You are here

Υποβαθμίσεις S&P

16/01/2012
 «Λάβρος ο Καζαμίας κατά S&P» ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε η StockWatch το Σάββατο για να περιγράψει την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών στην υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας σε κατηγορία «σκουπίδι» από τον ομώνυμο οίκο αξιολόγησης.  Ο κ. Καζαμίας δεν είναι μόνος του.  Ο Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα της Κομισιόν Όλι Ρεν, ο οποίος έδωσε την Παρασκευή τα εύσημα στον κ. Καζαμία για τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του οίκου για την απόφαση του να υποβαθμίσει 9 χώρες της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, η οποία έχασε το ΑΑΑ.  Μαζί με την Κύπρο η Πορτογαλία επίσης υποβαθμίστηκε στην ίδια κατηγορία.

 Καταλαβαίνω πλήρως την αγανάκτηση του κ. Καζαμία (όπως και του κ. Ρέν).  Σύμφωνα με τις διαδικασίες που προνοεί η ευρωζώνη το έλλειμμα της Κύπρου και το χρέος, μετά από τα δημοσιονομικά μέτρα που πάρθηκαν πρόσφατα, είναι διαχειρίσιμο.  Αντιλαμβάνομαι την υπεράνθρωπη προσπάθεια που χρειάσθηκε για να συμφωνηθούν τέτοια μέτρα, για την οποία την πρώτιστη ευθύνη είχε ο κ. Καζαμίας.  Είμαι σίγουρος ότι θα υπήρξαν πολλές αϋπνίες, σκληρή δουλεία και πονοκέφαλοι στην πορεία. 

 Όμως αν εξετάσουμε τα δεδομένα ψύχραιμα και αντικειμενικά, η κρίση την οποία διαπερνά η ευρωζώνη δεν είναι τόσο δημοσιονομική όσο κρίση εμπιστοσύνης στο κοινό νόμισμα.  Και αυτό λόγω ελαττωματικού σχεδιασμού, όπως έχω εξηγήσει πολλές φορές στο παρελθόν, κάτι που πρόσφατα παραδέχθηκε και ο κύριος αρχιτέκτονας του ευρώ Ζακ Ντελόρ.  Άρα τα δημοσιονομικά μέτρα, από μόνα τους δεν επαρκούν.  Μάλιστα, όπως εξηγεί και ο οίκος - και όπως έχω αναπτύξει στο παρελθόν - τα μέτρα λιτότητας, από μόνα τους, είναι και αυτο-καταστροφικά γιατί μειώνουν τη ζήτηση και οδηγούν σε ύφεση.  Αυτός είναι και ο λόγος που η Γαλλία έχασε το ΑΑΑ ενώ η Βρετανία το διατηρεί, όπως πρόβλεψα σε άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στο Euromoney στις 4 Ιανουαρίου.

 Ας εξετάσουμε ένα προς ένα τους πέντε λόγους που δίνει ο οίκος αξιολόγησης για τις υποβαθμίσεις, γιό να κρίνουμε κατά πόσον ευσταθούν.

 (α) Σφίξιμο πιστώσεων.  Πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά υπόκεινται σε αργό στραγγαλισμό από την απομόχλευση που επιχειρούν οι τράπεζες.  Και ο λόγος; Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών έδωσε οκτώ μήνες στις τράπεζες για να βρουν νέα κεφάλαια.  Ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να δώσει τρείς για να μην πνιγεί η ανάπτυξη.

 (β) Η επέκταση της κρίσης σε χώρες εκτός της περιφέρειας.  Η κρίση επηρεάζει σήμερα χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία, κ.α. δεν είναι πλέον κρίση της περιφέρειας.

 (γ) Ταυτόχρονη προσπάθεια απομόχλευσης κρατών και νοικοκυριών.  Αυτό σημαίνει ότι η συνολική ζήτηση σε όλη την ευρωζώνη μειώνεται.  Αν τα μέτρα λιτότητας δεν εφαρμόζονταν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες, τότε οι επιπτώσεις στη ζήτηση θα ήταν πιο μικρές.

 (δ) Εξασθενημένες προοπτικές ανάπτυξης.  Εδώ εξαιρείται σίγουρα η Γερμανία η οποία επωφελείται από την αδυναμία του ευρώ.  Για τις υπόλοιπες χώρες το ευρώ είναι υπερτιμημένο νόμισμα, και η ανταγωνιστικότητά τους είναι δύσκολο να αυξηθεί.

 (ε) Δημόσια και συνεχής αντιπαράθεση μεταξύ κέντρων λήψης αποφάσεων στην ευρωζώνη.  Οι διαφορές μεταξύ Μέρκελ, Σαρκοζί, Κομισιόν, ΕΚΤ, κ.α. είναι τόσο πολλές και γνωστές που δεν χρειάζεται πιστεύω να επαναληφθούν.  Και αυτό φυσικά είναι θέμα ελαττωματικού σχεδιασμού.  Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης θα υπήρχε ένα μόνο κέντρο λήψης οικονομικών αποφάσεων, το ΥΠΟΙΚ της Ευρώπης.

 Είναι πολύ δύσκολο να ισχυρισθεί κάποιος ότι έστω και ένας από τους πιο πάνω λόγους είναι αβάσιμος. 

 Ο οίκος προσθέτει επίσης τη Συμφωνία Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, η οποία ήταν ελλιπής, εννοώντας υποθέτω την αποτυχία συμφωνίας ενίσχυσης του Ταμείου Στήριξης.  Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις (π.χ. του καθηγητή Νικόλα Οικονομίδη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης), το Ταμείο χρειάζεται €5 τρισ. για να πείσει ότι διαθέτει την απαραίτητη «μπαζούκα».   Σήμερα δεν έχει καν το 1/5 αυτού το ποσού.  Το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε φυσικά να επιτευχθεί με πολύ λιγότερα χρήματα αν η Γερμανία ήταν διατεθειμένη να αφήσει την ΕΚΤ να μετεξελιχθεί σε κανονική κεντρική τράπεζα.  Για παράδειγμα, οι επενδυτές δεν ανησυχούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρεοκοπήσει ενώ οι δημοσιονομικοί του δείκτες είναι χειρότεροι της Γαλλίας γιατί η κυβέρνηση της χώρας έχει πρόσβαση σε δανεισμό από την Τράπεζα της Αγγλίας.  Αυτός ήταν μάλιστα και ο κύριος λόγος ίδρυσης της Τράπεζας το 1694.  Η πρώτη πράξη που έκανε η Τράπεζα ήταν να δώσει δάνειο στο κράτος ύψους 1.2 εκ. λίρες.  Το δάνειο αυτό, παρεμπιπτόντως, δεν αποπληρώθηκε ποτέ. 

 Όσον αφορά την Κύπρο υπάρχει ο επιπρόσθετος και πολύ σημαντικός λόγος της έκθεσης της οικονομίας στην Ελλάδα μέσω κυρίως του τραπεζικού συστήματος.  Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, μετά την αποτυχία να βρεθεί συμφωνία για το PSI έχει επιδεινωθεί.  Αν η χώρα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, οι ζημιές για τις κυπριακές τράπεζες θα φθάσουν και θα ξεπεράσουν ίσως τα €5 δισ.  Άρα θα χρειασθούν ακόμη περισσότερα κεφάλαια από αυτά που υπολόγισε η ΕΑΤ.  Γι΄ αυτό το λόγο δεν είχα πεισθεί ότι ο άσπρος καπνός που βγήκε από το προεδρικό στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη ήταν από μόνος του αρκετός για να δώσει λύση στα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, και τόνισα από πολύ πριν την ανάγκη λήψης μέτρων για το τραπεζικό σύστημα.

 Κλείνοντας να προσθέσω ότι ελπίζω ότι οι υποβαθμίσεις του οίκου S&P να οδηγήσουν σε σοβαρό προβληματισμό για τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν το συντομότερο στην ευρωζώνη, για να διασφαλισθεί η οικονομική σταθερότητα.  Ο πετροβολισμός του αγγελιαφόρου που μεταφέρει τα κακά νέα δεν αποτελεί λύση.

 Πανίκος Δημητριάδης

Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστήμιο του Leicester

Μέλος της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου
205 σχόλια
. on 16/01/2012
How can i compare your article above with your article below and your comments below your article?

http://blog.stockwatch.com.cy/?p=625"

"...The whole world is now watching Cyprus. It is time that everyone places the public interest above everything else. So that the next time Moody’s rates Cyprus it will be upwards..."

Are we supposed to shoot the messenger only sometimes?
Α. Πηγασίου on 16/01/2012
Όπως το βλέπω εγώ, οι οίκοι αξιολόγησης βασίζουν τις αποφάσεις τους για την Κύπρο πάνω σε κριτήρια:

1. Μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης (στο εσωτερικό μέτωπο)
2. Οι εξελίξεις με το χρέος της Ελλάδας και οι προοπτικές οριστικής επίλυσης του προβλήματος που ουσιαστικά θα βοηθήσει τις τράπεζες στην Κύπρο να ανασάνουν (εκτός ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Σε οποιοδήποτε από τα δύο παραπάνω καταγραφεί αρνητική εξέλιξη, οι οίκοι, που μετά την γκάφα τους με τους Lehman Brothers έχουν γίνει διπλά και τριπλά συντηρητικοί στις προβλέψεις τους, με ευκολία θα προβούν σε υποβαθμίσεις της Κύπρου.

Κατά τους S&P στο δεύτερο από τα δύο θέματα δεν παρατηρείται οποιαδήποτε θετική εξέλιξη. Μία μόνιμη και οριστική λύση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο φαντάζει κάτι μακρινό και αυτό είναι που τραβάει κάτω την Ευρώπη στο σύνολο της. Ο κ. Δημητριάδης γράφει εδώ και καιρό για τις πολιτικές που έπρεπε να ακολουθηθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Λόγω της ανικανότητας των Ευρωπαίων ηγετών για εξεύρεση μόνιμης λύσης, η έκθεση της Κύπρου στο Ελληνικό χρέος παραμένει το ίδιο επικίνδυνη και με αρνητική προοπτική, δίνοντας ουσιαστικά τροφή στους S&P για να προχωρήσουν με υποβάθμιση.

Τώρα αν δεν παίρνονταν και τα μέτρα στο εσωτερικό, πιθανώς να μιλούσαμε για επιπλέον υποβάθμιση.

Αν θέλουμε να βλέπουμε την θετική σκοπιά (υπάρχει τέτοια σκοπιά?) τότε αυτό το χαστούκι ίσως ξυπνήσει τους Γάλλους που κτυπημένοι και αυτοί από τους οίκους και με σύμμαχους πλέον τους Ιταλούς, θα μπορέσουν νε πείσουν τη Γερμανία για την αναγκαιότητα ιστορικών αποφάσεων που θα βγάλουν την Ευρώπη από την κρίση.

Έχοντας κάνει πλέον το καθήκον μας ως Κύπρος, θα πρέπει να επιδιώξουμε, όσο μπορούμε, μία Ευρωπαϊκή συνολική λύση. Τώρα αν ο λόγος μετρά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό είναι άλλο ερώτημα…
Π. Δημητριάδης on 16/01/2012
Συμφωνώ κ. Πηγασίου με τις εκτιμήσεις σας και ιδιαίτερα με το θετικό στοιχείο που περιλαμβάνει αυτή η εξέλιξη. Ουδέν κακόν αμοιγές καλού. Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο καθηγητής Νικόλας Οικονομίδης σε συνέντευξή του στη Huffington Post.

Το μόνο που θα πρόσθετα είναι ότι στην Κύπρο τα μέτρα που επείγει τώρα να ληφθούν, πέραν της αναπτυξης, είναι αυτά που θα περιορίσουν την έκθεση στην Ελλάδα και θα εξυγίανουν το τραπεζικό σύστημα, Πιστέυω ότι πρέπει να προχωρήσουν σύντομα σε ενίσχυση των τραπεζών μέσω του Ταμείου Στήριξης, με ότι αυτό προβλέπει, όσο το Ταμείο έχει ακόμη χρήματα. Οι εξελίξεις τρέχουν και μέχρι τον Ιούνιο μπορεί να μην υπάρχουν χρηματα, αν χρειασθεί να στηρίξουν την Ιταλία, η/και άλλες χώρες. Σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες, οι τράπεζες επιβάλλεται να στηρίξουν την ανάπτυξη, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, το συντομώτερο δυνατό.
Π. Δημητριάδης on 16/01/2012
Το άρθρο που ανεφέρεστε κ. ανώνυμε δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2011 και αναφερόταν στην υποβάθμιση της Κύπρου και μόνον. Αν θυμάστε τότε η κ. Μέρκελ μίλησε γιά σχέδιο Μάρσαλ γιά την Ελλάδα, κάτι το πολύ ενθαρρυντικό το οποίο θεώρησα ότι υπήρχε πρόθεση να υλοποιηθεί. Δέχομαι ότι αυτή η εκτίμηση ήταν λάθος. Η κ. Μέρκελ δεν ανάφερε ξανά πιστεύω το σχέδιο αυτό.

Από τότε, ενώ η Κύπρος πήρε τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα, είχαμε δυστυχώς μιά σειρά από πολύ αρνητικές εξελίξεις στην ευρώζώνη και την Ελλάδα, λόγω ελαττωματικού σχεδιασμού και ελλειπούς οικονομικής διαχείρισης, θέματα με τα οποία ασχολήθηκα πολλές φορές, π.χ.στο άρθρο μου "Χρεος και αποπληθωρισμός", που δημοσιέυθηκε στις 10 Οκτωβρίου μεταξύ άλλων έλεγα τα εξής:

"Σε τέτοιες συνθήκες, η εμμονή σε ακόμη περισσότερα μέτρα λιτότητας για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη, όπως επιμένει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ κ. Σόιμπλε, είναι ιλαροτραγική, αν όχι και εγκληματική."
αθηνα on 16/01/2012
Eτσι είναι αγαπητέ μου,δεχόμαστε τις απόψεις των οίκων αξιολόγησης a la carte. Οπως και το πόρισμα Πολυβίου.
Erol Riza on 16/01/2012
Dear Panicos, I agree with your analysis and would like to add the following:
1) Many commentors, including politicians, do not understand what a rating means. It basically sends a message to investors, and borrowers, about the timeliness of payment of their obligations. In other words if there is a bond/loan maturing next month is the borrower in a position to repay its debt? One should ask themselves can Cyprus repay its debt if it had such an obligation in the next few months?. Ratings do not anticipate future wealth and propsertiy emanating from gas or oil nor do they see short term measures that reduce the deficit as sufficient. Have the government measures lessened the risk from Greek default and its consequences on the Cyprus banking system?
2) Surely there is no hidden agenda or such other conspiracy by the rating agencies. In the aftermath of the Lehamn bankruptcy the ratings agencies were sued for not acting soon. in the case of the eurzone the EU politicians have really not taken the decisions needed to solve the Greek debt two years ago when they considerd the problem as a liquidity issue. In the last year they have been dsicussing "voluntary" haricut so as not to trigger credit defaut swaps, coming with an arbitrary 21% early last year and recently with a 50% haircut. Now we hear this may be even higher and the Troika is observing on the sidelines while the creditors are nogotiating with the Greek government.

So what does a rating agency need to do? It sends the message to the politcians, basically Merkozy ensemble, to get their act together and this may hopefullyl focus minds and arrive at a solution at least on the Greed debt negotiations. If this message from the ratings agencies does not get the Merkozy ensmeble to act, then we should be prepared for possibly a mandatory harcut with all that entails.

One hopes that the ECB in the end will also have a greater involvement since if there is no clear message how Italy will be able to fund itself then we shall witness further financial distress to put it mildly.
Π. Δημητριάδης on 16/01/2012
Dear Erol:

I agree with you. Someone ought to let politicians know, who seem to be engaged in a pointless domestic blame game. It would be more fruitful if they focused their minds on how Cyprus could work with other member states to get France and Germany to agree to the reforms that are needed. The anomaly in all this is that Germany is now benefiting from renewed talk about the Deutsche Mark...
Φώτης on 16/01/2012
Καλά μα πόσο κουτόχορτο πλέον σ'αυτό τον τόπο???
Μα δεν καταλάβατε ακόμα ότι τα.... θα, θα, θα, δεν μετρούν και δεν μας πιστεύουν στο εξωτερικό????
Το χαμηλό επίπεδο πολτικών και ψηφοφόρων στην μακαρία νήσο είναι απίστευτο! Κατά τα άλλα έχομε ένα από τα ψηλώτερα ποσοστά πτυχιούχων!!!! Άλλη μια απόδειξη ότι μόρφωση και σοβαρότητα δεν έχουν σχέση με πτυχία
phylarchus on 16/01/2012
Ο τρόπος που το λέτε υπονοεί ότι είναι θέμα "αποφασίζουμε και διατάζουμε". Λέτε: "Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών έδωσε οκτώ μήνες στις τράπεζες για να βρουν νέα κεφάλαια. Ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να δώσει τρείς για να μην πνιγεί η ανάπτυξη".
Φρονώ ότι όχι τρεις ή οκτώ μήνες όσους και να θέλετε. Δεν είναι θέμα χρόνου. Η απόφαση να αγοράσουν κι' άλλα χαρτιά με τα πολύτιμα μετρητά που τυχόν τους έχουν μείνει (σε περίπτωση νέων εκδόσεων), ή να εγκρίνουν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (που έμμεσα "κατέχουν" οι τράπεζες), ανήκει αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες-μετόχους των τραπεζών. Καλά κάνετε λοιπόν να μη τους αγνοείτε συστηματικά σαν να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης ή να τους υποτιμάτε σαν αρχικαπιταλιστές-κεφαλαιοκράτες που μπορούν με μια χειρονομία να σώσουν την οικονομία πλημμυρίζοντας τις τράπεζες με επιπλέον λεφτά. Επίσης: ακούμε συνεχώς όχι απ' ευθείας από εσάς όσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (αλλά θα ήταν καλά να το σχολιάσετε κι' εσείς λιγάκι) "εκκλήσεις" προς τράπεζες και Κεντρική να μειώσουν τα επιτόκια, σαν να είναι θέμα...καιρικών συνθηκών. Ποια η γνώμη σας γι' αυτή την εξέλιξη και γιατί επί τέλους, αφού μιλάμε για επιτόκια και κοινές τραπεζικές εργασίες, δεν χάνετε ούτε μια τυχαία λέξη-προτροπή προς τα Συνεργατικά, τα "ιερά τέρατα" της κυπριακής οικονομίας που διεξάγουν αθόρυβα και διακριτικά περίπου το 30% των τραπεζικών εργασιών, που αυτοελέγχονται χωρίς σχεδόν καθόλου ανάμιξη της Κεντρικής και φυσικά οι Διοικήσεις των οποίων διορίζονται με απίστευτα αγαστή, σιωπηλή, αδελφική συνεργασία από τα πολιτικά κόμματα..
αθηνα on 16/01/2012
Μα αυτό που ζητά ο πρόεδρος από την ΚΤ Φύλαρχε,δεν είναι από άγνοια των κανόνων της αγοράς.Είναι η πάγια τακτική του,να εμπεδώσει στις ανυποψίαστες λα'ι'κές μάζες ότι γιά όλα τα κακά που μας βρήκαν,δεν φταίει η κυβέρνηση αλλά κάποιοι άλλοι ανάλογα με την περίπτωση.
Michael Olympios on 16/01/2012
Phylarchus - Το συμπέρασμα που έβγαλες ότι "η απόφαση να αγοράσουν κι’ άλλα χαρτιά με τα πολύτιμα μετρητά που τυχόν τους έχουν μείνει (σε περίπτωση νέων εκδόσεων), ή να εγκρίνουν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (που έμμεσα “κατέχουν” οι τράπεζες), ανήκει αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες-μετόχους των τραπεζών. Καλά κάνετε λοιπόν να μη τους αγνοείτε συστηματικά...." είναι εντελώς αυθέρετο. Πρώτον, διότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών (τα οποία ακολουθούν σχεδόν πάντα αυτά που τους λένε οι εκτελεστικοί) τα οποία διορίζονται με την ίδια διαφάνεια και αξιοκρατία που περιέγραψες για τα συνεργατικά. Δεύτερον, διότι θέματα που άπτονται της αξιοπιστίας και της ακαιρεότητας της αγοράς αποφασίζονται μετά από διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο (και εθνικό μερικές φορές) χωρίς κατ'ανάγκη να σημαίνει ότι είναι ορθά, με σκοπό τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την προστασία καταθετών/επενδυτών. Νομίζω ότι η άποψη του κ. Δημητριάδη είναι ορθή διότι αυτή όλη η καθυστέρηση στοιχίζει στην οικονομία αφού παρατείνει την αβεβαιότητα. Η δική μου άποψη για το θέμα έχει μια διαφορετική προσέγγιση, ότι δηλαδή δεν θα έπρεπε δια μιας να πάμε από το 6% στο 9% αυτή τη χρονική περίοδο. Οι εποπτικές αρχές θα έπρεπε την περίοδο που υπήρχε ρευστότητα και γίνονταν τραπεζικά πανηγύρια να προχωρούσε σε αύξηση ακόμα και στο 10% και τότε δεν θα είχαμε καν αυτά όλα τα προβλήματα. Ξέρω, ότι εκ των υστέρων όλοι είμαστε σοφοί. Το θέμα που εγείρει ο κ. Δημητριάδης είναι κατά την άποψή μου ορθό και επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις. Τώρα όσο για τη δήλωση του προέδρου Χριστόφια για τα επιτόκια γιατί πρέπει ο κ. Δημητριάδης να απαντήσει;
αθηνα on 17/01/2012
Με την άδεια του Φύλαρχου θα απαντήσω στο τελικό ερώτημα του κ.Ολύμπιου γιά το άν έπρεπε ο κ.Δημητριάδης να απαντήσει στην ακατανόητη προτροπή Χριστόφια προς τις τράπεζες.Διότι καλώς ή κακώς έχει δημιουργηθεί μέσα στο blog η εντύπωση πως ο κ.Δημητριάδης είναι λαλίστατος-όπως και σεις- όταν πρόκειται για λάθη του Ορφανίδη,ενώ γιά τα όποια λάθη του προέδρου τηρεί σιγήν ιχθύος.Μα δεν υποχρέωσε κανένας κανέναν να απολογηθεί για κανέναν.Ομως,δεν θ'αποφύγω τον πειρασμό να ρωτήσω τον κ.Δημητριάδη,πότε κατέκρινε ξεκάθαρα και κάθετα και με παρρησία τον κ.Χριστόφια,για όποιοδήποτε λάθος.Εκτός κι αν είναι αλάνθαστος.Αυτών λαμβανομένων υπ'όψιν,οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ έχουν κάθε δικαίωμα να υποψιάζονται την αντιπαροχή του ''αντίδωρου''.
Michael Olympios on 17/01/2012
Αγαπητή Αθηνά...έχω κατακρίνει πολλές φορές (και εδώ) τους χειρισμούς της κυβέρνησης Χριστόφια για την οικονομία και όχι μόνο. Άλλο είναι το θέμα που συζητάμε. Για το θέμα των ψηλών επιτοκίων έχω πει πολλές φορές ότι φταίει τόσο η κυβέρνηση που αντλεί ρευστότητα από την αγορά (μέχρι πρόσφατα) όσο και η Κεντρική Τράπεζα που άφησε τις εμπορικές τράπεζες να εκτεθούν τόσο πολύ στον κίνδυνο της χειρότερης οικονομίας της ευρωζώνης. Εκτός και αν πιστεύεις και εσύ ότι δεν έχει καμία ευθύνη η ΚΤ. Διάβασε λίγο την οδηγία για τον Κίνδυνο Χώρας της ΚΤ.
καχ on 16/01/2012
Διαχρονικά συμφωνώ με την ουσία των άρθρων του Κου Δημητριάδη και σήμερα συμφωνώ ότι η υποβάθμιση είναι δικαιολογημένη.Ταυτόχρονα συμμερίζομαι την αντίδραση του Κου Καζαμία αφού ή επιτυχία του στο δημοσιονομικό δεν σταμάτησε την υποβάθμιση.Δυστυχως όταν βάλουμε τους αριθμούς κάτω ακόμα και να μην πάρουν σεντ οι δημόσιοι υπάλληλοι τα επομενα χρόνια αν δεν λυθεί το πρόβλημα με την Ελλάδα τα βάσανα μας είναι πίσω.....
Συμφωνώ και με τον Κον Ριζά ότι δεν υπάρχει συνομωσία αλλά δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω ότι οι οίκοι και ειδικά η S& P κάμνουν επίδειξη δυνάμεως σε όλους.Πριν λίγο καιρό έκαμαν τα ίδια της Αμερικής ,τώρα στην ΕΕ και το εκλαμβάνω ότι προσπαθούν να αποδείξουν την αξιοπιστία και αμεροληψία τους.
Τέλος νομίζω ότι οι προσπάθειες του Υπουργού Οικονομικών πρέπει να ενταθούν και να φέρει νέο δάνειο από την Ρωσσία (η αλλού)και ξένους επενδυτές.Συγχρόνως πρέπει η κυβέρνηση να κάμει αμέσως ένα μηχανισμό να δώσει εγγυήσεις η χρήματα απευθείας σε επιχειρήσεις( με αντάλλαγμα βέβαια,μη απολύσεις κλπ)χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσουν οι τράπεζες που όσο καλή διάθεση και να δείξουν έχουν τα δικά τους προβλήματα.Αν όπως είπε ο Πρόεδρος πρέπει να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις ας το κάμει η κυβέρνηση μόνη της,η Κεντρική δεν μπορεί να βοηθήσει.
Taylor on 16/01/2012
I agree with Prof Demetriades, E Riza and Kax's observations. I would also like to add that the president is talking nonsense by asking Orphanides to lower interest rates of the banks. Despite my repeated criticisms of the governor, he does NOT have the power to lower the interest rates that commercial banks charge for their loans. The only way for this to be done is if deposit interest rates in Cyprus magically fell to say 1% (and not the 4% they are now) as the interest paid on deposits is the "price" or cost of funds over which Cypriot banks price their lending facilities. If say all banks in Cyprus agreed together to de-escalate the deposit interest rates (unlikely as the Greek banks use Cypriot deposits to get liquidity) then the lending facilities would not be priced at 8%-9% that they are now, but 5%-6%, how much this would help is again, debatable given that deposit rates would also fall and savers would be hit, perhaps they would be "forced" to spend or invest their deposits and likewise companies would be forced to run down any deposits they had saved...
Now to the topic in hand the downgrading by two notches to junk bond/high yield this was expected in my mind as when S&P put us on notice for a further downgrade with the other EU countries citing the European politicians indicisiveness they did not know about gas or oil in our seas or about the fiscal measures finally taken by our government.
I am especially interested to see how the fiscal hawks of this country (Sarris, Orphanides, Vasiliou, Nicholas and Averof) will react to the latest point of S&P that too much austerity is not the answer.
I wait eagerly to see how the above hawks propose to solve the problem with our banks...There is no scope for more austerity I'm afraid all that can be done now is save the banks and make them liquid enough and well capitalised enough to start opening the taps to the real economy everything else is just dogmatic and not grounded in economic analysis but by normative decisions that austerity is good.
αθηνα on 16/01/2012
Δηλαδή Taylor,η μεγάλη σου έγνοια είναι η αντίδραση των γερακιών που αναφέρεις,και όχι τα ''έπεα πτερόεντα'' του αετού αυτής της χώρας που ζητά πράγματα-μείωση επιτοκίων-για να γελά και το παρδαλό κατσίκι.Δεν ήξερε,ας ρώταγε.
καχ on 16/01/2012
Στα όσα είπε ο Taylor θέλω να προσθέσω ότι ΟΛΟΙ σχεδόν οι εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση των Ελληνικών ομολόγων δουλεύουν ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί εμάς.Αυτή η υπόθεση με το επιτόκιο στα νέα ομολογα εξελίσεται σε φαρσοκωμωδία.Όλοι φαίνονται να θεωρούν ότι ένα ψηλότερο κουπόνι ισοδυναμεί με ψηλότερη αποτίμηση ενώ νομίζω όλοι ξέρουμε ότι και τα νέα ομόλογα θα τα αποτιμήσει η αγορά και όχι μοντέλλα NPV.Η δική μου λογική ότι όσο πιό χαμηλό είναι το κουπόνι τόσο πιό ψηλά θα διαπραγματεύονται.Μιλούμε για 20 ετη 30 ετή ομόλογα,αν το επιτόκιο είναι πολύ χαμηλό σχεδόν σίγουρα η Ελλάδα θα μπορεί να πληρώσει αφού μόνο τόκους θα πληρώνει.Αν το κουπόνι είναι ψηλό η αγορά θα αμφιβάλλει αν μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει και θα στείλει τα ομόλογα της στα τάρταρα.Συμφέρει σε όλους ένα χαμηλό κουπόνι και όι δανειστές θα μπορέσουν σε λίγο καιρό να το πασάρουν παρακάτω χωρίς μεγάλη ζημιά.Ομόλογα σε Ευρώ κάποιων χωρών δίνουν ελάχιστο επιτόκιο και όμως αποτιμούνται ψηλά διότι θεωρείται βέβαιη η αποπληρωμή τους.Ωσπου να λήξουν τα νέα ομόλογα πολλά θα αλλάξουν.
Στο σχόλιο του Φύλαρχου θα παρατηρούσα ότι θα είχε δίκαιο αν ήταν σίγουρο ότι οι τράπεζες δεν θα ζητήσουν κρατική βοήθεια.Από την ώρα που υπάρχει αμφιβολία πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μιά επιτροπή με όλους τους εμπλεκόμενους(stakeholders)που να αποφασίσουν τουλάχιστον τι θα γίνει με τα κρατικά ομόλογα που κρατούν οι τράπεζες.Αυτά δεν είναι μυστικά και άλλες γνώμες είναι χρήσιμες από άλλους τραπεζίτες ακαδημαικούς,αναλυτές,hedge funds,βουλευτές ώστε να συζητηθεί επισταμένα αν και τι αποφάσεις μπορεί να ληφθούν.Δεν γίνεται να αποφασίζουν μόνοι τους και όλοι μαζί να πληρώσουμε τις συνέπειες αν πάρουν λάθος απόφαση.
phylarchus on 16/01/2012
Όσο για το αν υπάρχει ή όχι συνομωσία από πλευράς οίκων αξιολόγησης και σε ποιο βαθμό, γι' αυτό ένας Θεός ξέρει, κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος, διότι οι όροι λειτουργίας των δεν είναι καθόλου διαφανείς, άρα η σύγκρουση συμφερόντων δε μπορεί να αποκλειστεί.
Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου συμφωνώ ότι πιθανότατα έχουν δίκαιο ή τουλάχιστο έχουν πολλά πειστικά επιχειρήματα υπέρ της διαβάθμισης τους. Είναι γεγονός ότι πληρώνονται/συντηρούνται από τις εταιρείες ή τα κράτη που οι ίδιοι αξιολογούν, αλλά τη μερίδα του λέοντος στα εισοδήματά τους συνεισφέρουν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και φαντς που τυχαία ή μη κάνουν τεράστια κέρδη αυτή τη στιγμή λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη. Επίσης είναι αδιαφανές το γεγονός ότι οι τρεις "μεγάλοι" κάνουν το 80-90% της "δουλειάς" και οι υπόλοιποι (εκατοντάδες) ψίχουλα. ΄Ύποπτο είναι επίσης το γεγονός ότι σχεδόν πάντα οι τρεις συμφωνούν, είναι αμερικάνικοι και τους αποδίδεται "το αλάθητο". Τέλος δεν είναι μόνο στην περίπτωση της Lehman Brothers που έκαναν "λάθος". Είναι συνυπεύθυνοι στη λανθασμένη εκτίμηση-αξιολόγηση των εκατομμυρίων αδικαιολόγητων οικιστικών δανείων που δίνονταν ανεξέλεγκτα από αμερικανικές τράπεζες (τα τεράστια subprime loans) το 2004-2006. (The U.S. Financial Crisis Inquiry Commission reported its findings in January 2011. It concluded that "the crisis was avoidable and was caused by: Widespread failures in financial regulation, including the Federal Reserve’s failure to stem the tide of toxic mortgages; Dramatic breakdowns in corporate governance including too many financial firms acting recklessly and taking on too much risk; An explosive mix of excessive borrowing and risk by households and Wall Street that put the financial system on a collision course with crisis; Key policy makers ill prepared for the crisis, lacking a full understanding of the financial system they oversaw; and systemic breaches in accountability and ethics at all levels. Τέλος μεταξύ άλλων ύποπτο είναι και το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης είναι σώνει και καλά καθαρά αμερικάνικοι και δεν υπάρχει πρόθεση να δωθεί η παραμικρή ευκαιρία από το κατεστημένο σε μερικούς Ευρωπαίους να πάρουν μέρος στο...μυστικό δείπνο.
Χορτοφάγος on 16/01/2012
Είναι πράγματι εκπληκτικό ότι οι περισσότεροι πολιτικοί δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της αιμορραγίας των τραπεζών. Καποιοι μιλουν ακόμη για την ανάγκη να ληφθούν και αλλα μέτρα λιτότητας και δεν ειπαν
τίποτε για τις τράπεζες, ο μόνος που ανάφερε τις τράπεζες σήμερα μου φαινεται ήταν ο αβερωφ. Οι του Ακελ γυρεύουν συνωμοσίες με αμερικανακια και περιέργως ξέχασαν τον ορφανίδη και τις τράπεζες. Ο Νικόλας το βιολί του με τα μέτρα λιτότητας - εκει κολλησε ο δίσκος - και ο νικολαιδης εκτός τόπου και χρόνου, ως συνήθως. τουλάχιστον ο περδικοσ μίλησε για πράσινη ανάπτυξη, αλλα δεν μας είπε πόσο πράσινες είναι οι τράπεζες.
Π. Δημητριάδης on 17/01/2012
Κάνετε κλίκ το σύνδεσμο πιό κάτω γιά να διαβάσετε τις τελευταίες ενδιαφέρουσες δηλώσεις του κ. Ντράγκι, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό συγκλίνουν με την επιχειρηματολογία του άρθρου μου:

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2124156
Taylor on 17/01/2012
There is not scope for more austerity I'm afriad, there is scope for fiscal measures that push growth. There is also a lot of scope for the banks to be re-capitalised so that they can kick start lending to our businesses to create jobs.
Nicholas is not an economist he just happens to lead the Finance Committee of the House of Representatives. Someone must a) Tell him that his late dad was against the current governor and b) that it is not in our country's interest to ignore the problems at our banks.
Παρατηρητής on 17/01/2012
Αγαπητέ Taylor,
μετά από απουσία κάποιων ημερών στο εξωτερικό, επανήλθα για να σε βρω και πάλι επί των επάλξεων :-).
Δεν ξέρω τι πρέπει να πει κάποιος στον Νικόλα, αλλά σε σένα πρέπει κάποιος να πει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο κ. Χριστόφιας να επαναδιορίσει το σημερινό Διοικητή γιατί αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ίδιας της χώρας, τα οποία θέλω να ελπίζω, (παρά τη διαφωνία μου με την πολιτική Χριστόφια)πως ο κ. Χριστόφιας δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβανεται.Εξάλλου, έδωσε κάποια σημεία ορθής μεταστροφής όσον αφορά και την προσέγγιση του με το Ισραηλ. Γιατί να μην πράξει το ίδιο και με τον Ορφανίδη αφού αυτός που θα επωφεληθεί πρώτιστα θα είναι η Κύπρος και η Κυβέρνησή του?

Τι προσωπικό συμφέρον έχει ας πούμε είτε ο Βασιλείου, είτε ο Νικόλας, είτε ο Αβέρωφ είτε ο Κίκης Καζαμίας όταν υποστηρίζουν τον Ορφανίδη??ΚΑΝΕΝΑ απολύτως!
Michael Olympios on 17/01/2012
Παρατηρητή - Ποιό είναι το μέτρο της επιτυχίας κατά την άποψή σου του Αθανάσιου Ορφανίδη σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα; Ποιά μέτρα έλαβε για να προστατέψει τις τράπεζες από την υπερβολική έκθεσή τους στην Ελλάδα; Όλοι γνωρίζουμε και επισημάναμε πολλές φορές τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης που οδήγησαν την οικονομία στην ανεργία και την στασιμότητα. Η Κεντρική Τράπεζα, με βάση και τις εκθέσεις των οίκων που εντοπίζουν τα προβλήματα των τραπεζών, δεν έχει ευθύνη για το δικό της κομμάτι - χρηματοπιστωτική σταθερότητα και εποπτεία;
Παρατηρητής on 18/01/2012
Ολύμπιε,
επειδή δεν αξίζει τον κόπο να λέμε τα ίδια και τα ίδια και να σου απαντώ σε ερωτήσεις που απάντησα πολλές φορές, είναι καιρός να πούμε κάτι νέο και να βάλουμε τα πράματα σε κάποια σειρά.

Σε ερωτώ ευθέως: τι αίτημα έθεσες στον Διοικητή της ΚΤΚ και στην συνέχεια στον Δημοκρατικό Συναγερμό για να το απορρίψουν και οι δύο? Θα επιμένω σε αυτό το ζήτημα Ολύμπιε γιατί είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος και να κρίνει τα εξής:

Πρώτον: το συγκεριμένο αίτημα που έθεσες(και γραπτώς όπως μας είπες την άλλη φορά) ήταν δικαιολογημένο και δίκαιο η προκλητικότατα στηριζόμενο σε μια απόλυτα συμφεροντολογική βάση?

Δεύτερον: Γιατί μετά την απόρριψη του αιτήματος σου αυτού ξεκίνησες μια ανευ προηγουμένου κριτική κατά του Ορφανίδη, εντελώς ξαφνικά, και από θερμός υποστηρικτή του μετατράπηκες σε επικριτή του? Μήπως γιατί..."μελέτησες" όπως μας είπες τα του τραπεζικού τομέα και ανακάλυψες ότι η "εποπτεία ορφανίδη" δεν ήταν η πρέπουσα ή μήπως ως αντίδραση στην απόρριψη του αιτήματός σου?

Σε συμβουλεύω να μην επιχειρήσεις να πεις οτιδήποτε πέραν της αλήθειας αγαπητέ Ολύμπιε γιατί μπορεί ο Ορφανίδης να έχει υπομονή και να μην μιλήσει, αλλά δεν έχω αμφιβολία, αν χρειαστεί και αν παραστεί ανάγκη θα μιλήσει ο ίδιος ο ΔΗΣΥ, ο οποίος ευτυχώς ως παράταξη αρχών, έστειλε το αίτημά σου στον κάλαθο των αχρήστων!
Michael Olympios on 26/01/2012
Παρατηρητή - Σ'ευχαριστώ για τις συμβουλές σου. Η δική μου συμβουλή είναι ψυχραιμία.

Τώρα όσον αφορά το αίτημα που θέσαμε σε κόμματα και στον διοικητή ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Επενδυτών αυτό είναι βασισμένο σε δύο πορίσματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αφορούν την Ελληνική και την Τράπεζα Κύπρου, για χειραγώγιση μετοχών αλλά και στην μεγάλη οικονομική δυσχέρεια που έχουν περιέλθει ορισμένοι επενδυτές - θύματα της απληστίας των τραπεζών. Μπορείτε να αντλήσετε τα πορίσματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από εδώ http://www.hellenicbank.info

Θέσαμε λοιπόν αυτό το θέμα μετά που μάθαμε τι έγινε διότι και πάλι η Κεντρική Τράπεζα δεν έκανε (τότε) καλά τη δουλειά της όπως ούτε και η Νομική Υπηρεσία. Τα δύο αυτά πορίσματα αποτελούν μόνο το αρχικό στάδιο των ερευνών καθώς όταν διαπιστώθηκαν ποινικά αδικήματα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρέπεμψε τις υποθέσεις στη Νομική Υπηρεσία η οποία και δεν έπραξε τίποτε.

Όσον αφορά τον ΔΗΣΥ η απόρρυψη προήθλε μόνο από συγκεκριμένους βουλευτές που έχουν επαγγελματικά ή και άλλα συμφέροντα με τράπεζες. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι δεσμευμένος προς τον ΠΑΣΕΧΑ να στηρίξει αυτή την πρόταση υπό την προϋπόθεση ότι η Νομική Υπηρεσία θα το εγκρίνει με τις κατάλληλες αλλαγές ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα συνταγματικότητας.

Διερωτώμε ποια είναι η "συμφεροντολογική βάση" που θέτει ο Παρατηρητής. Πρόκειτε για αυθέρετο συμπέρασμα ενός ανθρώπου (Παρατηρητή) ο οποίος κρύβεται πίσω από την ανωνυμία (για όσους δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ποιος πραγματικά είναι). Προσωπικά δεν είχα ή έχω επενδυτικά δάνεια. Το θέμα αυτό είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως ΠΑΣΕΧΑ, όπως βέβαια και η ανεξαρτησία (όχι η αυθαιρεσία) των εποπτικών αρχών.
καχ on 26/01/2012
Διαβάζοντας την απάντηση του Κου Ολύμπιου και ειδικά αυτά που είναι αναρτισμένα στην ιστοσελίδα που παραπέμπει ,η δική μου απορία είναι τι χρειάζεται η Κεντρική και ο Συναγερμός.Υπάρχουν δικαστήρια και εκεί πρέπει να αποταθούν όλοι όσοι έπαθαν ζημιά.Μόλις πρόσφατα φίλος μου συνέταιρος σε Εταιρεία που πουλήθηκε πριν χρόνια στην Bank of America και πληρώθηκε μέρος σε μετοχές προσέφυγε σε δικαστήρια επικαλούμενος απόκρυψη στοιχείων στην εξαγορά της Merill Lynch και πήρε μεγάλη αποζημίωση .Αυτά που περιγράφονται ειδικά την περίοδο της εισαγωγής της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΑ είναι πολλές φορές χειρότερα.
Ότι τράπεζες και πολιτικοί τα βρίσκουν μεταξύ τους είναι γνωστό.Τα δικαστήρια είναι άλλη ιστορία.Κάποιος που έχει υπόθεση κερδίζει φτάνει να μπορεί να πληρώσει καλό δικηγόρο .Η εντύπωση που επικρατεί ότι οι τράπεζες κερδίζουν λόγω των μικρών γραμμάτων είναι λανθασμένη,απλώς έχουν περισσότερα χρήματα και αντέχουν πολύχρονες διαδικασίες.Ακόμα και χθες το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση εναντίον τράπεζας.Εκεί πρέπει να γίνει όλη η προσπάθεια.Η ΕΚ έστειλε τις υποθέσεις στην Εισαγγελία.Τίποτε δεν έγινε μετά αλλά δεν σημαίνει τίποτε.Άλλο οι ποινικές και άλλο οι αστικές ευθύνες και κύριος στόχος πρέπει να είναι αποζημιώσεις και όχι η τιμωρία των πρωταγωνιστών.Κατά τα άλλα οι τραπεζίτες που πήραν 3 δις εγγυήσεις από την Κυβέρνηση και βοηθήθηκαν με τόσους τρόπους είναι παραπονεμένες.Βεβαίως ,ως συνήθως οι Διοικήσεις και οι πέριξ καλά την έχουν.Οι μέτοχοι ως συνήθως χάννουν και σάζουν την ράχη τους για τις ΑΜΚ.
Michael Olympios on 27/01/2012
Προς ΚΑΧ - Η θέση ότι το δικαστήριο θα έδινε λύση στα προβλήματα των επενδυτών που υπήρξαν θύματα της απληστίας των τραπεζών φαντάζει πολύ λογική...όμως εδώ δεν είναι Αμερική. Όπως ανάφερα, τα πορίσματα αυτά δεν αποτελούν ολοκληρωμένες έρευνες, καθώς σταμάτησαν μόλις διαπιστώθηκαν ποινικές ευθύνες και έτσι όσες φορές δοκιμάστηκαν από επενδυτές στα δικαστήρια απέτυχαν. Η Κεντρικη Τράπεζα μάλιστα όταν εμφανίζεται ως μάρτυρας προβάλλει και υπεράσπιση στις τράπεζες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων οι επενδυτές αποτυχάνουν. Ακόμα και τώρα, ο Αθανάσιος Ορφανίδης εμφανίζεται ως ο υπερασπιστής της απληστίας των τραπεζιτών διότι δεν θέλει να παραδεχθεί τα λάθη του ως επόπτης. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν έπραξε τόσο καλά το καθήκον του, σύμφωνα με τον περί τραπεζικών εργασιών νόμο και άλλες σχετικές οδηγίες της ΚΤ, τότε πως πήγαν τόσο λάθος τα πράγματα και οι τράπεζες έφτασαν σ'αυτή την άθλια κατάσταση;
pireefs on 17/01/2012
Firstly, I would like to say that I agree with many of Dr. Demetriades's views and suggestions. Secondly, I am not an economist and I am happy to read some articles written in layman's language that interested citizens can understand. I believe that each one of us should care enough to make informed decisions. Politicians, at least in Cyprus, are not smarter than the average citizen and we should not blindly follow them.
Just wanted to note something on the interest rates and how can they or or not be affected by the Central Bank. Of course the Governor cannot order the banks to lower interest rates. This though, can be achieved with other means. I am sure that we all agree that if banks cannot be "controlled" somehow by the Central Bank then we do we have one? And the Central Bank made a mistake when it allowed banks, back in 2008 to set their own basic interest rates so that today they control the whole interest rate charged on a loan (basic plus the margin). So, how can the Central Bank influence banks to lower their interest rates? Well, I am sure that if the Central Bank wants to do so, they can find a way. This is how the game was and is still played between the banks and the Central Bank for years now. To believe the opposite is simply naive.
Taylor on 17/01/2012
There is a way, it is not in any CBC law or regulation and it is called "moral suasion" i.e. making clear in no uncertain terms that you as Governor of the CBC will not do what the banks want in future, if they do not obey you now with regard the interest rates they charge. Dr O although dynamic and forceful in other matters when it comes to pointing out the fiscal problems and the need for austerity, somehow becomes a different and lenient regulator when it comes to hitting the bank's profitability, as well as not letting them expand in Greece. I repeat, the CBC is not based on the Fed's model where banks are members of its board of governors, the CBC's prime National goal apart from those set by Frankfurt and the ECB, is to maintain well regulated Cypriot banks and Financial Stability in Cyprus. If it believes that the banks it regulates are strangling the growth prospects of small and medium sized enterprises (and individuals) and by extension the Cypriot economy, it can use "moral suasion" to acheive its goals, perhaps that is another reason why we need a new Governor, someone that would not "protect the profits" of the banks he regulates but would protect the taxpayer from the banks he regulates...
Some Ex CBC governors before Dr O although not as educated as him in monetary economics and although made mistakes of their own, worked this "moral suasion" aspect of the Governor's role very well, bank execs were actually scared of say Christodoulou, with Orphanides they just feel he protects their interests...(Orphanides may think he is still at the Fed where commercial banks are on the regional fed boards!!)
Ανδρέας on 17/01/2012
Ένα από τα μέτωπα στην Κεντρική:

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=215455&-V=articles

Τέιλορ, έχεις καμιά άποψη για αυτό;
Taylor on 17/01/2012
My opinion on this is simple, everyone should share the pain of fiscal austerity including CBC employees. What is funny in this, is that the Governor is usually all for CBC "Independence" when it suits his personal views, when it does not suit his stance as a "fiscal hawk" he suddenly forgets this independence. Also he himself is on the ECB Governing Council's board, so I'm not sure how not biased the council can be when one of its own members has ALREADY committed to a particular course of action, they would not want to undermine their member's decision...
Taylor on 17/01/2012
Hello Paratiriti, I really missed you my dearest of friends, you are still hanging on to the sinking ship I'm afraid and after 30th April 2012 you will be drowning, 104 days...
The only chance Dr O has is if Kikis Kazamias somehow persuades Akel and Christofias that he must stay. At this moment in time there is no real reason why Dr O must stay. He is not needed beyond April 2012 as he has messed up regulation enough.
I therefore kindly suggest to you to jump of the sinking ship, there is still time...
I hear that the favourite to suceed Dr O is none other than the Ex MoF that you support, there is still hope...
ανεξάρτητος on 17/01/2012
Taylor (and others):

What do you think of this?

«Η Τρ. Κύπρου και η Marfin σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χρειαστούν από την κρατική στήριξη για ανακεφαλαιοποίηση», υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών.

«Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουν οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι ίδιες οι τράπεζες από μόνες τους», είπε στη StockWatch.

Η Τρ. Κύπρου υπολογίζεται ότι χρειάζεται €1,6 δισ. για να φθάσει να ενισχύσει τα κεφάλαια της και η Marfin €2 δισ. Η πρώτη έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καλύψει το ποσό χωρίς στήριξη και η δεύτερη θα ανακοινώσει τα πλάνα της μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με συγκεκριμένες πηγές για να εξασφαλίσει το εν λόγω ποσό, εάν χρειαστεί», είπε ο υπουργός. Επανέλαβε όμως ότι «σε καμία περίπτωση οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν κρατική στήριξη».
Taylor on 17/01/2012
Kazamias is dreaming here, although in general he is sensible he has obviously been persuaded by Thanasis and is covering for him.
MPB can only raise the funds if external investors come in say Dubai/Abu Dhabi, China or some other institutional investor. BoC has better chances to raise the funds on their own, but I doubt that small shareholders will want to throw good money after bad in buying even more shares of Cypriot Banks. Shareholders are best to keep their savings (if they have any left) on deposit, not throwing them into the black hole of bank recapitalisation... Even if the banks raise the above mentioned capital, the state and EFSF will have to intervene further down the line. BlackRock is reporting on NON PERFORMING LOANS of Greek banks at the end of February and probably the Cypriot banks will need to raise yet even MORE capital for provisions for these bad loans in Greece...
ανεξάρτητος on 19/01/2012
Η πραγματική απάντηση ίσως να είναι εδώ:

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=146992

Ας το αφήσουμε εδώ.
καχ on 17/01/2012
Ανεξάρτητε
Εγώ καταλαβαίνω από τις δηλώσεις Καζαμία ότι έχει standby ξένους επενδυτές.Αν δεν καταφέρουν μόνες τους οι τράπεζες να βρούν τα κεφάλαια θα αναλάβουν οι επενδυτές του Καζαμία.
Επί της ουσίας για μεν την κυβέρνηση είναι καλό ότι δεν θα χρειαστεί να βάλει λεφτά,για τους μετόχους των τραπεζών εξαρτάται από το ποιοί είναι οι επενδυτές , πως θα λειτουργήσουν και κυρίως το dilution που θα προκύψει.Θα έλεγα ότι οι επιχειρήσεις και οι υπάλληλοι θα προτιμούσαν την κυβέρνηση αντί τον οποιονδήποτε ξένο για ευνόητους λόγους.
Χορτοφάγος on 18/01/2012
Οι ξένοι επενδυτές δεν τρώνε κουτόχορτο. Ακόμη και αν είναι Χορτοφάγοι όπως εμένα!
Αθυρόστομος on 17/01/2012
Taylor, I hope you are not talking about Charilaos!
Επιλήσμων on 17/01/2012
Ναί, Αθυρόστομε, ποιόν άλλον?
Καί επειδή η θητεία του Διοικητή λήγει Απρίλιο,καιρόν του Πάσχα, καί οι φόβοι σου επαληθευθούν, ας θυμηθούμε το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον Στιχ.64 .
"... καί είπωσι τω λαώ, ηγέρθη από των νεκρών, καί έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης."
Taylor on 18/01/2012
Ο Καιρός Γαρ Εγγύς My friend Epilismon/Athirostome, I do not hope Charilaos is appointed at least he has banking experience more than Thanasis. 103 days...There is still time my friend Paratiriti jump off the ship now...
Παρατηρητής on 18/01/2012
Αμάν βρε Ταυλορ με αυτές τις απειλές σου για "να εγκαταλείψω το βυθιζόμενο καράβι γιατί μετά τον Απρίλη θα πνιγώ"!!!Δεν κατάλαβες φίλε μου ότι αυτά δεν έχουν πέραση σε μένα? Ομως για πες μας αν τολμάς και αφού άνοιξες αυτή τη συζήτηση, έτσι από περιέργεια, τι ακριβώς...θα πάθω μετά τον Απρίλη???
Michael Olympios on 25/01/2012
Θα καθαρίσουν οι στάβλοι του Αυγεία. Αυτό εννοεί μάλλον ο Taylor
Παρατηρητής on 27/01/2012
Ναι, ακριβώς αυτό εννοεί Ολύμπιε, ακριβώς αυτό!
The Invisible Hand on 19/01/2012
Φίλε Taylor!

Να εγκαταλείψουμε εμείς το καράβι; Δεν πείρες χαπάρι ακόμη ότι είναι το προεδρικό μέγαρο που βυθίζεται στα βαθειά νερά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά; Το καράβι της ελεύθερης οικονομίας καλά πλέει, παρά τα πολλά προβλήματα, επειδή είναι επανδρωμένο με τα nerds και τα geeks που τόσο απεχθάνεσαι. Διέβασε και λίγο bloomberg:

http://www.bloomberg.com/news/2012-01-12/rescuing-europe-from-debt-crisis-begins-with-men-of-mit-as-matter-of-trust.html

Είσαι έξυπνος άνθρωπος. If you can't beat them join them.
Taylor on 19/01/2012
I read Bloomberg every day for your information invisible, please note the following about me:
I'm a great believer in free trade.
I'm not a believer of "light touch" regulation.
I am not a social democrat or left wing, I'm European People's party right wing but that is like the democratic party in the US not the Republican party.
In the UK I would be a Lib Dem not Conservative or Labour.
I'm Keynesian not Monetarist or Friedmanite.
I place more emphasis on growth and Unemployment and less on inflation.
I place more emphasis on financial stability than inflation fighting.
I want the ECB to have a more balanced role in promoting growth and financial stability (as well as monetary policy).
Now to your article, yes MIT is a "saltwater" school in theory but Dr O is a great admirer of the Friedman freshwater approach, i.e. he mixes saltwater ideas of Samuelson (I will not repeat what kind of Keynesian he was called by Joan Robinson here) with Friedman's ideas on inflation hawkishness and monetary policy (look at the wikipedia article composed by Kyproulla)
King failed to see the crisis in the UK, read Darling's book "Back from the brink" for more info on that.
Draghi seems to be better than Trichet, less of an Inflation hawk that is good as it is more pragmatic.
I have nothing bad to say about Stan Fischer.
Papademos was wrong to crtiticise the haircut along with Orphanides.
Charles Bean is Ok but Paul Tucker the Deputy governor of Financial Stability with his Cambridge UK education is much better, he and Andy Haladane Director of Fin Stability are the way forward in the BoE. Ask there and you will see.
Bob Solow is good on growth, nothing bad to say about him.
Olivier Blanchard is excellent. His Macro Textbook is worldclass.
C Romer is good, Krugman is excellent. Dornbusch was good.
I hope your happy in my MIT Geek classification. I do not demonise them all I can distinguish between them, Orphanides is a hybrid half Samuelson Keynesian and half Friedmanite with an obsession that he can fight Cypriot corruption alone. He also cannot factor in political risk in his models hence he spoke against PSI+. He also is not a guru on regulation and Fin Stability as was seen from his results at the CBC.
I have nothing to do with Christofias or the presidential palace, i just know some things that you and Paratiriti do not know and will be devastated on 30th of April when the Cyprus MIT PhD will be booted out of the CBC, what happens to Paratiriti after that date just depends on who he is, I have a sneaky suspision he will emigrate to the US and teach at Chicago.
You Invisible should jump off now while its time for your personal convenience cause your power base will be eroded...
ανεξάρτητος on 20/01/2012
Mε όλον το σέβας προς το ΜΙΤ και το Bloomberg, αγαπητέ αόρατε το άρθρο αυτό δεν στηρίζει αυτά που λές γιά το καράβι της ελέυθερης αγοράς.

Είναι σίγουρα μιά καλή διαφήμμιση για΄το ΜΙΤ, όσον αφορά την οικονομική πολιτική αλλά τίποτα παραπάνω.

Και ο Joseph Stiglitz είναι προίον το ΜΙΤ, όπως και ο Simon Johnson pου δεν συμμερίζονται τις απόψεις σου, όσον αφορά την "ελέυθερη αγορά", που κάθε άλλο από ελέυθερη είναι, μάλλον αιχμαλωτισμένη από τραπεζικές ολιγαρχίες.

Το αρθρο είναι και λίγο παραπλανητικό. Δεν αναφέρει γιά παράδειγμα ότι ο Μέρβιν Κίγκ σπούδασε στο Καίμπριτζ της Αγγλίας.
Παρατηρητής on 17/01/2012
Dear Taylor,
ακόμα και τις μέρες έχεις μετρήσει μέχρι την λήξη της θητείας Ορφανίδη, γι' αυτό και εγώ με τη σειρά μου σε συμβουλεύω ότι η εμπάθεια δεν δεν είναι καλός σύμβουλος και δεν σε αφήνει να σκεφτείς λογικά...Για να υποστηρίζει ο Κίκης Καζαμίας όπως παραδέχεσαι τον Ορφανίδη θα πει πως αυτά που γράφεις και λες και εσύ και πολλοί άλλοι της γνωστής παρέας για τον Ορφανίδη δεν ισχύουν. Εύχομαι για το καλό του τόπου και της οικονομίας ο Κίκης Καζαμίας να πετύχει και σε αυτό τον στόχο.
Taylor on 17/01/2012
I thought you despise Akel and Kazamias, why this love of Kikis all of a sudden, you and the gang that support O are working in overdrive to cling on to his sinking ship, unfortunately for you the decision to replace Thanasis has already been taken and only something very very drastic can change that...
Παρατηρητής on 17/01/2012
Taylor,
ποτε είδες να γράψω έστω και ένα αρνητικό σχόλιο για τον Καζαμία? Όσα σχόλια έγραψα, και είναι πολλά, για τον Κίκη Καζαμία εδώ στο blog, ήταν σχόλια θετικά και υποστηρικτά των προσπαθειών του να βελτιώσει την οικονομία από τα ερείπια που παρέλαβε από τον πρώην Υπουργό. Και επειδή φαίνεται δεν είσαι καλά ενημερωμένος για πολλά, απλά να σου πω ότι λογαριάζεις χωρίς τον ξενοδόχο!

Επίσης Ταυλορ, δεν υπάρχει κανένα "GANG that supports O" όπως λες. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ξέρεις μεταξύ των πραγματικών υποστηρικτών και των φίλων Ορφανίδη από όσους τον πολεμούν. Όσοι τον πολεμούν το πολεμούν με βάση προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες. Όσοι τον υποστηρίζουν, είτε πολιτικοί είτε απλοι πολίτες, οικονομολόγοι κλπ τον υποστηρίζουν με βάση αρχές. Είναι γνωστό και είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζεις, ότι ο Ορφανίδης δεν δέχεται ούτε πολιτικές παρεμβάσεις όύτε εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός προς αντάλλαγμα της υποστήριξης που μπορεί να του παρέχει. Αυτός είναι ο χαρακτήρας του.Και όσοι δεν το κατάλαβαν έγκαιρα έσπασαν τα μούτρα τους(π.χ ο κ.Μιχάλης Ολύμπιος που νόμιζε ότι θα εξαργύρωνε την υποστήριξη που αρχικά παρείχε στον Ορφανίδη με συγκεκριμένα ανταλλάγματα, τα οποία ανταλλάγματα ( όπως πληροφορήθηκα από εγκυρότατες πηγές που δεν επιδέχονται καμίας απολύτως αμφισβήτησης) ο κ. Ολύμπιος, ζήτησε στη συνέχεια και από τον ΔΗΣΥ για να σπάσει και εκεί τα μούτρα του!).

Σκέψου λίγο και απάντα Ταυλορ: Τι συμφέρον έχει ο Καζαμίας και ο Βασιλείου(ο οποίος δεν έχει απολύτως καμία ανάγκη από κανένα) να υποστηρίζουν τον Ορφανίδη?
ανεξάρτητος on 18/01/2012
Συμφωνώ με τον παρατηρητή ότι δεν έκανε ποτέ κριτική του κ. Καζαμία, τουλάχιστον από τον τους καιρό που παρακολουθώ αυτό το μπλόγκ.

Εκείνο όμως που βρισκω εξαιρετικά αντιφατικό είναι ότι ο παρατηρητής μας λέει τα καλύτερα λόγια γιά τον κ. Καζαμία, ενώ πολύ συχνά μας έχει παρουσιάσει ένα πολύ έντονο αντι-Ακελισμό (παραδείγματα πιό κάτω).

Μήπως δε γνωρίζει ότι ο κ. Καζαμίας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, και ότι είναι το ΑΚΕΛ που τον πρότεινε να αναλάβει το ΥΠΟΙΚ; Μήπως δε γνωρίζει ότι είναι ο κ. Χριστόφιας που τον διόρισε; Πως συμβιβάζονται όλα αυτά; Ελπίζω να μας εξηγήσει.

Τάδε έφη ο παρατηρητής τον περασμένο μήνα:

«ουδέποτε έκρυψα τα ιδεολογικά μου πιστεύω που δεν είναι άλλα από τις αρχές της φιλελεύθερης πλουραλιστικής δημοκρατίας και του οικονομικού-κοινωνικού φιλελευθερισμου.
Και φυσικά αυτές οι αρχές by definition είναι ενάντια σε κάθε είδος ολοκληρωτικής ιδεολογίας συμπεριλαμβανόμενης και της κομμουνιστικής-μαρξιστικής την οποια ασπάζεται το ΑΚΕΛ»
http://blog.stockwatch.com.cy/?p=981#comment-7259

«Αυτό αν γίνει Ταυλορ (ο μη διορισμός του) θα είναι τιμή κατά τη γνώμη μου για τον Ορφανίδη αλλά και το τελευταίο λάθος σε μια σειρά από καταστροφικά λάθη του οριστικά βυθιζόμενου πλοίου της Ακελικής διακυβέρνησης.»
http://blog.stockwatch.com.cy/?p=981#comment-7259

«Αν η δημοσιονομική πολιτική διορθωθεί και αποκατασταθεί η αξιοπιστεία – γεγονός που προσωπικά δεν βλέπω να γίνεται υπό τη σημερινή κυβέρνηση των “εργατοπατέρων”-τότε η εμπιστοσύνη των αγορών θα αποκατασταθεί. Βέβαια, τα όσα κατάφερε ο Νίκος Αναστασιάδης με την πρωτοβουλία που ανέλαβε για στήριξη του Κίκη Καζαμία έναντι του υποσκαπτικού και ποντιοπιλατικού ρόλου του ΑΚΕΛ, αποτελούν ένα πρώτο θετικό βήμα.»
http://blog.stockwatch.com.cy/?p=978#comment-7038

«Για το ΑΚΕΛ όμως μην στηρίζεσαι και πολύ πως θα σκεφτούν πως θα γελοιοποιηθούν αν κάνουν πίσω και αν κάνουν στροφή 180 μοιρών…παλιά τους τέχνη κόσκινο, τι να πρωτοθυμηθούμε και από που να αρχίσουμε? Από το 2004 ή από τα μέτρα που είχαν από τον περασμένο Αύγουστο συμφωνηθεί και μετά τα ξέχασαν όλα? Ίσως Ολύμπιε για το ΑΚΕΛ γελοιοποίση να σημαίνει η εφαρμογή των μέτρων. Γιατί η αναγκαιότητα αυτών των μέτρων υπογραμμίζει πρώτον πως ως κυβέρνηση απέτυχαν να διαχειριστούν σωστά τα δημόσια οικονομικά και επίσης ότι η λύση των προβλημάτων απαιτεί τομές…νεοφιλελεύθερες και όχι λαικίστικες μπαρούφες από αυτές που μας έχει συνηθίσει το ΑΚΕΛ και ο πρώην υπουργός οικονομικών.»
http://blog.stockwatch.com.cy/?p=978#comment-7047

«Δεν είμαι ούτε η Επαγρύπνηση του ΑΚΕΛ για να φακελώνω κόσμο και να τον χωρίζω σε εχθρούς και φίλους “του κόμματος”, ούτε και με ενοχλεί η αντίθετη άποψη απο οπουδήποτε και αν προέρχεται»
http://blog.stockwatch.com.cy/?p=978#comment-7233
Παρατηρητής on 18/01/2012
Αγαπητέ ανεξάρτητε,
σε ευχαριστώ για την παράθεση παλαιότερων σχολίων μου αλλά και για την παραδοχή ότι ουδέποτε άσκησα κριτική αλλά αντίθετα στήριξα την πολιτική Καζαμία. Και ναι, αυτό έγινε και γίνεται(η υποστήριξή μου προς Καζαμία εννοώ) παρά τον "έντονο Αντι-Ακελισμό" μου όπως λες.

Ας πάρουμε τα πράματα με τη σειρά: ναι υπάρχει ξεκάθαρη διαφωνία μου με την ιδεολογία του ΑΚΕΛ και την πολιτική Χριστόφια στην πράξη σε όλους σχεδόν τους τομείς, από το κυπριακό μέχρι την οικονομία, την εξωτερική πολιτική κλπ. Δεν μπορώ όμως να παραβλέψω ότι μετά τα οικονομικά ερείπια που άφησε πίσω του ο πρώην υπουργός οικονομικών και την τραγωδία στο Μαρί που προκάλεσαν οι ιδεολογικές αγκυλώσεις του ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΩΣ ΜΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ (γιατί άραγε δεν το έκανε από την αρχή της θητείας του???)να διορίσει ένα σοβαρό άνθρωπο με αρχές, ο οποίος απέδειξε και το 2004 πως όταν διαφωνεί με το ΑΚΕΛ έχει τα κότσια να το λέει και να διαχωρίζει τη θέση του.

Κατάφερε ο Κίκης Καζαμίας, χάριν στην πρωτοβουλία και την πλήρη στήριξη που αποφάσισε να του παρέχει ο Νίκος Αναστασιάδης για να σωθεί ο τόπος, να περάσει σωστά διορθωτικά για την οικονομία μέτρα, στα οποία από την πρώτη στιγμή το ΑΚΕΛ έκανε τα αδύνατα δυνατά να βραχυκυκλώσει(γνωρίζω πολύ καλά τι λέω). Όμως, χάριν στην επιμονή Καζαμία και των άλλων κομμάτων, το ΑΚΕΛ αναγκάστηκε να καταπιει το χάπι, στέλλοντας όμως, αν είναι ποτέ δυνατόν(!!!), τα παιδιά του Προέδρου να διαδηλώσουν κατά των μέτρων Καζαμία έξω από την βουλή.

Με βάση αυτά ανεξάρτητε δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Κίκη Καζαμία, και παρά τις (θεωρητικές)ιδεολογικές μας διοφορές, να αναγνωρίσω ότι ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ πέτυχε κάτι θετικό, πέτυχε ουσιαστικά μια νίκη ενάντια στο ΑΚΕΛΙκό κατεστημένο.
Χορτοφάγος on 18/01/2012
Προς παρατηρητη:
Ο χριστοφιας διόρισε το Σταυράκη γιατί όταν εκλέχτηκε θέλησε να μην τρόμο κρατήσει τη δεξιά, βάζοντας ένα αριστερό όπως τον Κικη στο πηδάλιο της οικονομίας. Τώρα έχει αποδειχθεί πόσο λανθασμένη ήταν αυτή η εκτίμηση. Οι αγκυλώσεις του Ακελ είναι ότι έχουν υποχρεωθει
να θυσιάσουν τον εργαζόμενο για να ικανοποιήσουν την τραπεζικη ολιγαρχία, οχι μονο της κυπρου, η οποία έχει αφαιμαξει τους λαούς του κόσμου.
Taylor on 18/01/2012
Kazamias is the only chance Dr O has. I know for a fact that Vasilliou and Sarris (and Orph) were planning a coup against Sintrofias after Mari and wanted to share the spoils in a new "technocratic" government a la Papademos or Monti i.e. they fancied themselves for the high posts of this technocratic government they wanted to set up, by demonstrating outside the presidential palace to create momentum for their plan, and then you say Dr O has a chance to be governor still, you obviously forget how "tatzisis" the president is, was Sarris appointed MoF?when he was demonstrating outside the presidential palace? Despite the fact he was apparently the favourite as per your blog comments.
I also sincerely doubt that Orphanides does not put personal ambition and does not award his "yes men" not on merit, ask at the CBC and you will see, why was a retired guy left as head of regulation for 2 extra years, with little experience in the subject?? We all saw how well regulation worked with Dr O and this guy in charge. If O appoints only on merit the guy would have retired by now and the taxpayer would not be paying salary and pension...
Why has O attacked the ex MOF, the ETYK leader, the KEVE leader, Vgeno, the president etc etc etc it cannot be that all these people are always wrong or corrupt and Dr O always correct and is fighting corruption as a one man hero.
I also send my best regards to Thanasis for his name day.
Παρατηρητής on 18/01/2012
Taylor,
πραγματικά, η φαντασία σου οργιάζει...ώστε ο Βασιλείου σχεδίαζε πραξικόπημα???Τι άλλο θα ακούσουμε ένας θεός ξέρει, αν είναι αυτά που ακούει ο κ.Χριστόφιας και αν τα πιστεύει, και δεδομένου ότι αυτές οι χοντροκομμένες ανοησίες προέρχονται από τους ίδιους κύκλους που ρίχνουν λάσπη κατά του Ορφανίδη, τότε πράγματικά Ταυλορ ελπίζω ο Καζαμίας να ενημερώσει σωστά τον Πρόεδρο και να του ανοίξει τα μάτια...γιατί αλίμονο και τρισαλίμονο αν επικρατήσουν οι κύκλοι αυτοί....Βέβαια, αυτός που πρώτιστα θα υποστεί το κόστος είναι ο ίδιος ο κ.Χριστόφιας και η κυβέρνησή του και φαντάζομαι αυτό μπορεί να το αντιληφθεί...
Taylor on 19/01/2012
Sufficient is to say the following: the Bank of England which is now responsible for Monetary Policy and Financial stability as well as Prudential Supervision of all financial institutions in the UK has 2 Deputy Governors that share the burdens of the Governor, one Deputy is in Charge of Monetary policy the other for Financial Stability. (They also have a Monetary Policy and Financial Policy committee filled with expert technocrats) In our case there is only the potential to have one Deputy Governor who according to our constitution must be a Turkish Cypriot, I’m sure that “temporarily” this role could be filled by a Greek Cypriot (as is done with the Deputy Attorney General who also should be a Turkish Cypriot but due to workload is filled by a Greek Cypriot) until a just solution to the Cyprus problem is found and since monetary policy is done at the ECB level that the Deputy will be in charge of Financial Stability as is done at the BoE.
Also the Bank of England’s board the so called “court” will now have its role strengthened and they will be like a board of independent non-executive directors of a listed company and is chaired by someone independent of the governor, with an audit committee etc, I think this model is a good one and we must update the Cyprus Central Bank law/constitution to include this. In a complex world, we cannot expect one man to know everything and not be assisted by his board in sharing the burden of decision making so collectively the best decisions can be taken for the greater good. I would have been critical to the CBC board members, not only Dr Orphanides if they were able to take decisions with him, absolute power in the hands of the Governor to me is an anachronism that does not promote meritocracy.
αθηνα on 17/01/2012
Μα δεν χρειάζεται να έχει κάποιος inside information όπως ο Τaylor,για να θεωρεί σίγουρη την αντικατάσταση του Ορφανίδη,άσχετα με τις αμφιβολίες του Παρατηρητή.Εκείνο όμως που δεν σχολίασε ο Taylor,είναι η πιθανή επιλογή Σταυράκη,όπως ο ίδιος λέει.Δηλαδή για να καταλάβω και εγώ η αχάπαρη,θα βάλουμε διοικητή της ΚΤ έναν yes man,σε επιβράβευση της καταστροφικής πορείας της οικονομίας επί των ημερών του,ή γιά να συνεχίσει ο Σταυράκης να είναι his master's voice από το πόστο του τραπεζίτη;Παληά του τέχνη κόσκινο!
Taylor on 18/01/2012
I think that Stavrakis would not be the best appointment Although he has banking experience that Orphanides clearly does not have, but at the moment he is odds on the favourite for the post.
If you like to put it in betting terms Stavrakis has a 75% chance to be the next Governor, Dr Athanasios O PhD (MIT) has a 0% chance unless he starts licking where he spat before. His only hope is Kazamias but Kazamias cannot sway alone all of Akel and Sintrofkias.
The other 25% chances are with the only true independent State Internal Auditor...Other names such as V Shiarli have also surfaced but with less chance but of course more than Dr O...
αθηνα on 18/01/2012
Ξέχασες τον κ.Δημητριάδη.
Κωνσταντίνος on 17/01/2012
Η τελευταία υποβάθμιση από τους S&P σχετίζεται με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη (που δυστυχώς ως Κύπρος δεν μπορούμε να επηρεάσουμε) και την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Δημητριάδη ως προς την ανάγκη για λήψη μέτρων για το τραπεζικό σύστημα. Θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχαμε ετοιμάσει και εφαρμόσει σχέδιο για μείωση της έκθεσης των τραπεζών στην Ελλάδα, όπως είχε εισηγηθεί πριν περίπου ένα χρόνο (αν θυμάμαι καλά) ο κ. Δημητριάδης. Όπως είχε πράξει και η Γερμανία, η οποία από τις αρχές του 2010 συμβούλευσε τις τράπεζες της να ξεφορτωθούν το συντομότερο δυνατό τα Ελληνικά Χρεόγραφα. Και αφού τα ξεφορτώθηκαν ήρθε και η πρόταση για «κούρεμα» των Ελληνικών Ομολόγων.
Δυστυχώς οι κυπριακές τράπεζες όχι μόνο δεν ξεφορτώθηκαν τα Ελληνικά Ομόλογα, αλλά έτρεξαν να αγοράσουν αυτά που πουλούσαν οι Γερμανοί, ευελπιστώντας προφανώς σε μεγαλύτερα κέρδη λόγω του ψηλού επιτοκίου.
Οι κυπριακές τράπεζες όχι μόνο δεν ταρακουνήθηκε από τις συνεχείς προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης σχετικά με την έκθεση τους στην Ελλάδα, αλλά συνέχισαν να αναλαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο, σπρώχνοντας με τον τρόπο αυτό την αξιολόγηση του κράτους προς τα κάτω. Για να φτάσουμε τελικά στα «σκουπίδια» των S&P.
Ασφαλώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια ήταν η καθοδήγηση της Κεντρικής Τράπεζας προς τις κυπριακές τράπεζες καθ όλη αυτή την περίοδο. Αν δηλαδή τους είχε προειδοποιήσει και έκαναν του κεφαλιού τους ή τους είχε παροτρύνει να συνεχίσουν να αγοράζουν Ελληνικά Ομόλογα, γιατί ο Διοικητής Αθ. Ορφανίδης εκτιμούσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για «κούρεμα» των Ελληνικών Ομολόγων.
Όμως, από την πρόσφατη έντονη αντίδραση του Αθ. Ορφανίδης στην απόφαση για PSI, πιθανολογούμε ότι είτε δεν τους προειδοποίησε για τους κινδύνους, είτε εκτίμησε λάθος τα δεδομένα και τους παρότρυνε να συνεχίσουν να αγοράζουν.
Όπως και να έχει το θέμα, είναι σημαντικό έστω και καθυστερημένα να ληφθούν μέτρα για το τραπεζικό σύστημα, με βάση τα δεδομένα και όχι τις εκτιμήσεις του Α ή Β αξιωματούχου.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν ισχυρίζομαι ότι ο Αθ. Ορφανίδης έχει αποτύχει επειδή έκανε μια λανθασμένη εκτίμηση. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων στην ευρωζώνη έκανε πολλές λανθασμένες εκτιμήσεις ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια, εμμένοντας σε μέτρα λιτότητας και περιορισμό του ρόλου του κράτους προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, αντί να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.
Το σημαντικό είναι να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να διορθώνουμε.
phylarchus on 17/01/2012
Τα Δ. Συμβούλια λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες υπόκεινται στην κρίση και επικύρωση των Γενικών Συνελεύσεων, συχνά Εκτάκτων και απαιτουσών ειδικά ψηφίσματα με ενισχυμένη πλειοψηφία, όταν πρόκειται για σοβαρές αποφάσεις, π. χ. που αφορούν θέματα ιδιοκτησίας όπως οι εκδόσεις κεφαλαίου.
Όμως και πέραν αυτών η απόφαση αν θα αγοράσει κάποιος μέτοχος περαιτέρω μετοχές είναι φυσικά αποκλειστικά δικιά του. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η προηγούμενη έκδοση της Τράπεζας Κύπρου, (και όχι μόνο) που μόνο μερικά καλύφθηκε.
Ωστόσο είναι γεγονός ότι οι μέτοχοι, ειδικά στην Κύπρο, πολύ απέχουν από το να αξιοποιούν τα δικαιώματά τους...
Σάββας Τταντής on 17/01/2012
Oι ξένοι οίκοι είναι σωστοί σε όλα όσα αναφέρουν στην έκθεση τους. Η δική μου ερμηνεία οταν λένε " έκθεση των Κυπριακων τραπεζών στην Ελλάδα" είναι η εξής¨

Οι οίκοι δεν νομίζω να περιορίζονται στα Ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι Κυπριακές τράπεζες αλλά και στις άλλες τρύπες που έχουν στην Ελλάδα οι οποίες είναι μεγάλες και στις οποίες δεν μπορούν τα αναφερθουν ονομαστικά (π.χ δάνεια που δοθηκαν απο Λαική για αγορά μετοχών στην ΜΙΓ) για τις οποίες αναφέρθηκα πολλές φορές.

Για αυτό οι S & P δέν έλαβαν υπόψη το τελευταιο πακέτο μέτρων που ψηφίστικε στην βουλή παρόλο που τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν στην σωστή κατευθυνση

Επίσης μήπως οι ξένοι οίκοι βλέπουν τον φάυλο κύκλο στον οποίο μπήκαμε? μήπως βλέπουν πολλές χρεωκοπίες μπροστά μας? Μήπως βλέπουν π.χ μεγάλη αυξηση των προβληματικών δανειών???

Μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όπως εμείς νομίζουμε?

Η δική μου θέσης είναι γνωστή, τα δύσκολα δεν τα είδαμε ακόμα και οτι οι τράπεζες μας θα οδηγήσουν την Κυπριακή οικονομία και την Κυπριακή Δημοκρατία σε προτωφανή προβλήματα........
P. Demetriades on 17/01/2012
Οι Financial Times έχουν σήμερα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μάριο Μόντι η οποία παρουσιάζει αρκετές συγκλίσεις με τις απόψεις μου. Πρώτον ο Μόντι αντιλαμβάνεται τους λόγους υποβάθμισης της Ιταλίας και τονίζει ιδαίτερα τις αδυναμίες σχεδιασμού, δεύτερον επικρίνει τη γερμανική στάση ( με διπλωματικό τρόπο) και ζητά την ενίσχυση του EFSF και του ρόλου της ΕΚΤ.

http://www.ft.com/cms/s/0/4385a59e-4061-11e1-8fcd-00144feab49a.html#axzz1jjsM7ZDx

Πιό κάτω παραθέτω απόσπασμα από το άρθρο, γιατί ίσως δεν έχουν όλοι πρόσβαση στην εφημερίδα:

“The more these [high debt] countries show to have concretely understood the imperatives of discipline … the more Germany should feel relaxed,” Mr Monti said in the 90-minute interview in his opulent office in central Rome. “If this strong movement towards discipline and stability is not recognised as taking place, and a certain approach to financial aspects does not gradually evolve, then there will be a powerful backlash in the countries which are being submitted to a huge effort of discipline.”
Mr Monti said he believed commonly-backed bonds and increasing the rescue fund’s firepower could help assuage nervous bond investors, though he was careful to argue eurobonds could be “an interesting arrival point” in the future. They are fiercely opposed by many in Ms Merkel’s government.
Taylor on 18/01/2012
I'm happy that finally an ECB President is talking sensibly and being less inflation hawkish. The Germans must realise that they are benefitting from exporting to the club med countries and should allow higher inflation for them to help the other countries.
Eurobonds are also a must to my mind. Also The ECB must take on the role of a proper central bank and have more than a monetary policy mandate it should have a financial stability/growth mandate too.
CPP on 18/01/2012
Εσεις ο ιδιος τοσο καιρο μας λετε οτι αυτη η κριση ειναι καθαρα liquidity crisis και οχι solvency crisis. Εδω και καιρο μας λετε οτι αν προχωρησουμε σε μετρα λιτοτητας θα παθουμε οπως την Ελλαδα που ειναι ενα εντελως λανθασμενο και παραπλανητικο παραδειγμα. Εδω και καιρο μας λετε οτι το μονο που πρεπει να αλλαξει στο δημοσιο ειναι να μειωθουν οι κοινωνικες παροχες και να αυξηθουν οι παραγωγικες δαπανες! Αυτη ειναι η λυση σας! Μπορει η Ιταλια και ο κ. Μοντι να εχουν καταλαβει τη σημασια της δημοσιονομικης πειθαρχειας, αλλα στη Κυπρο ζουμε ακομα στη δικη μας πλανη.

Εδω στο blog πολλοι λενε οτι δεν υπαρχει αλλος χωρος για περαιτερω δημοσιονομικη πειθαρχεια. Ολοι εκθειασαμε τον Καζαμια σαν ηρωα για τι εχει πετυχει ενω στην ουσια εχει πετυχει τα εντελως αυτονοητα. Και δεν λεω οτι ο ανθρωπος δεν εχει κανει εργο, αυτη ομως ειναι η καταντια μας, να θεωρουμε τα αυτονοητα επιτυχια. Κατα τα αλλα, και μεσο θα βαζουν οι νεοι για να πιασουν δουλεια στη δημοσια υπηρεσια, και θα συνεχισουμε να βλεπουμε κοσμο με 10 χρονια υπηρεσιας στο ιδιωτικο τομεα να προτιμα να παραιτειται αμεσως μολις διοριστει η μολις βρει θεση στο δημοσιο, παρολο που σημαινει οτι θα αρχισει απο την αρχη, δηλαδη απο τις χαμηλες κλιμακες και με πιο χαμηλο μισθο. Τυχαιο? Δεν νομιζω...
αθηνα on 18/01/2012
Mα εδώ φίλε μου,κυβερνά ο Χριστόφιας.Που γιά να κρατήσει άσβεστο το όνειρο χιλιάδων νέων γιά μια θεσούλα στο δημόσιο,αντιστέκεται λυσσαλέα στην αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στα 65,διότι έτσι νομίζει ότι καταπολεμά την ανεργία,χα'ι'δεύοντας τα αυτιά των νέων.Ελα όμως που ο νομπελίστας Πισσαρίδης,που πήρε το βραβείο γι'αυτό ακριβώς το θέμα,υποστηρίζει το εντελώς αντίθετο.Ποιός τον ακούει;
ανεξάρτητος on 18/01/2012
Προς CPP:

Σήμερα οι FT έχουν άρθρο του Martin Wolf γιά τους δύο Σούπερ-Μάριο το οποίο συνάδει πλήρως με τα γραφόμενα του κ. Δημητριάδη.

Το άρθρο χρησιμοποιεί τον όρο "sub-sovereign" γιά να περιγράψει τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Οι επενδυτές όταν δανείζουν στα κράτη αυτά αντιμετωπίζουν κίνδυνο ρευστότητας - όχι μόνο φερεγγυότητας - γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε ¨"σύγχρονη" κεντρική τράπεζα. ο Wolf κάνει την ίδια σύγκριση μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και ο κ. Δημητριάδης.

http://www.ft.com/cms/s/0/c608d3fa-4035-11e1-82f6-00144feab49a.html#axzz1jjsM7ZDx

Εφόσον η Γερμανία πήρε αυτό που ήθελε δηλαδή τη δημοσιονομική πειθαρχεία, δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσουν οι απαραίτητες θεσμικές αλλάγές στην ΕΚΤ. Από ότι φαίνεται οι δύο Μάριο προσπαθούν να πιέσουν προς αυτή την κατέυθυνση και χρειάζονται στήριξη και από άλλους ηγέτες.

Ο κ. Δημητριάδης δεν σύγκρινε την Ελλάδα με την Κύπρο, η πρώτη έχει πραγματική κρίση χρέους ενώ η Κύπρος έχει πρόβλημα έκθεσης στην πρώτη.

Οσον αφορά τη λιτότητα, κατά τη γνώμη πολλών Κευνσιανών (και του ίδιου του Κέυνς), όπως και του κ. Δημητριάδη, αυτή είναι χρήσιμη και αποτελεσματική όταν μιά οικονομία βρίσκεται σε άνθηση. Στις σημερινές συνθήκες η επιβολή λιτότητας βυθίζει τις χώρες σε ύφεση, και είναι η πρώτη φορά που αυτό αναγνωρίζεται αυτό το πρόβλημα και από τους οίκους αξιολόγησης.
CPP on 19/01/2012
Ανεξαρτητε, Τι σχεση εχουν ολα αυτα με αυτα που εγραψα? Εγω μιλω συγκεκριμενα για την Κυπρο.
1) Πιστευεις οτι το δημοσιονομικο μας μοντελο ειναι βιωσιμο?
2) Πιστευεις οτι υπαρχει σωστη ισορροπια μεταξυ δημοσιου και ιδιωτικου τομεα στη Κυπρο?
3) Πιστευεις τα μετρα που αποφασιστηκαν προσφατα θα βελτιωσουν μια ανισορροπια μεταξυ δημοσιου και ιδιωτικου τομεα (αν νομιζεις οτι υπαρχει)?
4) Πιστευεις οτι πρεπει να παρθουν και αλλα μετρα? Και αν ναι, πιστευεις οτι οι Κυπριοι θα προχωρησουμε σε αυτες τις αλλαγες οταν η οικονομια μας βρισκετε σε ανθηση (οπως το λες εσυ ο ιδιος πιο πανω)?
5) Πιστευεις ειναι ανυσυχητικο οταν η χρεοκωπημενη Ελλαδα των 11 εκ. πληθυσμου εχει 700 χιλιαδες στον ευρυτερο δημοσιο τομεα, ενω η Κυπρος των 800 χιλιαδων εχει 70 χιλιαδες στον ευρυτερο δημοσιο τομεα?

Απαντα μου λοιπον, αν θελεις, σε αυτα τα ερωτηματα. Ο Κ Δημητριαδης εχει πολλες φορες πει οτι η Κυπρος εχει προβλημα ρευστοτητας και ΟΧΙ προβλημα φερεγγυοτητας. Ειναι για αυτο που λεω οτι, μπορει ο Κ.Μοντι να λεει οτι οι υπερχρεωμενες χωρες εχουν μαθει τη σημασια της δημοσιονομικης λιτοτητας, αλλα συγκεκριμενα στη Κυπρο δεν εχουμε μαθει και δεν εχουμε καταλαβει τιποτα.
FC on 18/01/2012
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η S&P υπερβάλλει σε σχέση με την έκθεση των Κυπριακών Τραπεζών και οι τράπεζες μας δέν θα χρειαστούν αύξηση κεφαλαίων, υπάρχει κανένας που θεωρεί λογικό το 1.6δις που περιλαμβάννεται στα intangibles στους λογαριασμούς της MPB?
Σάββας Τταντής on 18/01/2012
Αγαπητέ FC

ta intangibles στα βιβλία της ΛΑΙΚΗΣ στα οποία αναφέρεσε είναι υπεραξία που πληρώθηκε για αγορά των φούσκων του Κύριου Βγενόπουλου στην Ελλάδα , όπως η Εγνατία και την Marfin Financial services κλπ κλπ . Ειναι ένα θέμα το οποίο έχω αναφέρει πολλές φορές εδώ .

Παρόλο που επιτρέπετε η μη διαγραφή αυτού του ποσού απο το Διεθνές λογιστικό προτυπο το οποίο ασχολείτε με τις υπεραξίες, εδώ υπάρχουν άλλοι λογιστικοί κανονισμοί που λένε οτι πρέπει να ειμαστε prudent,(prudence concept) και είναι για αυτό που αναφερα πολλές φορές οτι πρέπει να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος απο αυτό το ποσό.

Η νέα διευθηνση της Λαικής σήμερα σε ανακοίνωση είπε οτι θα διαγράψει μέρος της υπεραξίας , αποσπασμα απο την ανακοίνωση παραθέτω πιο κάτω

"Με δεδομένη τη σημαντική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα και τα δραστικά μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν, αναμένεται ότι θα προκύψει επίσης απομείωση υπεραξίας που αναλογεί στις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα», προστίθεται σε ανακοίνωση του ομίλου.""


Η πιο πάνω ανακοίνωση έιναι σωστή, συμφωνώ με την φιλοσοφία της και ΜΠΡΑΒΟ στην ΝΕΑ διοίκηση της Λαικής . ¨Αρχισε σιγά σιγά να φένετε φώς στο Βαθος της σύραγγας για την Λαική. Δυστηχώς οι τρύπες είναι πολλές και είμαι σίγουρος οτι σιγά σιγά η νέα διευθυνση θα τα βρίσκει όπως και με το πιο πάνω....
Σάββας Τταντής on 18/01/2012
Αγαπητέ FC η ξένοι οίκοι δυστηχώς δεν υπερβάλουν, αυτά που λένε ειναι σωστά, τα κεφάλαια τα ζητησε η Ευρωπαική αρχή τραπεζών δεν θα είναι αρκετά . Εως το τέλος του 2012 οι τράπεζες μας θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια για τους λόγους που αναφέρθηκα πολλες φορές εδώ
Παρατηρητής on 19/01/2012
Taylor καλημέρα,
ακόμα αναμένω, όπως και πολλοί άλλοι από ότι πληροφορούμαι αναγνώστες του blog, να γίνεις πιο συγκεκριμένος όσον αφορα τις απειλές σου εναντίον μου για μετά τον Απρίλιο του 2011. Πάντως χαιρομαι που διατυπώνεις αυτές τις απειλές δημόσια, για να μπορεί ο καθένας να κρίνει τον χαρακτήρα έκαστου από εμάς και κυρίως στο που σκοπεύουν κάποιοι να οδηγήσουν την ΚΤΚ όταν και αν αποχωρήσει ο Ορφανίδης. Αν και εμένα δεν με αφορά το θέμα με τη στενή προσωπική έννοια, αφορά όμως σίγουρα τους υπαλλήλους της ΚΤΚ κατά των οποίων ευθέως στρέφονται οι απειλές σου, νομιζόμενος βέβαια πως είμαι και εγώ υπάλληλος της ΚΤΚ.
Taylor on 19/01/2012
I have replied to Invisible read all my posts. Έσεται Ήμαρ...
Παρατηρητής on 20/01/2012
Δυστυχώς για σένα Taylor, τα γραπτά ευτυχώς μένουν...συνέχισε να μιλάς και να αποκαλύπτεσαι και να εκθέτεις ανεπανόρθωτα αυτούς που υποστηρίζεις...Όσον δε αφορά τον ισχυρισμό σου ότι δεν έχεις σχέση με το κυβερνών κόμμα, να ξέρεις πως δεν τρώμε κουτόχορτο...έχεις και παρέχεις καλή σχέση με μία συγκεκριμένη πτέρυγα του κόμματος αυτού που υποσκάπτει και ρίχνει συστηματικά λάσπη στον Ορφανίδη, χωρίς να αντιλαμβάνεστε πως είναι τα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας που έχετε διαλύσει και εξακολουθείτε να διαλύετε...Ελπίζω ο Κίκης Καζαμίας να βγει νικήτής γιατί αλίμονο αν επικρατήσετε εσείς...
Taylor on 20/01/2012
Keep dreaming Orph destroyed our banking system and you say
Christofias will benefit from re-appointing him? Get a sanity check please. As to your opinion that I'm with Akel I'll let the other readers decide if that is true without your opinion I feel that even Athina knows I'm not Akel just anti Thanasis all my other economic beliefs are in fact closer to Synagermos!
Παρατηρητής on 23/01/2012
We will see soon Taylor who is dreaming...
on 30/01/2012
Taylor - Έχεις απόλυτο δίκαιο ότι ο Ορφανίδης κατέστρεψε ότι κτίστηκε με κόπους τις 3 τελευταίες δεκαετίες στο τραπεζικό σύστημα. Όπως βέβαια έχει δίκαιο και ο Παρατηρητής ότι υπάρχουν πολλοί που θέλουν να τον απαλλαγούν, ωστόσο οι μεγαλύτεροι σύμμαχοί του είναι οι ίδιοι οι τραπεζίτες και μάλιστα αυτοί που προέρχονται από συγκεκριμένη τράπεζα. Είναι καλό να μας πει ο Παρατηρητής, επείδη γνωρίζει πολλά εσωτερικά θέματα της ΚΤ που λίγοι έχουν τη δυνατότητα να τα γνωρίζουν, να μας γνωστοποιήσει τα οφελήματα του κ. Ορφανίδη (ακάθαρτο μισθό, πιστωτικές διευκολύνσεις, έξοδα παραστάσεων, αυτοκίνητα κ.α.) Αναμένουμε τα στοιχεία αυτά αναλυτικά.
αθηνα on 19/01/2012
Χορτοφάγε,απαντώ σε σχόλιό σου πιό πάνω.Ο Χριστόφιας διόρισε τότε το Σταυράκη για να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι δεν έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις το ΑΚΕΛ. Οταν όμως έφτασε ο κόμπος στο χτένι,ο Σταυράκης του ήταν άχρηστος και έβαλε τον ''άξιο'' Καζαμία για να δρέψει δάφνες και να πάρει τα εύσημα ακόμα και από τον φίλο μου τον Παρατηρητή.
αθηνα on 19/01/2012
Πιό επιτυχημένο παράδειγμα αποδιοπομπαίου τράγου,δεν μπορώ να φανταστώ από τον έρμο το Σταυράκη.Εκτός κι αν έχει δίκιο ο Taylor και εξαργυρώσει τις υπηρεσίες του,με τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη. Οπως που λέμε ''επ'ανδραγαθία''.
The Invisible Hand on 19/01/2012
Καλέ μου Taylor

Οι ανταλλαγές μας μου είναι ιδιαίτερα ευχάριστες, επειδή συζητώ με άνθρωπο ξύπνιο, δικτυομένο και μορφωμένο. Αλλά είναι ανάγκη να γράφεις:

" i just know some things that you and Paratiriti do not know and will be devastated on 30th of April when the Cyprus MIT PhD will be booted out of the CBC, what happens to Paratiriti after that date just depends on who he is, I have a sneaky suspision he will emigrate to the US and teach at Chicago.
You Invisible should jump off now while its time for your personal convenience cause your power base will be eroded…"

Κατατόπισε μας και μας τους outsiders περισσότερο με τες ενδομύχιες σκέψεις της σημερινής μας ηγέτιδας τάξης, αφού (έστω και δεξιόστροφος, όπως λες) έχεις φαίνεται προσβάσεις στη μπουρζουαζία των μεταμοντέρνων μαρξιστών μας. (Some of my best friends are...)

Δέν νομίζω η (εξαιρετική) γενική ελεγκτής να έχει πολλές ελπίδες για τη θέση του διοικητή. Ο Βάσος Σιαρλής είναι καλός τραπεζίτης και καλός κύριος, αλλά δεν είναι του σκληρού ακελικού πυρήνα. Μην παίξεις το κομπόδεμα σου σ' αυτους.

Δίνεις στο Χαρίλαο 75%. Θα πρόσθετα στη λίστα του Taylor και τον Δρ Ο (ο μη χείρων βέλτιστος, ιδίως αν μας πίεζουν οι ξένοι ιμπεριαλιστές και τοκογλύφοι) και, για χρώμα, και κανένα διαπρεπή και λαλίστατο οικονομολόγο του κόμματος. Παίξε τους αυτούς tierce και θα κερδίσεις.

Και μην μας λες συνέχεια να "πηδήξουμε" από το σκάφος ή να ξενιτευτούμε. Ο τόπος μας χρειάζεται όλους εδώ (και εσένα) για να ξανακτίσουμε πάνω στα ερείπια της τελευταίας τετραετίας.
Παρατηρητής on 20/01/2012
Φίλε Invinsible Hand...

άσε τον taylor να εκφράζεται με τον τρόπο που εκφράζεται, με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτει πλήρως το ήθος και το επίπεδο της κλίκκας που κτυπά τον Ορφανίδη με ένα σωρό ψέματα, λάσπη και διαστρεβλώσεις...
αθηνα on 20/01/2012
Φίλε Παρατηρητή,ξέρεις πολύ καλά ότι ουσιαστικά συμφωνούμε σχεδόν στα πάντα.Εκεί που έχω διαφορετική προσέγγιση,είναι στο ''λιβάνισμα'' του Καζαμία.Μα θα μου πεις, αφού παίρνει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση,γιατί να μην τον στηρίξουμε.Εσύ μπορεί να γνωρίζεις κάποια πράγματα εκ των έσω,που εγώ αγνοώ.Μακάρι να έχεις δίκιο.Σπεύδε όμως βραδέως γιά τον Καζαμία,ή αν προτιμάς ''φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες''.
Παρατηρητής on 20/01/2012
Φίλη Αθηνά,
σε ευχαριστώ για τον προβληματισμό που θέτεις για τον Κίκη Καζαμία. Και εγώ εύχομαι να έχω δίκαιο στις εκτιμήσεις μου.
Επιλήσμων on 20/01/2012
Αγαπητή Αθηνά, Κάποιος θα ανέμενε η γυναικεία σου διαίσθηση να σε βοηθούσε να αντιληφθείς το λόγο πού ο φίλος σου ο Παρατηρητής "λιβανίζει" τον Κίκη Καζαμία.
αθηνα on 21/01/2012
Εγώ θεωρώ ότι τα κίνητρα του Παρατηρητή δεν είναι ιδιοτελή.Απλά ενδιαφέρεται για το καλό του τόπου.Αν όμως η ανδρική διαίσθηση του Επιλήσμονα ''πιάνει'' κάτι το επιλήψιμο,θα μας ενδιέφερε να το ακούσουμε.
Παρατηρητής on 23/01/2012
Πιστεύω αγαπητέ Επιλήσμων πως ήμουν πολύ σαφής για τους λόγους που με οδήγησαν στα θετικά σχόλια για τον Καζαμία. Τον Καζαμία δεν τον κρίνω ασφαλώς ούτε με βάση την οικονομική σχολή σκέψης στην οποία προσωπικά πρόσκειμαι, ούτε με βάση το τι εγώ θα υποστήριζα ως λύση στα προβλήματα της οικονομίας . Τον κρίνω ως ακελικό στέλεχος συγκριτικά με την υπόλοιπη ηγεσία του ΑΚΕΛ και κυρίως σε σύγκριση με τον πρώην υπουργό οικονομικών. Με βάση τη σύγκριση αυτή, κρίνω ασφαλώς θετικές τις κινήσεις Καζαμία υπό τις σημερινές περιστάσεις, με δεδομένο δηλαδή ότι κυβερνά το ΑΚΕΛ και ο κ.Χριστόφιας. Αν είχαμε κυβέρνηση ας πούμε ΔΗΣΥ-Νίκου Αναστασιάδη, φυσικά και θα έκρινα τα μέτρα Καζαμία για την οικονομία ανεπαρκέστατα και θα ανέμενα πολύ βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές. Όμως αυτό που έχουμε σήμερα είναι τη χειρότερη διακυβέρνηση στην ιστορία της χώρας και αυτά τα έστω περιορισμένα τα οποία πέτυχε ο Καζαμίας θα πρέπει να σημειώνονται. Επίσης ο Καζαμίας δεν μετέχει στον μηχανισμό λάσπης του ΑΚΕΛ κατά Ορφανίδη, πράγμα που λεέι πολλά για το ήθος του, το οποίο άλλωστε απέδειξε και το 2004, όχι γιατί ήταν του ΝΑΙ (δεν είναι αυτό το θέμα καθόλου) αλλά γιατί τόλμησε και πάλι να διαχωρίσει την στάση του και να πάει κόντρα στον ακελικό οδοστρωτήρα.
Taylor on 22/01/2012
I also hear Prof Constantinides of Chicago is a contender with better chances than Dr O
Taylor on 20/01/2012
I would also like to say about "Helicopter Ben" Bernanke the other MIT guy who I did not comment on, he is much better than the ex "maestro" Greenspan but when he said to Friedman that he was correct that the fed caused the great depression of the 30's I was dissapointd. As to the other MIT PhD Jo Stiglitz although I disagree with some of his hardcore left leaning ideas, he nevertheless is a breath of fresh air in the mainstream views of today that led us to the crisis in the first place, with deregulation and unfettered CAPITAL markets (because free trade for me is always good and no protectionism should ever exist in that area)
Taylor on 21/01/2012
Drs Michalakis Sarris and Thanasis Orphanides are in Abu Dhabi this weekend trying to sell MPB to Arab investors this seemingly is good as it means the Cypriot Government will not have to go to the EFSF. MPB announced that JP Morgan and Mergers and Acquisition boutique investment bank Houlian Lockey will be their financial advisers on raising the 1.9bn Euro capital shortfall demanded by the European Banking Authority by 30th June. The parallel is what Bob Diamond CEO of Barclays bank did back in 2008 so to prevent the UK government from owning his bank (which is what happened with RBS and Lloyds) he did this so he could continue paying himself bonuses and the Arabs got a sweet deal and didn't even want a board seat! The same it seems will happen with MPB. Needles to say the existing English Barclays shareholders got diluted and could not stop the investment. Barclays was "saved" by private foreign investors the execs won and the existing UK small shareholders were diluted with no capital growth in their stock (stuck at £2 for 4 years now) and no dividends as Barclays can't meet it's ambitious return on equity targets. However the execs and the foreign investors are happy!
ανεξάρτητος on 22/01/2012
Most interesting development, Taylor. If this is indeed what is happening, it raises lots of questions. For example, why does the regulator need to help the banker to convince a foreign investor? Could it be that the regulator will offer relaxations, which will not only damage existing shareholders but will also be to the detriment of financial stability? Is this an attempt at gambling for resurrection? Could it be that the Arab investor wants to turn Marfin into a casino bank, resulting in more losses in the near future? There are plenty of white elephant investments in those lands. I do not think any of that happened in the case of Barclays.

Is this what is also behind Mr Kazamias' latest optimism that the banks will not need a helping hand by the government? If so, then it is based on very shaky foundations indeed.
.
Taylor on 23/01/2012
I share your concerns Anexartite why on earth is the Regulator needed to be present to convince a potential investor? Perhaps it is to convince the investor that he will not "block" the deal, however as correctly said by you this raises a lot of questions as to the objectivity of the regulator in then approving a deal that will be for the benefit of the Cypriot taxpayer as well as for not shafting the existing shareholders and will not just benefit the bank execs and the new arab investors.
I think this is exactly why Kazamias is being so optimistic that the state and EFSF will not be needed, basically Thanasis told him of this plan and Kazamias I do not think would risk appearing confident, if something like this was not in the pipeline. Thanasis, will of course present this as his best triumph in order to say that he "saved" the government from giving taxpayers funds and will say that he deserves re-appointment by Christofias...
I think this could be a good development IF the existing shareholders are not hood winked and IF indeed the new investors do not buy the bank dead cheaply...I do not know, why invisible knows a priori that a state/EFSF bailout would be worse for shareholders (maybe it is maybe it isn't) judging from the Qatar deal I don't think that Arabs can be easily fooled to overpay, especially when there is blood in the water. The bank execs will be happy of course, so will the US M&A banks JP Morgan and Houlihan Lokey and so will the execs that brokered the deal.
ανεξάρτητος on 23/01/2012
Thanks Taylor, very useful insights. The advantage of an EFSF bailout is that it will include conditions that will strengthen corporate governance in banks and improvements in regulation and supervision. Thus, a crisis like this one is unlikely to happen again.

An Arab investor is likely to act as a bailout of both bankers and regulators. No improvements will be made and the bank may well end up 'investing' in white elephant investments in other lands. Let us not forget what happened to Dubai World and who bailed them out.

I hope I am wrong, but all this smells like gambling for resurrection. If my gut feeling is right, the final bill for the taxpayer, when it comes, will be a lot higher.
The Invisible Hand on 24/01/2012
Anexartite

You are ignoring the vital issue: Is it preferable for the Marfin Laiki bailout of 2 billion euro to be paid by the EFSF and added to the foreign debts of the Cyprus taxpayer or is it preferable for this amount to be injected as equity by a foreign investor with no claim on the Cyprus taxpayer? If you prefer the EFSF please state it clearly!

On the second topic that the EFSF solution will apply better corporate governance, I have my doubts, and so should you! If the EFSF is invoved the majority of ML shares will belong to the government which will appoint a Board of Directors, similar to the other Boards we have seen, mainly party appatchniks from all parties. Need I mention the CDB before its privatisation or Cyprus Airways or the Marketing Boards?

You seriously underestimate the professional advisers employed by the major Arab funds. And you overestimate the competence of Cypriot party cronies (and I am NOT limiting my criticism to any one party, don't take it personally!)
ανεξάρτητος on 24/01/2012
I am not ignoring anything my dearest invisible. The foreign advisors are in Dubai and other oil rich states because of the fat pay checks. Creaming off easy money is not hard, making an honest living from ethical businesses and good corporate governance is another matter altogether.

These advisors have done nothing to prevent the property bubble in Dubai from forming and bursting, because they were all making money on the side. They have done nothing to prevent Dubai's banks from collapsing other than advise that they be bailed of by rich sultans. Is this the corporate governance culture you are trying to import to Cyprus essentially in order to bail out a few individuals?

http://www.bbc.co.uk/news/business-15254615

By the way the increase in the debt, if it is for a good purpose i.e. sorting out the mess in the banking system and with the expectation of a modest return for the taxpayer, will add to Cyprus' credibility in the markets. Lax corporate governance, Dubai style, won't.

Once the bank is fixed the government should look to sell its shares to a reputabe international investor like HSBC, who, as you may remember, were interested to buy it a few years ago.
The Invisible Hand on 24/01/2012
Dear Anexartite

If you think that the advisers of Arab wealth funds for their foreign investments are corrupt or incompetent, you do not know them. Of course they get fat pay checks as all competent professionals. The Dubai property developers and the private Dubai banks that financed the Dubai bubble were not among the investments they vetted.

And if you think the Government of Cyprus can take over ML bank, turn it around in a free market environment and sell it at a profit, AND keep finding additional loans on the market at reasonable interest rates to roll over the old ones... Keep dreaming. You are one of the blessed ones.
The Invisible Hand on 22/01/2012
Taylor, at least you have a heart to care about the poor Barclays shareholders.

Closer to home, I believe the Marfin Laiki shareholders (and I know one or two) would prefer to be diluted by Gulf money instead of being bailed out by the present Cyprus government at (almost certainly) a much lower valuation. So keep your fingers crossed as everyone wins, if this materializes:

The shareholders who will not be nationalised on the cheap.
The bank executives who will keep earning bonuses.
The Cyprus taxpayer who will not be saddled with an increase of the national debt by 13%, and
The Cyprus economy, which can ONLY shift to a development mode by substantial foreign investment.

On the (bitter?) comments of anexartitos, would he be happier if the effort to attract Gulf funds failed? Dr Orphanides should be praised and encouraged to save a Cyprus bank of systemic importance AND to attract a two billion euro foreign investment at short notice and in such adverse times. He should even be appointed for another five year term. Wish him and Michael Sarris luck.
vegetarian on 29/01/2012
Πως σχολιάζετε την υποβάθμιση της Fitch κ. invisible, την οποίαν ο οίκος αποδίδει πρωτίστως στις τράπεζες; Μήπως κρύβει και αυτή σκοπιμότητες και σκοτεινές συνομωσίες κατά του ευρώ και της Κύπρου; Η μήπως η καλή τύχη που ευχηθήκαμε όλοι στον κ. Σαρρή, όπως μας εισηγηθήκατε, δεν έπιασε;
Michael Olympios on 31/01/2012
Προς Invisible Hand: Συμφωνώ μαζί σου ότι είναι καλύτερα τόσο για τους μετόχους της Λαϊκής όσο και για τους φορολογούμενους να εξευρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια από όπου δήποτε για τους λόγους που έχεις αναφέρει. Πιστεύω ακόμα ότι η παρουσία του Μιχάλη Σαρρή είναι πολύ θετική και θα συμβάλει μακροπρόθεσμα, αν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα, στην αύξηση της αξίας για τους μετόχους.

Τώρα όσον αφορά για το ότι θα πρέπει να δώσουμε και τα εύσημα στον κ. Ορφανίδη νομίζω ότι αυτό αποτελεί προσβολή στη κοινή λογική. Ο κ. Ορφανίδης είχε όλη την πληροφόριση και τον χρόνο για να προστατέψει τις τράπεζες από λανθασμένες ή κερδοσκοπικές ενέργειες των διοικήσεων τους. Κάθε μήνα η ΚΤ λαμβάνει λεπτομερή πληροφόριση που οι μέτοχοι ποτέ δεν βλέπουν, αναφορικά με το ενεργητικό των τραπεζών. Υπάρχει πάγια οδηγία για την διαχείριση του κινδύνου χώρας την οποία οι τράπεζες οφείλουν να εφαρμόζουν και η ΚΤ να εποπτεύει την εφαρμογή της. Ακόμα υπάρχει ο Περι τραπεζικών εργασιών νόμος που δίδει τεράστιες εξουσίες στη ΚΤ, όπως περιορισμό της άδειας λειτουργίας των τραπεζών, ακόμα και ανάκλισή της στη περίπτωση που οι εποπτευόμενες τράπεζες δεν εφαρμόσουν τις όποιες υποδείξεις της ΚΤ.

Να θυμίσω επίσης ότι σε συνεντεύξεις του, ο κ. Ορφανίδης έλεγε ότι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα είναι διαχειρίσιμη, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα. Το έλεγε αυτό τη στιγμή που η αγορά ομολόγων είχε εντελώς διαφορετική ανάγνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας καθώς και οι οίκοι αξιολόγισης. Μιλώ για αρχές του 2010.

Να αναφέρω επίσης ότι από την πρώτη επίσημη συνάντηση που είχαμε ως αντιπροσωπεία του συνδέσμου μας, επεσήμανα στον κ. Ορφανίδη τα προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών, τονίζωντας ότι αυτά αποτελούσαν μόνιμη εστία κινδύνου για τους επενδυτές, για τα οποία έδειξε να συμφωνούσε αλλά μάλλον άργησε πολύ να κατανοήσει. Τώρα οι άλλοτε πανίσχυρες τράπεζες κινδυνεύουν με κρατικοποίηση και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία χάνουν καταθέσεις προς τα συνεργατικά. Γι'αυτά πρέπει να τον συγχαρούμε;
The Invisible Hand on 31/01/2012
Φίλε Ολύμπιε

Ευτυχώς, σ'αυτό το πολιτικά φορτισμένο blog, βρέθηκε και κάποιος που καταλαβαίνει ότι η διάσωσις των τραπεζών μας με ιδιωτικά και ξένα κεφάλαια, αν καταστεί δυνατή, έχει πλεονεκτήματα από τη κρατική/EFSF επέμβαση. Δυστυχώς πολλοί φορούν ακόμη τες παροπίδες του κρατισμού που μας έχει φέρει ως εδώ.

Δεν θέλω να εμπλακώ σε στείρες ανταλλαγές για το Δρ Ορφανίδη, για τον οποίο οι θέσεις όλων είναι γνωστές και δεν χρειάζονται επανάληψη.

Να σου πω μόνο τη παλαιά κινέζικη παροιμία, να φοβάσαι αν πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες σου. Έχεις σκεφτεί καθόλου ποιός μπορεί να είναι ο διάδοχος του διοικητή αν δεν επαναδιορισθεί, ποιοί θα τον διορίσουν, με ποιά κριτήρια/ανταλλάγματα και με ποιές συνέπειες;

Σκέψου το!
καχ on 22/01/2012
Αν έχει δίκαιο ο Taylor είναι εξαιρετική εξέλιξη.Είχα κάμει σχόλιο στο προηγούμενο post του Ανεξάρτητου για τις δηλώσεις Καζαμία.Ώς αναφορά την παρουσία Ορφανίδη θεωρώ ότι όχι μόνον είναι χρήσιμη αλλά και επιβεβλημένη υπό τις συνθήκες.Στην Αμερική το 2008 των διαπραγματεύσεων ηγείτο ο Διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης ο οποίος "διέτασσε"τους μεγαλοτραπεζίτες να παν στο γραφείο του.Ο Ορφανίδης τον οποίον συνήθως κατακρίνω για την εποπτεία του δεν έχει τέτοια δύναμη να φέρει τους υποψήφιους επενδυτές.Γι αυτό αναγκάστηκε να πάει ο ίδιος και είναι προς τιμήν του άσχετα με το αποτέλεσμα που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τους ξένους επενδυτές.Μακάρι να βρεθεί ο τρόπος να έρθουν οι επενδυτές με τους λιγότερο κακούς όρους,όχι μόνο στην Μαρφιν αλλά και στις άλλες τράπεζες.Σε τελική ανάλυση τα όποια ανταλλάγματα αν δοθούν θα είναι λόγω ανάγκης ως η καλύτερη επιλογή υπό τις περιστάσεις και υποθέτω θα έχει λόγο και ο Υπουργός Οικονομικών και οι μέτοχοι.
on 24/01/2012
KAX,
χαίρομαι που αναγνωρίζεις ότι "η παρουσία Ορφανίδη όχι μόνον είναι χρήσιμη αλλά και επιβεβλημένη υπό τις συνθήκες." Βέβαια η παρουσία Ορφανίδη δεν είναι επιβεβλημένη μόνο για τους λόγους που αναφέρεσαι πιο πάνω αλλά και γενικότερα ως μια παρουσία αξιοπιστείας που τόσο έχει ανάγκη η κυπριακή οικονομία για ανάκαμψη. Οι αγορές δεν πείθονται, όπως ήδη φάνηκε, απλά από μέτρα τα οποία με το ζόρι γίνονται αποδεκτά από μια κυβέρνηση που από πολύ καιρό έχει χάσει την αξιοπιστεία της και την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές αλλά χρειάζεται σταθερή πορεία σοβαρότητας και ανάκτησης της οικονομικής αξιοπιστείας του κράτους. Τυχόν απομάκρυνση του Αθανάσιου Ορφανίδη από την θέση του τον Απρίλιο του 2012 δεν θα ζημιώσει τον ίδιο τον Ορφανίδη ασφαλώς για τον οποίο οι πόρτες είναι παντού ορθάνοικτες, θα ζημιώσει την ίδια την παρούσα κυβέρνηση γιατί μια τέτοια κίνηση θα εκληφθεί αναμφίβολα από τις αγορές ως ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστεία της.

Ο Ορφανίδης ουδέποτε είχε αντιακελικά σύνδρομα ή οτιδήποτε άλλα σύνδρομα τα οποία κάπιοι ψευδώς και εσκεμμένως του αποδίδουν. Ο Ορφανίδης είναι ένας αναγνωρισμένος επιστήμοντας-τεχνοκράτης-οικονομολόγος ο οποίος επικρίνει τις λανθασμένες κινήσεις στην οικονομία από οπουδήποτε και αν προέρχονται και από την αρχή έκανε ξεκάθαρο με την συμπεριφορά του ότι δεν θα δεχόταν οποιαδήποτε πίεση από οπιονδήποτε κομματικό μηχανισμό, αριστερό ή δεξιό. Η παρούσα κυβέρνηση, κατά τη θητεία του Χαρίλαου Σταυράκη ως υπουργού έκανε τραγικά λάθη χειρισμού της οικονομίας και ειδικότερα της δημοσιονομικής κατάστασης, τα οποια απλά, ως όφειλε, ο Ορφανίδης επέκρινε. Αν μερίδα της ηγεσίας του ΑΚΕΛ ήταν τόσο κοντόφθαλμη να μην αντιλαμβάνεται που οδηγούσε ο Σταυράκης την οικονομία και αντί να τα βάλουν μαζί του, τύφλωναν τον Πρόεδρο με κατηγορίες κατά του Ορφανίδη, δεν φταίει ασφαλώς ο Ορφανίδης. Βέβαια, η αντικατάσταση του Σταυράκη δεν μπορεί παρά να σημαίνει πως κατά βάθος η κυβέρνηση αναγνώρισε το λάθος της γιατί δεν αντικαθιστάς ασφαλώς ένα υπουργό τον οποίο θεωρείς επιτυχημένο. Ο Ορφανίδης, πιστεύω απόλυτα, είχε και έχει κάθε καλή πρόθεση να βοηθήσει την οικονομία μας να ανακάμψει ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά σήμερα και ποιος θα κυβερνά αύριο και αν αλλάξει η κυβέρνηση το 2013 και ακολουθείται και πάλι λανθασμένη πολιτική, και πάλιν το ίδιο επικριτικός θα είναι ο Ορφανίδης. Αν αυτά τα απλά τα κατανοήσουν όσοι τον πολεμούν, θα καταλάβουν πως δεν είναι τον Ορφανίδη που πολεμούν αλλά τις ίδιες τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.
Παρατηρητής on 24/01/2012
Διευκρινίζω ότι το το πιο πάνω σχόλιο είναι δικό μου, ξέχασα να προσθέσω το "παρατηρητής".
Taylor on 24/01/2012
Please tell us which doors are wide open for the guy who messed up Cypriot banking regulation. Which private sector organisation would want to be associated with mistakes?
Perhaps the Chicago Uni will start a course: "bank regulation Reagan style: lessons from Cyprus" I can see Thanasis teaching the zealots there how not to regulate banks and let them buy GGB's as well as expand to the most depressed economy in 2010!
BlackRock reports end of February 2012 on the Non Performing Loans of Greek banks. The market will then force Cypriot banks to mark their portfolio of Greek Business and Consumer loans with a much higher % of provisions, this will go straight to the bottom line and more losses will mean more capital needed.
3.5bn Euro needed to satisfy 9% core tier 1 capital until 30th June 2012 is just the start, once BlackRock reports this number will be larger. All hail the great world class scientist/technocrat/economist that sees fiscal problems but cannot fix the banks he oversees! It is crucial for Cyprus that he stays, if he is not re-appointed the yield on Cypriot bonds will spike!
Παρατηρητής on 25/01/2012
Ταυλορ,
φρόντισε για τις δικές σου πόρτες και κυρίως τη δική σου φήμη και μην ανησυχείς καθόλου για τον Ορφανίδη.
vegetarian on 24/01/2012
Κύριε παρατηρητή,

Από τη μιά θέλετε να μας πείσετε ότι είστε το «alter ego» του κ. Ορφανίδη, αφού συμφωνείτε μαζί του σε όλα τα θέματα, γνωρίζετε πολύ καλά πως σκέφτεται, και δεν αφήνετε καμιά κριτική του να μείνει αναπάντητη.

Από την άλλη μας θέλετε να πιστέψουμε ότι ο κ. Ορφανίδης δεν «είχε αντιακελικά σύνδρομα ή οτιδήποτε άλλα σύνδρομα τα οποία κάπιοι ψευδώς και εσκεμμένως του αποδίδουν». Πως το συμβιβάζετε αυτό με τα δικά σας αντι-ακελικά σύνδρομα;

Μην μας πείτε ότι δεν έχετε τετοια σύνδρομα, γιατί αυτό θα ήταν ψέμα, αφού το πιό κάτω σχόλιο είναι δικό σας:

«ουδέποτε έκρυψα τα ιδεολογικά μου πιστεύω που δεν είναι άλλα από τις αρχές της φιλελεύθερης πλουραλιστικής δημοκρατίας και του οικονομικού-κοινωνικού φιλελευθερισμου. Και φυσικά αυτές οι αρχές by definition είναι ενάντια σε κάθε είδος ολοκληρωτικής ιδεολογίας συμπεριλαμβανόμενης και της κομμουνιστικής-μαρξιστικής την οποια ασπάζεται το ΑΚΕΛ»

http://blog.stockwatch.com.cy/?p=981#comment-7259

Και στην απάντηση του επιλήσμονα πιό πάνω εσείς προσθέσατε ότι «...αυτό που έχουμε σήμερα είναι τη χειρότερη διακυβέρνηση στην ιστορία της χώρας και αυτά τα έστω περιορισμένα τα οποία πέτυχε ο Καζαμίας θα πρέπει να σημειώνονται».

Επίσης γιατί δεν μας λέτε ποιοί είναι αυτοί οι κάποιοι που έχουν αποδώσει αντιακελικά σύνδρομα «ψευδώς και εσκεμμένως», όπως λέτε, στον κ. Ορφανίδη, σε αυτό το μπλόγκ; Μήπως έχετε συγχύσει τα δύο personas;
Παρατηρητής on 25/01/2012
Φίλτατε Vegetarian...

Δεν είμαι το "alter ego" του Ορφανίδη και εχω εξηγήσει πολλές φορές ότι οι απόψεις που εκφράζω για όλα τα θέματα είναι αυστηρά οι προσωπικές μου απόψεις και κανενός άλλου.

Για τα "αντιακελικά σύνδρομα" έχω να πω το εξής: κατ' αρχήν, σύνδρομο σημαίνει νόσημα. Δεν...νοσώ αγαπητέ από οτιδήποτε και δεν είναι νόσημα η ιδεολογική μου διαφωνία με το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ συχνα-πυκνά μιλά για "αντιακελισμό" λες και πρόκειται για νόσημα η διαφωνία του οποιουδήποτε με το κόμμα αυτό. Φανταστείτε να μιλούσε και ο Συναγερμός για "αντισυναγερμικά σύνδρομα"!

Αυτά λοιπόν είναι αστιότητες ατόμων με ελλειπή δημοκρατική κουλτούρα, για τα οποια άτομα η αντίθετη άποψη αποτελεί "σύνδρομο" δηλαδή νόσημα.

Όπως και να έχει το πράμα, ασφαλώς και οι θέσεις που εκφράζω για το ΑΚΕΛ είναι δικές μου προσωπικές θέσεις με τις οποιες δεν σχετίζεται ποσώς ο Ορφανίδης(ο οποίος άλλωστε προέρχεται από αριστερή οικογένεια) και δεν καταλαμβαίνω ειλικρινά γιατί σώνει και καλά προσπαθείτε να συνδέσετε τα δικά μου πιστεύω με αυτά του Ορφανίδη.

Ξεχνάτε αγαπητέ εσκεμμένα, πως τις θέσεις Ορφανίδη δεν τις υποστηρίζουμε μόνο όσοι έχουμε..."αντακελικά σύνδρομα"(εγώ και ο ΔΗΣΥ ας πούμε), τις θέσεις Ορφανίδη τις υποστηρίζουν και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ και ο Κίκης Καζαμίας και πολύς κόσμος νούσιμος από το ΑΚΕΛ. Έχουν και όλοι αυτοί και ο Κίκης Καζαμίας αντιακελικά σύνδρομα αγαπητέ?
Taylor on 25/01/2012
I don't believe you. For a start Averof is distancing himself ftom Dr O watch how Synagermos just "used" your hero to get what it wanted i.e. austerity and now it will not use him anymore!
Παρατηρητής on 25/01/2012
Taylor, ότι θυμάσαι σιέρεσαι, keep dreaming ότι είτε ο Αβέρωφ είτε ο ΔΗΣΥ ως σύνολο θα σταματήσουν να στηρίζουν τον Ορφανίδη ή θα ανακαλέσουν τη στήριξη που απολύτως διακιολογημένα και στη βάση αρχών του έχουν δώσει. Keep dreaming, keep walking dear Taylor!
Taylor on 26/01/2012
Just Listen carefully to what Averof and Synagermos are now doing they have jumped off that sinking ship after using it and have now discarded O like a used lemon it is not me who is dreaming!
vegetarian on 29/01/2012
Αυτοί που γνώρισαν τον αντιακελισμό από κοντά κ. παρατηρητή θα διαφωνήσουν μαζί σας, γιατί θυμούνται -όπως και εγώ - τα παλληκάρια που χάθηκαν άδικα από αυτό το παθολογικό μίσος, όπως και το βάρβαρο τρόπο με το οποίον κάποιοι από αυτούς βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν. Οχι γιατί πολέμησαν να φέρουν τον κομμουνισμό στην Κύπρο αλλά γιατί τάχτηκαν στην πρώτη γραμμή στήριξης ενός προικισμένου, δημοκρατικού και φιλειρηνικού ιερέα.

Η εμμονή σας να κολλάτε τη ρετσινιά του "ακελικού" σε όποιον διααφωνεί μαζί σας, ως να ήταν ο χείριστος χαρακτηρισμός που υπάρχει, όπως και η ορολογία που χρησιμοποιείτε, δείχνει δυστυχώς να έχετε τάσεις οι οποίες δύσκολα περιγράφονται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που χρησιμοποίησα. Με συγχωρείτε όμως αν σας έχω παρεξηγήσει.

Με εξεπλήξατε πάντως αυτή τη φορά γιατί μετά από όλον τον αντιακελισμό που μάς έχετε επιδείξει, μας πληροφορείτε ότι ο φίλος σας, αν όχι και ο δίδυμος αδελφός σας, προέρχεται από αριστερή οικογένεια. Τι ασφαλές συμπέρασμα μπορούμε να εξαγάγουμε δηλαδή από αυτή την πληροφορία;

Ομολογώ ότι εχω συγχυσθεί πλήρως.
Michael Olympios on 31/01/2012
Προς Παρατηρητή

Ήδη ο Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατηγόρησαν τις διοικήσεις των τραπεζών για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Δεν είπαν όμως κουβέντα για τον Αθανάσιο Ορφανίδη. Και αυτό, γιατί σύμφνωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου όπως ο ίδιος μου αποκάλυψε, οποιαδήποτε δημόσια κριτική κατά του Αθανάσιου Ορφανίδη θα έβαζε νερό στο μύλο του ΑΚΕΛ. Αυτά έτσι για να βάζουμε τα πράγματα σε μια τάξη
Taylor on 24/01/2012
Also Paratiriti according to you the removal of Orphanides will rattle markets! As if, keep dreaming! How do you know this without knowing who the next governor will be on 1st May 2012? If indeed the new Governor is a world class academic technocrat (eg Constantinidis of Chicago or Sofianos of Goldman Sachs and previously at the NYSE and NYU) with better publications than Orphanides maybe the markets react well to Orphanides' removal given that the new guy would not be tainted by bad regulatory decisions on Cypriot banks...
However I will not beat behind the bush and give you the inside info I have of what the president is looking for in the new governor come May 2012, you can see if Orphanides matches these criteria and thus deduce what chances, if any, he has of re-appointment, irrespective of what Kikis says:

1. Consesus builder that listens to all the experienced technocrats below him, before taking a decision in a subject where he is not a guru.

2. A person, who places a lot of emphasis on Financial Stability and Bank Regulation and realises the need for strict regulation of Cypriot banks and much less emphasis on inflation targeting below 2% and the decisions taken at ECB level in this light.

3. A person, who is humble enough, to admit mistakes in regulating banks when he makes them, who then acts to correct these mistakes, and does not over emphasise the mistakes of others in Fiscal policy or EU politicians or whoever else to create a smoke screen to hide his own mistakes.

4. A person, who would welcome a CBC Board being filled with technocrats of international calibre in monetary policy, bank regulation and financial stability, having powers to check on him so that he is more accountable without losing his independence from the government.

5. A person, who does not think only he is not corrupt and everyone else is corrupt.

6. A person, who will not argue with all other members of the Cypriot leading class, that do not agree with him on various issues, and instead be able to build bridges whilst not compromising.

7. A person who does not overemphasise how the media portray him and does everything to ensure that he is always seen favourably.
Παρατηρητής on 24/01/2012
Ταυλορ λες:

"However I will not beat behind the bush and give you the inside info I have of what the president is looking for in the new governor come May 2012".
Μπορείς να μας λύσεις μια απορία? Πως είναι δυνατόν να μην έχεις σχέση με τους κύκλους του ΑΚΕΛ που υπονομέυουν τον Ορφανίδη ή έστω με το ΑΚΕΛ ως σύνολο όπως κατά καιρούς ισχυρίζεσαι και από την άλλη να έχεις πρόσβαση σε inside information που μόνο από εκεί μπορείς να παίρνεις? Ποιος και γιατί σου δίνει αυτό το inside information Taylor???Το ΑΚΕΛ δεν δίνει τέτοια πληροφόρηση σε...συναγερμικούς όπως εσύ, σωστά?Η μήπως έπαψες να είσαι συναγερμικός εδώ και αρκετό καιρό και έχεις προσκυνήσει το ΑΚΕΛ για ευνόητους λόγους???
Επιλήσμων on 24/01/2012
Αγαπητέ Παρατηρητή, Δεν αμφισβητώ την εξυπνάδα σου, αλλά ένας μπορεί να έχει inside information και με άλλους τρόπους.
Do you remember The Profumo Affair?
αθηνα on 25/01/2012
Μα ακόμα και στο σκάνδαλο Προφιούμο,αγαπητέ Επιλήσμονα,υπήρχε κομμουνιστικός δάκτυλος.Αλλά αυτό μάλλον αδικεί το φίλο μου τον Taylor,γιατί θα ψάχνουμε γιά τη δικιά μας Κριστίν Κήλερ.
Παρατηρητής on 25/01/2012
Φίλε επιλήσμων, ξέρω τι λέω για την Ταυλορ και τις διασυνδέσεις του με το ΑΚΕΛ, ας ήταν πιο προσεκτικός να μην άφηνε τόσο εμφανή ίχνη :-)
αθηνα on 24/01/2012
Μπορεί το inside information να το δίνει ο Cynic στον Τaylor.
Παρατηρητής on 25/01/2012
Ναι, δηλαδή ο δίδυμος εαυτός του :-)
Taylor on 25/01/2012
Spot on Cynic told me.
Taylor on 26/01/2012
Μαρφίν Λαϊκή: Έστησαν "Black Rock" για Ελλάδα

Με αυτά τα δεδομένα, οι δύο ξένοι οίκοι J.P. Morgan και Houlihan Lokey που λειτουργούν ως οικονομικοί σύμβουλοι της τράπεζας, θα έχουν και ρόλο BlackRock με απώτερο σκοπό να εξετάσουν το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας και να εντοπίσουν το βάθος του προβλήματος ώστε να γίνουν και οι ανάλογοι χειρισμοί...

Its coming Paratiriti, what you avoid touching: the Non Performing Loans is just around the corner, as I correctly pointed out 1.9bn Euro extra capital from the Greek G Bond Haircut that is reaching 70%, in Net Present Value Terms, is just the beginning, more writedowns perhaps even larger ones are coming and MPB has only admitted to 8.4% NPL's now (δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ο οποίος έφτασε το 8,4% τον Ιούνιο 2011 από 8,% το Μάρτιο 2011. Μάλιστα, η τράπεζα παραδέχθηκε πως αυτό οφείλεται κυρίως στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.)yet it is bracing itself for more Non Performing Loans, hence provisions and losses, especially in Greece, and will concentrate its growth in Cyprus...
The 1.9bn Euro extra capital by 30th June 2012 to reach core tier 1 of 9% as per EBA rules, will NOT be enough to reach the 9% and all this thanks to someone thinking the GGB haircut was "highly unlikely" and then saying it is wrong (whilst not explaining how on earth our brothers in Greece will have sustainable debt levels going forward without it) and totally ignoring the LOAN books of banks in Greece (which he let them expand to in 2010 as if Greece had China's Growth rate) which are and will prove to be an even BIGGER problem!!
Παρατηρητής on 26/01/2012
Taylor,
whats coming and what is not coming to Laiki, is certainly not my business dear Taylor. Μου μιλάς με ύφος και τρόπο λες και είμαι ο ιδιοκτήτης της Λαικής η είμαι ο εκπρόσωπος της Λαικής ή έχω συμφέροντα στην Λαική.Είναι πραγματικά αστείο Taylor, πολύ αστείο, έχεις πλέον υποβιβάσει το επίπεδο του διαλόγου στο μηδέν...
Taylor on 26/01/2012
Politis has unfortunately stopped Mr Olymbios from publishing his brilliant "Black Swan" column every Sunday, I hear Thanasis and the bank execs complained and D Georgiadis who is pro them hapilly obliged.
Of course Politis apart from Mr Olymbios article, that criticised the governor, is know for its pro Orph Stance, I think it has to do with an ex politis journo that is now at the CBC...
vegetarian on 26/01/2012
Taylor: If you are right, and you usually are, it is shocking to hear that freedom of the press can be compromised like this and that those who pretend to be democratic are the same ones that promote censorship. It is time to put an end to this bankocracy. Never have so many been owed so much by so few.
αθηνα on 27/01/2012
Η ελευθεροτυπία είναι βασική έννοια σε μιά ευνομούμενη πολιτεία.Ομως ο Vegetarian θα ήταν πιό σωστός, αν κοιτούσε τι συμβαίνει σε εφημερίδες που κατοικούν ''αριστερότερα'' του Πολίτη.Οπου ο οδοστρωτήρας της λογοκρισίας'' δεν πάει διακοπές ''.
vegetarian on 27/01/2012
Newspapers that belong to political parties are there for a purpose and everyone knows that. It is a lot more dangerous when the so called independent press bows to financial interests and starts censoring anyone who criticizes bankers. That is a clear sign of a bankocracy.
Bankocracy is an abominable form of capitalism that no democrat should condone.

This is not a left wing point my dearest, Athina. The Daily Telegraph, a very right wing newspaper in Britain, takes a clear stance against bankocracy, See, for example:

http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100118071/goldman-sachs-rules-the-world/
αθηνα on 27/01/2012
Aρα να παραδεχθούμε ότι ο καθένας ' εκεί που τρώει,γαυγίζει ',και δεν είναι η τραπεζοκρατία μόνο,αλλά και η πλουτοκρατία γενικότερα,η κομματοκρατία και η φαυλοκρατία,ακόμα και η εργατοκρατία.Αυτή η τελευταία βέβαια,τις παλιές καλές εποχές,αυτοδιαφημιζόταν και σαν δικτατορία του προλεταριάτου.
Επιλήσμων on 27/01/2012
Dear Veg., Your concluding sentence is a clever adaptation of Sir Winston Churchill's war-time speech on 20th August 1940,: "Never was so much owed by so many to so few."
Παρατηρητής on 27/01/2012
θέλω να ρωτήσω την άποψη του Taylor - και του κ.Δημητριάδη-αναφορικά με τις δηλώσεις Κίκη Καζαμία χθες και την άποψη που έντονα επανέλαβε ότι οι τράπεζες θα τα καταφέρουν ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ κρατική στήριξη να αντεπεξέλθουν το ελληνικό κούρεμα. Γιατί δεν απευθύνεις Ταυλορ τα ερωτήματά που καθημερινά (και άστοχα) απευθύνεις σε μένα (που δεν είμαι αρμόδιος να σου απαντήσω)στον πλέον αρμόδιο που είναι ο Κίκης Καζαμίας?

ΥΓ:Για το θέμα του Ολύμπιου και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που καταθέτει ο Taylor (τα οποία είναι ανάξια σχολιασμου), να πω απλά πως ένας brilliant οικονομολόγος-κατά τον Ταυλορ-δεν έχει ανάγκη τον "Πολίτη" για να εκφράσει την άποψή του. Είμαι σίγουρος πως την Brillian στήλη του Ολύμβιου θα την δημοσιεύουν από έδώ και στο εξής οι Finacial Times.
Taylor on 27/01/2012
I'm sure Mr Olymbios' brilliant Black Swan column (I didn't characterise him as a brilliant academic economist which is all that matters to you as well as publications and econ phd's from MIT as far as i know he has an Bachelor econ degree and MBA) will be hosted by another newspaper in Cyprus so do not worry Para.
Now, to answer your question, the reason I mention MPB to you is because you say Dr O is always correct, all this mess however was under his regulatory watch...
Kikis Kazamias has every incentive to speak up the Cypriot banking system as did his predecessor as MoF, it is someone else who when our dear friend Charilaos, to use Cyprus Mail speak, was in charge that did his utmost, as his calls for austerity were not met, to undermine the Cypriot Government bond...
vegetarian on 27/01/2012
Αυτά που είπε ο Taylor τα έχω εξακριβώσει από δικές μου πηγές και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αν είσα πράγματι δημοκράτης κ. παρατηρητή θα τα καταδικάσεις, Η λογοκρισία που γινεται από τραπεζίτες είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη.

Οσο γιά τον κ. Καζαμία και τα σχόλιά του γιά τις τράπεζες αυτά είναι άξια απορίας. Αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα γιατί δεν κάνει ανακοίνωση η αρμόδια αρχή που δεν είναι άλλη από την ΚΤΚ και να μας δώσει όλες τις λεπτομέρειες, γιά να πεισθούν όλοι; Η μήπως ο φίλος σου φοβάται να μην ξαναπέσει και πάλι έξω και προτιμά να εκθέσει τον Καζαμία;
Παρατηρητής on 27/01/2012
Αγαπητέ Vegetarian,
και εγώ από τις δικές μου πηγές έχω ενημερωθεί και εξακριβώσει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτά που λέτε δεν ανταποκρίνονται ποσώς στην πραγματικότητα. Όμως αν όντως ο Ολύμπιος έχει πρόβλημα με τον "Πολίτη" για λόγους φυσικά παντελώς άσκετους με τους αναληθείς ισχυρισμούς του Taylor, θα τον συμβούλευα να απευθυνθεί στην Χαραυγή, εκεί σέβονται απόλυτα την ελευθερία της άποψης και θα χαρούν πολύ φαντάζομαι να φιλοξενούν τα άρθρα του Ολύμπιου. Βέβαια, είμαι σίγουρος πως και οι Financial times θα χαρούν πολύ να φιλοξενούν την Brilliant στήλη του "Μαύρου Κύκνου".
Επιλήσμων on 27/01/2012
Η λογοκρισία δεν γίνεται από τους τραπεζίτες αλλά από τον εκδότη της εφημερίδας.
Το μόνο όπλο που έχουν οι τραπεζίτες σε αυτή την περίπτωση είναι ο εκβιασμός του εκδότη, και σε αυτόν εναπόκειται εάν θα υποκύψει.
Taylor on 29/01/2012
Thanks vegetarian of course Dr O's twin is trying to confuse first by denying the truth and second by spreading false rumours that Dr O has good chances of re-appointment. Only Kazamias might put in a good word my sources within the current governing party are that Dr O's chances are non existant. Only 3 months to go before the truth is revealed, as I recall Paratiritis was saying Dr M Sarris would be the new MOF even one day before Kazamias appointment. So Paratiriti will until the 29th of April claim that his hero will be re appointed on the 30th he will fall silent and I will stop writiing on this blog.
Michael Olympios on 30/01/2012
Επιβεβαιώνω αυτά που είπε ο Taylor ως εξής: Συγκεκριμένη τράπεζα που στηρίζει τον Αθανάσιο Ορφανίδη έκοψε διαφήμιση από την εφημερίδα ύψους μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ ως αποτέλεσμα δημοσίευσης του άρθρου μου "Πολύ μεγάλες για να διασωθούν" στη κυριακάτικη μου στήλη. Η εφημερίδα υποχρεώθηκε να κόψη τη στήλη μου "Μαύρος Κύκνος" για λόγους ευνοήτους.
vegetarian on 30/01/2012
Ευχαριστούμε γιά την επιβεβαίωση κ. Ολύμπιε. Καταπέλτης φυσικά γιά την αξιοπιστία του παρατηρητή που προσπαθούσε απεγνωσμένα να διαψεύσει τις πληροφορίες του Τευλορ.
Παρατηρητής on 30/01/2012
Α μάλιστα Vegetarian, έχασα την αξιοπιστεία μου επειδή όσα ισχυρίζεται ο Ολύμπιος είναι...αξιόπιστα! Για να διαπιστώσουμε τον βαθμό αξιοπιστείας έκαστου φίλε Vegetarian έχω προτείνει κάτι συγκεκριμένο, δες τα σχόλια μου παρακάτω και την απάντησή που έδωσα στον "ανεξάρτητο" για το ίδιο θέμα και τα ξαναλέμε...
Michael Olympios on 30/01/2012
Πολύ μεγάλες για να διασωθούν

Μέσα σε μια δεκαετία οι κυπριακές τράπεζες δημιούργησαν δύο φούσκες. Το 1999 δημιούργησαν τη φούσκα των μετοχών με αποτέλεσμα τρία χρόνια αργότερα να κινδυνεύουν οι ίδιες με κατάρρευση. Η υποταγή των θεσμών και ειδικότερα της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της Νομικής Υπηρεσίας, στους τραπεζίτες επέτρεψε την επανάληψη του ιδίου φαινομένου μερικά χρόνια αργότερα. Οι τράπεζες ενεργά προώθησαν τη φούσκα των ακινήτων θέτωντας μάλιστα στις υπηρεσίες τους και γνωστούς πολιτικούς που ενεργά προωθήσαν τα συμφέροντά τους. Τώρα που το πάρτυ τελείωσε όλοι τρέχουν να βρουν καρέκλα. Η αναποτελεσματική εποπτεία του Αθανάσιου Ορφανίδη υπήρξε καθοριστική για τον όλεθρο των τραπεζών. Η πρόκληση όμως τώρα είναι πως να περιορίσουμε τις συνέπειες. Αυτό είναι και το τραγικό της υπόθεσης. Φαίνεται να υπάρχει μια διαχρονική αδυναμία του κράτους και του πολιτικού συστήματος να καθορίσει μακροπρόθεσμους στόχους, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πολιτικές που ενεργουποιούν τις δυνάμεις της αγοράς για παραγωγικές επενδύσεις οι οποίες με τη σειρά τους να διασφαλίζουν θέσεις εργασίας στη βάση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Ισραήλ. Η αδυναμία της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών επειρεάζει την ευρύτερη οικονομία καθώς η μη παραγωγική διάχυση των κεφαλαίων προκαλεί συρρύκνωση στο ΑΕΠ και απώλεια θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΚΤ οι κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν τουλάχιστο 3.5 δις ευρώ σε νέα κεφάλαια. Αν δεν τα εξασφαλίσουν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιου από τον ιδιωτικό τομέα θα χρειαστεί το κυπριακό κράτος να αυξήσει το δημόσιο χρέος τουλάχιστον κατά 15% για να τις διασώσει. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι ο κύπριος φορολογούμενος δεν θα υποστεί ζημιά. Σύμφωνα με έκθεση της Βρετανικής Αρχής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (Financial Services Authority) του περασμένου μήνα, οι βρετανοί φορολογούμενοι έδωσαν στη Royal Bank of Scotland 40.5 δις στερλίνες πριν δύο χρόνια ως μετοχικό κεφάλαιο. Η τρέχουσα αξία του ποσοστού αυτού είναι μόλις 20 δις. Η διάσωση των τραπεζών αντιβαίνει κάθε κανόνα της ελεύθερης αγοράς και του καπιταλισμού, ωστόσο καθίστατε εκ των πραγμάτων αναγκαία για το ευρύτερο καλό της κοινωνίας. Πως όμως αποτρέπουμε στο μέλλον τέτοιες αρνητικές για τη κοινωνία εξελίξεις; Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Joseph Stiglitz “ υπάρχει μια αυτονόητη λύση στο πρόβλημα των τραπεζών που είναι πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν: να διαλυθούν. Αν είναι πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν, τότε είναι και πολύ μεγάλες για να υπάρχουν. Η μόνη δικαιολογία για να επιτραπεί σε αυτά τα τεράστια ιδρύματα να συνεχίσουν να υπάρχουν θα ήταν να υπήρχαν σημαντικές οικονομίες κλίμακας ή πεδίου δράσης, οι οποίες θα χάνονταν σε άλλη περίπτωση – αν δηλαδή, τα ιδρύματα αυτά ήταν τόσο αποτελεσματικότερα από μικρότερα ιδρύματα, ώστε ο περιορισμός του μεγέθους τους θα συνεπαγόταν υψηλό κόστος. Δεν έχω δει να τίποτα που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο.” Πιστεύω ότι ο Stiglitz έχει δίκαιο και θα μπορούσαμε να υποδείξουμε ότι το παράδειγμα της Ελληνικής Τράπεζας ή ακόμα και του συνεργατισμού υπήρξε πολύ πιο επιτυχημένο, παρά το γεγονός ότι έχει κάποιες αδυναμίες – για παράδειγμα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων. Η άλλη λύση θα ήταν οι τραπεζίτες να υπόκειντο σε χρηματικές κυρώσεις ανάλογες με τις απώλειες που η διαχείριση τους προκάλεσε στο τραπεζικό ίδρυμα που διεύθυναν. Μόνο έτσι θα έχουμε συνετή διαχείριση των τραπεζών. Αντίθετα, αυτό που επικρατεί σήμερα είναι η επιβράβευση της αποτυχίας με αστρονομικούς μισθούς των τραπεζιτών. Δεν πρόκειται για ριζοσπαστική άποψη αλλά τουναντίον το αυτονόητο αποτέλσμα οικονομικού ορθολογισμού. Χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζιτών στις ζημιές, είναι βέβαιο ότι θα έχουν κάθε κίνητρο να επαναλάβουν το κινήγι του μεγάλου και γρήγορου κέρδους καθώς άλλοι θα πληρώσουν αργότερα τα σπασμένα.
Παρατηρητής on 27/01/2012
Να υπενθυμίσω σε όλους το credibility των όσων κατά καιρούς ισχυρίζεται ο Taylor: έχει μεταξύ άλλων υποστηρίξει πιο πάνω πως μετά το Μαρί Ο Βασιλείου σχεδίαζε πραξικόπημα εναντίον Χριστόφια. Μάλιστα, ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ, ποιος? Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ!!!!Ιδού αυτούσιο το σχόλιο του Taylor:

"I know for a fact that Vasilliou and Sarris (and Orph) were planning a coup against Sintrofias after Mari and wanted to share the spoils in a new “technocratic” government a la Papademos or Monti".

Ας κρίνει λοιπον ο καθένας την αξιοπιστεία των όσων κατά καιρούς ισχυρίζεται ο φίλος μας ο Tαylor.
Taylor on 27/01/2012
Paratiriti
I will not quote you, sufficient is to say that you say Dr O is always correct and faultless so your objectivity can be judged from that. Fitch has downgraded us again by one notch to BBB- with main reason the bank exposure to Greek loans to both businesses and households the GGBs have only been written down 50% by 2 banks the haircut is likely to be 70% the European problems and ATA are also mentioned.
Παρατηρητής on 28/01/2012
Taylor,
ξέρεις, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της έκφρασης απόψεων (όποιες και αν είναι οι απόψεις αυτές, όσο και αν διαφωνούμε) και της έκφρασης σκέτων ανοησιών όπως το χαρακτηριστικό παράδειγμα του..."πραξικοπήματος του Βασιλείου" that you even..." knew for a fact"!!!!. Είσαι αρκετά έξυπνος πιστεύω για να το αντιλαμβάνεσαι αυτό, αλλά δυστυχώς η τυφλή εμπάθειά σου κατά Ορφανίδη συχνά σε οδηγεί σε αστειότητες. Δεν με ενοχλεί ποσώς εμένα αυτό, τον εαυτό σου είναι που υποβιβάζεις με τέτοια επιχειρήματα...τα οποία έχεις και την απαίτηση να πάιρνουμε στα σοβαρά!
vegetarian on 28/01/2012
κ. Παρατηρητή,

Οι απόψεις του Taylor γιά το σοβαρό αυτό θέμα, που αγγίζει την προσήλωση του φίλου σας στο θεσμό της δημοκρατίας,
δεν είναι καθόλου ανόητες ούτε και αστείες.

O κ. Σαρρής έκανε δηλώσεις στον τύπο ότι το καλοκαίρι διαδήλωνε έξω από το προεδρικό μαζί με τον κ. Ορφανίδη και την οικογένεια του απαιτώντας την παραίτηση Χριστόφια. Μήπως αυτές δεν αληθέυουν;

Ο κ. Ορφανίδης την ίδια περίοδο έκανε δηλώσεις στον εγχώριο και διεθνή τύπο οι οποίες αντί να προσπαθούν να καθησυχάσουν τους επενδυτές, όπως άρμοζει σε μιά ΚΤ, έκαναν το αντίθετο. Μεταξύ άλλων παρομοιάζαν τις ζημιές από την έκρηξη στο Μαρί με αυτές από την Τουρκική εισβολή. Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν σε ένα πολύ αρνητικό κλίμα διεθνώς γιά την Κύπρο και σε υποβαθμίσεις. Μήπως αυτές οι δηλώσεις δεν αποσκοπούσαν στη δημιουργία κλίματος πολιτικής αστάθειας και παραίτησης του προέδρου;

Μπορεί να μην υπήρχαν τάνκς, αλλά η συμβολή ενός κρατικού αξιωματούχου, όπως του Διοικητή της ΚΤΚ, στη δημιουργία κλίματος πολιτικής αστάθειας που αποσκοπούσε στην ανατροπή του δημοκρατικά εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας ισοδυναμούσε με πολιτικό πραξικόπημα.

Τι γινόταν στο παρασκήνιο δεν είναι γνωστό, αλλά όταν οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός της Πραξούλλας και του Αντρου, ζητούσαν την παραίτηση Χριστόφια, το σενάριο όπου ο Βασιλείου αναλαμβάνει σαν κοινης αποδοχής προέδρος και ο Σαρρής σαν σωτήρας της οικονομίας μαζί με τον Ορφανίδη δεν είναι καθόλου ανόητο.
Παρατηρητής on 30/01/2012
Vegetarian
Μιλάς για "δημιουργία κλίματος πολιτικής αστάθειας και παραίτησης του προέδρου". Αν είναι δυνατόν!!Μιλάς ακριβώς όπως μιλά ο Ασαντ της Συρίας, όπως μιλούσε ο Καντάφι της Λιβύης και ο Μουμπάρακ της Αιγύπτου. Όποτε ένα αυταρχικό καθεστώς στριμώχνεται από την λαική οργή της πλειοψηφίας, μιλά για "κλίμα αστάθειας και υπονόμευσης". Συγνώμη αλλά είτε το θέλετε είτε όχι, είτε σας αρέσει είτε όχι, ζούμε σε δημοκρατική χώρα της ΕΕ. Και τον κόσμο δεν μπορείτε να τον φιμώσετε. Καιρός να το κατανοήσετε για το δικό σας το καλό.

Ο φίλος μας ο "Συναγερμικός" και λαλίστατος κατά τα άλλα Taylor γιατί δεν τοποθετείται σε αυτό το ζήτημα???
Taylor on 30/01/2012
I have my opinion which is 100% aligned with the ex attorney general Mr Alecos Markides whose knowledge on legal issues is very good, he says there is no legal basis to do anything now, so everyone must wait patiently to 2013 for the next elections, there the people will most probably give their vote to someone else, I am not pro bringing down any democratic regime in any un-democratic way be it with tanks or with intellectual propaganda that creates instability.
vegetarian on 30/01/2012
Νομίζω κ. παρατηρητή έχετε χάσει κάθε ίχνος επαφής με την πραγματικότητα, οταν παρομοιάζετε τον Χριστόφια με τους δικτάτορες τις Μέσης Ανατολής, Και η αντίφαση σας με τα θετικά σχόλια γιά τον ΥΠΟΙΚ που διόρισε ο πρόεδρος, αλλά και τα σχόλια περί ανοίγματος των ματιών του προέδρου από τον Καζαμία, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Ποιός μίλησε γιά φίμωση του κόσμου; Ο Διοικητής της ΚΤΚ είναι ο κόσμος;
Παρατηρητής on 30/01/2012
Αγαπητέ Vegetarian,
μα σοβαρολογείς? Χρειάζομαι εγώ για να παρομοιάσω τον Χριστόφια με τους δικτάτορες της Μέσης Ανατολής? Δεν είναι ο ίδιος ο κ.Χριστόφιας που απεκάλεσε τον δικτάτορα της Συρίας "αδελφό" (κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο)και που υποστήριξε ενώπιόν του ότι με τη Συρία έχουμε πιο πολλά κοινά παρά με την Ελλάδα?

Βέβαια δεν είναι η Κύπρος ούτε η πλειοψηφία των ελληνοκυπρίων που έχει αυτά τα κοινά με την Συρία αλλά μόνο το ΑΚΕΛ και ο πρόεδρος. Οι οποίοι έχουν ακριβώς την ίδια νοοτροπία με τον Δικτάτορα της Συρίας, με τη μόνη (αλλά ευτυχώς ουσιαστική) )διαφορά ότι το καθεστώς της Συρίας δεν ανήκει στην ΕΕ και μπορεί να κανει τον αυταρχισμό του πράξη ενώ εμάς για την ώρα μας σώζει από το ΑΚΕΛ η συμμετοχή μας στην ΕΕ. Αλίμονο και τρισαλίμονο αν δεν ανήκαμε στην ΕΕ!
vegetarian on 30/01/2012
Μα που τα βασίζετε αυτά που λέτε κ. παρατηρητή ότι τάχατε μας σώζουν οι θεσμοί της ΕΕ από το ΑΚΕΛ;

Πότε δεν σεβάστηκε το ΑΚΕΛ τους θεσμούς της δημοκρατίας από την ιδρυσή της το 1960; Μήπως δεν είναι το ΑΚΕΛ που στήριξε έμπρακτα και με νόμιμο τρόπο τον δημοκρατικά εκλελεγμένο και φιλειρηνικό ιερέα την περιόδο 1960-74, ανώ άλλοι υπέσκαπταν τη δημοκρατία και τους θεσμούς;

Οτι φιλοφρονητικά και να είπε ο Χριστόφιας στον Ασάντ δεν έχουν τόση σημασία όσον τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνησή του, η οποία οδήγησε την Κύπρο έξω από τη διεθνή απομόνωση στην οποίαν βρισκόταν επί Τάσσου. Μιά κυβέρνηση πρέπει να κρίνεται από το έργον της και όχι από τα λόγια και τις διπλωματικές κινήσεις που κάνει.

Και αν ακόμη υποθέσουμε ότι αυτές οι φαντασιώσεις που έχετε περί δικτατορικών και αυταρχικών τάσεων του ΑΚΕΛ και του Χριστόφια είναι πραγματικότητα, δεν είναι πράγματι αντιφατικό η/και αφελές να πλέκετε το εγκώμιο του ΥΠΟΙΚ ενός «αυταρχικού δικτάτορα» και να πιστεύετε μάλιστα ότι ο τελευταίος θα του ανοίξει και τα μάτια; Και τι λέει αυτό γιά τον χαρακτήρα του φίλου σας αν δεχθεί να τον διορισμό που θα του προσφέρει ένας «αυταρχικός δικτάτορας»;
Παρατηρητής on 30/01/2012
Vegetarian,
πέραν από τα γνωστά χιλιοειπωμένα επειχηρήματα του ΑΚΕΛ μας λες: "Οτι φιλοφρονητικά και να είπε ο Χριστόφιας στον Ασάντ δεν έχουν τόση σημασία όσον τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνησή του, η οποία οδήγησε την Κύπρο έξω από τη διεθνή απομόνωση στην οποίαν βρισκόταν επί Τάσσου"

Πράγματι, συμφωνώ απόλυτα, ότι και να είπε στον Ασαντ "φιλοφρονητικά", τα αποτελέσματα της εξωτερικής του πολιτικής είναι που μετρούν, δηλαδή η τραγωδία στο Μαρί. 'Οσον αφορά τον Τάσσο, μα καλά δεν είναι το ΑΚΕΛ που τον ανέβασε στην εξουσία? Και μας έχει όντως βγάλει ο κ.Χριστόφιας από τη διεθνή απομόνωση η από την απομόνωση έχουμε περάσει στην πλήρη γελοιοποίηση?Βέβαια αυτή είναι άλλη ιστορία που δεν είναι της ώρας...Αλήθεια, ο φίλος σου ο Μιχάλης Ολύμπιος, που τόσο υποστηρίζεις, τι λέει γι' αυτές σου τις θέσεις? Και πως νιώθει για την γενική συνταύτισή του σε αυτό εδώ το blog με τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της διακυβέρνησης Χριστόφια?
Michael Olympios on 31/01/2012
Ο Παρατηρητής επιχειρεί να στρέψει τη προσοχή αλλού από την τραπεζική κρίση για την οποία μεγάλη ευθύνη φέρει και η ΚΤ αλλά και ο ίδιος ο Αθανάσιος Ορφανίδης. Τι σχέση μ'αυτά έχει το Μαρί, ο Χριστόφιας, ο Άσσαντ, το σχέδιο Αναν ή το σχέδιο Achenson;

Γνωρίζουμε πολύ καλά τα λάθη της κυβέρνησης Χριστόφια. Γνωρίζουμε όμως επισης και πολύ καλά αυτά που είπε ο καθηγητής Πανίκος Δημητριάδης στη διάλεξη που έδωσε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα το ευρώ και πως η ΚΤ άφησε την πιστωτική επέκταση 2006-2008 να φθάσει σε επίπεδα που θα προκαλούσαν το τεράστιο έλλειμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τη φούσκα των ακινήτων. Και βέβαια γνωρίζουμε τις συνέπειες της άστοχης εποπτείας που άσκησε ο κ. Ορφανίδης επί των τραπεζών. Τώρα ο κ. Ορφανίδης ζητά από την κυβέρνηση ακόμα μεγαλύτερα μέτρα λιτότητας για να μπορεί το κράτος να δανειστεί για να σώσει τις τράπεζες .... Καταστράφηκαν χιλιάδες μέτοχοι των τραπεζών που εμπιστεύτηκαν τις διοικήσεις τους και τον κ. Ορφανίδη. Υποφέρει ολόκληρη η οικονομία από το ακριβό χρήμα και την έλλειψη ρευστότητας και ο κ. Ορφανίδης ζητά να του αναγνωρίσουμε και το σπουδαίο έργο που έχει επιτελέσει. Εγώ πάντως το αναγνωρίζω. Παρέλαβε τράπεζες και θα παραδώσει περίπτερα....
Επιλήσμων on 01/02/2012
Αγαπητέ κ.Ολύμπιε, Μας λέτε ότι γνωρίζετε πολύ καλά τα λάθη της κυβέρνησης Χριστόφια. Ελπίζω να γνωρίζετε εξ' ίσου καλά και τα λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων. Π.χ. τα λάθη της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου,Κληρίδη,Βασιλείου
και Κυπριανού. Να τολμήσω να πω και Μακαρίου ή θα θεωρηθώ ιερόσυλος?
Και κάτι ασήμαντο: Το "σχέδιο Achenson" γράφεται Acheson (without "n") από το όνομα του Αμερικανού διπλωμάτη Dean Acheson.
andreas georgiou on 28/01/2012
φίλε vegetarian,

πρωτη φορα λαμβάνω μέρος σε αυτό τον διάλογο, τον παρακολουθούσα από καιρό βέβαια. Δεν ξέρω ποιος είναι ο Παρατηρητής και ποιος είναι ο Τaylor αλλα είναι εμφανές ότι οι θέσεις Παρατηρητή είναι θέσεις αρχών και οι θέσεις Taylor ένα κράμα εμπάθειας, θεωριών συνωμοσίας και προσωπικού μίσους κατά του κ.Ορφανίδη. Και όχι μόνο.

Για να είμαι όμως δίκαιος, θα έλεγα ότι και με τον Παρατηρητή διαφωνώ σε ένα σημείο, στο θέμα του κ.Καζαμία. Ο Παρατηρητής ξεχνά πως κάνει και ο κ.Καζαμίας ότι του λέει το ΑΚΕΛ και φέρει ευθύνη για τη συμμετοχή του στην Κυβέρνηση Χριστόφια.

Σε ότι αφορά τα τανκς, την δημοκρατία, το Μαρί και την τουρκική εισβολή, να σε υπενθυμίσω πως την τουρκική εισβολή τουλάχιστον την διενέργησαν τούρκοι, την τραγωδία στο Μαρί η δική μας κυβέρνηση. Αυτή ναι, είναι η άποψη όλων των αρχηγών των κομμάτων πλην του Άντρου. Α με συγχωρείς, ξέχασα και την Πραξούλα και την λαοθάλασσα που ως "ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ" αντιπρωσωπεύει!
vegetarian on 29/01/2012
Φίλε Ανδρέα,

Δεν αμφισβητώ ότι υπήρξε σοβαρή αμέλεια εκ μέρους της κυβέρνησης γιά το Μαρί, αλλά τίποτα δεν δικαιολογεί την ενίσχυση του κλίματος πολιτικής και οικονομικής αστάθειας από τον Διοικητή της ΚΤΚ.

Ελπίζω να συμφωνεις μαζί μου ότι οποιαδήποτε ανάμειξη της ανεξάρτητης ΚΤΚ σε πολιτικά παιχνίδια, ακόμη και λιγότερο σοβαρά από πολιτικά πραξικοπήματα και συνωμοσίες, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Οσο γιά τις θεσεις αρχών του παρατηρητή, αυτές περιέχουν αντιφάσεις, μίαν εκ των οποίων έπιασες πάρα πολύ καλά. Διάβασε προσεκτικά τα σχόλια του και θα βρείς και άλλες.
Παρατηρητής on 29/01/2012
Φίλε Αντρέα,
σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου, φαίνεται ότι επί της ουσίας συμφωνούμε. Υπάρχει από ότι θα κατάλαβες και εσύ μια οργανωμένη προπαγάνδα κατά του Ορφανίδη, η οποία, όσο αυξάνονται οι πιθανότητες επαναδιορισμού του, τόσο θα εντείνεται αφού κάποιοι θα χάσουν εντελώς την ψυχραιμία τους. Κάποιοι κρατούσαν τα μάτια του Προέδρου κλειστά όσον αφορά τον Ορφανίδη(και γενικά την οικονομική κατάσταση της χώρας) και τώρα, επειδή με ειλικρίνεια ο Κίκης Καζαμίας έχει υποδείξει εκει που έπρεπε να υποδείξει πως η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική από αυτήν που παρουσίαζαν στον Πρόεδρο οι γνωστοί - άγνωστοι, τον πολεμούν και αυτόν, προσεκτικά μεν επειδή ανήκει στο ΑΚΕΛ αλλά με την ίδια σε διαβεβαιώ εμπάθεια. Αυτός είναι και ο λόγος που προσωπικά έχω κάνει θετικά σχόλια για τον Καζαμία, δεν έχω πρόβλημα να χαιρετίσω κάτι που θεωρώ σωστό ακόμα και αν προέρχεται από στέλεχος του ΑΚΕΛ, χωρίς να αλλάζω ασφαλώς ιδεολογία και χωρίς ασφαλώς να μεταβάλλω ποσώς την άποψη που έχω και διατηρώ για την συνολική διακυβέρνηση Χριστόφια (την οποία ασφαλώς και θα καταψηφίσω το 2013).
Taylor on 30/01/2012
As the days come closer to 30th April and the chances of Dr O being re-appointed diminish, Paratiritis here and the known gang of his die hard supporters, will be further in denial, they will be clinging desperately to the last mast of the sinking ship and pleading desperately to their only hope: Kikis Kazamias for re-appointment of their master. To no avail...
There is a well oiled mechanism in the media supporting the view that Paratiriti is exposing here: that Dr O is a "scientist/technocrat/world class economist" that he is a man of principle and that he is squeaky clean.
I would be the happiest person for my country and banking system if these views were in fact true, unfortunately they aren't and the mere existence of a PR/media person in the CBC is testament to that. Would a person who is comfortable that he is all this, have to hire PR people? Just look into that and you will see that despite my passionate outcries at times against this man, I know exactly what I am talking about and because I am uncovering the truth, Dr O's staunch supporters with Para at the forefront are doing their utmost to soil my name!
Παρατηρητής on 30/01/2012
Dear Taylor,
μα αφού σίγουρα θα φύγει όπως λες ο Ορφανίδης, γιατί τέτοιο μένος και τέτοια αγωνία εκ μέρους σου? Ελάχιστος καιρός έμεινε μέχρι τον Απρίλη και την..."απελευθέρωσή σου". Καλό όμως είναι να είσαι ψυχολογικά προετοιμασμένος και για το αντίθετο ενδεχόμενο γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα σε τρέχουμε νομίζω στις πρώτες βοήθειες για ψυχολογική στήριξη.

Θα πάθεις τίποτα, calm down, we dont try to soil your name, in fact I do enjoy reading your "sophisticated" comments everyday και τις ιστοριούλες σου για πραξικοπήματα και πράσινα άλογα, in fact Ι do encourage you to go on and on and on...!!!
Taylor on 31/01/2012
Administrator you are biased. Paratiriti can tell me I need support but you censor my reply, bravo you non-biased moderator.
Taylor on 28/01/2012
Andrea Georgiou how do u judge Dr Orph's regulatory oversight of our banks?
The Invisible Hand on 29/01/2012
Φίλε Vegetarian (είσαι ο Χορτοφάγος και μετεφράσθεις;)

Γιατί με ρωτάς για τες απόψεις μου για την υποβάθμιση Fitch; Διάβασε καλύτερα την χθεσινή εκτενή ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών, που είναι πιό αρμόδιο από εμάς τους ερασιτέχνες.

Διακρίνω μια αδικαιολόγητη χαιρεκακία (schadenfreude στη γλώσσα της ψυχιατρικής) στο σχόλιο σου για την ενδεχόμενη αποτυχία του Δρ Σαρρή να ανακεφαλαιοποιήσει την Μαρφιν Λαϊκή.

Δεν γνωρίζω τίποτε για τες προσπάθειες του Σαρρή στο Abu Dhabi ή αλλού, πέραν από το κουτσομπολίστικο σχόλιο πιό πάνω του φίλτατου Taylor, ο οποίος δεν λέγει συχνά ανοησίες (με εξαίρεση μια-δυό έμμονες ιδέες...).

Όλοι μας που ανησυχούμε για τους Fitch και για το τόπο μας οφείλουμε να ευχηθούμε στο Σαρρή καλή τύχη στες προσπάθειες αυτές και να μην χαιρεκακούμε αν αντιμετωπίζει δυσκολίες για τες οποίες ο ίδιος δεν ευθύνεται. Επί της εποχής του ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ ήταν 45%.
vegetarian on 29/01/2012
φίλε αόρατε,

Με όλον το σέβας που έχω προς τον κ. Καζαμία, οι δηλώσεις, αν δεν συνοδεύονται από χειροπιαστές αποδέιξεις, παραμένουν κούφια λόγια, ιδιαίτερα μάλιστα αν δεν πείθουν τους οίκους αξιολόγησης.

Η μόνη δικαιολογία που παραμένει γιά να γίνονται τέτοιες δηλώσεις είναι ότι γίνεται προσπάθεια να καθησυχάσουν τους καταθέτες. Αν αυτός είναι ο πραγματικός λόγος, τότε κάποιος πρέπει να τους συμβουλεύσει να σταματήσει, γιατί συνήθως τέτοιες δηλώσεις αποδεικνύονται μπούμεραγκ. Οι επενδυτές είναι πολύ καχύποπτοι - όταν ένας κρατικός αξιωματούχος κάνει δηλώσεις καθησυχασμού το ερμηνεύουν ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα και κάνουν ακριβώς το αντίθετο :).

Σήμερα η Αλήθεια έχει σαν πρώτο θέμα την απόρριψη των εγγυήσεων που προσφέρων οι τράπεζες από ξένους οίκους. Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι οίκοι, με όλα τους τα ελαττώματα, έχουν ακόμη πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία διεθνώς από το ΥΠΟΙΚ της Κύπρου.
The Invisible Hand on 29/01/2012
Φίλε χορτοφάγε

Αν και είμαι γενικά δυτικού φιλελεύθερου προσανατολισμού, δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ την ακεραιότητα και την εντιμότητα του κ Καζαμία. Θα με εξέπληττε και θα με απογοήτευε πραγματικά αν μας λέγει ανακρίβειες για να εξαπατήσει εμάς ή τους δανειστές μας. Μην αναμένεις από εμένα να πιστέψω και να στηρίξω τέτοιες σκαιές συνομοσιολογίες.

Αλλά, δυστυχώς ως συνήθως, δεν απάντησες στη κριτική μου για το πάθος σου κατά του Δρα Σαρρή. Την επαναλαμβάνω με την ελπίδα να μου απαντήσεις:

Quote. Διακρίνω μια αδικαιολόγητη χαιρεκακία (schadenfreude στη γλώσσα της ψυχιατρικής) στο σχόλιο σου για την ενδεχόμενη αποτυχία του Δρ Σαρρή να ανακεφαλαιοποιήσει την Μαρφιν Λαϊκή.

Δεν γνωρίζω τίποτε για τες προσπάθειες του Σαρρή στο Abu Dhabi ή αλλού, πέραν από το κουτσομπολίστικο σχόλιο πιό πάνω του φίλτατου Taylor, ο οποίος δεν λέγει συχνά ανοησίες (με εξαίρεση μια-δυό έμμονες ιδέες…).

Όλοι μας που ανησυχούμε για τους Fitch και για το τόπο μας οφείλουμε να ευχηθούμε στο Σαρρή καλή τύχη στες προσπάθειες αυτές και να μην χαιρεκακούμε αν αντιμετωπίζει δυσκολίες για τες οποίες ο ίδιος δεν ευθύνεται. Επί της εποχής του ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ ήταν 45%. Unquote.

Προσθέτω ότι επί υπoυργείας Σαρρή η αξιολόγηση της Κύπρου από τους πολύ πιό αξιόπιστους (όπως παραδέχεσαι) ξένους οίκους ήταν ΑΑ...
Παρατηρητής on 30/01/2012
Φίλε Invisible,
ως άτομο με δυτικό φιλελεύθερο προσανατολισμό, θα πρέπει να κατανοήσεις-όπως και εγώ άλλωστε-πως άδικά χάνουμε την ώρα μας εμπλεκόμενοι σε ένα διάλογο με άτομα συγκεκριμένης ιδεολογίας η οποία στην ευρώπη θεωρείται κάτι παραπάνω από περιθωριακή και κανέις δεν τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Βέβαια, εκ των πραγμάτων, στην Κύπρο είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι να συζητάμε μαζί τους γιατί αυτοί μας κυβερνούν. Μην περιμένεις όμως και πολλά και μην έχεις αυταπάτες πως θα πάρεις σοβαρές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτεις.
vegetarian on 30/01/2012
αγαπητέ φίλε αόρατε,

Δεν αμφισβητώ ούτε την ακεραιοτητα ούτε και την εντιμότητα του κ. Καζαμία, αλλά πράγματι δεωρωτούμαι αν κάποιος του πουλάει παραμύθια περί τραπεζών.

Πιστώνεις τον κ. Σάρρη με άθλους που δεν έκανε ο ίδιος. Η περίοδος που ήταν υπουργός έτυχε να ήταν περίοδος μπούμ στην Κύπρο και σε όλες τις οικονομίες με τις οποίες εμπορεύεται η Κύπρος, ακόμη και η Ελλάδα ήταν σε μπούμ. Εφ'οσον είσαι και οικονομολόγος θα γνωρίζεις τι σημαίνει αυτό γιά τα δημόσια οικονομικά. Από μόνα τους βελτιώνονται, χωρίς καμιά προσπάθεια. Μάλιστα επειδή η τιμή του πετρελαίου έφθασε στα ύψη, οι Ρώσοι αγόαραζαν τα διαμερίσματα δύο-δύο, όπως μας έλεγε και ο ίδιος ο κ. Σαρρής σε ομιλίες που έτυχε να ακούσω ("Πόσο κάνει, έλεγαν. Μισό εκατομμύριο, φέρτε μου δύο, έλεγαν"). Τα κρατικά έσοδα από αυτές τις πωλησεις έρρεαν άφθονα.

Ενας καλός ΥΠΟΙΚ θα έκανε διαρθρωτικές αλλαγές που θα περιόριζαν το μέγεθος του δημόσιου τομέα τότε. Αντ' αυτού έγιναν πολλές λογιστικές αλχημείες που μεγάλωσαν το χρέος γιά την επόμενη κυβέρνηση, όπως πχ υποχρέωναν οργανισμούς του δημόσιου τομέα να δανείζονται κατέυθείαν από τράπεζες (και τους μείωναν την κρατική χορηγία) σε ψηλότερα επιτόκια από το κράτος, για να δείχνει η κυβέρνηση μικρότερο έλλειμμα. Αρα τα περί 45% είναι κυρίως προιόν λογιστικών τεχνασμάτων, όπως και του μπούμ.

Ο κ. Σαρρής μου είναι πολύ συμπαθής, αλλά δεν έχει τις ικανότητες που πολλοί λανθασμένα του αποδίδουν. Λειτουργεί περισσότερο ιδεολογικά όπως θα ανέμενε κάποιον ανώτερο αξιωματούχο της Διεθνούς Τράπεζας κατά την περίοδο που ήκμαζε το Washington consensus και ο νεοφιλελευθερισμός.

Ο κ. Καζαμίας είναι πολύ καλύτερος σαν ΥΠΟΙΚ και το γεγονός ότι ανέλαβε τέτοια ευθύνη σε πολύ δύσκολες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες και έχει καταφέρει τόσα πολλά σε πολύ λίγους μήνες μιλά από μόνο του.

Ελπίζω τώρα να με καταλαβάινεις καλύτερα.
The Invisible Hand on 30/01/2012
Φίλε χορτοφάγε

Δεν βλέπω το λόγο να μαλλώνουμε αν είναι καλύτερος ο Καζαμίας ή ο Σαρρής. Δεν είναι διαγωνισμός ομορφιάς εδώ. Τους χρειαζόμαστε και τους δύο και πρέπει να ευχόμαστε καλή τύχη και στους δύο.

Έχεις δίκαιο ότι έπρεπε να γίνουν από πιό παλιά διαρθρωτικές αλλαγές και μείωση του δημόσιου τομέα. Αλλά τώρα που είδες ότι χρειάστηκε 2-3 χρόνια "διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους" από το φιλοσυντεχνιακό πρόεδρο μας και επιδείνωση της σοβαρής κρίσης για να επιτευχθούν λίγες αλλαγές, πιστεύεις ακόμη ότι θα στηριζόνταν τέτοια μέτρα στη βουλή από ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ όταν το μέλι έρρεε άφθονο;
vegetarian on 30/01/2012
φίλε αόρατε,

Χάιρομαι που συμφωνούμε σε κάτι. Εχεις δίκιο, δεν είναι διαγωνισμός ομορφιάς, Συμφωνώ επίσης ότι είναι δύσκολο να περνούσαν διαρθρωτικά μέτρα σε περίοδο μπούμ, αλλά πιστεύω η προσπάθεια δεν έγινε καν. Με κάποια διαπαιδαγώγηση της δημόσιας γνώμης θα μπορούσε να είχε γίνει. Γι' άυτό με ενοχλεί όταν ο Σαρρής μιλά γιά καθυστέρηση λήψης μέτρων, γιατί ξεχνά τον εαυτό του. Τότε ο ιδιωτικός τομέας εύκολα θα απασχολούσε όσους δεν απορροφούσε ο δημόσιος.
The Invisible Hand on 31/01/2012
Φίλε χορτοφάγε

Έχεις λάθος ότι ο Σαρρής δεν επροσπάθησε να επιφέρει αλλαγές την εποχή του μπούμ. Ξέρω πολύ καλά ότι συμβούλευε τον τότε πρόεδρο της δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να προχωρήσει σε γενναία βήματα περιορισμού του δημόσιου τομέα και σε αποκρατικοποιήσεις στον ημικρατικό τομέα. Δυστυχώς ο πρόεδρος δεν ήθελε να ακούσει τέτοιες κουβέντες αφ'ενός επειδή είχε συγκυβέρνηση το ΑΚΕΛ που αντιδρά ιδεολογικά σε τέτοιου έίδους πρωτοβουλίες. Και αφ'εταίρου επειδή ο ίδιος ο πρόεδρος για μια ζωή συγκεντρωνόταν στο "εθνικό θέμα" (όπου κανείς δεν επέτυχε ποτέ τίποτε εκτός απο λαμπρή εθνική καριέρα) και δεν αφιέρωνε χρόνο και φαιά ουσία σε θέματα οικονομίας και διοίκησης, όπου θα μπορούσε πραγματικά να πετύχει πολλά.
Παρατηρητής on 30/01/2012
Προς Taylor και Μιχάλη Ολύμπιο.

καταρχήν Ταυλορ, όσον αφορά τους αυθαίρετους ισχυρισμούς σου ότι τάχα ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει σταματήσει να στηρίζει τον Ορφανίδη, να σε διαβεβαιώσω ότι ο Αβέρωφ, ώσπου είναι στα πολιτικά δρώμενα θα είναι πάντα δίπλα στους σωστούς ανθρώπους. Και για τον Αβέρωφ, και πάλι σε διαβεβαιώ(όχι αυθαίρετα όπως κάνεις εσύ), ότι ο Αθανάσιος Ορφανίδης είναι ο πιο σωστός και ικανός από όλους.

Για τον Ολύμπιο και το θέμα του ΠΑΣΕΧΑ να πω και πάλι ότι ο ΔΗΣΥ ουδεμία σχέση έχει με τον ΠΑΣΕΧΑ και αυτά που ισχυρίστηκε ο Ολύμπιος στην απάντησή του προς εμένα, δεν ανταποκρίνονται ποσώς στην πραγματικότητα. Το αίτημα του Όλύμπιου(ποιο ήταν ακριβώς ακόμα να μας πει ο Ολύμπιος ξεκάθαρα) έχει ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΣΥ όπως έχει απορριφθεί και από τον Ορφανίδη, τελεία και παύλα. Αν ο Ολύμπιος πιστεύει κάτι άλλο, ας κάνει δημόσια δήλωση αν τολμά και ας αναμένει να ακούσει την απάντηση, όχι τη δική μου, αλλά του ίδιου του Αβέρωφ Νεοφύτου.
ανεξάρτητος on 30/01/2012
ο κ. Ολύμπιος μας έχει επιβεβαιώσει πριν λίγο σε σχόλιο που έκενε πιό πάνω την αξιοπιστία της πληροφορίας που έδωσε ο Τείλορ, ότι δηλαδή η εφημερίδα πολίτης του έκανε λογοκρισία, επειδή υπέκυψε σε εκβιασμό από συγκεκριμένη τράπεζα.

Γιά τις ίδιες πληροφορίες ο παρατηρητής είπε το εξής: "...και εγώ από τις δικές μου πηγές έχω ενημερωθεί και εξακριβώσει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτά που λέτε δεν ανταποκρίνονται ποσώς στην πραγματικότητα".

Ο καθένας μπορεί να κρίνει από μόνος του ποιός έχει την μεγαλύτερη αξιοπιστία σε αυτό το μλόγκ και ποιός πράγματι πιστεύει στην ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία.

Αν έχειες το θάρρος, παρατηρητή, πρέπει να παραδεχθείς το λάθος σου και να μας πείς μάλιστα τι πρέπει να κάνει η ΚΤΚ όταν οι τράπεζες βάζουν τρικλοποδιά στην ελευθερία του λόγου. Η μήπως είναι την τραπεζοκρατία που πράγματι υποστηρίζεις και όχι τη δημοκρατία;
on 30/01/2012
Μα φίλε ανεξάρτητε, από πότε είμαι υπόχρεος να δεκτώ ως ορθές τις πληροφορίες και γενικά ως αξιόπιστα τα όσα ισχυρίζεται κατά καιρούς ο Ολύμπιος? Και γιατί δεν ερευνάς λίγο το θέμα που έχω πολλές φορές θίξει αναφορικά με την πολύ συγκεκριμένη απαίτηση που είχε ο Ολύμπιος(όχι απλά τις γενικές θέσεις του ΠΑΣΕΧΑ) και από τον Ορφανίδη και από τον ΔΗΣΥ ? Και γιατί δεν ερευνάς επίσης να μάθεις αν όσα απάντησε ο Ολύμπιος, μετά από παρέλευση αρκετών ημερών, είναι η αλήθεια και μόνον η αλήθεια?Γιατί να ξέρεις ανεξάρτητε, η μισή αλήθεια είναι πολλές φορές χειρότερη και από το ψέμα...

Έχω απευθύνει πιο πάνω μια πρόκληση προς τον Ολύμπιο για να κρίνει ο καθένας ποιος λέει την αλήθεια: να δηλώσει αν θέλει δημόσια τι έχει ζητήσει από τον ΔΗΣΥ και ότι ο ΔΗΣΥ έχει αποδεκτεί το ΠΟΛΥ συγκεκριμένο του αίτημα "με την εξαίρεση" όπως μας είπε "κάποιων βουλευτών του κόμματος που έχουν συμφέρον να στηρίξουν τις τράπεζες" και ας αναμένουμε την τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Δεν μιλώ αυθαίρετα φίλε ανεξάρτητε και δεν θα ήμουν ασφαλώς τόσο ανόητος να απευθύνω μια τέτοια πρόκληση αν δεν ήμουν καλά πληροφορημένος για το τι έχει συμβει...Δυστυχώς περισσότερο δεν μπορώ να επεκταθώ...
Παρατηρητής on 31/01/2012
Το πιο πάνω σχόλιο είναι δικό μου. Επιπρόσθετα θα ήθελα να παροτρύνω όσους έσπευσαν να υποστηρίξουν την "αξιοπιστεία" Ολύμπιου, να ρωτήσουν να μάθουν ποια ήταν η αντίδραση και συμπεριφορά του Ολύμπιου προς τους βουλευτές του ΔΗΣΥ που απέρριψαν την συγκεκριμένη απαίτηση Ολύμπιου "γιατί είχαν συμφέροντα με τις τράπεζες". Για να κερδίζουμε όμως χρόνο, θα σας ενημερώσω εγώ: όταν λοιπόν απορρίφθηκε το αίτημα Ολύμπιου και από τους βουλευτές που προηγουμένως υποστήριζε ο Ολύμπιος γιατί είχαν την ίδια γραμμή με αυτόν στο κυπριακό, πήγε και υποστήριξε, ως "αντίποινα", τον Χρίστο Κληρίδη, ο οποίος ως γνωστόν είχε ακριβώς την αντίθετη άποψη στο Κυπριακό με τον Ολύμπιο, την άποψη που ο Ολύμπιος επέκρινε προηγουμένως με πάθος. Μια ματιά στο profile του Ολύμπιου στο facebook επιβεβαιώνει τα όσα λέω...Και φυσικά ανάλογη "αντίποινα" είχε και η απόρριψη του ίδιου αιτήματος του Ολύμπιου από τον ορφανίδη, αυτά είναι γνωστά να μην τα επαναλαμβάνουμε...

Αυτά σε ότι αφορά την "αξιοπιστεία" και την "συνέπεια" Ολύμπιου....
Michael Olympios on 31/01/2012
Προς Παρατηρητή

Οι θέσεις του ΠΑΣΕΧΑ αναφορικά με το αίτημα (αν είναι όντως αυτό που αναφέρεσε) είναι γνωστές και καταγεγραμμένες. Θα εκπλαγής Παρατηρητή όταν δεις το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου αιτήματος και πως θα τοποθετηθούν τα κόμματα, περιλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ επί της συγκεκριμένης πρότασης νόμου. Λεπτομέρειες στην ώρα τους. Αν έχεις οποιαδήποτε άλλα στοιχεία από τις "αξιόπιστες" πηγές σου να τα αποκαλύψεις. Γνωρίζεις τι γίνεται αυτή τη στιγμή με το συγκεκριμένο αίτημα; Σε συμβουλεύω να ρωτήσεις τον Νίκο Αναστασιάδη να μάθεις.

Σε ποιό σημείο όμως της απάντησης μου διαφωνείς και τι έχεις να προσθέσεις συγκεκριμένα;

Γιατί δεν απαντάς αν πράγματι οι επενδυτές το 1999 ήταν θύματα χειραγώγισης των τραπεζών;

Γιατί δεν απαντάς γιατί οι τράπεζες δεν συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες της ΚΤ εκείνη την περίοδο και προχωρούσαν σε αλόγιστες δανειοδοτήσεις για αγορά των μετοχών τους από τον κόσμο, χωρίς να εξετάζουν καν τη δυνατότητα αποπληρωμής αυτών των δανείων ή τη ποιότητα των εξασφαλίσεων;

Έκαναν ή όχι χειραγώγιση των μετοχών τους οι τράπεζες η μια με την άλλη;

Όσο για τις βουλευτικές εκλογές έχω υποστηρίξει αυτούς που πίστευα ότι μπορούν να υπηρετήσουν καλύτερα το συμφέρον του τόπου, κατα τη δική μου άποψη και το κυπριακό δεν ήταν το μοναδικό μου κριτήριο. Με τον Χρίστο Κληρίδη είμαστε φίλοι και συνεργάτες και συναναστρέφομε μαζί του όπως και με πολιτικούς άλλων κομμάτων. Το συμπέρασμα σου είναι εντελώς αυθαίρετο ότι τον υποστήριξα τάχα από αντίδραση προς άλλους. Ξέχασες να αναφέρεις τον Πρόδρομο Προδρόμου...όμως αυτό θα χαλούσε τη συκοφαντία σου.

Η αλήθεια όμως Παρατηρητή είναι φοβάσε να απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματα που θέτει η κοινωνία. Οι συνέπειες της ανεπάρκειας της ΚΤ και του Αθανάσιου Ορφανίδη οδήγουν χιλιάδες πολίτες στην ανεργία και την ανέχεια. Ακόμα, χιλιάδες επενδυτές των τραπεζών έχασαν δισεκατομμύρια σε ένα χρόνο διότι η ΚΤ και ο κ. Ορφανίδης κοιμόνταν στο τιμόνι.

Τι έκανε η ΚΤ και ο Αθανάσιος Ορφανίδης για να προστατέψουν το τραπεζικό σύστημα από τις λανθασμένες ή και κερδοσκοπικές ενέργειες των τραπεζών;

Εφάρμοσαν οι τράπεζες την εγκύκλιο αναφορικά με τη διαχείριση του κινδύνου χώρας;

Τι έπραξε η ΚΤ τράπεζα για να διασφαλίση τη συμμόρφωση τους;

Ο κ. Ορφανίδης είχε ή όχι όλη την πληροφόριση και τον χρόνο για να προστατέψει τις τράπεζες από λανθασμένες ή κερδοσκοπικές ενέργειες των διοικήσεων τους;

Λαμβάνει ή όχι κάθε μήνα η ΚΤ λεπτομερή πληροφόριση αναφορικά με το ενεργητικό των τραπεζών;

Είναι αλήθεια ή όχι ότι ο Περι τραπεζικών εργασιών νόμος παρέχει τεράστιες εξουσίες στη ΚΤ, όπως περιορισμό της άδειας λειτουργίας των τραπεζών, ακόμα και ανάκλισή της στη περίπτωση που οι εποπτευόμενες τράπεζες δεν εφαρμόσουν τις όποιες υποδείξεις της ΚΤ;

Απάντα αυτά τα ερωτήματα Παρατηρητή αν μπορείς. Α...και κάτι άλλο. Θα σου ήμουν ευγνώμων αν μπορούσες να μας ενημερώσεις, αξιοποιόντας τις "έγκυρες" πηγές σου για τον μισθό και τα οφελήματα του Αθανάσιου Ορφανίδη. Όλα τα οφελήματα Παρατηρητή...εσύ ξέρεις έτσι; Αναμένουμε....ευχαριστώ.
Παρατηρητής on 31/01/2012
Ολύμπιε,
απλά απάντα χωρίς περιστροφές στα εξής απλά ερωτήματα: ζήτησες ή δεν ζήτησες να διαγραφεί το ΔΙΚΟ ΣΟΥ χρέος που είχες δημιουργήσει από τις σοφές επενδύσεις που έκανες στο Χρηματιστήριο ναι ή όχι? Είχες ή δεν είχες χρέος προσωπικό αυτού του είδους όταν έθεσες επιτακτικά αυτό το αίτημα(πρόσεξε, δεν ρωτώ αν έχεις σήμερα,ρωτώ αν είχες όταν έθεσες το αίτημα)? Είναι το αίτημα αυτό καθαρά συμφεροντολογικό ναι ή όχι? Μετά την απόρριψη του αιτήματος σου ακολούθησε στροφή 180 μοιρών έναντι του Ορφανίδη και όσων στο ΔΗΣΥ απέρριψαν το αίτημά σου ναι ή όχι? ...α ξέχασα, για όλα φταίνε οι κακές τράπεζες και "η απληστία τους"!!!

ΥΓ1: Δεν ξέρω αν εσύ αναφέρεσαι σε άλλα αιτήματα, μην ανησυχείς όμως, θα φροντίσω να ενημερωθώ αύριο και γι' αυτά και για την στάση που θα κρατήσει ο ΔΗΣΥ . ¨Οσον όμως αφορά το συγκεκριμένο σου αίτημα στο οποίο αναφέρομαι πιο πάνω, την απάντηση την έχεις ΉΔΗ πάρει Ολύμπιε και δεν σου άρεσε καθόλου, μα καθόλου!

ΥΓ2: να απαντήσω λες στα "βασανιστικά ερωτήματα που θέτει η κοινωνία για τον Ορφανίδη". Μα καλά, έχεις χάσει φαίνεται εντελώς επαφή με την πραγματικότητα. Εσύ είσαι η κοινωνία και η γνωστή ετερόκλητη παρέα (με κοινά συμφέροντα επί του προκειμένου)που πολεμά τον Ορφανίδη? Πάντως Ολύμπιε, και σε διαβεβαιώ ότι έχω πάρει την άδεια του Αναπληρωτής Προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου για να το πω αυτό γιατί δεν μπορώ ασφαλώς να μιλώ αυθαίρετα εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο ΔΗΣΥ στηρίζει τον Ορφανίδη 100% είτε σου αρέσει είτε όχι. Και "ο Αβέρωφ, (όπως επι λέξη μου δήλωσε και μου έδωσε την άδεια να μεταφέρω εδώ) ώσπου είναι στα πολιτικά δρώμενα θα είναι πάντα δίπλα στους σωστούς ανθρώπους. Και ο Αθανάσιος Ορφανίδης είναι ο πιο σωστός και ικανός από όλους." Αν δεν με πιστευεις Ολύμπιε, δεν έχεις παρά να τον ρωτήσεις. Και αν δεν σου αρέσει αυτή η παράταξη, κανένας ασφαλώς δεν σε κρατά με το ζόρι, είσαι ασφαλώς ευπρόσδεκτος να μείνεις, είσαι όμως και ελεύθερος να μετακομίσεις στο ΑΚΕΛ, στην "κοινωνία" δηλαδή και στην γνωστή παρέα "που απαιτά απαντήσεις από τον Ορφανίδη".

ΥΓ3: Λες, σε άλλο σου σχόλιο προς εμένα, πως ο "Ορφανίδης παρέλαβε τράπεζες και θα παραδώσει περίπτερα". Καλά ολύμπιε, εγώ εισηγούμαι να αναλάβεις εσύ τα περίπτερα και να τα επενδύσεις στο χρηματιστήριο για να ξαναγίνουν τράπεζες.Ξέρεις εσύ.Τι λες??

Αναμένουμε...ευχαριστώ.
Michael Olympios on 01/02/2012
Παρατηρητή

Από την πολλή στήριξη που παίρνει ο Αθανάσιος Ορφανίδης από τη βουλή, άλλαξε δέκα χρώματα όταν τον ρωτούσε ο Μάριος Μαυρίδης για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος στη βουλή...ή μήπως δεν ήσουν στην αίθουσα; Η πρόβλεψή μου ήταν σωστή...δεν μπορείς να απαντήσεις ούτε μια ερώτηση που σου έχω υποβάλει, προφανώς γιατί ούτε ξέρεις, ούτε θέλεις ούτε μπορείς να απαντήσεις. Η αλήθεια γύρο από τις ερωτήσεις που σου έχω υποβάλει είναι σκληρή και δεν την αντέχεις...όχι μόνο εσύ αλλά και όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ευθύνονται για την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα. Σε διαβεβαιώ όμως ότι η αλήθεια θα λάμψει σε μερικούς μήνες. Άραγε θα βρίσκεσαι στη Κύπρο όμως;
Michael Olympios on 01/02/2012
Παρατηρητή

Έχω αναφερθεί ξανά στις συκοφαντίες σου και το επαναλαμβάνω και τώρα ότι ποτέ δεν δημιούργησα επενδυτικά χρέη αλλά ούτε καν μέλος της οικογένειάς μου. Σε προκαλώ να δώσεις στοιχεία στη δημοσιότητα διαφορετικά θα αποδείξεις αυτό που πραγματικά είσαι.

Για χάρην της αλήθειας να πω ότι η ρύθμιση των επενδυτικών χρεών του 1999 ήταν μια πάγια απαίτηση του ΠΑΣΕΧΑ. Μάλιστα δε, στο προεκλογικό πρόγραμά του ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε κάνει λόγο και για παραχώριση νομικής αρωγής προς τους επενδυτές.
Παρατηρητής on 02/02/2012
Ολύμπιε,
το θέμα είναι πολύ απλό για να τελιώνουμε γιατί έχουμε και άλλα σοβαρα πράγματα να ασχοληθούμε: ότι είχες να πεις το έχεις πει, και εγώ το ίδιο. Αυτοί που εμπλέκονται άμεσα γνωρίζουν πολύ καλά τι ζήτησες και τι δεν ζήτησες και αν λεώ εγώ ή εσύ την αλήθεια και αν είχες ή δεν είχες προσωπικά επενδυτικά δάνεια και τι ακριβώς απαιτούσες...Και στον Συναγερμό σε έχουν μάθει πλεον πάρα πολύ καλά, αυτό που είναι όμως και δική τους και δική μου απορία είναι γιατί άργησαν τόσο να καταλάβουν με τι κατάσταση είχαν να κάνουν...δεν πειράζει, κάλιο αργά παρά ποτέ...η αποκάλυψη έγινε σε όλο της το μεγαλείο!

ΥΓ:Γιατί δεν τολμάς να σχολιάσεις την στήριξη-στη βάση αρχών- Αβέρωφ ΚΑΙ Αναστασιάδη προς τον Αθανάσιο Ορφανίδη? Οσον αφορά τον κ. Μαυρίδη του οποίου αυθαίρετα διαστρεβλώνεις τις θέσεις, έχω πληροφορηθεί απο αξιόπιστες πηγές πως αυτό που προσπαθούσε ο άνθρωπος με τις ερωτήσεις του δεν είναι να επιτεθεί στον Ορφανίδη αλλά αντίθετα να του δώσει την ευκαιρία να αναδείξει την πανευρωπαική πολιτική που ίσχυε σε σχέση με την αξιολόγηση των ομολόγων των χωρών μελών της ευρωζώνης και να αναδείξει τους περιορισμούς στους οποίους υπόκειται η Κεντρική Τράπεζα σε ότι αφορά την επενδυτική πολιτική των τραπεζών σε σχέση με τα ομόλογα αυτά.

Αντί όμως να αναφέρεσαι σε χρώματα που δήθεν άλλαξε ο Ορφανίδης, γιατί δεν μας λες(όχι σε εμάς, εμείς ξέρουμε καλα αλλά στους υπόλοιπους που πιθανώς να μην γνωρίζουν) πόσα κομματικά χρώματα άλλαξες εσύ μέχρι-κακώς- να καταλείξεις στον ΔΗΣΥ? Και πόσα χρώματα θα αλλάξεις ακόμα στο μέλλον?
Michael Olympios on 02/02/2012
Παρατηρητή

Όχι μόνο δεν απάντησες κανένα από τα ερωτήματα που σου έχω θέσει αλλά καταφεύγεις σε ψέματα, διαστρευλώσεις και συκοφαντίες, εκμεταλλευόμενος την ανωνυμία σου. Φέρε στοιχεία και να μιλήσουμε.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης αν είχε το θάρρος να απαντήσει κάποια από τα ερωτήματα αυτά θα το έκανε δημόσια όταν τον προκάλεσα στη βουλή. Σιώπησε για να μην γίνει περισσότερο ρεζίλι....

Μήπως έσπευσε κανείς να τον υπερασπιστεί όταν τον κατηγόρησα στην συνεδρία της Επ. Οικονομικών; Άκουσες κανένα να αμφισβητήσει αυτά που του καταλόγισα (δημόσια και όχι ανώνυμα όπως εδώ);

Αυτά που ανάφερα για τον Μαυρίδη μου τα είπε ο ίδιος ο Μάριος Μαυρίδης ενώ για τα χρώματα που άλλαξε ο Ορφανίδης κάποιοι που κάθονταν απέναντι του...ξέρεις εσύ. Τι συμπεριφορά όμως να αναμένει κανείς από κάποιον "κολλητό" του Ορφανίδη.
Taylor on 03/02/2012
Paratiriti, I know from sources that are very accurate within Synagermos, that Mavrides did not want to give a chance to Orphanides to explain what happens in europe with regard sovereign bonds, as you inadvertently say here. Mavrides' question was indirectly getting at the lack of EU wide banking rules, about how to deal with Government bonds (for Financial stability purposes NOT for Monetary policy!) and on the other hand the existence of NATIONAL CYPRIOT BANKING LAW that also includes actions on country and concentration risk that Dr O obviously IGNORED...He just did not want to press Dr O too much as Synagermos thought this would get Akel of the hook...
See the truth not ur version of the truth that suits you and the Orphanides die hards...
ανεξάρτητος on 31/01/2012
Προς παρατηρητή:

Ο κ. Ολύμπιιος σου απάντησε τις ερωτήσεις σου και με μεγάλη λεπτομέρεια αλλά εσύ δεν απάντησες τις δικές μου.

Επαναλαμβάνω:
Τι πρέπει να κάνει η ΚΤΚ όταν οι τράπεζες βάζουν τρικλοποδιά στην ελευθερία του λόγου; Η μήπως είναι την τραπεζοκρατία που πράγματι υποστηρίζεις και όχι τη δημοκρατία;

Και αφού μας έχεις παραπέμψει και στο facebook πρέπει να σου ομολογήσω ότι δεν έχω βρεί τίποτε εκεί που να μειώνει την αξιοπιστία του κ. Ολύμπιου.

Εκείνο που ανακάλυψα - άκουσων άκουσων - δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα γιά την αξιοπιστία του παρατηρητή. Σύμφωνα με το προφίλ paratiritis sxoliastis στο facebook ο παρατηρητής γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1974 (τι άλλο άραγε μου θυμίζει αυτή η ημερομηνία;) Είναι δικό σου αυτό το προφίλ παρατηρητή, έτσι δηλαδη γιά να σου στέλλουμε και τις ευχές μας κάθε 15 Ιουλίου; Και, γιατί όχι, να στήνουμε και πανηγύρια και σούβλες;
Παρατηρητής on 01/02/2012
Ανεξάρτητε,
είναι πραγματικό πολύ αστείο αυτό που λες,άν έχετε φτάσει σε αυτό το σημείο να δημiουργήσετε και profile sto facebook με το όνομα "paratiritis sxoliastis" φαντάζομαι για τι άλλο ειστε ικανοί αγαπητέ ανεξάρτητε.Η λάσπη στο μεγαλείο της!
ανεξάρτητος on 01/02/2012
χαίρομαι που δεν είσε εσύ, αλλά αυτός που το δημιούργησε σίγουρα μάλλον δεν τα έχει 400.
Παρατηρητής on 01/02/2012
Ανεξάρτητε,το "μαλλον" δεν τα έχει 400 είναι understatement :-) Πήγα τώρα και ειδα το συγκεκριμένο profile. Από ότι είδα αυτό το profile δεν έγινε τώρα, οπότε και εγώ αποσύρω αυτό που υποψιάστηκα προς στιγμής πως το δημιουργήσατε εσείς για να πείτε ότι είναι δικό μου.
ανεξάρτητος on 01/02/2012
χαίρομαι που λύθηκε αυτή η παρεξήγηση μεταξύ μας, αλλά επειδή μιλάς σε πληθυντικό ελπίζω να είναι απλά από ευγένεια προς εμένα, γιατί δεν ανήκω σε οργανωμένο γκρούπ εναντίον σου :)
ανεξάρτητος on 01/02/2012
παρατηρητή,

η παρεξήγηση γιά το προφίλ στο fb μπορεί να λύθηκε αλλά αναμένω ακόμη απάντηση στα σοβαρά ερωτήματα που έθεσα πιό πάνω. Επαναλαμβάνω (γιά τρίτη φορά):

Τι πρέπει να κάνει η ΚΤΚ όταν οι τράπεζες βάζουν τρικλοποδιά στην ελευθερία του λόγου; Η μήπως είναι την τραπεζοκρατία που πράγματι υποστηρίζεις και όχι τη δημοκρατία;
Παρατηρητής on 01/02/2012
Και εγώ χαίρομαι, η παρεξήγηση έχει λήξει :-)
Παρατηρητής on 01/02/2012
Εμείς οι δύο τουλάχιστον φίλε ανεξάρτητε διαθέτουμε και χιούμορ και δεν κρατάμε κακία. Σε αντίθεση με τον φίλο μας τον Taylor που γίνεται πυρ και μανία με το παραμικρό :-)
Παρατηρητής on 02/02/2012
Ανεξάρτητε,
όταν μιλάς για τρικλοποδιά στην ελέυθερία του λόγου αναφέρεσαι, από ότι αντιλαμβάνομαι, στα πρόσφατα νέα σενάρια συνομωσίας και επιστημονικής φαντασίας του Taylor και του Ολύμπιου σωστά? Τα οποία εχω ηδη σχολιάσει. Επομένως?
Taylor on 02/02/2012
I think he means the bad regulatory record of Orphanides that you AGAIN do not answer do you know the existence of country and concentration risk "egkiklioi" that Dr O failed to apply?? The science fiction you say of the Black Swan column and Politis is true A FACT and it is from many sources that I have verified the existence of the the coup of the 3 technocrats including yours truly Dr O PhD (MIT)
Taylor on 31/01/2012
How are you Paratiriti privy to such info???
Even if what you say is true, it does not support your argument, that Orphanides regulated well the Cypriot banks. This is just a side issue, used to cloud the judgement of people on this blog and deflect their attention from the real problem in hand, your hero Dr O started his tenure as chief regulator/governor with a healthy banking system in 2007 and he is ending his tenure 30th April 2012, with the two big banks in the doldrums, from their investments in GGB's i.e to the most dangerous bonds in the world (that Dr O still thinks should have no haircut, just to protect himself, not for principled reasons, how are the Greek taxpayers going to go back on a sustainable footing??) and the big 2 are losing deposits to Co-Ops and are bracing themselves for massive writedowns from Non Performing Loans, chiefly in Greece but also in Cyprus, it is also a common secret that NPL's in Cyprus at the reported 8-12% are underestimated, as the rule at the CBC says the ones that are fully collateralised can be classed as "performing" even though they are more than 90 days past due! As such if your hero, had more transparent processes, these NPL's would skyrocket to minimum 16-17% which is the threshold for a banking crisis, as per the Reinhardt and Rogoff book, yet all your hero cares about is fiscal hawkishness and austerity, these banking problems are of course not solved via "fiscal space" so the taxpayer pays for the rich bank execs to continue paying themselves undeserved bonuses and crashing the banks with other people's money, we do not want a bankocracy US style, where Greenspan's Fed was "captured" (see definition of regulatory capture) by the banks we want a true democracy. Dr O should have prudentially regulated strictly back in 2007 and 2008 when the going was still good, now it is too late, this is Cyprus major economic problem in a nutshell, everything else is cheap talk.
Παρατηρητής on 31/01/2012
Taylor,
μετά την παταγώδη σου αποτυχία να στηρίξεις τα επιχειρήματά σου στα όσα ισχυρίζεται ο Ολύμπιος και στις θεωρίες σου για πραξικοπήματα που οργάνωνε ο Βασιλείου εναντίον Χριστόφια, πάλι θυμώνεις και πάλι χάνεις την ψυχραιμία σου. Σίγουρα θα σκαρφιστείς και πάλι καμιά νέα θεωρία συνoμωσίας. Mήπως αυτή την φορά θα εμπλέκονται και εξωγήνοι στην προσπάθεια "of Paratiritis and the known gang of his die hard supporters" to....soil your name?? :-)
Taylor on 02/02/2012
You do not answer Anexartitos, Mr Olymbios Kax and my questions about the shortcomings of DR O in regulating banks, instead you try to soil Mr Olymbios everyone can judge if you can answer the questions we pose you or not, obviously you cannot so you must agree that Dr took a healthy banking system in 2007 and destroyed it.
καχ on 31/01/2012
Σημασία έχει αν ότι γράφει ο καθένας μας είναι η αλήθεια και όχι τα κίνητρα.Είναι αυτονόητον ότι αν ξέρω κάτι αρνητικόν για κάποιον φίλον μου δεν θα το πώ.Από την άλλην αν εκφραστώ αρνητικά για κάποιον με τον οποίον έχω διαφορές δεν σημαίνει κατ ανάγκην ότι είναι ψέματα η υπερβολές.Οι τραπεζίτες με τα λεφτά των καταθετών πλέον, με διαφημίσεις,χορηγίες ,δάνεια ,προαγωγές κλπ επηρεάζουν πολλούς σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας.
Δεν είναι εύκολο ο όποιος Διοικητής να τα βάλει με τους τραπεζίτες.Ίσως να μην ήταν τώρα Διοικητής ο Ορφανίδης αν ο προκάτοχος του δεν τα έβαζε με τράπεζαν και οδηγούσε σε παραίτηση πανίσχυρο Διοικητικό Σύμβουλο που είναι τώρα πολύ στην επικαιρότητα.Γι αυτό επανειλημμένα σχολίασα την εποπτεία της Κεντρικής όπως την βλέπω έχοντας όμως πλήρη συναίσθηση ότι και ο επόμενος,αν δεν είναι ο ίδιος,δύσκολα θα τολμήσει να τα βάλει με τους τραπεζίτες.Αυτοί που ακούστηκαν για αντικαταστάτες προέρχονται από τράπεζα ενώ αυτοί που ανέφερε ο Taylor εκτός από ότι δεν ξέρουμε αν δέχονται να έρθουν ,κι αν ακόμα υποθέσουμε ότι τολμούν να έρθουν σε αντιπαράθεση ο ένας είναι ακαδημαικός και θα χρειαστεί καιρό να καταλάβει τι γίνεται ενώ ο δεύτερος έχει και αυτός σχέση με τράπεζα,όπου εργαζόταν η γυναίκα του.Πιό βασικό από το ποιός θα είναι Διοικητής είναι η Κεντρική να τολμήσει να χρησιμοποιήσει τις τεράστιες δυνάμεις της ,να μπούν στο Συμβούλιο άτομα με κύρος και εμπειρίες που να μπορούν να συνεισφέρουν και να γίνει μιά συλλογική προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα.Η ωραιοποίηση των καταστάσεων έφαγε τον πρώην Υπουργό Οικονομικών αλλά συνεχίζει να γίνεται από όλους ως αναφορά τις τραπεζες για τον απλούστατο λόγο ότι όλοι φοβούνται τους τραπεζίτες.Όταν έλεγε ότι η οικονομία πάει καλά τον έλγαν ψεύτη.Τώρα που οι τράπεζες έχουν προβλήματα και όλοι λέγουν ότι είναι ισχυρές,μετα από 3 δις εγγυήσεις τα οποία επεβλήθησαν στην Κυβέρνηση παρά τις διαφωνίες του Υπουργείου και τις εγγυήσεις καταθέσεων δεν ακούω κανένα να αποκαλεί ψεύτές όλους εκείνους που μας έλεγαν πόσο δυνατές είναι οι τράπεζες.
Taylor on 01/02/2012
It does indeed take "guts" to be a proper regulator and not be "captured" by the bank execs-i.e. start believing that what is good for the bank execs, is also good for the country/taxpayer. It is obvious that either for ideological reasons or for other reasons Dr O did not have the guts to stand up to the bank execs he regulated, especially those of a large bank that now back him for re-appointed he did of course have a spat with a now resigned foreign exec. Christodoulou was much better at this aspect of regulation than Dr O...
andreas georgiou on 01/02/2012
Παρατηρητή, ευχαριστούμε για τις αποκαλύψεις σου, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, τώρα εξηγούνται τα πάντα όσων αφορά την αστήρικτη κριτική εναντίον του κ.Ορφανίδη.
Παρατηρητής on 01/02/2012
Φίλε Αντρέα,
σε ευχαριστώ, να σου πω όμως πως αυτά που αποκαλύπτω είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών που πραγματικά συμβαίνουν και των πραγματικών κινήτρων που κρύβονται πίσω από τον πόλεμο εναντίον Ορφανίδη. Αλλά δυστυχώς δεν μπορώ για την ώρα να πω περισσότερα...Όσα είπα ελπίζω να ήταν αρκούντως ενδεικτικά...
Taylor on 01/02/2012
Andrea Georgiou how do you judge Dr Orphanides regulatory oversight of our banks? I guess you think it was successful?
Παρατηρητής on 02/02/2012
Taylor,
ακόμα δεν έχεις καταλαβει ότι δεν έχει τόση σημασία ούτε πως εσύ κρίνεις την εποπτεία Ορφανίδη, ούτε εγώ, ούτε ο Ανδρέας Γεωργίου. Μεγαλύτερη σημασία έχει πως την κρίνει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης και των πολιτικών σχηματισμών της χώρας, η βουλή και οι γνωστοί-διακεκριμένοι οικονομολόγοι και τεχνοκράτες της χώρας. Και η πλειοψηφία αγαπητέ Taylor κρίνει ότι ο Ορφανίδης, πολύ σωστά εκτέλεσε και εκτελεί τα καθήκοντα του με βάση τους εποπτικούς κανόνες που ίσχυαν και με αυτούς που ισχύουν σήμερα. Αν εσύ έχεις αντίθετη άποψή έχεις ασφαλώς κάθε δικαίωμα να την εκφράζεις, δεν έχεις όμως δικαίωμα να επιμένεις συνέχεια να επιβάλεις αυτή την άποψη και στην πλειοψηφία και να θυμώνεις κιόλας και να φτάνεις στο σημείο να εκτοξεύεις απειλές επειδή η άποψη σου δεν μπορεί να μετατραπεί σε...νόμο του κράτους.

Όπως πολύ εύστοχα έγραψε σήμερα και η δημοσιογράφος Χ. Χατζηδημητρίου στον Φιλελεύθερο : "Ευτυχώς τα γκούλαγκ αποτελούν ιστορία"!
Taylor on 03/02/2012
You still have not read the Cyprus Constitution, irrespective of what you, Nicholas, Averof or Thanasis himself think it is only the Cypriot president that will decide on who will be appointed as New governor come 1st May 2012. Are you Para after writing nasty things about the current president, prepared to take those back and start doing what people in Cyprus do to earn re-appointment for your hero????
Παρατηρητής on 04/02/2012
Μια απορία Taylor: Τον Κ. Χριστόφια, (και μαζί του εσένα και την γνωστή παρέα) ποιος θα τον ....επαναδιορίσει το 2013?
vegetarian on 03/02/2012
Εκάνατε και δημοσκοπήσεις κ. παρατηρητή και γνωρίζετε τι πιστεύει η πλειοψηφία γιά τον κ. Ορφανίδη;
καχ on 01/02/2012
Φίλε Αντρέα Γεωργίου
Που βλέπεις αστήρικτη κριτική για τον Ορφανίδη?Αν έχει έναν άνθρωπο σε όλην την Κύπρο που είναι σχεδόν στο απυρόβλητο είναι ο Διοικητής της Κεντρικής.Όλοι οι άλλοι έχουν γίνει "αθλητοπρεπείς"και δέχονται την κριτική σαν αναγκαίο κακό του αξιώματος τους.Αρκεί να μπείς σε διάφορες ιστοσελίδες να διαβάσεις τι καταλογίζουν σε πολιτικούς και άλλα δημόσια πρόσωπα και κανένας δεν διαμαρτύρεται.
Προσωπικά ούτε κρύο ούτε ζέστη ποιός θα είναι ο επόμενος Διοικητής,να μην σου πω ότι προτιμώ να μην υπάρξει αλλαγή τώρα που άρχισε να μπαίνει στο πνεύμα.Αλλά είναι αδύνατον να μην θεωρήσω ότι έκαμε ακριβώς τα ίδια λάθη με τον Υπουργό Οικονομικών.Ο ένας ωραιοποιούσε την κατάσταση των δημοσιονομικών ,ο άλλος των τραπεζών και των Ελληνικών ομολόγων.Ο ένας θεωρείται αποτυχημένος ο άλλος ηρωοποιείται από μιά μερίδα που παραβλέπει ότι ήταν απλός θεατής αντί αυστηρός επόπτης τραπεζιτών.Δύο μέτρα και δύο σταθμά.Τελευταία βεβαίως άρχισε να παρεμβαίνει με κυριότερη την περίπτωση της Λαικής και τον διορισμό Σαρρή.Τώρα πρέπει να βρεί ακόμα ένα Σαρρή....
Ότι ορισμένοι έχουν συμφέροντα να αλλάξει η να μείνει ο ίδιος Διοικητής σίγουρα δεν αντιλέγω αλλά είναι φυσικό.Γι αυτό είναι καλό να κρατούμε τους τόνους χαμηλούς και να μην υπάρχουν αχρείαστες προστριβές. Να είσαι σίγουρος ότι και τον καινούργιο (η τον ίδιο )πάλι θα τον κριτικάρουμε αν δεν τολμήσει να τα βάλει με το τραπεζικό κατεστημένο στην επόμενη θητεία.
Παρατηρητής on 02/02/2012
Φίλε ΚΑΧ,
φαντάζομαι ο Αντρέας αναφέρεται στην κριτική που γίνεται εδώ σε αυτό το Blog από τον Taylor, τον Ολύμπιο κλπ. Όντως, εκτός των ατόμων αυτών και της γνωστής παρέας στην οποία αναφέρομαι συχνά, όχι μόνο δεν γίνεται κριτική αλλά επαινείται ο Ορφανίδης από την πλειοψηφία κοινής γνώμης και κομμάτων για τον τρόπο που εκτελεί τα καθήκοντά του. Επομένως δεν είναι επειδή ο Ορφανίδης είναι στο απυρόβλητο και δεν γίνεται κριτική σε μεγάλο βαθμό, είναι επειδή απλούστατα όλος αυτός ο κόσμος συμφωνεί μαζί του.

Επίσης, επειδή μιλάς για διαμαρτυρία όταν γίνεται κριτική κατά Ορφανίδη, να σε διαβεβαιώσω ότι καμία διαμαρτυρία δεν γίνεται και εγώ π.χ που στηρίζω τις θέσεις Ορφανίδη δεν διαμαρτύρομαι γιατί υπάρχει αυτή η έστω μειοψηφική κριτική που είναι καλοδεχούμενη. Απλά απαντώ και έχω δικαίωμα, με επιχειρήματα να στηρίξω αυτό που θεωρώ ως σωστό κατά την γνώμη μου και να αποκαλύψω, εκεί που πιστεύω πως υπάρχουν, αλλότρια κίνητρα για την κριτική που γίνεται.

Τέλος, με την θέση σου ότι " είναι καλό να κρατούμε τους τόνους χαμηλούς και να μην υπάρχουν αχρείαστες προστριβές, συμφωνώ απόλυτα και δέχομαι αν θέλεις και εγώ ως αυτοκριτική, μερίδιο ευθύνης στην όξυνση που μπορεί κάποτε να έχουμε σε αυτόν εδώ τον διάλογο...κάποτε όμως αυτό είναι αναπόφευκτο..εγώ πάντως δεν κρατώ κακία σε κανένα και ούτε ασφαλώς στον φίλο μου τον Taylor :-)
Michael Olympios on 02/02/2012
Συμφωνώ ΚΑΧ...εκτός από τη θέση ότι "ούτε κρύο ούτε ζέστη". Διότι αν συμφωνούμε ότι ο Αθανάσιος Ορφανίδης έκανε τα δικά του λάθη (τα οποία δεν παραδέχεται) τότε γιατί να επαναδιοριστεί. Είναι σαν να λέμε να διοριστεί ξανά ο Σταυράκης για να διορθώσει και αυτός τα δικά του λάθη. Πιστεύω ότι ο επόμενος διοικητής θα πρέπει να είναι άνθρωπος με ακεραιότητα χαρακτήρα, με πολύ καλή γνώση του αντικειμένου, να μην προέρχετε από τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, να διαθέτει όμως εμπειρία, διεθνή αναγνώριση και βεβαίως μια διαφορετική φιλοσοφία από τον Ορφανίδη, τόσο ως επόπτης όσο και ως manager.
καχ on 02/02/2012
Παρατηρητή και Μιχάλη
Κατ αρχήν πρέπει να πω ότι δεν κατάλαβα ακριβώς ποιά είναι η διαφορά σας αφού και οι δύο αναφέρεστε σε γεγονότα που δεν γνωρίζουμε οι υπόλοιποι,έστω και αν καταλαβαίνουμε περίπου.Η γνώμη μου που είπα και πιό πάνω ότι μόνο δικαστήρια μπορούν να κοντράρουν τους τραπεζίτες.Βουλή κλπ ότι και αν λέγουν, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα θα υποστηρίξουν τους τραπεζίτες.Όλη η προσπάθεια για δικαίωση σε διαφορές με τράπεζες πρέπει να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση συμβουλών από το εξωτερικό και καλών Κύπριων δικηγόρων.Εκεί έχουν υπεροπλίαν οι τράπεζες.Όπως στην Τουρκία κάνει κουμάντο το βαθύ κράτος ,ο στρατός, στην Κύπρο κάμνουν κουμάντο οι τραπεζίτες.Αν οι εφημερίδες δεν προβάλλουν τις θέσεις σου Μιχάλη δεν είναι για χατήρι του Ορφανίδη αλλά των τραπεζών που πληρώνουν τις διαφημίσεις .
Τώρα για τον επόμενο Διοικητή η ερώτηση μου Μιχάλη που θα βρεθεί άνθρωπος με όλα τα προσόντα που αναφέρεις?Πως θα έχει καλή γνώση του αντικειμένου για σκοπούς εποπτείας και να μην έχει σχέση με τράπεζα?Ακαδημαικούς βρίσκεις ,ανέφερε και ο Taylor τον Κωνσταντινίδη?Πόσο καιρό θα κάμει αυτός να μάθει?Το κυριότερο πρόβλημα που βλέπω με ακαδημαικούς είναι συνηθισμένοι με βοηθούς στην έρευνα που τους μαζεύουν τα στοιχεία που είναι πάντα σωστά και έρχονται εδώ που όλα σχεδόν είναι ψεύτικα.Μέχρι να καταλάβουν τι γίνεται περνούν χρόνια.Επίσης από το προστατευμένο πανεπιστημιακό περιβάλλον βρίσκονται αντιμέτωποι με κατεστημένα,διαφθορά κλπ.Η προσαρμογή είναι πολύ δύσκολη,οπότε ο επόμενοςποιός θα είναι?Διότι όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή την στιγμή η επιλογή είναι μεταξύ του Σταυράκη που προβάλλει φαβορί και του Ορφανίδη.Σημασία δεν έχει τι νομίζουμε εμείς και όλοι οι υπόλοιποι αλλά μόνον ο Πρόεδρος. Γι αυτό ανέφερα ότι είμαι ουδέτερος αν μείνει η όχι ο Ορφανίδης .Αν είναι να έρθει κάποιος όπως τον περιγράφει ο Μιχάλης που εγώ δεν ξερω ποιός μπορεί να είναι , καλοδεχούμενος.Αν είναι όμως να γίνει διορισμός κάποιου κομματόσκυλλου η γλείφτη προτιμώ αυτόν που έχουμε που τον ξέρουμε και τουλάχιστον έχει κύρος και πρόσβάσεις στο εξωτερικό.
Παρατηρητής on 03/02/2012
Φίλε Καχ,
σε διαβεβαιώ ότι όσα έχω καταγγείλει αναφορικά με τα κίνητρα συγκεκριμένου ατόμου στην κριτική που ασκει κατά Ορφανίδη, είναι η αλήθεια και τίποτα παραπάνω...σε παροτρύνω, αν έχεις οποιαδήποτε πρόσβαση στους πολιτικούς παράγοντες τους οποίους ανάφερα και στους οποίους το συγκεκριμένο άτομο έθεσε θεμα απομείωσης...του προσωπικού του χρέους. να φροντίσεις να πληροφορηθείς και να μάθεις ακριβώς τι είχε γίνει...θα πάθεις την πλάκα σου φίλε για το σημείο στο οποίο έφτασε ο καιροσκοπισμός ορισμένων στην Κύπρο...
Taylor on 02/02/2012
From my many good sources I have learned that Drs Sarris and Orphanides trip to Abu Dhabi failed to persuade the Arabs to invest in MPopular bank however they are now activating plan B: selling the bank to RCB Russian Commercial Bank, already the Russians have ammased a stake of nearly 5%.
I also hear through the grapevine than Dr O is dying to stay on as governor and is doing his utmost to cling on. What he has managed to do is persuade Kazamias that the ECB wants only him as governor going forward and Kikis has been persuaded and is trying to sway the rest of Akel and Christofias.
Unfortunately both for Thanasis and Paratiritis it is neither the ECB that will dictate who the next governor will be nor the current MOF the decision rests solely in the hands of the current president as per the Cypriot constitution, this means that whatever lobbying Dr O uses even if he gets Draghi to phone Demetris and even if Kikis uses all his skill and tact Christofias has decided to appoint a truly world class person at the helm of the CBC that will please the ECB, Kikis and the Cypriot public.
Taylor on 03/02/2012
My under cover agents tell me that Dr O is back pedalling furiously desperately trying to cling on to his position. He was seen at the compass eating with an AKEL minister.
However despite what Paratiriti wants us to believe Averof's attack on the banks raising interests tell an opposite story. Both Orph and the bank execs are being abandoned by Synagermos
Michael Olympios on 07/02/2012
Πολύ σωστά Taylor. Όμως ο Αβέρωφ "δεν τον ρίχνει" που λέμε. Σίγουρα, η τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου για τα επιτόκια δεν προήλθε από τον συμβουλάτορά του στη ΚΤ. Ήταν μάλλον μια παρένθεση για να χαϊδέψει τ'αφτιά του κόσμου και των επιχειρηματιών.
Παρατηρητής on 04/02/2012
Taylor
γνωρίζεις τι πάει να πει..."παραίσθηση"? :-)