναίκες,ούτως ώστε να αποφύγει τα σχόλια που ακολούθησαν.Ο τρόπος όμως,και η σπουδή με την οποία προσεγγίζετε το θέμα,με τον ''πιασάρικο'' και δραματικό τίτλο που δώσατε στο άρθρο σας,δίνει την εντύπωση ότι τα ελατήριά σας είναι και πολιτικο-κομματικά.
Antonis on 01/03/2013
TOUS YPOURGOUS THA TOYS KRINOYME APO TIS PRAXEIS TOYS KAI OXI AN EINAI GYNAIKES KTP KTP
POLI GRIGORA ARXISATE NA KRINETE
OYTE EMENA MOY ARESAN KAPIOI ALLA THA PERIMENW KAI META THA KANW KRITIKH
Andreas on 02/03/2013
To οτι δλδ φιλε αντωνη ενας υπουργος βαρύνεται με ασήκωτες ποινικες ευθυνες για το τι εκαμε στο παρελθον ως υπουργος σ αλλο υπουργειο , επρεπε να ξαναδιοριστει? (ασχετα αν δεν του αποδωθηκασιν ποττε)
Επισης ειχε παραιτηθει απο ενα φιασκο της ιδιας τοτε κυβερνησης και τωρα ξαναδιοριζεται??????
Τουντο περιπαιξιμο εσενα εν σ ενοχλει?
Αν πραγματι καποιοι επεριμεναν κατι διαφορετικο επρεπε ηδη να φκουν στος δρομους.
Αν δεν φκουν ας , τουλαχιστον , φωναξουν που τα τωρά!
Εγω που δεν περιμενω και πολλα απλα ... ελπιζω.Ετσι γενικα κι αοριστα.
Φτανει το περιπαιξιμο και δυστυχως ήρτε το πρωτο στην εκκινηση της θητειας τουντης κυβερνησης.

(Τουτα που εγραψα ηταν μια απαντηση στα λεγόμενα σου και οι κατ αναγκην στην θεματολογια της κ. Παναγιώτου)
Pantelis P on 03/03/2013
To οτι δλδ φιλε ανtρέα ενας πρόεδρος βαρύνεται με ασήκωτες ποινικες ευθυνες για το τι εκαμε στο Μαρί ως πρόεδρος (ασχετα αν δεν του αποδωθηκασιν ποττε) Επισης έπρεπε να ειχε παραιτηθει απο τη καταστροφική του κυβερνηση και τωρα ξαναήθελε την εξουσία - έμμεσα -
Τουντο περιπαιξιμο εσενα εν σ ενοχλει?
Andreas on 03/03/2013
Βεβαιως και μ ενοχλει αλλα δεν καταλάβω 2 πραματα.
1ον.Ποιες οι ποινικες ευθυνες εκαταλόγισε το πόρισμα στον Χριστόφια .
Για να κόφκουμεν δρομο εγω εν άκουσα καμια.
Ελπιζω να κινηθουν νομικα οι συγγενει για να δουμε αν τουτον εν μυθος ή πραγματικοτητα( για ποινικη καταδικη μιλω).
Θελω συγκεκριμενα (αν εν δυνατον) τις ποινικες ευθυνες που του εκαταλογισε το πόρισμα.
2ο Το 2ον φιλε ειναι δικο σου πορισμα.Για μενα ο χριστοφιας , όποια γνωμη κι αν εσιει καποιοις για λλόου του , έσιει τελειώσει πολτικα.Δεν θα εσιει οποιαδηποτε εξουσια πλεον να διοικησει το κράτος (οπως και ο αναστασιαδης μετα το τέλος τουντης πενταετιας).

Υ.Γ. Οι ποινικες ευθυνες του Σωκρατη Χασικου ειναι οτι μετα την πτωση του ελικοπτερου δεν εστειλε κανενα για δικη.Αρα ουλλη η ευθυνη του συβμάντος βαραινει τον ιδιον.Και τωρα η ελπιδα γινεται ανακυκλωσιμη.
Κανει περιπαιξιμο.Κανει
Pantelis P on 04/03/2013
“Οι ευθύνες του Προέδρου για την τραγωδία είναι άμεσες, συγκεκριμένες, αδιαμφισβήτητες και σοβαρότατες. Δυστυχώς, με βάση τα γεγονότα και δεδομένα, όπως προκύπτουν από τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον μου, δεν έχω επιλογή από του να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σοβαρότατες θεσμικές και προσωπικές ευθύνες σε σχέση με το υπό διερεύνηση θέμα και για την τραγωδία που ακολούθησε. Το συμπέρασμα μου είναι ότι η κύρια ευθύνη για την τραγωδία και τα συνεπακόλουθα της βαρύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.”
αθηνα on 04/03/2013
Πολύ ωραία μας τα λες.Ο Χάσικος δεν έστειλε κανέναν στο δικαστήριο,άρα κατ'εσένα έχει ποινικές ευθύνες,ενώ ο Χριστόφιας,πιό έξυπνος, έστειλε τους δικούς του υπουργούς να δικαστούν για μιά δική του απόφαση,και αυτόματα καθάρισε το όνομά του.Μπράβο!
Andreas on 04/03/2013
Αθηνα
Δεν πειραζει.Θα σου ξαναπω τ αυτονοητα.
Ο χασικος δεν εχει μονο ποινικες ευθυνες ΑΛΛΑ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΟΛΟΥΣ τους θανατους του συμβαντος αφου δεν έστειλε κανένα για δίκη.
Οσο για τον χριστοφια εχει βγει πορισμα.Για την κακη χρήση της ελληνικης γλωσσας που χρησιμοποίησες για να εκφράσεις την πραγματικοτητα ( προφανως που σε βολεύκει )εννα το παραβλέψω.
Επειδη αρέσκει μου η ουσια εννα σε ρωτήσω το πιο απλὀ.Πε μου τις ποινικες ευθυνες που του καταλόγισε το πόρισμα Πολυ Πολυβιου.Ουλλα τ αλλα εν απλα.

Υ.Γ. Αν θα σαι υπερασπιστης των οσων τραγικων παρακολουθουμε και θα παρακολουθήσουμε που τουντην κυβέρνηση σου συνιστω να προετοιμαστεις καταλλήλως διοτι θα πρεπει να εσιεις πολλα γερο στομαχι.Εχει αρχισει πολύ στραβα η νεα κυβερνηση και τουτο όι με βαση των δικων μου λεγομενων αλλα του ιδιου του προέδρου ( προεκλογικα παντα!!)
Andreas on 04/03/2013
Επισης οπως εταξε ο νεος προεδρος της δημοκρατιας για διαφάνεια, εφ όσον το πορισμα αποδιδει πονικες ευθυνες στον κ. Χριστόφια , θα περιμενω να ηγηθει του αυτονόητου δλδ να τον οδηγήσει στην δικαιοσυνη καθως επισης να δω και το τι θα γινει με την περιπτωση του κ.Κυπριανου που πλεον συνεργαζεται με το κομμα του.
Αναμενουμε και θα κρινουμε αναλογα με το αν τα πραγματα αλλαζουν ή αν θα εχουμε μια που τα ιδια
Αυτο δένει και με τις προσδοκιες ...που αναφέρεται και η κ .Παναγιωτου στο άρθρο της
αθηνα on 05/03/2013
Mα ο Μάρκος αν δεν κάνω λάθος ήταν υπουργός του Χριστόφια.Ειναι άνω ποταμών η λογική σου να ζητάς εξηγήσεις απο τον Αναστασιάδη,για τις όποιες ευθύνες του σχετικά με το Μαρί.Ε μην τρελαθούμε κιόλας.
Andreas on 05/03/2013
Δεν θα τρελαθουμε...
Απλα συγκεκριμενες απαντησεις ζητω και δεν μου τις δίνεις..
Παραμένουν παρα ταυτα οι ερωτησεις μου.
Ηταν επι χριστοφια γι αυτο και πηγε δικαστηριο.
Για να δουμε ποσοι θα πασιν και επι του κ. Αναστασιαδη.
Θα στειλει τον υπουργο του για οτι εκαμε τοτες?
Andreas on 05/03/2013
@ Pantelis P
Φιλε παντελή
Οπως ακριβως τα παραθεσες ηταν στο πορισμα.
Εσυ τι καταλαμβαίνεις που τουτα.Οτι προκυπτουν ποινικες ευθυνες για δικη?Η απαντηση η δικη μου ειναι όι.Ουτε αναφερει το πορισμα ποιες ένει αρα σε τι να δικαστει?
Απλα στο τελος εξεφρασε την άποψη του κ.Πολυβιου (κακως ) για το ποια εν η γνωμη του στο ολο θέμα.Άποψη μπορω να εκφρασω κι εγω.Το θεμα ειναι τι λαλει ο νομος.
Εχω δικαιο?
Pantelis P on 05/03/2013
Αντρέα, Διαβάζω προσεκτικά το πόρισμα του Πολυβίου τον οποίο διόρισε ο κ. Χριστόφιας λόγω του κύρους και των αδιαμφισβήτητων νομικών του γνώσεων και επειδή τον παραδεχόταν ως άνθρωπο και νομικό. Εαν ένας τέτοιος αντίστοιχος νομικός στην Ιαπωνία έγραφε αυτά που έγραψε ο κ. Πολυβίου για το Γιαπωνέζο πρόεδρο ο τελευταίος θα είχε διαπράξει χαρακίρι. Όμως τέτοιες ευαισθησίες δεν μας διακρίνουν! Δεν θα μας περίμενε να πείσουμε ο ένας τον άλλο για την αθωότητά του. Λυπούμαι Αντρέα αλλά ο γέγονε γέγονε!
αθηνα on 05/03/2013
Ακουσε Ανδρέα όσο πιό απλά γίνεται,γιατί μερικές φορές τα σχόλιά μου λογοκρίνονται.Εγώ προσωπικά,ουδέποτε είπα ότι ο Χριστόφιας έχει ποινικές ευθύνες για το Μαρί,γιατί ο εκάστοτε πρόεδρος έχει υπερβολική ασυλία απο το Σύνταγμα [μόνο για αδικήματα ατιμωτικά ή ηθικής αισχρότητας μπορεί να παραπεμφθεί].Ομως αφού παραδέχθηκε ο ίδιος την όποια πολιτική ευθύνη είχε,η μόνη οδός ήταν η παραίτηση,πόσο μάλλον αφού παραπέμφθηκε ο υπουργός του των Εξωτερικών διότι έκανε το αδύνατο δυνατόν να εφαρμόσει τη δική του επιθυμία να παρακρατηθεί το φορτίο του φίλου του Ασσαντ,μέχρι να μπορέσει να του το επιστρέψει.Αλλά αυτό είναι θέμα προσωπικής ευθιξίας,και δεν τη διαθέτυμε όλοι.
Andreas on 06/03/2013
@Aθηνα
Παλια ελαλες μου για δικη....Θυμαισαι πιο παλιους διαγολους που είχαμε?
Τωρα μιλας μονο για παταιτηση.Ας ειναι...
Αυτη παντως την ευθιξια εν την βλέπω για την περίπτωση του κ. Χασικου που επαναδιοριστηκε για να μας κυβερνησει...
Μηπως μια γυναικα σ αυτη την περιπτωση θα ταν σιγουρα χειροτερη κι απο ενα τοσο αποτυχημενο (στο παρελθον ) υπουργο?
Απαντηση μου ειναι ...δεν νομιζω!


@Φιλε Παντελη
Τα γραπτα μενουν.Εμιλησες για ασηκωτες ευθυνες.Το κειμενο εν μπροστα σου.Εσυ ως δικαστης για ποιο πραμα θα τον εκατηγόρας?
Πολλα απλη ερωτηση.
Αντι να μιλας για γενικοτητες , καλο θα ηταν να αναφερθουμε στην ουσια και μετα μπορεις να πεις ελευθερα οτι θελεις.Απλα για να μεν χανεται η ουσια.
Κ. Κωνσταντίνου on 01/03/2013
Για όσους και όσες λένε ότι η μη επιλογή γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν συνιστά διάκριση, έχω μια ερώτηση: Αν θεωρήσουμε ότι το ποσοστό άξιων αντρών και άξιων γυναικών είναι το ίδιο, πόση πιθανότητα υπάρχει σε μια τυχαία επιλογή 11 υπουργών να προκύψουν όλο άντρες;
Η απάντηση, αν δεν κάνω λάθος, είναι μια στις 2048!
Αγοραίος on 01/03/2013
Κα Παναγιώτου,

Νομίζει παραβλέπεις ένα σημαντικό παράγοντα. Χωρίς να έχω διαβάσει τις μελέτες που αναφέρεις, νομίζω καταλαβαίνω τι κάνουν (παρακαλώ διόρθωσε με αν κάνω λάθος). Οι μελέτες βρίσκουν ότι η ύπαρξη γυναικών σε ΔΣ βελτιώνει τις αποφάσεις ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΑΘΕΡΟΥΣ. Δηλαδή, αν σε ένα ΔΣ με δέκα άντρες αντικαταστήσουμε τους 5 με γυναίκες ΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ, θα λαμβάνονται καλύτερες αποφάσεις.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δεχτώ αυτό το ενδεχόμενο. Με βάση αυτό η απάντηση στο ερώτημα που είχα θέσει στον προηγούμενο μου σχόλιο είναι καταφατική. Δηλαδή, αν έχουμε ένα ΔΣ με 10 άντρες-κωθώνια και αντικαταστήσουμε του 5 από αυτούς με ισάριθμες γυναίκες-κωθώνια, τότε οι αποφάσεις θα βελτιωθούν. Δεκτόν.

Αυτό που υποβάλλω είναι ότι οι αποφάσεις θα βελτιωθούν ΠΟΛΥ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ περισσότερο αν αντί να αντικαταστήσουμε τα κωθώνια τους ενός φύλου με κωθώνια του άλλου φύλου, τα αντικαταστήσουμε με ΙΚΑΝΑ άτομα οποιουδήποτε φύλου. Δεν φαντάζομαι να διαφωνείς.

Αν είχαμε 10 ικανούς υπουργούς, τότε η κριτική σου θα είχε βάση. Με τα δεδομένα που έχουμε, είναι πιστεύω εκτός πραγματικότητας.
Phylarchus on 02/03/2013
Αγ. κ. Παναγιώτου προσωπικά το βρίσκω προσβλητικό ως άνδρας ακόμη και το να ισχυρίζεστε μόνο ότι θα προτιμούσα άνδρα αντί γυναίκα για να τοποθετήσω σε μια θέση που ορίζω, αν η γυναίκα είχε κατά την άποψη μου ίσα αν μη και ανώτερα προσόντα. Ακόμη πιο προσβλητικό είναι όμως να μη διαβάζετε ή να μη λαμβάνετε υπ' όψη αυτά που γράφουμε, πολλοί από εμάς. Στις χώρες που αναφέρεστε οι γυναίκες έχουν αναβαθμιστεί από χρόνια και έχουν ανέβει επάξια τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας, με αποτέλεσμα να αποτελούν υπαλλακτική ή και βελτιωτική επιλογή για ψηλές θέσεις. Στην Κύπρο, δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να έχει γίνει ακόμη. Στα κόμματα για παράδειγμα, που (κακώς αν με ρωτάτε, αλλά έτσι είναι) αποτελούν την κύρια πηγή προσώπων για ψηλές κυβερνητικές θέσεις, οι γυναίκες είναι πολύ λίγες, το ίδιο και στη βουλή και στις ανώτερες θέσεις της δημόσιας ή άλλης υπηρεσίας. Συμφωνώ ότι η παρουσία γυναικών είναι απαραίτητη και εμπλουτίζει πάρα πολύ την ποιότητα ενός συνόλου, ακόμη και σε ύψιστο επίπεδο. Όμως είναι ανάγκη η προσπάθεια να αρχίσει από χαμηλά για την προώθηση γυναικών και όχι να εμφανίζεται με μιας όταν πρόκειται για ανώτατες θέσεις, δίνοντας την εντύπωση πως πρόκειται για...συνδικαλιστικό ή χειρότερα ανθρωπιστικό ή και επιβραβευτικό του...φύλου αίτημα και όχι για ανταγωνιστική απαίτηση.
alexia panayiotou on 02/03/2013
Εννοείτε δηλαδή ότι δεν υπήρχαν ικανές και άξιες γυναίκες για να επιλέξει ο κ. Αναστασιαδης; Διαφωνώ. Μπορεί να μην έχει πολλές γυναίκες στη "βάση", σωστό, αλλά οι επιλογές του προέδρου ήταν εκεί, ακόμη και από το ίδιο του το κόμμα ακόμη και από άτομα που το στήριξαν στην υποψηφιότητα του, εκπληρωνοντας έτσι και άλλα πολιτικά κριτήρια που αναφέρουν οι αναγνώστες πιο πάνω...
Andreas on 02/03/2013
Αγαπητε φυλαρχε
οταν στην κυπρο οι γυναικες που κατεχουν διδακτορικο τίτλο αποτελουν ένα απο τα υψηλοτερα στην Ευρώπη , τοτε αυτοματως καταρριπτονται τα επιχειρήματα σου.
Επισης προεκλογικα αλλα ειπε τοσο μπροστα σε γυναικες οσο και προς στην κοινωνια των πολιτων.Τπτ πο τουτα εν ειδαμεν...

Τελος να πω οτι δεν ενει κατ αναγκην σοφο ότι ένα παραδειγμα πρεπει ν αρχιζει απο τα χαμηλα στρωματα της κοινωνιας μας.
Αφου ετσι εν το σωστο ας το καμει ο πρωτος πολιτης της χωρας .
Παναγιώτης Σαββίδης on 04/03/2013
Πραγματικά πιστευτέ ότι η Στέλλα Κυριακίδου δεν θα ήταν καλύτερη Υπουργός Εργασίας από τον Χάρη Γεωργιάδη;

Όχι πως έχει κάτι κακό ο Χάρης αλλά η Στέλλα ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τουλάχιστον τα μισά θέματα του Υπουργείου Εργασίας.

Θα ήταν κακό να διόριζε την Έλενα Τάνου στο Υπουργείο Εμπορίου;

Η Έλενα ήταν μία από τις 4 γυναίκες που στήριξε Αναστασιάδη στην υποβολή αίτησης, υποψήφια του ΔΗΣΥ σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις. Ίσως μια από τις καλύτερες επιχειρηματίες γυναίκες στην Κύπρο.
αθηνα on 04/03/2013
Kανένας δεν αμφισβήτησε τις ικανότητες της Στέλλας Κυριακίδου,και θα μπορούσε να γίνει μιά επιτυχημένη υπουργός,τουλάχιστον στο τμήμα Ευημερίας λόγω της ευαισθησίας της στον τομέα αυτό.Οπως και η κ.Τάνου στο Εμπορίου.Αλλά τί θέλεις να μας πεις,ότι δηλαδή ο κ.Λακκοτρύπης,κορυφαίος τεχνοκράτης και νέος άνθρωπος,δέν έπρεπε να υπουργοποιηθεί,απλά επειδή είναι,άνδρας και οι θέσεις των ανδρών είχαν ήδη συμπληρωθεί λόγω ποσόστωσης;Νομίζω ότι ο νέος πρόεδρος προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στις συνιστώσες της εκλογικής του επιτυχίας,αδικώντας άθελά του, πιστεύω,το γυναικείο πληθυσμό.Ελπίζω με την πρώτη ευκαιρία να επανορθώσει με ''άρωμα γυναίκας''.
Παναγιώτης Σαββίδης on 04/03/2013
Αγαπητή Αθηνά, πάλι αδιάβαστη. Ο Λακκοτρύπης, δεν είναι "κορυφαίος τεχνοκράτης". Ας προσέχουμε λίγο.

Εκτός Κύπρου, στην Microsoft έκανε ένα με ενάμιση χρόνια και ήταν υπεύθυνος για τον δημόσιο τομέα της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Τι ευθύνη είχε δεν ξέρω. CEO δεν ήταν όπως αφέθηκε να διαρρεύσει. Πολύ καλή θέση αλλά όχι και να τον αποκαλούμε κορυφαίο. Η απόσταση του από την κορυφή ήταν πολύ μεγάλη.

Άνθρωπος καριέρας με ενδιαφέρον στα θέματα ενέργειας, πολύ καλός φίλος του Καρογιάν. Μην λες πράγματα που δεν είναι και να τον κάψεις πριν την ώρα του.
αθηνα on 05/03/2013
Μα και ο Συλικιώτης δεν ήταν CEO πολυεθνικής,αλλά κομματικός,και όμως ήταν απο τους διασωθέντες του ολέθρου.
Odysseas on 02/03/2013
Συγχαρητήρια Αλεξία. Συμφωνώ πλήρως με τα γραφόμενα σου.

Υπάρχει όμως και μια άλλη άποψη. Ο νέος πρόεδρος έκαμε αυτή την κέλα (γιατί γι αυτό πρόκειται) επειδή είναι εναντίον των γυναικών ή ήταν αναγκαία επιλογή επειδή χρωστούσε πολιτική ή άλλη χάρη στα κομματόσκυλα;

Ναι να δώσουμε χρόνο, ναι πρέπει να περιμένουμε να κρίνουμε από τις πράξεις αλλά το γεγονός ότι υπάρχει τόση μεγάλη συζήτηση και απογοήτευση από την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου μιλά από μόνο του και ας το δουν κάποιοι.

Διαιρούμαι αν θα μπορούσαν να βγουν δημοσίως ο Πρόεδρος και ο κύριος Κάρογιαν να βάλουν το χέρι στην καρδιά και να μας πού ότι αυτοί είναι οι καλύτεροι δέκα (ικανοί, τίμιοι, αδιάφθοροι, ηγέτες με όραμα) που μπόρεσαν να βρουν σε τούτο τον τόπο. Αν αυτό γινόταν εγώ θα μετανάστευα!

Δηλώνω απογοητευμένος και ας κινδυνεύω να θεωρηθώ αφελής γιατί θα έπρεπε να το περιμένω.
αθηνα on 03/03/2013
Ναι φίλε μου,θα συμφωνούσα μαζί σου,αν έλεγες ότι ψήφισες το νέο πρόεδρο για αλλαγή νοοτροπίας και κατεστημένου,οπότε απογοητεύτηκες από την επιλογή σου,και η ελπίδα σου κράτησε και σένα δυόμισυ μοναχά μέρες.Διότι αν δέν τον έχεις ψηφίσει,διερωτούμαι κατα πόσον θα μπορούσες να πεις τα ίδια πράγματα για το απελθόν υπ.συμβούλιο.Εκτός αν και εκείνοι ήταν ''μία απο τα ίδια'',γι'αυτό και δεν μετανάστευσες απο πέρυσι.
ARGYRIA on 03/03/2013
The two most influential women running the affairs of Cyprus are:
1) Lagard; 2) Merkel
..and in fact the whole future of Cyprus is in their hands.

...the rest is just nonsense including the quarrel between commentators in this forum
Constantinos Papalucas on 03/03/2013
Συμφωνώ απόλυτα με την κ. Παναγιώτου.
Η ετεροχρονιστικού τύπου στελέχωση του Υπουργικού έγινε πιστεύω στη βάση του χρησιμοποιώ κυρίως δοκιμασμένες περσόνες από τη γκάμα που έχω και τέλος. Έχουμε πάει ένα βήμα πίσω. Δυστυχώς σε περιόδους ανασφάλειας (εξωτερικής και εσωτερικής) επιλέγουμε δοκιμασμένες συνταγές αγνοώντας άλλες σοβαρές παραμέτρους που θα έπρεπε να είναι βασικοί όροι της τελικής εξίσωσης. Σαφώς υπάρχουν πετυχημένες θητείες γυναικών όπως και το αντίθετο (βλ. υπουργείο Εξωτερικών κτλ.). Θέλω να πιστεύω πως στον πρώτο ανασχηματισμό ο νέος πρόεδρος θα λάβει το συγκεκριμένο θέμα σοβαρά υπόψιν.
Χρίστος Μ. on 03/03/2013
Η ποσόστωση για τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων συζητείται ή επιβάλλεται με νομοθεσίες απλά για να βοηθήσει την άρση μιας διαχρονικής κοινωνικής και φυλετικής διάκρισης που δυστυχώς εξακολουθεί να γίνεται σε βάρος των γυναικών. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σήμερα απ’ ότι στο παρελθόν, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα να καλύψουμε. Και σ’ αυτό τον στόχο είναι που στοχεύει, πιστεύω το άρθρο της κ. Παναγιώτου. Να μας ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερο προς τον στόχο της ίσης αντιμετώπισης της γυναίκας και τη συμπερίληψη της στα κέντρα αποφάσεων. Όχι ως αυτοσκοπό αλλά γιατί αποδεδειγμένα η συμμετοχή και των γυναικών βοηθά όλους να λαμβάνουμε πιο ισορροπημένες και σωστές αποφάσεις. Ας το παραδεχτούμε αυτό τόσο οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες. Αν έχουμε φτάσει στο σημείο που σήμερα είμαστε ως κοινωνία, να έχουμε γυναίκες που κατέχουν σημαντικές θέσεις και αξιώματα, είναι γιατί κάποιοι και κάποιες πριν από εμάς αγωνίστηκαν και το ενεθάρρυναν ακολουθώντας τα παραδείγματα άλλων πιο προοδευτικών κρατών.

Σίγουρα η επιτυχία του προέδρου και η πορεία της κυβέρνησης δεν θα κριθεί στην απόφαση για το μη διορισμό γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο. Θα κριθεί από το έργο της, και ακόμα είναι νωρίς για να εκφράσουμε άποψη. Η προσδοκίες όμως που δημιούργησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για αλλαγή είναι τόσο μεγάλες που μας αναγκάζει να είμαστε αυστηροί μαζί του. Κατά κάποιο τρόπο μας το ζήτησε και ο ίδιος, με τις μεγάλες δεσμεύσεις του στο να είμαστε αυστηροί μαζί του. Και πρέπει να είμαστε αν θέλουμε να πάμε μπροστά ως τόπος και ως κοινωνία. Αντιλαμβάνομαι ότι η υπερβολή που χρησιμοποίησε η κ. Παναγιώτου για το ότι η ελπίδα κράτησε δυόμιση ολόκληρες μέρες ήταν ακριβώς για να κτυπήσει το πρώτο καμπανάκι για κάτι, που και κατά τη δική μου άποψη ήταν το πρώτο σοβαρό ατόπημα του προέδρου. Πέραν από τον συμβολικό χαρακτήρα αλλά και το σεβασμό του προέδρου προς το άλλο φύλο (προσωπικά δεν αμφιβάλλω), έπρεπε μαζί με τις κομματικές ισορροπίες που τόσο ευλαβικά προσπάθησε να κρατήσει, να επιδείξει και έμπρακτα τον σεβασμό του προς το άλλο φύλο. Καμιά αμφιβολία ότι υπάρχουν άξιες γυναίκες στο τόπο μας. Απλά, στη παρούσα συγκυρία, δεν πρόσεξε την συμβολικότητα αλλά και πρωτίστως την ουσιαστική σημασία που θα είχε και η συμμετοχή γυναικών στο πρώτο του υπουργικό συμβούλιο. Στη κυβέρνηση που θα φέρει την αλλαγή! Προσωπικά δεν αμφιβάλλω ότι θα του δοθεί η ευκαιρία στη πενταετία του να επανορθώσει το ατόπημα του. Και να μη ξεχνάμε. Η δημοκρατία και η αλλαγή χρειάζονται κριτική!
Επιλήσμων on 04/03/2013
Αγαπητέ κ. Χρίστο Μ.
Συγχαρητήρια γιά το εξαιρετικό σας σχόλιο.
Χωρίς πομπώδη εκφράσεις αλλά με απαράμιλλη απλότητα, ευκρίνεια αλλά και ευγένεια προς πάντας (κα. Παναγιώτου και Πρόεδρο) μας επεξηγεί το τι πιθανό συνέβη και ο Πρόεδρος παρέλειψε να συμπεριλάβει γυναίκες στο Υπουργικό.

Επίσης, οφείλω να σας συγχαρώ γιά την άπταιστη χρήση της ελληνικής γλώσσας και χαίρομαι που το "καμιά" ("Καμιά αμφιβολία ότι υπάρχουν άξιες...") το γράφετε και εσείς με ένα "μ".
αθηνα on 06/03/2013
Φίλε Επιλήσμων,μην το ξεχάσεις: Γ.Μπαμπινιώτη, Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας [β'έκδοση,σελ.827].
αθηνα on 07/03/2013
Διότι φίλε μου,μπορεί το ''ωόν'' να γράφεται τώρα ''αβγό'' και όχι ''αυγό'',αλλά η ''καμία'',μπορεί να γράφεται και σαν ''καμμία''.Και δεν το λέω εγώ,αλλά ο θείος Μπαμπινιώτης.
Επιλήσμων on 08/03/2013
Αγαπητή φίλη αθηνα,
Μακάρι οι διαφωνίες μας να είχαν να κάνουν μόνο με την ορθή γραφή των λέξεων. Χαίρομαι να συνομιλώ και με διαφωνούντες, και χαίρομαι πραγματικά κάποιον να μου υποδεικνύει τα λάθη μου. Μεγαλύτερη σημασία φυσικά πρέπει να έχουν τα λάθη επί της ουσίας και όχι τα ορθογραφικά. Εάν γνωρίζαμεν τον αριθμό των τηλεφώνων μας, δεν θα γράφαμε αυτές τις διαφωνίες εδώ, αλλά θα τις ξεκαθαρίζαμε μεταξύ μας, χωρίς να ταλαιπωρούμε τους άλλους φίλους.

Στο σχόλιο μου 1ης Μαρτίου σου εξήγησα γιατί η γραφή του καμία/καμιά με δύο "μμ" είναι εσφαλμένη. Με παραπέμπεις στο λεξικό του Μπαμπινώτη (Β' Έκδοση, σελ 827).
Σε φιλικό σπίτι βρήκα το λεξικό του Μπαμπινώτη, αλλά ελαφρώς παλαιότερον, την επανεκτύπωση Ιούλιος 1998, της Α΄ Έκδοσης Απριλίου 1998. Στη σελ. 834 ο Μπαμπινώτης εξηγεί γιατί το καμία/καμιά πρέπει να γράφεται με ένα μ, (γιά τον ίδιο λόγο που σου έγραψα και εγώ).

Επειδή επιμένεις -ως είναι το συνήθειο σου- επικοινώνησα σήμερα με τον βιβλιοπώλη μου για να μου προμηθεύση την Β΄ Έκδοση. Με πληροφορεί ότι τώρα κυκλοφόρησε η Δ΄ Έκδοση προς 96 ευρώ, και το βράδυ θα μου το στείλει στο σπίτι.
Λοιπόν,

ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ. (Με τη σημερινή έννοια και όχι με την αρχαία/αρχικήν σημασία-νόημα της φράσης που αποδίδεται απο τον Πλούταρχο στον Αρχία).
αθηνα on 09/03/2013
Φίλε Επιλήσμων,συμφωνώ μαζί σου ότι ασχολούμενοι με την ορθογραφία,ενώ το σπίτι μας καίγεται,μπορεί να είναι και προκλητικό για τους πολλούς.Εγώ προσωπικά το θεωρώ σαν ένα διάλειμμα στην καταθλιπτική επικαιρότητα,και να είσαι σίγουρος ότι σε κάνω respect.Εν πάση περιπτώσει,το εναρκτήριο λάκτισμα για το δεύτερο ημίχρονο αυτού του debate,δόθηκε απο σένα:)
αθηνα on 09/03/2013
Μάλιστα για να είμαι ειλικρινής,συνήθως το δεύτερο -μ- αποφεύγεται.Ομως δέν είναι λάθος, και πολύ περισσότερο έγκλημα καθοσίωσης, η ''καμμιά''.
Pantelis P on 04/03/2013
Πολύ ορθά και ισορροπημένα
Christos on 04/03/2013
Δυστυχως βλεπω μια ανευ ουσιας αντιπαραθεση, ΞΥΠΝΙΣΤΕ τα δεδομενα της σημερινης εποχης θα σας φαινονται παραδεισος......
Vassos Kyprianou on 05/03/2013
Alexia, well said, supported and documented!

I wonder, even if he made these choices totally by himself, didn't anyone close to him say "Hey, Mr. President, shouldn't women be represented in your cabinet?" Leaving aside that it is difficult to accept that the men selected were in every case more qualified than all women candidates, at the very minimum one would expect a (newly elected) politician to try to avoid the inevitable outcry 3 days after he is elected by many who even voted for him. One cannot help but question this first major action by the new government and perhaps label it as less than brilliant.
Επιλήσμων on 06/03/2013
Ο στρουθοκαμηλισμός των πολιτικών (ανδρών ΚΑΙ γυναικών) δεν πρέπει να ξαφνιάζει κανένα. Η κακεντρέχεια και η υποκρισία όμως είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό.

Αναφέρομαι στο επίκαιρο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ( ή αποκρατικοποιήσεων, ή μετοχοποιήσεων ή δεν ξέρω πως άλλως θα μας το περιγράψουν).

Δεν έχω προσωπική άποψη υπέρ ή εναντίον καθ' ότι δεν είμαι ειδικός επί του θέματος και ούτε έχω διάθεση να το μελετήσω.
Όμως έχω την δυνατότητα να κατανοώ και να αντιλαμβάνομαι απλά κείμενα τόσο στην αγγλική όσο και στην ελληνική.

Λοιπόν, όλοι γνωρίζουμε πλέον (και δεν είναι ανάγκη, αθηνά, να έχουμε μπάρμπα στη Κορώνη) τι προνοεί το Μνημόνιο γιά τις ιδιωτικοποιήσεις.
Επιπλέον, όλοι ακούαμε τι έλεγε ο Πρόεδρος μερικούς μήνες πριν την εκλογή του, αλλά και την σημερινή θέση της Κυβέρνησης που την ανάγκην, φιλοτιμία ποιουμένη, λέγουν το ίδιο πράγμα με διαφορετικές λέξεις.
Και όταν ο Διοικητής της ΚΤΚ είπε σε συνέντευξη του στον ξένο τύπο το ίδιο πράγμα (που ξεκάθαρα προνοεί το μνημόνιο) όλοι τον κατακεραυνώνουν!
Φαντάζεσται, όσοι δλδ έχετε την δυνατότητα και την θέληση, τι θα συνέβαινε εάν έλεγε το αντίθετο? Ο αγαπητός και συμπαθής κ. Σόιμπλε, η χουβαρντίνα κα Λαγκάρντ, η φίλη μας κα Μέρκελ, η ΕΕ και η ΕΚΤ, και διαβάζουν και ακούουν και παρακολουθούν τι λέμε και καραδοκούν να εντοπίσουν ανακολουθίες, παρατυπίες και "εξυπνάδες" μας.

ΥΓ1. Αντί να επαινούν το (ή τουλάχιστο να κρατούν σιγή στο) γεγονός ότι ο Διοικητής παίρνει θέση στην ιδιωτικοποίηση εναντίον της θέσης του ΑΚΕΛ και του κ. Άντρου Κυπριανού, εμφανίζονται και επικριτικοί.

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ, νυν άρκιον ή απολέσθαι ηέ σαωθήναι και απώσασθαι κακά νηών ... .

ΙΛΙΑΔΑ Ο 522-523

Ο Όμηρος, πάντα επίκαιρος!
Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous on 06/03/2013
ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ, νυν άρκιον ή απολέσθαι ηέ σαωθήναι και απώσασθαι κακά νηών … .
==> "Ο" Στίχοι 502-503

Κατά τα άλλα, σωστά μιλάς! Αν και ο διοικητής της ΚΤΚ θα μπορούσε να αποφύγει την δήλωση και να αρκεστεί σε κάποιο παρεμφερές σχόλιο επί του θέματος.
Επιλήσμων on 09/03/2013
Σε ευχαριστώ γιά την διόρθωση. Οι στίχοι είναι 502-503 και όχι 522-523 όπως λανθασμένα έγραψα.
Δεν μπορώ να γνωρίζω με σιγουριά τον λόγο που ο Διοικητής πήρε την απόφαση να μιλήσει ευθαρσώς και να πει την πικρή αλήθεια. Σε παραπέμπω στο γνωστό σου ποίημα του Καβάφη, "Σοφοί Δε Προσιόντων"
γιά πιθανή απάντηση.
Ομως, δεν είναι ανάγκη να είμαστε και "σοφοί" γιά να καταλάβουμε την επείγουσα ανάγκη υπογραφής του "μισιτού" μνημονίου και την εκταμίευση μερικών δις από την Τρόικα. Ας μην προχωρήσουμε τώρα στο τι σημαίνει "το χρέος να καταστεί βιώσιμο κλπ".

ΥΓ. Μιά λεπτομέρεια. Διαφωνώ με τον όρο "βιώσιμο χρέος". Η μετάφραση του αγγλικού "viable" ως βιώσιμου, είναι ατυχής. Το χρέος μας πρέπει να είναι "διαχειρίσημο". Βιώσιμος πρέπει να είναι η λύση του Κυπριακού, δλδ να διαρκέσει/επιβιώσει εσαεί!!!
αθηνα on 10/03/2013
Επιλήσμονα,δέν σε αναγνωρίζω.Τα ορθογραφικά σου ατοπήματα,μου θυμίζουν το '' δάσκαλε που δίδασκες ...''.Ακούς εκεί, ''μισ-ι-τό'' και ''διαχειρ-ί-σ-η-μο!
Επιλήσμων on 11/03/2013
Αγαπητή μου αθηνά,
Τη λέξη "μισητό" λανθασμένα έγραψα το -ση- με "ι" και απολογούμαι. Είναι παιδαριώδες λάθος και ένας καλόπιστος μπορεί να το αποδώσει σε απροσεξία!

Στο "διαχειρίσιμο, το ορθό ειναι και το -ρι και το -σι- με "ι".
Η λέξη "διαχείριση" προέρχεται από ρήμα σε -ιζω (-ιζομαι) και γράφεται με -ι- (διαχείριση).

Δυστυχώς, συχνά γράφεται εσφαλμένα με -η- (διαχείρ-η-ση) από παρασύνδεση με το "επιχείρηση" το οποίο είναι παράγωγο ρήματος σε
-ω, επιχειρώ-επιχείρηση, όπως συζητώ-συζήτηση, κινώ-κίνηση κλπ.
Επομένως, διαχειρίζομαι-διαχείριση, μεταχειρίζομαι-μεταχείριση.

Θα μου πείς: Και πως γράφεται η λέξη (ιατρικός όρος) "εγχείρηση"?
Γιατί δεν γράφεται με "ι" - εγχείριση?
Διότι παράγεται από το αρχαίον ρήμα "εγχειρώ" (χειρουργώ), δλδ "θέτω την χείρα" - επεμβαίνω.
Επομένως, εγχειρώ - εγχείρηση - εγχειρητικός - μετεγχειρητικός - και εγχείρημα δλδ προσπάθεια!

Πρόσεξε, όμως, φίλη αθηνα, ότι υπάρχει και το ρήμα εγχειρίζω (όχι εγχειρώ), με παράγωγο το "εγχείριση" που σημαίνει: δίνω στα χέρια κάποιου, πχ εγχειρίζω επιστολή.

Αυτές οι λεπτομέρειες είναι που μου κινούν το ενδιαφέρον στον γραπτό λόγο. Χαίρομαι που κάνω αυτές τις συζητήσεις μαζί σου και φυσικά και εγώ σε σέβομαι (διαφορετικά δεν θα ασχολούμουν).

"Γηράσκω δ' αιεί πολλά διδασκόμενος"
Σόλων.
(Ο Σωκράτης γεννήθηκε 90 χρόνια μετά τον θάνατο του Σόλωνα!).
αθηνα on 06/03/2013
Χωρίς να διαφωνώ με την ουσία της προσέγισής σου,και γνωρίζοντας ότι είσαι fan του διοικητή,θα έλεγα ότι ο κ.Δημητριάδης έγινε λαλίστατος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων,μετά την αποχώρηση αυτού που τον διόρισε.Και ο νοών, νοείτω.
αθηνα on 08/03/2013
Αλλά για να επιστρέψουμε τρόπον τινά και στο θέμα του post.Η συζήτηση για τη συμπερίληψη ή όχι γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα,και υπο τo status έκτακτης ανάγκης στο οποίο βρισκόμαστε,μου θυμίζει τους Βυζαντινούς λίγο πριν την άλωση,όπου κυριαρχούσε η συζήτηση για το φύλο των αγγέλων.Τουλάχιστον τότε, οι Τούρκοι βρίσκονταν πρό των πυλών.Σ'εμάς η Τρόικα πέρασε την κερκόπορτα που άφησαν κάποιοι ορθάνοιχτη,και στρογγυλοκάθισε στο Προεδρικό,ζητώντας γην και ύδωρ.
Theo on 08/03/2013
Allo einai i kritiki kai o provlimatismos kai allo i kakopistia kai to koutsompolio.
Pantelis P on 08/03/2013
Αντιγράφω απο το STOCKWATCH. Το βρίσκω άμεσα σχετικό με το άρθρο.

Το χαμηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει η Κύπρος όσον αφορά τις διευθυντικές θέσεις γυναικών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν χθες με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Κύπρο το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν διευθυντικές θέσεις ανέρχεται σε μόλις 15% και είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ. Πέραν της Κύπρου, σε χαμηλά επίπεδα είναι η αναλογία των διευθυντικών θέσεων γυναικών στην Ελλάδα (23%) και τη Μάλτα (24%). Στο σύνολο της ΕΕ, το ένα τρίτο των διευθυντικών θέσεων ή 33% κατέχονταν από γυναίκες,