You are here

Τρεις συμβουλές για το νέο Διοικητή

02/05/2012
 Μετά από μεγάλη (και αδικαιολόγητη) καθυστέρηση, η κυβέρνηση επιτέλους ανακοίνωσε το νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.  Ο κ. Δημητριάδης μπορεί να μην είναι προσφιλής με τις απόψεις του σε διάφορους οικονομικούς κύκλους, αλλά όλοι μας πρέπει να τον στηρίξουμε στη δύσκολη προσπάθεια του να επιλύσει τα γνωστά προβλήματα με τις κυπριακές τράπεζες.

Όπως είχα αναφέρει και σε προηγούμενο μου άρθρο, η επιλογή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι κρίσιμης σημασίας, αφού το εν λόγω άτομο θα παίξει ίσως τον πιο καθοριστικό ρόλο για την επίλυση της κρίσης.  Τρεις είναι οι συμβουλές που θα έδινα στο νέο διοικητή όσο αφορά τα επόμενα του βήματα.

Πρώτο, τώρα είναι η ώρα για επίλυση των προβλημάτων με τις τράπεζες και όχι για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.  Φυσικά και είναι απαραίτητο να εντοπιστούν και ν’ αποδοθούν ευθύνες για τους λόγους που έχουν οδηγήσει στην τωρινή κατάσταση μέσω μιας ολοκληρωμένης και (κυρίως) ανεξάρτητης έρευνας.  Τα μαθήματα από μια τέτοια έρευνα θα είνα χρήσιμα και στη μελλοντική διαμόρφωση ενός καλύτερου ρυθμιστικού πλαισίου για το χρηματοοικονομικό τομέα, κάτι το οποίο είχα θίξει σε πρόσφατη παρουσίαση μου στην Κεντρική Τράπεζα.  Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει μετά που θα βρεθούν λύσεις για την επανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών.  Τυχόν έναρξη έρευνας σε αυτό το διάστημα θα διχάσει τόσο την Κεντρική Τράπεζα όσο και το πολιτικό σύστημα, κάτι το οποίο θα υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια λύσης της κρίσεως.

Δεύτερο, δεν υπάρχει τόπος για δογματισμούς.  Ένα σημαντικό μάθημα το οποίο πηγάζει από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση και τις προσπάθειες επίλυσης της είναι ότι η οικονομική θεωρία δεν προσφέρει πάντα ξεκάθαρες λύσεις (ένα γνωστό ανέκδοτο στο πανεπιστήμιο ήταν ότι κάθε χρόνο οι ερωτήσεις στις τελικές εξετάσεις των οικονομικών είναι οι ίδιες, αλλά οι σωστές απαντήσεις διαρκώς διαφέρουν).  Ακόμα και στις περιπτώσεις που οι λύσεις είναι σχετικά γνωστές, είναι η δυνατότητα καλής επικοινωνίας, πραγματισμού και πολιτικής δεξιότητας που φέρνουν αποτελέσματα.  Οι προσωπικές απόψεις του νέου διοικητή αναφορικά με την πολιτική της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας σίγουρα δεν θα είναι αρεστές σε άλλους συνάδελφους του στη Φρανκφούρτη, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να προσφέρει εποικοδομητικές απόψεις και να κτίσει γέφυρες επικοινωνίας και συναίνεσης.

Τρίτο, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να συνεχίσει να δίνει συμβουλές για την οικονομική πολιτική στην κυβέρνηση.  Μπορεί να μη χρειάζεται να το κάνει τόσο δημόσια ή έντονα όσο ο προκάτοχος του, αλλά η κυβέρνηση χρειάζεται μια ανεξάρτητη και αντικειμενική γνώμη όσο αφορά την οικονομική της πολιτική.  Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό το τωρινό διάστημα αφού προβλέπω ότι η προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό είναι πια σχεδόν δεδομένη και ίσως επιθυμητή (θα έχω περισσότερα να πω για αυτό το θέμα σε μελλοντικό μου blog).

 Ο Κωνσταντίνος Στεφάνου είναι Ανώτερος Οικονομολόγος για Χρηματοοικονομικά Θέματα στην Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank). Τα τελευταία χρόνια είναι με απόσπαση στο Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (Financial Stability Board) που έχει έδρα την Βασιλεία της Ελβετίας. Έχει σπουδάσει Οικονομικά και Δημόσια Πολιτική στα πανεπιστήμια του Cambridge και Harvard αντίστοιχα. Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι αυστηρά προσωπικές.
68 σχόλια
... on 02/05/2012
Πολύ καλό το άρθρο, περιμένουμε και την εξήγηση γιατί η ένταξη της Κύπρου στο μηχανισμό είναι δεδομένη, όπως και τι σημαίνει αυτό για τον κοσμάκη.
Kosta P on 02/05/2012
Θεωρώ πως η έρευνα πρέπει να ξεκινήσει τάχιστα και οι υποθέσεις να δικαστούν εντός του έτους. Μια καλή τιμωρία θα ήταν δήμευση περιουσιων των υπευθύνων για να πληρωθούν τα ομόλογα ούτως ώστε να δοθεί το μύνημα ότι κάποιοι δεν μπορούν να θεωρούν τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας πάλι δικά τους. Το να αφεθεί η έρευνα για μετά Χ χρονικό διάστημα στο παρελθόν έχει αποτελέσει την καλύτερη μέθοδο κουκουλώματος (βλ. ΧΑΚ, HELIOS). Θεωρώ απαράδεκτο κάποιοι να απολαμβάνουν άνετοι μισθοί και ωφελήματα εκατομμυρίων ενώ όλοι μας καλούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα.
Sancho Panza on 03/05/2012
10/10
Σοφοκλής Μιχαηλίδης on 02/05/2012
Δυστυχώς, το άρθρο παραβιάζει το γνωστό ρητό ‘‘Αν δεν έχεις να πεις κάτι ωφέλιμο, καλύτερα να μην πεις τίποτε!’’
Όσοι από εμάς γνωρίζουν το νέο Διοικητή, ξέρουν ότι οι απόψεις του είναι προσφιλέστατες ανάμεσα σε ευρύτατους κύκλους οικονομολόγων, στην Κύπρο και το εξωτερικό. Από τη δραστήρια συμμετοχή του στο Blog του Stockwatch, έχει αποδειχθεί ότι δεν χαρακτηρίζεται από εμπάθεια ούτε από προκαταλήψεις.
Ούτε πάσχει από δογματισμούς ούτε εκφράζεται με απαξιωτικό ή αντιπαθή τρόπο. Οι απόψεις του είναι ακριβώς ‘middle of the road’. Έτσι κτίζει γέφυρες επικοινωνίας και προσφέρει εποικοδομητικές λύσεις. Αν ίσχυε το αντίθετο δεν θα επιτύχανε ως ακαδημαϊκός με ανώτατες διακρίσεις στη Βρετανία.
Όσον αφορά το λεγόμενο ‘ξεκαθάρισμα λογαριασμών’, ο καθηγητής Δημητριάδης– πολύ πριν το άρθρο σας – προέβαλε πρώτος την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης και ανεξάρτητης έρευνας για το πώς φθάσαμε στη σημερινή τραγική κατάσταση και πώς θα αποφευχθούν τα ίδια λάθη στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ο νέος Διοικητής αποτελεί τιμή για την Κύπρο και θα τιμήσει τους ανθρώπους που τον επέλεξαν.
adkiaseros on 02/05/2012
Οι άνθρωποι που τον επέλεξαν δεν φημίζονται για την ποιότητα των επιλογών τους σε πρόσωπα (Μολέσκης, Παπασάββας κλπ)
Sotiris Diakourtis on 02/05/2012
K. Στεφάνου, Διαφωνώ κάθετα με τις συμβουλές σας οι οποίες είμαι σίγουρος ότι θα οδηγήσουν τον Κύπριο πολίτη στην φπώχεια και την μιζέρια.
1. Πρώτα θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν αυτοί που παρανόμησαν και αφέμαξαν τα λεφτα του κόσμου που εμπιστεύθηκε στις τράπεζες.
2. Τα λεφτά που είναι εκτεθημένες οι τράπεζες μας είναι 25-30δις, και το κράτος ΔΕΝ μπορεί να τις στηρίξει, αντίθετα θα βουλιάξουν μαζί τους το κράτος.
3. Το κράτος ΔΕΝ πρέπει να μπει εγγυητής των τραπεζών, αλλά, όταν αυτές πτωχέυσουν, και με τετοιυς αριθμούς σίγουρα, να διορίσει διαχειρηστή ο οποίος να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική να ΄μην χάσει ο απλός κόσμος τα σπίτια του και να τιμωρήσει αυτούς που με ψευδής παραστάσεις πήραν δάνεια δεκάδων, ακόμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με ψευδής παραστάσεις!
4. Τελειώνω με τον Πλάτωνα τον Αθηναίο. " Η ατιμωρίσία κάνει το κακό χειρότερο "
R on 02/05/2012
Αγαπητέ κ. Διακουρτή,
Για ποιά σπίτια μιλάτε να μην χάσει ο απλός κόσμος; Αυτά που έμειναν μισοτελειωμένα ή αυτά που τέλειωσαν και δεν έχουν τίτλο με αποτέλεσμα ΚΑΝΕΙΣ να μην μπορεί να τα βγάλει στο σφυρί;
Από την στιγμή που το κράτος επέτρεψε στον κάθε τυχοδιώκτη να κτίζει και να πωλεί χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας (και τίτλοι δεν θα εκδοθούν ΠΟΤΕ) αντιλαμβάνεστε ότι την μεγαλύτερη ευθύνη την φέρει το ίδιο το κράτος.
Και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι "Η ατιμωρισία κάνει το κακό χειρότερο".
αθηνα on 02/05/2012
Πολύ σωστά αυτά που λέτε κ.Στεφάνου.Εκεί που θα διαφωνήσω,όχι επι της ουσίας,είναι σχετικά με την τρίτη συμβουλή.Πολύ σωστή,αλλά σε ότι αφορά τον απελθόντα διοικητή,μάλλον το αντίθετο ίσχυσε.Δηλαδή ήταν χαμηλών τόνων,απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας,και για το μέσο Κύπριο φαινόταν 'απών'.Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη.
αθηνα on 02/05/2012
Aλλά πως να έδινε συμβουλές στην κυβέρνηση,αφού ο πρόεδρος κατ'επανάληψη δήλωσε ότι την οικ.πολιτική την καθορίζει εκείνος που είναι εκλεγμένος,και κατά συνέπεια 'τα ξέρει όλα'.
Athina on 02/05/2012
Δεν είναι δουλειά του η δημοσιονομική πολιτική αλλά η εποπτική των τραπεζών. Αντί να εποπτεύει για αυτά που ήταν υπεύθυνος, αλλού τύρβαζε, έκανε πως τα ήξερε όλα και είδαμε τα αποτελέσματα. Ο καθένας κρίνεται από τα έργα του και δυστυχώς για τον Ορφανίδη τα έργα του στην πενταετία μιλούν από μόνα τους.
adkiaseros on 02/05/2012
Σωστά, γι' αυτό και έστησε πόδι στις 'λαμπρές' εισηγήσεις για πώληση των αποθεματικών χρυσού σε τιμή χώμα και πριν καν η κρίση δείξει όλα τις τα δόντια και γι' αυτό στάθηκε αντρόσhι στις μεθοδεύσεις Βγενό...

Σκέφτου να μεν τύρβαζε αλλού ο άνθρωπος τι θα γινόταν.
Athina on 03/05/2012
Φίλε αδκιασερέ πρώτος που εισηγήθηκε την πώληση του χρυσού ήταν ο Αθανάσιος όταν ο Τάσσος ζήτησε να βολιδοσκοπήσει το θέμα. Ο μόνος που διαφώνησε στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής για πώληση του μισού αποθεματικού του χρυσού ήταν ο Σπύρος Αραούζος ο οποίος εισηγήθηκε να πωληθεί το 1/3 των αποθεματικών. Δες τα πρακτικά της συνεδρίας του Δ.Σ. της Κεντρικής 12 Νοεμβρίου 2007.
αθηνα on 03/05/2012
Athina,πραγματικά σας παραδέχομαι.Λιμπίζεστε κάτι,και όταν σας το αρνηθούν,απαντάτε όπως τον... Αρτεμάκη! Το ίδιο τότε με την αύξηση του ΦΠΑ. Επειδή είχε την ατυχή ιδέα να το προτείνει πρώτα ο Συναγερμός,το κάνατε παντιέρα,και μετά δεν ξεκολλούσατε με τίποτα.Αλλά 'εγώ εν τζιαι'...
Athina on 03/05/2012
Εσυ Αθηνά έχεις την ευχέρεια να δεις τα πρακτικά.
αθηνα on 03/05/2012
Μα Athina μου,αντιπαρέρχομαι το υπονοούμενο, για να σου πω ότι δεν αμφισβητώ τα πρακτικά που επικαλείσαι.Ομως μην τα φορτώνετε όλα στους πρώην,για να έχετε άλλοθι.Αν είναι τα δώρα Χριστόφια στο Ταλάτ,θυμάστε τον Κληρίδη και τον Τάσσο,αν είναι το χρυσάφι της Κεντρικής θυμάστε κάποια ξεχασμένα πρακτικά υπο άλλες συνθήκες,αν είναι ο ΦΠΑ, λα'ι'κίζετε απεκδυόμενοι την πατρότητα της ιδέας.Σίγουρη και δοκιμασμένη συνταγή.
αθηνα on 02/05/2012
Οπως το είπες Athina,ο καθένας κρίνεται απο τα έργα του.Γι'αυτό και ο κ.Χριστόφιας αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος.Και μη μου πεις ότι είναι για τη στασιμότητα στο Κυπριακό!
Christos Savva on 02/05/2012
I think it would be good to hire an independent firm, to audit the banks so that we know exactly how much money they will need for recapitalization. I find it hard to believe they Npl's that they claim. It would be catastrophic if right after the recapitalization they start all over again looking for capital.
phylarchus on 02/05/2012
Ο κ. Στεφάνου μίλησε εκ μέρους πολλών μας.
Οι στιγμές που περνά η οικονομία της Κύπρου είναι χωρίς καμιά πρόθεση υπερβολής κρίσιμες. Χρειάζεται από πλευράς του Διοικητή σύνεση, συναίνεση και μετριοπάθεια στην προώθηση προσωπικών αλλά μη γενικά αποδεκτών απόψεων τουλάχιστο μέχρι να περάσει η έκτακτη ανάγκη.
Όσο για την απόδοση ευθυνών, εκτός από το κομμάτι που αφορά στους ίδιους τους μετόχους των τραπεζών, που δικαιωματικά εναπόκειται σε αυτούς το τι θα πράξουν σχετικά, συμφωνώ ότι δεν είναι του παρόντος.
louis georgiou on 02/05/2012
Αγαπητέ κ. Στεφάνου,
Θα διαφωνήσω μαζί σας για τις συμβουλές προς τον νέο Διοικητή της ΚΤΚ
κ. Δημητριάδη και ιδιαίτερα όσον αφορά το πρώτο θέμα.
Βασικά παροτρύνετε τον νέο διοικητή να μην ασχοληθεί με τις ευθύνες άμεσα και αντιλαμβάνομαι θα εννοείτε τις ευθύνες των διοικητικών συμβουλίων των δυο μεγάλων τραπεζών. Διότι τις ευθύνες που έχει ο κ. Ορφανίδης δεν έχει ουσία να τις ξεκαθαρίσει τώρα καθότι ο κ. Ορφανίδης αποτελεί πλέον παρελθόν και εξ άλλου εξ αποτελέσματος οι ευθύνες φαίνονται. Σίγουρα όμως θα πρέπει να ασχοληθεί με τα λάθη του παρελθόντος για να αποφύγουμε παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.
Το θέμα της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και εδώ θα διαφωνήσω μαζί σας είναι συνδεδεμένο και αλληλένδετο κατά την γνώμη μου με τις ευθύνες των διοικητικών συμβουλίων των δυο μεγάλων τραπεζών. Είμαι της γνώμης ότι τελικά στήριξη δεν θα χρειαστεί μόνο η Λαϊκή τράπεζα άλλη σίγουρα και η τράπεζα Κύπρου. Η μεν Λαϊκή λόγω του τεράστιου προβλήματος αναγκάστηκε να το δημοσιοποίηση έγκαιρα ενώ η Τράπεζα Κύπρου πιστεύω ότι θα το κρύβει μέχρι την τελευταία στιγμή ελπίζοντας σε κάποιο θαύμα το οποίο φυσικά δεν θα συμβεί.
Επιβάλλεται λοιπόν ο νέος διοικητής να διερεύνηση και να θέσει έναντι των ευθηνών τους αυτούς που συναποφάσισαν τόσο απερίσκεπτα να επενδύσουν εν μέσω ελληνικής κρίσης σε ελληνικά ομόλογα, για να μπορεί ακολούθως να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται προς τις τράπεζες για να μπορέσουν να ανακεφαλαιωθούν.
Και όταν λέω σκληρά μέτρα εννοώ ότι η σχέση κεντρικής και τραπεζών κάτω από τις περιστάσεις πρέπει να αλλάξει πάραυτα και να σταματήσουν κάποιοι των διοικήσεων των τραπεζών να νομίζουν ότι θα αντιμετωπίζονται με την ίδια ανοχή που είχαν μέχρι σήμερα.
Παράλληλα εφόσον η στήριξη από την κυβέρνηση είναι δεδομένη πιστεύω ότι θα πρέπει να τεθεί σίγουρα και το θέμα συμμετοχής της κυβέρνησης στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
Για να μπορέσει λοιπόν ο νέος διοικητής της ΚΤΚ να επιβάλει όλες τις πιθανές θέσεις του προς τις τράπεζες και να επιτύχει την απαιτούμενη εποπτεία που επιβάλλετε κάτω από αυτές τις συνθήκες πρέπει να καθηλώσει τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών βάζοντας τους στην θέση τους από την αρχή της εποπτείας του διότι φαίνεται ότι οι τράπεζας θα αντιδράσουν σε αυτό το ενδεχόμενο.
Οι τράπεζες έχουν μάθει μέχρι σήμερα να κάνουν ότι θέλουν και το τελευταίο που θα ανεχτούν είναι να έχουν έλεγχο μέσα στα πόδια τους.
Είναι για αυτό το λόγο που επιβάλλετε ο νέος διοικητής άμεσα να ελέγξει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι διοικητές τον τραπεζών επένδυσαν δισεκατομμύρια για να μάθη και η βουλή και ο κόσμος που θα την πλήρωση γιατί επιβάλλονται πλέον σκληρά μέτρα και εποπτεία επί των τραπεζών. Και όλα αυτά πριν την ανακεφαλαίωση για να μπορεί ο διοικητής να θέσει ποιο εύκολα τους όρους του.
καχ on 02/05/2012
Θέλω να εκφράσω την πλήρη διαφωνία μου με το άρθρο.
1.Τώρα είναι η ώρα να γίνει ανεξάρτητη έρευνα.Ούτως η άλλως στην μιά από τις δύο τράπεζες λήφθηκαν μέτρα.Ούτε ένα σεντ δεν πρέπει να δοθεί σε τράπεζα χωρίς να προηγηθεί έρευνα , αλλαγή διοικητικών συμβουλίων και διορισμός νέων από την Κυβέρνηση με την έγκριση της Κεντρικής.
Ο Διοικητής είναι εκπρόσωπος της Κύπρου και όχι των ξένων στο Συμβούλιο της ΕΚΤ και πρέπει να ενεργεί για τα συμφέροντα της.Όσο για το ποιός εκπροσωπεί την πλειοψηφία των οικονομολόγων και ποιός την μειοψηφία πάλι διαφωνώ.Ακόμα και στην ΕΕ ενδεχομένως να αλλάξει το ισοζύγιο αυτήν την Κυριακή με την προδιαγραφόμενη νίκη Ολαντ.
Οι ευθύνες του Διοικητή είναι καθορισμένες.Μακάρι να φτάνει.Όσο για την κυβερνητική πολιτική είναι ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης.Σίγουρα η Κεντρική αν ερωτηθεί μπορεί να πει την άποψη της .Δεν είναι όμως συμβουλος της Κυβέρνησης ο Διοικητής,αντίθετα είναι ανεξάρτητος αξιωματούχος με συγκεκριμένα καθήκοντα. .
Taylor on 02/05/2012
I agree with Kax and Louis Georgiou above the execs of the two big banks became too friendly with Thanasis they were calling him up and saying "you are the man" "show Stavrakis" "show the communist president" then when it came to regulating them Thanasis was not going to harm the people that flattered his ego, he even went as far as saying that the CEO of BoC did well as he did not take a BONUS in 2011 and so he sacrificed something, I know of no organisation that pays a bonus to its chief with 1.3billion in losses, instead of telling the CEO of BoC to halve his 800K Euro slaray as well he had the cheeck to defend thhis bank exec, we all know now why he did not regulate properly and the 5.1billion losses of all 3 cypriot banks under him 3.8 billion losses by Laiki, 1.3 Billion by Boc 100 Million by HB and this is not only the bonds it is non performing loans to Greece as well...
Michael Olympios on 02/05/2012
Well said Taylor... Orphanides though deserves to be aknowledged for his spectacular display of regulatory failure.
Elena on 03/05/2012
To add to your list, note that HUGE investments, HUGE numbers of personnel and AMAZING potential losses in RUSSIA by BoC.
Επιλήσμων on 02/05/2012
Αγαπητέ κ.Στεφάνου, Έχω διαβάσει με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον όλα τα άρθρα σας στο blog και εχτός του ότι είναι πάντα κατατοπιστικά, είναι και διαφωτιστικά των καταστάσεων. Σε πολλά σημεία με βρίσκουν και σύμφωνον.
Στο προηγούμενο άρθρο σας, "Δύσκολες Αποφάσεις", ορθώς επισημαίνετε ότι ο νέος Διοικητής "Εκτός από κύρος και γνώσεις οικονομικών ..., το άτομο αυτό θα πρέπει ιδανικά να έχει πολιτικές δεξιότητες, κλπ".
Εφ' όσον αναγνωρίζετε την σημασία της πολιτικής δεξιότητας, τότε απορώ γιατί αρχίζετε το σημερινό σας άρθρο "Μετά από μεγάλη (και αδικαιολόγητη) καθυστέρηση, η κυβέρνηση επιτέλους ανακοίνωσε το νέο διοικητή της ΚΤ".
Με τις ελάχιστες γνώσεις που εγώ έχω στη Πολιτική Διπλωματία, εάν είχα ερωτηθεί, θα συμβούλευα την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο να καθυστερήσουν ακόμη 4 ημέρες την σχετική ανακοίνωση. (Δεν νομίζω να ενδιαφέρει εδώ κανένα να αναπτύξω τους λόγους).

Λέτε, " ο κ.Δημητριάδης μπορεί να μην είναι προσφιλής με τις απόψεις του σε διάφορους οικονομικούς κύκλους...".
Κατά πρώτον, δεν υπάρχει κατάλληλο άτομο που να είναι προσφιλές σε όλους.
Κατα δεύτερον, εάν δεν είναι προσφιλής στούς κύκλους που με τις πράξεις ή παραλείψεις τους επέφεραν την οικονομική καταστροφή στον τραπεζικό μας, και όχι μόνο, τομέα, τότε καλύτερα να μην τους είναι προσφιλής.

Επί της ουσίας του άρθρου σας, δλδ οι Τρείς Συμβουλές, συμφωνώ με την τρίτη.
Γιά τις πρώτες 2, επιφυλάσσομαι.

Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον το άρθρο σας γιά την προσφυγή της Κύπρου στον μηχανισμό, που και εγώ τείνω να πιστεύω ότι εκτός από αναπόφευκτος είναι και επιθυμητός.
YiannisP on 02/05/2012
Αγαπητέ επιλήσμονα,
Κατά βάθος είμαστε όλοι υπέρ της προσφυγής μας στον μηχανισμό στήριξης, για να πάρουν ένα μάθημα όσοι με τις πράξεις ή τις παραλήψεις τους και κυρίως την πλεονέξία τους μας έφεραν ως εδώ. Αλλα αν αυτό συμβεί, δυστυχώς θα την πληρώσει το σύνολο του λαού και ειδικότερα οι οίκοι που προσφέρουν υπηρεσίες σε ξένες εταιρίες. Και απο αυτές τις υπηρεσίες εξαρτάται η εργοδότηση πολλών χιλιάδων υπαλλήλων τους κυρίως αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Θα είναι ακόμα ένα σοβαρό πλήγμα για την ήδη τραυματισμένη μας οικονομία.
R on 02/05/2012
Αγαπητέ κύριε Στεφάνου,

Θα πρόσθετα ακόμα μια συμβουλή: ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.

Διότι έχω την άποψη ότι ο λόγος διορισμού νέου Διοικητή στην Κεντρική μας τράπεζα έχει να κάνει με αυτό: "Αφού ο προηγούμενος δεν μας έδεινε το χρυσάφι να το φάμε όπως θέλουμε ας τον αλλάξουμε να μπορέσουμε με την άνεσή μας να το καταναλώσουμε".

Επαναλαμβάνω: ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ
Σάββας Τταντής on 02/05/2012
Δεν έχουν τέλος οι απολύσεις στις επιχειρήσεις σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι η ανεργία έφθασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ και σε διψήφιο νούμερο.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο το Μάρτιο του 2012 ανήλθε στο χειρότερο επίπεδο από το 1974, στο 10%.



ακριβώς όπως το έχω προβλέψει πριν μήνες 10% ανεργία τέλος μαρτιου......

τα πράγματα με τις τράπεζες είναι μια τραγωδία , δεν είδατε τίποτα ακόμα. Οι ζημίες που θα ακολουθήσουν είναι τεράστιες, οι τράπεζες δεν μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία ουτε και μετά τις επεικήμενες αυξήσεις κεφαλαιων, πρέπει να γίνει παρέμβαση απο το κράτος . Π.χ μέσω οργανισμού χρηματοδοτήσεως στέγης.
Η κύπρος εάν δεν βρεί 3 δις απο τρίτη χώρα εώς το τέλος Του έτους θα πάει σίγουρα μηχανισμό στήριξης ....και θα μπει σε μνημόνιο, το γράφω εδώ και καιρό, θα αναγκαστούμε να υπογράψουμε μνημόνιο και σε αυτό θα μας ζητήσουν αέριο......εσυ εάν εισασταν ΔΝΤ δεν θα το ζητούσατε? έχουμε σοβαρό πρόβλημα, θα παραμείνουμε εκτος αγορών λογο τραπεζών για καιρό πολλή ....εαν δεν βρεθούν κεφάλαια απο τριτες χώρες πάμε ολοισια στο ΔΝΤ. Ομως διερωτάμε , ποσες φορές θα μας δίνουν κεφάλαια τρίτες χώρες??? θα αναγκαστούν αυτές να μας ζητήσουν να υπογράψουμε μνημόνιο......
Σάββας Τταντής on 02/05/2012
Η Κύπρος είναι η Ιρλανδία και η Ισλανδία ταυτόχρονα , για αυτό είμαστε αυτήν την στιμή η χώρα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες πτώχευσης. Εμεις δεν το καταλαβαίνουμε , δεν βοηθάμε την κατάσταση, (να διοχετευουμε ρευστότηατα μέσα στην αγορά) δεν υπάρχει ρευστοτητα μέσα στην οικονομία η οποία ειναι το αιμα της οικονομίας , αυτό οδηγά την οικονομία μας σε μεγαλύτερη ύφεση.....
CPP on 02/05/2012
Εννοειτε οτι ο νεος διοικητης πρεπει να στηριχθει. Ο ιδιος ομως ειχε στηριξει τον πρωην διοικητη? Οσοι διαβαζουν αυτο το blog ξερουν την απαντηση. Διαβαζοντας για πρωτη φορα 2-3 αρθρα του κ. Δημητριαδη σε αυτο το blog πριν απο περιπου 1 χρονο, το πρωτο πραγμα που ειχα διερωτηθει ηταν αν ειχε βαλει σαν στοχο τη θεση του διοικητη της ΚΤΚ. Και αυτο οχι διοτι εγραφε απανωτα αρθρα εναντιον του κ. Ορφανιδη αλλα διοτι μερικες φορες τα επιχειρηματα του ηταν επιεικως απαραδεκτα (π.χ το αρθρο του αυτοεπαληθευομενες προφητειες). Οταν μαλιστα αργοτερα εξεφρασα αυτη την αποψη εδω τον Οκτωβριο (http://blog.stockwatch.com.cy/?p=869) ειχα κατηγορηθει απο τον κ Μιχαλη Ολυμπιο και αλλους οτι ειμουν εγω αυτος που ειχε προσωπικες ατζεντες και για αυτο εγραψα οτι εγραψα. Αληθεια, που χαθηκε ο κ. Ολυμπιος τους τελευταιους μηνες?

Η προσφυγη στο μηχανισμο ειναι απολυτα επιθυμητη ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ οτι εχουμε μαθει απο το παθημα της Ελλαδας (http://www.youtube.com/watch?v=7_PIhh8LoQQ). Πολυ φοβαμαι οτι αυτο δεν εχει γινει..
kax on 02/05/2012
CPP
Χωρίς βεβαίως να μπαίνω στη συζήτηση για προσωπικές ατζέντες επειδή είμαι από τους πρώτους που συμμετείχα στα μπλόγκ θέλω να πώ ότι όλοι οι καθηγητές,αλλά κάπως παραπάνω ο Κος Δημητριάδης που είχε περισσότερα άρθρα,πολλές φορές περιορισμένου ενδιαφέροντος για κάποιους,αλλά πάρα πολλές παρεμβάσεις σαν να επρόκειτο για πρόγραμμα επιμόρφωσης προσφέρουν μεγάλη υπηρεσία και μοιράζονται γνώσεις πολύ χρήσιμες για μας που θέλουμε αλλά δεν έχουμε τον χρόνο και την δυνατότητα να παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις.Μπορεί να παρακολουθούμε τον οικονομικό τύπο και τηλεοπτικά κανάλια αλλά ο Κος Δημητριάδης μας κατεύθυνε σαν cruise missile προς έρευνες,σεμινάρια ,εξελίξεις μοιράζοντας μαζί μας τις γνωριμίες,εμπειρίες και δυνατότητες ενημέρωσης που μόνο ένας ακαδημαικός έχει.Όσο και να παρακολουθούμε αυτά που μαθαίναμε με μια πρόταση του Κου Δημητριάδη δεν θα είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από μόνοι μας ποτέ.Είπα και άλλες φορές ότι πολλοί που σχολιάζουν δεν αντιλαμβάνονται το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός καθηγητή,με βοηθούς,μεταπτυχιακούς φοιτητές,συμμετοχή σε σεμινάρια και προσωπική γνωριμία με αυτούς που βλέπουμε στην τηλεόραση και την έρευνα του καθενός.Το όφελος όλων των καθηγητών που αρθρογραφούν εδώ είναι ότι γίνονται γνωστοί σε ένα κύκλο που ενδιαφέρονται για το αντικείμενο,σαν στοχευμένο κοινό και κρίνονται από μας,όχι τόσο για τις γνώσεις τους που είναι δεδομένες και δεν έχουμε τα προσόντα να συγκρίνουμε έρευνες κλπ αλλά για τον τρόπο που μεταδίδουν τις γνώσεις.Προσωπικά,ανεξάρτητα αν συμφωνούσα σε πολλά από όσα έγραφε ο Κος Δημητριάδης αναγνωρίζω ότι έβαζε πολλή προσπάθεια,παρέπεμπε τόσο σε έρευνες,πρόσφατα άρθρα,πολλές φορές και αντικρουόμενες απόψεις άλλων καθηγητών για να παρουσιάσει σφαιρική εικόνα και αν ακόμα διαφωνούσα πάλι η εντύπωση που θα είχα θα ήταν εξαιρετική.Για τον απερχόμενο Διοικητή άσκησε κάποια κριτική αλλά αυτά που έλεγε τώρα τα λέγουν όλοι σχεδόν,ότι είχε το δικαίωμα να ασκήσει πιό ενεργητική εποπτεία ΄.
CPP on 03/05/2012
Καχ,

Λες " πολλές φορές και αντικρουόμενες απόψεις άλλων καθηγητών για να παρουσιάσει σφαιρική εικόνα ". Ισως να μην διαβασα ολα τα αρθρα του αλλα διαβασα αρκετα και σε αυτα ο κ. Δημητριαδης δεν εβαλε ΠΟΤΕ link καποιου αρθρου το οποιο ελεγε την αντιθετη αποψη και να μας εξηγουσε γιατι ο ιδιος διαφωνει. Αντιθετα μας εβαζε μονο αρθρα απο αρθρογραφους/οικονομολογους οι οποιοι ειχαν την ιδια αποψη μαζι του.

Σφαιρικη εικονα θα ηταν να εδινε λιγα ελαφρυντικα στο προκατοχο του στη Κεντρικη, και ελαφρυντικα για τον κ. Ορφανιδη υπαρχουν πολλα. (επαναλαμβανω, χωρις να λεω οτι αυτος δεν εχει ευθυνες).

Σφαιρικη εικονα επισης θα ηταν αναμεσα στα τοσα αρθρα που εγραψε σε αυτο το blog, να εγραφε ΕΝΑ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ, αρθρο στο οποιο να αναφεροταν για τα σφαλματα στα οποια υπεπεσε ο προεδρος και το κυβερνων κομμα.

Συγνωμη αλλα καθε αλλο παρα σφαιρικη και αμεροληπτη ηταν η κριτικη του κ. Δημητριαδη. Στα υπολοιπα δεν διαφωνω και ουτε θελω να μειωσω τη προσφορα του στο blog.
panayiotis on 02/05/2012
Αναρωτιέμαι τι θα γίνει σε ένα μήνα όταν πρόεδρος του ΔΣ της μεγαλύτερης Τράπεζας στην Κύπρο θα είναι ο Αθανάσιος Ορφανίδης και θα πηγαίνουν βίζιτα ο Διοικητής Δημητριάδης και ο Υπουργός Σιαρλής να τον παρακαλούν να ανανεώσει τα ομόλογα της ΚΔ. Θα πέσει πολύ γέλιο.
Michael Olympios on 02/05/2012
Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο γιατί το απαγορεύει ο νόμος.
Επιλήσμων on 03/05/2012
Γιά δύο έτη μετά τον τερματισμό του διορισμού του.
(Οι περί ΚΤΚ νόμοι του 2002 έως 2007).
Michael Olympios on 02/05/2012
Προς τον κ. Στεφάνου

Οι απόψεις οικονομολόγων που διαθέτουν διεθνή εμπειρία όπως εσείς είναι πάντοτε χρήσιμες και συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Θα σχολιάσω με τη σειρά μου τις εισηγήσεις σας.

α)Το θέμα των ερευνών είναι σύνθετο. Υπάρχει η εποπτική θεώρηση των πραγμάτων και η πολιτική. Όσον αφορά την εποπτική, οπως όλοι γνωρίζουμε, η ΚΤ ως ανεξάρτητη και αρμόδια εποπτική αρχή δεν χρειάζεται και ούτε πρέπει να πάρει "άδεια" από κανέναν για το αν θα προβεί σε οποιαδήποτε αυτεπάγγελτη έρευνα. Αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Η πολιτική ηγεσία, η βουλή, μπορούν να αποφασίσουν να κάνουν τις δίκες τους έρευνες για να λογοδοτήσουν προς τον λαό που τους ψηφίζει για το πως θα διαχειριστούν τα χρήματά τους. Αυτό είναι κάτι το διαφορετικό. Η ΚΤ έχει το δικό της θεσμικό πλαίσιο και θα ήταν μέγα σφάλμα να λαμβάνει αποφάσεις εποπτικής φύσεως βασισμένες σε πολιτική ανάλυση των συνθηκών. Δεν θα αναφερθώ για το αν χρειάζεται να γίνουν έρευνες ή πότε γιατί θεωρώ ότι η ΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει, όχι με βάση το πολιτικό κλίμα, αλλά με βάση των στρατηγικών της επιδιώξεων και προτεραιοτήτων. Δεν πρόκειται δηλαδή για ξεκαθάρισμα λογαριασμών - αλλά εποπτικών χειρισμών. Επίσης δεν έχω αντιληφθεί ο νέος διοικητής να έχει ανοικτούς λογαριασμούς με οποιονδήποτε για να θέλει ξεκαθάρισμα.

β)Συμφωνώ πλήρως με τη θέση σας και πιστέυω ακόμα πως οι θέσεις του κ. Δημητριάδη είναι παρόμοιες με θέσεις που εκφράζονται σήμερα ακόμα και στη Γαλλία. Το ζητούμενο για τον νέο διοικητή είναι η Κύπρος να ξεπεράσει τα δικά της προβλήματα και παράλληλα να συμβάλει για την αξιοπιστία της ευρωζώνης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους με παράλληλη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλισης. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας μας. Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ισχυρή αν δεν διασφαλίσει τα ζητήματα αυτά με τρόπο αποτελεσματικό. Η σημερινή συνταγή δεν έφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και θα πρέπει να γίνει συζήτηση ώστε να ληφθούν νέες αποφάσεις.

γ) Συμφωνώ πλήρως επίσης και με αυτό το σημείο. Θα πρόσθετα μάλιστα ότι είναι σημαντικό ολόκληρη η πολιτική ηγεσία να τυγχάνει της ίδιας πληροφόρισης από τη ΚΤ ώστε κανείς να μην μπορεί να επικαλείται άγνοια των πραγματικών διαστάσεων των προβλημάτων και να έχουμε φαινόμενα λαϊκισμού του στυλ "λεφτά υπάρχουν".
αθηνα on 02/05/2012
Φίλοι μου,θα πω κάτι,με κίνδυνο να παρεξηγηθώ πάλι, απο κάποιους,ότι ξεφεύγω απο το θέμα και ότι έχω εμμονές.Ολοι εδώ στο blog,σχολιάζοντας τα διάφορα άρθρα,παρόλες τις αντικρουόμενες απόψεις,είμαι σίγουρη πως το κάνουμε με πόνο ψυχής για το καλό του τόπου.Εγώ,κι ας γελάτε,μερικά βράδια δεν κοιμάμαι,για τη πιθανότητα να πάθουμε τα ίδια με την Ελλάδα.Είμαστε όμως βέβαιοι πως την ίδια έγνοια έχει και ο κ.Χριστόφιας; Εκείνο που πιστεύω,είναι πως ο πρόεδρος τα βράδια αντί να έχει εφιάλτες για τη πιθανότητα να μπούμε σε μηχανισμό στήριξης,αντίθετα ονειρεύεται την 1η Ιουλίου που θα προεδρεύει στην ΕΕ.
Κωνσταντίνος on 03/05/2012
Τόσο έχεις ξεφύγει; Σε βαθμό που να πιστεύεις ότι εσύ νοιάζεσαι περισσότερο για τον τόπο απ' ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας!!
Προσωπικά χαρακτηρίζω αυτές τις συμπεριφορές ως αλαζονικές. Ξεκαθαρίζω ότι δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό σου. Θεωρώ όμως ότι καβάλησες το καλάμι και δεν συμμαζεύεσαι πλέον.
αθηνα on 03/05/2012
Αν είχε έγνοια και καλούς συμβούλους,στο συμβούλιο κορυφής που δόθηκαν 50 δις για ανακεφαλαιοποίηση των ελλ.τραπεζών,θα ψέλλιζε κάτι και για τις κυπριακές.Γι'αυτό ρώτησα σε άλλο σχόλιό μου κατα πόσον ήξερε ο πρόεδρος τί ψήφιζε,ή αν... έλειπε την ώρα της ψηφοφορίας.
αθηνα on 03/05/2012
Γιατί, πραγματικά σ'αυτό τον τόπο,κάποιοι καβάλλησαν το καλάμι φιλε μου.Σε αυτό έχεις δίκιο.
αθηνα on 04/05/2012
Εξάλλου φίλε μου,η αγάπη προς τον τόπο δεν μετριέται με τον πήχυ,αλλά ούτε απο το ύψος του αξιώματος.Αλλά αν το πάρουμε και διαφορετικά,εγώ που είμαι μία ελεύθερη επαγγελματίας,έχω επηρεαστεί πολύ περισσότερο λόγω της κρίσης,απο τον πρόεδρο.Ούτε και θα πάρω τα Χριστύγεννα 30.000 ευρώ [μισθός + επιδόματα + 13ος].Αρα ποιός πιστεύεις ότι έχει εφιάλτες τα βράδια;
R on 04/05/2012
Κωνσταντίνε,
Αυτή είναι η πραγματικότητα όσο και αν δεν σου αρέσει.
Ναι, εγώ πιστεύω ότι νοιάζομαι πολύ περισσότερο για την πατρίδα μου από ότι ο σημερινός πρόεδρος.
Και μπορώ να επιχειρηματολογώ ασταμάτητα.
Το αμφιβάλλεις;
whistleblower on 02/05/2012
The biggest lie or at least one of the biggest is that the loan from russia was taken with favourable terms.
Swsta k. Stavraki?
Chris on 03/05/2012
Giati na min einai epithimitoi oi oroi? Epidi tous iposxethikame kana dio oikopedakia kai epidi kataferame to poli xamilo epitokio tou 4.5%? (thimithite oti akoma kai h Ellada katafere na danistei me 3.5%)

Kai vevaia itan epithimitoi oi oroi kathos h kivernisi katafere na vrei lefta gia na plirosi tous psifoforous tis (signomi ennoousa ipallilous tis) gia to 2012... Gia to 2013 exei o theos... (an tha mas dosei einai allo thema). To simantiko tora einai na min xasoume kai tous ligous pou akoma den evalan mialo kai mas psifizoun... Me auto to skeptiko vlepoume pos oi oroi itan apolita epithimitoi!

Oso afora to thema apodosis euthinon kai vevaia prepei na ginei amesa! Allios pou tha kateuthinoume tin orgi tou laou? Stis kalpes? Apapa, theos filaksi! O laos prepei na exei kapoion allo na katigorei gia na mas ksexasei emas.

Gia auto lipon stin pira osoi tolmoun na poun esto kai emesa oti, ksereis den prepei na metatrepsoume ena tetoio thema se proeklogiko ergalio - kai to teleutaio simio pianei kai tous men kai tous de.
Σάββας Τταντής on 02/05/2012
Κυριε Στεφάνου

διαφωνώ με την πρώτη σου εισήγηση. Οχι μόνον η κεντρική τράπεζα αλλά και το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να διατάξουν ερευνα . Εδω μιλάμε για μεγάλη καταστροφή η οποία δεν ειναι ακόμα σε πλήρη εξέλιξη. Πιστευω οτι ακόμα η ίδια η κυβέρνηση δεν αντελήφθηκε ακομα το μέγεθος της τραγωδίας παρόλο που πυροβολά τις τράπεζες τις τελευταιες μέρες. Εχουμε μήνες πολλους μπροστά μας να συζητάμε αυτο το θεμα αφου η τραγωδία θα εξελίσετε αργά και σταθερα…

Οι ξένοι επενδυτές και οι ξένοι οικοι νομίζετε οτι δεν γνωρίζουν τα πάντα ? νομίζετε οτι εαν διαταχθούν ερευνες θα φύγουν οι ξενοι επενδυτές? με ποιους νομίζετε οτι έχουμε να κάνουμε? η νομίζετε οτι εαν δεν διαταχθει ερευνα θα βρεθουν επενδυτές να αγοράσουν στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαιων? ακόμα και εαν βρεθούν κάποιοι να αγοράσουν τώρα τι θα γίνει με τις επόμενες αυξήσεις που θα πρέπει να ξαναγίνουν συντομα λόγο των επόμενων ζημιών?

Η κυβέρνηση έπρεπε να ειχε επεμβει. Ειμαι σταθερος σε αυτήν την θέση, οπως κάνανε και οι αμερικανοι, οπως κάνανε και οι Αγγλοι κλπ κλπ……Και γιατι να μην επεμβει και να περιμένουμε να μας αγοράσουν το μεγαλυετρο και καλυτερο κομματι της οικονομίας μας οι ξένοι?

οσο αφορά την συμβουλή σου προς τον νεο διοικητη να κανει παρεμβάσεις και να συμβουλευει το κρατος οπως έκανε ο προηγουμενος διοικητής…….Σε ρωτώ , τι έκανε προηγουμενος διοιηκητης ? τι συμβουλες έδινε στο κρατος? να μειώσει το έλλειμα του? μας το έλεγε σχεδόν κάθε μερα…..αυτο το ξέρει και το παρδαλο κατσίκι. Ενα κράτος με μεγάλα ελλειματα και συνεχεις ελλειματα θα χρεωκοπήσει…ειναι απλά μαθηματικά……αυτο το ξέρει και κάποιος αποφοιτος νηπιαγωγιου….. Σημερα ο διοικητης μας ειπε οτι ο προεδρος δεν τον συμβουλευτηκε και οτι πηγε στην συνοδο αρχηγων κρατών οταν αποφασιστικε το κούρεμα…….εδω μας ειπε ο Ορφανιδης οτι δεν έκανε καλα την δουλεια του. Γιατι δεν επιασε τον προεδρο τηλεφωνο να ζητησει συνάντηση να τον συμβουλευσει πριν παει …..επρεπε να ξέρει ο προεδρος τους ισολογισμους των τραπεζών? και ποσα ομολογα κρατα η κάθε μια και ποσα κεφάλαια έχουν??? ΕΙΧΕ ΚΑΘΗΚΟΝ ο Ορφανιδης να συμβουλευσει τον προεδρο ακομα και να παει μαζι του……..

Γιατι δεν συμβουλευσε ο Ορφανιδης τις τράπεζες να μεταφέρουν τα ομολογα σε ελληνικες θυγατρικες τους και να ζητήσουν βοηθεια απο το ΕΤΧΣ?

Γιατι δεν ζήτησε ο Ορφανιδης απο την ΕΑΤ να μην γίνουν τοσο μεγάλες αυξήσεις για τις τράπεζες υψους 23% του ΑΕΠ μας , η μεγαλυτερη αυξηση που ζητηθηκε απο ευρωπαικη χώρα…..,γιατί δεν ζήτησε να πάμε με Βασιλεια ΙΙΙ? να αυξανονται τα εποπτικα κεφάλαια 1% κάθε ετος? (γράφω συνεχεια εδω και μήνες για αυτο το θεμα)

Γιατι δεν συμβουλευει το κράτος οτι η ελλειψη ρευστοτητας πνιγει την οικονομια και να εισηγηθει τροπους αυξησης ρευστοτητας? περιμένει απο τις τράπεζες να το πράξουν? αυτο σημαινει οτι δεν αντιλαμβανετε σε ποσο τραγική κατασταση ειναι οι τράπεζες. ειπα πολλες φορές οτι ουτε και μετά τις αυξήσεις θα καταφέρουν οι τράπεζες να διοχετευσουν ρευστοτητα μέσα στην οικονομια……Εχω πει να να γινει αυξηση του μετοχικου κεφαλαιου του Οργανισμου χρηματοδοτήσεως στέγης π.χ με 300 εκ ετσι ωστε να μπορει να δανεισει εως π.χ 3 δις να ξεκινησει να διοχετευετε ρευστοτητα μεσα στην οικονομια…….. Ο ορφανιδης ξέρει τι εγινε στην Αμερικη το 1929…..ξέρει τι εγινε στην Αμερική το 2007…..γιατι δεν βοηθησε? αυτη ειταν η δουλεια του………….

με θεωριες και ακαδημαικες διαλέξεις και ακαδημαικές συζητησεις και ακαδημαικα διπλώματα δεν φευγει αυτη η κριση,,,,,λυπουμε που το λέω αλλά η κριση αυτη θα ειναι εδώ ακομα 5 χρόνια,….δεν έχουμε δει ακομα την πλήρη εξελιξη της …..δεν ειμαστε πάτο ακομα,……θα έχουμε πολλες πτωχευσεις ακόμα και θα γίνουν μεγάλες αλλαγές στην οικονομια μας με ακομψο και άτακτο τρόπο…….
Christos Savva on 04/05/2012
Ορθά λέγεται
Reader on 03/05/2012
Sir Mervyn King has admitted that the Bank of England should have "shouted from the rooftops" its concerns about the looming disaster in the City as he warned that Britain's recovery from recession would be a long, slow process.

The Bank's governor urged the coalition government to press ahead with reforms that would ringfence the high-street operations of banks from their speculative activities, after blaming the last Labour government for allowing the financial sector to take ever bigger gambles in the build-up to the financial crisis of 2007-08.

King said that the decision by Gordon Brown to strip Threadneedle Street of its powers to regulate banks had left him unable to do more than "issue reports and preach sermons" as the financial system became "increasingly fragile".

While accepting that "no one could quite bring themselves to believe that in our modern financial system the biggest banks in the world could fall over", the governor said the Bank had been aware of the precarious position of institutions that were lending too much.

"That isn't to say we were blind to what was going on", he said in the BBC Today Programme Lecture, adding that for several years the Bank of England and other central banks had warned that the financial markets were underestimating the risks they were taking.

"So why, you might ask, did the Bank of England not do more to prevent the disaster? We should have. But the power to regulate banks had been taken away from us in 1997. Our power was limited to that of publishing reports and preaching sermons. And we did preach sermons about the risks."
Reader on 03/05/2012
Has anyone heard anybody shouting from the CB rooftop about the risks banks were taking? Not in 2011 but in 2008 or even 09?
We only heard - and rightfully so- about the public finances mismanagement in 2011...
As for the Parliamentarians, from both the the then coalition and opposition parties, it s time to stop crying wolf and reflect a bit on their own responsibilities when they were accepting mr Vgenopoulos insulting each and very institution of this country. In the very House of Representatives
...
Gentlemen, learn from your past mistakes and act courageously and swiftly! Better late than never
Nikolas on 03/05/2012
Αγαπητέ κ Ολύμπιε

Συμφωνώ με τις αναφορές σας για το ότι δεν είναι η ώρα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Γιατί λοιπόν από τις πρώτες κινήσεις του νέου δκτη ήταν ο παραγκωνισμός ενός από τα πιο αξιόλογα στελέχη της ΚΤ, του κ Συρίχα, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία;
Για χάρη τουλάχιστον της ομαλής μετάβασης δκσης και συνέχειας δεν θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον μια ελάχιστη δόση σεβασμού ως προς ένα τόσο πολύ έντιμο κι αξίολογο τεχνοκράτη - στέλεχος της τραπέζης;
Είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινά κάποιος επαναλαμβάνοντας τις ίδιες κάκιστες πρακτικές του προκατόχου του;
Είμαι σίγουρος ότι λόγο και της στενής σας σχέσης με το νέο δκτη θα μπρούσατε να μας δώσετε μια διευκρινιστική απάντηση...
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Cynic on 03/05/2012
We laugh out loud here. Ask what Orphanides had done to another Senior Director the most experienced in Regulation and Supervision how he was attacked in the papers and not allowed to consult Orphanides Changed duties etc if he were not sidelined perhaps orphanides could in actual fact have said that only the government is to blame and the Cypriot banking law applied...
αθηνα on 03/05/2012
Τα ίδια Παντελάκη μου,τα ίδια Παντελή μου.Οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι έχουν τόσες εξουσίες απο το δοτό Ζυριχικό σύνταγμα,που θεωρούν ότι έχουν να κάνουν με τα αμπελοχώραφά τους.Τα παραδείγματα είναι πολλά,με τελευταίο αυτό του παραγκωνισμού του κ.Συρίχα.
Επιλήσμων on 03/05/2012
Αγαπητέ κ.Nikola, Μέχρι να σου απαντήσει ο κ.Ολύμπιος, απαντώ εγώ γενικά.
Νομίζω βιαστήκατε να αρχίσετε κριτική στον νέο Διοικητή. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που αναλαμβάνει καθήκοντα, δεν δικαιούται ούτε 3 μέρες χάριτος ?
Ο κ.Συρίχας, αν δεν κάνω λάθος, ήταν ο υπεύθυνος του Γραφείου του τέως Διοικητού. Σίγουρα αυτό δεν είναι επιλήψιμο, αλλά υπό τις περιστάσεις πρέπει να είναι κατανοητό ο νέος Διοικητής να έχει την ευχέρεια κάποιων κινήσεων. Ας αφήσουμε λοιπόν τις μεμψιμοιρίες και ας επικεντρωθούμε στην ουσία.
αθηνα on 03/05/2012
Τα ίδια ακριβώς με τη μητέρα πατρίδα,και είδαμε πού κατέληξαν.Οποτε είχανε νέα κυβέρνηση,άλλαζαν και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων και άλλων τμημάτων.Οπως ακριβώς το δικαιολογεί και ο φίλος μου ο Επιλήσμων,για να έχει η νέα διοίκηση 'ευχέρεια κινήσεων' - sic. Kαι είδαν πολλή προκοπή! Μα και η Πραξούλλα κάπως έτσι λειτούργησε με τον Κασίνη,αλλά η ατυχία της είναι ότι δεν είχε πλάτες.
Michael Olympios on 03/05/2012
Αγαπητέ κ. Νικόλα

Αντιλαμβάνομαι ότι εργάζεστε στη ΚΤ ή έχω λάθος; Πιστεύω ότι ο κ. Δημητριάδης θα συνεργαστεί με όλο το προσωπικό χωρίς εξαιρέσεις και θα αξιοποιήσει τον καθένα σύμφωνα όμως με τα δικά του κριτήρια και όχι αυτά του προκατόχου του. Θα πρέπει νομίζω να σεβαστούμε τις επιλογές του και ιδιαίτερα τα άτομα που θα διαλέξει για τις πιο κρίσιμες θέσεις. Ο κ. Συρίχας είναι αξιόλογος επιστήμονας αλλά όχι ο μοναδικός. Έχω την άποψη όμως ότι και ο κ. Σταυρινάκης δεν υπολείπεται προσόντων και εμπειριών και ελπίζω να τον αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Αμερόληπτος on 03/05/2012
Αγαπητέ κ. Ολύμπιε,

Μήπως και εσείς εργάζεστε στην Κεντρική Τράπεζα; Γιατί δεν είναι δυνατόν να γνωρίζετε τόσες λεπτομέρειες για τους αξιωματούχους της και τις ικανότητες τους. Θα ανέμενε κάποιος από τον κ, Δημητριάδη αν είναι πραγματικά αμερόληπτος να αναλάβει τα καθήκοντα να γνωρίσει τους αξιωματούχους και το προσωπικό της Τράπεζας να αποκτήσει ιδίαν άποψη και μετά να προβεί σε οποιεσδήποτε ανακατατάξεις κρίνει χρήσιμο.
Κώστας on 03/05/2012
Αγαπητέ Αμερόληπτε,

Εδώ και 6 μήνες ολόκληρο το σύστημα (πλείστα πολιτικά κόμματα, ΜΜΕ κλπ) βάλθηκαν να πείσουν/εξαναγκάσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αφήσει τον κ. Ορφανίδη στη θέση του (αγνοώντας ουσιαστικά την παταγώδη αποτυχία του αυτή την πενταετία να ασκήσει τον εποπτικό έλεγχο που το ίδιο το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του επέβαλλε να πράξει και άφησε το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία να φτάσουν στα σημερινά τους χάλια). Όλοι αυτοί που προαναφέρω πιο πάνω έλεγαν περίπου στον κ. Χριστόφια ότι είναι μεν δικαίωμα του Προέδρου ο διορισμός του Διοικητή αλλά πρόσθεταν και μια ουρά ότι είναι δικαίωμα του αλλά καλά κάμνει να επαναδιορίσει τον κ. Ορφανίδη, διαφορετικά θα καταρρεύσει η οικονομία, οι αγορές και άλλα κουφά.
Τώρα τι ακούμε από όλους αυτούς και δυστυχώς ενδεχομένως να πέφτετε και εσείς θύμα. Μας λέτε περίπου ότι εντάξει δέχεστε το διορισμό του κ. Δημητριάδη φτάνει να λειτουργήσει όπως τον προκάτοχό του."
Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
Ο κ. Ορφανίδης παρέλαβε ένα υγιέστατο τραπεζικό σύστημα το 2007 και το 2012 παρέδωσε ερείπια (και είχε και το θράσος να φύγει πυροβολώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας). Ως εκ τούτου, ο κ. Δημητριάδης έχει κάθε δικαίωμα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που ο ίδιος κρίνει σκόπιμες για να σώσει το τραπεζικό σύστημα για το καλό της οικονομίας και του τόπου μας.
Michael Olympios on 03/05/2012
Προς Αμερόληπτο

Μήπως κάποιος θα πρέπει να είναι μέλος της κυβέρνησης για να μπορεί να κρίνει τους υπουργούς; Κάποια στελέχη της ΚΤ τα γνωρίζω είτε προσωπικά είτε από την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Αντιλαμβάνομε ότι το περιβάλλον της ΚΤ δεν είναι άγνωστο στο νέο διοικητή καθώς εργάστηκε στο παρελθόν. Όσο για το θέμα των ανακατατάξεων δεν γνωρίζω τι θα κάνει. Όπως είπε όμως και ο κ. Ορφανίδης προχθές, η ΚΤ έχει πολύ καλό προσωπικό και ως εκ τούτου νομίζω ότι δεν θα δυσκολευτεί ο νέος διοικητής να βρει κατάλληλα άτομα.
Κ. Κωνσταντίνου on 03/05/2012
Οτι και να είναι, όπως να κανει ο νέος Διοικητής, χειρότερος απο τον απελθοντα δύσκολο να είναι.
Διότι ο τελευταίος εισήγαγε νεα ήθη.πολεμος με κάθε μέσο σε όποιον τον αμφισβητούσε, απαίτηση για πλήρη υποταγή, υπαγωγή του προσωπικού συμφέροντος πάνω απο το γενικό συμφέρον. Ηταν μια άσχημη περιοδος για πολλούς ανθρώπους που τώρα πέρασε. Αφήνει όμως πίσω της μεγάλες πληγές και στην ΚΤ αλλα πολυ πιο σοβαρά και έντονα στο τραπεζικό σύστημα, χωρις να λέω οτι φταίει μόνον ο Ορφανιδης.
marios on 03/05/2012
συμφωνώ απόλυτα
marios on 03/05/2012
Δεν μπορώ να καταλάβω τις φοβίες κάποιον.
πωσ γίνεται μια χωρά με αποθέματα φυσικού αερίου να απειλειται με πτώχευση; ειναι λογικό; μήπως κάποιοι φοβούνται μήπως και διορθωθεί η κατάσταση και οι εργαζόμενοι πάρουν πίσω όσα τους στέρησαν;
Soto on 03/05/2012
Χθες στο ΣΙΓΜΑ ο πρωην διοικητης κος Χριστοδουλου παρολο που προσπαθησε να μη φανει οτι κατηγορουσε τον Ο στην ουσια οταν κληθηκε να απαντησει ευθεως αν εχει ευθυνες ο Ο , τον καρφωσε κυριολεκτικα. Δεν εκανε χρηση των εξουσιων που ειχε , ειπε, μεχρι και αντικατασταση των συμβουλιων και των εκτελεστικων διευθυντων, θα μπορουσε να κανει βασει του αρθρου 30. Ταδε εφη Χρ. Χριστοδουλου.
louis georgiou on 03/05/2012
Νομίζω οι λεπτότητες τέλος !!! Ο νέος διοικητής έχει πολλά να αντιμετωπίσει μπροστά του αλλά η θέση του με τα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων τραπεζών πρέπει να είναι αμείλικτη.!!!!
Έχουμε πραγματικά συνειδητοποιήσει τι έχουν κάνει οι τράπεζες? Βασικά έχουν υποθηκεύσει το μέλλον μας και των παιδιών μας με τα δικά μας χρήματα.
Μια ομάδα που αυτοονομάστηκε Dream Team με μόνο στόχο το αχόρταγο κέρδος και δεν ξέρω και τι άλλο….. αποφάσισε σε μια μέρα να παίξει την κυπριακή οικονομία στην ρουλέτα διότι εξ αποτελέσματος αυτό έγινε.
Σύμφωνα με το τι μαθαίνουμε εκ των υστέρων οι φωστήρες αυτοί που ακόμα διοικούν τις τράπεζες θα μπορούσε αν ήθελε ο τέως διοικητής της ΚΤΚ να τους έστελνε στο σπίτι τους αλλά δυστυχώς δεν το έκανε. Το τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε από την κρίση λόγω ομολόγων ακόμη ούτε καν περνά από το μυαλό μας.
Το θέμα αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους μετόχους των τραπεζών οι οποίοι έτσι η αλλιώς έχουν θυσιαστεί στον βωμό του κέρδους. Έχει να κάμει με όλους του κύπριους οι οποίοι χωρίς να είναι μέτοχοι στις τράπεζες και χωρίς να έχουν επενδύσει σε αυτές ,θα καλεστούν να πληρώσουν την ζημιά που κάποιοι ανεύθυνοι διοικούντες έχουν δημιουργήσει.
Είναι λοιπόν καθήκον κατά την γνώμη μου του νέου διοικητή να θέσει το θέμα των διοικητικών συμβουλίων και των τεράστιων ευθηνών τους άμεσα αν επιθυμεί να δώσει το σωστό στίγμα της ορθής πολιτικής που θα πρέπει να έχει η εποπτική αρχή από εδώ και εμπρός.
Erol Riza on 03/05/2012
Mr Stefano's proposals would have been reasonable if the situation in the banking system were to have reached the end. As we see in the eurozone the economic situation is getting worse and if anyone can predict what will happen in Greece then by all means we move on and try to make things better. However, the losses from the bonds are not the end of the story and non performng loans from Greece, and possibly Cyprus in the real estate sector, may be on the rise. Hence there have to changes at the exeuctive level of the banks and changes at the Board levels so that fit and proper directors who can truly understand and manage the risks are in place. This cannot wait since there has to be accountability in such positions not just benefits. The banks belong to the shareholders (famous words of Mr Vgenopoulos) and the Boards are entrusted to act in the best interests of the shareholders and the community they operate in. There has been a major failure of corporate governance and this has to be remedied as soon as possible if there is to be progress ahead. With hindsight everyone critisizes the strong man of Laiki; what did the insiders do at Laiki? What did most of the press and politicians do when he was calling for changes to the strict system of regulation of the banks? Everyone has a share of the blame but most the Boards of the banks and herein is one of the things that the new Governor should look at. The banks problems will not be going away for a while and it is best they are rehabilitated after support from the government. Cyprus within the EU mechanism can support the banks as the amounts invollved are small for the EU albeit not small for Cyprus. If the govenment seeks another mechanism it is delaying the inevitable and in economics one cannot face off the dangers by postponing the day of reckoning. All governments in Southern Europe without exception borrowered their way out of trouble and look at the state there are in.
Κωνσταντίνος on 03/05/2012
Μακάρι κ. Στεφάνου να είχατε δώσει τις ίδιες συμβουλές και στον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας... Δεν ξέρω αν θα τις ακολουθούσε, αλλά αν τις ακολουθούσε θα είχαμε γλυτώσει από πολλές περιπέτειες.
Διαφωνώ πάντως ότι η έρευνα πρέπει να γίνει μετά από έξι μήνες ή/και ένα χρόνο. Ο λαός αύριο θα κληθεί να πληρώσει βαρύτατο τίμημα γιατί κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν κουμάρι με ξένα λεφτά. Ε δεν μπορεί τα άτομα αυτά να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τους παχουλούς τους μισθούς και να πληρώνει ο άνεργος, ο συνταξιούχος και ο μεροκαματιάρης. Επίσης, δεν κατανοώ γιατί πρέπει να αφεθούν τα άτομα που δημιούργησαν την κρίση, να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση. Ιδιαίτερα από την στιγμή που ακόμη δεν έχουν κατανοήσει τα λάθη που έγιναν.
on 03/05/2012
ένα από αυτά τα άτομα διορίστηκε μάλιστα σαν υπουργός οικονομικών πρόσφατα!
Επιλήσμων on 03/05/2012
Αγαπητέ Κωνσταντίνε, Διαφωνώ με την άποψη σου ότι "Κάποιοι έπαιξαν κουμάρι με ξένα λεφτά".
Στο κουμάρι πάντα υπάρχουν τα odds. Δηλαδή πάντα υπάρχει κάποια πιθανότης να κερδίσεις. Δεν υπάρχει κουμάρι με zero odds.
Αυτοί έπενδυσαν στο απόλυτο μηδέν.
Αυτό που συνέβη είναι πολύ χειρότερο και απο το κουμάρι, διότι μόνο αν ζούσαν σε άλο πλανήτη εξηγούνται (αλλά πάλιν δεν δικαιολογούνται) οι αποφάσεις τους.
Τώρα, γιατί παραμένουν ακόμη στις θέσεις τους σαν να μην συνέβη τίποτα, αυτό δεν το γνωρίζω. Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία!
Dinos on 03/05/2012
It has been a fact that the ex-governor of the central bank has been part of the big banking crisis since during his tenure he did not have the vision and talent to advice the banks and implement a policy to protect the country from falling into the trap buying the junk Greek omologa. We all know the story by now.
His whole behavior as a Central Bank governor has been totally unacceptable by any standard. Can anyone tell me of a situation a Central Bank Governor has been openly and in the public being in a confrontation with the president of the country? It has been a rediculous affair. The guy is definetly not up to the job neither serious, he is still making public statements after the fact to cover his.. ass.
I congratulate the new governor who has at least proved in the public forums he is in touch with the real people and he has offered specific ways to go about the crisis. I would like to advice him however on one thing. Since the whole problem in Cyprus was created by the Banks, he has to be very strict and ensure that the banks, being public companies, protect their shareholders and maximise their stock value. For this to happen the Central Bank should look in to the excesses of every bank and impose on them to cut those down to minimize their operating costs and maximize their profits. This is an oblication towards their shareholders. In cyprus all banks operate with excessive employess and an umbilivable number of branches compared to the area and the population of Cyprus. is time the Banks cut down on their running expenses and offer the real value their shareholders deserve. This is one way out of the crisis.
Επαμεινώνδας on 03/05/2012
Dinos, δεν είναι δουλειά της ΚΤ να προστατεύει την αξία των τραπεζών, ούτε ασφαλώς να τους λέει πόσα καταστήματα να έχουν, ή πόσα να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους. Φαίνεται έχασες πολλά επενδύοντας στις τράπεζες. Πρέπει να ψάξεις αλλού για υπεύθυνους.
Σάββας Τταντής on 03/05/2012
Μιλάτε όλοι για τον νέο διοικητή ζητώντας απο αυτόν να βοηθήσει την Οικονομία, τις τράπεζες κλπ κλπ....λυπάμε που θα το πώ , ο Κύριος Δημητριάδης ΔΕΝ μπορεί να βοηθήσει πλεον ουσιαστικά ουτε τις τράπεζες, ούτε την οικονομία μας . Αναλαμβάνει τεράστια προβλήματα , μια διαλυμένη κατάσταση η οποια δεν ειναι ακόμα στην πλήρη της εξέλιξη, να ζήσει όμως την ΄πλήρη εξέλιξη της κρίσης ως δοιηκητής. Θα είναι στην θητεία του που η οικονομία μας θα πατώσει χωρις να φέρει ο ίδιος καμιά ευθηνη

Πρέπει να παρθούν δυνατά , μεγάλα μέτρα άμεσα. Δυσκολα να υπολοιηθούν λόγο πολιτικών και συντηριτισμού μας . Ο κύριος Δημητριάδης είναι οπαδος της αναπτυξης, συμφωνώ μαζι του. Πως θα δημιουργηθει ανάπτυξη χωρις ρευστοτητα και χωρις τις τράπεζες να μπορουν να διοχετευουν ρευστοτητα μέσα στην οικονομία. Οι τράπεζες έχουν ακόμα 5 δις ζημίες με βάση τις εκτιμήσεις μου. Χρειαζονται γύρω στα 5 χρόνια τουλάχιστον να διαγράψουν αυτές τις ζημιες. Τις πρώτες αυξησεις δεν τις πέτυχαν και έρχονται και άλλες αρχές του 2013 . Τέλος του 2012 θα χρειαστει και 3 δις ευρω το κράτος. Που θα τα βρούμε?

εισηγήσεις...

1. Κάνουμε παραστάσεις στης ΕΑΤ οτι θα πάμε με βασιλεια 3, αυξηση κεφαλαιων σιγα σιγα...
2. Δημιουργια Κυπριακου ΤΧΣ με ιδιωτικά κεφάλαια, το οποιο θα εκδωσει Χρεογραφα εισηγμενα σε χρηματιστηριο του εξωτερικού.

3. Διοχετευση ρευστοτητας στην οικονομια μέσω του Οργανισμου Χρηματοδοτήσεως στέγης , επιδη ειναι μικρος και υγειης οργανισμος. Να του γινει αυξηση μετοχικου κεφαλαιου έτσι ωστε να μπορει να δανειζει πολλαπλάσια του κεφαλαιου που θα του δοθούν

4. Οι τράπεζες να σπάσουν σε 2 κομμάτια. Η τράπεζα με τις τραπεζικές εργασιες το ένα κομμάτι και άλλη ξεχωριστή επενδυτική τράπεζα με τις επενδυτικές εργασιες στην οποια θα δοθουν τα ελληνικά ομόλογα και οι άλλες επενδυτικές αμαρτιες που αγοράσανε (βλέπε ΜΙΓ της Λαικής)Ετσι ώστε να μην εποπτευονται απο την ΕΑΤ, έτσι ώστε οι τράπεζες πλεον (το ένα κομμάτι) να μην χρειαζετε να προβούν σε τοσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαιων ......

θα επαναλάβω την θέση μου και ας γίνουμε κουραστικός. Ειμαστε η Ιρλανδία και η Ισλανδια μαζι σε ένα. Αυτά βλέπω, αυτά βλέπουν και οι ξένοι και οσο καθυστερούμε να το καταλάβουμε τοσο πιο πολλη χρόνο θα πάρει να φύγει αυτη η κριση και τοσο πιο επώδυνη θα είναι.........