You are here

Δύσκολες αποφάσεις

01/03/2012
Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα είναι λίγο πολύ γνωστά, γι’ αυτό και δεν θα τα επαναλάβω.  Οι σημαντικές ζημιές που ανακοίνωσαν πρόσφατα η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος του συστημικού κινδύνου που πηγάζει από τον τραπεζικό τομέα, ένα θέμα με το οποίο είχα ασχοληθεί σε προηγούμενο μου άρθρο.

Πολλοί φταίνε για την τωρινή κατάσταση και είναι ανειλικρινείς (κατά τη γνώμη μου) όσοι κατηγορούν μόνο την μία ή την άλλη πλευρά.  Όλοι οι σχετικοί φορείς - οι διοικήσεις των τραπεζών, η Κεντρική Τράπεζα, καθώς και η ίδια η κυβέρνηση - έχουν συμβάλλει σε κάποιο βαθμό.  Σίγουρα δεν είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να αποδοθούν ευθύνες, αλλά είναι σημαντικό να γίνει μία δημόσια έρευνα στο προσεχές μέλλον για την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, όπως έχει γίνει σε χώρες όπως η Ελβετία (UBS), Ισλανδία, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο (Northern Rock και RBS).

Τι γίνεται τώρα; Η προθεσμία του Ιουνίου, την οποία επέβαλε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών για αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, ολοένα και πλησιάζει.  Σε αυτό το στάδιο δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι τράπεζες θα καταφέρουν να βρουν τους απαραίτητους επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση τους.  Είναι επίσης πιθανόν οι υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές να ζητήσουν την ανάληψη της διοίκησης των τραπεζών (δεδομένης της χαμηλής χρηματιστηριακής τους αξίας σε σχέση με τις ψηλές κεφαλαιακές τους ανάγκες) και ίσως και της στήριξης από το κράτος (π.χ. κυβερνητικές εγγυήσεις για επικάλυψη μελλοντικών ζημιών κλπ.) για να μειώσουν το ρίσκο τους.  Δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις πρέπει να παρθούν.

Τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μπορεί να είναι πρωτόγνωρα για την Κύπρο αλλά δεν είναι καινούργια παγκοσμίως.  Παρόμοιες καταστάσεις ήταν αρκετά συχνές στις χώρες στις οποίες δούλευα ενόσω ήμουνα στην Παγκόσμια Τράπεζα.  Φυσικά κανένας τότε δεν περίμενε ότι οι (λεγόμενες) αναπτυγμένες χώρες θα χρειάζονταν να ανατρέξουν στις εμπειρίες των αναπτυσσόμενων χωρών για μαθήματα διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων.  Μερικές από αυτές τις εμπειρίες και διδάγματα είναι χρήσιμα και για τις κυπριακές αρχές.

Πρώτο, το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προσλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ειδικούς σε θέματα τραπεζικής αναδιάρθρωσης.  Υπάρχει μεγάλη εμπειρία στο εξωτερικό σε αυτό τον τομέα (ιδίως μετά την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση) και είναι απαραίτητο οι εμπειρίες αυτές να αξιοποιηθούν κατάλληλα.  Λύσεις βασισμένες στις διαπροσωπικές σχέσεις (και περιορισμένες γνώσεις) μερικών μόνο ατόμων στην Κύπρο δεν θα είναι αποτελεσματικές για ένα τόσο πολυσύνθετο θέμα όσο ο τραπεζικός τομέας.

Δεύτερο, οι αρχές δεν πρέπει να θυσιάσουν τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία και ακεραιότητα του τραπεζικού τομέα προς το συμφέρον προσωρινών μπαλωμάτων.  Για παράδειγμα, είναι πιθανό κάποιοι υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές στις κυπριακές τράπεζες να προέρχονται από οργανισμούς και χώρες στις οποίες η διαφάνεια και εταιρική διακυβέρνηση δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη.  Η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να κάνει επαρκή έλεγχο της καταλληλότητας (fit-and-proper checks) όλων των πιθανών στρατηγικών επενδυτών και να επιβάλει αυστηρούς όρους στη μελλοντική δομή και διαχείριση των τραπεζών για να αποτρέψει τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.  Εάν δεν είναι ικανοποιημένη με τις απαντήσεις που θα λάβει σε αυτά τα θέματα, δεν πρέπει να διστάσει να απορρίψει τους επενδυτές έστω και εάν αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερο (βραχυπρόθεσμα) δημοσιονομικό κόστος.

Τρίτο, η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει επαρκώς τα συμφέροντα των φορολογούμενων εάν χρειαστεί τελικά να στηρίξει τις τράπεζες.  Η πλήρης και ανεξάρτητη εξέταση (due diligence) της χρηματοοικονομικής κατάστασης της τράπεζας και της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της πρέπει να λάβει χώρα πριν οποιανδήποτε στήριξη συμφωνηθεί, ώστε να αποφευχθεί η ανακάλυψη «μαύρων τρύπων» μετέπειτα.  Τυχόν μετοχική συμμετοχή της κυβέρνησης πρέπει να συνοδεύεται από το δικαίωμα ψήφου (που συνεπάγεται τη σημαντική μείωση της επιρροής των τωρινών μεγαλο-επενδυτών της τράπεζας) καθώς και από αυστηρότερους κανόνες λειτουργίας και δημόσιας διαφάνειας.  Ευθύνες πρέπει επίσης να αποδοθούν σε αυτούς (π.χ. μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ανώτερα στελέχη) που οδήγησαν την τράπεζα σε αυτή την κατάσταση.

Τέλος, η επιλογή του επόμενου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (στην περίπτωση που η θητεία του τωρινού διοικητή δεν ανανεωθεί) είναι κρίσιμης σημασίας, αφού το εν λόγω άτομο θα παίξει ίσως τον πιο καθοριστικό ρόλο για την επίλυση της κρίσης.  Είναι πιθανόν ο διοικητής να πρέπει να διαπραγματευθεί με τυχόν υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές στις τράπεζες, να συνεχίσει να προωθεί την αδιάλειπτη πρόσβαση σε χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και να πάρει επιπρόσθετα ρυθμιστικά μέτρα για να αποκαταστήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και ακεραιότητα του τραπεζικού τομέα.  Εκτός από κύρος και γνώσεις οικονομικών (κατά προτίμηση με εμπειρία στα χρηματοοικονομικά), το άτομο αυτό θα πρέπει ιδανικά να έχει πολιτικές δεξιότητες, τη δυνατότητα να κτίζει γέφυρες επικοινωνίας και συναίνεσης, αλλά επίσης και να παίρνει σκληρές αποφάσεις όταν χρειάζονται.

Οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν τους επόμενους μήνες πιθανό να καθορίσουν το μέλλον του τραπεζικού μας τομέα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.  Ας ελπίσουμε ότι οι σχετικοί φορείς αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτού του εγχειρήματος.

 Κώστας Στεφάνου

Ανώτερος Οικονομολόγος για Χρηματοοικονομικά Θέματα στην Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank).  Τα τελευταία χρόνια είναι με απόσπαση στο Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (Financial Stability Board) που έχει έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας.  Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι αυστηρά προσωπικές.
47 σχόλια
Taylor on 01/03/2012
A good article, I agree with almost all of it but disagree that responsibilities should not be dished out immediately to the following:
1. Existing boards and executives of the big two commercial banks.
2. The current Governor of the CBC and his head of Regulation and Supervision.
and any one else responsible should have ALREADY resigned as a matter of principle! They should have gone themselves BEFORE an inquiry this is what happens in modern European states.
Let me also disclose something obtained from info of personal friends of mine that work in the CBC which is eye popping. At times like these both the Financial Stability Dept and the Regulation and Supervision departments should be the most important and staffed accordingly. The Stability one is severly under staffed, on the other hand the Economic Research department is overstaffed with 30 people who have so much spare time that they are writing a book!!! on 50 years of the CBC, singing the praises of Dr O among other things. The new governor in 61 days will be faced with this distortion as well and will be forced to act to rectify this bad distribution of resources within the Central bank. He will also have as slogan "Cypriot Bank exigiansi" and will move swiftly with emphasis on this and much less on monetary policy.
Παρατηρητής on 01/03/2012
Taylor,
βλέπω ασχολείσαι και με διάφορα κουτσομπολιά που σου "μεταφέρουν οι φίλοι σου" από την ΚΤΚ. Θα ήταν όντως ενδιαφέρον να μάθουμε και για άλλα κουτσομπολιά που κυκλοφορούν, για το ποιοι για παράδειγμα "από τους φίλους σου" έχουν "αγανακτήσει" από το πάγωμα μισθών που ορθώς επιβλήθηκε και στην ΚΤΚ όπως και τον δημόσιο τομέα γιατί ασφαλώς όσοι δουλεύουν στην ΚΤΚ δεν είναι παιδιά ενός ανώτερου θεού (όπως μια μειοψηφία από αυτούς προκλητικότατα νομίζει) αλλά οφείλουν να υπόκεινται και αυτοί, ΚΥΡΙΩΣ ΑΥΤΟΙ ΩΣ ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΟΙ, στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας. Για την οποία πρώτος και καλύτερος έχει ήδη πληρώσει ο ιδιωτικός τομέας και μάλιστα σε ασυγκρίτως μεγαλύτερο βαθμό (ιδιωτικοί υπάλληλοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ). Αναμένουμε λοιπόν Taylor το σχόλιο σου και επί αυτού του θέματος...η μήπως "οι φιλοι σου" στην ΚΤΚ δεν είδαν ούτε άκουσαν τίποτε γι'αυτό το θέμα???
ανεξάρτητος on 01/03/2012
Γιάτι αγαπητέ παρατηρητή ασχολείσαι με τα κουτσομπολιά και δεν σχολιάζεις την ουσία του αρθρου του κ. Στεφάνου;
Κωνσταντίνος on 01/03/2012
Παρατηρώ ότι είσαι φανατικός υποστηριχτής του Διοικητή της Κεντρικής. Θέλω να σου επισημάνω ότι σχεδόν όλα τα κόμματα, άμεσα ή έστω έμμεσα έχουν ασκήσει κριτική στον Διοικητή, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα. Ακόμη και ο Αβ. Νεοφύτου, που μέχρι πριν μερικούς μήνες υποστήριζε τον Διοικητή, αναγκάστηκε μετά τις ζημιές μαμούθ των τραπεζών να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν ευθύνες στις διοικήσεις των τραπεζών.
Πιστεύει στα αλήθεια ότι ο έχουν ευθύνες μόνο οι διοικήσεις των τραπεζών και όχι ο Διοικητής? Ή μήπως τρελάθηκαν όλοι ξαφνικά και ο μόνος που έχει δίκαιο είναι ο Διοικητής?
Οι συνολικές ζημιές των τριών κυπριακών τραπεζών ξεπερνούν το 25% του ΑΕΠ της χώρας! Ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση?
Να επισημάνω επίσης ότι και στο άρθρο του ο κ. Στεφάνου σημειώνει ότι υπάρχουν ευθύνες.
Επιπρόσθετα, στην προτελευταία παράγραφο τονίζει ότι ο νέος Διοικητής της Κεντρικής (προφανώς τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης του υφιστάμενου, εκτός και αν δεν το κατάλαβες) πρέπει εκτός από κύρος και γνώσεις, να έχει πολιτικές δεξιότητες, τη δυνατότητα να κτίζει γέφυρες επικοινωνίας και συναίνεσης, αλλά και να παίρνει σκληρές αποφάσεις όταν χρειάζονται. Εσύ κρίνεις ότι ο υφιστάμενος Διοικητής έχει τη δυνατότητα να κτίζει γέφυρες επικοινωνίας και συναίνεσης και να πάρει σκληρές αποφάσεις όταν χρειάζονται? Εδώ άφησε τις τράπεζες να επεκτείνονται στην Ελλάδα, ακόμη και μετά που φάνηκε ξεκάθαρα ότι θα υποστούν ζημιές, επειδή λέει νομικά δεν μπορούσε να παρέμβει. Λες και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι ευθύνη του Πάπα της Ρώμης.
Κωνσταντίνος on 01/03/2012
Παρεμπιπτόντως, ευτυχώς που ο Διοικητής δεν κατάφερε τελικά να πιάσει και την εποπτεία του Συνεργατισμού, όπως διακαώς ήθελε. Γιατί αν έπαιρνε και την εποπτεία των ΣΠΙ και είχαμε και εκεί τις ζημιές που έχουμε στις τράπεζες, θα το είχαμε κλείσει το μαγαζί.
Παρατηρητής on 01/03/2012
Κωνσταντίνε,
μα τα όσα ανάφερα ως απάντηση στον Taylor πιο πάνω, δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με κανένα υφιστάμενο, πρώην ή μελλοντικό Διοικητή, έχουν να κάνουν με θέματα αρχής τα οποία προφανώς εσύ, όπως και ο ανεξάρτητος, δεν θέλετε να σχολιάσετε και δικαίωμά σας.
ανεξάρτητος on 02/03/2012
προς παρατηρητή:

Συμφωνώ οτι πρέπει να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα πλαίσια της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δε νομίζεις ομως οτι η κατάλληλη σύγκριση υψηλόμισθων στελεχών της κεντρικής πρέπει να είναι οι ανάλογες θέσεις στις ιδιωτικές τράπεζες; Πως μπορεί να γίνει σωστή εποπτεία οταν εύκολα οι ιδιωτικές τράπεζες μπορόυν να ελκύσουν με πολύ υψηλότερους μισθούς τους πιό ικανούς αξιωματούχους της κεντρικής (περίπτωση Καρυδά και Τσολάκη); Το δημόσιο συμφέρον στην προκειμένη περίπτωση εξυπηρετείται με εξοικονόμηση μερικών χιλιάδων και ζημιές δισεκατομμυρίων; Δεν είναι και ο ρόλος του Διοικητή να προστατεύει το ανθρώπινο κεφάλαιο της κεντρικής;
Taylor on 06/03/2012
I agree With Anexartitos yet again.
Taylor on 01/03/2012
I have read some of these things you are alluding to in the press and I have read ETYK's reply to the issue you raise on pay, my understanding and view of the matter is the following:
The CBC did not go to the ECB to ask prior to imposing the wage CUTS on its staff. It did go to the ECB and got an ok for FREEZING ATA and the wages though.

So it avoided going to the ECB for the first and more contentious issue of pay reduction but got an ok for the freeze!!

ETYK therefore told its union members to go to court to challenge the PAY CUT (not the ATA or wage freeze)!

The PR department of the CBC (with its high paid ex journalist head) leaked a version of this story that suits the Governor to try and put pressure on the 20 people that went to justice by singling out one person who was the highest paid from those challenging the cut, These 20 people claimed that the CBC did not consult with the ECB on CUTTING their wages, nothing else...
It is not for us however to judge the legal points, though I'm sure the Cypriot legal system will tell us who is right the governor or ETYK on the issue of cutting the wages NOT on the freeze of the wage and ATA that was NOT contested!

I also hear that the 20 people who went to justice said that if the CBC gave them the opinion on the wage cuts and the ECB had sanctioned those too they would withdraw their court challenge for the cuts as well.

But, since you seem to know "koutsompolia" from your sources within the CBC, has the governor himself also reduced his salary along with those of his low paid staff (earning say 2K Euro per month), the governor who makes 10K Euro plus perks, I'm sure did not touch his own salary and perks, or are my friends wrong on that point? If the governor did not set the example by cutting his own wages then how can he cut the wages of his low paid employees with a straight face? Also, please disclose to us from your sources what the other perks this governor enjoys and everything including cars etc. I await thanks
Michael Olympios on 01/03/2012
Ενώ εσύ Παρατηρητή μόνο με κουτσομπολιά δεν ασχολείσε που σου μεταφέρουν "φίλοι" σου από τη ΚΤ. Όσο για τους υψηλόβαθμους που αναφέρεις Παρατηρητή, έχω να παρατηρήσω ότι αυτοί που βρίσκονται σε γυάλινο κλουβί είναι καλά να μην ρίχνουν πέτρες. Αναμένω να μας πεις με πόσες υπηρεσιακές λιμουζίνες κυκλοφορεί ο Αθανάσιος Ορφανίδης και πλήρη ανάλυση μισθού και άλλων οφελειμάτων που του παρέχει η ΚΤ.
Παρατηρητής on 02/03/2012
Ολύμπιε,
ως θέμα αρχής, όταν κάποιος ζητά ανάλυση μισθών από άλλους, θα πρέπει πρώτα από όλα ο ίδιος να παραθέτει την ίδια ανάλυση για τον εαυτό του, καθώς και στοιχεία για το ποσοστό του κουρέματος του χρέους του που απαιτούσε από την Κεντρική Τράπεζα και άλλους παράγοντες. Πάντως Ολύμπιε θα ήθελα και δημόσια να σε συγχαρώ και να αποδώσω σε εσένα την πατρότητα του (καταστροφικού)PSI concept το οποίο αρχικά εφευρέθηκε από σένα για σένα, στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τους πολιτικούς της ΕΕ αλλά ευτυχώς εγκαταλείφθηκε με τη σύνοδο του περασμένου Δεκεμβρίου (στην οποία τονίστηκε πως το λάθος που έγινε με την Ελλάδα "αποτελεί ειδική και μοναδική περίπτωση που δεν πρόκειται να επαναληφθεί").

Θα ήθελα επίσης Ολύμπιε να χαιρετήσω την χτεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΕΧΑ με την οποία εκφράζεις την εμπιστοσύνη σου και την στήριξή σου στον Κ.Σαρρή. Περίεργο όμως μου φαίνεται Ολύμπιε. Πως είναι δυνατόν να εκφράζεις εμπιστοσύνη προς έναν άνθρωπο ο οποίος εκφράζει απόλυτη στήριξη και εμπιστοσύνη στον Αθανάσιο Ορφανίδη? Και που δηλώνει δημόσια επίσης πως το PSI ήταν ένα λάθος των πολιτικών, όπως ακριβώς και ο Ορφανίδης? Όταν εγώ υποστηρίζω τις θέσεις Ορφανίδη εσύ εξανίστασαι, όταν τις ίδιες ακριβώς θέσεις εκφράζει ο Κ. Σαρρής εσύ εκφράζεις την εμπιστοσύνη σου? Πάντως Ολύμπιε, καλού κακού, εγώ τον κ.Σαρρή με την πρώτη ευκαιρία που θα τον δω θα τον ενημερώσω καταλλήλως, θα πρέπει να γνωρίζει πως η σημερινή σου «υποστήριξη» μπορεί να συνοδευτεί με αιτήματα…PSI :-)
Three "ou"? on 14/03/2012
Taylor suprisingly seems to have an innacurate picture on what the book being written by people in the Economic Research Department is about given his detailed descriptions of what is going on within the CBC.
I also have inside information and the new book is not just a history of Cyprus. Its a detailed analysis of the economy with lots of charts with data from many sources. Such a book is extremely important, especially at this moment in time given the current severe financial crisis. Furthermore from what I know it is also the first of its kind and therefore greatly overdue.

A famous business guru once said "what gets measured gets managed". Personally I much prefer this way of doing things than the traditional way things have been done in Cyprus, that is by using the three "ou" method, otherwise known as "koutourou".
kax on 01/03/2012
Κύριε Στεφάνου
Συμφωνώ επί της ουσίας αλλά πρέπει να γίνετε πιό συγκεκριμένος στις εισηγήσεις σας.Τι εννοείτε να αποδοθούν ευθύνες στους Διοικητικούς Συνβούλους?Όταν γίνεται μιά έρευνα τίθενται σε διαθεσιμότητα οι πιθανοί εμπλεκόμενοι.Ποιός θα ζητήσει από τους ειδικούς να αξιολογήσει τα χαρτοφυλάκια δανείων?Αυτοί που τα έδωσαν θα είναι εκεί η στο σπίτι τους όταν γίνεται η αξιολόγηση?Επίσης αυτο΄΄ι που έβαλαν τους συμβούλους για διάφορους λόγους αλλά όχι διότι γνώριζαν για τις τράπεζες τι θα γίνουν?Οι επαγγελματικοί σύμβουλοι των τραπεζών μένουν στο απυρόβλητο?Είναι πολύ μεγαλο το κεφάλαιο που ανοίξατε και για να το σχολιάσω χρειάζομαι περισσότερο τόπο από το ίδιο το άρθρο.
ανεξάρτητος on 01/03/2012
Εξαιρετικό το αρθρο τσας κ. Στεφάνου, συγχαρητήρια. Ελπίζω να ακολουθηθούν οι εισηγήσεις σας.

Μιά μόνο ερώτηση. Που βλέπετε τις ευθύνες της κυβέρνησης, αφού η εποπτεία των τραπεζών είναι αποκλειστική ευθύνη της ΚΤΚ;
Erol Riza on 01/03/2012
The suggestions of Mr Stefanou are a breadth of fresh air and most constructive; it is very encouraging to know that his views are consistent with best practise and pity he is not utilised in Cyprus, which needs such expertise. We look forward to more constructive suggestions
On the contrary it is hard for someone reading Taylor's comments, who has an unhealthy obsession about the Governor and the Central bank to comprehend what his suggestion and proposition really is. If he is qualified to express such unfair comments he should come out and explain his competence in the matters on which he bases his comments since Taylor is a psedonym; at least he should have the courage of his own views since we are tired of his tirade against the Central Bank. If anything the problems of Cypriot banks are not unique to Cyprus and in many other EU countries the governments had to bail out the banks. So far in Cyprus we did not see that unless Laiki fails to secure private investors; the cleansing of Laiki has got off to a very good start and the transparent manner of yesterday's results is very promising. We can hope for a successful result; Mr Stefano's suggestion would be even most welcome at such a time. In these difficult times we need a pair of experienced and safe hands at the Central bank which we now have to maintain confidence in the banking system.
Taylor on 01/03/2012
Erol I will not go into a dialogue with you sufficient is to say I have worked abroad in a top bank that was unaffected by the crisis and my experience/experience in the field of Banking Regulation is much better academically and professionally than both the present Governor's and your own...I therefore kindly suggest that if you don't like pseudonyms and my comments to not read them and to stop sitting on the fence and tell us if you think the current governor should be replaced or not in 61 days.
Michael Olympios on 01/03/2012
Συμφωνώ πλήρως με το άρθρο του κ. Στεφάνου. Θα πρόσθετα ότι η έρευνα για τις τράπεζες και τα διοικητικά συμβούλια θα πρέπει να διεξαχθεί από την αρμόδια εποπτική αρχή/ες ενώ η πολιτεία θα πρέπει να ζητήσει τη διεξαγωγή μιας άλλης ευρύτερης έρευνας που να καλύπτει τόσο την αρμόδια εποπτική αρχή, δηλαδή τη ΚΤ όσο και το θεσμικό της πλαίσιο που λειτουργεί εντός του ευρωσυστήματος ώστε να διαπιστωθούν οι αδυναμίες και να διορθωθούν εάν και όπου υπάρχουν. Σημειώνω αυτό που αναφέρθηκε στο άρθρο, δηλαδή την προστασία των φορολογουμένων.
Κωνσταντίνος on 01/03/2012
Πολύ καλό άρθρο. Μπορεί να μην περιέχει συγκεκριμένες εισηγήσεις όσον αφορά την επόμενη μέρα, αλλά κινείται κατά την άποψη μου στα σωστά πλαίσια.
Το μόνο σημείο που διαφωνώ με τον κ. Στεφάνου είναι ο καταμερισμός των ευθυνών. Προσπαθεί ο αρθρογράφος να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ Κυβέρνησης, Κεντρικής Τράπεζα και τραπεζών. Κατά την άποψη μου, αυτό είναι λάθος διότι χάνεις την αλήθεια.
Είναι ένα λάθος που παρατηρώ συχνά και σε πολλά ΜΜΕ. Όταν υπάρχει μια διαφορά, προσπαθούν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ενδεικτικά να επισημάνω ότι όταν το 2010 υπήρχε η κόντρα μεταξύ του τότε Υπουργού Οικονομικών και του απερχόμενου Διοικητή, τα πλείστα ΜΜΕ κράτησαν ίσες αποστάσεις. Τελικά φάνηκε ότι στο συγκεκριμένο θέμα είχε δίκαιο ο Υπουργός Οικονομικών. Η ουσία είναι ότι τότε πολλά ΜΜΕ έχασαν την αλήθεια, επειδή δίστασαν να πάρουν θέση.
αθηνα on 01/03/2012
Συμφωνώ μαζί σου,αλλά αυτό να το λέμε πάντα,και όχι μόνο όταν μας βολεύει.
Επιλήσμων on 01/03/2012
Οι αποφάσεις δεν είναι καθόλου δύσκολες. Απεναντίας, καθίστανται εύκολες λόγω του ότι είναι αναπόφευκτες.
Επομένως, δεν είναι τόλμη αλλά κοινή λογική που χρειάζεται.
Συμφωνώ, ότι δεν είναι η πλέον κατάλληλη ώρα γιά να αποδοθούν ευθύνες.
Είναι όμως αναγκαίο να αναγνωρισθούν.
Διότι, πώς διαφορετικά θα παρθούν διορθωτικές ενέργειες?
Π.χ. εάν πιστεύετε, κ.Στεφάνου, ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου έχει ευθύνη γιά την "κατάντια" των εμπορικών τραπέζών μας, τότε δεν πρέπει να αναγνωρισθεί (έστω χωρίς να δημοσιοποιηθεί) αυτή η ευθύνη? Και να αποφευχθεί η φράση του Ευαγγελίου " Και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης" (Ματθ.24,64).
SP on 01/03/2012
Κύριε Στεφάνου,

Ποιοί κατα την γνώμη σας θα ήταν "καλοί" υποψήφιοι για την θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας;
Διοτι αν μου επιτρέπετε, οι ''μνηστήρες'' όπως τους αποκάλεσαν για τη θέση του οι Χαρίλαος Σταυράκης και Πραξούλα Αντωνιάδου για εμένα προσωπικά δεν έχουν τίποτα απο όσα λέτε στην προτελευταία σας παράγραφο!
Σάββας Τταντής on 01/03/2012
Κύριε Στεφάνου οι εισηγήσεις σου αφήνουν έξω 180,000 μετόχους.

Γιατί να πιάσει το κράτος μετοχές κανονικές? Να έχει μια καλή απόδοση αλλά τι φταίνε οι μετόχοι εαν οι διοικήσεις της Κύπρου και της Λαικής τα κάνανε θάλασσα?
έχεις δικιο για τις ανησυχιες σου για τους ξένους επενδυτες.

Θα χάσουμε μεγάλα κομμάτια της οιονομίας μας εαν τις πιάσουν ξένοι

Για αυτό εισηγούμε εδώ και καιρό να γίνει ενα ταμειο ΧΣ κυπριακό, να πιάσει ποσοστα στις τράπεζες αλλά εξαγοράσιμες μετοχες με επιλογή να τις αγοράσουν οι μέτοχοι στο μέλλον με ενα λογικο κέρδος για το Ταμειο . Αυτή η εισήγησης ειναι κέρδος για ολους.

Αλλά υπάρχει και ένα άλλο που λέω συνεχώς....ΓΙΑΤΙ ΝΑ κάνουν αυξήσεις μεγάλες οι τράπεζες μας τώρα? γιατι να μην πάνε τα εποπτικά κεφάλαια σιγά σιγα? γιατι τα κεφάλαια να πάνω τώρα 9%
Ποιά ειναι αυτή η Ευρωπαικη Αρχή να τραπεζών να αποφασίζει και να πιέζει να πουληθούνε οι τράπεζες μας????? Γιατί δεν έγιναν παραστάσεις να μην γίνουν τοσο μεγάλες αυξήσεις τώρα που ειναι χάλια η κατάστασης? Οι αυξήσεις επηρεάζουν και την οικονομια , φέυγει ρευστοτητα.....

Μιλάμε για πολύ σοβαρά θέματα, τα σοβαρότερα στην ιστορια του τραπεζικού μας συστήματος και εμεις ακούμε τι μας λέει η ΕΑΤ?
CNS on 01/03/2012
Evge Costa!

I fully agree, particularly with the need for humility in gauging our knowledge and ability. We need to bring in expert consultants and not rely on theorists and politicians.
I am worried about the gov offering guarantees (if a prospective investor requires them) on something it really has little knowledge about. the tax payer will be applying for these at the end of the day, with the benefit accruing to the investor. Neither should the government be involved in the restructuring with no vote. This would constitute a transfer of wealth from taxpayers and a vote of confidence to existing boards and management who have not managed the situation well. This does not exclude Laiki who has indeed changed certain board and managerial persons, albeit without their initiative. Those who are out left and got paid handsomely. In fact I can remember the current CEO being full of praise for the now 'cleared' management.
We need transparency, decisiveness and professionalism in handling this, we cannot hope to be a financial centre without a model banking sector.
Σάββας Τταντής on 01/03/2012
Η τράπεζα Κύπρου βγάζει 300 εκ κέρδη κάθε ετος, αυτό είναι περιπου 1% αυξηση στα εποπτικά κεφάλαια, σε 4 χρονια τα εποπτικά τους θα είναι 9% , για έπρεπε να κάνουν ευξήσεις κεφαλαιων τώρα?...
Taylor on 06/03/2012
It is a valid question for Dr Orphanides
phylarchus on 01/03/2012
Απλά συμφωνώ με όλα όσα γράφει ο κ. Στεφάνου αλλά και ο κ. Ριζά. Δεν θα προσθέσω λοιπόν τίποτα, εκτός ίσως απο την διακαή μου ελπίδα να αποδοθεί κάποτε δικαιοσύνη, έτσι που τελικά να μη βγουν "κούππες άπαννες" οι παντοδύναμοι Διοικητικοί Σύμβουλοι και Διευθυντάδες των τραπεζών που παίζοντας τους αφ' υψηλού φωστήρες μεγαλοεπενδυτές κατασπάραξαν τις οικονομίες δεκαετιών των εκατοντάδων χιλιάδων αφελών Κυπρίων μετόχων.
phylarchus on 01/03/2012
Προς τον "ανεξάρτητο":
Οι ευθύνες της κυβέρνησης έγκεινται στο γεγονός ότι δεν φρόντισε να έχει ή να διατηρεί τέτοια οικονομική ισχύ, ώστε να μπορεί, αν το φέρουν οι συνθήκες να συγκρατήσει κυπριακές εταιρείες, κυρίως τις τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα, που έχουν κεντρικό ρόλο στην οικονομική επιβίωση ενός λαού. Από την άλλη ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, όσο και να ξεπλένει τον εαυτό του με δικά του βιβλία και παραστάσεις, είναι ο τελευταίος που δικαιούται να το κάνει και να ρίχνει λάσπη εναντίον άλλων, διότι όντας ένα από τα πέντε κορυφαία στελέχη της Τράπεζας Κύπρου όταν αυτή προέβαινε σε επεκτάσεις και επενδύσεις στην Ελλάδα και σε ελληνικά χρεόγραφα, γελοιοποιείται τώρα να ρίχνει τα φταιξίματα σε άλλους για το δεύτερο Μαρί (οικονομικά ασύγκριτα χειρότερο του πρώτου), στο οποίο ήταν κύριος συνένοχος.
Όσο για την Κεντρική Τράπεζα, τα έχουμε συζητήσει εκατό φορές: οι επεκτάσεις στο εξωτερικό, η πολιτική της μετατροπής της Κύπρου σε κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και οι τεράστιες καταθέσεις στις τράπεζες έγιναν δεκαετίες πριν την κάθοδο του παρόντος Διοικητή της στην Κύπρο. Αυτό δεν λέω ότι τον απεκδύει πλήρως των ευθυνών του, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας το να διαλύσεις ή να διαμορφώσεις εκ των υστέρων ένα βουνό από 30-40 δις σε ξένες καταθέσεις διακινδυνεύοντας τη φυγή εκατοντάδων ξένων εταιρειών, δεν είναι κάτι που μπορούσε να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Το καρκίνωμα προϋπήρχε του Ορφανίδη. Όσο για την επένδυση π. χ σε χρεόγραφα την Ελλάδας και όχι της Γερμανίας, εδώ είναι βέβαιο ότι κατά 99,99% η ευθύνη βρίσκεται και πάλι στους φωστήρες των τραπεζών, που ήθελαν πάση θυσία να επιδείχνουν ψηλά κέρδη για να δικαιολογούν τις χαζές, ζημιογόνες επιχειρηματικές επιλογές τους και τις βασιλικές αποδοχές που οι αχάπαροι Διοικητικοί Σύμβουλοι ασταμάτητα τούς ενέκριναν. Η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε και δεν έχει δικαίωμα επέμβασης σε καθαρά επιχειρηματικές αποφάσεις μετοχικής ιδιοκτησίας εταιρειών, έστω και τραπεζών (αν για παράδειγμα λόγω εντολής της Κεντρικής η τράπεζα αγοράσει το άλφα αντί του βήτα και ο μέτοχος ζημιωθεί και απαιτήσει επανόρθωση, ποιος τελικά θα πληρώσει;).
ανεξάρτητος on 01/03/2012
κ. Φύλαρχε,

Ευχαριστώ γιά την απάντηση εκ μέρους του κ. Στεφάνου :) αλλά θα ήθελα πολύ να ακούσω και την αποψη του ιδίου γιά το θέμα αυτό.

Ο κ. Σταυράκης προψές στο ΡΙΚ δέχθηκε τις ευθύνες του σαν τραπεζίτης, αλλά μας είπε ότι υπήρξαν επεκτάσεις των τραπεζών τα τελευταία 4 χρόνια (γιά τις οποίες ο ίδιος φυσικά δεν ευθύνετο) που θα μπορούσε να είχαν αποφευχθεί. Εδώ υπάρχει σίγουρα και ευθύνη της εποπτικής αρχής που τις ενέκρινε.

Δεν συμφωνώ μαζί σας ότι η κυβέρνηση, σε μιά ελεύθερη οικονομία, εχει την ευθύνη να στηρίζει τις τράπεζες, οταν αυτές κάνουν μεγάλες επεκτάσεις και ανοίγματα στο εξωτερικό. Αυτή είναι μιά απεχθής μορφή καπιταλισμού η οποία δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Η ιδιωτικοποίηση ττων κερδών και η κοινωνικοποίηση των ζημιών ισοδυναμεί με σοσιαλισμό των πλουσίων και σε μιά δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει, γιατί οι πλούσιοι είναι λίγοι. Δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό να μειώνουμε συντάξεις, μισθούς και κοινωνικά επιδόματα και να αυξάνουμε τους φόρους γιά να στηρίζουμε αυτούς που πήραν ρίσκο - οχι γιά να στηρίξουν με βασικές υπηρεσίες την εγχώρια οικονομία - και απέτυχαν. Αυτό φυσικά δεν απαλλάττει την κυβέρνηση από το να έχει νοικοκυρεμένη δημοσιονομική πολιτική, αλλά οχι και να στοχεύει για πλεονάσματα γιά να εγγυάται τις ζημιές των τραπεζών :).
Παρατηρητής on 02/03/2012
Ανεξάρτητε,
οι θέσεις σου περιέχουν, ως συνήθως, αντιφάσεις. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι σε μια ελεύθερη οικονομία η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει την ευθύνη να στηρίζει τις τράπεζες όταν αυτές κάνουν μεγάλες επενδύσεις και ανοίγματα στο εξωτερικό ( και ούτε θα χρειαστεί να τις στηρίξει σύμφωνα με τα όσα μας είπαν χτες ο κ.Καζαμίας και ο κ.Ορφανίδης). Όμως ανεξάρτητε, αφού το κράτος θεωρητικά δεν έχει υποχρέωση να στηρίζει τις τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης, θα έπρεπε πρώτα από όλα και το ίδιο το κράτος να μην απευθύνεται κάθε λίγο και λιγάκι στις τράπεζες για να το στηρίξουν ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ και όχι θεωρητικά, άπειρες φορές, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, σωστά?

Επομένως ανεξάρτητε για να ισχύει αυτό που λες σε μια ελεύθερη οικονομία, και επαναλαμβάνω συμφωνώ μαζί σου ότι πρέπει να ισχύει, θα πρέπει πρώτα από όλα το ίδιο το κράτος να έχει πλεονάσματα και όσο το δυνατόν χαμηλότερο δημόσιο χρέος έτσι ώστε να μην ζητά (μεγάλη) στήριξη από τις τράπεζες για χρηματοδότηση του χρέους του. Και εδώ έγκειται και η τεράστια σημασία της σωστής δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό όμως ήταν το τελευταίο πράγμα που ενδιέφερε τον κ.Σταυράκη με αποτέλεσμα να αγωνίζεται ο κ.Καζαμίας σήμερα με την στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, να διορθώσει την "κληρονομιά" που μας άφησε ο Σταυράκης.
ανεξάρτητος on 02/03/2012
Παρατηρητή:

Δείχνεις και πάλι να είσαι συγχυσμένος. Οι τράπεζες επιλέγουν συνήθως από μόνες τους να εχουν κρατικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους γιατί, σε κανονικές συνθήκες, τα κρατικά ομόλογα εχουν πολύ μικρό κίνδυνο. Αυτο δεν ονομάζεται στήριξη του κράτους αλλά - σε κανονικές συνθήκες - συντηρητική επενδυτική πολιτική. Δεν μιλάμε φυσικά γιά κράτη που είναι σε προθυρα χρεοκοπίας, οπως η Ελλάδα από τις αρχές του 2010.

Αφού κάνεις και πάλι κριτική του Σταυράκη, ο οποίος γιά σένα φταίει γιά ολα τα κακώς εχοντα, θα πρέπει να μας απαντήσεις αν αληθεύουν αυτά που είπε γιά τα κυπριακά ομόλογα, οτι δηλαδή ο Διοικητής απεθάρρυνε τις τράπεζες από το να τα αγοράζουν. Αν αυτό αληθεύει, εκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που του επιβαλλει ο Νόμος της Κεντρικής Τράπεζας, συμφωνα με τον οποίον η Κεντρική είναι ο financial agent του κράτους.
Taylor on 06/03/2012
I agree.
Takis Xenopoulos on 01/03/2012
Εγώ συμφωνώ με τις επισημάνσεις του Κυρίου Στεφάνου δια την κατάντια του Χρηματοοικονομικού μας συστηματος και των Τραπεζών μας.
Αλλά ποιός φταίεί, Πρώτος και καλύτερος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας με το διοικητικό του συμβούλιο που όφειλε να εφαρμόζει τους Νόμους και κανονισμούς με διαφάνια που διέπει το θεσμικό πλαίσιο της Ϋπαρξης του ως Διοικητής, που πληρώνετε ακριβώς γι' αυτό το σκοπό, και να μήν παραμένουν οι σχετική Νομοι στις Καλένδες, ανενεργοί και να μην εφαρμόζοντε, που εδώ δυτυχώς ευθύνεται και η Βουλή μας.
Εις ότι αφορά τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών μας πάλι δεν ειναι άμοιρα ευθυνών, διότι όφειλα να ειναι πολύ πιο Συντηρητικά στις Επενδύσεις των,ειτε σε Ομόλογα ειτε σε Δάνεια ειδικά στην Ελλάδα, καθ' ότι γνώριζα για την Παγκόσμια κρίση που θα επακολουθούσε μετά την πτώχευση της Lehman Bank. Αρα όλοι φταίνε...... Το τι πρέπει να γίνει ειναι πλέον να υπάρχει Διαφάνεια και εφαρμογή των Νόμων και κανονισμών, που διέπου τόσο την Κεντρική Τράπεζα όσο και τις Τράπεζες, αλλά και τις Γενικές Διευθύνσεις των Τραπεζών, με αυστηρότερους όρους εντολών λειτουργίας, ούτως ώστε να αποφεύγοντε στο μέλλον τέτοια φαινόμενα, με τέτοιες τεράστιες ζημιές, που τελικά αποδέκτες ειναι οι Μέτοχοι και ο Κυπριακός Λαός. Εκείνοι δεν έχουνε να χάσουνε τίποτα στο φινάλε... Φανταστείτε το 26% του ΑΕΠ του τόπου μας ζημιές μόνο απο τα Ομόλογα, σύν μεθ'αύριο αλλα τόσα στο Δανειακό Χαρτοφυλάκιο αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να βρεί τα πόδια της και με το δεύτερο μνημόνιο, να υποστεί ενα μικρο Νησί των 600000 κατοίκων, πιο θα ειναι το μέγεθος των ζημιών που θα υποστεί ο Κυπριακός Λαός.
kax on 01/03/2012
Δεν μπορούμε να βάζουμε όλα τα συμβούλια στο ίδιο καζάνι.Άλλα τα δηλωμένα και αδήλωτα ωφελήματα σε κάθε τράπεζα για τους συμβούλους.Όσο για τις 10000 του Ορφανίδη τον μήνα είναι λιγότερες από μεσαίους διευθυντές σε μιά τράπεζα και λιγότερες από ολους τους ανώτερους διευθυντές όλων των τραπεζών.Ο πρώην υπουργός είπε ότι έπαιρνε 1 εκ τον χρόνο και ο επόπτης το 1/8?Νομίζω κάτι δεν πάει καλά εδώ.Οι σύμβουλοι μιάς τράπεζας εκτός από τα άλλα όλα παίρνουν part time σχεδόν όσα ο Διοικητής της ΚΤΚ.Αχάπαροι για ομόλογα κλπ όπως λέγει και ο Φύλαρχος αλλά ατσίδες στα ωφελήματα.Έδιναν μεγάλους μισθούς στους διευθυντές αλλά έπαιρναν και οι ίδιοι.Το χειρότερο οι μέτοχοι χάννουν το 90%+ και αυτοί συνεχίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτε και κάμνουν τους χουβαρτάδες και σε αυτούς που τους διόρισαν με τα λεφτά των μετόχων.Κάποιοι δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι είναι αγνώμονες για τις θέσεις και τα βασιλικά ωφελήματα.
Erol Riza on 01/03/2012
Taylor I do not sit on the fence and have voiced my views for the last year both in the national press and on stockwatch. I unequivocably feel that the present Governor and his team has done a very good job steering the banking system in such difficult times. Since you have worked in international banks abroad I am sure you will know that the Central Banks set the framework for the banks to operate and more so in the Eurosystem where a lot of the banking rules and regulations are based on EU Directives which have incorporated the Basel agreements. You are also aware that in Basel 1 banks had more than one incentive to hold government bonds; they were zero risk weighted for capital adequacy if they were OECD and EU members and of course the bonds were eligible for ECB repos. Hence it is not the job of the Governor, or the Bank's Regulatory Department to tell the banks which sovereign risk they should hold. Moreover , banks held liquid assets such as bonds, unless you disagree, in order to comply with liquidity requirments of the Central Bank. Instead of asking who was looking after the stewardship of banks shareholders you seem to think that the job of the Central Bank is to manage the risk the banks take. In my experience and knowledge so long as banks comply with the regulations there is little the Centrla Bank can do. If this was not true the likes of RBS and UBS would not have been found to hold billions of AAA CDOs or CLOS with sub prime in their portfolios. Where was the Bank of England and the Swiss National Bank in these cases? Hence your criticism should be with those who were entrusted by the sharheolders to look after the interests of the sharheolders. If the risk and credit committees failed in their job they should have explaining to make. Do you feel banks did a good job holding the Greek bonds for the last two years to take a haircut of the magnitude they took? why did they not sell two years ago? Instead they held the bonds as we know in the hope of getting more than 50% when the markets were discounting much more. With the benefit of hinsight it is easy for commentators to criticise. I sincerely hope the calibre, integrity and reputation of the Governor is ackowldeged and the President reappoints him since this will provide continuity and certianty which Cyprus badly needs; there is no room for party politics when it comes to the financial stability and confidence which the Cetnral Bank must command with investors both local and from overseas. A. Orphanides does provide this in my opinion.
Taylor on 02/03/2012
Erol, Basel 1 and Basel 2 proved inadequate in their risk weights and were criticised severely in the Turner review of the FSA. Basel 3 is an improvement and Dodd Frank Regulations, the Volcker rule the FSB etc are bringing in new rules/principles to try and make sure that these loopholes are not in place going forward...
Now, again I'm forced to dispel the myths of the Orphanides supporters, including yourself, who say that EU rules do not let regulators intervene when banks are taking risks that endanger both the national banking system in which they operate and the finacial stability of their nation state.
I repeat go read the CYPRUS BANKING LAW especially its sections on CONCENTRATION RISK and COUNTRY RISK, the powers that the governor has to intervene to PREVENT excessicve concentration of risk in one sovereign and excessive risk in one country are there, for some reason only Dr O knows, he did NOT USE this law to save the banks who were enticed by the high yields and low risk weights of these sovereign periphery bond holdings. Also, any expansion abroad by Cypriot banks is approved by the regulatory authority the Central Bank. I repeat with the risk of boring people that BoC opened 20 more branches in the "thriving" Greek economy as recently as 2010 and Dr O for all his skills, degrees and regulatory "excellence" didn't even flinch and waved that expansion through, no questions asked!!
Also, do not confuse the monetary policy mandate and inflation targeting agenda of a Central bank with its duty to maintain Financial Stability and to regulate our banks. At this moment in time the latter two goals are miles more important, in good times the former should be emphasised. Dr O coming from a Chicago school influenced background, admiring Friedman and Greenspan had a view of the world more akin to Greenspan's, inflation is all that matters, asset price bubbles can't be identified or popped, you mop up after they burst and the lighter touch the regulation the better (Greenspan actually prevented the CFTC head from regulating OTC derivatives with the known consequences he later admitted in front of the US House that he found a flaw in his model or view of the world!!) Also, the Investment banking creed did its utmost to ensure that short term profits, greediness and selling mortgages to widows and Orphans gave them bonuses and devised "innovative" weapons of mass destruction that in the words of both Adair Turner and Paul Volcker have negative social utility...
I acknowledge the governor's calibre and reputation in monetary policy I sincerely question his calibre in bank regulation and maintaining finacial stability, on these issues I think Stavrakis for all his faults hit the nail on the head in his book.
on 02/03/2012
Taylor - Impressive work. Needless to say that what you are writing should be the focus of an independent investigation in the banking system. Central Bank iteself however should carry out it's own investigation under the management of a new governor. It is against common sense for anyone to suggest that Mr. Orphanides did nothing wrong when everything turned out to be a disaster.
Taylor on 06/03/2012
I'm sure some day there will be such an investigation for the good of our economy and for the truth to shine!
Παρατηρητής on 02/03/2012
Great analysis Erol!
Σάββας Τταντής on 01/03/2012
Συζητάτε όλοι για να βρειτε ποιός φταίει περισσότερο και δεν ασχολείστε για το τι πρέπει να πράξουμε τώρα, εννοώ στις μέρες η εβδομάδες. Να κάνουμε εισηγήσεις εδώ , με την ελπίδα οτι τις διαβάζουν οι αρμόδιοι να κινηθούμε σωστά στο μέλλον. Τα πράγματα είναι τραγικά , γράφω συνεχώς για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει και δυστηχώς οι αρμόδιοι δεν αντελειφθηκαν που πάμε . Εδώ να κάνω ένα μια μικρή περίληψη

1. Η Ανεργία θα περάσει το 10% εως τον Μαρτιο, είμαστε 9.6%
2. Τα μη εξυπηρετούντα δάνεια θα περάσουν το 15% το 2012
3. Αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης 1.5% για το 2012.
4. Το 2012 θα έχουμε ρεκορ πτωχέυσεων
5. το 2012 θα γύρουν μεγάλες εταιρείες.
6. το Δημοσιονομικό έλλειμα θα είναι πέραν του 3.7% και οχι 2.7% που υπολογίζει το υπουργειο.
7 . το κράτος δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012.
8. Το κράτος θα χρειαστεί και άλλο δάνειο πριν τον Σεπτεμβριο φέτος.

Ειμαστε σε Σπιραλ θανάτου.
Η κρίση στην Κύπρο θα μείνει πολλά χρονια ακόμα επιδή ακομα δεν κάναμε κάτι σωστο προς επιλυση των προβλημάτων. Δεν χρεισημοποιήσαμε μεγάλα όπλα, όσο πιο πολύ καθυστερούμε τοσο πιο πολά χρόνια θα πάρει να φύγει η κρίση αυτή. This is the BIG one. Ειναι ο μεγάλος κύκλος και οχι ενα μικρος οικονομικός κύκλος των 3-5 ετών.

εισηγήσεις...

1. Δέν έπρεπε να γίνουν τόσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαιων τώρα. Αλλα τα εποπτικά κεφάλαια να αυξάνονται 1% το κάθε έτος απο τα κέρδη απο εργασίες και σε 5 χρόνια θα είταν ΟΚ.

2. Κυπριακό ταμειο Χρηματοπιστωτικής σταθεροτητας , να στηρίξει τις τράπεζες στις αυξήσεις κεφαλαιων που ανακοινωσαν με μετοχές εξαγοράσιμες απο τους μετόχους σε μερικά χρόνια ωστε να μην χαθεί το κυπριακο "ιδιοκτησιακό" καθεστώς και να μην γίνουν diluted οι μετόχοι.
Equalizer on 02/03/2012
Mr. Stefanou, thanks for the article. It is unbiased, refreshing and constructive. You make very good points and I hope that our politicians draw on people like you for the best of Cyprus.
It seems to me that the negative campaign against Mr. O emanates not from his Central Banker skills, or lack thereof, but from his stand against the government. So now, every government supporter has become an expert witness on Central Banking. Let us remember, that the economy was well into the red without the help of the banks and even before our government managed to blow up our main power station.
Given the political nature of this appointment, I will be surprised if Mr. O survives another term. Having said that, I believe Mr. O has to go. Not because I am convinced that he mishandled the situation, as I don't know enough of what he did or did not do (warning letters sent etc), but because Cyprus needs a fresh start. I must confess however, that the fact that the current government, that clearly puts its party needs before the good of the country, will be the one that will make that choice scares me.
p.s. I agree with Mr Riza’s comments on Taylor; his constant barrage of negative comments on Mr. O is at minimum, suspicious; one can’t help wonder if Taylor has a hidden agenda. I am sure every reader on this blog has also noticed the systematic attacks on Mr. O by Mr. Demitriades’s articles. But here is a possible explanation: Recently I heard through the grapevine that Mr. Demitriades is one of the top candidates on P. Christofia’s list for a Central Banker (competing against Praxoula). Maybe Taylor aspires to put his old self-advertized skills to work. That may also explain the Taylor/Demetriade blog love affair. (I don't know if you noticed but Mr. Demitriades's blog pic recently went from casual to formal attire ... maybe that’s a sign.)
καχ on 02/03/2012
Νομίζω βλέπετε Κύριε Equaliser πολλές ταινίες με θεωρίες συνωμωσίας.Ακόμα και ο Καρεκλάς στο ΡΙΚ διαμαρτύρεται διότι δεν κριτικάρεται αρκετά ο Διοικητής.Προσωπικά από την αρχή των μπλοκ λέω τις απόψεις μου όπως και πολλοί άλλοι.Ο Κος Ριζά άλλα έλεγε όταν η μειοψηφία επέμενε ότι θα χαθούν λεφτά από τα Ελληνικά ομόλογα.Όσο για τον Κον Δημητριάδη ο άνθρωπος,που δεν τον ξέρω καθόλου,ούτε τον είδα ,ούτε καν στο Λέστερ που διδάσκει πήγα έστω για τουρισμό,από την αρχή έκφραζε τις απόψεις του σαν καθηγητής Πανεπιστημίου.Πρέπει να καταλάβετε ότι αυτή είναι η δουλειά του,να κάμνει έρευνες και να τις δημοσιεύει.Αλλοίμονο όταν φάνηκε ότι είχε δίκαιο να μην μπορεί να μιλήσει διότι θα θιγεί ο οποιοσδήποτε.
Συμφωνώ ότι πρέπεινα κρατούνται χαμηλοί τόνοι,να μην γίνονται προσωπικές επιθέσεις,η να φωτογραφίζονται ανώνυμοι.Το μπλόκ ενθαρύνει την ανωνυμία για αυτό και το επίπεδο είναι πολύ ψηλό,θα έλεγα οι γνώσεις των συμμετέχοντων είναι στο διάμεσο πολύ περισσότερες από ότι του μέσου τραπεζικού σύμβουλου.Γι αυτό νομίζω ορισμένοι έστω και αν έχουν έντονες απόψεις να είναι προσεκτικοί στην διατύπωση τους.
Τέλος για να επαναλάβω ότι είπα πολύ πιό παλιά δεν έχω κανένα πρόβλημα προσωπικά με τον Διοικητή.Το αντίθετο. Δεν γίνεται όμως να είναι υπεράνω κριτικής όταν οι τράπεζες εκλάταραν και οι σύμβουλοι σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτε.Αν μείνει ο Ορφανίδης πρέπει να είναι πιο επιθετικός με τα συμβούλια των τραπεζών,όχι με απλές επιστολές , να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και να επιβάλει τις απόψεις του.Δεν επεκτείνομαι για να μην λογοκριθεί το σχόλιο μου.
ανεξάρτητος on 02/03/2012
Προς Equaliser

Το ερώτημα δεν είναι γιατί ο κ. Δημητριάδης εκανε κριτική στον κ. Ορφανίδη αλλά γιατί οι ακαδημαικοί του Πανεπιστημίου Κύπρου τήρησαν σιγήν ιχθύος. Ισως αυτό να εχει να κάνει με το γεγονός ότι και οι δύο κυπριακές τράπεζες, όπως και η Κεντρική, χορηγούν τα πανεπιστήμια με διάφορους τρόπους, εδρες καθηγητών, συνέδρια κλπ. Ισως όμως να εχει να κάνει και με τον «μεσαίωνα των μακροοικονομικών», oπως ονομάζει ο Κρούγκμαν την επικράτηση της σχολής Σικάγο τα τελευταία 30 χρόνια. Ο κ. Ορφανίδης σίγουρα ταυτίζεται με αυτή τη σχολή, αφού ο ίδιος, σύμφωνα με τα αρθρα του, είναι και θιασώτης του Friedman, και πιστεύει ότι η ελέυθερη οικονομία από μόνη της αυτορυθμίζεται και οδηγείται στην πλήρη απασχόληση φθάνει ο ρόλος του κράτους να είναι περιορισμένος και η κεντρική τράπεζα να ασχολείται αποκλειστικά και μόνον με τον ελεγχο του τιμαρίθμου. Ο κ. Ορφανίδης υπηρέτησε στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ κατά την περίοδο Greenspan, όταν επικρατούσε η αποψη ότι «Whatever is good for american banks is good for america», δηλαδή πίστευαν σε χαλαρή ρύθμιση και εποπτεία, αφηναν τα τράπεζες να κάνουν ότι θέλουν με τα γνωστά αποτελέσματα.

Οι απόψεις του κ. Δημητριάδη είναι πιστεύω διαμετρικά αντίθετες, ίσως γιατί όπως μας είπε και ο ίδιος στο ΡΙΚ την περασμένη βδομάδα, έκανε το διδακτορικό του στο Cambridge της Αγγλίας, οταν ο Κευνσιανισμός ακόμη ανθούσε. Από τη δεκαετία του 1990 ο κ. Δημητριάδης εγραφε άρθρα για τη σημασία της αυστηρής εποπτείας και προειδοποιούσε για τους κινδύνους από απερίσκεπτες φιλελευθεροποιήσεις. Επίσης στις αρχες του 2010 είχε τη διορατικότητα να αντιληφθεί, όπως και αλλοι Κευνσιανοί π.χ. Στίγκλιτζ, ότι το μνημόνιο θα οδηγούσε την Ελλάδα σε βαθειά ύφεση και δε θα βελτίωνε τα δημοσιονομικά της χώρας. Σε τέτοια περίπτωση ηταν σίγουρο οτι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα δημιουργούσε προβλήματα για την Κύπρο και επρεπε να μειωθεί. Ο κ. Ορφανίδης όμως ταύτισε τον εαυτό του με τον γερμανικό μονεταρισμό, και επέμενε μεχρι πρόσφατα, όπως και ο κ. Σόιμπλε, ότι τα αυστηρά μέτρα λιτότητας ηταν απαραίτητα για να επανέλθει η αξιοπιστία των επενδυτών και ότι από μόνα τους μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και αλλα διαρθρωτικά θα εφερναν την ανάπτυξη. Η ζήτηση θα ερχόταν από μόνη της ως από μηχανής θεός.
Taylor on 06/03/2012
Spot on!
Taylor on 02/03/2012
I laugh at the conspiracy theories by equalizer, now with regard the Central Bank candidates the ones in contention now are:
Shiarli who is now frontrunner given that Stavrakis withdrew himself from the race with a 50% chance.
Internal Auditor as I have mentioned before, 25% chance.
and unknown Professor from abroad thought to be Constantinides of Chicago with 25% chance.
Praxoulla is out of the race.
As to my “personal” agenda please rest assured that my professional career is such that I cannot be enticed by any offer for my skills, I run my own business and don’t need to consult anyone for free or for "consideration", I also have no desire for publicity hence my anonymity on this blog, my goal on this blog is one alone as you must have realised, to ensure Dr Orphanides is removed as CBC governor in 60 days and the reason for this goal is simple: to my mind he has not regulated our banks well, 4.4 bn losses is hard evidence, has failed to apply our banking law...
καχ on 02/03/2012
Taylor
Ο Σιαρλής είναι κύριος και έχει όλα τα προσόντα,καμμία σχέση με άλλους,γι αυτό άλλωστε και είχαν βάλει κάποιον πουπάνω του.Εν τούτοις νομίζω δεν είναι σωστό να μπεί λόγω της σχέσης με την Τραπεζα Κύπρου.Την μεγαλύτερη αντίδραση θα την έχει από τους πρώην συνεργάτες του.Τι λέει ο Σταυράκης μην λαμβάνεις υπόψη,αν του πουν θα κάμει τούμπες.Επίσης ,αν πράγματι ο Κος Δημητριάδης ενδιαφέρεται και είναι στην λίστα ,από τα γραφόμενα του είναι μια καλή πιθανότητα.Κάποιον που δεν ακούστηκε,δεν τον ξέρω ,αλλά ακούω συνέχεια στις τηλεοράσεις τελευταία,και βρίσκω ιδανικό είναι τον Πάμπο Παπαγεωργίου.
Taylor on 02/03/2012
Pambos Papageorgiou is a good case but he is in Parliament and I don't think he has shown interest.
I agree that it is not good practice to put a banker as regulator "poacher turned gamekeeper" is the phrase often used, as such to avoid this conflict I think in the end Shiarli will not be appointed.
I think this Constantinides chap could be good if he is in fact the Professor abroad that they are talking about but given that he is Chicago School I'm afraid his views will be like Greenspans' and hence far from ideal in the stage of the business cycle we are in...
louis georgiou on 20/03/2012
Κύριε Στεφάνου πολύ ωραίο το άρθρο σας αλλά δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα που σχεδόν όλα κουκουλώνονται. Όπως εσείς ο ίδιος τονίζεται στο άρθρο σας «θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη και ανεξάρτητη εξέταση (due diligence) της χρηματοοικονομικής κατάστασης της τράπεζας και της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της πρέπει να λάβει χώρα πριν οποιανδήποτε στήριξη συμφωνηθεί, ώστε να αποφευχθεί η ανακάλυψη «μαύρων τρύπων» μετέπειτα. Τυχόν μετοχική συμμετοχή της κυβέρνησης πρέπει να συνοδεύεται από το δικαίωμα ψήφου (που συνεπάγεται τη σημαντική μείωση της επιρροής των τωρινών μεγαλο-επενδυτών της τράπεζας) καθώς και από αυστηρότερους κανόνες λειτουργίας και δημόσιας διαφάνειας. Ευθύνες πρέπει επίσης να αποδοθούν σε αυτούς (π.χ. μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ανώτερα στελέχη) που οδήγησαν την τράπεζα σε αυτή την κατάσταση.»
Μπορείτε να μου πείτε πως θα γίνει αυτό εφικτό όταν ο νέος υπουργός οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή είναι Ανώτερος Γενικός Διευθυντής του συγκροτήματος της τράπεζας Κύπρου ???????????? μήπως αναμένετε να φέρει έναντι των ευθηνών τους τούς συναδέλφους του και ίσως και τον εαυτό του.??????? Όχι βέβαια !!!!!Απλώς θα έχουμε ένα νέο κουκούλωμα μερικών δισεκατομμυρίων αυτή τη φορά και σύντομα θα δώσουμε και αυξήσεις στους διοικητές των τραπεζών που δεν έχασαν περισσότερα.!!!!!