You are here

Λεηλασία τραπεζών

16/05/2012
Η αλήθεια μόνο καλό κάνει στην κοινωνία – η αλήθεια ελευθερώνει.  Μετά την εμπλοκή μεγαλομετόχων στη δημόσια αντιπαράθεση για το τραπεζικό σύστημα -- και την αδικαιολόγητα υπέρμετρη προβολή που τους δόθηκε — επανέρχομαι στην ανάγκη για προσεκτική διερεύνηση και για να εξηγήσω το φαινόμενο της λεηλασίας τραπεζών που έχει παρατηρηθεί σε άλλες χώρες.

 

Έχει λεχθεί ότι ο καλύτερος τρόπος να ληστέψεις μια τράπεζα είναι να την αγοράσεις.  Δεν χρειάζεται να την αγοράσεις όλη.  Με στρατηγικές τοποθετήσεις διευθυντικών στελεχών και επικοινωνιακό χειρισμό των μικρομετόχων ένας μεγαλομέτοχος αναδεικνύεται ως «ισχυρός ανήρ» και μπορεί να δράσει.

Οι μέτοχοι με σημαντικό ιδιοκτησιακό έλεγχο έχουν δυο εναλλακτικές επιλογές: (1) Να μεγιστοποιήσουν την οικονομική αξία του οργανισμού, (2) να μεγιστοποιήσουν την αξία που μπορούν να καρπωθούν οι ίδιοι.  Βεβαίως, η αξία για το μεγαλομέτοχο δεν είναι απαραίτητα ταυτόσημη με την οικονομική αξία του οργανισμού.  Δανειοδοτήσεις με βραχυχρόνια καλές προοπτικές -- αλλά αμφιβόλου μακροχρόνιας ποιότητας και χωρίς επαρκείς εγγυήσεις -- βελτιώνουν πρόσκαιρα τις τιμές των μετοχών και αποδίδουν ψηλό μέρισμα.  Όταν τα δάνεια δεν αποδώσουν, τότε το άδειο ταμείο περνά στους καταθέτες και στους δανειστές της τράπεζας οι οποίοι στρέφονται στις κυβερνητικές εγγυήσεις.  Αυτή η διαδικασία χαρακτηρίζεται ως «λεηλασία» διότι το όφελος για τους μεγαλομετόχους είναι συνήθως πολύ χαμηλότερο από την οικονομική αξία του οργανισμού που καταστρέφεται. 

Αν οι μεγαλομέτοχοι είναι και διευθύνοντες σύμβουλοι η λεηλασία είναι πιο αποτελεσματική.  Δάνεια διοχετεύονται σε δίκτυα «συγγενικών» οργανισμών και οι εμπλεκόμενοι επωφελούνται από την προσωρινή κερδοφορία της τράπεζας όσο και από τους ευνοϊκούς όρους των δανείων που πήραν.  Επιπλέον, ως διευθύνοντες σύμβουλοι απολαμβάνουν και ψηλά μπόνους για την «επιτυχή» διοίκηση της τράπεζας.  Όταν έρθει η ώρα της αλήθειας ανακαλύπτουμε ότι τα δάνεια που πήραν είναι σημαντικά ψηλότερα από το μετοχικό κεφάλαιο που επένδυσαν.  (Όταν η Ισλανδική Landbsanki πτώχευσε, ο μεγαλομέτοχος Βγε. Βγέργκολφσον κατείχε περίπου 45% του μετοχικού κεφαλαίου αλλά τα δάνεια του υπερέβαιναν το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.)  Και αν χάσουν τη διευθυντική τους θέση αυτό δεν έχει σημασία.  Η απώλεια εισοδήματος μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως είναι πολύ μικρή μπροστά στα μπόνους εκατομμυρίων που είχαν ήδη πάρει.

Οι καθηγητές του Μπέρκλεϊ Akelrof και Romer προσδιόρισαν τις συνθήκες που επιτρέπουν τη λεηλασία: Ανεπαρκείς λογιστικές πρακτικές και μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου, χαλαρή εποπτεία και ανεπαρκείς ποινές για κακοδιαχείριση.  Λεηλασίες γίνονται σε περιόδους κερδοφορίας και επέκτασης εμπορικών δραστηριοτήτων, αφού είναι ευνόητο ότι λεηλατείς μια τράπεζα που πάει καλά. Μας λένε και άλλα ενδιαφέροντα:

  • Συνεργασία με μη-τραπεζικούς οργανισμούς δημιουργεί ένα δίκτυο επενδύσεων που αυξάνουν τα άμεσα οφέλη προσβλέποντας σε μακροχρόνιες προοπτικές που δεν αναμένεται τελικά να αποδώσουν.  Αυτό θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, με επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες ή υπεραγορές σε μια αγορά που είναι ήδη κορεσμένη.

  • Η συγχώνευση με άλλες τράπεζες αυξάνει την οικονομική αξία που θα μπορούσε να λεηλατηθεί, αφήνοντας βεβαίως τελικά πολύ μεγαλύτερες ζημιές.

  • Οι υπάλληλοι των τραπεζών δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν αντικειμενικά τις δανειστικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών.  


Μας προειδοποιούν επίσης ότι αν οι εμπλεκόμενοι είναι προσεκτικοί όλα γίνονται νόμιμα.  Η λεηλασία χρηματοοικονομικών οργανισμών τεκμηριώθηκε στη βιβλιογραφία για Χιλή, Ντάλας (Τέξας), Savings & Loan Associations (ΗΠΑ), αγορά junk bonds των ΗΠΑ και τράπεζες του Μεξικού.

Υπάρχει και κάτι ακόμη: «Πρακτικές λεηλασίας κυβερνητικά ελεγχομένων τραπεζών ακολουθούνται όταν το ελέγχον κόμμα κινδυνεύει να χάσει την εξουσία».  Αυτό έχει τεκμηριωθεί από τον Hallinget al. για Αυστριακές τράπεζες που έλεγχαν οι τοπικές αρχές όταν η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ. Μην ξεχνάμε ότι η Αυστρία κατατάσσεται 15η παγκοσμίως σε θέματα διαφθοράς, ενώ η Κύπρος 28η.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη χώρα μας; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήδη τοποθετήθηκε για το ποιος ευθύνεται.  Ορισμένοι θεωρούν ότι η δική μου αρθρογραφία αποφεύγει να πάρει θέση και κρατεί «ίσες αποστάσεις».  Πρέπει όμως να κατανοήσουμε κάτι: Κανένας δεν έχει όλα τα στοιχεία και κανείς από μόνος του επαρκείς γνώσεις, για να φθάσει «στην αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια».  Χρειαζόμαστε ανεξάρτητη Διερευνητική Επιτροπή για να φθάσουμε σε αξιόπιστα συμπεράσματα. 

Η διερεύνηση πρέπει να αρχίσει το ταχύτερο.  Αυτό μας λένε τα παραδείγματα της Ισλανδίας (2008) και της Σουηδίας (1991).  Η διαφάνεια κάνει καλό.  Όχι μόνο δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά βοηθά.  Η αποφασιστικότητα μας θα στείλει μήνυμα επαγγελματισμού και υπευθυνότητας σε ξένους επενδυτές.  Τέτοια μηνύματα πρέπει να εκπέμπουμε προς τα έξω εάν επιθυμούμε να βρούμε διεξόδους από την παρούσα κρίση αντί να αναλωνόμαστε σε δημόσιες αντιπαραθέσεις για εσωτερική κατανάλωση.  Ούτε εξάλλου είναι σοφό να επενδύσουμε τα δισεκατομμύρια που απαιτούνται για ανακεφαλαιοποίηση χωρίς να διορθώσουμε τα προβλήματα.

 Akerlof, G. & Romer, P. Looting: The Economic Underworld of Bankruptcy for Profit, BrookingsPapers on EconomicActivity,2:1-73, 1993.

 Halling, M., Pichler, P. & Stomper, A.The politics of related lending, Finance Working Paper 296/2010, European Corporate Governance Institute, 2010.

Report of the Special Investigation Commission (SIC), Althingi, Iceland, 2010.

Ο Σταύρος Α. Ζένιος είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Senior Fellow, The Wharton School, University of Pennsylvania.
67 σχόλια
ΑΚΜ on 16/05/2012
Κύριε Ζένιο,

πολύ καλό το άρθρο σας, αλλά έχω την εξής απορία: μπορεί η κυβέρνηση ή η βουλή να ερευνήσουν τις τράπεζες χωρίς την συγκατάθεση των ίδιων των τραπεζών? Αφού είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Αν πτωχεύσει ή έστω υποστεί ζημιά κάποια εταιρεία με ξενοδοχεία μπορεί η κυβέρνηση ή η βουλή να διατάξουν/αποφασίσουν ανεξάρτητη έρευνα?

Από ότι καταλαβαίνω, η εποπτική αρχή που ο λόγος ύπαρξης της είναι να προλαμβάνει τα χειρότερα σενάρια να μην πραγματοποιούνται, είναι η μόνη που μπορεί να κάνει έρευνα. Και ακόμα, λόγω της νομικής ανεξαρτησίας της, μπορεί η κυβέρνηση ή η βουλή να διατάξουν/αποφασίσουν ανεξάρτητη έρευνα χωρίς την συγκατάθεση της εποπτικής αρχής?
Μαριος on 16/05/2012
Άλλη μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατηθούν ίσες αποστάσεις σε ένα τομέα που τα πράγματα είναι οφθαλμοφανέστατα όσο και αν κάποιοι προσπαθουν να θολώσουν τα νερά. Οι ευθύνες των τραπεζών και της Κεντρικής στο όλο φιάσκο είναι ασήκωτες και φτάνουν και ξεπερνούν τα όρια της εγκληματικότητας...

Η απόπειρα να κρατηθούν ίσες αποστάσεις και να επημεριστούν ίσες ευθύνες σε κυβέρνηση, τράπεζες και κεντρική είναι παραλογισμός!!

Και εγώ ο αφελής πίστευα στην αμεροληψία της ακαδημαικής κοινότητας...
Σταύρος Α. Ζένιος on 16/05/2012
Αγαπητέ ΑΚΜ:

1. Όταν ζητούν δημόσιο χρήμα για να αποφύγουν την χρεωκοπία τότε οπωσδήποτε δικαιούμαστε ΠΛΗΡΗ διαφάνεια.

2. Δεν είμαι βέβαιος τι ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει η νομοθεσία που εισηγούμαι, αλλά διακιούμαστε την ΙΔΙΑ διαφάνεια που είχαν οι Ισλανδοί, Σουηδοί και Άγγλοι πολίτες όταν τα κοινοβούλια τους αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα.

3. Ως εισηγμένες στο χρηματηστήριο εταιρείες έχουν υποχρεώσεις πληροφόρησης των μετόχων.

4. Εισηγήθηκα ακριβώς την ανάγκη να νομοθετήσει η Βουλή για να δοθούν οι πληροφορίες, δεδομένης της έκτακτης κατάστασης που απαιτεί απο τον φορολογούμενο 1-2 δισ. ευρώ.


Καταληκτικά, δεν είναι το ίδιο να πτωχεύσει μια ιδιωτική επιχείρηση, μια που είναι εισαγμένη στο χρηματηστήριο ή μια τράπεζα.
mz on 16/05/2012
Οποιεςδήποτε ομοιότητες με μεγάλη κυπριακή τράπεζα είναι εντελώς συμπτωματικές...
on 16/05/2012
Ναι, αλλά πια από τις δύο;
Σπύρος Σπύρου on 16/05/2012
Βρίσκω το άρθρο του κυρίου Ζένιου εξαιρετικά επίκαιρο και εύστοχο. Η αξία μιας έρευνας θα έχει πολλαπλά οφέλη. Όχι μόνο θα συμβάλει καθοριστικά σε τυχόν ανάγκη απόδωσης ευθυνών αλλά θα δώσει μηνύματα πειστικά ότι αυτή η πολιτεία πολεμά την διαφθορά. Η διαφθορά είναι ένας τομέας στον οποίο οι επιδόσεις μας είναι προβληματικές. Η ανάγκη όμως είναι η έρευνα να είναι (και να πείθει ότι είναι) πραγματικά ανεξάρτητη και ενδελεχής. Μπορούμε ως πολιτεία/κοινωνία να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε αυτό τον στόχο;
Σταύρος Α. Ζένιος on 16/05/2012
Αγαπητέ Μάριε

προτιμώ να επιμένω στην προσεκτική έρευνα για να αποκαλυφθεί τεκμηριωμένα η ΑΛΗΘΕΙΑ, αντί να την φωνάζω εγώ ο ίδιος.

Αν και εσύ ζητήσεις επώνυμα εξίσου έντονα την διερεύνηση που ζητώ εγώ θα είμαστε πολύ ποιό επιτυχημένη ως κοινωνία. Αν μείνουμε να φωνάζουμε ανώνυμα ότι τα πράγματα είναι "οφθαλμοφανέστατα" τότε οι υπέυθυνοι θα συνεχίσουν να "θολώνουν τα νερά".

Λυπούμαι αν σε απογοητεύω ως μέλος της ακαδημαικής κοινότητας αλλά έτσι πιστεύω οτι επιτυγχάνουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Σάββας Τταντής on 17/05/2012
Κύριε Ζένιο

Λέω τα ίδια εδώ και εβδομάδες, πρέπει να διαταχθεί έρευνα,πιστευω οτι μόλις βάλει το κράτος λεφτά στην πρώτη τράπεζα θα γίνει και η ερευνα. Μόνον έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα και να ενδιαφερθούν ξένοι επενδυτές.

Οσο πιο πολύ καθυστερά η σταθεροποίηση του τραπεζικού μας συστήματος τόσο πιο πολύ θα καθυστερήσουμε να βγούμε απο την κρίση.

Αυτό που λέτε για έρευνα επιδή είναι εισηγμένες εταιρείες, αφορά και την κεφαλαιαγορά. Υπάρχουν ευθήνες για δηλώσεις που έγιναν την περίοδο της εξαγοράς των φούσκων της Λαικής στην Ελλάδα, υποσχέσεις για κέρδη που δεν τηρήθηκαν,κλπ κλπ ΝΑΙ έγινε ΛΕΗΛΑΣΙΑ, είταν μπροστά στα μάτια μας απο την πρώτη στιγμή, απο την στιγμή tou reverse take over της Λαικής. 1 δις αέρας για αγορά φούσκων. Εχουμε ευθήνη όλοι μας, αναλυτές, ακαδημαικοί, αυτά που γράφουμε στο Blog αυτό το 2012, έπρεπε να τα γράφαμε το 2007......

Ελπίζω να μην αφήσει Η κεντρική τράπεζα Κύπρου την Blackrock να έρθει Κύπρο. Ελπίζω να μην ακούσουμε αυτό που εισηγήθηκε ο Βγαινόπουλος .Εάν γίνει κάτι τέτοιο τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ άσχημα και πολύ γρήγορα για το Κράτος........(αυριο βράδυ θα γράψω άρθρο για τους λόγους που δεν πρέπει να έρθει στην Κύπρο τώρα Η Πλακροκ)
phylarchus on 17/05/2012
Η κατάσταση στην Κύπρο είναι ιδιάζουσα. Οι μέτοχοι είναι στην πράξη τελείως αμέτοχοι, αγνοούν ή/και αδιαφορούν πλήρως για τα ίδια τα συμφέροντα τους. Είναι το ίδιο που βλέπουμε και στην πολιτική, παρόλο που εδώ οι ζημιές που τους προκαλούνται αγγίζουν άμεσα το πορτοφόλι τους. Περιμένουν να βγάλουν άλλοι τα κάστανα από τη φωτιά. Και όμως ο εταιρικός νόμος τους δίδει ευρείες εξουσίες, αν ήξεραν και ήθελαν να τις αξιοποιήσουν. Ειδικά στην Κύπρο και στην περίπτωση των τραπεζών η μεγαλύτερη δύναμη βρίσκεται στα χέρια των μικρομετόχων, αφού δεν υπάρχει μεγάλος μέτοχος, αρκεί μόνο να οργανωθούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Πώς; Μα απλά πηγαίνοντας στις Γενικές Συνελεύσεις ή ορίζοντας έναν εκπρόσωπο να ψηφίσει, εκτός της Διοικητικής φατρίας, αν δεν μπορούν να πάνε οι ίδιοι. Στο εξωτερικό, όπου οι αποστάσεις είναι τεράστιες και η μετάβαση σε Γ. Σ. δύσκολη, υπάρχουν φόρα (blogs) στο διαδίκτυο όπου συνεννοούνται οι μέτοχοι ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι διαδικασίες των Γ. Σ. μεταδίδονται απ' ευθείας από το ίντερνετ.
Στην τωρινή κατάσταση μας τίποτα πιο αυτονόητο δεν θα υπήρχε από το να γινόντουσαν Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις και για τις τρεις τράπεζες (για την Λαϊκή έγινε). Οι δυο όμως παίζουν τον πελλόν και οι μέτοχοί τους ........(ντρέπομαι να γράψω τη λέξη). Οι μέτοχοι μπορούν βέβαια να απαιτήσουν σύγκληση Έκτακτης Γεν. Συν/σης όπου να ζητήσουν λεπτομερείς εξηγήσεις για την πρωτοφανή πανολεθρία που έπαθαν και μετά από ψηφοφορία αν θέλουν να απαιτήσουν ΑΜΕΣΑ μέτρα συμπεριλαμβανομένων παραιτήσεων και αντικαταστάσεων. Για να το κάνουν αυτό απαιτείται να το θελήσουν μέτοχοι που κατέχουν το 10% των μετοχών. Στις κυπριακές τράπεζες οι μικρομέτοχοι κατέχουν πολύ μεγαλύτερα μερίδια.
- Η κυβέρνηση δεν ξέρω αν μπορεί να επέμβει άμεσα, αλλά από τη στιγμή που οι τράπεζες ζητούν τη βοήθειά της φυσικά και μπορεί να υποβάλει όρους.
- Υπό λεπτομερή έλεγχο με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων πρέπει κατά την άποψή μου να τεθούν και οι εξωτερικοί ελεγκτές των τραπεζών. Ο τρόπος παρουσίασης των διαδοχικών αποτελεσμάτων των τραπεζών, πάντα κατά την προσωπική μου άποψη δεν ήταν άψογος και δεν είμαιβέβαιος ότι έχουν εφαρμοστεί τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.
- Τέλος για θέματα πληροφόρησης προς τους μετόχους και διαφάνειας εγείρονται ερωτήματα και προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
- Για θέματα μακρόχρονης ευθύνης της Κεντρικής Τράπεζας για το μέγεθος των τραπεζών και ύψος της έκθεσης σε κρατικά χρεόγραφα γίνονται ακόμη συζητήσεις και έχω εκφράσει τη θέση μου στο παρελθόν
on 17/05/2012
Your average shareholder does not know that he/she has the right to pursue legal action against the bank(s).
Do we not have lawyers in Cyprus who specialize in shareholders' rights?
Η παιζουν πελλον??????
ARGYRIA on 17/05/2012
In Cyprus, your average shareholder has no idea that he/she has the right to pursue legal action against the bank for the bank's failure to make decisions that negatively affect the shareholders.

Do you not have lawyers in Cyprus informing the shareholders of their legal rights?

Η μαλλον παιζουν πελλον?
kax on 17/05/2012
Η λέξη λεηλασία είναι πολύ δυνατή λέξη και με
τον ορισμό που της δίνει ο Κος Ζένιος συμφωνώ με το άρθρο.Προσθέτω όμως ότι και σε καιρούς κρίσεως οι από μέσα εκμεταλλεύονται την θέση τους χωρίς εκ πρώτης όψεως να προξενούν ζημιά στο σύνολο των μετόχων.Για παράδειγμα όλοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών μπορεί να πουλούν η προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες σε τιμές αγοράς αλλά επωφελούνται πολλές φορές οι διοικούντες αφού είναι συγγενείς τους.Με άλλα λόγια όταν προσλάβει κάποιος ένα υπάλληλο συγγενή,μπορεί ο οργανισμός να μην πληρώνει περισσότερα αλλά ο διορίζων μπορεί να έχει άλλο όφελος από την θέση του διορίζοντας συγγενείς ,φίλους η άλλους από τους οποίους θα πάρει ανατλλάγματα.
Ο Φύλαρχος με τον οποίον συζητήσαμε εδώ προ καιρού τις θέσεις μας έχει απόλυτο δίκαιο σε θεωρητικό όμως επίπεδο λόγω της παντοδυναμίας των διοικούντων με δάνεια,διαφημίσεις,προμήθειες κλπ.Στην Αμερική μόλις χθές μέτοχος πέτυχε διορισμό σύμβούλων και το διώξιμο του CEO της Yahoo ενώ σε άλλες περιπτώσεις καταψήφισαν αμοιβές.Μέτοχοι με λιγότερη επιρροή κατέφυγαν στα δικαστήρια.Εδώ όμως μόλις κάποιος μιλήσει υπάρχουν αντίποινα,σε βαθμό που χρειάζεται "μετοχική άνοιξη"με θύματα για να μπορέσουν να γίνουν αυτά που εισηγείται ο Φύλαρχος.Πάνω στο ψηφοδέλτιο φαίνεται ο αριθμός των μετοχών του κατόχου,άρα άμα θέλουν μπορούν να δουν τι ψήφισε ο καθένας.Εφόσον την πρώτη φορά τουλάχιστον οι διαφωνούντας θα χάσουν πόσοι τολμούν να τους ψηφίσουν?Πρέπει να μην χρωστούν,να μην πουλούν τίποτε,να μην έχουν εξαρτώμενους υπαλλήλους,και η λίστα πάει.Γι αυτό εγώ νομίζω η λύση για όσους δεν έχουν να χάσουν τίποτε και οι άλλοι πρέπει να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στις εποπτικές αρχές.Η J.P. Morgan έχασε το ένα χιλιοστό του ισολογισμού της,κέρδη ενός περίπου μηνός,υπήρξαν άμεσες απολύσεις,ζητείται ο περιορισμός των καθηκόντων του Προέδρου ενώ η ΕΚ διάταξε έρευνα.Στην Κύπρο ποιός έκαμε τίποτε.ΌΛοισχεδόν φοβούνται.Όποιος έχει την παραμικρή διαφωνία με τράπεζα μπορεί να καταλάβει την αντίδραση.
kax on 17/05/2012
Ξέχασα μετα την λέξη λύση προς το τέλος του σχολίου μου την λέξη δικαστήρια.(όπου πρέπει να αποταθούν όσοι δεν φοβούνται)
ARGYRIA on 17/05/2012
Is there legislation that governs the activities of banks in Cyprus?

And if there is, which is the official authority to take preventive action?
Is it the CCB?

Furthermore, what is the role of the Governor of CCB? is it merely cosmetic? Why did he not take more aggressive steps to prevent the banking disaster? Is there legislation that authorizes him to do so?

Or is the Governor of CCB - as a member of the Governing Council of the ECB - not authorized to intervene directly? According to the official website of the ECB, the policy responsibilities of the Governor of CCB passed to the President of the European Central Bank on 1 January 2008....

If Christofias, did not dismiss Orfanides, would Orfanides had been so outspoken as he had been the last few weeks? or would he have kept silent on the matter?

Finally, independent committees comprised of experts such as Blackrock are illegal for there is no legislation nor is there any some sort of banking regulation that allows such an "expert" to intervene in the internal banking affairs of a country....

BUT MORE IMPORTANTLY:
Blackrock is not a bank rating firm. BlackRock, Inc. (NYSE: BLK) is an American multinational investment management corporation and the world's largest asset manager.Headquartered in New York City, BlackRock is a leading provider of investment, advisory, and risk management solutions. The company acquired Barclays Global Investors in December 2009, solidifying its position as the largest investment manager in the world.As of June 2011, the company has over $3.65 trillion in assets under management.

Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ!
kax on 17/05/2012
Αργυρία
Πρέπει να επεξηγήσεις το ο νοών νοήτω διότι εγώ το καταλαβαίνω πολύ διαφορετικά από ότι υποθέτω εννοείς.Διακρίνω μιάν ανησυχία ότι κάτι άλλο θα βρεθεί για κάποιαν άλλην τράπεζα που υπάρχει η εντύπωση ότι δεν θα βρεί η έρευνα της Κεντρικής,η οποία οφείλει να ζητήσει την βοήθεια της Blackrock,ακριβώς διότι είναι μεγάλος οργανισμός και έκαμε πολλές φορές την δουλειά.Π΄σα θα πάρει από την έρευνα και τι ποσοστό αντιστοιχεί στα έσοδα της?Σχεδόν μηδέν και δεν πρόκειται να διακινδυνεψει την φήμη της για κανένα λόγο ούτε θα επηρεαστεί από κανένα.Αυτό θα πεί ανεξάρτητη έρευνα.
ARGYRIA on 17/05/2012
If I were Blackrock and I was looking to buy into a defunct bank for peanuts, then I suppose I would be very willing to sit on an independent committee...:))))

As I said before, Blackrock is one of the biggest private asset management firms in the world.... Wake up please
Σάββας Τταντής on 17/05/2012
"Οι συνολικές υποχρεώσεις της MIG μειώθηκαν πέρυσι στα 2,824 δισ. ευρώ από 3,128 δισ. ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός αντιστοιχεί σε 2,05 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο κομμάτι του να είναι ο τομέας των μεταφορών (595,4 εκατ. ευρώ) και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (493,8 εκατ. ευρώ). Οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις τριπλασιάστηκαν και ανήλθαν στα 1,253 δισ. ευρώ ενώ μειώθηκαν αντίστοιχα οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις στα 798,5 έναντι 1,6 δισ. ευρώ το 2010. Ο όμιλος είχε στο τέλος του έτους ταμειακά διαθέσιμα 361,6 εκατ. ευρώ. "

Πηγή:www.capital.gr


Για τον δανεισμό της ΜΙΓ γράφω εδώ και μήνες, δέν έχει μετρητά να εξασκήσει τα δικαιώματα της .Μακάρι να κάνω λάθος διότι....


δανεισμός Κύπρου/ΑΕΠ στίς αρχές Ιουλίου 2012= 79%


Η blackrock πρέπει να μείνει μακρία απο την Κύπρο.
Σάββας Τταντής on 17/05/2012
Η Blackrock να μήν έρθει στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε απο πολλούς οτι η Πλακροκ , πρέπει να έρθει και στην Κύπρο να ελέγξει τις Κυπριακές τράπεζες. Αυτό δεν πρέπει να γίνει αυτήν την περίοδο ουτε και στο σύντομο μέλλον. Εάν Η Πλακροκ ελεγξει τις Κυπριακές τράπεζες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν να εισηγηθεί και άλλες αυξήσεις κεφαλαίων. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι οτι χειρότερο για μια οικονομία η οποία είναι ίδη σε ύφεση. Οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα στο να αντλήσουν και άλλα κεφάλαια και θα αναγκαστεί το κράτος να τις στηρίξει(και πάλι). Το Κυπριακό κράτος βρίσκετε εκτός αγορών , έχει τα δικά του σοβαρά προβλήματα. Σύντομα το κράτος πρέπει να στηρίξει την Λαική τράπεζα. Το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ θα πλησιάσει το 80% . Μεγαλύτερο χρέος για το κράτος ισοδυναμεί με περισσότερους πληρωτέους φόρους, ένας φαυλος κύκλος για το ίδιο το κράτος απο τον οποίο δύσκολα βγεί......
ARGYRIA on 17/05/2012
To Savvas Ttantis

you are mistaken: the debt to GDP ration is over 80%...it is more like 120% when you (and rating firms have) consider the social security payments which account for 40% of the CY GDP....and let us not forget that when the CY government takes on Laiki (in whatever form), then the government debt will instantly increase....
AC on 17/05/2012
Απο τη στιγμή που οι μεγαλομέτοχοι βολεύονται με ευνοική μεταχείριση και διαγραφές χρεών γιατι να επιμένουν σε διερευνήσεις και γενικές συνελεύσεις;
phylarchus on 17/05/2012
Προς Anonymus και Argyria.
Το να λάβει ο μέτοχος νομικά μέτρα εναντίον της ιδίας της τράπεζας δεν νομίζω να εφαρμόζεται στην περίπτωση αυτή. Η τράπεζα είναι το αντικείμενο ιδιοκτησίας του, που υπέστη πρωτογενείς ζημιές. Είναι εναντίον των αποφασιζόντων και γενικότερα των ιθυνόντων της τράπεζας που πρέπει να στραφεί.
Προς kax: οι εποπτικές αρχές δεν είναι οι υπεύθυνες για εφαρμογή του εταιρικού νόμου, υπεύθυνο είναι το δικαστήριο. Οι εποπτ. αρχές όμως έχουν υποχρέωση να ελέγχουν, μεταξύ άλλων τις δημόσιες εισηγμένες εταιρείες (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) και ειδικά τις τράπεζες (Κεντρική Τράπεζα) αν τηρούν τις νομοθεσίες που διέπουν τη λειτουργία των επ. αυτών αρχών, όπως είναι για την Επ. Κεφ/ράς (και εν μέρει το ΧΑΚ) η καθορισμένη τακτική δημοσίευση λογαριασμών, η τήρηση εταιρικής διακυβέρνησης, η ισομερής και πλήρης ενημέρωση των μετόχων άρα και η έγκαιρη και πλήρης ανακοίνωση όλων των σημαντικών γεγονότων που αφορούν τη λειτουργία της εταιρείας/τράπεζας, κλπ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει άρα και την ευθύνη ελέγχου της αλήθειας των στοιχείων που παρουσιάζονται στους λογαριασμούς, έτσι που να παρέχει ασφάλεια για την ισομερή πληροφόρηση σε όλων των μετόχων. Αν οι ελεγμένοι λογαριασμοί αποδειχθούν αναληθείς, τότε η Επιτροπή Κεφ/ράς έχει την ισχύ και υποχρέωση να μηνύσει ακόμη και τους υπεύθυνους ελεγκτικούς οίκους (που κανονικά είναι κατά κάποιον τρόπο αυτοελεγχόμενοι). Επαναλαμβάνω ότι τα κέρδη που δήλωναν οι τράπεζες όλο το προηγούμενο της κρίσης διάστημα (ως κέρδη από εργασίες ενώ ήταν στην πλειονότητα τους επενδυτικά κέρδη από χρεόγραφα) ήταν φρονώ παραπλανητικά και οι ελεγκτικοί οίκοι κανονικά θα έπρεπε να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ενδεχομένως να κληθούν να πληρώσουν για μέρος των ζημιών των μετόχων! Ο εποπτικός ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας είναι γνωστός και άπτεται των γενικότερων συμφερόντων του κράτους και όχι τόσο των συμφερόντων των μετόχων. Φυσικά οι αρμοδιότητες των δυο αρχών σε αρκετά σημεία τέμνονται.
kax on 17/05/2012
Φύλαρχε
Ευχαριστώ για την απάντηση αν και αφήνεις ασχολίαστο το μοναδικό σημείο που διαφωνούμεν.Το γεγονός ότι οι Σύμβουλοι των τραπεζών έχουν τεράστια δύναμη και από τη θέση τους στην τράπεζα αλλά και από τις άλλες τους επιχειρήσεις ,πολλοί έχουν συμφέροντα μαζιτους και δύκολα μπορούν να προβάλουν αντίσταση οι μικρομέτοχοι.Στην Αμερική αυτοί που ηγούνται είναι ταμεία όλων των ειδών και δεν φοβούνται η έχουν ανάγκη κανένα.

Στο σημείο που μιλούμε για αγωγές για την πτώση της τιμής των μετοχών που ακολουθεί παραπλανητικές η ελλιπείς ανακοινώσεις έχεις δίκαιο ότι πρέπει να στρέφονται εναντίον των συμβουλίων for breach of fiduciary duty.Αν όμως η πώληση μετοχών έγινε από την ίδιαν την Τράπεζα,πχ ΑΜΚ,η εντύπωση μου είναι ότι μπορείς να στραφείς και εναντίον της τράπεζας.Προσωπικά είμαι σε επαφή με άτομα (και ταμεία) που κινήθηκαν νομικά και αποζημιώθηκαν από τράπεζες και εξετάζω πως μπορώ να ενεργήσω.Σίγουρα θα χρειαστεί βοήθεια ξένων εξειδικευμένων δικηγόρων και πρέπει να μαζευτούν αρκετοί μέτοχοι μαζί.Δεν επεκτείνομαι για να μην με κοψει η λογοκρισία αλλά νομίζω ορισμένες περιπτώσεις είναι εύκολα αντιληπτές.
chris roletis on 17/05/2012
κυριε Ζενιο αυτο που πρεπει να γινει ειναι δημοψιφισμα
να αποφασιση ο πολιτης εαν θελει να καλυψη την κλοπη του συντικατου της απατης που σινεχιζετε για περαν των 20 ετων
Σάββας Τταντής on 17/05/2012
Ο Φύλαρχος είναι σωστός σε όλα όσα αναφέρει. Έχει εξηγήσει με σαφήνεια τις υποχρεώσεις και δικαιώματα όλων, μετόχων , κεφαλαιαγοράς, ελεγκτών κλπ

Αγαπητέ Φύλαρχε στο σημείο που αναφέρεις για ευθύνη ελεγκτών όσο αφορά τα κέρδη απο επενδυτικές δραστηριότητες και τα οποία έβαζαν μέσα στα κέρδη απο εργασίες, εκεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επιδή

1. Αγοραπωλησιες τίτλων, συναλλαγμάτων είναι μέρος των εργασιών των τραπεζών

2. Αναφέρονται ξεχωριστά στην κατάσταση κερδοζημιών και άρα ένας μέτοχος μπορούσε να ξεχωρίσει ευκολα τα κέρδη απο τόκους απο τα κέρδη απο επενδυτικές δραστηριοτητες


Υπάρχουν ευθύνες άλλα οχι εκεί, στείλε εμαιλ εάν σε ενδιαφέρει το θέμα , οχι εδώ.....
Κωνσταντίνος on 17/05/2012
Κύριε Ζένιο,
δεν διαφωνώ με την ουσία του άρθρου σας. Οφείλω όμως να παρατηρήσω ότι δεν είστε αντικειμενικός. Δεν μίλησε μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις ευθύνες των τραπεζών και της Κεντρικής. Μίλησε και ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ για τις ευθύνες των ΔΣ (η διαφορά είναι ότι το ΑΚΕΛ πρόσθεσε και την Κεντρική ως Εποπτική Αρχή - κατά την γνώμη μου όχι άδικα). Ακόμη και ο Σαρρής μίλησε για ευθύνες των ΔΣ των τραπεζών.
Το ίδιο έπραξαν και πολλοί άλλοι. Συνεπώς, δεν μπορούμε να λέμε ότι μόνο τον Πρόεδρο απέδωσε ευθύνες.
Επαναλαμβάνω αυτό που ανέφερα σε σχόλιο μου σε προηγούμενο άρθρο στο blog. Το θέμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Και πραγματικά λυπούμαι που η τελευταίες τοποθετήσεις του πρώην Διοικητή της Κεντρικής, τόσο στην Βουλή όσο και την ημέρα παράδοσης της θέσης του Διοικητή, ήταν καθαρά πολιτικές.
Εδώ κινδυνεύει ολόκληρη η χώρα. Δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές ή/και προσωπικές σκοπιμότητες.
Στο κάτω κάτω ο απλός κόσμος που θα πληρώσει το βαρύ τίμημα δεν ενδιαφέρεται για αυτά. Θέλει να ξέρει ποιος έφταιξε για να βρίζει τα σωστά άτομα αύριο.
Προσωπικά δεν είμαι άτομο που κρατά ίσες αποστάσεις, ούτε οικονομολόγος, ούτε πολιτικός. ασφαλώς και πρέπει να γίνει σε βάθος έρευνα και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Από την στιγμή όμως που θα πληρώσω και εγώ το βαρύ τίμημα των εγκληματικών λαθών που έγιναν, θα αποδώσω ευθύνες. Με τις φτωχές μου λοιπόν γνώσεις γνωρίζω ότι οι οίκοι αξιολόγησης μας προειδοποιούσαν εδώ και δύο χρόνια και οι τράπεζες συνέχιζαν το βιολί τους, με την ανοχή αν όχι συμμετοχή της αρμόδιας εποπτικής αρχής, η οποία όλη αυτή την περίοδο των δύο ετών έκανε υποδείξεις για τις κοινωνικές παροχές, τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, τις συντάξεις κ.τ.λ. Όλη αυτή την περίοδο η Κεντρική επέτρεπε στις τράπεζες να συγκεντρώνουν υπερβολικό ρίσκο σε μια κατηγορία (ελληνικά ομόλογα), τους επέτρεπε να επεκτείνονται στην Ελλάδα δίδοντας αβέρτα δάνεια, ενώ δεν απέτρεψε την συγχώνευση της Marfin. Αυτά δεν θέλω ειδικό να μου τα πει. Από τον ειδικό θέλω περισσότερες λεπτομέρειες, για να ξέρω ποιοι ευθύνονται (ονόματα και διευθύνσεις), καθώς και τι άλλο πήγε στραβά.
Παντελής Παντελή on 18/05/2012
Εμείς τα λέμε, εμείς τ' ακούουμε.....
Η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει, τις τράπεζες, οσο ειναι καιρος, για να προστεύσει τούς καταθέτες, πριν εξαφανιστούν ολα τα λεφτά.
Με το να αρχισεις να ψαχνεις ποιός φταίει, μετα το μπαϊράμι, θα είναι πολύ αργά.
Nikolas on 18/05/2012
Polu epikairo, eustoxo kai sxetiko to ar8ro tou k Zeniou.

Afou egine pou egine i uvris as epel8ei twra i ka8arsi.
Estw kai polu ka8usterimena, as dei3oume oti i xwra mas uio8etei kanones diafaneias ki aponomis dikaiosunis. Mono etsi 8 apokatastisoume tin a3iopistia mas. Sto meta3u, as stamatisoun oi diaforoi me tis psuxwseis diw3is eite tou prwhn dioikiti tis KT h' tis kuvernisis (kai fusika kai tis mexri persi etsi kairo sumpoliteusis pou vgazei tin oura tis e3w,fusika) ki as protrepsoume ti dikaiosuni na kanei tufla to ergo tis.

Arketa me tous trapezites pou enw riskaroun tin tuxi tis oikonomias enos oloklirou kratous paraponiountai gia ti meiwsi twn mis8wn tous, enw eprepe na diwkontai poinikws.

Arketa me tous vouleutes (opws kai loipous politeiakous arxontes) pou enw einai manes sto na likizoun kai na suntautizontai dimosia me to laiko ais8ima, panta katafernoun na voleuoun tin partu tous eite prosarmozwntas eite ka8usterwntas nomo8esies gia to diko tous atomiko sumferon...
Σάββας Τταντής on 18/05/2012
21-12-2011


¨εχουμε επισης κάποια χαρακτηριστικά της Ισλανδίας οταν αυτή χρεωκόπησε , η οποία χρεωκόπησε για τις τράπεζες τις, για παράδειγμα έχουμε τα ιδια ποσοστα ΑΕΠ σε σχέση με περιουσιακά στοιχεια τράπεζών, επισης , η Iσλανδική τράπεζα Kaoupthing, η μεγαλυτερη Ισλανδικη τράπεζα που χρεωκόπησε και οδηγησε την Ισλανδια σε χρεωκοπία έχει τα ιδια “συμπτώματα ” με την Λαική………(δεν θα μπώ σε λεπτομέρειες για ευνόυτους λόγους π.χ δάνεια σε μεγαλομετόχους για αγορά μετοχών χωρις εξασφαλίσεις κπλ κπλ , δουλεία της Κεντρικής τράπεζας να τα βρεί και να ενημερώσει τον Υπουργο οικονομικών το συντομότερο δυνατόν)
Επιμένω στην θέση οτι είμαστε και θα παραμείνει το κράτος εκτος αγορών για τις τράπεζες, ούτε και μετά τα τελευταία μέτρα που ψήφιας η Βουλή δεν θα μπούμε στις αγορές και πιστευω οτι h Fitch και οι άλλοι οικοι θα μας υποβαθμίσουν ξανά και οχι να μας αναβαθμίσουν παρολο που τα τελευταία μέτρα , Καλύτερες αξιολογίσεις θα έχουμε οταν σταθεροποιηθεί το Κυπριακό τραπεζικο σύστημα το οποίο κινήτε πάνω σε αμμο….μάλλον σε βάλτο...."


Νοεμβριος 2011

Όταν οι
Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες πέρνουν μια απόφαση πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα
χαρακτηριστικά της οικονομίας της κάθε χώρας μέλους ξεχωριστά και
να αναλύουν τις επιπτώσεις/ωφελήματα που μπορεί να προκύψουν από μια απόφαση τους.
Σέ προηγούμενο μου άρθρο άναφερα ότι θα πρέπει να μελετήσουμε την περίπτωση της
Ισλανδίας (2008), τώρα η μελέτη πρέπει να εντατικοποιηθεί με ιδιαίτερη έμφαση στην
ιστορία της Ισλανδικής τράπεζας Kaupthing.
Σάββας Τταντής on 18/05/2012
9-11-2011

"Πιστέυω οτι η υποβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας και απο τους άλλους 2 οίκους , (standard and poors , και Fitch) είναι θέμα χρόνου. Τα τραγικά λάθη των τραπεζών μας να επενδύσουν τεράστια ποσά σε σύγκριση με τα ίδια κεφάλαια τους σε Ελληνικά ομόλογα και οι μεγάλες χορηγήσεις δανείων σε μια οικονομία που κατάρευσε θα τις οδηγήσει σε τεράστιες ζημίες . Αυτές η ζημίες θα είναι τόσο μεγάλες που δύσκολα θα μπορέσουν να τις καλύψουν με αυξησεις κεφαλαίου χωρις κρατική στήριξη. Κατά την 31-12-2010 η Τραπεζα Κύπρου ενώ έχει ίδια κεφάλαια 2.7 δις ευρω κατέχει πέραν των 2 δις ευρω Ελληνικά ομόλογα ενώ η Λαική τράπεζα με ίδια κεφάλαια 3.5 δις ευρω κατέχει περαν των 3 δις ευρω Ελληνικά ομόλογα . Η θέση της Λαικής τράπεζας γινετε ακόμα χειρότερη εαν αφαιρέσουμε απο τα ίδια κεφάλαια της το goodwill ύψους 1.2 δις ευρω που βρίσκετε μεσα στον ισολογισμό της .
Κατά την πιο πάνω ημερομηνία η τραπεζα κυπρου είχε χορηγήσεις στην Ελλάδα γύρω στα 10 δις ευρω ενώ η Λαική τραπεζα έχει έκθεση σε δανεια στην Ελλαδα υψους 13 δις ευρω. Η συνολική έκθεση των 3 τραπεζων μας στην Ελληνική Οικονομία ξεπερνά τα 30 Δις Ευρω. Αυτό είναι ένα τεράστο ποσό σε σύγκριση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας της οποίας το ΑΕΠ είναι μόνον 17 δις ευρω τον χρόνο. Αυτοί είναι οι αριθμοί που βλέπουν οι ξένοι οίκοι και υποβαθμιζουν τόσο την Κυπριακή οικονομία όσο και τις τράπεζες μας.
Οσο αφορά τα δημόσια οικονομικά έχουμε τα εξής. Πιστευω οτι το δημοσιονομικό έλλειμα για το 2011 θα ανέλθει στα 1100 εκ ευρώ ενα ποσό που αντιστοιχεί στο 6% του ΑΕΠ μας."
minotavros on 18/05/2012
Αγαπητέ κ. Τταντή,
Συμφωνώ με την ανάλυση σου . Τα κακά μας ακόμα είναι πίσω. Η στήριξη της κυβέρνησης προς την Λαϊκή τράπεζα είναι μόνο η αρχή. Βασικά ανοίξαμε τους ασκούς του Αιόλου. Κανείς δεν σκέφτηκε τι επισφάλειες αδήλωτες υπάρχουν και πόσες ακόμα θα υπάρξουν σύντομα στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Φαντάσου τι θα γίνει αν η Ελλάδα επιστρέψει στην δραχμή. Η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να υποθηκεύσει το φυσικό αέριο μιας δεκαετίας για να μην χρεοκοπήσουμε. Μήπως κάποιοι αυτό περιμένουν ????
Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό !!!
Πιστεύω ότι η βόμβα δεν θα είναι η Λαϊκή τράπεζα αλλά η τράπεζα Κύπρου. Άποψη μου είναι ότι τα αποτελέσματα τριμήνου είναι μαγειρεμένα. Μαγειρεμένα ως γνωστόν ειναι νόμιμοι τρόποι για να κάνεις μια παρανομία. Κατά την κρίση μου είναι παράνομο το να προσπαθείς να παρουσιάσεις μια πολύ καλύτερη εικόνα της οικονομικής κατάστασης της τράπεζας από ότι πραγματικά είναι χρησιμοποιώντας λογιστικά τεχνάσματα. Και είναι παράνομο καθότι βρισκόμαστε σε τόσο κρίσιμο σημείο στην κυπριακή οικονομία που θα έπρεπε να λέγονται τα πράγματα με το όνομα τους για να ξέρουμε που πραγματικά οδεύουμε.
Μαγειρεμένα πρέπει να είναι και προγενέστερα αποτελέσματα. Φαίνεται κάποιοι για να πάρουν τα μπόνους τους και δεν ξέρω τι άλλο μαγείρευαν για πολύ καιρό και περίμεναν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα μπορούν να τα καλύψουν. Για κακή τους τύχη όμως τα πράγματα χειροτερεύουν και δεν μπορούν να τα καλύψουν άρα συνεχίζουν να μαγειρεύουν .Και το πρόβλημα μεγαλώνει και μεγαλώνει και μεγαλώνει !!!!
Φόβος και τρόμος τους πιστεύω είναι η πιθανότητα να χρειαστούν κρατική στήριξη και να τους επιβληθούν παρόμοιες δεσμεύσεις με την Λαϊκή τράπεζα. Με λίγα λόγια πάει-παει η αυτοκρατορία κάποιων .
Είναι για αυτό τον λόγο που πιστεύω ότι οι επισφάλειες ιδιαίτερα στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερες από οτι παρουσιάζονται που αν ήταν αντικειμενικοί και τις δήλωναν η στήριξη της τράπεζας θα ήταν αναγκαία. Επιβάλλετε λοιπόν υπό τις περιστάσεις η ΚΤΚ να ελέγξει λεπτομερώς τους λογαριασμούς των τραπεζών διότι πιστεύω ότι θα πρέπει να κρύβουν πολλές εκπλήξεις.
Και μην ξεχνάτε !!! εμείς οι βλάκες θα πληρώσουμε την νύφη.!!!!!
on 18/05/2012
Μινώταυρε
Υπάρχει μια Κυπριακή παροιμία που λέει Γιορτή δική μου παραμονή δική σου.Αφού άνοιξες το θέμα ξέρεις γιατι η Λαική θέλει 1.8 δις αντί 1.35δις λόγω αυξημένων ζημιών από ομόλογα ενώ της Τράπεζας Κύπρου ο αριθμός μένει σταθερος?Επίσης ξέρεις τι γίνεται τώρα που η απομείωση των ομολόγων ακόμα και 75% δεν απεικονίζει ολόκληρη την ζημιά σε mark to market τι θα γίνει?
Στην σκέψη σου δεν λαμβάνεις υπόψη ότι με το να δείχνει καλά αποτελέσματα η Τράπεζα Κύπρου κατάφερε να κάμει ΑΜΚ αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και πήρε φρέσκο χρήμα στα ταμεία
Aris on 18/05/2012
We have all been caught in the trap.
We talk about BlackRock Inc. and legal actions against the bankers. We have no free will.
Why BlackRock, why not question and get information from people that are directly involved with the matter, their auditors and the Central Bank don’t they know? What about the media? There is a big story I am sure someone would like to talk!
The managers of Laiki are now reacting against the possibility of pay-cuts(yes what each and everyone in the private sector has been facing in the last 3 years). What about me that never used their bank and never benefited in any way from the country of my heart. Why should we pay €1.8 mil to save a bank that otherwise would go bankrupt. Its like Cyprus Airways story all over again Oh my God!
What should I do? You talk about legal action, my God what a fallacy that is, it will take at least five years for the case to be cleared and by then everything will be forgotten and of course nobody will be blamed.
Look at Mari, they found the excuse to stall everything and with the help of a bigger problem of the crisis people will again forget.
I am very disappointed, I feel so stupid building castle in the sand. In a country that has been controlled so far by people with no morals no beliefs and no guts to fight against the corrupt system.
Nobody has ever taken responsibility for his actions, nobody was blamed nobody was punished nobody ever predicted and had the vision of protect our small country from ‘cowboys’.
I am sorry Mr. Zenios with all the respect but is not that what you say is not correct but…….. is just that the date is wrong.
I am not a pessimist; I am just numb from the negativeness that is communicated to me on a daily basis. Please give the young people a victory,a punishment and clarity in procedures.
louis georgiou on 18/05/2012
Αγαπητέ κ. Ζένιο,
Πολύ στοχευμένο το άρθρο σας και πολύ επίκαιρο.
Είναι φανερό ότι τα γεγονότα που περιγράφετε στο άρθρο σας φωτογραφίζουν ενέργειες οι οποίες προηγήθηκαν στις μεγάλες μας τράπεζες. Οι κίνδυνοι που περιγράφετε υφίστανται και υπάρχει μάλιστα σοβαρός κίνδυνος να ενταθούν οι τάσεις για λεηλασίες, για αυτό θα πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα σε έρευνα όχι μόνο για να εξακριβωθούν και να αποδοθούν ευθύνες αλλά για να σταματήσουν και ενέργειες πιθανής λεηλασίας των τραπεζών μας από κάποιους μεγαλομετόχους και διευθυντικά στελέχη των μεγάλων τραπεζών μας.
Άποψη μου είναι ότι όντως κάποιες από τις συμφωνίες και επενδύσεις που έγιναν κατά καιρούς από τις τράπεζες σκοπό είχαν το προσωπικό συμφέρον των μεγαλομετόχων .
Και επειδή για να κλειδώσει μια τέτοια σημαντική συμφωνία είτε αφορά εξαγορά, η επέκταση συνεργασίας, η σοβαρή επένδυση σε ομόλογα για παράδειγμα, χρειάζεται η συμμετοχή και η εξουσιοδότηση του διοικητικού συμβουλίου, εδώ είναι που παίζεται όλο το παιγνίδι της λεηλασίας, διότι γάμος μόνο με γαμπρό δεν γίνεται!!!
Είμαι της άποψης ότι όταν γίνει ενδελεχείς έλεγχος ακόμα και στις χορηγίες των μεγάλων τραπεζών θα ανακαλύψουμε πράγματα και θαύματα όπως περιπτώσεις πολύ μεγάλου δανεισμού μεγαλομετόχων η εταιρειών τους, με ιδιαίτερα φιλικούς όρους, και χωρίς σε κάποιες περιπτώσεις τα ανάλογα εχέγγυα.

Όπως είναι γνωστό τα εκάστοτε διοικητικά συμβούλια των τραπεζών εκλέγονται από τους μεγαλομετόχους. Η παρουσία των μικρομετόχων στη εκλογή διοικητικού συμβουλίου είναι καθαρά τυπική.
Είναι λοιπόν δεδομένη η καλή και στενή σχέση μεταξύ διοικούντων και μεγαλομετόχων διότι αυτοί τους βάζουν και αυτοί τους βγάζουν. Υπάρχουν και μεγαλομέτοχοι όπως γνωρίζουμε οι οποίοι είναι διορισμένοι και στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών .
Είναι λοιπόν κατά την άποψη μου αυτονόητο ότι η εμπλοκή κάποιων μεγαλομετόχων στα τραπεζικά δρώμενα είναι δεδομένη και σίγουρα θα πρέπει να γίνεται για να διασφαλίσουν προσωπικά ωφελήματα από τυχών συμφωνίες, εξαγορές, επενδύσεις κ.α. με την συμμετοχή φυσικά και το συμφέρον των διοικούντων ή κάποιων εξ αυτών που προωθούν την υλοποίηση μιας συγκεκριμένης εισήγησης τους.
Εν κατακλείδι ενόψει της κακής κατάστασης και ανασφάλειας που υπάρχει αυτή την στιγμή στο τραπεζικό μας σύστημα είμαι της εντύπωσης ότι οι τάσεις λεηλασίας θα αυξηθούν για αυτό το λόγο θα πρέπει η ΚΤΚ να εντείνει τους ελέγχους και να παρακολουθεί πολύ στενά τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών μας.
Σάββας Τταντής on 18/05/2012
απόψε θα γράψω τους λόγους που η μετοχή της Λαικής συεχίζει να πέφτει ακόμα και μετά την απόφαση για στήριξη απο το κράτος.

Το Δημόσιο χρέος τον Ιούλιο θα είναι 81% του ΑΕΠ και όχι 79% όπως έγραψα ψες διότι θα εκδοθούν και 600 εκ contigent convertible bonds , για τα οποία θα είναι και σε αυτά ανάδοχος το κράτος......
marios on 18/05/2012
από οτι κατάλαβα είμαστε ένα βήμα πρίν απο τον μηχανισμό; και αν ναι θα έχουμε πρόβλημα με τον εταιρικό φόρο;
Σάββας Τταντής on 18/05/2012
Argyria and Phylarchous

Απο ότι καταλαβαίνω γνωρίζετε καλά το τραπεζικό επάγγελμα . Παρακαλώ όπως μου λύσετε μια απορία που έχω . Εάν οι τράπεζες μας δεν άκουαν την Ευρωπαική Αρχή Τραπεζών και δεν εκαναν τόσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίων τώρα αλλά πήγαιναν σιγά σιγα να αυξάνουν τα εποπτικά με βάση την Βασιλεία 3 , τι επιπτώσεις θα είχαν?

εαν Η Κεντρική τράπεζα Κύπρου υποστιριζε αυτήν την Θέση, βάζοντας καποιους όρους στις τράπεζες οπως π.χ να μήν δίνουν μέρισμα μέχρι τα εποπτικά να πάνε 9%, θα είχε προβλημα η ΕΑΤ? γιατί ζήτησαν απο μια χώρα να κάνουν αυξήσεις οι τράπεζες της 25% του ΑΕΠ? σε καμια άλλη ευρωπαική χώρα δεν ζητήθηκε κάτι τέτοιο......

Γράφω εδώ και μήνες για αυτό το θέμα, έλεγα οτι οι μέτοχοι θα καταστραφούν οπως και έγινε τώρα με την Λαική. (αποψε θα έχω τους αριθμούς σε άρθρο μου) Γιατί καταστρέψαμε τους μετόχους? γιατί να αναγκάσουν το κράτος να βάλει κεφάλαια τώρα και να αυξηθει ο δανεισμός ???? εάν οι αυξήσεις μπορούσαν να αποφεχθούν και δεν το κάναμε τοτε μιλάμε για μεγάλο ΣΦΑΛΜΑ.

Αργυρία γνωρίζω το το χρέος προς τις κοινωνικές ασφαλίσεις,δέν μετρά μέσα στο εξωτερικό χρέος, για αυτό δεν το μετρώ μέσα μέσα στο ποσοστό προς εθνικό ακάθιστο προιόν. 81% = Ιουλιος 2012
phylarchus on 18/05/2012
kax δεν είπα ότι τα μέλη του Δ. Σ. δεν έχουν δύναμη, παρά μόνο ότι η πραγματική ισχύς βρίσκεται στα χέρια των μετόχων. Η περίπτωση της έκδοσης και πώλησης υπερτιμημένων μετοχών είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Εκεί φυσικά εάν ο καρπούμενος το παράνομο και εύκολα αποτιμώμενο όφελος είναι η εταιρεία (όχι κατ' ανάγκη τράπεζα) τότε η αποζημίωση λογικά θα προέλθει τελικά από αυτήν. Όμως εδώ είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Εδώ οι τράπεζες έχουν δεν κερδοσκόπησαν, αντίθετζα έχουν κυριολεκτικά χρεοκοπήσει από ενέργειες αξιωματούχων και ο όποιος τυχόν δόλος δεν έγκειται στην προσπάθεια κερδοσκοπίας έναντι μικρομετόχων, αλλά στην απόκρυψη στοιχείων και στην παραπλάνηση των μετόχων ως προς το μέγεθος των κινδύνων στους οποίους πιθανόν να ενεπλέκοντο.
Όσον αφορά στον Τταντή, ακόμη και αν τα κέρδη από επενδύσεις θεωρούνται ως κανονικές τραπεζικές εργασίες, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των εισηγμένων εταιρειών κάθε σημαντική αλλαγή ως προς την κερδοφορίας εταιρείας οφείλει να ανακοινώνεται αμέσως. Στην περίπτωση μας πότε μια τράπεζα προειδοποίησε ρητώς τους μετόχους ότι μπαίνει από τα κέρδη στες ζημιές και ότι οι ζημιές αυτές μπορεί να είναι τόσο μεγάλες, ώστε να κινδυνεύει η ύπαρξη όχι μόνο της τράπεζας αλλά και της ίδιας της χώρας; Είναι δυνατό να θεωρείται λογικό η Τράπεζα Κύπρου να ανακοινώνει κέρδη τριμήνου της τάξεως των εκατοντάδων εκατομμυρίων και τα κέρδη αυτά να είναι αέρας κοπανιστός (από μελλοντική φορολογία που δεν θα πληρωνόταν αν γινόντουσαν κάποια κέρδη, που δεν θα γίνουν;); Επί τέλους οι λογιστές και ελεγκτές ας αφήσουν τα παραμύθια της Χαλιμάς και ας προσγειωθούν γιατί βαρεθήκαμε να νομίζουν ότι είμαστεν όλοι εξίκκιν και εκείνοι είναι οι έξυπνοι!
on 18/05/2012
Οι ελεγκτές έβαλαν έμφαση θέματος στην έκθεση τους και είναι καλυμμένοι για το 2011.Για πριν δεν ξέρω.Επίσης τις ανακοινώσεις για τα κέρδη που προκύπτουν από λογιστικές αλλαγές είναι οι τράπεζες που τις κάμνουν και τις προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης με τρόπο που ο απλός παρατηρητής νομίζει ότι είναι κανονικά κέρδη από εργασίες.Είναι η δουλειά αναλυτών και οικονομικών δημοσιογράφων να διαβάσουν τους λογαριασμούς και τις σημειώσεις των ελεγκτών,και όταν δεν καταλαβαίνουν να ρωτούν και να εξηγησουν τι γίνεται.Κανένας ,από ότι είδα δεν έκαμε το παραμικρό σχόλιο.Επομένως δεν είναι οι ελεγκτές που παίζουν τους έξυπνους αλλά κάποιοι άλλοι δεν κάμνουν με επιμέλεια τη δουλειά τους.
Σάββας Τταντής on 18/05/2012
΄Τους τελευταιους μήνες και μετά την εισήγηση της Ευρωπαικής αρχής Τραπεζών να προχωρήσουν οι τράπεζες μας αυξήσεις κεφαλαίων, τόνιζα συνεχώς 2 πράγματα

1. Μας ζήτησαν αυξήσεις κεφαλαίων που ισοδυναμούν με 23% του ΑΕΠ μας , καμιά άλλη χώρα στην ΕΕ δεν χρειάζονται οι τράπεζες της τόσο μεγάλη αυξηση σε σχέση με το ΑΕΠ τους. Ακόμα και στην Ελλάδα, η ΕΑΤ ζήτησε 30 δις ευρώ αυξήσεις για τις Τράπεζες ποσό το οποίο αντοιστιχά με 12% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

2. Δέν έπρεπε να πάμε με τόσο μεγάλες αυξήσεις διοτι η οικονομία μας δεν θα μπορούσε να της υλοποιήσει και θα εσπρωχνε μια οικονομία που βρίσκετε σε ύφεση σε μεγαλύτερη ύφεση. Προδοποίησα ότι εάν αποτύχουν οι εκδόσεις το κράτος θα αναγκαστεί να τις στηρίξει με αποτέλεσμα να αυξηθει το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ μας.

Ρωτούσα ποιά ειναι αυτή η ΕΑΤ , γιατί να μην πηγαίναμε με Βασιλεια και να αυξάνουμε τα εποπτικα 1 % τον χρόνο , βάζοντας κάποιους περιορισμούς στις τράπεζες μας, π.χ να μην δινουν μέρισμα. Τι επιπτώσεις θα είχαμε εαν δεν κάναμε τώρα τοσο μεγάλες αυξησεις......?

Προιδοποιησα επισης οτι οι αυξήσεις κεφαλαιών θα κατάστρεφαν τους μετόχους (βλεπε επόμενο άρθρο μου)

Απο ότι αντιλαμβάνομαι η ΕΑΤ είναι απλά ενα συμβουλευτικό σώμα , άρχοντες των τραπεζών είναι οι Κεντρικές Τράπεζες και οχι η ΕΑΤ.....η ΕΑΤ κάνει ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ προς τις κεντρικές τράπεζες και οι Κεντρικές τράπεζες έχουν την ευθήνη για τις τράπεζες που εποπτευουν. Εχω πει πολλές φορές οτι η Κεντρική τράπεζα Κύπρου έπρεπε να πιάσει πάνω της την ευθήνη και να πηγαίνουμε σιγα σιγα πάνω με τα εποπτικά κεφάλαια. Ειχα πεί οτι η Τράπεζα Κύπρου θα έχει 300 εκ κέρδη για το 2012 και αυτό θα ανεβάσει τα εποπτικά της περαν του 1%. Σε 4 Χρόνια η Κυπρου θα είχε εποπτικα 9% και δεν χρειζόταν να πάει με μια τόσο μεγάλη αυξηση, το ίδιο ισχυει και για την Λαική. Υπολογίζω οτι το κράτος θα αναγκαστεί να αυξήσει το χρέος του κατα 8% του ΑΕΠ στην αυξηση κεφαλαίου της Λαικής.

Πιο κάτω ακολουθούν κάποια στοιχεία για την ΕΑΤ. Εγώ απο οτι αντιλαμβάνομαι η ΕΑΤ απλά είναι ένα συμβουλευτικό σώμα και εαν δεν προχωρούσαμε με τοσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαιών τώρα δεν θα είχαμε κανένα προβλημα . Εάν τα πράγματα είναι όπως λέω τότε οι αυξήσεις κεφαλαίων που αναγκάστηκαν να κάνουν οι τράπεζες μας απο την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ είναι εγκλημα ισάξιο με αυτό που κάνανε οι τράπεζες αγοράζοντας Ελληνικά ομόλογα........

On the basis of these results, the EBA has also issued its first formal recommendation stating that national supervisory authorities should require banks whose CT1R falls below the 5% threshold to promptly remedy their capital shortfall. The EBA notes that this is not sufficient to address all potential vulnerabilities at this point. Therefore, the EBA has also recommended that national supervisory authorities request all banks whose CT1R is above but close to 5%, and which have sizeable exposures to sovereigns under stress, to take specific steps to strengthen their capital position. These would include, where necessary, restrictions on dividends, deleveraging, issuance of fresh capital or conversion of lower-quality instruments into Core Tier 1 capital.



The European Banking Authority was established by Regulation (EC) No. 1093/2010 of the European Parliament and of the Council of 24 November 2010. The EBA has officially come into being as of 1 January 2011 and has taken over all existing and ongoing tasks and responsibilities from the Committee of European Banking Supervisors (CEBS). The EBA acts as a hub and spoke network of EU and national bodies safeguarding public values such as the stability of the financial system, the transparency of markets and financial products and the protection of depositors and investors.
Σάββας Τταντής on 18/05/2012
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Λαικής Τράπεζας. Η Καταστροφή των μετόχων.


Σήμερα 18-5-2012 Οι Ελληνικές τραπεζικές μετοχές ανεβηκαν σημαντικά ενώ η μετοχή της Λαικής υποχώρησε και πάλι με πτώση περαν του 10% παρόλο που ψες ψηφίστηκε απο την Κυπριακή βουλή νομοσχέδιο για στήριξη της απο το κράτος. Πιο κάτω ακολουθά αναλυση γιατί η μετοχή έπεσε. Για εβδομάδες προειδοποιούσα οτι οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίων θα καταστρέψουν τους μετόχους, θα οδηγούσαν σε αυξηση του δημοσίου χρέους και θα εφευγαν σημαντική ρευστότητα απο την αγορά, απο μια οικονομία που πάσχει απο έλλειψη ρευστότητας.

Η Λαική τράπεζα προχωρά σε έκδοση 18 δις μετοχών με τιμή έκδοσης
10 cents. Μετα την έκδοση η Λαική θα έχει εκδομένες σχεδόν 20 δις μετοχές . Εάν η μετοχή βρισκετε στα 13 σεντς που είταν χτες, τότε θα έχει χρηματιστηρακή αξία 2.6 δις ευρω. Με ενα πολλαπλασιαστή κερδών 10 φορες (p/e ratio) η Λαική για να δικαιολογά 2.6 δις ευρω αξία πρέπει να κάνει 260 κέρδη το έτος μετά την φορολογία. Αυτός ο στόχος είναι δυσκολο να επιτευθεί κάτω απο τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για την μετοχή της Λαικής εάν άλλες εταιρείες με λιγότερα προβλήματα απο τις τράπεζες διαπραγματευονται με πολλαπλασιαστές κερδών 5 φορές (βλέπε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ)

το μόνον θετικό για τους μετόχους απο την έκδοση της λαικής είναι το γεγονός οτι μπορούν να αυξήσουν τις θέσεις τους αγοράζοντας μετοχές απο το κράτος (με αυτό θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε τις λεπτομέρειες της έκδοσης στις επόμενες μέρες)

Για να επέλθει μια καταστροφή χρειάζετε μια αλυσίδα απο λάθη, μια σειρά απο λάθη τα οποία το ένα είναι η συνέχεια του προηγούμενου. Αυτό γίνετε με τις τράπεζες μας, το ένα λάθος διαδέχετε το άλλο μέχρι να γίνει η έκρηξη........
on 19/05/2012
προφανώς δεν αντιλαμβάνεσαι ότι όταν κινδυνεύουν οι καταθέτες, οι μετόχοι οι οποίοι έτσι και αλιως είχαν επιλέξει να ρισκάρουν για κέρδος, περνούν σε δεύτερη (τρίτη) μοίρα. Τέτοιες στενές αναλύσεις μου θυμίζουν ένα από τα βασικά αίτια της καταστροφής μας. Ότι δηλαδή σε αυτή την χώρα για χρόνια κυριαρχούν οι μπακάληδες, λογιστές, κτλ, αντί η οικονομική γνώση που καμία σχέση δεν έχει με αυτά, αλλά προσπαθεί να αναλύσει τι είναι το γενικό συμφέρον της κοινωνίας. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό αφορά της καταθέσεις την κοινωνίας και όχι τους μετόχους.
Kax on 19/05/2012
Ανώνυμε
Προφανώς και προηγούνται οι καταθέσεις γι αυτο και με βαριά την καρδιά όλα τα κόμματα ψήφισαν υπέρ.Αλλα σε ρωτώ δεν είναι και οι μέτοχοι μέρος της κοινωνίας?Δεν είναι καλύτερα για την κοινωνίαν να ενεργεί προληπτικά παρά να βρίσκονται όλοι προ τρομερών διλημμάτων?Γιατί να πρέπει πρώτα να ζητήσει η τράπεζα βοήθεια και να μην επέμβει από πριν η Πολιτεία?Στην άλλην τράπεζα η κεφαλαιοποίηση είναι τώρα όση και η τελευταία ΑΜΚ πριν δυο τρείς εβδομάδες.Δεν είναι τώρα η ώρα να ληφθούν μέτρα?Είναι λογικό με τους μετόχους να έχουν χάσει όλα οι διευθυντές να αμοίβονται με εκατοντάδες χιλιάδες?Γιατί να μην λάβουν από μόνμοι τους έστω τα ίδια μέτρα που λαμβάνονται στην Λαική?Κυρίως για τί να μην μπουν από τώρα διοικητικοί σύμβουλοι,έστω και χωρίς βετο?Δηλαδή θα αφήσουμε τους ίδιους αν τα καταφέρουν μόνοι τους καλώς αν όχι να ψηφίζουμε νέα διατάγματα στις 3 το πρωί?
minotavros on 19/05/2012
Anonymous η οικονομική γνώση που επικαλείσαι είναι αυτή των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών ?
Διότι όλοι αυτοί θεωρούνται σπουδασμένοι οικονομολόγοι και επιστήμονες . Έχουν δημιουργήσει ολόκληρα τμήματα Risk management τα οποία αναλύουν τους κώνωπες όταν δανείζουν τον κόσμο και καταπίνουν καμήλους όταν επενδύουν. Εκτός αν υποθέσουμε ότι για τις σοβαρές αυτές αποφάσεις των επενδύσεων τους όπως τα ομόλογα για παράδειγμα δεν τις παίρνει το Risk management τους αλλά δυο τρεις φίλοι σε κλειστά γραφεία !!!!
on 19/05/2012
η οικονομική γνώση που επικάλουμαι είναι ακριβώς αυτό που δεν έιχαν στις τράπεζες, Οι λογιστές και οι άλλοι που τις διοικούν καμία σχέση δεν έχουν με μακρο-οικονομική ανάλυση. Οικονομολόγο έχει έναν η Ελληνική (το Μάριο Κληρίδη) και ένα χαμηλόβαθμο η Λαϊκή συν τον Σαρρή πρόσφατα. Στην Κύπρο τις οικονομικές αποφάσεις τις παίρνουν άτομα άσχετοι με οικονομικά (λογιστές, και άλλοι μπακάληδες δηλαδή.)
minotavros on 19/05/2012
Αγαπητέ κ. Ζένιο,
Η εποπτική αρχή η όποια φέρει πολύ σοβαρή ευθύνη είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όλοι έχουν επικεντρωθεί στον πρώην διοικητή της ΚΤΚ ο οποίος φέρει τις ευθύνες του για την αλόγιστη λειτουργία των τραπεζών μας και αγνοούν τις σοβαρές ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία δεν μερίμνησε να ενημερωθούν έγκαιρα οι μέτοχοι των μεγάλων τραπεζών για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα .
Είναι γνωστό ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει τρομερές αρμοδιότητες και έχει την υποχρέωση να επεμβαίνει σε όλες τις δημόσιες εταιρείες όταν κρίνει ότι η πληροφόρηση προς τους μετόχους δεν είναι ικανοποιητική η αντικειμενική. Στην περίπτωση των τραπεζών έχει γίνει απλός θεατής αφήνοντας το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξελίσσετε μπροστά στα μάτια των μετόχων των τραπεζών χωρίς καμία βασικά πληροφόρηση.
Είναι φανερό ότι οι διοικήσεις των τραπεζών απέκρυψαν από τους μετόχους πολύ σοβαρά θέματα που αφορούσαν μεταξύ άλλων τις προβληματικές επενδύσεις τους και τις συνέπειες απο τα ελληνικά ομόλογα . Η πληροφόρηση προς τους μετόχους δεν έγινε με ανακοινώσεις των τραπεζών όπως επιβάλλει ο κανονισμός όπου οι τράπεζες έπρεπε να ενημερώνουν συνεχώς το επενδυτικό κοινό για τους σοβαρούς κινδύνους που διέτρεχαν από την πιθανότητα κουρέματος.
Αντιθέτως προσπάθεια των διοικήσεων ήταν να θολώσει τα νερά για να μην καταλάβουν οι μέτοχοι τι γινόταν καθότι αυτοί γνώριζαν την κακή κατάσταση των τραπεζών τους αλλά το απέκρυβαν για να μπορούν να συζητούν παράλληλα με επενδυτές που θα έπρεπε να τις στηρίξουν. Αυτή η πρακτική της ελλιπούς πληροφόρησης η ακόμα και της παραπληροφόρησης παρέσυρε πάρα πολλούς μετόχους να συνεχίσουν να κατέχουν τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα να καταλήξουν σήμερα με τεράστιες ζημιές λόγω τις κατρακύλας των τραπεζικών μετοχών που ακλούθησε.
Έχει δει κανείς την Επιτροπή να αναγκάζει τις τράπεζες να ανακοινώνουν έγκαιρα και με λεπτομέρειες τους κινδύνους που ανέμεναν ? Οι τράπεζες γνώριζαν τις ζημιές που θα είχαν στην περίπτωση πιθανού κουρέματος από το 2011. Έχει δη κανείς ανακοίνωση τράπεζας που να ενημερώνει από τότε που γνώριζαν την πιθανότητα κουρέματος να ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τους κινδύνους και τις ζημιές που πιθανόν να ακολουθούσαν ? Είναι υποχρέωση του διοικητικού συμβουλίου οποιασδήποτε δημόσιας εταιρείας να προειδοποιεί τους μετόχους της για οτιδήποτε επηρεάζει θετικά η αρνητικά τις εργασίες της η τα αποτελέσματα της. Και αυτό πρέπει να γίνετε με ξεκάθαρες ανακοινώσεις στον τύπο για να μπορεί ο κάθε μέτοχος να πάρει τις αποφάσεις του για την επένδυση που έχει σε αυτή την δημόσια εταιρεία .Ήταν καθήκον και ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αναγκάσει τις τράπεζες στις πρέπουσες ανακοινώσεις προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.
Καμιά τράπεζα δεν το έπραξε η δε Επιτροπή κεφαλαιαγοράς κοιτούσε αλλού.
Η μόνη πληροφόρηση των μετόχων ήταν διαμέσου διαφόρων άρθρων στον τύπο και τις θέσεις κάποιων οικονομολόγων αναλυτών που άρχισαν να προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους .
Μέχρι που και πολύ πρόσφατα κάποιοι μεγαλομέτοχοι βγήκαν στην τηλεόραση σε μια προσπάθεια να πείσουν τους πάντες ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις τράπεζες μας !!!
Σε συνέντευξη του στο stockwatch τον Απρίλιο του 2011 ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου κ. Ηλιάδης γνωρίζοντας ότι στην κατοχή του είχε δυο δισεκατομμύρια ευρώ ελληνικά ομόλογα τα οποία από ότι αντιλαμβάνομαι η τράπεζα Κύπρου τα είχε αποκτήσει από γερμανούς που τα ξεπουλούσαν με έκτωση , (διότι ήταν βλάκες φαίνετε) προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι η τράπεζα κανένα κίνδυνο δεν διατρέχει και κατηγορούσε μάλιστα τους οίκους αξιολόγησης ότι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Νομίζω εξ αποτελέσματος άλλοι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λοιπόν η οποία έχει παρατηρήσει όλες αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες εκ μέρους των διοικούντων τις τράπεζες δεν ακλούθησε την συνήθη πρακτική να κατηγορήσει τους διοικητικούς συμβούλους των τραπεζών για παραπλανητική και ελλιπή πληροφόρηση προς τους μετόχους και να τους βάλει τσουχτερά πρόστιμα όπως κάνει με πολλές άλλες δημόσιες εταιρείες για πολύ ποιο ασήμαντους λόγους.
Φαίνετε κάποιοι φοβούνται να κάνουν το καθήκον τους .

Πιστεύω κ. Ζένιο ότι πρέπει να αρθρογραφήσετε για το θέμα αυτό διότι αυτό άπτεται της εταιρικής πλευράς των τραπεζών και του επόπτη που επίσης δεν έκανε σωστά την δουλειά του.
phylarchus on 19/05/2012
Anonymous λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά οι εξωτερικοί ελεγκτές όπως και οι ασχολούμενοι με εσωτερικό έλεγχο, έχουν ειδικά στην Κύπρο ριζώσει βαθειά παρέα με τις Διευθύνσεις και Διοικήσεις εταιρειών και ειδικά των τραπεζών, με αποτέλεσμα να έχουν ξεχάσει τελείως ότι είναι οι μέτοχοι που τους πληρώνουν και ότι δουλειά τους είναι να παράγουν αληθή και ορθά αποτελέσματα. Πιο πάνω γράφεις χαρακτηριστικά: "..τις ανακοινώσεις για τα κέρδη που προκύπτουν από λογιστικές αλλαγές είναι οι τράπεζες που τις κάμνουν και τις προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης με τρόπο που ο απλός παρατηρητής νομίζει ότι είναι κανονικά κέρδη από εργασίες.Είναι η δουλειά αναλυτών και οικονομικών δημοσιογράφων να διαβάσουν τους λογαριασμούς και τις σημειώσεις των ελεγκτών,και όταν δεν καταλαβαίνουν να ρωτούν και να εξηγησουν τι γίνεται." Αυτές οι λογιστικές αλλαγές ποιο σκοπό εξυπηρετούν στην περίπτωσή μας; Ποιον άλλο από την ωραιοποίηση των αποτελεσμάτων;
Και γιατί οι ελεγκτές επιτρέπουν αυτά τα τραβηγμένα από τα μαλλιά αποτελέσματα τρελλών σεναρίων να παρουσιάζονται ως κέρδη και να διατυμπανίζονται ως τέτοια στους μετόχους; Πρέπει δηλαδή ο κάθε απλός μέτοχος να πηγαίνει στον σπεσιαλίστα για να βγάλει συμπέρασμα αν τα κέρδη που διατυμπανίζει η τράπεζα στην οποία κατέχει μετοχές, είναι στην πράξη σκατά; Γιατί δεν βγαίνουν οι ίδιοι να δημοσιεύσουν την ερμηνεία την αριθμών που εκείνοι με καισαρική γέννησαν, προφανώς μετά από πιέσεις των διευθυντών, μπροστά στους οποίους κάνουν χίλιες κάμψεις αφού αυτοί δυστυχώς αφέθησαν από τους μετόχους ελεύθεροι να τους διορίζουν και να τους πληρώνουν;
Και επί τη ευκαιρία γιατί επί δεκαετίες είναι οι ίδιοι οι εξωτερικοί ελεγκτές των τραπεζών (παρεμπιπτόντως όπως και οι δικηγόροι;) Γιατί δεν γίνεται μια εναλλαγή, να υπάρχει και λίγος ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων ελεγκτικών οίκων, να ασκείται και λίγη κριτική; Αλλά πες μου, "κόρακας κοράκου φκάλλει μμάτιν;"
Kax on 19/05/2012
Θέλω να σχολιάσω τη φράση του Μινώταυρου"Φαίνεται ότι κάποιοι φοβούνται να κάμουν το καθήκον τους"προσθέτοντας ¨"ενώ κρατούν ένα πόστο"Διότι ως εκ θαύματος όταν φύγουν διότι δεν ανανεώνεται η θητεία τους η το Δικαστήριο κρίνει παράνομο τον διορισμό τους αρχίζουν και μιλούν. Σε κάποιες περιπτώσεις βγαίνουν και στις τηλεοράσεις,υποστηρίζουν θέσεις αντίθετες με τις ενέργειες τους σε όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του και κάμνουν ακόμα πιό δύσκολη την δουλειά του αντικαταστάτη τους.Όσο έχουν ανάγκη αυτούς που θεωρούν ισχυρούς αντί να τους ελέγχουν τους καλοπιάνουν.Μόλις φύγουν ,στροφή 180 μοιρών.
χαρά on 19/05/2012
και εμεις που καλούμαστε να ανταλλάξουμε το ομολογο με κουρεμα 55 τοις εκατο ...τι κάνουμε τώρα?
ThomasTt on 19/05/2012
Ο κύριος Ζένιος αναφέρει ότι «Έχει λεχθεί ότι ο καλύτερος τρόπος να ληστέψεις μια τράπεζα είναι να την αγοράσεις». Και είναι αλήθεια. Επίσης αλήθεια είναι ότι όταν θες να συσκοτίσεις μιαν εξόφθαλμη αλήθεια ο καλύτερος τρόπος είναι να χύσεις άπλετο φώς (όχι στα γεγονότα αλλά) στα μάτια αυτών που την βλέπουν. Πως; Στήνοντας διερευνητικές των πραγμάτων επιτροπές. Τι επιτυγχάνεις με αυτές:

1. Γενικεύεις τις ιδικές και άμεσες ευθύνες και τις διαλύεις με τις γενικές, θεσμικές και λειτουργικές. Με αυτό τον τρόπο παραμένει ένα συνονθύλευμα που μπορεί απλά να στραφεί εναντίον της κυβέρνησης, ως πολιτικές ευθύνες. Π.χ,. ο κύριος Ζένιος σε προηγούμενη του παρέμβαση κατάνεμε ενδεικτικά τα λάθη, τις παραλήψεις και τις ευθύνες λίγο στις διευθύνσεις, λίγο στα διοικητικά συμβούλια, λίγο στην Κεντρική Τράπεζα, λίγο στο εποπτικό πλαίσιο «που δεν επέτρεπε στην Κεντρική Τράπεζα να ασκήσει αποτελεσματική εποπτεία», λίγο στα πρωτόκολλα και συστήματα διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων, αλλά κυρίως, και εδώ είναι το αστείο στην «Αμέλεια εκ μέρους της Κυβέρνησης κατά τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση της κρίσης του ελληνικού χρέους» και στις «Παρενέργειες στο τραπεζικό σύστημα από την Κυβερνητική δημοσιονομική πολιτική».

2. Αυτοί που διερευνούν (και οι φίλοι τους), εκ των πραγμάτων, αποκλείονται από τις υποψίες και την έρευνα: Π.χ. ο κύριος Ζένιος στο προαναφερθέν πρότεινε ότι «Τη σύστασή της [επιτροπής] πρέπει να αναλάβει η Βουλή των Αντιπροσώπων». Τι γίνεται όμως αν ένας αριθμός βουλευτών ή/και ηγετικών στελεχών κομμάτων είναι – ας πούμε – νομικοί σύμβουλοι ή/και έχουν άλλου είδους προσωπικές και πολιτικο-οικονομικές διασυνδέσεις με άτομα που εξόφθαλμα έχουν άμεσες ευθύνες.

3. Συνδεδεμένη με τα ποιο πάνω είναι και η δυνατότητα των διερευνητικών επιτροπών να κατευθύνουν τις έρευνες τους εκεί που (για διάφορους λόγους) θέλουν. Για παράδειγμα, κάποιος θα μπορούσε να διερευνήσει τον ρόλο και τις πρακτικές των μεγαλομετόχων (που προφανώς φέρουν ευθύνες). Αλλά αυτό θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει επίσης για να μειώσει και την αξία των στοιχείων που έχουν εναντίων άλλων (π.χ. πολιτικών ή κεντρικών τραπεζιτών).

4. Με τις διερευνητικές επιτροπές κερδίζεις χρόνο και ο κόσμος ξεχνά. Εδώ τα παραδείγματα στον τόπο μας αφθονούν: Όταν για παράδειγμα η επιτροπή για τον φάκελο της Κύπρου κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα, είδη αποτελούσε για κάποιους «παρελθοντολογία». Όταν η προ δωδεκαετίας εξετελέσθη το έγκλημα του χρηματιστηρίου οι τότε κυβερνόντες υποσχέθηκαν πλήρη διερεύνηση. Πως όμως θα την έκαναν αφού το κυβερνόν κόμμα είχε δική του χρηματιστηριακή και όταν σημαίνοντα στελέχη του έπαιζαν με ψευδώνυμα

5. Οι διερευνητικές επιτροπές μπορούν ενδεχομένως να καταλήξουν σε προσωπικές ευθύνες και θεσμικές αδυναμίες, ίσως και σε εισηγήσεις για βελτίωση του εποπτικού πλαισίου. Δεν μπορούν όμως να καταδείξουν θεωρητικές αδυναμίες και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει προσωπικές ευθύνες κ. Ορφανίδης στο ότι δεν χρησιμοποίησε όλα τα θεσμικά και διοικητικά εργαλεία που είχε στα χέρια. Αλλά έχει ισχυρό άλλοθι ότι το ιδεολογικό και θεωρητικό πλαίσιο που έχει, είτε δεν του επέτρεπε να δει, είτε στο βαθμό που έβλεπε δεν του επέτρεπε να δράσει. Δηλαδή, αν ήταν στην θέση του οποιοσδήποτε άλλος (ας πούμε ο κύριος Σαρρής, ο κύριος Ζένιος ή ο κύριος Μιχαηλίδης τα ίδια θα έκανε).

6. Τέλος, και σε συνέχεια του τελευταίου, ποια διερευνητική επιτροπή θα διερευνήσει τις ευθύνες και την ανεπάρκεια των ακαδημαϊκών και των οικονομολόγων και αναλυτών των ΜΜΕ που όφειλαν αν μη τι άλλο έγκαιρα να προειδοποιήσουν το κοινό άλλα και την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Για να παραφράσω μια λαϊκή ρήση: Όταν βλέπουμε την κολοσυρμαθκιάν της κουφής δεν ψάχνουμε για μανδαρίνους, έστω και αν υπάρχουν αναφορές στην βιβλιογραφία και την λαογραφία για ανθρώπους που υπό κάποιες περιστάσεις σέρνονται.

Με αυτή την έννοια, διαφωνώ με αυτούς που κατηγορούν τον κύριο Ζένιο ότι «η δική [του] αρθρογραφία αποφεύγει να πάρει θέση και κρατεί «ίσες αποστάσεις».
Σταύρος Α. Ζένιος on 19/05/2012
@minotavros... πολύ καλή η παρΑτήρηση για τον ρόλο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς και μάλλον η διερεύνηση θα πρέπει να εξετάσει και αυτή την πτυχή.
Σάββας Τταντής on 20/05/2012
anonymous

δέν κατάλαβες τι λέω εγώ. Εγώ λέω οτι ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ να πάμε με τοσο μεγάλες αυξήσεις τώρα, αυτήν την περίοδο της υφεσης. Επρεπε να πάμε με μικρότερες αυξήσεις η καθόλου αυξήσεις και να πάμε με αυξηση στα εποπτικά κεφάλαια 1-2% τον χρόνο και να πάμε στο 9% σε 4-5 χρόνια. Λές Κινδυνευουν οι καταθέσεις , με 2 δις κεφάλαια ΔΕΝ κινδυνευουν οι καταθέσεις? και κινδυνευουν με 1 δις κεφάλαια ? η Λαική έχει 20 δις καταθέσεις....

με το πιο πάνω που λέω και είμαι σταθερός σε αυτό εδώ και μήνες, δεν θα καταστρέφονταν οι μέτοχοι και δεν θα αυξανόταν το δημόσιο χρέος απο 71% στο 80% που ΜΑΛΛΟΝ θα είναι εκει τον ΙΟΥΛΙΟ.

Επίσης στα μειονεκτήματα που έλεγα οτι θα έχει η εκδοση κυβερνητικών χρεογράφων προς τις τράπεζες είναι το γεγονός οτι τα Κυβερνητικά μας ομόλογα θα διαπραγματευονται κάτω απο την ονομαστική τους αξία . Εάν δεν θα φερουν καθόλου τόκο οπως ειδα σε μια ανακοίνωση η ζημία για τις τράπεζες θα είναι πέραν του 20%. Η ΛΑΙΚΗ υπολογίζω να έχει 300 εκ ζημίες ! (απο τα Κυβερνητικά ομόλογα που θα πιάσει απο τη έκδοση που θα γίνει. )

Επίσης, η εικόνα του κράτους μας προς τους οικους αξιολόγησης ποιά θα είναι με αυξημένο δημόσιο χρέος?

Το μόνο ισχυρό επιχείρημα, της ΕΑΤ και όσων συνηγόρουν προς μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίων τώρα είναι το εξής. Οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν κεφάλαια για να μπορούν να δανείζουν και να υπάρχει συνεχώς απρόσκοπτη διοχετευση ρευστότητας στην αγορά για να μην οδηγηθεί η οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση. Αυτή η λογική μπορεί να δουλέψει εάν οι τράπεζες είταν υγιείς και λύνονταν τα προβλήματα τους με αυτές τις αυξήσεις........εγώ διαφωνώ με αυτήν την λογική και είμαι σταθερος στις θέσεις μου οι οποίες ειναι οι ακόλουθες..

1. Οι τράπεζες θα ξαναχρειαστούν κεφάλαια εώς το τέλος του 2012.

2. Οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να διοχετευουν χρήμα ουτε μετά τις αυξήσεις που θα γίνουν εώς το τέλος Ιουνίου.

3. Οι τράπεζες ειναι οπως το τρίγωνο των βερμούδων, οτι κεφάλαια πάνε σε αυτές τώρα , θα χαθούν απο τα χαρτοφυλάκια των δανείων τους και επενδύσεων τους στην Ελλάδα.

4. Οι πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για την Λαική, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με ένα πιο αποτελεσματικό τροπο έτσι ώστε να δημιουργηθεί ανάπτυξη. Π.Χ να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαιου του Οργανισμού χρηματοδοτήσεως στέγης ο οποίος θα μπορεί άμεσα ξεκινήσει άμεσα να διοχετέυει χρήμα σε ένα τομέα που έχει προβλημα και έχει πολλούς ανέργους, ο τομέας κατασκευών. Εάν για παράδειγμα , αντί να δοθούν 1 δις στην Λαική, θα μπορούσε να αυξηθεί το μετοχικο κεφάλαιο του ΟΧΣ κατά 1 δις, τότε ο Οργανισμός θεωρητικά θα μπορούσε να δανείσει εώς 9 δις ευρώ. (νοουμένου οτι αποκτήσει ρευστότητα απο καινούργιες καταθέσεις)


Μεταξύ της επιλογής να μήν παρέμβει το κράτος στην Λαική και να παρέμβει, επιλέγω την παρέμβαση. Επρεπε να γίνει παρέμβαση αλλά οχι τόσο μεγάλη τώρα. Επρεπε να πάμε σιγά σιγα.......το κράτος να δανειστεί πιο λίγα και να αναλάβει την διαχείρηση της Λαικής με λιγότερο ρισκο. Υπολογίζω οτι το κράτος μετά την αυξηση κεφαλαίου θα κατεχει πέραν του 50% της Λαικής..........
minotavros on 20/05/2012
Αγαπητέ κ. Ζένιο,
Προ μόλις δυο ημερών μάθαμε τους μισθούς των Golden Boys στην Λαϊκή τράπεζα . Νομίζω ότι τα σχόλια είναι περιττά !!! Παράλληλα αντιληφτήκαμε ότι για πολύ μεγάλο διάστημα η Λαϊκή τράπεζα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία αρχικά μας έλεγαν ότι θα τα ξεπεράσουν, μετά ότι κάνουν ότι μπορούν για να τα ξεπεράσουν και τελικά αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν ότι δεν μπορούν να τα ξεπεράσουν και ζήτησαν κρατική βοήθεια. Μια κρατική βοήθεια που αρχίζει από 1.8 δις και ο θεός και η Λαϊκή ξέρει που θα καταλήξει με τις επισφάλειες και την κατάσταση στην Ελλάδα.
Η απορία μου είναι η εξής.
Με δεδομένο ότι Golden Boys υπάρχουν και στην Τράπεζα Κύπρου η οποία προσπαθεί να ξεφύγει από κρατικό έλεγχο με όλα τα μέσα (ίσως και με εικονικά αποτελέσματα) και με δεδομένο κατά την γνώμη μου το γεγονός ότι οι επισφάλειες στην Κύπρο και Ελλάδα θα ανέβουν κατακόρυφα , και με την πιθανότητα η Ελλάδα να επιστρέψει στην δραχμή, δεν επιβάλλετε να παρθούν για προληπτικούς λόγους τα ίδια η παρόμοια μέτρα και στην τράπεζα Κύπρου για να προλάβουμε νέες εκπλήξεις που μπορεί να είναι καταστροφικές.
Θα πρέπει να αφήσουμε αυτούς που έφεραν την τράπεζα Κύπρου στο χείλος του κρημνού με τις απαράδεκτες και ύποπτες κατά την γνώμη μου επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα και ίσως και άλλες ενέργειες που μόνο ένας βαθύς έλεγχος θα αποδείξει, να συνεχίσουν με τους ίδιους μισθούς και με την ίδια ευχέρεια να διοικούν?
Είναι έτοιμο το κράτος να τους εμπιστευτεί και είναι έτοιμη η κοινωνία να πληρώσει και για αυτούς μετά από ένα ,δυο ή έξι μήνες αν χρειαστούν στήριξη ?
Πρέπει πάραυτα κατά την γνώμη μου να βρεθούν οι μηχανισμοί με εμπλοκή όλων των υπηρεσιών του κράτους που να αναγκάσουν το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας Κύπρου να συναινέσει άμεσα σε παρόμοια μέτρα με αυτά που επιβλήθηκαν στην Λαϊκή τράπεζα. Χρειάζεται πολύ μυαλό για να αντιληφτούμε ότι, ότι γινόταν στην Λαϊκή γίνεται και στην Κύπρου?
Πρέπει να αντιληφτούμε ότι από την στιγμή που το κράτος θα αναγκαστεί αν χρειαστεί να στηρίξει την τράπεζα Κύπρου δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν πρόβλημα το θέμα ότι η τράπεζα Κύπρου είναι ιδιωτική δημόσια εταιρία διότι καμία άλλη ιδιωτική δημόσια εταιρία εκτός από τράπεζα δεν μπορεί να έχει το προνόμιο να στηρίζεται από το κράτος αν έχει οικονομικά προβλήματα.
Αν το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας Κύπρου είναι τόσο σίγουρο ότι δεν θα χρειαστεί κρατική στήριξη και δεν αποδέχεται την παρέμβαση ,τότε ας αναλάβουν προσωπική ευθύνη η διοικητικοί σύμβουλοι έναντι του κράτους και των μετόχων, για τις συνέπειες που θα έχουμε σαν λαός και σαν μέτοχοι από μια πιθανή μελλοντική στήριξη της τράπεζας. Πιστεύω αν τεθεί αυτό το δίλλημα ,μέσα σε μια εβδομάδα θα ζητούνται διοικητικοί σύμβουλοι για την τράπεζα Κύπρου και δεν θα βρίσκουν κανένα να μπει.
Kax on 20/05/2012
Φύλαρχε
Τώρα που μπαίνει η συζήτηση στο ψητό πρόσεξες πως λιγόστεψαν τα σχόλια,έστω και ανώνυμα ?
Είσαι πολύ ιδεολόγος.Ορισμένα ονόματα χωρίς σχόλια για να μην κοπεί το σχόλιο μου.
1. Ελεγκτές Τράπεζας Κύπρου

Ernst & Young Μάστρος Γιώργος Κουρρής,σύγαμπρος Αντρέα Αρτέμη Αντιπροέδρου Δ.Σ.,γαμπρός Γιαννάκη Χριστοφίδη,πρώην μέλους Δ.Σ.

Σταύρος Παντζιαρής Συνέταιρος Γιός του Τάκη Παντζιαρή πρώην Διοικητή και Αντιπροέδρου Δ.Σ μέχρι την αφυπηρέτηση λόγω ορίου ηλικίας

2.Δικηγόροι Τράπεζας Κύπρου Διαχρονικά Χρυσαφίνης &Πολυβίου

α. Γεωργιος Χρυσαφίνης QC,μέλος Δ.Σ
β. Κοκής Πολυβίου,Γαμπρός Χρυσαφίνη ,επίσης μέλος Δ.Σ.εξάδελφος Γεώργιου Χριστοφίδη,πρώην Προέδρου Δ.Σ
γ.Πόλυς Πολυβίου,Υιός Κοκή Πολυβίου,γαμπρός Σόλωνα Τριανταφυλλίδη,Πρόεδρου Δ.Σ.,εξάδελφος Χαρίλαου Σταυράκη,μέλους Δ.Σ,δεύτερος εξάδελφος Βασίλη Ρολόγη και Χριστάκη Χριστοφίδη,μέλη Δ.Σ. και ο ίδιος μέλος του Δ.Σ μέχρι την παραίτηση του το 2005

Επίσης αν έχει κάποιος την καλοσύνη να μας πει τι γίνεται η αγωγή που καταχώρησε η πολιτεία της Νέας Υόρκης κατά των Ernst &Young για τον ρόλο τους σαν ελεγκτές της Lehman Brothers και τις λογιστικές πρακτικές που ακολούθησαν.
minotavros on 21/05/2012
Αγαπητέ ΚΑΧ,

Δεν είναι τυχαίο που η τράπεζα Κύπρου πολεμά με νύχια και με δόντια να αποφύγει την οποιαδήποτε κρατική βοήθεια. Αυτά τα κατεστημένα που εξηγάς με τους λογιστές και τους δικηγόρους, είναι κατά την γνώμη μου η κορυφή του παγόβουνου και θα είναι τα λιγότερα που θα αποδείξει μια έρευνα αν γίνει σε βάθος μέσα σε αυτή την τράπεζα η οποία διοικείται διαχρονικά από τους ίδιους, τους φίλους η τους συγγενείς τους.
Εγώ επιμένω ότι θα έπρεπε κάτω από τις περιστάσεις να τοποθετηθούν τουλάχιστον παρατηρητές με σοβαρές αρμοδιότητες στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας Κύπρου για να παρακολουθούν την κατάσταση διότι η δυνατότητα λεηλασίας αυτής της τράπεζας από μεγαλομετόχους και άλλους διοικούντες είναι κατά την γνώμη μου σε πολύ ψηλά επίπεδα.
καχ on 21/05/2012
Μινώταυρε,είναι φανερό ότι συμφωνούμε.
Αυτά που εισηγείσαι τα ζήτησα από τον Ιούνιο του 2010 με επιστολή μου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.Τον Φεβράρη ζήτησα γραπτώς από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει από την Τράπεζα Κύπρου ,΄μιά μέρα πριν να αρχίσει η ΑΜΚ ,συμπληρωματική ανακοίνωση ότι το κούρεμα αυξήθηκε και νέαν επιστολήν μετά τα τρίμηνα αποτελέσματα ζητώντας νέαν ανακοίνωση που να αναφέρει ότι υπάρχει σημείωση των ελεγκτών.
Η ουσία τώρα είναι ότι η οποιαδήποτε διοίκηση οποιασδήποτε τράπεζας δικαιούται να κάμνει ότι μπορεί για να αποτρέψει την κρατικοποίηση χωρίς κανένας να κάμνει οτιδήποτε.Αν δεν τα καταφέρει και έρθει σε μερικούς μήνες να ζητήσει βοήθεια,που θα είναι παραπάνω παρά τώρα,οι αμοιβές και τα μπονους των διοικούντων μέχρι την ώρα της κρατικοποίησης μένουν απείρακτα.

Για να μην μιλούμε μόνο για τους δικούς μας στην Αμερική ο Jamie Dimon ως την ώρα που γράφω το σχόλιο δεν έχει παραιτηθεί ακόμα από το Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης,όπου είναι μάλιστα μέλος της Επιτροπής Αμοιβών.Διευκρινίζω ότι είναι Ελληνικής καταγωγής.
louis georgiou on 22/05/2012
ΚΑΧ απλώς να υπενθυμίσω ότι η Ernst &Young κατηγορείται για διευκόλυνση που έκανε προς την Leahman Brothers να αποκρύψει από τα βιβλία της χρέη ύψους
πενήντα δισεκατομμυρίων. Η τεχνική αυτή ονομάστηκε “Repo 105” και βασικά πρόκειται περί τεχνικής πώλησης και επαναγοράς χρέους 50 δις και σκοπό είχε να εξαφανίσουν το χρέος αυτό από τα βιβλία της την Leahman Brothers. Με λίγα λόγια με αυτό το τέχνασμα η Leahman Brothers φαινόταν κατά 50 δις πλουσιότερη.
Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στα δικαστήρια.
Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πως καταπίνονται οι ζημιές και τα δισεκατομμύρια αν θέλουν οι συνεργάτες. Και ο νοών νοείτω.!!!!
Και ας ανοίξουν τα μάτια τους μερικοί διότι το τραπεζικό μας σύστημα δεν είναι από αγγέλους !!!
Σάββας Τταντής on 20/05/2012
Λαική 29-2-2012.....Σάββας Τταντής (blogs stockwatch)

"Εχω δεί τα αποτελέσματα της Λαικής, είναι ένα έργο τρόμου,είμαι στο επάγγελμα 12 χρόνια, πρώτη φορά είδα τοσο μεγάλη τραγωδία., τραγωδίες και φούσκες είχαμε κατα καιρούς πολλές , σαν τη Λαική καμιά. Χάθηκαν τεράστια ποσά, θα χαθούν και άλλλα. Χαθηκαν για πάντα τα λεφτα των επενδυτών, αυτών που αγόρασαν στα 3-4 ευρω. Τίποτα δεν κάναμε να βοηθηθούν οι Μέτοχοι, τώρα περιμένουμε να τελειώσει η σφαγή των επενδυτών με ένα τεράστιο dillution ......"


"Ολοταχώς προς σφαγή οι μετοχοι οπως στην Σιωπή των Αμνών, (silence of the lambs) Ο διοικητής θεατής σε ένα έργο τρόμου για το οποίο φέρει τεράστια ευθήνη. Αφησε τον Dr Lecter (αυτον που έφυγε) να σφάξει τα αρνία.
Μεινανε μόνον 800 εκ Ιδια κεφάλαια στην Λαικη. Σε αυτά υπάρχουν 800 εκ αέρας (υπεραξια) που δέν διαγράφηκε. Τα NPL πήγαν 13.9% και προνοια υπάρχει μονον για το 52% , πρέπει να ανέβει η προνοια κατά 1.5 δις ευρώ τουλάχιστον. Στην Ελλάδα υπάρχουνε ακομα 10 ΔΙΣ δάνεια (ποσα θα χαθούνε απο αυτά? ποσα απο αυτά δοθηκαν σε φούσκες του πρώην?. "
louis georgiou on 21/05/2012
Στις πρωινές ειδήσεις του ΡΙΚ σήμερα ήταν προσκαλεσμένος ο κ. Μαυρίδης και ο κ. Πήλικος.
Ο κ. Πήλικος με κάποιο παράξενο τρόπο προσπαθούσε να δώσει το μήνυμα ότι μια έρευνα για την κατάσταση των τραπεζών δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία επειδή όπως εξήγησε το θέμα δεν είναι ποινικό αλλά καθαρά εταιρικό και σκοπός της οποιασδήποτε έρευνας θα ήταν απλώς για να αποδείξει αν έγινε κάποιο λάθος από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Δηλαδή με άλλα λόγια ο κ. Πήλικος έβγαλε το δικό του πόρισμα ότι τίποτε ποινικό δεν υπάρχει στις ύποπτες κατά την γνώμη μου επενδύσεις και ενέργειες που έκαναν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που έφεραν την οικονομία της Κύπρου στα άκρα.!!!
Επειδή έχω προσέξει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Πήλικος εκφράζεται υπέρ των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών είμαι τις γνώμης ότι εξυπηρετεί κάποιων τα συμφέροντα διότι κανείς σώφρων δεν θα αποτολμούσε να εκφράζεται διαμέσου ενός σκανδάλου με τόση βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα στις τράπεζες. Τουλάχιστον ας σεβαστεί τους μετόχους που έχουν καταστραφεί και τους υπόλοιπους κύπριους που θα πληρώσουν χωρίς να φταίνε.
phylarchus on 21/05/2012
Η Επιτροπή Κεφαιαιαγοράς έχω την άποψη ότι έπρεπε από καιρό να επέμβει και να διαξαγάγει σε βάθος έρευνα κατάσχοντας στοιχεία αν χρειαστεί ή αν δεν έχει την εποπτική και διερευνητική εμπειρία, που πολύ φοβούμαι ότι τα παρόντα μέλη της δεν έχουν, να ορίσει επί πληρωμή εξωτερικούς ελεγκτές, κατά προτίμηση ξένους για να διεξάξουν αυτή την έρευνα. Ελπίζω το Συμβούλιο της Ε. Κ. να μην αδρανήσει ή δειλιάσει μπροστά στη μεγαλύτερη μη φυσική καταστροφή που έγινε ποτέ στην Κϋπρο. Ειδικά ο προηγούμενος Πρόεδρος της MPB A.Βγενόπουλος θα πρέπει να λογοδοτήσει για πλήθος αδιαφανείς ενέργειες και πράξεις του, που προφανώς έγιναν μόνο για το δικό του προσωπικό συμφέρον. Η Λαϊκή ήταν το πιο περήφανο δημιούργημα του μ. Ευαγόρα Λανίτη και η κατάντια της με τις τεράστιες ζημιές σε μετόχους και στον τόπο, δεν επιτρέπεται να αφεθεί να περάσει χωρίς κάθαρση.
HTI EL. ENG Class 1980 on 22/05/2012
Το σχόλιο μου δεν αναφέρεται μόνο στα κακώς έχοντα στην Λαική αλλά στούς πολιτικούς και την διαπλοκή στον τόπο μας.
Ακόμα και σήμερα ψάχνουν άτομα με το κατάλληλο CV για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δηλαδή παναξια μορφωμένα και σοβαρά άτομα , τεχνοκράτες με αποδεδειγμενη εμπειρογνομωσήνη όπως ο φίλτατος Σταύρος Ζένιος δεν μας κάνουν . Πρέπει να έχουν κομματική ταυτότητα και κομματικό DNA.
Καιρός όλοι εμείς πού σκεφτόμαστε ελευθερα και περιοριζόμαστε να γράφουμε στα forums να υποδέιξουμε και δικό μας υποψήφιο.
Εδώ τα social media ξεκίνησαν την Αραβική Πολιτική Ανοιξη . Για μας ειναι τόσο δύσκολο ;
louis georgiou on 22/05/2012
Είμαι της άποψης ότι βάσει των οικονομικών δεδομένων της κυπριακής και ελληνικής οικονομίας , των πολιτικών εξελίξεων ιδιαίτερα στην Ελλάδα, και της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ κατάστασης των τραπεζών μας οι μετοχές έχουν ακόμα δρόμο προς τα κάτω.
Βλέπω σύντομα την Κύπρου κοντά στα 0.20 και την Λαϊκή στα 0.08 σεντς.

Έχω όμως μιαν μεγάλη απορία. Γιατί ο ρώσος μεγαλομέτοχος της τράπεζας Κύπρου Ντιμίτρι Ρυμπολόβλεβ ο οποίος όπως αντιλαμβάνομαι είχε επενδύσει 500 εκατομμύρια ευρώ και κατείχε το 9.9 % του μετοχικού της κεφαλαίου και όπως ακούγετε είναι και πολύ καλός φίλος πολύ ψηλά ιστάμενων στο Δ.Σ της τράπεζας ( για να μην ονομάσω ) δεν προχώρησε να βοηθήσει την τράπεζα στο σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης με αποτέλεσμα να πέσει το ποσοστό του στο 5% ?
Μήπως του έλειψαν τα λεφτά ? Μήπως υποψιάστηκε ότι κάποιοι φίλοι των πρόδωσαν?
ή μήπως κάποιοι πολύ καλοί φίλοι τον συμβούλεψαν να μείνει μακριά ?
Ξέρει κανείς να μας πει ????
καχ on 24/05/2012
Φαίνεται ότι στην Κύπρο ο καθένας ότι θέλει καταλαβαίνει.Χθές βγήκε ο Κεραυνός να υποστηρίξει τους τραεπεζίτες και τις τράπεζες.Διερωτώμαι αν πράγματι δεν καταλαβαίνει ότι η κριτική για τραπεζίτες και golden boys δεν είναι γι αυτόν και την Ελληνική που γίνεται,αλλά για άλλους και είναι απόλυτα σωστή.Για μερικούς τραππεζίτες υιοθετώ σε υπερθετικό βαθμό τις κατηγορίες.Υποψιάζομαι όμως ότι ο Κος Κεραυνός και ο Πρόεδρος της Ελληνικής ουσιαστικά ζητούν από τους κατηγορούντες να αφήσουν τις γενικότητες και να ονοματίσουν . Αν είναι έτσι συμφωνώ μαζί τους αλλά να το πουν καθαρά .
Επιλήσμων on 24/05/2012
Αγαπητέ καχ, Να μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω.
Έχεις ακούσει την παροιμία " Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει" ? (Λέγεται γιά ανθρώπους του ιδίου επαγγέλματος που αλληλοκαλύπτουν μεταξύ τους σκάνδαλα και ατασθαλίες επικαλούμενοι την διαφάνεια).
Δεν άκουσα παρά ελάχιστα και αποσπασματικά τις ομιλίες τους, αλλά μιά στιγμή πρόσεξα που - ο Πρόεδρος της τράπεζας, νομίζω, - είπε με υπερηφάνεια ότι στις Συνελεύσεις τους περίπου το 32% (αξίας) των Μετόχων είναι παρών. - Σε αντίθεση υποθέτω με Συνελεύσεις άλλων οργανισμών-. Στις μπροστινές θέσεις νομίζω καθόταν ο Αρχιεπίσκοπος. Κάποτε είχε το 25% των μετοχών. Πιστεύω ότι τελευταίως το αύξησε. Όχι φυσικά ότι αυτό είναι μεμπτόν, αλλά είναι καλά να βάζουμεν τα πράγματα στο σωστό 'perspective'.
louis georgiou on 24/05/2012
Καχ / Επιλήσμων
Για να μιλήσουμε ξεκάθαρα οι δυο τράπεζες που ευθύνονται για το κατάντημα μας είναι η Λαϊκή και η Κύπρου. Ήδη για την Λαϊκή άρχισε ο χορός των πληροφοριών. Αγοράζονταν ελληνικά ομολόγα χωρίς να το γνωρίζει το Δ.Σ. της τράπεζας. Φυσικά σύντομα θα βγουν στην φορά αυτά που γίνονταν και που γνώριζε το Δ.Σ. της τράπεζας.
Η τράπεζα Κύπρου που κατά την γνώμη μου πρέπει να έχει πολύ μεγαλύτερο λάκκο διότι διαχρονικά διοικείτε από φίλους, γνωστούς και συγγενείς, ξεφεύγει προς το παρόν εντέχνως. Πιστεύω ότι σύντομα θα ακούσουμε συνταρακτικά νέα και από αυτούς.
Επιλήσμων on 25/05/2012
@ louis,
Εάν αυτό που λες εσύ, αλλά ακούω και από άλλους, γιά την Τράπεζα Κύπρου αληθεύει, δεν θα ήθελα να είμουν στη θέση του ΥΠ.ΟΙΚ.(και πρώην Δ/ντικού στελέχους της Τ.Κ.) κ.Βάσου Σιαρλή.
MK on 26/03/2013
Δυστυχώς είναι τόσο επικαίρο όσο ποτέ.....
Λούκας on 27/03/2013
Επίκαιρο, καλογραμμένο, και διορατικό. Ο κ. Ζένιος τα έβλεπε και μας προειδοποιούσε. Ελπίζω να του δωθεί και η ευκαιρεία να συνεισφέρει και στη διόρθωση των κακώς έχοντων...