You are here

Διερευνητική Επιτροπή για την Κρίση του Κυπριακού Τραπεζικού Συστήματος

03/05/2012
 Τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ έχουμε χάσει ως κοινωνία από τις επενδύσεις των τραπεζών στα Ελλαδικά ομόλογα.  Τουλάχιστον, διότι οι απώλειες αναμένονται πολύ μεγαλύτερες λόγω επισφαλών δανείων.  Αν ισχύουν και για της κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επίπεδα επισφάλειας 20% όπως κατέγραψε η Blackrock, τότε χάσαμε μέχρι σήμερα περίπου το ένα τέταρτο του ετήσιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της χώρας.  Ακόμη και οι τράπεζες της Ελλάδος έχουν μικρότερες απώλειες κατ’ αναλογία του ΑΕΠ της χώρας.Δεν είναι εύκολο να χάσεις τόσα πολλά χρήματα! Πρέπει να κάνεις πολλά λάθη ταυτόχρονα.  Το ερώτημα είναι «τι πήγε λάθος».  Μια τεκμηριωμένη απάντηση είναι αναγκαία, όχι μόνο για σκοπούς διαφάνειας αλλά και για να γνωρίζουμε τι θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε, πως να ξεπεράσουμε την κρίση και, κυρίως, πως να μην την ξαναπάθουμε.

Οπωσδήποτε η διερεύνηση δεν πρέπει να γίνει για ξεκαθάρισμα πολιτικών ή προσωπικών λογαριασμών.  Ήδη παρακολουθούμε την τακτική επίρριψης ευθυνών.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ανανεώνει το διορισμό του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας επιρρίπτοντας του τις ευθύνες, ο απερχόμενος Διοικητής μιλά για πιέσεις από το Προεδρικό και οι διαξιφισμοί συνεχίζονται με την εμπλοκή των κομμάτων.

Το κλίμα που δημιουργείται δεν βοηθά να βρούμε διεξόδους.  Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ατεκμηρίωτη επίρριψη ευθυνών. 

Με βάση τις διεθνείς εμπειρίες για παρόμοιες κρίσεις και διαθέσιμες πληροφορίες για το δικό μας σύστημα, οι πιο κάτω παράγοντες φαίνεται να διαδραμάτισαν ρόλο:

  1. Λάθη εκ μέρους των διευθύνσεων των τραπεζών ή και κερδοσκοπικές ενέργειες που είναι ή αγγίζουν τα όρια της εγκληματικότητας.

  2. Αμέλεια ή και αδυναμία εκ μέρους των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

  3. Αμέλεια εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας να ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.

  4. Ελλείψεις στο εποπτικό πλαίσιο που δεν επέτρεπαν στην Κεντρική Τράπεζα να ασκήσει αποτελεσματική εποπτεία.

  5. Αμέλεια εκ μέρους της Κυβέρνησης κατά τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση της κρίσης του ελληνικού χρέους. 

  6. Παρενέργειες στο τραπεζικό σύστημα από την Κυβερνητική δημοσιονομική πολιτική.


Οι διεργασίες που οδήγησαν στην κρίση είναι σύνθετες.  Αφορούν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και εποπτείας τραπεζών, πρωτόκολλα και συστήματα διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων τραπεζών, την ανακλαστικότητα στη σχέση μεταξύ τραπεζικού συστήματος και οικονομικής ευρωστίας του κράτους.  Η «λεηλασία χάρη του κέρδους» έχει εξηγήσει την πτώχευση πολλών χρηματοοικονομικών οργανισμών και ενδεχομένως να αφορά κάποιες περιπτώσεις δικών μας τραπεζών.  Και βεβαίως εγείρονται τόσο θέματα νομιμότητας όσο και τι θεωρείται ex ante λογικό στη διαχείριση μιας εμπορικής τράπεζας και στη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας.  Δηλαδή, κατά πόσο, υπό τις περιστάσεις, οι υπεύθυνοι ακολουθούσαν διεθνώς αποδεκτά επαγγελματικά πρότυπα χρηστής διοίκησης. 

Για να κατανοήσουμε τι συνέβηκε και να προλάβουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον απαιτείται προσεκτική διερεύνηση.  Αυτή πρέπει να γίνει από ανεξάρτητη Διερευνητική Επιτροπή για την Κρίση του Κυπριακού Τραπεζικού Συστήματος.  Η επιτροπή πρέπει να αποτελείται από εμπειρογνώμονες με διεθνές κύρος και εμπειρίες.

Η Επιτροπή πρέπει να έχει την κατάλληλη νομιμοποίηση.  Τη σύστασή της πρέπει να αναλάβει η Βουλή των Αντιπροσώπων.  Αν δεν υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, η Βουλή ας το φτιάξει με σχετικό νομοθέτημα.  Το μέγεθος του προβλήματος είναι τόσο μεγάλο και η φύση του πρωτοφανής που αν απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση η Βουλή δεν πρέπει να διαστάσει.  Το Κοινοβούλιο της Ισλανδίας πρόσφερε ένα καλό παράδειγμα το 2008.  Υπάρχουν και άλλα στα οποία μπορούμε να στηριχθούμε. 

Akerlof, G., & Romer, P. Looting: The Economic Underworld of Bankruptcy for Profit, BrookingsPapers on EconomicActivity,2:1-73, 1993.  Report of the Special Investigation Commission (SIC), Althingi, Iceland, 2010.

 Ο Σταύρος Α. Ζένιος είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών.
105 σχόλια
καχ on 03/05/2012
Σίγουρα η εισήγηση του Κου Ζένιου είναισωστή και οι πιθανοί λόγοι που παραθέτει,ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι ,έπαιξαν κάποιο ρόλο.Πριν όμως από την σε βάθος έρευνα υπάρχουν τα απλά.Αν μου δώσετε δέκα εκατομμύρια να τα παίξω σε καζίνο,αν χάσω μου μένει η διασκέδαση,οι ζημιές δικές σας ,αν κερδίσω,έστω και 1% δικό μου από τα κέρδη και τα υπόλοιπα δικά σας είναι εύκολο να προβλέψουν όλοι την πιό πιθανή κατάληξη .Είναι αδιανόητο οι πρωταγωνιστές να μένουν ουσιαστικά στο απυρόβλητο διότι ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ των τραπεζών και να συνεχίζουν το πάρτι μετά από τόση ζημιά.Πρέπει να εκδιωχθούν τώρα ,η τουλάχιστον να μπουν κάποιοι να τους ελέγχουν περιορίζοντας τους την δύναμη.Τι έρευνα μπορεί να γίνει όταν αυτοί που πήραν τις αποφάσεις μοιράζουν διαφημίσεις ,παρατείνουν δάνεια και κινούν δις?Διότι μπορεί να έχασαν κάποια δις οι τράπεζες αλλά οι τραπεζίτες έχουν δεκάδες άλλα υπό τον απόλυτον έλεγχον τους.
Επαμεινώνδας on 03/05/2012
Άλλος που έχασε πολλά λεφτά επενδύοντας στις τράπεζες.
YiannisP on 03/05/2012
Έστω και αν συμφωνώ με τις τοποθετήσεις του κυρίου καθηγητή, νομίζω ότι λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ακαδημαικά του προσόντα, έπρεπε να πάρει πιο σαφή θέση και να κατανείμει ευθύνες εκεί που πρέπει και όχι γενικά σε ολους και τελικά αόριστα. Αν με βάση αυτά που ξέρει δεν μπορεί να αποδώσει ευθύνες ας αποφύγει οποιαδήποτε τοποθέτηση. Αυτό το κείμενο στο μεγαλύτερο του μέρος θα μπορούσε κάλλιστα να γραφτεί απο οποιονδήποτε ασχολείται στοιχειοδώς με αυτα τα θέματα και δεν έχει τα ακαδημαικά προσόντα και την εμπειρία του κυρίου Ζένιου.
Παντελής Παντελή on 12/05/2012
Συμφωνώ απόλυτα, ΓιαννηΠ.
Ο φιλος μου ο καθηγητής λέει, "έχουμε χάσει ως κοινωνία". Γιατί έχασε η κοινωνία τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, κύριε καθηγητά; Κοιταξε, σε αυτή τη σελίδα, ποιοί μετοχοι και ποια μελη των δ. συμβουλιων πωλουν τις μετοχες τους σε τιμή "ευκαιρίας". Αυτοί οι ιδιοι, που επερναν μερισματα, τοσα χρόνια, ας σκοτιστούν τωρα.
Οσον αφορα για ευθύνες, αν εχουν γινη εγκλήματα, να προσαχθούν κατηγοριες, απο αυτούς που εχουν απαιτήσεις και ας τα βρουν στο δικαστηριο.
Το Κυπριακο Κρατος δεν πρεπει να επιβαρυνει το απλο κοσμο, ουτε ενα σεντ, για να αμοίψει αυτούς τούς αμυαλους χαρτοπαιχτες, που τα επαιξαν σαν να ηταν πολυεθνηκές......
Ακολουθηστε το παραδειγμα της Ισλανδιας. Οι τραπεζες εχουν γινη καρκινος, στον τοπο, και πρεπει να αποκοπούν οσο γινεται πιο γρήγορα. Κρατικοποιηστε οση περιουσια τον τραπεζών εχει μεινει, πεταξτε εξω (κλειστε τους μεσα) ολους τους ανικανους διευθυντές και υποδιευθυντες και αν χρειαστει, εβγατε και απο το ευρω. Εχουμε τοσο κοσμο σπουδασμενο. Ειναι δύσκολο να βρουμε πέντε ανθρώπους τίμιους και μετρημενους απο αυτούς, χωρις μεσο απο κομματα, να δουλεψουν σωστά τες κρατικες τράπεζες;

Οι αλαζωνία και η βλακεία, των πολιτικών μας, οργιαζει με την σκεψη της προεδρικής καρέκλας. Αντι να ασχοληθούν με τα προβλήματα που καινε, κανουν διαβουλεύσεις σαν πετηνοί γύρω απο το γουμά.

Εκακομάθαμε, τοσο χρονια, να μας φερνουν τα ευρώ ετοιμα. Επαραμελισαμε το τουρισμο, εκλείσαμε τες βιοτεχνιες και ξεπουλησαμε την γη μας στους ξενους. Εγιναμε κεντρο φοροαποφυγής, ξεπλύματος χρήματος, στημενων παχνιδιων, και πορνείας. Εφορτωσαμε την φροντιδα των παιδιών και των γονιών στο φτηνο εργατικο του τριτου κοσμου και το ριξαμε εξω. Μας κατάστρεψε η πολλη ευμαρια και η αλαζωνια. Πρεπει να το χωνεψουμε, οτι ετσι δεν παει μπροστά ο τοπος, αν θα αλλαξουν τα πραγματα, για να γινουμε "μια Κύπρος Δημιουργικη".
Πρεπει να αρχισουμε δουλεια και να σταματησουμε να περιμενουμε να ερθουν και αλλα "ετοιμα" απο στρατηγικούς επενδυτες, διοτι οι επενδυτές, για να φερουν ενα ευρώ, θα σιγουρευτούν οτι θα παρουν πισω δέκα.

Φιλε καθηγητα, ο νους μου δεν κοβει οσο ο δικος σου. Για να αλλαξει η Κυπρος, πρεπει να γινει καθαρση, πρεπει να αλλαξη η νοοτροπια του κοσμου και της ηγεσιας του, οσο ειναι καιρος.
Christodoulos Protopapas on 03/05/2012
Συμφωνώ με τον κ. Ζένιο. Αυτά όλα που προτείνει θα μπορούν να συζητηθούν διεξοδικά στις επόμενες Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων των Τραπεζών που προγράμματίζονται στο εγγύς μέλλον. Η δική μου απορία για να καταλάβετε πόσο Ιερές είναι αυτές οι Τράπεζες, ενώ σε προηγούμενα άρθρα και τοποθετήσεις στον Stockwatch υπήρχαν σειρές από σχολιασμούς στην ανάρτηση του κ. Ζένιου ύπάρχει σιγή ιχθύος. Με ποιό θράσος οι ίδιες Διοικήσεις των Τραπεζών (Δ.Σ. και Top Management) ζητούν από τους μετόχους χρήματα για αύξηση κεφαλαίων για να λύσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν.
R on 03/05/2012
Κύριε Ζένιο,
Η εισήγησή σας κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.
Το ερώτημα που πλανάται είναι τι να κάνουμε την επιτροπή αφού βγάλει το πόρισμά της και δεν αρέσει σε κάποιους;
Της λέμε και πάλι ότι είχε στόχο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Γι αυτό άστε καλύτερα. Τι να μπαίνουμε σε διαδικασίες που θα είναι στο τέλος χάσιμο χρόνου;
Σάββας Τταντής on 03/05/2012
κύριε Πρωτοπαπά . δεν είναι οι διοικησης των τραπεζών που ζητούν αυξήσεις αλλά η ΕΑΤ.

Κύριε Ζενιο δυστηχώς οι ζημίες των τραπεζών δεν ειναι 25% του ΑΕΠ μας αλλά ειναι περιπου ώς εξης 4 δις απο ομολογα οπως σωστα λέτε + ( 24 δις δάνεια στην Ελλαδα *20%) 4.8 δις + (25 δις δάνεια στην Κυπρο * 15%) 3.7 δις + ζημίες απο Κυπριακά ομόλογα + ζημίες Συνεργατικών πιστωτικών ιδρυματων (30 δις δανεια *15%) 4.5 δις και ζημιες ΣΠΙ απο κυπριακά ομολογα 1 δις ......τότε έχουμε συνολο ζημιών για τις τράπεζες = 18-19 δις

υπάρχουν προβλεψεις στις τράπεζες συνολο κάπου 6 δις αρα έχουμε ζημίες ακομα που πρέπει να διαγραφουν 12 δις ευρω. Αυτο ειναι ισοδυμανο με περαν του 60% του ΑΕΠ μας.

Οι τράπεζες κάνουν κέρδη πριν τις προβλεψεις γυρω στα 2 δις......άρα χρειαζομαστε 6 χρονια διαγραφές όλων των κερδων για να διαγραφουν οι ζημιες . Για αυτό λέω οτι η κριση αυτη έχει ακομα 5 χρονια και οτι ακομα δεν ειδαμε τον πάτο..........
louis georgiou on 04/05/2012
Κ. Τταντή συμφωνούμε αλλά θα αυξήσω τα χρόνια αποκατάστασης από 5 σε 7 καθότι δεν υπολόγισες ότι τα κέρδη των τραπεζών θα συρρικνωθούν από την κακή κατάσταση της οικονομίας, και επιπρόσθετα μην εκπλαγείς σύντομα να δεις και νέες ξένες τράπεζες στην Κύπρο που θα έχουν λεφτά να δανείσουν, και θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό έλεγχου καταθέσεων / χορηγιών των κυπριακών τραπεζών.
Κωνσταντίνος on 03/05/2012
Είναι εμφανές, κατά την άποψη μου, ότι ο κ. Ζένιος προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις από την Κυβέρνηση, τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τις Διοικήσεις των τραπεζών. Το θέμα όμως είναι ότι με τον τρόπο αυτό χάνει την αλήθεια.
Είναι κάτι περισσότερο από εμφανές ότι τα λάθη έγιναν από τα ΔΣ των τραπεζών με την ανοχή – αν όχι συνενοχή – της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δεν εφάρμοσε πάμπολλες νομοθεσίες και οδηγίες όχι μόνο της Βασιλείας αλλά και της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Συμφωνώ πάντως με τον κ. Ζένιο ότι πρέπει να γίνει έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στην μεγαλύτερη τραγωδία μετά το 1974. Οι ζημιές - που πολύ πιθανόν να κληθεί αύριο να τις καλύψει ο φορολογούμενος - είναι τεράστιες και οι ευθύνες κάποιων ασήκωτες.
Διαφωνώ όμως ότι η Βουλή πρέπει να αναλάβει την σύσταση αυτής της Επιτροπής και εντοπίζω και μια ασυνέπεια στα λεγόμενα του κ. Ζένιου. Από την μια τονίζει – και σωστά – ότι δεν πρέπει να γίνει Επιτροπή για ξεκαθάρισμα πολιτικών ή προσωπικών λογαριασμών και την ίδια ώρα εισηγείται όπως αναλάβει η Βουλή τη σύσταση στης Επιτροπής. Μα αυτός είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για ξεκαθάρισμα τόσο πολιτικών όσο και προσωπικών λογαριασμών.
Chris on 04/05/2012
Ε, όχι και η μεγαλύτερη τραγωδία μετά το 1974! Αλλά όπως είπα και σε άλλο σχόλιο σε άλλο άρθρο, πρέπει κάπου να κατευθύνουμε την οργή του λαού, να τον κάνουμε να ξεχάσει με μια τακτική που έχει εφαρμοστεί πολλές φορές σε πολλές χώρες (Clinton - Lewinsky, Ανδρέας - Μιμή κ.ο.κ)...
αθηνα on 04/05/2012
Ε τότε τι εισηγείσαι;Nα διορίσει ο πρόεδρος,που είναι υπεράνω κάθε υποψίας ...,μιά μονομελή διερευνητική επιτροπή τύπου Πολυβίου και άμα δεν του αρέσει να την πετάξει στο dustbin;
Chris on 04/05/2012
Όχι δεν εισηγούμαι κάτι τέτοιο. Αυτό που λέω είναι ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί (όποια και αν είναι αυτή) ΔΕΝ πρέπει να γίνει προεκλογικό εργαλείο ούτε για τους μεν ούτε για τους δε. Δυστυχώς όμως αυτό βλέπουμε σήμερα - καμία διάθεση να βρεθεί η πραγματική/ες αιτία/ες αλλά το πως μπορούμε να φωνάξουμε παραπάνω για να βγάλουμε τον απέναντι ως υπαίτιο. Αν είναι να ακολουθήσουμε την προσέγγιση «εγώ φωνάζω πιο δυνατά άρα έχω δίκιο» πολύ φοβάμαι ότι δεν θα φτάσουμε στα πραγματικά αίτια κάτι που είναι (κατά πολύ) πιο επικίνδυνο από το να μην ψάξουμε καν (όπως π.χ. να δίνεις αγωγή σε ένα ασθενή που τον έχεις διαγνώσει για πονοκέφαλο ενώ έχει καρκίνο). Δεν λέω ότι δεν πρέπει να γίνει έρευνα για την αίτια, αυτό που λέω είναι ότι δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε διερεύνηση αυτή τη στιγμή θα είναι αντικειμενική και σωστή. Πιστεύω ότι τα περισσότερα (αν όχι όλα) όσα βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι απλώς τακτικές για να ξεχάσουμε. Π.χ. το να παρουσιάζετε το θέμα σαν η μεγαλύτερη καταστροφή από το 1974 εγώ το μεταφράζω καθαρά σαν την προσπάθεια κάποιων να ξεχάσουμε.

Θα συμφωνούσα με την άποψη του κ. Ζένιου – την οποία την βρίσκω σωστή – αν είχα έστω και την παραμικρή εμπιστοσύνη στους πολιτικούς μας (και τους μεν και τους δε) αλλά τα γεγονότα των καιρών δεν μου το επιτρέπουν.
αθηνα on 04/05/2012
Chris,δεν απαντούσα σε σένα,αλλά στο Κωνσταντίνο. Που αμφισβητούσε την ικανότητα της Βουλής να διενεργήσει αντικειμενική έρευνα.Ανεξάρτητα αν έχει δίκιο ως ένα σημείο,έφερα σε αντιδιαστολή το πόρισμα για το Μαρί,που αποδείχτηκε φιάσκο για τον πρόεδρο.Ερευνες για τα μάτια του κόσμου,μέχρι να καταλαγιάσει η οργή των αμνών.
Κωνσταντίνος on 05/05/2012
Όχι αγαπητή Αθηνά,
δεν εννοώ να διορίσει ο Πρόεδρος μονομελή επιτροπή τύπου Πολυβίου. Δηλαδή να διορίσει ένα άτομο που δεν είναι εμπειρογνώμονας επί του αντικειμένου και αυτό το άτομο να εκδώσει στο τέλος ένα πολιτικό πόρισμα το οποίο στη συνέχεια θα αμφισβητηθεί από όλους σχεδόν τους ειδικούς, όπως έγινε με το πόρισμα Πολυβίου.
Και δεν είναι πολιτικό το θέμα. Η έρευνα πρέπει να γίνει από ανεξάρτητο οίκο του εξωτερικού, που θα διοριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Μπορεί όμως να συμβάλει και το Κοινοβούλιο σ' αυτή την προσπάθεια, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο όπως άλλωστε οφείλει να πράξει. Δηλαδή το πόρισμα του οίκου να παρουσιαστεί στη Βουλή και να έχουν την ευχέρεια όλα τα κόμματα να υποβάλουν ερωτήσεις, όπως αν υπήρχαν τα απαραίτητα εποπτικά εργαλεία, αν αυτά που υπήρχαν αξιοποιήθηκαν σωστά κ.τ.λ.
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τον Βγενόπουλλο. Αλλά είναι γεγονός ότι οι καταγγελίες που έκανε σήμερα κατά του Ορφανίδη είναι εξαιρετικά σοβαρές. Μάλιστα, όπως πληροφορούμε ο Βγενόπουλλος κλήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί και απάντησε ότι έχει άμεση πληροφόρηση από τους οίκους αξιολόγησης αλλά και στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εμπλοκή του Ορφανίδη στην αξιολόγηση της Κύπρου.
Αθηνά, όποιος και αν είναι ο Βγενόπουλος, αν όντος έχει τέτοια στοιχεία το θέμα παίρνει πολύ διαφορετικές διαστάσεις. Πραγματικά δεν γνωρίζω αν έχει τέτοια στοιχεία. Αν όμως όντος έτσι έχουν τα πράγματα, μιλάμε για προμελετημένο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου!
Γνωρίζεις πολύ καλά τις απόψεις μου για τον τρόπο που ο Ορφανίδης χειρίστηκε την εποπτεία των τραπεζών. Ειλικρινά σου λέω – και σε διαβεβαιώνω ότι το εννοώ απόλυτα - μακάρι να λέει ψέματα ο Βγενόπουλος. Γιατί διαφορετικά μιλάμε για σκάνδαλο μεγατόνων.
αθηνα on 05/05/2012
Κωνσταντίνε,κατ'αρχήν δε διαφωνώ καθόλου με την πρότασή σου.Αλλά να ανακριθούν οι πάντες που είχαν αρμοδιότητα να προστατεύσουν την οικονομία μας απο τον κίνδυνο.Δηλαδή φίλε μου,όχι μόνον ο Ορφανίδης,αλλά και οι καθ'ύλην κυβερνώντες,του προέδρου συμπεριλαμβανομένου.Γιατί ο λαός δεν ψήφισε τον Ορφανίδη,αλλά το Χριστόφια,για να τον προστατεύει απο τις κακοτοπιές. Γιατί δεν προειδοποίησαν οι κυβερνώντες τον Ορφανίδη,και αν δεν τους άκουγε να τον παύσουν με ότι θεμιτό μέσο υπήρχε.Και υπάρχουν τρόποι.Δηλαδή, για να καταλήξω,να μην βγουν όπως το Μαρί,αλώβητοι οι κυβερνώντες,και να την πληρώσει μόνο ο αποδιοπομπαίος Ορφανίδης.
Κωνσταντίνος on 07/05/2012
Αθηνά δεν διαφωνούμε επί της ουσίας. Η έρευνα ασφαλώς και θα πρέπει να καλύψει όλες τις πτυχές.
Να σου θυμίσω όμως ότι η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για τις θέσεις που είχαν διατυπώσει για τις τράπεζες και τον πρώην Διοικητή.
Η ιστορία βέβαια τους δικαιώνει, δυστυχώς όμως η ζημιά έχει γίνει.
Ας μην γελιόμαστε όμως Αθηνά. Μέχρι προχθές ακόμη υπήρχαν κόμματα και πολιτικά πρόσωπα που ζητούσαν τον επαναδιορισμό του Ορφανίδη. Ποια θα ήταν η αντίδραση τους αν δοκίμαζε να τον αντικαταστήσει νωρίτερα; Και το πιο σημαντικό: Ποια θα ήταν η αντίδραση των αγορών, αν ξέσπαζε μια τέτοια διαμάχη στην Κύπρο; Να σου θυμίσω ότι μετά την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, ένας τουλάχιστον οίκος επικαλέστηκε αυτό το γεγονός (μεταξύ άλλων) για να υποβαθμίσει την Κύπρο. Σκέφτηκες τι θα γινόταν αν ξέσπαζε διαμάχη για τον Διοικητή της Κεντρικής;
Αθηνά επαναλαμβάνω. Το θέμα δεν είναι πολιτικό και αν η έρευνα γίνει γι' αυτό τον σκοπό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.
Είδαμε όλοι τι έγινε στις εκλογές στην Ελλάδα. Είναι καμπανάκι αυτό για την Κύπρο. Αν οι πολιτικές δυνάμεις δεν βρουν τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή στα μεγάλα και σημαντικά θέματα, πολύ φοβάμαι ότι οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές. Ας μην το πολιτικοποιούμε λοιπών το θέμα της έρευνας.
Και κάτι άσχετο: Έχω πληροφορηθεί από πολύ αξιόπιστη πηγή, ότι ευσταθούν αυτά που κατήγγειλε ο Βγενόπουλλος ότι ο Ορφανίδης δυσφήμιζε την Κύπρο στο εξωτερικό! Επαναλαμβάνω: Δεν συμπαθώ των Βγενόπουλλο. Αντίθετα, πιστεύω ότι φέρει βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Λαϊκή. Στην προκειμένη όμως περίπτωση (για τον Ορφανίδη) φαίνεται ότι δυστυχώς λέει αλήθεια.
αθηνα on 07/05/2012
Κωνσταντίνε,ισχυρίζεσαι ότι η κυβέρνηση κατηγορήθηκε για θέσεις που διατύπωσε εναντίον των τραπεζών και του Ορφανίδη.Αυτό, δεν είναι καν η μισή αλήθεια.Διότι τον μόνο που κατηγορούσε και σνόμπαρε,ήταν τον Ορφανίδη,και μάλιστα όχι για το καυτό θέμα της έκθεσης στα ελλ.ομόλογα,αλλά γιατί ο Ορφανίδης προειδοποιούσε συνεχώς για την ανάγκη λήψης μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και ο Χριστόφιας,ενοχλημένος του απαντούσε ότι την οικονομική πολιτική του κράτους,την ασκεί η κυβέρνηση.Γι αυτό και αρνιόταν να τον συναντήσει.Δηλαδή,συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας.Τις δε τράπεζες,το μόνο που έκανε,ήταν να τις καλεί να μειώσουν τα επιτόκια.Ούτε κουβέντα για ομόλογα.Αν έχεις έστω και μία περίπτωση,σε προκαλώ να την δημοσιοποιήσεις και θα απολογηθώ.Για να μη με κατηγοράς ότι ...καβαλλώ καλάμια.
Κωνσταντίνος on 08/05/2012
Αμάν! Εμμονή που την έχεις με την Κυβέρνηση!
Δηλαδή ρε Αθηνά την ώρα που ο Πρόεδρος, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι έλεγαν και ξαναέλεγαν για την έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα, εσύ τι καταλάβαινες? Ότι επικροτούσαν τις τράπεζες και την Κεντρική για τον τρόπο που επόπτευε το τραπεζικό σύστημα? Όταν φώναζαν για τα επιτόκια εσύ πως το μετάφραζες? Ότι έλεγαν μπράβο στις τράπεζες και τον Ορφανίδη? Όταν ο Πρόεδρος, όπως εσύ λες, έλεγε – ενοχλημένος μάλιστα - του Ορφανίδη ότι η οικονομική πολιτική είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και ότι η εποπτεία των τραπεζών είναι ευθύνη της Κεντρικής, εσύ τι καταλάβαινες? Όταν κατηγορείτο η Κυβέρνηση γιατί τα τρία μέλη που διόρισε στην Κεντρική ζητούσαν όπως η εποπτεία ασκείται από το ΔΣ και όχι μόνο από τον Διοικητή, εσύ πως το μετάφραζες?
Παρεμπιπτόντως, να σου θυμίζω ότι το πρώτο κόμμα που ζήτησε να γίνει έρευνα για την κατάσταση στην οποία περιήλθε ο τραπεζικός τομέας και να αποδοθούν ευθύνες είναι το ΑΚΕΛ. Και όχι σήμερα. Πριν πολλούς μήνες.
Αθηνά. Ο Ορφανίδης είναι πρώην και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε όλοι τόσο καλύτερα. Επίσης, το θέμα των ευθυνών για τις τράπεζες δεν είναι πολιτικό. Εξάλλου, ο Ορφανίδης στον οποίο συγκεντρώνονται τα περισσότερα πυρά (και όχι άδικα αφού ήταν ο Διοικητής) δεν είναι πολιτικό πρόσωπο. Ή μήπως είναι και απλά αργήσαμε να το καταλάβουμε?
αθηνα on 08/05/2012
Κωνσταντίνε,αποφεύγεις επιμελώς να απαντήσεις το καίριο ερώτημά μου.Και σε ξαναρωτώ:Εχεις δηλώσεις του Σταυράκη ή του Χριστόφια κατά την κρίσιμη περίοδο που οι τράπεζες ΑΓΟΡΑΖΑΝ τα τοξικά ελλ. ομόλογα,που να προειδοποιούν τον Ορφανίδη ή τις τράπεζες,ότι ακολουθούν επικίνδυνες ατραπούς; Διότι εκ των υστέρων και όταν άρχισε το κούρεμα,τι να τις κάνω τις μεμψιμοιρίες. 'Βράσε ρύζι',όλοι γίναμε επα'ί'οντες.Ακόμα και ο μπακάλης της γειτονιάς μου έχει άποψη. Με αυτό δεν αθωώνω τον Ορφανίδη.Αλλά δεν στοιχειοθετείται ο ισχυρισμός σου ότι,''εμείς τα λέγαμε'',γιατί απλά τίποτα δεν λεγόταν.
Κωνσταντίνος on 08/05/2012
Αθηνά μιλάς σοβαρά τώρα?
εσύ δηλαδή δεν θυμάσαι καμιά απολύτως φορά που υπήρξε σύγκρουση της Κυβέρνησης με την αντιπολίτευση και τον Ορφανίδη, με αφορμή τις επισημάνσεις των οίκων αξιολόγησης? Και τι έλεγαν αυτές οι αξιολογήσεις? Ότι το κράτος δεν θα μπορέσει να στηρίξει τις τράπεζες (οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα) σε περίπτωση ανάγκης. Και ήταν απόλυτα λογικό, από την στιγμή που το μέγεθος των τραπεζών ήταν 7 - 8 φορές το ΑΕΠ της Κύπρου. Με την διαφορά ότι όταν αιμορραγεί ο ελέφαντας, δεν κατηγορείς τον γάτο γιατί δεν μπορεί να του κάνει μετάγγιση αίματος σε επαρκή ποσότητα. Προσπαθείς να κλείσεις την αιμορραγία του ελέφαντα. Και στην προκειμένη περίπτωση, είναι η Κεντρική που είχε την ευθύνη να κλείσει την αιμορραγία των τραπεζών.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ορφανίδης ήταν και μέλος της ΕΚΤ και όπως πολλοί υποστηρίζουν είχε πολύ υψηλές γνωριμίες σε επίπεδο ευρωζώνης. Δεν μπορεί να μην είχε ακούσει τίποτα για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που σχεδίαζαν οι Γερμανοί (παρεμπίπτοντος η ΕΚΤ ελέγχεται από τους Γερμανούς). Γιατί δεν έλαβε λοιπών μέτρα? Ή έστω γιατί δεν δεχόταν να συζητήσει την ερμηνεία που έδινε η Κυβέρνηση στις ανακοινώσεις των Οίκων Αξιολόγησης?
Η ιστορία έχει ήδη γράψει ότι ήταν σωστή η προσέγγιση της Κυβέρνησης όσον αφορά τις ανακοινώσεις των Οίκων Αξιολόγησης. Δυστυχώς όμως η ζημιά έχει γίνει και κατά την άποψη μου ο πρώτος υπεύθυνος είναι το άτομο που είχε την ευθύνη να εποπτεύει τις τράπεζες. Δηλαδή ο Ορφανίδης
Κωνσταντίνος on 09/05/2012
Και κάτι ακόμη αγαπητή Αθηνά.
Δεν θα σε παραπέμψω σε δηλώσεις του Προέδρου ή άλλα Κυβερνητικού αξιωματούχου, προς τους οποίους απ' ότι βλέπω τρέφεις απεριόριστη εμπάθεια. Θα σε παραπέμψω σε δηλώσεις ενός τραπεζίτη.
Τον Δεκέμβριο του 2009 ο Γιάννης Κυπρής δήλωσε ότι «από την αρχή του έτους 2009 η Τράπεζα Κύπρου μείωσε την έκθεση της σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Σημείωσε επίσης ότι «η έκθεση της τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα είναι πολύ μικρή», ενώ πρόσθεσε επί λέξη: «Για μας δεν υπάρχει ΚΙΝΔΥΝΟΣ πλέον».
Αθηνά. Ο μόνος που δυστυχώς δεν έβλεπε ή για να ακριβολογούμε δεν ήθελε να δει τους κινδύνους, είναι ο Ορφανίδης. Και ας μην ψάχνουμε τώρα δικαιολογίες και άλλοθι.
Και για να προλάβω την ερώτηση σου, είναι και δική μου απορία πως βρέθηκαν οι τράπεζες φορτωμένες με ελληνικά ομόλογα. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ήταν κατ' εντολή του Ορφανίδη. Κάποιοι άλλοι ότι δεν αξιολόγησαν σωστά τους κινδύνους και ότι δεν είχαν προειδοποιηθεί από την Κεντρική. Κάποιοι άλλοι λένε ότι είχαν προειδοποιηθεί από την Κεντρική, αλλά έκαναν του κεφαλιού τους. Ο Βγενόπουλος τελευταία μας είπε και την (αστεία κατά την άποψη μου) εκδοχή ότι οι τράπεζες αγόρασαν ελληνικά ομόλογα γιατί δεν είχαν που αλλού να διοχετεύσουν την ρευστότητα τους, λόγω των περιορισμών που έθετε ο Ορφανίδης.
Δεν ξέρω τι ακριβώς ευσταθεί ή αν ήταν ένας ή περισσότεροι οι λόγοι που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Παρατηρώ όμως ότι σ' όλα τα σενάρια εμπλέκεται ο πρώην Διοικητής. Τυχαίο? Δεν νομίζω.
αθηνα on 09/05/2012
Κωνσταντίνε,επειδή δεν θέλω να το συνεχίσω σε αυτή τη φάση,γιατί θα φτάσουμε σε status 'ού με πείσεις,κάν με πείσεις',θα σε παραπέμψω στην απάντηση του Equalizer,κάπου στο τέλος των σχολίων,που απαντά και σε σένα.Νομίζω ότι είναι μία μετριοπαθής προσέγγιση,που με καλύπτει πλήρως.
Επιλήσμων on 13/05/2012
@Κωνταντίνο. Απαντώ στο πρώτο σχόλιο σου 8 Μαίου. Λες
"ο Ορφανίδης δεν είναι πολιτικό πρόσωπο. Ή μήπως είναι και αργήσαμε να το καταλάβουμε?"
Ο Αριστοτέλης στο έργο του ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ Α, 1253α, γράφει "... εκ τούτων ουν φανερόν ότι φύσει η πόλις εστί, και ότι ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ζώον, και ο άπολις διά φύσιν και ου δια τύχην ήτοι φαύλος εστιν,...".

Ο όρος "ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ" είναι στην ουσία ένας ευφημισμός.
Πολλοί από εμάς, αρέσκονται να πιστεύουν, ιδίως αυτές τις μέρες που και η πολιτική αλλά και οι πολιτικοί, απαξιώνονται καθημερινώς από τους πολίτες, ότι δεν έχουν σχέση με την πολιτική, και επομένως είναι "pure techocrats".
Προσοχή όμως. Ένας τεχνοκράτης, εξ ορισμού, παραγνωρίζει τον άνθρωπο. Θα είναι δηλαδή ικανοποιημένος εάν πετύχει να ευημερούν οι αριθμοί και ΟΧΙ ο άνθρωπος.
Λέγουν π.χ. "Ο Παπαδήμος είναι τεχνοκράτης". Καλα, είναι δυνατό να πιστεύουμε ότι δεν έχει πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα? Αυτό επομένως θα καθορίσει και θα κατευθύνει, σε μεγάλο βαθμό, τις "τεχνοκρατικές" αποφάσεις και πράξεις του. Εάν κάνει λάθος επιλογές, η ευθύνη είναι διπλή - πολιτική και τεχνοκρατική.
Σταύρος Α. Ζένιος on 03/05/2012
Αγαπητέ YianniP,

δεν κρύβομαι πίσω από αυτό το άρθρο. Παίρνω σαφή θέση για την ΑΝΑΓΚΗ για τεκμηριωμένη διευκρίνιση. Δεν έχω τα πλήρη στοιχεία για να ξεκαθαρίσω τι ακριβώς συνέβηκε. Κανείς δεν τα έχει όλα γι' αυτό πρέπει η βουλή να νομοθετήσει για να έχει η Επιτροπή πρόσβαση!

Ακριβώς υποδεικνύω την πολυπλοκότητα του θέματος.

Θα επιμείνω για αυτή την διερεύνηση και με άλλες δημόσιες παρεμβάσεις. Αλλιώς θα μείνουμε με τους διαξιφισμούς από τα κανάλια των τηλεοράσεων....
Michael Olympios on 11/05/2012
Συμφωνώ με τη παρέμβαση του κ. Ζένιου Την ανάγκη άλλωστε για διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας επεσήμανα στη βουλή από τον περασμένο Οκτώβριο κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων για στήριξη των τραπεζών. Είναι σημαντικό όμως να γίνει έρευνα και από τη Κεντρική Τράπεζα ώστε η αρμόδια εποπτική αρχή να αντλήσει τα δικά της συμπεράσματα και να προβεί στις ανάλογες διορθωτικές ενέργειες. Ανάλογη έρευνα εξάλλου διενήργησε το FSA για τη Royal Bank of Scotland και την οποία δημοσιοποίησε τον περασμένο Δεκέμβριο.

http://www.fsa.gov.uk/pubs/other/rbs.pdf

Όταν πριν μήνες αναφέρθηκα στο θέμα αυτό ο Παρατηρητής επιχείρησε να με ειρωνευτεί. Ελπίζω να εμφανιστεί κάποτε και να τοποθετηθεί και πάλι.
ΑΚΜ on 04/05/2012
Κύριε Ζένιο,

συμφωνώ με τα θέματα που πρέπει να εξετασθούν, αλλά η εισήγηση για δημιουργία Διερευνητικής Επιτροπής υποδηλώνει την αποτυχία της ανεξάρτητης εποπτικής αρχής, η οποία όφειλε να έχει έτοιμες απαντήσεις στα ζητήματα που θέτετε.

Ίσως θα πρέπει να θυμηθούμε τις δηλώσεις του τέως Διοιηκητή στο Bloomberg τον Ιανουάριο 2011:

- How stable is Cyprus' banking sector? Has exposure to the real-estate sector been a concern?

- The banking sector is sound, as has been the case throughout the turbulence. It is well capitalised. Moody's acknowledges that the capitalisation and liquidity position of the banking sector are in good order. The strict prudential supervision framework we have always had, has served us well...
louis georgiou on 04/05/2012
Αγαπητέ κ.Ζένιο,
Θα συμφωνήσω με το άρθρο σας το οποίο είναι μια καλή αρχή για να αφυπνίσει κάποιους οι οποίοι δεν αντιλήφθησαν το βάθος του προβλήματος που μας έχουν φέρει μια ομάδα ανεγκέφαλων οι οποίοι ελέγχουν δια μέσου των τραπεζών την κυπριακή οικονομία.
Είναι οι ίδιοι και οι προκάτοχοι τους που κατά την διάρκεια του χρηματιστήριου το 1999/2000 φόρτωσαν τον κόσμο με χρέη δανείζοντας τον με την μεγαλύτερη ευκολία διότι όπως θα θυμάστε κάποιες δηλώσεις των διοικούντων τις τράπεζες τότε «οι τιμές των μετοχών θα πήγαιναν ΠΑΝΩ-ΠΑΝΩ-ΠΑΝΩ.!!!!» Είναι αυτοί που δάνεισαν τους υπαλλήλους τους να αγοράζουν μετοχές των τραπεζών τους για να βγάλουν τις τιμές ποιο ΠΑΝΩ !!!! Και που καταλήξαμε ??? Στη φούσκα του χρηματιστηρίου που δεν έχει ενόχους ενώ όλοι ξέρουμε τι έγινε !!! Οι κύριοι τραπεζίτες όμως τα λεφτά τους τα πήραν και με τόκους . Είναι ο κοσμάκης που την πλήρωσε. !!!
Και μετά άρχισε η άνοδος της αξίας της γης !!! Και τι αποφάσισαν οι φωστήρες των τραπεζών ???
Να δανείζουν τους πάντες για να αγοράζουν γη και ακίνητα διότι λόγω ευρωπαϊκής ένωσης οι αξίες θα πήγαιναν ΠΑΝΩ !!! Και γέμισαν τον κόσμο με δάνεια και βοήθησαν με την αλόγιστη πολιτική τους στο να φουσκωθούν οι τιμές των ακινήτων σε σημείο που δεν πήγαινε άλλο. !!!
Και σήμερα τι έχουμε ??? Οι αξίες των ακινήτων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση !! Και οι τράπεζες τι κάνουν ???? Λόγω πτώσης δεν καλύπτονται πλέον οι υποθήκες και όπως έκαναν και τον καιρό του χρηματιστήριου κατατρέχουν τον κόσμο και ζητούν αύξηση των υποθηκών διότι δεν καλύπτονται.
Ε λοιπόν καλά να πάθουν διότι όπως λέγει και το κυπριακό ρητό έτσι κκελλέ έτσι ξιουράφι θέλει !!!
Η διαφορά όμως τώρα είναι πολύ μεγάλη. Διότι στις τράπεζες δεν στέρεψαν μόνο τα λεφτά αλλά θέλουν και δανικά !!!!
Τώρα λοιπόν είναι η ώρα της τιμωρίας αυτών των ανεγκέφαλων διότι το θέμα δεν αφορά μόνο τις τράπεζες και τους μετόχους τους . Αν αυτοί θυσίασαν στον βωμό του κέρδους τα λεφτά των καταθέσεων και τώρα δεν έχουν να τα καλύψουν το λιγότερο τους θεωρώ επιεικώς ακατάλληλους για να συνεχίσουν να διαχειρίζονται τις διευθύνσεις των τραπεζών.
Πρώτιστο μέλημα του νέου διοικητή θα πρέπει να είναι η εξακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι φωστήρες αυτοί επένδυσαν δισεκατομμύρια σε τοξικά ομόλογα ενέργεια η οποία κατά την γνώμη μου θα πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος καθότι δεν αποκλείετε να έχουν γίνει παράνομες , παράτυπες και εγκληματικές ενέργειες κατά την απόκτηση αυτών των ομολόγων. Μην ξεχνάτε ότι αγοράστηκαν από την δευτερογενή αγορά από κάποιους. !!!!!!
Επιπρόσθετα το μέγεθος των επισφαλειών στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει επίσης να ελεγχτεί άμεσα διότι αν ευσταθεί ότι οι επισφάλειες σε κάποιες τράπεζες μας είναι της τάξης του +20% τότε διερωτώμαι τι πάμε να σώσουμε ?
Ένα καράβι που βρίσκετε ήδη κάτω από το νερό ????
Είναι λοιπόν αναγκαίο άμεσα να προχωρήσουμε σε αντικατάσταση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών που εμπλέκονται και δεν είναι θέμα μετόχων και συνελεύσεων αλλά θέμα κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας διότι εδώ κινδυνεύει το κράτος ολόκληρο. !!!!
Θα ήταν ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ να αφεθεί σε αυτούς που μας έφεραν εδώ η προσπάθεια διάσωσης των τραπεζών μας.
Παντελής Παντελή on 12/05/2012
Σύμφωνος!
Σταύρος Α. Ζένιος on 04/05/2012
Αγαπητοί, σωστές πολλές επισημάνσεις σας. Σχολιάζω ορισμένα σημαντικά.

Πρώτον. Πολύ πιθανόν να έχει δίκαιο ο Σ. Ταννής για το μέγεθος των άλλων απωλειών. Οι γνωστές είναι 25% του ΑΕΠ. Οι αναμενόμενς --όπως λέω και στο άρθρο-- είναι πολύ μεγαλύτερες.

Δεύτερον. Μια ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ επιτροπή που αποτελείται από ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ δεν να ξεκαθαρίσει προσωπικούς ή πολιτικούς λογαριασμούς. Θα θέσει το πολιτικό σύστημα και τους εμπλεκόμενους τραπεζίτες, επόπτες και την κοινή γνώμη ενώπιο αμείλικτων συμπερασμάτων για το τι συνέβη.

Τρίτο. (Και πλέον σημαντικό.) Δεν κρατώ ίσες αποστάσεις. Τονίζω όσο πιο εμφαντικά μπορώ οτι οι ευθύνες είναι σύνθετες και χωρίς προσεκτική διερεύνηση απλά χάνουμε τον καιρό μας. Οι συζητήσεις στο μπλόγκ ΥΠΕΡ ή ΕΝΑΝΤΙΟΝ του απερχόμενου Διοικητή ακριβώς αποκαλύπτουν τα περιορισμένα επιχειρήματα και των δυο πλευρών που στηρίζονται στην έλλειψη ολοκληρωμένης διερεύνησης.


Προς ενημερώση μας, η Διερευνητική Επιτροπή για την κρίση στην Ισλανδία επέρριψε ευθύνες στον Πρωθυπουργο, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Εμπορίου, τους υπεύθυνους της Καντρικής Τράπεζας......
Επιλήσμων on 06/05/2012
Κύριε Ζένιο,
Από τις 3 Μαϊου ο κ.Αθανάσιος Ορφανίδης είναι τέως και όχι απερχόμενος Διοικητής.
Αντρέας Φουκάρης on 04/05/2012
Αγ. Κύριε Ζένιο:
Ας μην περιπλέκουμαι τα πράγματα περισσότερο απο όσο είναι περιπλεγμένα. Η κοινή λογική λέει ότι για μιά τόσο μεγάλη καταστροφή πρέπει να υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Το λές και σύ. Διερευνόντας τες αυτές, και με ξένους εμπιρογνώμονες, θα έχουμαι μια ολοκληρομένη οικόνα για όλες τες πτηχές της καταστροφής. Είτε ύπάρχουν ένοχοι είτε οχι θα ξέρουμεν τι έφτεξε, και τότε μπορούμεν να προχωρίσουμε σε αλλαγές νομοθεσίας η οτιδήποτε αλλο χρειαστεί. Κάτι μου λέει ότι ποινικές ευθύνες, χωρις να είμαι νομικός, πρέπει να υπάρχουν.
Sotiris Diakourtis on 04/05/2012
Κ. Ζένιο, μέχρι πριν λίγους μήνες κι εγώ πίστευα ότι ήταν λάθη, αλλά τώρα είμαι σίγουρος, ότι η πολιτική ηγεσία, οι τραπεζίτες, και οι κρατικοί αξιωματούχοι αδήγησαν εν γνώση τους το κράτος στην οικονομική εξαθλίωση. Διαβάστε την έρευνα για το ΧΑΚ που ξοδευτικαν αρκετά εκατομμύρια, και της κεφαλαιαγοράς ( www.hellenicbank.info ) . Τιμωρήσαν αυτούς που έκλεψαν στο ΧΑΚ? Είναι οι ίδιοι που δημιούργησαν και αυτή την Κρίση! ΔΕΝ τολμά κανείς να τα βάλει με αυτούς! Και κάτι άλλο, ούτε την αλήθεια δεν λένε στον κόσμο.. το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τα 5-6 δις των ελληνικών ομολόγων, αλλά τα 30 δις που είναι εκτεθημένες οι τράπεζες σε στεγαστικα, developers, και μικρομεσαίες επειχηρήσεις που πάνε για κλείσιμο...
Αγανακτησμένος on 04/05/2012
Σαν εισήγηση ακούεται καλή. Που όμως θα οδηγήσει; Πολύ φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε ακόμα μια έρευνα που θα μείνει στα χαρτιά για να "ικανοποιήσει" την κοινή γνώμη και ότι κάναμε "το σωστό", (βλ. σκάνδαλο χρηματιστηρίου, βλέπε έκθεση για Μαρί κλπ.)

Εξάλλου άνθρωποι που ήταν στις διοικήσεις των τραπεζών και λάμβαναν τις διάφορες αποφάσεις βγαίνουν και κάνουν τους ειδήμονες τώρα, ή ακόμα ασχολούνται με την πολιτική και κρεμόμαστε όλοι από αποφάσεις τους.

Η οποιαδήποτε επιτροπή να ασχοληθεί με διερεύνηση όταν η οικονομία ορθοποδήσει, δεν έχουμε λόγο τώρα προεκλογικά να γίνουμε θιασώτες του κάθε μικροπολιτικού. Ο τόπος χρειάζεται ηγεσία και όχι πολιτική. Δώστε μας επιλογές και όχι όψεις του ιδίου νομίσματος.
Takis Xenopoulos on 04/05/2012
Εγώ θα ήθελα να συμφωνήσω με όλες τις επισημάνσεις του Κυρίου Ζένιου αλλά θα ήθελα να ειναι πιό σαφής και πιο διευκρινιστηκός με τις ευθύνες της εκάστης πλευράς και εξηγούμαι με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ως η Εποπτική ανεξάρτητη αρχή και των Διοικήσεων των Τραπεζών μαζί με όλους τους επιτελάρχες τους που έπαιρνα τέτοιες αποφάσεις και μάλιστα εγκληματικές τόσο για τα ομόλογα όσο και για τα δανειακά χαρτοφυλάκια των, που θα ειναι μεθ'αύριο μεγαλύτερος καρκίνος απο τα ομόλογα. Που στο κάτω κάτω δεν είτανε λεφτά δικά τους αλλά των Μετόχων, πελατών, καταθετών, και συνεργατών τους, που όφειλα τρείς φορές να σκέφτοντε για την σωστή διαχείρηση των λεφτών του Κυπριακού λαού, κι΄όχι να τα πετάνε σχεδόν αγοράζοντας στη Δευτερογενή αγορά στο τέλος του 2010,αρχές του 2011 απο τις ευρωπαικές τράπεζες με την προυπόθεση να έχουν ενα σημαντικό κέρδος, την στιγμή που και ο πλέον άσχετος έβλεπε που οδηγείτο Η Ελλάδα με την Οικονομία της, στό χάος και στη χρεοκοπία. Τώρα πιος τα πληρώνει??????? δηλαδή τα κατα συρροή λάθη τόσον των Διοικήσεων των Τραπεζών, όον και τού διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ?????? Δυστυχώς θα κληθούμε όλοι να πληρώσουμε τά λάθη των......
Επιπλέον θα ήθελα να αναφέρω ότι η μικρή Κύπρος εν συγκρίσει πληθυσμού υπέστη ένεκα των Ομολόγων τις μεγαλύτερες ζημιές και απο όλες τις άλλες Ευρωπαικές χώρες όπως δυστυχώς,το ίδιο, ακριβώς συμβαίνει τώρα και με τις Τράπεζες μας εν συγκρίσει με τις Ελληνικές Τράπεζες.
Σάββας Τταντής on 04/05/2012
ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ , Βγενόπουλος και εισήγηση για αποφυγή μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίων........

Πρίν μερικές εβδομάδες και μόλις ανάλαβε ο Κύριος Σαρρής δήλωσε οτι υπήρχαν ενδιαφερόμνοι επενδυτές για την Λαική. Τα ίδια ειπε και ο Κύριος Στυλιανίδης την ίδια μάλιστα μέρα. Σε άρθρο μου εκείνη την μέρα είπα οτι αυτό που κάνανε , δηλαδή οι δηλώσεις τέτοιου ύφους ειταν ανάρμοστες και ισος παρεξηγηθούν οτι παραπλανουν την αγορά. σήμερα η τιμή της μετοχής της Λαικής ειναι στο ΜΙΣΟ απο οτι ειταν την ημέρα που έγιναν οι δηλώσεις.

Σήμερα ο Βγαινόπουλος είπε καμπόσες λαφαζανίες και αερολογίες. Δέν τον άφησαν να φύγει την έδρα της Λαικής απο την Κύπρο είπε. Ο λόγος που δεν εφυγε την έδρα απο την Κύπρο ειναι επιδή η Κύπρος έχει χαμηλότερους φορολογικόυς συντελεστες απο την Ελλαδα.

Οσο αφορά τις δηλώσεις που έκανε οτι θέλει να έρθει η Πλακροκ στην Κύπρο για να δούμε ποσα ειναι τα προβληματικά δάνεια και μετά να βάλει λεφτα , έχω να πω τα εξής. Αυτά είναι καπνογόνα, παναιρκα. Η ΜΙΓ δέν έχει κεφάλαια για να συμμετάσχει στην αυξηση κεφαλαιου. Αυτο το έγραψα και πριν 3 μήνες με ανάλυση του ισολογισμου της ΜΙΓ η οποια έχει 2 δις δάνεια . Ειναι φορτωμένη προβληματικές και ζημιογόνες εταιρειες οπως την Ολυμπιακή ....και σύντομα θα έχει και η ΜΙΓ προβλήματα ρεσυτότητας. Αυτή είναι η Θέση μου και δεν θα αλλάξει εως τον Ιουνιο . Τα προβλήματα της Λαικής ειναι τεράστια....η ΛΑΙΚΗ ΔΕΝ θα βρει όλα τα κεφάλαια που χρειάζετε.

Καλώ την διοικηση της ΛΑΙΚΗΣ να σκεφτεί σοβαρά την πιθανότητα να ξεχωρίσει τις επενδυτικές απο τις τραπεζικές εργασίες της δημιουργώντας ξεχωριστή εταιρεια για τις επενδυτικές τις δραστηριοτητες. Με αυτόν τον τρόπο οι επενδυτικές δραστηριοτητες δεν θα ελέγχονται απο την Ευρπαικη αρχη τραπεζών. θα μειωθουν σημαντικά τα περιουσιακα στοιχεια απο τον ισολογισμο και κατεπέκταση the ratio of equity to assets will INCREASE . Δέν θα χρειαστούν τοσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαιων......

Αυτό μπορεί να γίνει πουλώντας 51% της νεας επενδυτικής τράπεζας στους μετοχους της λαικης....(ας τις δώσουν δωρεαν στους μετοχους) έτσι ωστε η επενδυτική τράπεζα να μην ειναι θυγατρική και να μην συγχωνευετε με την ΛΑΙΚΗ.

Με αυτον τον τρόπο ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ τόσο μεγάλες αυξήσεις και μετά απο 5-6 χρόνια εαν η επενδυτική τράπεζα κάνει κέρδη ας την αγοράσουν πισω!

Εάν δεν γίνει το πιο πάνω που εισηγήθηκα , Η ΛΑΙΚΗ δεν θα βρεί τοσα κεφάλαια οσα ζητά η ΕΑΤ και θα πρέπει να παρέμβει το κράτος . Μετά θα ξαναχρειαστουν και άλλα κεφάλαια οι τράπεζες (καπου 4-5 δις αρχές του 2013) και πώς θα μπορει να τις στηρίζει συνέχεια το κράτος?

επιμένω στην θέση οτι το κράτος πρέπει να παρέμβει ,να διατάξει ερευνα,(υπάρχουν ποινικές ευθηνες) να τοποθετήσει στα συμβουλια των τραπεζών ικανούς αναλυτές, να μοιράσει τις τράπεζες σε κανονικές τράπεζες και σε επενδτυικές τράπεζες, (για να μειωθουν τα κεφάλαια που θα χρειαστουν) να διοχετευσει ρεσυτότητα στην αγορά μέσω του οργανισμού χρηματοδοτήσεως στέγης.....κλπ κλπ
kax on 04/05/2012
Την επενδυτική τράπεζα ποιός θα την χρηματοδοτήσει?
Επίσης δεν κατάλαβα για ποιά κέρδη μιλάς?Αυτά που γίνονταν από εμπορία ομολόγων,από τούς ψηλούς τόκων των ομολόγων,από συναλλαγματικές διαφορές αέρα,μειωμένες πρόνοιες για επισφάλειες?
Στην Κύπρο Σάββα μου οι πελάτες των τραπεζών είναι οι ίδιοι.Αν μια τράπεζα δείχνει λιγότερες επισφάλειες είναι κόκκινη σημαία.Άμα υπάρχουν διαφορές βγαίνουν στην φόρα,όταν τα εν οίκω δεν΄γίνονται γνωστά τότε υπάρχουν διαφορές στις ποσοστιαίες επισφάλειες.Είναι θέμα χρόνου όσο πιέζονται οι τραπεζίτες να αρχίσουν να κελαιδούν,όπως τον Βγενόπουλο σήμερα.Όσο και να διαφωνούμε με τις ενέργειες του για την Blackrock έχει δίκαιο ότι αν έρθει θα υπάρξουν εκπλήξεις για ορισμένους,πολύ λίγους διότι νομίζω ότι όλοι όσοι ασχολούνται κατά βάθος υποψιάζονται την ρπαγματική κατάσταση.
VisionforCyprus on 04/05/2012
Το άρθρο 30 των περι Τραπεζικών Εργασιών Νόμων, σε περίπτωση που δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας ή επικίνδυνης συγκέντρωσης ρίσκου, δίνει απεριόριστες εξουσίες στην Κεντρική Τράπεζα / Διοικητή.

-να απαγορεύσει επενδύσεις,
-να απαιτήσει θεραπεία της κατάστασης,
-να απαγορεύσει συγκεκριμένες συναλλαγές,
-να θέσει περιορισμό ή όρια στις δραστηριότητες (στην επέκταση)
-να απομακρύνει μέλη του ΔΣ των Τραπεζών,
-ακόμη να πάρει και την διοίκηση / διεύθυνση της εμπορικής Τράπεζας στα χέρια της.

'Αραγε ο Διοικητής να μην γνώριζε τις εξουσίες του; Και αν τις γνώριζε γιατί δεν τις άσκησε;;;

Και όταν 3 μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας φώναξαν στο Διοικητή 'είμαστε και εμείς εδώ!' ο Διοικητής οργίλος χύμηξε να τους κατηγορήσει ότι αμφισβητούν τις εξουσίες του!!! Παραβλέποντας το όφελος της συλλογικότητας! Και επί πέραν των 2 ετών, δεν ησύχασε για αυτό το θέμα!!!

Ενώ για το βούλιαγμα των τραπεζών και τις εξουσίες του, ούτε κιχ!

Τέλος αφού συνηθίζεται το πάρε δώσε των Κυπριακών παρομοιών, υπάρχει μια που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σήμερα -

'Αλλού τον τρώει τζιε αλλού κνίθεται! - ΠΡΑΓΜΑΤΙ!!! '

Κύριε Ζένιο, στοχευμένη και ουσιαστικότατη η εισήγηση σας.
CPP on 04/05/2012
VisionforCyprus,

Μπορεις να μας εξηγησεις πως γινεται defined το "προβλημα ρευστοτητας" και η "συγκεντρωση ρισκου" ?

Ευχαριστω.
marios on 05/05/2012
βασιλέια ΙΙ
συγκέντρωση ρισκού αφορά
1) συγκέντρωση επενδύσεων σε μια χώρα περάν του 10%
2) συγκεντρωση επενδύσεων σε ενα είδος πέραν του 25%

προβλημα ρευστήτας να κατεχει μια τράπεζα κάτω του 20%
CPP on 06/05/2012
Μαριε,

Αν μπορεις να εισαι πιο συγκεκριμενος:

1) Συγκεντρωση επενδυσεων - δηλαδη μιλαμε μονο για το επενδυτικο χαρτοφυλακιο? για το δανειακο? και για τα δυο μαζι?

2) Προβλημα ρευστοτητας - να κατεχει μια τραπεζα κατω του 20%..... κατι λειπει εδω νομιζω!
CPP on 08/05/2012
Ενταξει Vision και Μαριε, δεν ειναι αναγκη να απαντησετε.. ειναι ασημαντες λεπτομερειες ετσι και αλλιως!
αθηνα on 05/05/2012
Κύριε ή Κυρία VisionforCyprus,αυτά που ισχυρίζεσαι για τους 3 συμβούλους,είναι πολύ σοβαρά.Εχει βγάλει η γλώσσα μου μαλλιά εδώ και μήνες,να ρωτώ μέσα στο blog, για την αντίδραση του ΔΣ. Αρα λες πως ήξεραν,αλλά ο Ορφανίδης τους αγνόησε.Και μετά κλειδοστόμιασαν; Εγώ ξέρω πως αν ήταν σωστοί,θα έπρεπε να ενημερώσουν τουλάχιστον τον υπ.Οικονομικών,για την επερχόμενη καταστροφή.Εκτός κι αν το έκαναν,οπότε έχει ευθύνες και η κυβέρνηση.Αφού είσαι τόσο καλά πληροφορημένος,θα μπορούσες να μας διαφωτίσεις και μας.Αυτά,έτσι κι αλλοιώς,θα πρέπει να εξετασθούν σε περίπτωση έρευνας.Γιατί το φτωχικό μου μυαλουδάκι,λέει πως άμα είμαι αυτόπτης μάρτυρας σε ένα συντελούμενο έγκλημα,ακόμα και αν δεν έχω ποινική ευθύνη,θα έχω συνειδησιακό πρόβλημα.
Andreas on 07/05/2012
Φιλε
Το "να απαγορεύσει επενδύσεις" είπεν το αυτουσιο και το σιγμαλάιβ.
Χωρος που ειναι εναντια στην κυβέρνηση!.
Λεγοντας τουτο προφανως τι αθωωνει την κυβέρνηση στο θεμα των ομολογων αλλα κουβεντα περι τουτου εν ειπωθηκε περαιτερω.
Και μετα που τουτα ουλλα ΑΠΟΡΩ πως εμπλέκεται η κυβερνηση για το θέμα των ομολογων.
Πρεπει νας μας θεωρουν ουλλους εμας πολλα χαζους.
Κύριοι γι αυτο το λογο απομακρύνθηκε ο κ. Ορφανιδης και μεν ξαναρωτησετε γιατι.
Τωρα περιμενουμε κι άλλα (θλιβερα) επισοδεια απο βουλευτες υπερασπιστες των τραπεζων να δουμε τι αλλο θα σκαρφιστουν για να καλυψουν την αντροπη τους.
Andreas on 05/05/2012
Φιλοι ακουσαμε πολλα "ωραια" απο τον κ. Βγενοπουλο χτες που κρουζουν πολιτικους που μας εκαμναν για καμποσο τζιαιρο τους έξυπνους.
Πραματα και θαματα.Αποφασισαν καποιοι να κάμουν τον κ. Βγενοπουλο Μπαινοπουλο και αρνηθηκαν συναντήσεις μαζι τουι!!!(πρωτοφανες).Αλλα το ψεμα κοντα ποδαρκα εσιει .Επιφυλασσομαι για σχολια στο εγγυς μέλλον.Και μετα αναρωθκιουμαστιν πως η ξαφνικη αγαπη καποιων για τον κ. Ορφανίδη
marios on 05/05/2012
οι εσωτερικοί ελεγκτές και οι διευθυντες διαχείρησης κινδύνων και οι διευθυντές κανονιστικής συμμόρφωσης που ήταν και που είναι σήμερα;

επίσης είναι σε γνώση σας οτι η κεντρική τράπεζα της Κύπρου δεν διαθέτει επιτροπή ελέγχου;
on 07/05/2012
OI EKSOTERIKOI elektes pu itan ke aftoi?
NAN on 07/05/2012
Περιμενες σοβαρα κατι απο τους εξωτερικους ελεγκτες?
on 08/05/2012
External auditors express their opinion on the financial statemnts of the banks. They report whether or not the financial statements are TRUE AND FAIR.

Obviously in same cases their opinion and the financial statements were not TRUE or FAIR.

For that they are liable to the shareholders.

However to answer to your question, I did not expect anything from them. Everybody looked the other way. So did they.
Σάββας Τταντής on 05/05/2012
KAX, την επνδυτική τράπεζα κανένας δεν θα χρειάζετε να την χρηματοδοτήσει αφού δεν θα είναι τράπεζα αλλα επενδυτική εταιρεια και δεν θα εποπτευετε απο την Ευρωπαική Αρχή τραπεζών. Για αυτό λέω οτι εάν γίνει αυτο που εισηγήθηκα οι απαιτήσεις για νέα κεφάλαια θα μειωθούν. Διότι δεν τελειώσαμε ακόμα με τις ζημιες και το κράτος δεν μπορεί να τις καλύψει όλες.

Οσο αφορά την Πλακροκ, καλύτερα να μην έρθει τώρα διοτι εάν έρθει θα χρειαστούμε ακομα 5 δις κεφάλαια άμεσα. θα γονατίσει το κράτος. Καλύτερα να διαγράφονται 800 εκ επισφάλεις κάθε έτος για 5 χρόνια να διαγραφούν σιγά σιγα οι ζημιες και οχι άμεσα. Οπως έχω γραψει πιο πάνω οι τράπεζες έχουν 2 δις κέρδη πριν τις προβλεψεις,,,,,αντέχουν 800 εκ διαγραφές το έτος.......

ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ 2 ΚΟΜΜΑΤΙΑ........και να μταφερθουν οι επενδυτικες εργασιες και το επενδυτικο προβληματικό χαρτοφυλακιο στην επενδυτικη εταιρεια για να "καθαρισουν" οι ισολογισμοι των τραπεζών....

Οσο οι τράπεζες δεν βελτιώνονται η οικονομική δραστηριοτητα στην Κυπρο θα χειροτερευει..........και να ειμαστε σε φαυλο κύκλο οπως τον έχω εξηγήσει πολλές φορές...
Κωνσταντίνος on 05/05/2012
Σάββα,
συμφωνώ με την εισήγηση σου για διαχωρισμό των δραστηριοτήτων των τραπεζών, ώστε να μειωθούν τα αναγκαία κεφάλαια. Δυστυχώς όμως έχουν καθυστερήσει πολύ. Αυτό θα μπορούσε και έπρεπε να γίνει πριν 6 - 7 μήνες . Δεν έγινε όμως και στο μεσοδιάστημα ήρθε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, το νέο μνημόνιο στην Ελλάδα (που αναπόφευκτα τα επιφέρει και άλλη αύξηση στα επισφαλή δάνεια), νέες υποβαθμίσεις για την κυπριακή οικονομία κ.τ.λ.
Εκτιμώ ότι πλέον η μόνη επιλογή που απέμεινε στις τράπεζες είναι η πώληση περιουσιακών στοιχείων. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι για να γίνει ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων μιας τράπεζας θα χρειαστούν μήνες. Και δεν υπάρχει τόσο περιθώριο.
Σάββας Τταντής on 05/05/2012
Τώρα έχω δεί τις δηλώσεις του Κυρίου Αβέροφ Νεοφύτου οι οποίες έγιναν σήμερα . Είναι θετικό το γεγονός οτι άρχισαμε σιγά σιγά να καταλαβαίνουμε την σοβαρότητα της κατάστασης και οσοι ακόμα δεν την κατάλαβαν θα το αντειληφθουν στους επόμενους μήνες.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση σε αυτά που ανάφερε ο Κύριος Νεοφύτου είναι το ακόλουθο ¨Τώρα διαπιστώνουμε» πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να εκδίδουμε ομόλογα αντί μετοχών". Τελικά δέν θα εκδώσει το κράτος ομόλογα? Αυτή η επιλογή ειταν μια εισήγηση του πρών διοικητή με την οποία διαφώνησα και έγραψα τους λόγους οι οποίοι μεταξύ άλλων είναι οι ακόλουθοι

1. αυξάνετε το δημόσιο χρέος .
2. Οι τράπεζες μόλις πιάσουν τα κρατικά ομόλογα θα έχουν λογιστικές ζημίες διοτι θα διαπραγματευονται απο την πρώτη μέρα κάτω απο την ονομαστική τους αξία....


Για αυτό εισηγούμε εδώ και μήνες να κάνουμε ένα ταμειο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (cyprus financial stability fund) το οποίο να επενδυει και να στηρίζει τις εκδόσεις των τραπεζών.

αυτό, σε συνδιασμό με την άλλη εισηγηση μου να μειωθουν τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών διαχωριζοντας τις τραπεζικές εργασίες απο τις επενδυτικές τους δραστηριοτιτες θα ειναι ένα μεγάλο βήμα προς σταθεροποιηση του τραπεζικού μας συστήματος.


5/5/2012

Σάββας Τταντής, χρηματιστής , εγκεκριμένος λογιστής/ελεγκτής
kax on 05/05/2012
Σάββα
Εκατάλαβα πολύ καλά τι εισηγείσαι και σου απάντησα ότι δεν είναι εφικτόν.Αν ήταν έτσι όποιος είχε μια δουλειά που δεν πάει καλά θα ξεχώριζε τα καλά (που θα διατηρούσε)που τα κακά στοιχεία που θα έβαζε στην άκρη(και θα έμεναν αδρανή)και όλα τα προβλήματα θα ελύοντο .Για να γίνει αυτό πρέπει να συνεναίσουν όλοιοι εμπλεκόμενοι και επηρεαζόμεν.Πιστεύω ότι δεν δέχονται αφού αμέσως το επενδυτικό κομμάτι είναι παττισμένο.Αυτό που εισηγείσαι μπορεί να γίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις για μικρές εταιρείες αν καταφέρουν να εξαπατήσουν τους άλλους συμβαλλόμενους.
Το άλλο σημείο που δεν σχολιάζεις είναι ότι Λαική και Τράπεζα Κύπρου χωρίς την διαγραφή αέρα και έξτρα επισφάλειες έχουν τα ίδια αποτελέσματα.Εσύ για τον αέρα της Ρωσσικής Τράπεζας νομίζεις οτι δικαιολογείται?Ακούεις τίποτε από το Ρωσσικό μέτωπο?
Σάββας Τταντής on 06/05/2012
αγαπητέ ΚΑΧ

Για την αγορά της Ρωσσικής uniastrum απο την τράπεζα Κύπρου έχω γράψει αρκέτές φορές, πληρώθηκε ένα τίμημα σχεδον 3 φορές της λογιστικής της αξίας σε μια περίοδο που δέν δικαιολογούνταν τοσο μεγάλα premums . Οκτώβριος του 2008 μετά που ξεκίνησε η χρηματοπιστωτική κρίση στην Αμερική.......Ισος , ο λόγος που έγινε η εξαγορά σε τετοια τιμή είναι εαν πιστευαν οτι η Ρωσσική τράπεζα θα αγοράζοτανε απο άλλες τράπεζες και οτι δεν θα εβρισκαν αλλη τράπεζα να αγοράσουν . Η Ρωσσική αγορά ειναι μια καλή και αναπτυσσόμενη αγορά . Οι τράπεζες μας δεν έχουν περιθώρια αυξησης κερδών στην Κύπρο, για να μεγαλώνουν χρειάζονται κέρδη απο το εξωτερικό

Κωνσταντινο, έχεις δίκιο οτι άργησαμε με τον διαχωρισμό των τραπεζικών εργασιών, όμως πιστευω οτι εαν γίνουν άμεσα και ανακοινωθουν τα σχέδια , τοτε η Ευρωπαικη αρχή τραπεζών μπορει να δώσει παράταση.....εξάλου δεν ειναι στο χέρι της ΕΑΤ, ποιά ειναι η ΕΑΤ?? και εάν δεν είναι έτοιμη η Λαική εως τον Ιουνιο (με τον διαχωρισμό της) τι επιπτώσεις θα έχει απο την ΕΑΤ?
αυτη πιστευω οτι είναι η καλύτερη οδος και οχι να βάλουμε το κράτος σε περιπέτειες αναγκαζοντας το να αυξήσει το δημόσιο χρέος του .........

επίσης, αργήσαμε να κάνουμε Κυπριακό ταμειο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας οπως το εισηγήθηκα πολλές φορές ........(για το ταμείο αυτό θα γράψω ξεχωσιρτό άρθρο στις επομενες μέρες για το τροπο δημιουργίας και λειτουργιας του. )
Σάββας Τταντής on 06/05/2012
Παρακαλώ όπως δημοσιευστε το ακόλουθο άρθρο και οτι το προηγούμενο αφού το ακόλουθο έχει λιγότερα ορθρογραφικα λάθη !!!


Κυπριακό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Cyprus Financial Stability fund)

Εδώ και μήνες εισηγούμε την δημιουργία ενώς ταμείου το οποίο θα παρεμβαίνει και να αγοράζει κεφάλαια τραπεζών έτσι ώστε να μην αποτυγχάνουν οι εκδόσεις και να χάνετε η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα.

Πρώτα πρέπει να αναφέρω τα εξής. Η Κύπρος ΔΕΝ θα επιστρέψει στις αγορές πριν σταθεροποιηθεί το τραπεζικό μας σύστημα. Δυστηχώς το τραπεζικό μας σύστημα ΔΕΝ θα σταθεροποιηθεί φέτος διότι έχει και άλλες ζημίες τις οποίες υπολογίζω γύρω στα 4-5 δις ευρω. Πιστευω οτι αρχές του 2013 ισος και ενωρίτερα οι τράπεζες θα ξαναχρειαστούν κεφάλαια. Δέν θα αναλύσω τώρα τους λόγους , έχω αναφερθει πολλές φορές για τις ζημίες των τραπεζών που έρχονται.

Παρόλο που πολλοί διαφωνούσαν με τις υποβαθμισεις των ξένων οίκων για τα κυπριακά ομόλογα εγώ συμφωνούσα μαζι τους , είχα προβλέψει οτι θα γίνουμε σκουπίδια οπως λέω και τώρα οτι ακόμα δεν βρήκαμε πάτο , έχουμε ακόμα δρόμο και οι απειλές για περετέρω υποβαθμίσεις έχουν υπόβαθρο. Αρχικός μας στόχος πρέπει να είναι να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό μας σύστημα προστατευοντας ταυτόχρονα το δημόσιο εξωτερικό χρέος , προστατευοντας το Κράτος.

Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας εισηγήθηκε να δώσει το κράτος ομόλογα στις τράπεζες και να πάρει μετοχές , διαφώνησα με αυτή την θέση απο την πρώτη στιγμή για τους πιο κάτω λόγους…

1. Μια τέτοια ενέργεια θα αυξήσει το δημόσιο χρέος και θα δυσκολεψει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες του κράτους να επανέλθει στις αγορές.

2. Τα Κυπριακά ομόλογα θα διαπραγματευονται απο την πρώτη μέρα σε χαμηλότερες τιμές απο την ονομαστική αξία, και αυτό θα δημιουργησει σημαντικές λογιστικές ζημίες στις τράπεζες που θα τα πιάσουν.

3. Εαν το κράτος εκδώσει π.χ 1 δις αξίας ομόλογα προς τις τράπεζες τοτε θα αναγκάζετε να πληρώνει και τοκο προς τι τράπεζες , εαν π.χ ο τόκος θα είναι 4%, τότε το κράτος θα πρέπει να πληρώνει 40 εκ τόκους τον χρόνο πρός τις τράπεζες. Οι τόκοι πληρωτέοι αυξάνουν το δημοσιονομικό έλλειμα το οποιο είναι ιδη ψηλό. Παραμένω σταθερος στην εκτίμηση μου οτι το έλλειμα φέτος χωρίς να παρθούν άλλα μέτρα θα ειναι 4% του ΑΕΠ, γύρω στα 700 εκ. Το κράτος για τις μετοχές που θα πιασει ΔΕΝ θα πέρνει μέρισμα για μερικά χρόνια αφού οι τράπεζες ΔΕΝ θα μπορουν να δώσουν μερίσματα για αρκετά χρόνια ακόμα, και εαν θα δωσουν κάποιο μέρισμα σε μερικά χρόνια σίγουρα αυτό θα είναι λιγότερο απο τους τόκους που θα πληρώνει το κράτος προς τια τράπεζες.

οι τράπεζες δεν μπορούν να αγοράσουν δικές τους μετοχές και εαν το πράξουν μετά απο εγκριση των συνελευσεων τους (share buy back schemes) οι μετοχές που αγοράζονται αφαιρούνται απο τα ίδια κεφάλαια και άρα μειώνονται τα εποπτικά κεφάλαια. (tier 1 capital)

Το ταμείο που εισηγούμε θα έχει τα εξής πλεονεκτήματα

1. Δέν αυξάνει το δημόσιο χρέος αφού δεν βάζει λεφτά το κράτος αλλά μόνον εγγυήσεις (contigent liability).

2. Δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να βοηθήσουν και αυτές να πετύχουν οι αυξήσεις των κεφαλαιών τους . Εξάλου έχουν υποχρέωση οι τράπεζες να το πράξουν διοτι αυτές ευθυνονται για τα προβλήματα τους και οχι το κράτος. Τους δημιουργούμε ένα όχημα μεσω του οποίου θα μπορούν να αγοράζουν δικές τους μετοχές χωρις αυτές να αφαιρούνται απο τα εποπτικά τους κεφάλαια…

3. Οι ξένοι οίκοι θα δούνε θετικά ένα τέτοιο ταμείο.

4. Ξένοι και Κυπριοι επενδυτές θα νιώθουν περισσότερη ασφάλεια να αγοράζουν τραπεζικές μετοχές στις νέες εκδόσεις και απο το χρηματιστήριο αφου θα γνωρίζουν οτι υπάρχει το Ταμείο αυτό να στηρίζει τις τραπεζικές μετοχές.

Πως θα δημιουργηθεί το ταμείο…..

Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο θα εκδόσει ΟΜΟΛΟΓΑ τοκοφόρα τα οποία θα διαπραγματευονται σε χρηματιστήριο του εξωτερικού και ο τόκος θα είναι εγγυημένος απο το υπουργείο οικονομικών. Θα εκδοθούν ομόλογα(με κρατικές εγγυησεις) και οχι μετοχές για να είναι μειωμένου κινδύνου έτσι ώστε να υπάρξει ψηλότερο ενδιαφέρον απο θεσμικούς κυρίως επενδυτές . Επιδή το ταμείο ΔΕΝ θα έχει Υποχρεώσεις αλλά μετρητά απο την αρχή τα ομόλογα του θα ξεκινούν με βαθμολόγιση ΑΑΑ απο τους ξένους οίκους.

Επενδυτές που θα επενδύσουν στο ταμείο…

1. Τράπεζες
2. Κυπριακές επενδυτικές εταιρείες
3. Ασφαλιστικές εταιρείες
4 Ξένοι θεσμικοί και κυπριοι θεσμικοί επενδυτές
5 Εκκλησία της Κύπρου
6. ΚΛΠ ΚΛΠ

Διοικηση του Ταμειου.

Το ταμείο θα έχει διοικητικό συμβούλιο με μέλη διορισμένα απο τους κατόχους των ομολόγων και μέλη διορισμένα απο το υπουργίο οικονομικών .

Επενδυτική στρατηγική του Ταμειου…

1. επενδυση στις νέες εκδοσεις κεφαλαιών των τραπεζών
2 επένδυση σε τραπεζικές μετοχές και απο το χρηματιστηριο Κύπρου
3. Αγορά Κυβερνητικών ομολόγων τοσο απο τον πρωτογενή οσο και απο της δευτερογενή αγορά

Το πιο πάνω ταμείο σε συνδιασμό με την εισήγηση μου για σπάσιμο της Λαικής σε 2 κομμάτια , στην Τράπεζα με τις τραπεζικές εργασίες η οποία θα συνεχίσει να εποπτευετε απο την Ευρωπαική αρχή τραπεζών και μιας επενδυτικής τράπεζας η οποία δεν θα εποπτευεται απο την ΕΑΤ, θα οδηγήσουν σε σταθεροποιηση του τραπεζικού μας συστήματος και ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των Κυπριακών ομολογων απο σκουπίδια σε καλύτερη βαθμολόγηση. Εαν δεν γίνουν τα πιο πάνω οι πιθανότητες να οδηγηθεί το κράτος σε περιπέτειες είναι μεγάλες. Πρίν το τέλος του έτους πρέπει να βρεί περιπου 3 δις για ομόλογα που λίγουν αρχές του 2013 και για να χρηματοδοτήσει το έλλειμα του 2012 και το ¨΄ελλειμα του 2013 ….

Οσο αφορά την Λαική τράπεζα , έχω κάνει κάποια μελέτη και εάν γίνει ο διαχωρισμός όπως τον εισηγούμε οι ανάγκες της για νέα κεφάλαια θα μειωθούν σημαντικά , ο ισολογισμός της θα βελτιωθεί και η εμπιστοσύνη των επενδυτών πρός την Λαική θα ενισχυθή . Αυτό θα σημαίνει μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει μια αυξηση κεφαλαίων χωρίς την παρέμβαση του κράτους…..(αριθμούς και λεπτομέρειες για τον διαχωρισμό της Λαικής όπως τον εισηγούμε θα ακολουθήσουν σε άλλο άρθρο μου στις επόμενες μέρες…)
.
NAN on 07/05/2012
Απο ολο αυτο μονο ενα πραγμα εκαταλαβα. Μονο ο Tommys μπορει να μας σωσει τελικα.
Σάββας Τταντής on 07/05/2012
Κύπρος Ελλάδα, ιρλανδια , Ισλανδία (γράφτηκε 21-12-2011)


Στην Ελλάδα, το Ελληνικό κράτος φόρτωσε τις Ελληνικές τράπεζες ομόλογα , να αναφέρω την περίπτωση Εθνικής , όταν ο Πανανδρεου άλλαξε τον προηγούμενο διοικητη της Εθνικής, έβαλε ένα δικό του για να φορτωθεί ελληνικά ομολογα η Εθνική. Αυτό γονάτισε την εθνική επιδή η Ελλάδα χρεωκόπησε λογο δικου της μεγάλου χρεους έναντι του ΑΕΠ της
Η Κύπρος δεν έχει τόσο μεγάλο χρέος σε σχέση με ΑΕΠ σε σύγκριση με Ελλάδα, συγκεκριμένα , η Ελλάδα έχει 150% του ΑΕΠ της και η Κύπρος 65% του ΑΕΠ μας χρέος. Συμπτωματικά, το χρέος μας είναι στο ίδιο ποσοστό οπως της Ιρλανδίας όταν αυτή αναγκάστηκε να δανειστεί να σώσει τις τράπεζες της , και ο δανεισμός της απο 65% του ΑΕΠ πήγε 95% και έτσι πήγε Τροικα…..
¨εχουμε επισης κάποια χαρακτηριστικά της Ισλανδίας οταν αυτή χρεωκόπησε , η οποία χρεωκόπησε για τις τράπεζες τις, για παράδειγμα έχουμε τα ιδια ποσοστα ΑΕΠ σε σχέση με περιουσιακά στοιχεια τράπεζών, επισης , η Iσλανδική τράπεζα Kaoupthing, η μεγαλυτερη Ισλανδικη τράπεζα που χρεωκόπησε και οδηγησε την Ισλανδια σε χρεωκοπία έχει τα ιδια “συμπτώματα ” με την Λαική………(δεν θα μπώ σε λεπτομέρειες για ευνόυτους λόγους π.χ δάνεια σε μεγαλομετόχους για αγορά μετοχών χωρις εξασφαλίσεις κπλ κπλ , δουλεία της Κεντρικής τράπεζας να τα βρεί και να ενημερώσει τον Υπουργο οικονομικών το συντομότερο δυνατόν)
Επιμένω στην θέση οτι είμαστε και θα παραμείνει το κράτος εκτος αγορών για τις τράπεζες, ούτε και μετά τα τελευταία μέτρα που ψήφιας η Βουλή δεν θα μπούμε στις αγορές και πιστευω οτι h Fitch και οι άλλοι οικοι θα μας υποβαθμίσουν ξανά και οχι να μας αναβαθμίσουν παρολο που τα τελευταία μέτρα , Καλύτερες αξιολογίσεις θα έχουμε οταν σταθεροποιηθεί το Κυπριακό τραπεζικο σύστημα το οποίο κινήτε πάνω σε αμμο….μάλλον σε βάλτο....
louis georgiou on 07/05/2012
Μετά τις χθεσινές εξελίξεις που είχαμε στην Ελλάδα με τις εκλογές και το αποτέλεσμα που βάζει την Ελλάδα στην σφαίρα της αβεβαιότητας και της καταστροφής δεν νομίζω να μας μένει χρόνος για διερευνητικές επιτροπές που θα αποφασίσουν αν και πως οι διοικητικοί σύμβουλοι των μεγάλων τραπεζών μας έχουν ευθύνες παρόλο που συμφωνώ απόλυτα με την ενέργεια αυτή.
Για αυτούς που δεν το αντιλήφθησαν ακόμα η οικονομία στην Κύπρο κρέμεται από μια κλωστή που ονομάζετε συνεργασία κομμάτων στην Ελλάδα που δεν την βλέπω να γίνεται. Η ακυβερνησία στην Ελλάδα θα φέρει το χάος και την κατάρρευση η οποία με την σειρά της θα θέσει τα μεγάλα τραπεζιτικά μας συγκροτήματα στην απόλυτη καταστροφή σε μια νύκτα.
Ο κίνδυνος αυτός δεν θα υπήρχε αν οι τράπεζες μας δεν αναπτύσσονταν τόσο δυσανάλογα και τόσο λυσσαλέα στον ελληνικό χώρο.
Οι διοικήσεις των τραπεζών μας σε συνδυασμό με την ανοχή της εποπτικής αρχής κατάφεραν να συνδέσουν την οικονομία της Ελλάδας που όλοι γνωρίζουμε από χρόνια πόσο ευαίσθητη και επικίνδυνη ήταν με την κυπριακή οικονομία σε τέτοιο σημείο που καταντήσαμε να είμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι οικονομικά με την Ελλάδα παρά με την ευρωπαϊκή ένωση.
Οι συνέπιες θα είναι τόσο τραγικές και θα έχουν τόση επιτάχυνση αν οι εξελίξεις στην Ελλάδα χειροτερεύσουν που δεν θα προλάβουμε να αντιδράσουμε.
Επειδή λοιπόν η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη επιβάλλετε ο άμεσος έλεγχος των τραπεζών από την κυβέρνηση καθότι η εμπλοκή της θα είναι εκ των γεγονότων επιβεβλημένη.
Άρα η κεντρική τράπεζα πρέπει άμεσα να λειτουργήσει τους μηχανισμούς που επιβάλλονται και να τοποθέτηση άμεσα στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών συμβούλους ελεγκτές οι οποίοι θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν κάθε κίνηση των τραπεζών καθότι καμιά εμπιστοσύνη ιδιαίτερα μετά την κατάληξη αυτή δεν πρέπει να υπάρχει στα υφιστάμενα διοικητικά συμβούλια.
Όσον αφορά τις ευθύνες των διοικητικών συμβουλίων που κάτω από τις περιστάσεις και τα γεγονότα όπως εξελίχθησαν μέχρι σήμερα είναι κατά την γνώμη μου αυταπόδεικτες μπορούμε να τις βρούμε στον δρόμο αφού όμως πρώτα πάρουμε το πηδάλιο από τα χέρια κάποιων αποτυχημένων διοικήσεων .
Σταύρος Α. Ζένιος on 07/05/2012
Αγαπητέ Λούη Γεωργίου,

στην σωστή κατεύθυνση η εισήγηση σου.

Αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο επόμενο άρθρο εξηγώ ότι «Πρακτικές λεηλασίας ακολουθούνται από κυβερνητικά ελεγχόμενες τράπεζες όταν το ελέγχον κόμμα κινδυνεύει να χάσει την εξουσία». Αυτό είναι τεκμηριωμένο από την διεθνή βιβλιογραφία.
louis georgiou on 07/05/2012
Αγαπητέ κ. Ζένιο,
Αντιλαμβάνομαι την θέση σας και θα περιμένω με ενδιαφέρον το νέο σας άρθρο.
Επιλήσμων on 08/05/2012
Πιθανόν, αλλά πάντοτε υπάρχει και η ΜΕΣΗ ΟΔΟΣ.
Ας την αναζητήσουμε!

Το άλλο που θέλω να υποδείξω (τουλάχιστον εγώ πιστεύω) είναι ότι αντίθετα με την κοινή δοξασία, η Ιστορία ΔΕΝ επαναλαμβάνεται.
Πιστεύω ότι τα "μεγάλα" ποιήματα Μεγάλων ποιητών, εχτός από διαχρονικά, κρύβουν αλήθειες και διδάγματα, φτάνει κάποιος να τα διακρίνει.
Από το ποίημα Ash Wednesday του T.S.Eliot, ένα μικρό απόσπασμα.
" Because I know that time is always time
And place is always and only place
And what is actual is actual only for one time
And only for one place ..."

Η Ιστορία, λοιπόν, δεν επαναλαμβάνεται, μπορεί όμως να μας διδάξει.
Οι Τράπεζες μας, και τα ΔΣ των τραπεζών, (ιδίως της μίας εκ των δύο), αγνόησε, εχτός όλων των άλλων, και το ιστορικόν Κοσκωτά.

Η Εποπτική Αρχή, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση (και όχι μόνη της η Κυβέρνηση) είμαι σίγουρος ότι μπορούν (όταν έλθει η ώρα) να βρούν την χρυσή τομή, ούτως ώστε να υπάρχει η κατάλληλη εποπτεία χωρίς τις "πρακτικές λεηλασίας".
καχ on 08/05/2012
Συμφωνώ με την μέση οδό αλλά νομίζω δεν υπάρχει προηγούμενο να μην λαμβάνονται μέτρα εναντίον κάποιου που αποδεδειγμένα εκμεταλλεύεται την θέση του γιά ίδιον όφελος,σε βάρος άλλων,με το σκεπτικόν ότι ο αντικαταστάτης θα εκμεταλλευτεί ακόμα περισσότερο την κατάσταση.Αν είναι έτσι ας πουλήσουμε η να κλείσουμε τις τράπεζες μας και να έχουμε μόνο ξένες οπότε να ανησυχούν οι ξένοι ιδιοκτήτες για χρηστή διοίκηση.
louis georgiou on 08/05/2012
Αγαπητέ Επιλήσμων,

Πάντοτε υπάρχει η Μέση Οδός. Αλλά στην Φυσική τα πάντα λειτουργούν μέσα στον χωροχρόνο ! Δηλαδή ένα γεγονός συμβαίνει στον συγκεκριμένο χώρο τον συγκεκριμένο χρόνο.
Με άλλα λόγια αν θα περιμένουμε να ενεργήσουμε ¨πότε θα έλθει η ώρα¨ τα γεγονότα θα μας ξεπεράσουν και ο χωρόχρονος πάει περίπατο. Και οπωσδήποτε πάμε και εμείς μαζί του με όλες τις συνέπειες.
Θα αναμένω το άρθρο του κ. Ζένιου το οποίο είμαι σίγουρος θα είναι ενδιαφέρον για να τοποθετηθώ περεταίρω.
Επιλήσμων on 09/05/2012
@kax. Δεν έχω αναφέρει πουθενά ούτε και συνηγορώ να μην λαμβάνονται μέτρα εναντίον κάποιου που αποδεδειγμένα εκμεταλλεύεται την θέση του γιά ίδιον όφελος.
'Οταν λέγω "Μέση Οδός", εννοώ και το έχω αναφέρει πολύ καθαρά στο πιό πάνω σχόλιον μου, οι τράπεζες ΔΕΝ θα ελέγχονται από την Κυβέρνηση, αλλά η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Εποπτική Αρχή (ΚΤΚ), και φυσικά και τους υφιστάμενους Μετόχους της Τράπεζας, να βρούν την χρυσή τομή, προφανώς μέσω και του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

@ louis georgiou. Με την αναφορά μου "όταν έλθει η ώρα" δεν εννοούσα το γνωστό "in the long term" του Keynes! Εννοούσα, και είναι καθαρό, μόλις η Κυβέρνηση ενισχύσει την κεφαλαιουχική βάση της τράπεζας.
Όσο γιά την Φυσική και τον χωροχρόνο, δηλώνω ότι έχω άγνοια αυτής της επιστήμης. Αλλά έτσι όπως μου το εξηγάς, αγαπητέ Λούη, είναι ολοφάνερο ότι αυτό ακριβώς λέγει και ο T.S.Eliot. Λυπούμαι που δεν μπορώ να μεταφράσω στα ελληνικά τον Eliot, αλλά γνωρίζω ότι μεταφράσεις ποιημάτων του, έχει αποτολμήσει ο Γ.Σεφέρης.
louis georgiou on 10/05/2012
Έχω κατανοήσει πλήρως το τι εννοούσες. Μιλάς για κατάλληλη εποπτεία που θα επιβληθεί μετά την κεφαλαιοποίηση . Εδώ ακριβώς διαφωνούμε. Εγώ είμαι της γνώμης ότι η εποπτεία των τραπεζών πρέπει να γίνει πάραυτα. Και θα πρέπει να γίνει για τους ακόλουθους λόγους.

α) για να μπορούν να επιβληθούν οι αναγκαίοι υπό τις περιστάσεις όροι προς τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών τα οποία κάτω από την πίεση της καταστροφής θα είναι πολύ ποιο διαλλακτικά.
.
β) για να μπορεί να διαπιστωθεί η πραγματική κατάσταση των τραπεζών που χρειάζονται στήριξη καθότι όπως όλοι γνωρίζουμε τα δεδομένα που έχουμε από τις τράπεζες τα ετοιμάζουν αυτές και θα ανέμενα ότι υπάρχει πιθανότητα να υποβαθμίζονται για ευνόητους λόγους πολύ σοβαρά δεδομένα . !!
π.χ. ελληνικές επισφάλειες και άλλες επενδύσεις . Επιβάλλετε λοιπόν άμεσα η ΚΤΚ να διορίσει ένα ανεξάρτητο εκλεκτικό μηχανισμό για να διαπιστώσει κατά πόσο σημαντικά στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα !!!
Τι θα έλεγες αν το κράτος στην προσπάθεια του να στηρίξει τις τράπεζες βρεθεί εκ των ύστερων με άλλα 10 -15 δισεκατομμύρια χρέος τα οποία δεν υπολόγιζε? Εσύ σαν πολίτης είσαι έτοιμος να συνεισφέρεις ?

Για την περίπτωση ταιριάζει η θεωρία του Albert Einstein “ ο χρόνος μπορεί να είναι μεταβλητός αλλά δεν γυρίζει πίσω “.
Σάββας Τταντής on 07/05/2012
Δυστηχώς τα πράγματα έχουν ακριβώς όπως περιγράφει ο Κύριος Λουης Γεωργιού πιο πάνω
NAN on 07/05/2012
Τελικα νομιζω οτι η πιο απλη λυση θα ειναι να αγορασει η Ελληνικη την Λαικη με κεφαλαια της Εκκλησιας, να εκδιωχθουν αρκετοι που ειχαν την ευθυνη για την κατασταση της Λαικης, να κλεισουν και μερικα αχρειαστα καταστηματα να τελειωνουμε. Γιατι εγω ειμαι σιγουρος οτι μια ερευνα απο τον Tommy θα κατεδειχνε και θα κατεληγε στις ευθυνες οπου υαπραχουν εν ριπη οφθαλμου. Πολυ απλα γιατι στον ιδιωτικο τομεα ολα λειτουργουν με ταχυτητες πολλαπλασιες απο οτιδηποτε στον δημοσιο τομεα. Και αν εξακολουθουν να θελουν την δημοσια ερευνα οπου ως γνωστο φταινε ολοι αλλα δεν πληρωνει κανεις, πολυ απλα ας την κανουν και αυτη.

Και μην μου πειτε οτι εχει σκεφτει κανεις οποιαδηποτε αλλη πιο απλη και αποτελεσματικη λυση γιατι απλα δεν θα τον πιστεψει κανεις.

Τα πιο πανω μπορει να ξεκινησα να τα γραφω μεταξυ σοβαρου και αστειου αλλα οσο γραφω τοσο περισσοτερο με ενθουσιαζει η ιδεα. :α ηθελα να ακουσα και τα δικα σας σχολια παρακαλω.
Panayiotis on 08/05/2012
Πολύ καλή ιδέα και δεν χρειάζεται καν να αγοράσει όλη την Λαική, μόνη την Λαική Κύπρου. Η υπόλοιπη Λαική θα πρέπει μετά να επειδιώξει η κάθε χώρα να αντέχει μόνη της και η CPB να γίνει επενδυτική τράπεζα με μετοχές σε τράπεζες του εξωτερικού.

Δεν χρειάζεται λεφτά της εκκλησίας. Οποιοσδήποτε επενδυτής θα έδινε λεφτά σε μια τράπεζα με πολύ καλύ κερδοφορία, δηλαδή εξαγορά από Ελληνική και μετά ανακεφαλαίωση με ιδιωτικά κεφάλαια.
NAN on 09/05/2012
Ασε που η εκκλησια αντι για λεφτα θα μπορουσε να χρησιμοποιησει την τεραστια αδρανη περιουσια της που ουτως η αλλως δεν της προσφερει απολυτως τιποτε αυτην την στιγμη. Απλα αντι να της ανηκει απευθειας, θα της ανηκει μεσω της λαικης. και θα μπορουσε να παραμεινει αδρανης η περιουσια και να μεταβιβαστει πισω στην εκκλησια τμηματικα στο μελλον εαν τα 2 μερη επιθυμουν η διευθετηση να ειναι προσκαιρη και οχι μονιμη.
panayiotis on 10/05/2012
Άκου ΝΑΝ,

Έκανες μια καλή εισήγηση στην οποία κατέθεσα άποψη για να γίνει πιο εύκολα. Αν μου λες ότι η ΕΚΤ δέχεται οικόπεδα, χωράφια και λαξιές ως κεφάλαιο τράπεζας τότε είτε εγώ δεν ξέρω τι σημαίνει τραπεζικά κεφάλαια, ή έκανες την ανακάλυψη του αιώνα. Πες μου που να πάω γιατί έχω 20 σκάλες χωράφι μέσα στα ακάμωτα και δεν το χρησιμοποιώ.
NAN on 11/05/2012
Φυσικα δεν αναφερομουν στην ΕΚΤ και δεν ειπα ποτε οτι ειμαι εμπειρογνωμονας στο θεμα. Ενας απλος εγκεκριμενος λογιστης και εσωτερικος ελεγκτης ειμαι με διαφορα μεταπτυχιακα στην χρηματοοικονομικα. Αναφερομουν στην συγχωνευση ελληνικης και λαικης με τις νεες μετοχες να αγοραζονται μεσω καποιου σχηματος ειτε εις ανταλλαγμα για ακινητη περιουσια, ειτε με καποια αλλο τροπο μισθωσης ακινητης περιουσιας που θα επεφερε το επιθυμιτο αποτελεσμα. Και παλι δεν ειναι ο τομεας μου τα τραπεζικα για να ειμαι σιγουρος πως αυτο θα μπορουσε να δουλεψει. Απλα δινω τροφη για σκεψη παρα να αποδεχτουμε απλα το σεναριο της κρατικης ενισχυσεις με ολα τα προβληματα και δυσκολιες που συνοδευουν μια τετοια ενεργεια.
Επιλήσμων on 12/05/2012
Αυτά που εισηγείστε αγαπητοί φίλοι (ανταλλαγές μεταξύ Ελληνικής/Αρχιεπισκόπου και Λαϊκής) μου θυμίζουν την πιό κάτω ιστορία που συνέβηκε πριν μερικές δεκαετίες στη Λευκωσία. (Επειδή πρόκειται περί γνωστών ονομάτων δεν τα αποκαλύπτω).
Ο έμπορας "Α" είχε στο κατάστημα του ένα περσικό χαλί. Το είδε η γυναίκα του έμπορα "Β" που είχε το απέναντι μαγαζί και της άρεσε. Έστειλε την επομένη τον άνδρα της να το αγοράσει. Ο "Α" δίσταζε να το πωλήσει γιατί το ήθελε και η δική του γυναίκα. Μετά από κάμποση συζήτηση και παζάρι, δέχτηκε να το πωλήσει γιά 20 λίρες.
Την επομένη όμως η γυναίκα τού "Α" τον έστειλε να το αγοράσει πίσω. Ο "Β" του το πώλησε τότε γιά 25 λίρες.
Την επομένη η γυναίκα του "Β" τον ανάγκασε να πάει να το αγοράσει. Ο "Α" του το πώλησε γιά 30 λίρες. Αυτό συνεχίστηκε για πολλές μέρες μέχρι που η τιμή του χαλιού έφθασε τις 100 λίρες και ήταν στη κατοχή του "Α". Την επομένη πηγαίνει ο "Β" να το αγοράσει. Ο "Α" του λέει ότι δεν το έχει πιά αφού το πρωί το πώλησε σε μια γνωστή κυρία της Λευκωσίας γιά 110 λίρες. Ο "Β" βάζει τις φωνές και του λέει "Βλάκα, βρήκαμε τρόπο να κερδίζουμε 5 λίρες την ημέρα και το έδωσες σε άλλον?"
Λαζος on 08/05/2012
Θα περίμενα να ήταν πιο συγκεκριμένος ο Καθηγητής και να έπαιρνε κάποια θέση.
Ας άρχιζε με το πως και πιοι άφησαν έναν βγεν.. να μας πάρει την δική μας τράπεζα για μια χούφτα ευρώ και αφού την βίασε στην κυριολεξία μας την πέταξε πίσω. μπορεί στο τέλος να μήν επωφελήθηκε ούτε αυτός αλλά τις ορέξεις του της ικανοποίησε.
Erol Riza on 08/05/2012
Mr L. Georgiou speaks for many who have seen the problem of the banking system in Cyprus get worse by the month; if Greece cannot have a crdible government in place this week, and in the next election Greeks vote for a parliament that is committed to the EU fiscal agreement, then one of the secnarios is bakruptcy within the eurozone or leaving the Eurozone altogether. The Greek peope have their destiny in their hands and the destiny of the banking system in Cyprus. We have to wait for another month or so unless there is a huge upset in the forecasts of seasoned observers. So what do we expect to happen in Cyprus with this government during this period? I doubt they will take the bitter medicine since if they take over control of the banks, as they did in the UK, they might wish to place their own people in key positions which could be making matters worse. Peronally I doubt if these matters are left to chance or indecision. In most EU countries when governments felt they had to intervene they did so and explained to the EU Commission their reasons after the event. If the UK governmet in the case of Lloyds and RBS, or the French in the case of DEXIA, waited for more weeks it may have been too late. One hopes that the Minister, having good knowledge of what is at issue since he was a leading executive of the Bank of Cyprus and is fully aware of the issues, will take action sooner than later.
Equalizer on 09/05/2012
Μπραβο κ Ζενιο, ... συνεχιστε το εργο σας ... οι εισηγησεις σας μονο φως στην αληθεια θα φερουν.
Γενικα συμφωνω με αυτους που υποστηριζουν οτι επρεπε να φυγει ο Ορφανιδης. Απλως και μονο διοτι ηταν στη θεση του κεντρικου τραπεζιτη οταν εγινε η μεγαλη τραπεζικη ζημια, ο μη επαναδιορισμος του νομιζω επιβαλλοταν, και μια καινουργια αρχη απαιτειτο. Ομως δεν θα τον κρινω διοτι δεν ξερω. Οπως εισηγειται πολυ σωστα ο κ. Ζενιος, αυτο (το τι θα μπορουσε να κανει και δεν εκανε, η τι, και αν, προσπαθησε και δεν πετυχε να εμποδισει την καταστροφη) ας το αφησουμε σε μια ερευνιτικη επιτροπη να αποφασισει οταν μαζεψει ολα τα στοιχεια.
Ας μην τα μπερδευουμε ομως τα πραγματα (Κωνσταντινε). Η ενοχοποιηση του Ορφανιδη, που συστηματικα προωθειται απο την κυβερνηση, εστω και αν αποδεικτει σωστη, δεν σημαινει απενεχοποιηση της κυβερνησης που με την λαικιστικη της οικονομικη πολιτικη συνεβαλε σημαντικα στα ολεθρια αποτελεσματα. Στο κατω-κατω ο Ορφανιδης κατηγορειται οτι ηταν ο αστυνομικος που δεν σταματησε αλλους που διεπραξαν τα εγγληματα. Η κυβερνηση Χριστοφια ηταν απο αυτους που με τους δικους της αμεσους χειρισμους συνεβαλαν στην οικονομικη μας καταντια. Μαρι εξαιρουμενου, αναφαιρομαι σε οικονομικες πολιτικες γενναιοδωριας, πελατειακη κρατικη επεκταση για παραμονη στη εξουσια. Δεν εχω την ψευδαισθηση οτι η ανταλλαγη ψηφων με δημοσια αγαθα ειναι προνομιο που κατεχει μονο το ΑΚΕΛ, αλλα χρειαζεται μεγαλυτερο θρασος που ισοδυναμει με εγγληματικη ηλιθιοτητα (παρομια θα ελεγα με αυτη των σοφων επενδυτων ομολογων στις τραπεζες μας) οταν το πραττεις παρα τις προειδοποιησεις ολων για την επερχομενη κριση (συμπεριλαμβανομενου του κ.Ορφανιδη) .
Οσο για αυτους που ακουουν στο τι λεει ο Βγενοπουλος, τι να πω; Θα απαντησω με την εξεις προβλεψη· Aυτη η οικονομικη αναπροσαρμογη που ζουμε θα βαθυνει και θα παρει χρονια, και ο κοσμος θα αυξησει τις απαιτησεις του για ερευνιτικες επιτροπες. Ελπιζω μια απο αυτες να ασχοληθει και με τον Βγενοπουλο και τους συνεργατες του. Φοβαμαι οτι αυτα που παικτηκαν με τα μετοχοδανεια και πιος ξερει τι, θα αποστομωσουν. Στο τελος το τι εκαναν οι δικοι μας τραπεζιτες με τα ελληνικα ομολογα, μπορει και να κριθει σαν επιπολαιος ερασιτεχνισμος που ουτε οι ιδιοι διανοηθηκαν την ζημια που θα μπορουσε να γινει, και φυσικα εγινε. Δεν τους υποστηριζω. Αντιθετως. Αλλα αλλο το εγγλημα της αγνοιας και αλλο το εγγλημα εκ προ μελετης... εστω και αν το αποτελεσμα ηταν το ιδιο.

Και μια εισηγηση προς τον νεο τραπεζιτη η σε οπιαδηποτε ερευνιτικη επιτροπη: να αναγγασει τις τραπεζες να δημοσιευσουν τα δανεια και τους ορους αυτων των δανειων, που εχουν δωθει σε ολα τα πολιτικα κομματα, τους τους πολιτικους.
louis georgiou on 09/05/2012
Αγαπητέ Equalizer,
Παρόλο που συμφωνώ με αρκετά από τα σχόλια σου θα διαφωνήσω με την χαλαρότητα που υποδεικνύεις με τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Και δεν εννοώ τον Βγενόπουλλο. Για αυτόν συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και επαυξάνω.
Βασικά αποκαλείς τους υπόλοιπους τραπεζίτες επιπόλαιους, ερασιτέχνες και ότι ενεργήσαν από άγνοια.
Λυπούμε πολύ αλλά θα είμαι κάθετος επί του θέματος. Αυτά που αναφέρεις πιστεύω είναι το άλλοθι που ζητούν για να μην κατηγορηθούν κάποιοι από αυτούς για εγκληματικές ενέργειες.
Δηλαδή πιστεύεις πραγματικά ότι το θέμα ελληνικά ομόλογα έχει να κάνει με κακούς χειρισμούς μόνο ?
Σου πέρασε από το μυαλό ότι ίσως κάποιοι για το προσωπικό τους συμφέρον και με την τσέπη της τράπεζας έπαιξαν κουμάρι και έχασαν ?
Ξέρεις τι λεφτά παίζονται σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ??? Ιδιαίτερα από την δευτερογενή αγορά ???
Μήπως νομίζεις ότι οι διοικήσεις των τραπεζών είναι μοναχοί του Αγίου Όρους ?
Ακόμα και κάποιοι από αυτούς τους μοναχούς κατηγορήθηκαν για διαφθορά όπως θα γνωρίζεις.
Άποψη μου είναι ότι οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών η πρέπει να αντικατασταθούν για λόγους ανικανότητας η θα πρέπει να αντικατασταθούν για να μπορεί να διερευνηθεί με διαφάνεια εις βάθος κάτω από ποιες συνθήκες και από ποιους προωθήθηκε η αγορά των ομολόγων της καταστροφής.
Το λιγότερο θα πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα επόπτες ελεγκτές για να διασφαλίσουν την διαφάνεια των ενεργειών τους τουλάχιστον από εδώ και εμπρός.
Θα πρέπει επιπρόσθετα να διερευνηθεί κάτω από ποιες συνθήκες επετράπη η αλόγιστη επέκταση στον ελληνικό χώρο και κάτω από ποιες προϋποθέσεις έχουν δοθεί δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ . Το πρόβλημα των τραπεζών κατά την γνώμη μου είναι ακόμα στην αρχή του.
Όσο για αυτούς που πιστεύουν ότι το θέμα θέλει λεπτούς χειρισμούς θα ήθελα απλώς να υπενθυμίσω ότι από τις ενέργειες αυτών των ανθρώπων κινδυνεύει η εθνική μας υπόσταση, και η ευημερία των παιδιών και των εγγονιών μας. !!!
Κωνσταντίνος on 10/05/2012
Φίλε Equalizer,
συμφωνώ μαζί σου ότι η ενοχοποίηση του οποιουδήποτε δεν σημαίνει κατ' ανάγκη απενεχοποίηση του οποιουδήποτε. Η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καθορίζει την οικονομική πολιτική σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά, η Κεντρική έχει την ευθύνη να εποπτεύει τις τράπεζες και η Βουλή έχει την ευθύνη να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Διαφωνώ με τις κατηγορίες περί πολιτικής γενναιοδωρίας, πελατειακής κρατικής επέκτασης, ανταλλαγής ψήφων με δημόσια αγαθά κ.τ.λ. Ναι έγιναν λάθη και από την Κυβέρνηση. Αλλά ας μην είμαστε ισοπεδωτικοί.
Άλλωστε, στις πλείστες ανακοινώσεις τους οι οίκοι αξιολόγησης έδιναν πολύ μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα των τραπεζών και προειδοποιούσαν για την έκθεση τους στην Ελλάδα.
Το θέμα λοιπών των τραπεζών, δεν ήταν ευθύνη της Κυβέρνησης - η οποία ειρήσθω εν παρόδω δέχτηκε μεγάλη κριτική γιατί επέκρινε την Κεντρική για τον τρόπο που χειριζόταν διάφορα θέματα - αλλά ευθύνη της Κεντρικής. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει τι έκανε ο Βγεννόπουλος, ο Ηλιάδης, ο Κεραυνός κ.τ.λ. Με ενδιαφέρει τι έκανε η Κεντρική για να προστατεύσει το σύστημα και την κοινωνία από την ασυδοσία του κάθε τραπεζίτη. Δεν αναμένω από τους στυγνούς επιχειρηματίες - τραπεζίτες να κοιτάζουν το συμφέρον της κοινωνίας και μετά το δικό τους. Αναμένω όμως από την Κεντρική να προφυλάσσει την κοινωνία και τους μικρομετόχους από τους διάφορους καιροσκόπους.
Είναι και δική μου εκτίμηση ότι το θέμα δεν θα κλείσει ούτε γρήγορα ούτε ανώδυνα. Γι' αυτό ας ξεκινήσουν οι έρευνες και να κατανεμηθούν οι ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν. Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση.
καχ on 12/05/2012
Equalizer
Συμφωνώ με τα παραπανω από όσα λέγεις αλλά διαφωνώ σε δύο σημεία.Πρώτα δεν υπάρχει κανένας ερασιτεχνισμός η άγνοια αλλά πλήρης επίγνωση των πράξεων αυτών που έπαιρναν τις αποφάσεις.
Όσο για τα μετοχοδάνεια εσύ θα εκπλαγείς αν έκαμνες μυστικό κουιζ.Πάλι δεν υπάρχει άγνοια,αλλά ομέρτα.Για παράδειγμα εκτός από μιγοδάνεια υπάρχουν μετοχοδάνεια σε άλλους τραπεζίτες(ας πούμε σε μια περίπτωση οκταψήφιο ποσό)για να αγοράσουν μετοχές των δικών τους τραπεζών.Όλα είναι γνωστά,το θέμα είναι να βγούν στην φόρα.
R on 10/05/2012
Κύριοι,

"Τετέλεσται, καὶ κλίνας τὴν κεφαλὴν παρέδωκεν τὸ πνεῦμα."

Δυστυχώς δεν υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ να αναλάβει. Όλους αυτούς που βάλαμε να μας διοικούν έχει φανεί ότι είναι πολύ μικροί για τις περιστάσεις.
αθηνα on 10/05/2012
Μα αυτοί, φίλε R, κοιμούνται και ξυπνάνε ονειρευόμενοι τη προεδρία της ΕΕ.Με τις τράπεζες θα ασχολούνται τώρα;
Επαμεινώνδας on 11/05/2012
Και τώρα τι γα γίνουμε χωρίς τον Taylor;
Επιλήσμων on 11/05/2012
Αγαπητέ Επαμεινώνδα, Μέχρι να έρθει ο Taylor, διάβασε αυτό το ποίημα του Καβάφη !

Περιμένοντας τους Βαρβάρους

-Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι?
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
-Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μιά τέτοια απραξία?
Τι καθοντ' οι Συγκλιτικοί και δεν νομοθετούνε?

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Τι νόμους πιά θα κάμουν οι Συγκλητικοί?
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.

-Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,
και κάθεται στης πόλεως την πιό μεγάλη πύλη
στον θρόνο επάνω,επίσημος,φορώντας την κορώνα?

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Κι' ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί
τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε
γιά να τον δώσει μιά περγαμηνή. Εκεί
τον έγραψε τίτλους πολλούς κι' ονόματα.

-Γιατί οι δυό μας ύπατοι κ' οι πραίτορες εβγήκαν
σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες,
γιατί βροχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
και δαχτυλίδια με λαμπρά, γυαλιστερά σμαράγδια,
γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
μ' ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα?

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα,
και τέτοια πράγματα θαμπώνουν τους βαρβάρους.

-Γιατί κ' οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα
να βγάλουνε τους λόγους τους,να πούνε τα δικά τους?

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα,
κι' αυτοί βαρυούντ' ευφράδειες και δημηγορίες.

-Γιατί ν' αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία
κ' η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που εγίναν).
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ' η πλατέες,
κι' όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι?

Γιατί ενύχτωσε κ' οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
Και μερικοί έφθασαν απ' τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πιά δεν υπάρχουν.
____

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.
αθηνα on 11/05/2012
Μα ο Taylor τουλάχιστον,ήταν ειλικρινής.Είχε συγκεκριμένη αποστολή,την εκπαραθύρωση του Ορφανίδη.Οπως που λένε αυτές τις μέρες στην Ελλάδα,κυβέρνηση ειδικού σκοπού,έτσι και ο Taylor ήταν σχολιογράφος ειδικού σκοπού,με ημερομηνία λήξης την 1η Μάη.
on 11/05/2012
ke to paratiriti. FYSIKA i athina edo vraxos
TT on 11/05/2012
Vasika o logos pou ependisan oi Kipriakes Trapezes stin Ellada itan epidi eprepe na voithisume tin mitera patrida...(Ypoxreotiko....)
Entoles apo tin Kivernisi, Proedro tis Dimokratias, Proedro tis Voulia ktl ktl
ihoritis on 11/05/2012
Πιστεύω ότι όλοι μας πρέπει να αφυπνιστούμε και να οργανωθούμε δυναμικα διεκδικώντας αυτό που υποστηρίζει ο κ.Ζένιος.Είναι η πιο σωστή κίνηση.Να συσταθεί άμεσα διερευνητική επιτροπή και να αποδώσει ευθύνες.Η καταστροφή μας και η υποτέλειά μας είναι ολοφάνερα προ των πυλών.Ωστόσο δεν πρέπει να αφεθούν ατιμώρητοι άνθρωποι των οποίων η απληστεία υποθήκεύει το μέλλον όλων μας.
Μία ερώτηση. Αν γνωρίζει κάποιος ας απαντήσει.Μπορούμε να προσφύγουμε σε μαζικές μηνύσεις εναντίον τους από τη στιγμή που οι απερίσκεπτες ενέργειες των διευθύνσεων των τραπεζών βυθίζουν όλους μας στο xείλος της καταστροφής και σε συνακόλουθη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας;
Επιλήσμων on 12/05/2012
Μα αγαπητέ μου ihoriti, που ζείς? (από το nick σου "αϊχωρίτης" υπέθεσα Λευκωσία αλλά προφανώς έχω λάθος).
Εδώ, η μία από τις 2 Τράπεζες μας, (η Διευθύνση μαζί με τον Πρόεδρο του Δ.Συμβουλίου τους) μας ανακοίνωσαν κέρδη ΤΡΙΜΗΝΟΥ εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σε λίγο προβλέπω θα μας ανακοινώνουν μηνιαία, εβδομαδιαία και γιατί όχι, ημερήσια κέρδη!!!
Είχεν δίκαιο αυτός που είπε "Απο'ν αντρέπετε ο κόσμος εν δικός του".
καχ on 12/05/2012
Και πέρσι έδειχναν κέρδη στην αρχή που ως δια μαγείας στο τέλος έγιναν ζημιές.Το δεύτερο τρίμηνο θα έχουν παραπάνω κέρδος,θα έλεγα τουλάχιστον όσο χρειάζεται η ΕΒΑ.Για μετά δεν ξέρω,ίσως αν δεν είναι καλές οι εξελίξεις στην Ελλάδα ( σε αντίθεση με τώρα που φαίνεται ότι νομίζουν ότι όλα παν ρολόι)να δείξουν και ζημιά.

Όταν περιτριγυρίζεσαι από κόλακες στο τέλος πιστεύεις αυτά που ακούεις.Δεν ξέρω πως να περιγράψω το φαινόμενο αυτό,ίσως εσύ αγαπητέ Επιλήσμονα που είσαι πιό εγκυκλοπαιδικός να έχεις κάποια γνώμη η παράδειγμα από την ιστορία.Εγώ πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει γι αυτό τυος συγχαίρω για τα μεγάλα κέρδη.
καχ on 12/05/2012
Σοβαρά τώρα,Επιλήσμονα από μια πρόχειρη ματιά η απάντηση βρίσκεται στην σημείωση 4 των οικονομικών καταστάσεων τριμήνου.Έγινε αλλαγή στη λογιστική πολιτική του κόστους αφυπηρέτησης που είχε θετική επίδραση 66 περίπου εκατομμυρίων(νεκατώνουν προ και μετά φόρων αριθμούς).Αν αφαιρέσεις και τους αναβαλλόμενους φόρους δεν μένει μεγάλο κέρδος.Φαντάζομαι αν κάποιος μελετήσει τουες λογαριασμούς κάπου θα υπάρχουν ίσως ανάλογες ενέργειες.
Επιλήσμων on 14/05/2012
Αγαπητέ Καχ, λες "...τους συγχαίρω γιά τα μεγάλα κέρδη."
δλδ τον Πρόεδρο και το ΔΣ της Τράπεζας.
Είσαι πολύ, μα πάρα πολύ, επιεικής. Δηλαδή εάν ένας ποδοσφαιριστής βάλει 10 αυτογκόλ και μετά σκοράρει ένα γκολ, (και αυτό από πέναλτι) θα του δώσεις και συγχαρητήρια?
Με ερωτάς εάν γνωρίζω παράδειγμα από την ιστορία (αυτού του φαινομένου). Μα εμείς εδώ στη Κύπρο, εχτός του ότι είμαστε το ΚΕΝΤΡΟ του Κόσμου, πρωτοτυπούμεν και πρωτοπορούμεν, δεν ακολουθούμεν παραδείγματα.
Σάββας Τταντής on 12/05/2012
H μέρα που το κράτος θα πρέπει να στηρίξει τις τράπεζες πλησιάζει.Είναι γνωστή η θέσης μου οτι το κράτος θα έπρεπε να είχε παρέμβει εδώ και εβδομάδες , δεν το έπραξε, σύντομα θα αναγκαστει να το πράξει..

Εφόσον ΔΕΝ κάναμε Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας οπωε το εισηγούμε εδώ και μήνες , το κράτος πρέπει να εξετάσει 2 σενάρια στήριξης των τραπεζών τα οποία είναι τα ακόλουθα...

1. Η στήριξη να γίνει αγοράζοντας απο τις τράπεζες μετατρέψιμα ομόλογα (co co bonds)τα οποία να είναι μετατρέψιμα αυτοματα σε μετοχές εάν τα κεφάλαια των τραπεζών υποχωρήσουν κάτω απο ένα συγκεκριμένο όριο. Αυτό θα δώσει χρόνο στις τράπεζες να αυξήσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια προβαίνοντας σε κάποιες ενέργειες π.χ πώληση περιουσικαών στοιχείων. Αυξηση κεφαλαιων απο οργανικά κέρδη κλπ. Σε κάποιο χρονικό διάστημα στο μέλλον και οταν θα μπορέσει η τράπεζα να εξαγοράσει τα χρεογραφα που θα κρατά το κράτος. Η εισηγηση μου αυτή θα βοηθήσει να ΜΗΝ γίνουν dilluted οι υφιστάμενοι μέτοχοι των τραπεζών οι οποίοι έχουν καταστραφεί τα τελευταια 3 έτη.

2. Το κράτος θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο η πιο πάνω στηριξη να γίνει κατευθειαν απο το ESFS προς τις τράπεζες έτσι ώστε να μην αυξηθεί το δημόσιο χρέος .


επιμένω σε 2 θέσεις μου που έχω αναφέρει πολλές φορές εδώ ..

1. Η πιο προβληματική τράπεζα πρέπει να σπάσει σε 2 κομμάτια, την επενδυτική τράπεζα η οποία δεν θα εποπτευετε απο την ΕΑΤ και η τράπεζα με τις παραδοσικές εργασίες . Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι απαιτήσεις της ΕΑΤ για νέα κεφάλαια . Η τράπεζες δεν τελειώνουν τα προβλήματα τους με τις αυξήσεις κεφαλαίων που θα κάνουν τώρα αλλά θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια σύντομα.

2. Δέν έπρεπε να δεκτούμε απο τον ΕΑΤ τόσο μεγάλες αυξήσεις κεφάλαίων για τις τράπεζες μας οι οποίες ισοδυναμούν με 23% του ΑΕΠ μας. Καμιά άλλη χώρα δεν χρειάστηκε σε κάνει τοσο μεγάλες αυξήσεις κεφάλαιών. Επρεπε να αυξάνονται το κεφάλαια σιγα σιγά με κάποιες δεσμέυσεις απο πλευράς τραπεζών π.χ να μην δώσουν μερισματα για μερικά χρόνια...


ΔΕΝ κάναμε τίποτα σωστό ακόμα για το θέμα των τραπεζών. Οι τράπεζες μας θα οδηγήσουν το κράτος σε περιπέτειες θα το γράφω κάθε μέρα μέχρι να το αντειληφθούμε και να ενεργήσουμε. Οι τράπεζες έχουν περιουσιακά στοιχεία 8 φορές το ΑΕΠ μας. Είναι πολύ μεγάλες σε σχέση με τις δυνατότητες του κράτους. Δέν μπορούν οι τράπεζες να συνεχίσουν να λειτουργούν με την υφιστάμενη τους δομή.

Η Κυπριακή οικονομία έχει μείνει πολλή καιρό χωρίς ρευστότητα, μέγα λάθος, αυτό μας οδηγά σε μεγαλύτερη ύφεση. Πόσπασμα απο άρθρο του Stockwatch σήμερα αναφέρει το εξής για την ύφεση....."Σήμερα Όπως αναφέρεται στην έκθεση οικονομικών προσδοκιών, που δημοσίευσε χθες το ΚΟΕ, ο ρυθμός μεταβολή του ΑΕΠ θα φτάσει στο -1,4% το 2012. "

Δυστηχώς επαληθέυονται οι προβλέψεις που είχα κάνει αρχές τους έτους , οτι δηλαδή η ύφεση θα είναι πέραν του 1% του ΑΕΠ φέτος.........
Minotavros on 12/05/2012
Το θέμα των ευθυνών των διοικητών και διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών πρέπει να τεθεί άμεσα. Δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο. Είναι πολύ βασικό αυτοί που ευθύνονται για την κατάσταση των τραπεζών που δεν είναι άλλοι από αυτούς που διοικούν σήμερα τις τράπεζες συν τον Βγεννόπουλο, να παραμεριστουν για να μην έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν τα λάθη η να αποκρύψουν στοιχεία τα οποία πιθανόν να τους εμπλέκουν σε σοβαρές ποινικές ευθύνες .
Επιπρόσθετα θα πρέπει να δεσμευθούν ολα τα περιουσιακά τους στοιχεία μέχρι να διαφανουν οι προσωπικές τους ευθύνες. Και μην νομίζετε ότι υπερβάλλω. Όταν διαπιστώσετε τι ζημιά έχουν δημιουργήσει στην Κύπρο μας αυτό που εισηγουμε θα είναι το λιγότερο .
καχ on 12/05/2012
Φαίνεται ότι είναι πλέον θέμα ημερών να αρχίσει κάποια έρευνα.Ο νέος Διοικητής της Κεντρικής άρχισε με το δεξί όπως ακούω από τις ειδήσεις ενώ Χριστόφιας,Ομήρου ,Χατζηκωστής παίρνουν σαφή θέση.Είναι απαραίτητο ανεξάρτητα από την οποιανδήποτε έρευνα ευθυνών να έρθει η Blackrock(η κάποιος ανάλογος οίκος) αμέσως να ξεκαθαρίσει η πραγματική κατάσταση των τραπεζών .Αν μια τράπεζα κερδίζει 300 εκ το τρίμηνο,δηλαδή 1.2 δις σε ετήσια βάση ίσως να μην χρειάζεται καμμια τράπεζα βοήθεια και οι ανησυχίες μας να είναι παράλογες...Όσο για τις δηλώσεις Πήλικου στο Σίγμα νομίζω έχασε επεισόδια αν νομίζει ότι θα δεκτεί ο Κυπριακός λαός να πληρώσει χωρίς να ξέρει τι έγινε και την έμπρακτη απονομή ευθυνών.
Για όλους όσους έλεγαν ότι δεν ασκείται κριτική σε Κεντρικές στο εξωτερικό μόλις σήμερα ο διακεκριμένος καθηγητής του ΜΙΤ Simon Johnson εξαπολύει κατά μέτωπον επίθεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα διότι δεν εντόπισε ζημιά 2 δις δολλαρίων σε μια από τις ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου με κέρδη δεκάδων δις κάθε χρόνο.Όταν γίνει σύγκριση ζημιών με μεγέθη της οικονομίας αν ζούσε στην Κύπρο ίσως να οργάνωνε επανάσταση.
Πρέπει αμέσως να οριστούν κυβερνητικοί σύμβουλοι,η επίτροποι η οτιδήποτε άλλο τους πούμε χωρίς την έγκριση των οποίων να μην μπορούν να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.Διότι όπως επιβεβαίωσε και ο Χατζηκωστής η ζωή συνεχίζεται για τους τραπεζίτες σαν να μην συμβαίνει τίποτε.
Παντελής Παντελή on 13/05/2012
Στην Κύπρο, δεν υπάρχει έλεγχος...ούτε ευθύνη, ούτε νόμοι, ούτε και συνέπειες. Μπατε σκύλλοι αλέστε...

http://en.wikipedia.org/wiki/Securities_Exchange_Act_of_1934
Minotavros on 12/05/2012
Έχω ακούσει πριν λίγο στις ειδήσεις του sigma τον κ. Μιχάλη Πηλίκο να μιλά για το θέμα των ευθυνών των διοικούντων τις τράπεζες και έχω πραγματικά εκπλαγεί με τον τρόπο που πραγματικά προσπαθεί να καλύψει και να υποβαθμίσει τις ευθύνες αυτών των ακατονόμαστων!
Προσπαθούσε με όλους τους τρόπους να δώσει την εντύπωση ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με αυτό το θέμα αλλά μόνο με το θέμα της σωτηρίας των τραπεζών.
Λυπούμαι κ. Πηλίκο αλλά δεν σε παρακολουθούν μόνο ηλίθιοι !
Ποιος σου είπε ότι η σωτηρία των τραπεζών δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την έρευνα των ενεργειών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών ? Γιατί προσπαθείς να υποβαθμίσης την σημασία της έρευνας για τους υπεύθυνους ?
Πραγματικά έχω απογοητευτεί και έχω χάσει την εκτίμηση που σου είχα !
Είμαι μέλος της αντιπολίτευσης αλλά συγχαίρω τον πρόεδρο Χριστοφια για την επιθετική του πολιτική εναντίων των υπευθύνων στις τράπεζες και πολύ περισοτερο τον πρόεδρο της ΕΤΥΚ ο οποίος είπε τα πράγματα με το όνομα τους!!!
Αίσχος κ. Πηλίκο δεν ξέρω τι συμφέροντα εξυπηρετείς αλλα μονο αίσχος μπορώ να πω !!!
ARGYRIA on 13/05/2012
Banks are private corporations.
The government should stay out of the affairs of private corporations.
If the committee being suggested here is composed of experts, such as Blackrock, then it is the most unorthodox way of handling the private affairs of any private enterprise.

The only parties here who have an absolute right to question the decisions of the bank executives are the shareholders and they do have a legal recourse.

The government can be the lender of last resort to prevent a "bank run" and it may be the only time that an investigation can be allowed. However, only under such scenario can the government proceed with an investigation of the internal affairs of a private corporation. That is, when the government commits to saving the shut down of a bank.
Παντελής Παντελή on 13/05/2012
Παρακαλώ σχολιάστε.
Minotavros on 13/05/2012
Φίλε ΚΑΧ, τα αποτελέσματα (κερδη) που ανακοίνωσε η τράπεζα Κύπρου πιστεύω ότι είναι λογιστικά μαγειρέματα για προφανείς λόγους. Τις επόμενες μέρες είμαι σίγουρος ότι κάποιοι αναλυτές θα τα διαπιστώσουν ! Πιστεύω ότι η τράπεζα Κύπρου προσπαθεί με όλους τους τρόπους να παρουσιαστεί ότι θα ξεπεράσει το πρόβλημα πρώτα για να έχει ελπίδες ότι κάποιοι σοβαροί επενδυτές μπορεί να πιστούν την τελευταία στιγμή να την ενισχύσουν αλλα περισοτερο για να αποφύγει την ανάμιξη τρίτων στο διοικητικό της συμβούλιο . Οι δηλώσεις του κ. Χατζηκωστή για τις διοικήσεις των τραπεζών στο συνέδριο της ΕΤΥΚ πρέπει να προβληματίσει τους πάντες . Είμαι της άποψης ότι ο κ. Χατχηκωστής ξέρει πράγματα που αν τα πει κάποιοι θα κάνουν καιρό να κοιμηθούν !!! Πιστεύω ότι αν γίνει έλεγχος από ανεξάρτητο ελεγκτικό οργανισμό του εξωτερικού θα ακούσετε πράγματα που δεν θα πιστεύετε.
Είναι για αυτό που επιβάλλεται η άμεση επέμβαση της κεντρικής τράπεζας για να προστατευθουμε από τυχόν επεμβάσεις κάποιων! Όσο για τον κ. Πήλικο και τις εξυπνάδες του να του πείτε ότι οι φίλοι του θα είναι σύντομα παρελθόν!!
Minotavros on 13/05/2012
ARGYRIA.
Επειδή είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνεις πολύ καλά ελληνικά θα σου πω τα ακόλουθα.

Οι τράπεζες είναι όντως δημόσιες ιδιωτικές επιχειρήσεις .

Οι τράπεζες αδειοδοτούνται από την κεντρική τράπεζα και λειτουργούν κάτω απο αυστηρούς κανονισμούς, όρους και προϋποθέσεις .

Επιπρόσθετα οι τράπεζες σαν δημόσιες επιχειρήσεις ελέγχονται απο την επιτροπή κεφαλαιαγοράς για θέματα που άπτονται των εταιρικών τους δραστηριοτήτων.

Η κυβέρνηση δια της εποπτικής αρχής δηλαδή της κεντρικής τράπεζας έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στις δραστηριότητες των τραπεζών και εχει πολυ σημαντικές εξουσίες αν διαπιστώσει ότι παραβιάζονται οι όρους λειτουργίας τους.

Ενόψει των σοβαρών παρατυπιών που έχουν κάνει οι τράπεζες που εξ αποτελέσματος διαφαίνεται ότι πιθανόν να αγγίζουν και την σφαίρα των ποινικών αδικημάτων η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να ορίσει ελεγκτικό οργανισμό ο οποίος θα διαπιστώσει αν και σε ποιο βάθος έχουν γίνει ατασθαλίες,λάθη,παραλήψεις,και γενικά οποιεσδήποτε αξιόποινες πράξεις εκ μέρους των διοικητικών συμβουλίων οι οποίες αντιτίθενται στους όρους λειτουργίας των τραπεζών τους .

Οι μέτοχοι μιας τράπεζας ψηφίζουν το διοικητικό συμβούλιο το οποίο οφείλει να λειτουργεί και να σέβεται τους κανονισμούς της κεντρικής τράπεζας και του κράτους γενικά . Αν το διοικητικό συμβούλιο μιας τράπεζας λειτουργεί κατά τροπον παράνομο,παράτυπο, πιθανον εγκληματικό και γενικα ευθύνεται για σοβαρές ενέργειες οι οποίες επηρεάζουν την οικονομική ευρωστία του κράτους και γενικά όλους τους πολίτες δεν είναι θέμα του διοικητικού συμβουλίου να αποφασίσει τι θα γίνει αλλα της εποπτικής αρχής για να επιβληθούν και οι ανάλογες κυρώσεις .

Η οποιαδηποτε κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να αξιολογήσει κατα πόσον θα στηρίξει την τραπεζα ως εκ τούτου η έρευνα και αξιολόγηση πρέπει να προηγηθεί .

Όπως θα πρέπει να γνωρίζεις στο εξωτερικό έχουν αφεθεί τράπεζες να καταρευσουν ως εκ τούτου μην θεωρείς την στήριξη σαν υποχρέωση της κυβέρνησης.

Οι μέτοχοι το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν υπο τις περιστάσεις είναι να κινηθούν νομικά εναντίων του διοικητικού συμβουλίου των τραπεζών το οποίο ευθύνεται για την καταστροφή και την εκμηδένηση της επένδυσης τους.

Το κράτος απο την άλλη πρέπει να προστατεύσει το κύρος του και τους πολίτες του οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τις ζημιές που δημιούργησαν μια ομάδα ανεγκέφαλοι διοικητικοί σύμβουλοι μιας δημόσιας ( ιδιωτικής κατά εσένα εταιρίας) και τους οποίους οι μέτοχοι ψήφισαν αλλα δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν την επένδυση τους όταν τους ζητήθηκε . Για αυτόν τον λόγο εξάλλου οι τράπεζες ακόμα γυρεύουν λεφτά για να καλύψουν τις ζημιές τους.

Εν όψη των ανωτέρω ελπίζω να έγινα κατανοητος και να αντελήφθηκες ότι οι τράπεζες δεν είναι εταιρίες σουπερμάρκετ ούτε λειτουργούν όπως αυτά !!!
ARGYRIA on 13/05/2012
There is a way to jump start the economy:

1) decrease the salary of the public servants by 20%
2) withhold the 13th salary for a year or two
3) form a government fund out of this savings
4) give it to the private sector in the form of low-interest loans

Austerity measures are not the right recipe.
Government borrowing is not recommended either because the conditions will further suffocate the economy.

The government can be self-empowered by following the above-suggested model, thus not having to depend on third party resources.
Σταύρος Α. Ζένιος on 13/05/2012
Αγαπητοί

πως βλέπετε την πρόταση του ΠτΔ για να κάνει η Κεντρική Τράπεζα την διερεύνηση??

Έχω άποψη, την οποία θα διατυπώσω σύντομα, αλλά διερωτώμαι πως σας φάνηκε η εισήγηση του Προέδρου.


Επίσης να διευκρινήσω οτι δεν τα βάζω με τους τραπεζίτες! Χωρίς διερεύνυση ΔΕΝ μπορούμε να γνωρίζουμε την αλήθεια, Θεωρώ επιπολαιότητα να τα φορτώνουμε όλα στον Διοικητή ---αντιλαμβάνομαι βεβαίως τις πολιτικές σκοπιμότητες. Και λαικισμό να τα φορτώνουμε όλα στους τραπεζίτες. Χρειαζόμαστε προσεκτική διερεύνηση!

Η διερεύνηση στην Ισλανδία επέρριψε ευθύνες στους (1) Πρωθυπουργό, (2) Υπ. Οικονομικών, (3) Υπ. επιχειρήσεων, (4) Τα δύο ανώτερα στελέχη της Κεντρικής, (5) τον πρόεδρο της εποπτικής αρχής και ανέδειξε πολλά προβλήματα με τις διοικήσεις και τους μεγαλομετόχους

.
καχ on 14/05/2012
Αγ Κύριε Ζένιο

Έκαμα πολλά σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο σας και οι θέσεις μου είναι καθαρές.Απαντώντας την ερώτηση σας συμφωνώ να κάμει αμέσως έρευνα η Κεντρική καλώντας την Blackrock για να πεί αυτά που κάποιοι ξέρουν και άλλοι υποψιάζονται καινα τοποθετήσει το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση.Η Κεντρική επειδή έχει πρόσβαση στα στοιχεία ,κατάλληλη τεχνογνωσία μπορεί αμέσως να καταλάβει τι γίνεται και να βγάλει πόρισμα σε χρόνο ρεκόρ.Επίσης δικαιούται να λάβει μέτρα κατά των διοικητικών συμβουλίων χωρίς να ρωτήσει κανένα.Μετά τα αποτελέσματα της έρευνας άμα μάθουμε ,πόσα λεφτα χρειάζονται και αφού οι τράπεζες διοικούνται από νέα συμβούλια αν κρίνει η Κεντρική ότι έτσι πρέπει να γίνει τότυες πρέπει να συσταθεί η Επιτροπή που εσείς εισηγείστε για να βρει τις ευθύνες όλων.Η έρευνα της Κεντρικής αφορά μόνο τις τράπεζες. Διότι αν γίνει έρευνα όπως την εισηγείστυε κανένας δεν θα ξέρει αν τα στοιχεία που θα δοθούν είναι σωστά και όλα.
Θεωρώ επίσης ότι η Κεντρική υπό νέα Διοίκηση και Γενική Διεύθυνση στον τομέα της εποπτείας μπορεί να κάμει αντικειμενική έρευνα αφού δεν υπάρχει το κίνητρο να καλύψει κανένα.Προσωπικά δεν επιρρίπτω ευθύνη στον πρώην Διοικητή εκτός από την εποπτεία που θεωρω δεν άσκησε και πιστεύω ότι δεν επεδίωξε να ακούσει τους επικριτές των τραπεζιτών και να αξιολογήσει τις απόψεις τους. Ο Simon Johnson με άρθρο του στην New York Times επικρίνοντας τον Αμερικανό Διοικητή λέγει βασικά αυτό,ότι οι επόπτες αντί να ακούουν τους επικριτές ακούν μόνο τους τραπεζίτες.Αυτό έκανε και ο Ορφανίδης.Ο περισσότερος κόσμος διαβάζει μόνο τους τίτλους των ειδήσεων και δεν βλέπει τα μικρά τράπεζα,όπου κρύβεται η λεπτομέρεια.Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη για το τρίμηνο,λίγοι όμως αντιλήφθηκαν ότι αυτά οφείλονται κυρίως σε αλλαγή λογιστικής πολιτικής που αν δεν εγίνετο (δηλαδή αν ακολουθείτο η συνηθισμένη πολιτική,όπως κάθε χρόνο)θα έιχε κέρδος μερικά εκατιμμύρια μόνο χωρίς να εξετάσουμε οτιδήποτε άλλο.Βεβαίως υπάρχει η λύση στην δική σας Επιτροπή να υπάρξουν εμπειρογνώμονες αλλά πιστεύω ότι προηγείται έρευνα της Κεντρικής.
Έχοντας πει τα πιό πάνω ουσιαστικά υιοθετώ την δική σας εισήγηση.Θεωρώ ότι και οι θέσεις Χριστόφια /Ομήρου κλπ αποτελούν αποδοχή της δικής σας εισήγησης και είμαι σίγουρος ότι όλοι λαμβάνουν πολύ σοβαρά τις απόψεις σας γι αυτό περιμένω να τις διαβάσω .
Επιλήσμων on 14/05/2012
Αγαπητέ κ. Ζένιο,
Πρώτα μας ερωτάτε πως βλέπουμε την πρόταση του ΠτΔ γιά να κάνει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου την διερεύνηση, και λίγο πιό κάτω μας λέτε ότι η διερεύνηση στην Ισλανδία επέρριψε ευθύνες, ανάμεσα σε άλλους και σε 2 ανώτερα στελέχη της Κεντρικής! (Δικαστής και ύποπτος της κατηγορίας δεν μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο - ούτε και στη Κύπρο!).

1ον. Ποιός/ποιοί αποτελούσαν την Διερευνητική Επιτροπή στην Ισλανδία?

2ον. Από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, μόνο ο νέος Διοικητής δικαιούται να αποτελεί μέρος της Διερευνητικής Επιτροπής, μιάς και δεν μπορεί να ήταν εμπλεκόμενος. Δυνατό να υποβοηθείται από άλλους ,ανεξάρτητους, εγνωσμένου κύρους και γνώσεων.
Minotavros on 14/05/2012
Αγαπητέ κ. Ζενιο,

Η πρόταση του ΠτΔ για έρευνα απο την κεντρική τράπεζα πιστεύω ότι είναι στον ορθό δρόμο. Ο νέος διοικητής είμαι σίγουρος ότι γνωρίζοντας πολυ καλα την σοβαρότητα της κατάστασης ούτε χρόνο θα χάσει αλλα ούτε πιστεύω θα προσπαθήσει να καλύψει τον οποιονδήποτε . Παράλληλα έχει στην διάθεση του όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και μπορεί να διασταυρώσει τα δεδομένα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν μεταξύ τραπεζών και ΚΤΚ.

Ο κίνδυνος που υπάρχει σε αυτήν την περίπτωση είναι η θέση της αντιπολίτευσης η οποία πιθανόν να προτιμά ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή απο αναγνωρισμένο ελεγκτικό οργανισμό του εξωτερικού. Δεν θα διαφωνούσα και με αυτήν την δυνατότητα και είμαι της γνώμης ότι η αντιπολίτευση όπως έχει αντιδράσει μέχρι τώρα για τον τέως διοικητή πιθανότατα θα αντιδράσει και σε μια έρευνα απο τον νέο διοικητή η οποία μεταξύ άλλων θα ρίχνει πιθανόν ευθύνες στον τέως.
Μια καλή ιδέα θα ήταν να αναλάμβανε την έρευνα η κεντρική τράπεζα με την συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων που θα αποδεχτεί και η αντιπολίτευση.

Επιβάλλεται κατα την γνώμη μου το θέμα αυτο να συζητηθεί εντός Βουλής ή στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής σε μια προσπάθεια να συμφωνηθεί και να γίνει μια έρευνα την οποία θα αποδεχτούν πολιτικά όλες οι πλευρές. Θα ήταν μέγα λάθος να ξεκινήσει μια έρευνα την οποία εξ αρχής θα την αμφισβητούν οι μισοί πολιτικοί και να μετατραπεί το σοβαρό αυτό θέμα σε σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων.


Για την διευκρίνιση σας ότι δεν τα βάζετε με τους τραπεζίτες πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να σας κατηγορήσει ότι επί σκοπό τα βάζετε με τους τραπεζίτες. Τα γεγονότα απο μόνα τους όπως έχουν εξελιχθεί εμπλέκουν τους τραπεζίτες σε πολυ σοβαρές ευθύνες που προσωπικά πιστεύω ότι όταν γίνει έρευνα θα φανερωθούν πράγματα που νομίζαμε πως δεν συνέβαιναν στη Κύπρο.
Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ευθύνη των τραπεζιτών για την αλόγιστη επέκταση τους στην Ελλάδα;
Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την τεράστια ευθύνη τους στην αγορά ελληνικών ομολόγων εν μέσω ελληνικής κρίσης;
Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ευθύνη τους για την τεράστια τους έκθεση στην Ελληνική αγορά που ενώ γνώριζαν απο το 2007 την κρίση στην Ελλάδα συνέχισαν να χρηματοδοτούν αλόγιστα τις ελληνικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν λόγω επισφαλειών να κλείσουν μαζί με αυτές;

Μα είναι δυνατόν κ. Ζένιο να κινδυνεύουμε να μπούμε στον μηχανισμό στήριξης λόγω προβλημάτων των τραπεζών μας και να διερωτάται κανείς αν φταίνε η όχι οι τραπεζίτες ;
Η έρευνα κ. Ζένιο επιβάλλεται να γίνει όχι για να δείξει αν έχουν ευθύνες η όχι οι τραπεζίτες ! Αυτο είναι δεδομένο! Είναι για να δείξει αν οι ευθύνες τους ξεπερνούν το όριο της ανικανότητας και μπαίνουν στο όριο των ποινικών αδικημάτων !
Αυτούς τους τραπεζίτες κ. Ζένιο εγώ τους θεωρώ ήδη παρελθόν. Πρόκειται για αποτυχημένους εξ αποτελέσματος διευθυντές τους οποίους ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα στην οικονομία μας, μπορει να τους θεωρούμε στο μέλλον υπεύθυνους για την μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή της Κύπρου.
Για αυτο το λόγο μην προβληματίζεστε αν κάποιος σας κατηγορήσει ότι τα έχετε με τους τραπεζίτες. Πιστεύω ότι θα είχατε πρόβλημα αν συνέβαινε το αντίθετο!
Επιλήσμων on 15/05/2012
Αγαπητέ Μινώταυρε, Οι απόψεις μας γιά τους Τραπεζίτες των 2 μεγάλων (systemic) τραπεζών μας, συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό.
Αυτές μου οι απόψεις δεν είναι σημερινές. Π.χ. στις 9 Νοεμβρίου 2011 σχολίασα " Θα ήταν θεμιτό να προχωρήσει ένας Τραπεζίτης στην αγορά Έλληνικών ομολόγων,την δεδομένη στιγμή που έγινεν η αγορά,μόνο εάν ζούσε σε άλλο πλανήτη. Η άγνοια σε αυτό το επίπεδο δεν δικαιολογείται. Πριν μερικά χρόνια άκουσα ότι ένας Δικαστής απάλλαξε τον κατηγορούμενο λέγοντας ¨Αθώος λόγω βλακείας¨ "
Ελπίζω η Ερευνητική Επιτροπή να μην τους απαλλάξει με την ίδια δικαιολογία.
Σε άλλο σχόλιο μου,πάλιν γιά τους τραπεζίτες μας, έγραψα " I could have done just as badly at a fraction of their salary!" Η προσφορά μου ισχύει.
Σάββας Τταντής on 13/05/2012
Αργυρία τα νούμερα δεν βγαίνουν με αυτά που εισηγήσαι και ούτε έχουμε τοσο χρόνο οσο λές. Δέν έχουμε 2 χρόνια, δεν είναι αρκετά τα κεφάλαια απο 13 μισθούς και μειώσεις μισθών. Επίσης, αυτά που λές να γίνουν ειναι μέτρα λιτότητας, εαν κοπούν οι 13 μισθοί, τον Ιανουάριο του 2013 δεν θα τον βγάλουν μεγάλα καταστήματα, θα γύρουν. Ασε που περιμένω αυτο να συμβεί νωρίτερα. Να υπάρξουν μειώσεις μισθών για οσους παίρνουν απο 6000 και πάνω, διοτι μεγάλο μέρος απο αυτα τα λεφτά δεν πάνε πισω στην οικονομία. Δεν πρέπει να υπάρξουν μειώσεις μισθών για δημοσιους υπαλλήλους που πιάνουν κάτω απο 3000 ευρω τον μήνα διοτι αυτοι τα ξοδέυουν ολα στην οικονομία και δημιουργήται περισσότερο χρήμα..(.βλεπε muliplier effect) Οσο αφορά το ταμειο που λες ,το γράφω εδώ και μήνες με λεπτομέρειες πως να γίνει, .......

Συμφωνώ με τις θέσεις του νέου διοικητή οτι τα μέτρα λιτοτητας οδηγάνε σε μεγαλύτερη υφεση. Κύριε διοιηκητά και η έλλειψη ρευστότητας οδηγά μια οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση,,,,,,και δυστηχώς οι τράπεζες μας δεν θα μπορέσουν να διοχετευσουν ρευστότητα μέσα στην αγορά ουτε και μετά τις εποικήμενες αυξήσεις.......Να αυξηθεί άμεσα το μετοχικό κεφάλαιο το οργανισμου χρηματοδοτήσεως στέγης έτσι ώστε να ξεκινήσουν άμεσα στεγαστικά δάνεια, αυτο θα δώσει μεγάλη ανάσα στην οικοδομική βιομηχανια και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.....οι τράπεζες για τα επόμενα 3-5 χρόνια θα έχουν συνέχεια προβλήματα , δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν την οικονομία στο βαθμο που θα έπρεπε και που οι ιδιες θα ήθελαν....

Κάποιοι πιο πάνω ακόμα συζητάνε εάν θα παρέμβει το κράτος με την Λαική....ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να μην παρέμβει το κράτος, δεν έχουμε επιλογή , κανένας άλλος δεν βάζει το χέρι του στην Λαική για τους λόγους που ανάφερα πολλές φορές εδώ και μήνες.....Οι ξένοι θεσμικοί γνωρίζουν καλα τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο τραπεζικός μας κλάδος στα επομενα χρόνια....το κράτος έπρεπε να παρέμβει εδώ και μήνες επιδή οι ξένοι δεν θα ενδιαφερθούν για τους λόγους που ανάφερα σε προηγούμενα άρθρα μου...

Μινώταυρε τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου είναι 90 εκ για το τριμηνο. Τα κέρδη τα επαναλαμβανόμενα....αυτά είναι τα πραγματικά κέρδη απο εργασίες τα οποία ειναι πολύ καλά. Η Κύπρου το 2012 θα έχει κάπου 800 εκ κέρδη πριν τις προβλέψεις και πριν την φορολογία. Για αυτό λέω οτι η κρίση θα πάρει 5 χρόνια επιδή θα διαγράφουν σιγά σιγά τις ζημίες της κρίσης που θα έχουν στα επομενα χρόνια τα οποία υπολογίζω στα 7-8 δις. Τα υπόλοιπα κέρδη για το τρίμηνο είναι accounting treatment of deferred tax.

δυστηχώς οι τράπεζες μας επεκτάθηκαν και εκτέθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε λάθος χώρα, δεν έπρεπε να τοποθετήσουν 6 φορές τα ίδια κεφάλαια τους σε μια μονον χώρα και ιδιως όταν αυτή ειναι η Ελλάδα του 21 αιώνα με αυτήν την νοοτροπια που βλέπουμε καθημερινά .

Αυτά που θα ζήσουμε στους επόμενους μήνες θα τα θυμούμαστε για χρόνια και θα διδάσκονται στα πανεπιστήμια ως παραδειγματα προς αποφυγή. Ελλάδα, Κύπρος/Ισλανδία μαζί, Ιρλανδία , Ισπανία/ιταλία/πορτογαλία μαζί θα διδάσκονται ώς ξεχωριστά κεφάλαια. Τελευταίο κεφάλαιο θα είναι η ευροζώνη. Μια ρομαντική ιδέα που οργανώθηκε λάθος και θα αναγκαστεί να αλλάξει μορφή στα επόμενα χρονια.....