You are here

Κάποιες Αλήθειες για το δανεισμό από ταμεία σύνταξης

19/07/2012


 Δεν υπάρχει χρόνος για να αναπτύξω προσεκτικά όλα τα επιχειρήματα.  Όμως η παγίδα είναι τόσο μεγάλη που προτιμώ να προειδοποιήσω αποσπασματικά αντί καθυστερημένα.


Ο δανεισμός του κράτους από τα ταμεία σύνταξης δεν συνάδει με καμιά στοιχειώδη αρχή διαχείρισης κινδύνων.  Όταν αγνοούμε βασικές Αλήθειες για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, η θεραπεία αποδεικνύεται χειρότερη από την ασθένεια.

Αποτελεί ο δανεισμός από τα ταμεία σύνταξης λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα; Η απάντηση, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι ΟΧΙ.  Το κράτος θα αναλάβει ακόμη μια δέσμευση την οποία δεν μπορεί να τιμήσει.  Ακόμη χειρότερο όμως είναι ότι η μη ικανοποίηση της νέα δέσμευσης προκαλεί πολύ μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα από αυτά που δημιουργούνται από την μη ικανοποίηση των άμεσων αναγκών.  Πρόκειται για τη δέσμευση προς τους συνταξιούχους.  Δηλαδή μια κατηγορία πολιτών που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν άλλες πηγές εισοδήματος.

Το δίδυμο πρόβλημα Τράπεζες — Δημόσια Οικονομικά οδηγεί τη χώρα σε παρατεταμένη ύφεση και αντιμετωπίζουμε σημαντικό πρόβλημα ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων.  Ας μην προσθέσουμε και προβλήματα φτώχειας των συνταξιούχων.  Ο δανεισμός από τα ταμεία σύνταξης δεν θα λύσει προβλήματα, θα τα συσσωρεύσει.

Αυτά από πλευράς δημόσιων οικονομικών.  Και τι γίνεται από πλευράς ταμείων σύνταξης;

Ζητούμε από τα ταμεία να δανείσουν ένα κράτος του οποίου η φερεγγυότητα είναι στην κατηγορία «σκουπίδια».  Όταν ασκούμε κριτική στον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι δεν προστάτευσε τις τράπεζες από αγορές ελληνικών ομολόγων, πως μπορούμε να ζητούμε από τα ταμεία σύνταξης να αγοράσουν κυπριακά ομόλογα; Η κυβέρνηση κατηγορεί το Διοικητή ότι δεν σταμάτησε τις Τράπεζες από επενδύσεις σε αφερέγγυα ελληνικά ομόλογα – και είναι αμφίβολο αν μπορούσε να τις σταματήσει — και κατηγορούμε τις διευθύνσεις των τραπεζών ότι επένδυσαν σε αφερέγγυα ομόλογα τις καταθέσεις του κόσμου.  Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τα λάθη που έγιναν, έστω και αν έγιναν κατανοητά εκ των υστέρων.  Ας μην τα επαναλάβουμε με τα ταμεία σύνταξης.

Τα Συμβούλια των Ταμείων Σύνταξης είναι υπεύθυνα προς τα μέλη τους και κανέναν άλλο.  Ας το θυμούνται αυτό.  Ο Διοικητής επόπτευε αυτόνομους οργανισμούς με τα δικά τους Συμβούλια και κατηγορείται οτι δεν τους σταμάτησε από καταστροφικά λάθη.  Το κράτος απευθύνεται σε δημόσιους οργανισμούς τα Συμβούλια των οποίων ελέγχει με κομματικούς διορισμούς.  Αν ο Διοικητής της Κεντρικής έδειξε αδυναμία στο να προστατεύσει τις Τράπεζες, πως να χαρακτηρίσουμε την κυβερνητική πολιτική όπως εξωθήσει τους δημόσιους οργανισμούς στην ίδια παγίδα;

Όταν η γνωστή εταιρεία ENRON χρεοκόπησε οι υπάλληλοι όχι μόνο έχασαν τις δουλειές τους, έχασαν μαζί και τις οικονομίες τους.  Γιατί; Διότι η εταιρεία επένδυε τα ταμεία σύνταξης των υπαλλήλων στις μετοχές της.  Ας μην ετοιμάσουμε παρόμοιου μεγέθους καταστροφή.

Σε λίγες μέρες έρχεται στην Κύπρο η τρόικα.  Το μέγεθος των προβλημάτων «Τράπεζες - Δημόσια Οικονομικά» δεν είναι πλήρως γνωστό.  Στους επόμενους λίγους μήνες πολλά μπορεί να συμβούν.  Αν γίνει κούρεμα του δημόσιου χρέους, το Ταμείο Σύνταξης θα δει τα αποθέματα του να κουρεύονται.  Αν γίνει ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, ο επενδυτής δεν θα αναγνωρίσει τις εγγυήσεις με κυβερνητικά ομόλογα (όπως δεν τις αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).  Ούτε γνωρίζω προηγούμενο που η τρόικα έδωσε χρήματα για να ανακεφαλαιοποιηθούν ταμεία σύνταξης.  Δυστυχώς, δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο θετικό σενάριο.

Δανεισμός από τα ταμεία σύνταξης οδηγεί σε παγίδα φτώχειας τους συνταξιούχους.  Έχουμε ήδη παγίδα ανεργίας για μια γενιά νέων.  Έχουμε τους 500 της Χοιροκοιτίας με τις εξοικονομήσεις τους σε ανυπόληπτα αξιόγραφα.  Ας μην έχουμε ακόμη μια ομάδα απατημένων.

«Ο έξυπνος μαθαίνει από τα λάθη του, ο σοφός από τα λάθη άλλων».  Αν δανειστούμε από τα ταμεία σύνταξης ούτε έξυπνοι είμαστε, ούτε σοφοί.

Ο Σταύρος Α. Ζένιος είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών, μέλος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου της Πρωτοβουλίας ΕΛΕΥΕΘΡΙΑ.
75 σχόλια
Αχιλλεας on 19/07/2012
Πολύ ωραία τα λέτε κύριε Ζενιο. Τώρα που μας είπατε πιο είναι το λάθος γιατί δεν μας λέτε πιο είναι το σωστό. Δεν μπορούμε να δανειστούμε από κανένα άλλο. Εγώ νομίζω να μείνετε όλοι σας απλήρωτοι (εσείς οι κυβερνητικοί) για λίγους μήνες ώσπου να μας δώσουν την στήριξη ή το δάνειο που τους ρώσους για να μην δανειστούμε που τα ταμεία συντάξεων.
Κ.Π. on 19/07/2012
Εύστοχο και επίκαιρο το άρθρο. Μας πείσατε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει πρόβλημα.

Δεν αντικρούσατε όμως ένα βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης: ότι ο δανεισμός είναι βραχυπρόθεσμος και ότι τα ταμεία αυτά θα πάρουν τα χρήματα τους όταν έρθουν τα χρήματα του μηχανισμού.

Επίσης, δεν αντελήφθηκα γιατί μιλάτε για "κούρεμα" του κυπριακού χρέους. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

Τέλος, θα μας είπατε τι αντιπροτείνετε. Να μην πληρωθούν οι δημόσιοι για 1-2 μήνες;
αθηνα on 19/07/2012
Κύριε καθηγητά,πολύ σωστος ο προβληματισμός σας.Ομως θα'ρθούνε τα κυβερνητικά αστέρια και θα σας πούν με επιτηδευμένη αφέλεια, ότι αυτό δεν είναι καινούργια πρακτική.Εξάλλου ο πνιγμένος, απο τα μαλλιά του πιάνεται.Και τα 200 εκ. που ζητά εναγωνίως η κυβέρνηση για να μην κηρύξει στάση πληρωμών,είναι παρωνυχίδα σε σύγκριση με τα 13 δις που χρωστά ήδη στο ταμείο Κοιν.Ασφαλίσεων.Εκεί να δείτε κλάμα ο λαός.
Σάββας Τταντής on 19/07/2012
Κυπριακή δημοκρατία 30-6-2012

συνολικές υποχρεώσεις= 23 δις
7.5 δις πρός ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.
Μηχανισμός στήριξης 1.7 δις για Λαική
Δάνεια /υποχρεώσεις= 13.8 δις

τρέχον έλλειμα για το 2012 = 700 εκ.

έχουμε πτωχέυσει επιδή είμαστε εκτός αγορών, συνεχίζουμε να έχουμε ελλείματα ενώ δέν βρίσκουμε ρευστότητα και έχουμε μπροστά μας ομόλογα που λήγουν τα οποία υπολογίζω εώς το πρώτο 6 μηνο του 2013 γύρω στα 3 δις. Οι τράπεζες θα χρειαστούν ακομα 4-5 δις μεγάλο μέρος των οποίων θα πληρώσει το κράτος.

οι αγορές δικαιολογημένα μας έχουν πετάξει έξω λόγο μεγάλων προβλημάτων των τραπεζών και της αδυναμίας του κράτους να μειώσει το έλλειμα έγκαιρα. (βλέπε προηγούμενα άρθρα μου)

Πρέπει να κάνουμε τα εξής

1. Δανεισμός απο ΔΝΤ και ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης αλλά με χαμηλό επιτόκιο (γύρω στο 3.5%) και να πληρώνουμε μόνον τόκους για 5 τουλάχιστον χρόνια. ΟΧΙ δάνειο με αποπληρωμή κεφαλαίου στα επόμενα χρόνια διοτι δεν θα έχουμε την απαραίτητη ρευστότητα να δημιουργήσουμε ανάπτυξη

2. Αμεση μείωση του ελλείματος μειώνοντας μη παραγωγικές δαπάνες και σπατάλες . ΟΧΙ μειώσεις μισθών σε δημοσίους υπολλήλους των 2500 ευρω. Μειώσεις μισθών ανωτατων στελεχών τη ΛΑικής (αφου είνι κρατική πλέον). ΑΗΚ,ΡΙΚ, Κυπριακές αερογραμμές να σταματήσει το φαγοπότι.....κλπ κλπ κλπ


αυτά έπρεπε να γίνουν πριν 4 χρόνια, δεν έγιναν , πρέπει να γίνουν άμεσα πριν το τέλος του χρόνου....

οι ανησυχίες του Καθηγητή είναι σωστές. Πρέπει όμως να δημιουργήσουμε τις συνθήκες έτσι ώστε να μην ξαναχρειαστούμε να δανειστούμε απο τα διάφορα ταμεία.......
καχ on 19/07/2012
Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να δοθούν δανεικά τα χρήματα των ταμείων συντάξεων άνευ όρων.Γι αυτό δεδομένου ότι η Κυβέρνηση χρειάζεται τα λεφτά μια λύση είναι να παρασχεθεί εμπράγματη εξασφάλιση ,είτε μετοχές ημικρατικών είτε ακίνητη περιουσία από την πολλή που κατέχει η κυβέρνηση,μέχρι να εξοφληθεί το χρέος.Εννοείται ότι δεν θα υπάρχει χρεώγραφο,γραμμάτιο η οτιδήποτε δημιουργεί απαίτη από οποιοδήποτε άλλο στα πλαίσια ίσης μεταχείρισης.Μπορεί η κυβέρνηση να δανειστεί από τράπεζα με εγγύηση αυτά τα λεφτά η με κάποιο άλλο τεχνικό αλλά νόμιμο τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια να ζητήσει κανένας άλλος ανάλογη μεταχείριση.
Σταύρος Α. Ζένιος on 19/07/2012
Αγαπητοί, είπα οτι δεν είχα χρόνο σε 24 ώρες για πιο εκτενές άρθρο. Εύκολο να ξέρεις το λάθος και να προειδοποιήσεις, δυσκολότερο να δώσεις λύσεις. ΔΕΝ πρέπει να δανειστούμε απο τα ταμεία σύνταξης, γι' αυτό είμαι βέβαιος!

Από που να δανειστούμε? Χρειάζεται συζήτηση αλλά τα πιο κάτω είναι κατά την γνώμη μου προτιμότερα.

1. Δανεισμός από την κρατικοποιημένη τράπεζα....θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα για ανακαεφαλαιοποίηση αλλά αυτό είναι το πρόβλημα που θα πρέπει να χειριστούμε ούτως ή άλλως. Παραμένουμε στο πρόβλημα Τραπεζών-Δημόσιων οικονομικών και δεν προσθέτουμε πρόβλημα ταμείων σύνταξης.

2. Δανεισμός από τα Συνεργατικά....που θα πρέπει να μπούν και αυτά κάτω απο ενιαία εποπτεία για να δούμε το μέγεθος των δικών τους προβλημάτων, και πάλι είναι κάτι που θα χειριστούμε ούτως ή άλλως.

Όσο αφορά το ενδεχόμενο κουρέματος αυτό δεν είναι κακό. Είναι σαν να σου χαρίζουν μέρος του χρέους σου. Βεβαίως αυτό γίνετει με ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ όρους. Με 10 δισ δάνειο απο την τρόικα και 72% δημόσιο χρέος η πιθανότητα κουρέματος δεν είναι εξωπραγματική....Ασ προσέξουμε λοιπόν αν γίνει κούρεμα το χρέους και μασ βάλουν αυστηρούσ όρους τουλάχιστο το κούρεμα να μην κτυπήσει άσχημα τα ταμεία σύνταξης. Το κούρεμα της Ελλάδα κτύπησε άσχημα τις Κυπριακές τράπεζες. Θα την ξαναπάθουμε?

Δυστυχώς αγαπητοί ΔΕΝ έχουμε καθαρή εικόνα ακόμη. Αν υπήρχε η τρόικα θα ήταν ήδη εδω. Η κυβέρνηση μιλά για 5 δισ. ανάγκες, απο ευρωπαικούς κύκλους κυκλοφόρησαν εκτιμήσεις για 10 δισ, οι Moodys για 15 δισ..... Πρόκειται για πέραν του 50% του ΑΕΠ.
κ.κ. on 19/07/2012
Προς κκ Αχιλλέα και Κ.Π.
Νομίζω θα ήταν σωστό να απευθύνεται τα ερωτήματα σας στο Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ και όχι στο κ Ζένιο ο οποίος καταγράφει μια λανθασμένη και απεγνωσμένη κίνηση της Κυβέρνησης. Όσο για το τι πρέπει να γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις, μια κυβέρνηση που χειρίζεται υπεύθυνα τα ζητήματα όφειλε να προσφύγει στο μηχανισμό νωρίτερα γιατί θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μέχρι πότε της αρκούν τα ταμειακά της διαθέσιμα. Αλλά από ότι φαίνεται ούτε και αυτό μπορεί να κάνει καλά.
Ερώτηση και προς τους δύο πιο πάνω. Πώς και δεν σας απασχολεί το γεγονός ότι ενώ αδυνατεί το κράτος να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις του, μέχρι σήμερα ΑΚΕΛ και Πρόεδρος επιμένουν ότι στο μηχανισμό οδηγηθήκαμε μόνο λόγω Τραπεζών?.
Αχιλλεας on 20/07/2012
Φιλέ κ.κ,
Από ότι φαίνεται ότι σου λένε στον καφενέ λέεις τα παρακατω χωρίς να ξέρεις για τι πράγμα μιλάμε. Ο λόγος που έχουμε πρόβλημα τώρα είναι γιατί λήγουν ομόλογα τα οποία συνήθως ανανεώνουμε από άλλο δανεισμό. Λόγο του ότι δεν μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές πλέον αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας. Είναι όπως που να έχεις ένα λογαριασμό παρατραβήγματος και να έρχεται η τράπεζα να μην σου ανανεώνει το όριο σου γιατί δεν είσαι αξιόχρεος. Το ότι τώρα η Κύπρος φαίνεται ότι δεν είναι αξιόχρεη φταίει η κυβέρνηση και κανένας άλλος. Είναι άλλο όμως να φαίνεσαι μη αξιόχρεος και άλλο να είσαι (εδώ είναι που καταλογίζω σοβαρότατο λάθος της αντιπολίτευσης ειδικά του Αβέρωφ και Παπαδόπουλου). Δεν με κόφτη εμένα τι λέει το ΑΚΕΛ έχω και δική μου άποψη, και αυτή είναι ότι ο βασικός λόγος που οδηγηθήκαμε στο μηχανισμό είναι λόγο τραπεζών, αυτή είναι η πραγματικότητα για μένα άσχετα αν λέει το ίδιο πράγμα το ΑΚΕΛ (επειδή έχουμε την ίδια άποψη δεν σημαίνει ότι υποστηρίζω τους κιόλας . Το έλλειμμα μας θα είναι κάτω από 700εκατ. αντί 1 δις που ήταν περσυ, δεν νομίζω να μας δεχόταν ο μηχανισμός με έτσι έλλειμμα και αν μας δεχόταν λόγο χρέους θα ήταν με πολύ ήπιους ορούς. Τώρα αν μιλούσαμε με τα περσινά δεδομένα, ναι είχαμε πρόβλημα, τα μέτρα όμως που πάρθηκαν από ότι φαίνεται μέχρι τώρα λειτουργούν. Αν περνούσαν έστω και τα λίγα πρόσφατα μέτρα που απέρριψε προκλητικά (πολύ προκλητικά κατ εμένα) η βουλή σε συνδυασμό την ψήφιση του νόμου για την φορολογία των στοιχημάτων σίγουρα θα βελτιωνόταν ακόμα καλύτερα η κατάσταση.
Εμένα με απασχολεί το ότι το κράτος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα που ανέλυσε ο Κύριος Ζένιος
NAN on 20/07/2012
συμφωνω και διαφωνω ταυτοχρονα. Οι τραπεζες ευθυνονται με ΕΜΜΕΣΟ τροπο για την κατασταση μας γιατι τα προβληματα τους εχουν περιορισει εν μερη την διαθεσιμη ρευστοτητα. Την κυρια ευθυνη την εχει η κυβερνηση. Οι τραπεζες μπορει να εχουνε προβλημα τωρα, αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε οτι η πιστωτικη επεκταση και οι εργασιες τουσ τα προηγουμενα χρονια ειχαν επιφερει ψηλουσ ρυθμους αναπτυξης, συνθηκες πληρους απασχολησης, τεραστια φορολογικα εσοδα και πλεονασματα. Η κυβερνηση ειναι αυτη που απετυχε στην διαχειριση της οικονομιας με ολα τα συνεπακολουθα που βιωνουμε σημερα. Οι τραπεζες δεν ειναι κατι ασχετο αλλα αποτελουν μερος της οικονομιας και ετσι δεν μπορουμε να το διαχωρησουμε. Οι κυβερνωντες εχουν πλεον αρχισει να θυμιζουν απατεωνες μεταπωλητες μεταχειρισμενων αυτοκινητων που σου το πουλανε και σου λενε οτι ειναι 3 Α και μετα οταν ανακαλυψεις οτι η μηχανη ειναι καμενη αυτοι επιμενουν οτι το υπολοιπο αυτοκινητο ειναι καινουριο ομως.
Αχιλλεας on 21/07/2012
Φίλε ΝΑΝ,
Κάπου έχεις λάθος γιατί και εσύ όπως όλοι οι άλλοι ακούτε με το δεξί σας αυτί και όχι με τα δυο. Την ανάπτυξη την έφερε η Ευρωπαϊκή ένωση και κανένας άλλος, τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους. Οι τράπεζες εγκλώβισαν τον κόσμο σε δάνεια και δημιούργησαν την νοοτροπία του δανεικού χρηματος(ολοι δανειζοντε λες και δεν θα τα επιστρεψουν πισω). Επισης τους αφησαν να αισχροκερδουν με πάρα πολύ ψηλά επιτόκια. Μην μου τους δικαιολογείτε. Η κρίση μας βρήκε όλους απροετοίμαστους. Όλοι μας ανεξαίρετος την έχουμε νιώσει όχι μόνο η κυβέρνηση. Το πλεόνασμα του πορτοφολιού μας έγινε έλλειμμα και όχι μόνο της κυβέρνησης. Όσοι πήραν μέτρα έγκαιρα βρίσκονται τώρα σε σχετικά καλή κατάσταση. Ακόμα και η κυβέρνηση που άργησε να τα πάρει όταν τα πήρε αναζωογονήθηκε. Το ελληνικό κούρεμα ήταν τεράστιο και μας επηρέασε. Αν δεν ενωθούν τα κόμματα σε ένα αγώνα για την σωτηρία του τόπου δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση. Στην Ελλάδα τα δυο μεγάλα κόμματα συγκυβερνούν. Άργησαν πολύ όμως. Εδώ το ένα κόμμα υποσκάπτει το άλλο χωρίς όμως να βλάπτουν ο ένας τον άλλο. Βλάπτουν όμως την χώρα τους και τους ψηφοφόρους τους.
αθηνα on 22/07/2012
Αχιλλέα,είναι ωραίο να το παίζεις επιτήδειος ουδέτερος,αλλά τα πράγματα είναι πολύ απλά.Δεν γίνεται να βγάζεις 2 και να ξοδεύεις 3.Κάποτε θα τα πληρώσεις όλα μαζεμένα.Το ΑΚΕΛ και ο Χριστόφιας,με τη συνταγή ''που στύλλον στύλλον άνεσιν'',υπολόγιζαν να την βγάλουν με τα δάνεια μέχρι το 2013.Ηρθε όμως το πρόβλημα των τραπεζών,και φάνηκε η δημοσιονομική μας γύμνια.Τόσο απλά.
Επιλήσμων on 19/07/2012
Η τιμή του χρυσού εξακολουθεί να είναι δελεαστική. Γνωρίζει κάποιος την ποσότητα χρυσού που διαθέτουμε? Εάν ο νέος Διοικητής δεν μας παραχωρεί από τα αποθέματα της Τράπεζας, μπορούμεν να διοργανώσουμε εθνικόν έρανο όπως έκαναν και στα παλια χρόνια (χρυσά δόντια, αρραβώνες κλπ).
NAN on 19/07/2012
Παρα πολυ σωστα αυτα που λεει ο κ. Ζενιος. Ενα ακομα στοιχειο που φαινεται οτι διαφευγει ολων ειναι απο που παιρνουν τα λεφτα αυτα. Αφου τα λεφτα αυτα τα ταμεια το πιο πιθανον να τα εχουν κατατεθημενα σε τραπεζες, η απομακρυνση τους θα μεγενθυνει κατα πασα πιθανοτητα το προβλημα ρευστοτητας και τα προβληματα κεφαλαιοποιησης των τραπεζων που η κυβερνηση καλειτε να στηριξη. Εκτος και αν αυτα τα εκατονταδες εκατομυρια ειναι σε τραπεζες αλλες (εκτος απο Λαικη και ΤΚ δηλαδη) και η κυβερνησει με πλαγειο τροπο θα αποκρυψει το γεγονος βραχυπροθεσμα μεχρι να κλεισει ολες τις τρυπες με τα χρηματα του μηχανισμου.
Σταύρος Α. Ζένιος on 19/07/2012
Αγαπητέ Αχιλλέα,


Σωστό θα ήταν ΕΓΚΑΙΡΑ να λαμβάναμε μέτρα.

Σωστό θα ήταν να ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ τους μισθούς στο επίπεδο που να αντέχει η τζέπη μας και να αναταπορκίνονται στην συνεισφορά του καθενός στην δημόσια οικονομία και όχι να συζητούμε Αυτόματες Αυξήσεις.

Σωστό θα ήταν να δουλεύουμε λίγο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χρόνια αντί να βγαίνουμε με σύνταξη στα 63 και να μας συντηρούν τα παιδιά μας ως μετά τα 80.

Σωστό θα ήταν να δουλεύουμε λιγο περισσότερες ώρες για να διεκπεραιώνουμε τις υποθέσεις μας με την ΕΕ, αντί να έχουμε μόνο τρείς ώρες συνεργασία με την Ευρώπη ημερησίως. (Από τις 10 ώρα κύπρου που πάνε δουλειά οι ευρωπαίοι μέχρι τις 1.30 που σχολνάμε εμείς).

Από που να δανειστεί τώρα το κράτος?

1. Απο την κρατικοποιημένη τράπεζα.....το πρόβλημα θα παραμείνει εστιασμένο στην ανακεφαλιοποίηση. Και κυρίως παραμένει στο τραπέζι, δεν το κρύβουμε στο χαρτοφυλάκιο κάποιου ταμείου σύνταξης.

2. Απο τις συνεργατικές τράπεζες....οι οποιές θα μπούν σε ενιαία εποπτεία για να ξέρουμε καθαρά το δικό τους πρόβλημα και το πρόβλημα πάλι παραμένει εστιασμένο στο διδυμο ΤΡΑΠΕΖΕΣ-Δημόσιο Χρέος.


Αγαπητέ Κ.Π.,

αν με δανείσεις μέχρι να πάρω τον μισθό μου σε λίγες μέρες, δεν έχεις κίνδυνο. Αν είμαι ήδη καταχρεωμένος και ο μισθός μου αβέβαιος δεν έχει σημασία αν το δάνειο είναι "βραχυπρόθεσμος". Κατ' ακρίβεια είναι καλύτερα να είναι μακροπρόθεσμο.....

Ναι, το κούρεμα πρέπει να είναι μέσα στον ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΚΙΝΔΥΝΩΝ. Δεν είναι κακό το κούρεμα....κατ' ακρίβεια για το "κουρεμένο" δημόσιο καλό είναι, σε απαλάσσει από μέρος του χρέους αλλά με ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ όρους.....Το θέμα είναι να μην υποστούν το κούρεμα οι δικοί μας καταθέτες! Κουρεύτηκε το ελληνικό χρέος και το πληρώνουν οι κυπριακές τράπεζες. Αν αύριο κουρευτεί το δικό μας δημόσιο χρέος να μην το πληρώσουν οι συνταξιούχοι μας.
Αχιλλεας on 20/07/2012
Αγαπητέ Κύριε Ζενιο,
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μπήκατε στον κόπο να μου απαντήσετε. Ειλικρινά το εκτιμώ και εκλαμβάνω θετικά. Έτσι δημιουργούνται πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις.
Να σχολιάσω τις απαντήσεις σας
Συμφωνώ ότι σωστό θα ήταν να παίρναμε έγκαιρα μέτρα. Αυτό όμως το λέμε τώρα εκ του ασφαλούς. Επειδή αναλαμβάνουμε ότι εννοείτε η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει έγκαιρα μέτρα και σε αυτό συμφωνώ αλλά είμαι σίγουρος ότι κανένα μέτρο δεν θα περνούσε από τους βουλευταραδες μας λόγο του κόστους που θα είχαν τα κόμματα στα ποσοστά τους. Όταν πέρασαν κάποια μέτρα πέρασαν επειδή φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Κανένα πολιτικό κόστος και καμιά απώλεια ποσοστών γιατί ΕΠΡΕΠΕ να περάσουν για το καλό του τόπου. Αν συμπεριλαμβάνετε και την βουλή στο έπρεπε να παρθούν έγκαιρα μέτρα τότε καλύπτομαι 100%.
Διαφωνώ στο να μειώσουμε τους μισθούς του οποιουδήποτε. Να παγώσουμε τις αυξήσεις ΝΑΙ και να φορολογήσουμε όσους έχουν την οικονομική άνεση (πλούτος) για μια περίοδο μέχρι να περάσει η κρίση. Μειώνοντας μισθούς πρώτα δίνεις την ευκαιρία σε κάποιους να το εκμεταλλευτούν για αισχροκέρδεια και επίσης μειώνετε η ρευστότητα της αγοράς. Όταν μειώσεις τα εισοδήματα κάποιου θα μείωση και αυτός τα έξοδα και αγορές του.
Διαφωνώ με το όριο ηλικίας. Σωστό θα ήταν να δουλεύαμε μέχρι τα 60 μας (για να είμαστε και πιο παραγωγικοί) και να μην χρειάζεται να μας συντηρούν τα εγγόνια μας και τα παιδιά μας. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού. Με ένα σπάρο δυο τρυγόνια. Κερδίζεις παραγωγικότητα σε όλους τους τομείς της οικονομίας και την άνεση των συνταξιούχων με αποτέλεσμα να βοηθούν αυτοί τα παιδιά τους (οι περισσότεροι δημόσιοι το κάνουν ήδη).
ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΡΑΡΙΟ.
Τώρα για το ρίσκο που εμπεριέχει ο δανεισμός από το ταμείο της ΑΗΚ έχω τις επιφυλάξεις μου. Καταλαβαίνω και δέχομαι το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο ρίσκο αλλά αν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο και χρεοκοπήσει το κράτος είμαι σίγουρος ότι θα χαθούν όλα τα συνταξιοδοτικά και όχι μονό της ΑΗΚ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το κράτος περνά δύσκολα και πρέπει όλοι να σταθούμε δίπλα του άσχετα αν μας αρέσει η κυβέρνηση η όχι. Αν έχω δηλαδή έναν αδελφό που έκανε κάποια λάθη στην ζωή του πρέπει να το κλοτσήσω στους δρόμους. Μια σωστή αντιπολίτευση θα κέρδιζε πολλά περισσότερα από ότι η λανθασμένη κατ εμένα που ακολουθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τώρα στην Κύπρο. Με την αμυντική πολιτική που ακολουθά η κυβέρνηση και την υπερβολικά επιθετική μηδενιστική πολιτική που ακολουθά η αντιπολίτευση (συμπεριλαμβανόμενου και εσάς) θεωρώ ότι αποδεικνύετε ακόμη μια φορά το ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
αθηνα on 20/07/2012
Μου αρέσει η αφοπλιστική σιγουριά με την οποία μιλάς.Φταίει,λες, η αντιπολίτευση που δεν ψηφίζει τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.Μα αν εξαιρέσουμε το φόρο στα καπνικά προ'ι'όντα για τον οποίο συμφωνώ,τι άλλο είχαμε; Tη φορολόγηση της ήδη υπερφορολογημένης ακίνητης περιουσίας,για να δώσουμε τη χαριστική βολή σε έναν ημιθανή τομέα;Αλλά αφού χαρακτήρισες τον Βασιλείου σαν μεγάλο,γιατί δεν τον ρωτάς αν συμφωνεί με σένα και το ΑΚΕΛ. Προτείνεις, όχι μόνο αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης,αλλά συνταξιοδότηση στα 60.Πολύ ωραία ακούγεται.Αν μας εξηγήσεις και τον τρόπο εφαρμογής,τότε θα πρέπει να το πάρουν το βραβείο Νόμπελ οικονομικών απο τον κ.Πισσαρίδη,που εισηγείται το αντίθετο,και να σου δώσουν εσένα Νόμπελ Φυσικής,γιατί πέτυχες να ανατρέψεις τους νόμους της βαρύτητας.
Αχιλλεας on 20/07/2012
Είπα ότι φταίει ΚΑΙ η αντιπολίτευση αλλά πριν σου απαντήσω να σου πω τι πρόσεξα. Το ποίημα έμαθαν σου το καλά και πραγματικά λεεις το με πάρα πολλή ευλάβεια. Είμαι σίγουρος ότι μετά τον Φεβρουάριο για ένα διάστημα 1-2 χρόνων θα ππεσεις σε μαρασμό μπορεί και σε κατάθλιψη γιατί δεν θα έχεις κανένα αριστερό να κατηγορήσεις. Μετά τα δυο χρόνια μην ανησυχείς και δεν θα προλαβαίνεις να πετασεις δικαιολογίες.
Επίσης πρόσεξα ότι όποιος πει κάτι που έστω και λίγο συνάδει με κάτι που είπε ένας αριστερός διατε πάνω του να τον φάτε. Κουλαρετε λίγο και έχει και ανώτερους που εσάς.
Όσον αφορά την υπερφορολογημένη ακίνητη περιουσία πρέπει να συγχύστηκες με κανένα άλλο φορολογικό καθεστώς άλλης χώρας. Ο φόρος είναι κλιμακωτός κάτω από 0.8% σε αξίες του 1980. Εσύ αν θεωρείς σωστό να βασίζετε φορολογία σε εκτίμηση 30 χρόνων είσαι πολλά σύγχρονη. Επίσης δεν το βρίσκω καθόλου άδικο η εκατομμυριούχοι να φορολογούνται κάτι τοις παραπάνω. Όσο για το ημιθανή τομέα με τούτην την λογική να αφαιρέσουμε το ΦΠΑ από την αγορά αυτοκινήτου (πεθαμένος τομέας).
Όσο για το όριο αφυπηρέτησης δεν είναι καθόλου νόμος της βαρύτητας, όπως παγαίνει πάνω παγαίνει και κάτω. Εγώ θα φροντίσω να αφυπηρετήσω στα 60 μου. Πολύ το γουστάρω. Αρέσκει μου επίσης όταν πηγαίνω κοιν. Ασφαλίσεις να με εξυπηρετούν νεαρές και όχι 65αρες το ίδιο ισχύει και όταν πηγαίνω πρώτες βοήθειες, γραφείο του πολίτη, ΦΠΑ και σίγουρα όταν πάρει φωτιά το σπίτι μου θέλω νεαρούς πυροσβέστες όχι 65αριες. Έχω όμως και μια απορία, αν ο νόμος της βαρύτητας δεν μου το επιτρέπει τούτο πως γίνετε οι περισσότεροι δημόσιοι να αφυπηρετούν πριν τα 60(για να μην πω και 55). Αν θέλεις να σου το εξηγήσω χεριάζουμε μερικές πληροφορίες και πάρα πάρα πολλή χρόνο και εξηγώ σου το είναι απλά μαθηματικά. Το πρόβλημα είναι ποιοι θα το δεχτούν. Δυστυχώς εκείνοι που επηρεάζουτνε αρνητικά είναι εκείνοι που πρέπει να το ψηφίσουν. Άνοιξε το στόμα του ο κολλητός σου ο Φουλης την άλλη φορά και παραλίγο να τον λιντσάρουν.
Μήπως ρε Αθηνά μου και ο αξιότιμος κύριος Πισσαριδης είναι κομμάτι του ποιήματος σας. Είναι κρίμα να τον χρησιμοποιείτε σε ένα τόσο βαρετό και χιλιοειπωμένο ποίημα.
NAN on 19/07/2012
Στους διαφορους επικρητες των παντων. . . γιατι απλα δεν παραδεχεστε οτι δεν μπορουμε να δημιουργησουμε κατι απο το τιποτα? Η κυβερνηση με τις διαχρονικες και συνεχεις αποτυχιες της εχει εξανεμησει τα παντα. Πολυ απλα, κανενας λογιστικος τροπος παρουσιασης δεν μπορει να κανει το μαυρο ασπρο. Οπως και στο Μαρι, μετα την ανατιναξη και καταστροφη του ηλ/κου σταθμου, η ζημια δισεκατομυριων εχει γινει και τα λεφτα εχουν χαθει και αυτο καμμια προπαγανδιστικη ενεργεια δεν μπορει να το αλλαξει.
R on 19/07/2012
Τα χειρότερα, όπως έχω ξαναπεί πολλές φορές, είναι μπροστά μας.
Κανένας δεν τολμά να πεί "Κύριοι, επτωχεύσαμε!"

Ο συνεχής δανεισμός από όλα τα διαθέσιμα ταμεία που υπάρχουν στην Κυπριακή Δημοκρατία για την χρηματοδότηση της κρατικής Λερναίας Ύδρας σημαίνει ένα απλό πράγμα: Υπάρχει συνεχής μεταφορά πλούτου από τον ιδιωτικό τομέα στον κρατικό τομέα.

Ο ιδιωτικός τομέας σήμερα μετρά περίπου 40.000 νεκρούς/ανέργους. Μετρά απώλεια εισοδήματος με τις διάφορες επιπρόσθετες φορολογίες.

Ο κρατικός τομέας σχεδόν τίποτα!

Επιπρόσθετα αυτών ερχόμαστε τώρα να μειώσουμε και τις συντάξεις των ιδιωτικών υπαλλήλων με την αποψίλωση των συνταξιοδοτικών ταμείων. Διότι σε πρώτο στάδιο σήμερα παίρνουμε τα διαθέσιμά τους (αντικαθιστώντας τα με χαρτάκια δηλ.Κυβερνητικά χρεόγραφα) και στο επόμενο στάδιο κάνουμε και ένα γερό κούρεμα στα κυβερνητικά χρεόγραφα!

Δηλαδή καταδικάζουμε τον ιδιωτικό υπάλληλο σε «δια βίου φτώχια». Κάθε μέρα ο ιδιωτικός υπάλληλος γίνεται όλο και πιο φτωχός χρηματοδοτώντας συνεχώς τους παχουλούς μισθούς και συντάξεις του κρατικού τομέα. Παγιοποιούμε μια αρρωστημένη κατάσταση.

Επίσης απαιτούν από τις τράπεζες να ανανεώσουν τα κρατικά χρεόγραφα που έχουν στην κατοχή τους.

Δηλαδή οι τράπεζες να βοηθήσουν το κράτος ώστε αυτό να μην πτωχεύσει επίσημα.

Αμέσως μετά όμως οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να κάνουν προβλέψεις για αυτά τα χρεόγραφα αφού ανοίκουν στην κατηγορία των σκουπιδιών.

Δεν έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν τις προβλέψεις αυτές και ζητούν έτσι κρατική στήριξη.

Το κράτος δίδει την κρατική στήριξη αφού όμως αναλάβει την διοίκηση και την ιδιοκτησία της τράπεζας!

Εγώ πάντως αν ήμουν ιδιοκτήτης τράπεζας δεν θα έκανα τέτοιο λάθος!

Φαίνεται ότι η "κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και του Χριστόφια" θα εξαντλήσουν κάθε διαθέσιμο ταμείο και αφού μετατρέψουν την Κύπρο σε "κρανίου τόπο" τότε θα απέλθουν έχοντας ήσυχη την συνείδησή τους ότι έκαναν το κουμμουνιστικό καθήκον τους ενάντια στις αγορές και στον καπιταλισμό.

Το λάθος του κυπριακού λαού να τους εμπιστευθεί για 5 χρόνια θα το πληρώνει για τα επόμενα 50 χρόνια. Διότι τα λάθη των ηγεσιών τα πληρώνει πάντα ο απλός λαός.
αθηνα on 19/07/2012
Kαι το αστείο της υπόθεσης,είναι να έχουμε έναν πρόεδρο που τρέχει απο εκδήλωση σε εκδήλωση,και κλαίγοντας σαν τα 'δύο καβουράκια στου γιαλού τα βοτσαλάκια' ,να μέμφεται τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ότι είναι 'οι κλεφταράδες της υφηλίου',για να ρίξει στάχτη στα μάτια των αμνοεριφίων. Μισό λεπτό ρε παιδιά,γιατί αν δεν φταίει ο καύσωνας,τότε χάσαμε τα λογικά μας.Μα δεν είναι οι κυβερνώντες που επικαλούμενοι αυτούς τους 'αρχικλέφτες',εντόπιζαν τεχνηέντως το πρόβλημα μόνο στις τράπεζες; Πού είναι οι λαλίστατοι Taylor & Co που τα φόρτωναν όλα στον αποδιοπομπαίο Ορφανίδη, για να μας εξηγήσουν γιατί το κράτος ζητιανεύει 200εκ. απο τα ταμεία συντάξεων.Εκτός κι αν πήγαν διακοπές,αφού η αποστολή αποπομπής Ορφανίδη τελείωσε με επιτυχία.
Taylor on 20/07/2012
Athina I was on holidays yes, thanks for your concern. What you chose to ignore is the following: I have always said that the PRIMARY reason for us going to the mechanism is the recapitalisation of our banks, something that Paratiritis and Orphanides have been vehemently denying to this day, I never said that we do not have a fiscal problem, you will see however when the Troika comes, that the rescue package will be in majority bank related and then you will finally say Taylor was right.

I never said that the ONLY reason for our country's demise is our banks, which is what Akel and this president are saying, also I have not voted for the current president but Casoulides(although Nicos will not be getting my vote but I will be voting lefko) so your thinking that because I am doing a fair assessment and saying that the MAIN problem was our banks and not the sovereign then you automatically classify me as left wing etc. Now with regard Orphanides, even though Mr Zenios here has shown his true face by saying "a priori", before any investigation that he is blameless, I believe that he is a major culprit for our demise and the 5 memeber independent investigation by the CBC will shed light onto this, Orphanides until today is in denial about the banks he regulated he drank from Eliades Kool Aid apparently and his narcissistic character did not let him see the light that HE WAS VERY WRONG. What I will repeat however is that Stavrakis is also to blame for causing a refinancing hump for our sovereign debt in 2012 and 2013 and the problems we are seeing now is due to the loading of a lot of debt with maturity in 2013...also I cannot deny that the current government's fiscal policy was less than prudent but I repeat the elephant in the room are our banks no matter what the Orphanides friendly media (D Georgiades, M Persianis, Ant1, Sigma etc where trying to persuade us) if you are an open minded person you will at least conceed to this despite what Averof and Nicholas are saying...
αθηνα on 20/07/2012
Taylor,θα πρέπει να ομολογήσω ότι με αυτό σου το σχόλιο είμαστε πολύ πιό κοντά. Θα διαφωνήσω όμως σε κάτι, Η άποψή σου είναι ότι το πακέτο διάσωσης της Τρό'ι'κα, θα αφορά κυρίως τις τράπεζες.Ναι φίλε μου,διότι φρόντισε ο Χριστόφιας να πάρει το ρωσσικό δάνειο των 5 δις,για να 'στουππώσει' προσωρινά τη δημοσιονομική τρύπα,και μέχρι του χρόνου ας βγάλει τα κάστανα απο τη φωτιά ο επόμενος πρόεδρος.Σ'αυτά είμαστε experts.
αθηνα on 20/07/2012
Και ο μέσος αχάπαρος Κύπριος,θα είναι ακράδαντα πεπεισμένος ότι τα επαχθή μέτρα που θα ζητήσει η Τρό'ι'κα,τα υποφέρουμε ΜΟΝΟ λόγω των τραπεζών και του ανεπαρκούς εποπτικού ελέγχου.
Αχιλλεας on 20/07/2012
Μάλλον το αντίθετο ισχύει ρε Αθηνά,
Ο μέσος αχαπαρος Κύπριος πιστεύει ότι τα επαχθή μέτρα που θα ζητήσει η ΤΡΟΙΚΑ τα υποφέρουμε λόγο του Χριστόφια και όχι των τραπεζών και του ανεπαρκές εποπτικού συστήματος (για να μην νομίζεις ότι πυροβολώ εναντίον του κολλητού σου του Ορφανίδη)
NAN on 20/07/2012
I will reply in English so that you may understand my comments clearly. Voting lefko is really an admission of defeat. You give up your right to chose and basically you relinguish your rights to others to decide for you. In February, you will have a choice. From what is on the table you HAVE to make that choice. Otherwise, you do not have an ethical right to comment on what is happening or judge the desicions of the people that rule or will rule this country.
And by the way, you really wait for investigations? If by now you haven't understood that the problem was the ideological stubberness of this government which hindered any attempt to perform REAL governance, then I really pity you because you are no better that the mindless drones that are the followers of AKEL.
on 20/07/2012
Whar If the available "options" are not good enough??

According to what you are saying, I should vote for someone even if i am not convinced he is good enough. I should vote for him even if I disagree with him but he is not as bad as the person next to him.

Voting lefko is a choise, which many Cypriots will make (including me ) in FEB.

I will agree with you for the people who dont care and dont even bother to go to the elections.

But in my opinion lefko is a choise. It states that u care since you took the trouble to go to the elections and vote. But unfortunately no one is good enough.
NAN on 20/07/2012
Ok, and by giving lefko what is the real impact on politicians then? I disagree with you that because no one is exactly what you expect, then all are useless. Have you ever thought that YOU might be wrong? In democracy, the collective thoughts of the many is what really counts because if individuals are wrong on some issues the collective mind tends to be more knowledgable. And the beauty of the system is that it can change when it is found to be incorrect. i.e. since Christofias was found in the end to be inadequate, at the end of his term he will go home and retire. Giving in a blank vote what does it mean? Psychologically it means what you say. In reality it has no meaning.
on 23/07/2012
I disagree with you because if there is a high percentage of lefko (not apoxi) then it sends the message to the politicians that there is a pool of people which are not satisfied.

Because you went to the trouble to go to the elections you give the message that u do care but you can not convince me. Do something to change.

On the other hand if I do not even bother to go then politicianS may very easily assume that this people do not care. If someone does not care then why should ichange anything he will still not care.

If I vote for someone who i think is better that the rest but i do not think he is good enough my voice and my opinion is not heard. Politicians and especially the person i voted will assume (righlty so) that i have voted him and his ideas -which is not true-. In effect there is little incentive for change at least for him.

Furthemore by voting for him i will give him the right to exercise policies which i do not agree with. How can critisise him since i knew from the beginning where he was standing. EG - Xristofias said from the beginning he was against Casinos. Everybody knew that. If i voted for him how can i critisise him now when he actually does what he has promised. I think it would hypocritical of me. I have only my self to blame for that.

Democracy is about expressing your opinion. If through the elections I can not do that since the candidates are not good enough then lefko is the best choise. In my opinion it is also a driver for change.

You care, you vote, you vote no one - DO/CHANGE SOMETHING TO GET MY VOTE
Taylor on 20/07/2012
I think Anonymous has covered me I don't like Anastasiades, Malas or Lilikas the choice we are faced with is atrocious to say the least I predict that lefko may well be a very large % in these elections, besides in economic policies which is my main interest the new president will have both his hands tied behind his back because of the Troika our economic sovereignty has been surrendered. I will listen to what the presidential candiadates have to say and if I feel one is making sense I make take the plunge but right now I am not convinced!
The Invisible Hand on 20/07/2012
Let us look at the numbers, Arithmetic 101, as Dr D would say if he was still blogging...

AKEL say that the government refinancing needs till 2014 are 4.5 billion. We could reasonably add another 1 billion deficits before the Troika rein them in. Add some deliberately overlooked additional government liabilities (unpaid contractors, unpaid land acquisitions, inevitable BIG claims by insurance companies over Mari) and 7 billion is the most probable government need..

Bank recaps are currently estimated at 1.8 billion for Laiki and 0.5 billion for BoC. These may and should escalate after a Blackrock type exercise by another 2 or 3 billion.

The numbers, either current (4.5 vs 2.3) or potential (7 vs 5) would assign more blame to Dr Christofias than to Dr Orphanides, if we (wrongly) personalise all responsibility.

It is of course possible (and very probable), by stretching the definitions of bank NPL's beyond all international accounting standards, that bank needs can be inflated to what will please AKEL most. Presumably this is the task required from the five wise independent members the CBC will appoint.
Αχιλλεας on 20/07/2012
Φίλε Invisible,
Πολύ σωστά τα νούμερα σου αλλά αποφεύγεις να αναφέρεις πολύ σημαντικά στοιχειά. Ο κύριος λόγος που υποβαθμίστηκε η Κύπρος και τελικά κατάληξε στο JUNK ήταν για την έκθεση των τραπεζών μας στα ελληνικά ομόλογα. Οι τράπεζες μας πριν το haircut είχαν Tier 1 στο 14% και ήταν πάρα πολύ μακριά (50%)από το μίνιμουμ 9% που δικαιούνται. Ο λόγος που θέλουμε 4.5 δις μέχρι το 2014 είναι γιατί δεν μπορούμε να δανειστούμε και να ανανεώσουμε το χρέος μας όπως γινόταν μέχρι τώρα. Αυτά που χρειάζονται οι τράπεζες είναι γιατί πέρασαν το haircut στα βιβλία τους και όχι γιατί έπεσαν οι καταθέσεις και τα κέρδη τους. Το μοναδικό μας πρόβλημα ήταν η χρονιά 2011 που εκτοξεύτηκε λόγο ύφεσης και αντιμετωπίστηκε με τα μέτρα που πάρθηκαν όπως εξήγησα σε άλλο μου post πιο πάνω. Τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν αργά και ευθύνη έχουν όλοι οι πολιτικοί μας με περισσότερη ευθύνη την κυβέρνηση που έπρεπε να είναι πιο επιθετική προς τους συνδικαλιστές. Άρα ευθύνη για την κατάσταση έχει εκείνος που άφησε τις τράπεζες να επενδύσουν πέραν των δυνατοτήτων τους. Τώρα ποιος είναι αυτός που ελέγχει πόσα μπορεί μια τράπεζα να επενδύσει δεν ξέρω, αν ξέρει κανένας ας μας διαφωτίσει. Αν τελικά δεν έχει κανένα μηχανισμό το σύνταγμα μας που να μπορεί να αποτρέψει μια τράπεζα να παίξει ALL IN τότε μπράβο σε όλους όσους ‘’κάμνουν’’ τους πολιτικούς βουλευτές κτλ κτλ και εσάς που τους ψηφίζετε. Εγώ έχει χρόνια που σταμάτησα.
The Invisible Hand on 20/07/2012
Φίλε Αχιλλέα

Η υποβάθμισις της Κύπρου από τους διεθνείς οίκους άρχισε πολύ πριν το κούρεμα των Ελληνικών χρεωγράφων με μόνο λόγο τότε τα κακά δημοσιονομικά. Γι΄αυτό και ο τότε υπουργός Σταυράκης δεν μπόρεσε να δανειστεί μακροπρόθεσμα και πήρε μόνο βραχυπρόθεσμα δάνεια που είναι πληρωτέα το 2013 (με τη νοοτροπία "αύριο έχει ο Θεός"). Αν ο Σταυράκης ενοικοκύρευε τα δημόσια χουβαρνταλίκια έγκαρα (και αν του το επέτρεπε ο μάστρος του) τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Το κούρεμα κατά 75% των Ελληνικών χαρτιών έγινε αργότερα και είχε σαν συνέπεια τη κρίση στες τράπεζες μας και την περαιτέρω υποβάθμιση της Κύπρου σε "σκουπίδια". Να μήν ξεχνάμε ότι διαφωνούσαν έντονα οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης και η ΚΤΚ με το κούρεμα αλλά το αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με την ανεπιφύλακτη συμφωνία του δικού μας, που προφανώς γνωρίζει λιγότερα για την μακροοικονομία μας από ότι γνωρίζει για την πυρίτιδα.

Δεν θέλω να δικαιολογήσω τες αδικαιολόγητες επενδυτικές αποφάσεις των τραπεζιτών μας στη αγορά Ελληνικών χρεωγράφων και στην άστοχη επέκταση σε μεγάλες ξένες αγορές. Πρέπει τα Διοικητικά Συμβούλια να αλλάξουν. Να σημειώσω μόνο εδώ ότι ο Βγενόπουλος της Μαρφίν μπαινόβγενε στο προεδρικό για να παρακάμψει ελέγχους της Κεντρικής και ο Σταυράκης της τράπεζας Κύπρου ήταν η πρώτη επιλογή του προέδρου μας για το ΥπΟικ. Αλλά και εσύ δεν πρέπει να δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα.

Η πυρίτις ήταν από τα εύκολα.
Taylor on 21/07/2012
Invisible, the downgrades always mentioned the banks and their
greek exposure at some point after Orphanides' lax regulation the banks became the primary reason for the downgrades do not misinform!
Taylor on 20/07/2012
Invisible,

Your numbers are wrong my friend you are taking the bare minimum for the banks whilst maximising what you believe the refinancing needs for the government will be.
For a start may I remind you that the IMF/Troika said that the banks alone may need 10 Billion if we take all loans above 90 days as non-performing which is the international norm (not the unique Cypriot way of ignoring collateralised loans above 90 days!-so a loan may be 1 year unpaid but because it is collateralised we think its performing, but how is this so can the property be sold using Cypriot law? Is there demand for such property??) The international regulatory NORM is any loan over 90 days past due is non performing security/collateral does not count, what the CBC under Dr O was doing was hiding the true extent of the problem!!
But let me see the numbers you quote.
CPB 1.8 Billion is the minimum an extra 800 Million (2.6 Billion total) from the Axiografa or unconverted Coco's will have to be counted (these do NOT count as CORE Tier 1 unless converted into equity shares) BoC ONLY 500 Million capital needs?? Just add their 600 Million Coco's and we automatically go to 1.1 Billion. HAHA They alone said that in their 30.06 results their Non performing loans will be much higher (eg in Greece BoC's Non Performing Loans are only marked as 13% whereas ALL other banks are 15%-20%, massive undereporting of losses there)
What about the Synergatika? I will not even begin there!!
So let my accept your number for the government plus deficits at 5.5 Billion.
BlackRock or a similar firm is coming, as the new governor, said to find the true capitalisation needs of the banks (hopefully also the Synergatika) There we will see what the TRUE needs are but I can bet you anything that the banks alone (excluding SPE) will need more that 5.5 Billion in support. Already I ahve shown you their needs are 3.7 billion as we speak to reach core tier 1 at 9% and this is before any BlackRock type diagnosis which will use the international REGULATORY NORMS.

Now it is interesting that you confuse the role of the independent investigation of the CBC with BlackRock's exercise on the capital needs of the banks. The independent committee will be a 5 person team comprised according to some papers of a person with regulatory experience, an accountant and international experts on law, banking etc, I will be surprised if parliament can get a better team than that and besides we all saw how they messed up the XAK enquiry. I will await to see what this investigation says about Eliades, Orphanides and the like, but I'm sure that you and O's fans will not be too pleased about this. Already Nicholas has said he will NOT tolerate people blaming his buddy Orphanides A PRIORI!!!, how is that for Cypriot politicians!!
Αχιλλεας on 21/07/2012
Ρε φίλε,
Δεν δικαιολογώ τα αδικαιολόγητα. Εσύ είσαι που προσπαθείς να κάνεις προπαγάνδα. Άλλο να υποβαθμίζεις και άλλο το Junk. Με 1 δις έλλειμμα την στιγμή που παράγεις 16 δις δεν σε βάζει κάνεις στο Junk. Αν δεν ήταν το ελληνικό κούρεμα θα είχαμε υψηλό κόστος αναχρηματοδότησης αλλά όχι Junk. Μπήκαμε στον μηχανισμό για το JUNK και μην επιμένεις. Μην ρίχνετε το επίπεδο της νοημοσύνης σας για τα κομματικά πιστεύω σας.
The Invisible Hand on 22/07/2012
Dear Taylor

I am happy to note that our numbers do not differ substantially. Both our government and our banks will need a lot of money. I wouldn't seriously argue about a billion up or down at this point.

The big question (and this does not involve the controversial issue of accounting/banking standards or bank supervision) is whether our big banks are simply illiquid or insolvent as well. I fully agree with you that if all property securing debts which are overdue 90 days were repossessed and sold off in today's market the banks would not just need very substantial new capital, they would be insolvent. This may satisfy our (and your?) justified current anti-bankers gut feelings but would needlessly ruin the economy totally.

The review by the five wise men should ensure that the banks are solvent and liquid with the a fair value of the securities underlying loans taken into account without a "fiiresale" pricing at a cyclical bottom of the market. No bank in the world would survive a firesale pricing of underlying assets, why start with Cyprus?

Moreover I would expect that the moneys injected into banks by the Cyprus taxpayer and/or the ESM would be fully recovered, with interest and a modest profit, as the economy recovers in the next five years.

Unfortunately the billions of taxpayers money misspent by the current and previous governments will never be recovered.

To repeat myself and Mrnander: Άγει δε προς φως την αλήθειαν χρόνος.
The Invisible Hand on 23/07/2012
Φίλε Αχιλλέα

Είναι εύκολο να απορρίπτεις τεκμηριωμένη κριτική ενός σάπιου συστήματος σαν προπαγάνδα ή κομματικά πιστεύω. Δεν ανήκω σε κόμμα και λυπούμαι αυτούς που ανήκουν. Και προπαγάνδα κάνουν κάποιοι επαγγελματίες που την έχουν επιστήμη.

Βεβαίως χωρίς τα προβλήματα των τραπεζών η αξιολόγησις μας θα ήταν λίγο καλύτερη από junk. Αλλά με συνεχόμενα ελλείματα της τάξης του 6% του ΑΕΠ και με διορθωτικά μέτρα που εισηγούνται υπουργοί και απορρίπτει ο πρόεδρος ο μηχανισμός και το μνημόνιο θα ήταν πάλι αναπόφευκτα. Ίσως να μπορούσε ο πρόεδρος να τα καθυστερήσει λιγάκι για να φταίει ο επόμενος. Αλλα είτε τώρα είτε του χρόνου θα πληρώσεις εσύ και εγώ για τα χουβαρνταλίκια του χθές και για το πολυετή (ατέρμωνα;) διάλογο για να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι. Είμαστε σοβαροί;
chris roletis on 19/07/2012
Παρακολουθησα ψες την σηναντηση στην χιροκιτια ηταν οσαν να ακουα ξανα την κασετα της χρηματιστιριακης απατης 1999 2001
Οι βουλευτες ηταν ετιμοι να οδιγισουν τους τραπεζιτες στην κρεμμαλλα
Οι δικηγοροι καλουσαν τον κοσμο να παρει τους τραπεζιτες στα δικαστιρια
Με λιγα λογια εχουμε μια δευτερη απατη απο βουλευτες και δικιγορους οπως και με τις ερευνες και τα δικαστιρια για την απαττη του ΧΑΚ
CPP on 19/07/2012
H άρνηση της ύπαρξης ενός προβλήματος είναι το σημαντικότερο εμπόδιο αποτελεσματικής βελτίωσης
Erol Riza on 19/07/2012
Dear Professor, the most sensible course of action for the government would be to request a "bridge type" of loan from the European Central Bank by pledging bonds of the Cyprus Republic. The ECB has excluded Cyprus bonds for use as collateral which banks could pledge hence this source of liquidity has dried up. However, as most of the commentators rightly know this will come with terms and conditions and the Cyprus government must commit to reach an agreement with the Troika and more importantly to implelemt the measures; this may be hard to get agreement on now but what other better option is there? In the case of Ireland, which has recently been quoted as example to copy, the reason for its success is that the government and the population in general realised that the bitter medicine had to be taken sooner than later and they did what was asked for without too much protest. In the case of Cyprus the patient has been in intensive care and the right medicine has not been agreed upon let alone administering it. Thus in my humble opinion, the government working with the Central Bank, can work towards an agreed porgramme with the Troika which all politcians will sign off and at the same time work on a short term brdige facility from the ECB. is this a lot to ask for?
chris roletis on 19/07/2012
Το μεγαλυτερο προβλημα του κρατους δεν ειναι το μισθολογιο
Ειναι οι απατες στις προσφορες
Πολλοι δημοσιοι υπαλληλοι εχουν εταιρειες με συγκενικα τους προσοπα και αναλαμβανουν εργα για το δημοσιο
Για τα μεγαλα εργα απο το 1990 μεχρι σημερα εχουμε πεντε εταιρειες οι οποιες καταδολιευσα δισεκατομιρια απο τα κρατικα ταμεια και κανενας δεν τολμα να διερευνισει
Αυτος ο προεδρος τι μηνιματα εστηλε προς τους τραπεζιτες διοριζοντας δυο υπουργους οικονομικων απο την ανωτατη διηκηση τραπεζας
Petros on 19/07/2012
Good article and I agree on what Prof Zenios has mentioned above.
It is outrageous and crazy what the government is trying to do.
Now there is no exit. The government has screwed up everything.
Axilleas what should have been done are at least the 7 points mention by the EU Commission.
The only thing that can be done NOW is it to get rid of these idiots that make decisions that affect our lives. A communist that calls the markets ‘’the thief’s of the universe ‘’.......he doesn’t even know what the markets are.......and you expect them to find a solution?? The whole country is collapsing and what he does is to say that markets ‘’the thief’s of the universe ‘’. BRAVO good job.

But the most outrageous/ crazy/ unbelievable thing out of all this is that guy with the white moustache that believes he’s an economist. .....That guy Sharlis..... the banker that was responsible for troubles we are now.....the bankers (banks) that Mr Christofias constantly criticizes and blames for our situation today.........yes yes i know its crazy.

Anyways ...Mr. Shiarlis in my opinion is either a Muppet that enjoys trips to Brussels and free meals and nice restaurants in Europe with no self respect and no respect to the people of this country OR he is a totally incompetent. If we was non of the two then he should have quit along time ago.
NAN on 20/07/2012
Agree with you fully. Really, Stavrakis and Shiarlis are the most ridiculous cartoon characters who were unfortunately placed in a position which has nothing to do with knowhow or capabilities. At least Kazamias had a sense of leadership skills although I cannot say I was completely satisfied with him either as he left a mess when he left (ATA, natural gas, actual state of the economy). At least he had good intentions though.
Σάββας Τταντής on 19/07/2012
Κύριε Ζένιο

διαφωνώ με την εισήγηση σας να δανειστεί το κράτος απο την κρατικοποιημένη τράπεζα και τα συνεργατικά επιδή μια τέτοια ενέργεια δεν αυξάνει την ρευστότητα στην οικονομία μας και μάλλον θα την μειώσει αφού θα πληρωθούν ομόλογα που λήγουν σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Αυτό θα είναι οτι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε τώρα σε μια οικονομία η οποία χαρακτηρίζετε απο έντονη έλλειψη ρευστότητας. Το αντίθετο πρέπει να κάνουμε, πρέπει να κάνουμε δάνεια απο το εξωτερικό (βλέπε μηχανισμος στηριξης και ΔΝΤ η τρίτη χώρα) έτσι ώστε να διοχετευτεί ρευστό στο συστημα μας.

επίσης , δέν έχουν τοσο ρευστό οι Κυπριακές τράπεζες οσο θα χρειατσεί το κράτος στα επομενα χρόνια. Συμφωνώ με τον οικο αξιολογησης που μίλησε για αναγκες του κράτους γύρω στα 11-15 δις και αυτό μπορώ να το αναλύσω για να γνωρίζουν ολοι πώς βγαίνουν τα 11 δις ...

το σενάριο έχει ώς εξής¨,, ΤΟ κράτος θα μείνει εκτος αγορών για τουλάχιστον 2 ακομα χρονια. Αρα θα πρέπει να πληρώνει ολα τα ομολογα που λήγουν το 2013 και 2014. Κάπου 5 δις. Θα έχουμε έλλειμα εώς το 2014 1.5 δις και θα έχουν ανάγκες για νέα κεφάλαια οι τράπεζες ακόμα 4-5 δις . Αρα έχουμε σύνολο 10-11 δις.

Επιμένω οτι η Ελλάδα ΔΕΝ θα τα καταφέρει εκτος και εάν ξαναγίνει κούρεμα για να κερδίσει και άλλο χρόνο.

Η Κύπρος θα αναγκαστεί να υπογράψει οδυνηρο μνημόνιο σύντομα.....

Οσο αφορά την συζήτηση για κούρεμα του Κυπριακού χρέους θα ειναι ακομα ένα τεράστιο λάθος, μετά την καταστροφή των μετοχων των τραπεζών οι οποιοι ουδέποτε θα πάρουν τα λεφτα τους πισω και την καταστροφή των κατόχων τραπεζικών χρεογράφων θα καταστραφουν και οι τελευταιοι, οι κάτοχοι κυβερνητικών ομολογων. Το κράτος θα έχει ελάχιστο οφελος αφού θα αναγκαστει να καλύψει τις ζημιές των τραπεζών απο τα ομολογα με αυξήσεις κεφαλαιών ....
Σάββας Τταντής on 19/07/2012
οσο πιο νωρίς παραδεκτούμε/αντειληφθούμε οτι πτωχευσαμε απο δικά μας λάθη , τόσο πιο νωρις θα αντιμετωπίσουμε αυτα τα λάθη και τοσο πιο νωρις θα βγούμε απο την κριση....
Pantelis on 20/07/2012
The average Cypriot, including the writer, is aware of the full extent of the problems that face him.
It is time that the government technocrats enlighten us with the details of this “crisis”, regardless of how painful they are. Hiding behind our finger, hoping that time alone would make things better.
What is the extent of the Cyprus Government debt? How many loans are outstanding, what is their size, when are they due and to whom they owed to? Is the debt owed in Euros, US dollars, Russian rubles, or some other currency? How does the fluctuation of the euro, affect the debt?
What is the responsibility (exposure) of the Cyprus government to the depositors of the private (now government owned) banks? What percent of the deposits could be called, without causing a bank-run? As an example, if 3% of the deposits of the Spanish banks are withdrawn, the banks would close the doors to all.
What are the real, salvageable assets of these banks and what is their real exposure. We know that the banks not only lend money, they also invest and borrow money. What is their true financial situation?
Next, we need to know what is country’s the trade and currency balance sheet. Do we have the controls to know what comes in and what goes out?
The government plans to borrow money at some high interest, in order to recapitalize the banks….
Is the government, next, going to borrow some of this same money, with interest, from the banks? Are the banks going to sensibly lend some of this money into the Cyprus economy? Are they going to invest it at so other country, for “greater” return, as they have in the past? What guarantees that the mistakes of the past are not repeated? Is the Cyprus banking system efferent? Do they still need all the personnel and facilities they built during the “boom” years? Whose interests are they serving?
As you can see, I have a lot of questions regarding the present situation of the economy?
We cannot provide solutions, for a better future, if we do not understand what the present problems are and what were the wrong steps and policies that caused them.
ARGYRIA on 20/07/2012
..."One of the keys to improving the health of the financial sector is recapitalizing banks.

Recapitalization can be achieved by a new, massive infusion of equity from the govemment, but this approach suffers from at least two basic problems.

First, if a bank is insolvent or at risk of being insolvent, the equity infusion helps creditors before it adds to the equity capital of the bank. This transfer will add significantly to the cost of such a program.

Second, the govemment would have to buy so much equity that it would effectively nationalize the banks, which is undesirable on both economic and political grounds.

An altemative or complementary approach would be to facilitate bank recapitalizations funded largely by the private sector. There are three basic approaches: First, the government could pressure banks into raising large amounts of equity from private investors.
Second, the government could seek a more comprehensive recapitalization through a restructuring of bank holding company debt with some debt forgiveness and conversion of debt into equity. .... Because the restructuring would occur at the bank holding company level, it might be accomplished without interfering with day-to-day banking operations of the holding company's banking and nonbanking subsidiaries.

Third, if equity issues prove insufficient or if it proves impossible to restructure bank holding company debt, [the EFSM] could intervene to take control of an insolvent bank, transferring the assets to a "bridge bank." In the process, the [EFSM] would provide enough capital to make bank creditors whole, but free the bank of its debt obligations to its parent bank holding company. The bank could then be sold and recapitalized. ...."
See, John Coates & David Scharfstein, “Lowering the Cost of Bank Recapitalization”, 2009 Yale Journal on Regulation Vol. 26:2
Taylor on 20/07/2012
Interesting
καχ on 21/07/2012
Η ιδέα είναι καλή αλλά ξεκινά με δεδομένο ότι θα διασωθούν οι τράπεζες.Από την ώρα που οι μέτοχοι και οι κάτοχοι αξιογράφων χάννουν τα λεφτά τους δεν καταλαβαίνω γιατί δεν ξεκινούμε με άλλο δεδομένο.Πρώτα πουλούν ότι πουλιέται,θυγατρικές,κτίρια κλπ σε οποιαδήποτε τιμή βρίσκουν.Δεύτερο θυγατρικές στο εξωτερικό με αρνητικά ίδια κεφάλαια όπου δεν υπάρχει αγοραστής να κλείσουν η να πληρώσουμε να τις ξεφορτωθούμε.Τρίτον οι ίδιες οι τράπεζες να λάβουν μέτρα οικονομίας.Τότε να επιχειρήσουν ΑΜΚ σε οποιαδήποτε τιμή υπάρχει πρόθυμος επενδυτής.

Είναι ένα πράμα να πληρώσουν όλοι για να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο και άλλο να δανείζεται η κυβέρνηση από εδώ και από εκεί ώστε ορισμένοι να διοικούν αυτοκρατορίες,έστω και χρεωκοπημένες.Πως θα πληρωθούν αυτά τα χρέη?Σωστά λέει ο Κος Ζένιος για τα χρήματα των Ταμείων αλλά και οι άλλοι που θα δανείσουν θα θέλουν να πληρωθούν.Ο κόσμος γιατί να στερηθεί για να συντηρεί τράπεζες στην άκρη του κόσμου που φαίνεταιότι είναι ζημιογόνες?
Taylor on 20/07/2012
The people who are saying that Cypriot bonds will be subject to a haircut are talking nonsense. Did Ireland or Portugal receive haircuts to their bonds? NO and their debt levels are 100%+ GDP. Greece was a unique case in that their debt had reached 165% of GDP and in order to bring it down to more sustainable levels of 120% the Germans and Merkel insisted on the haircut, this affected all banks that held the GGB's and if Orphanides was more prudent he wouldn't have allowed our banks to hold some much exposure in sovereign debt of one country (concentration risk) with the mistaken belief that the risk of a GGB (yield on the 10 year note now 24.3%) is the same as that of a Bund (yield 1.2%), the yield shows the risk and Orphanides can't be THAT ignorant, he just chose with his pal Eliades of BoC to ignore this fact so as NOT to admit their mistake.
The Cyprus Government bond however may have to be "marked to market" this is NOT a haircut but an accounting treatment and from this yes the banks may and probably will, have to raise more capital. However this is very different from an actual haircut that the GGB were subject to.
On an aside, Orphanides kept saying that the Greek haircut was wrong (so as to cover his own back with the Cypriot banks he was ENCOURAGING to keep their GGB's in the mistaken belief that Sovereign Bonds carry no credit risk) without really giving an alternative as to how the Greek state would lighten its debt burden (reduce it from 165%) he said that Greece should have been given a low interest loan for 30 years, what a politically naive proposal!! Germany who holds the Eurozone purse strings is NOT agreeing to a 2 year extension of the fiscal consolidation package for Greece, he is living in dreamland if he believed the German taxpayer and Merkel would agree to a 30 year low interest rate loan for Greece instad of the haircut!!!
Αχιλλεας on 20/07/2012
Η ανάγκη είναι άμεση και τα περιθώρια πολύ στενά τόσο τα χρονικά όσο και η δυνατότητα δανεισμού. Δεν μιλάμε ούτε για 2 μήνες ούτε για τρεις που θα τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις με δανειστές. Για μένα είναι λυπηρό ένα παιδί να αρνείται να βοηθήσει τον πατέρα του την στιγμή που μπορεί και το ρίσκο που έχει είναι απομακρυσμένο και να αναγκάζετε να δανειστεί από ξένους. Βασικά για προεκλογικούς σκοπούς φορτώνουν τα τον ιδιωτών πάλι. Μην μιλάτε για haircut με μια χρηματοδότηση 15 δις και ένα έλλειμμα του 3% σε περίοδο κρίσης που πολύ πιθανό σε 2-3 χρόνια να γίνει πλεόνασμα.
petros on 20/07/2012
Δηλαδή ένα παιδί που βλέπει τον πατέρα του να σπαταλά τα χρήματα (τα οποίας τα δανείστηκε από τράπεζα) να κάνει μεγάλη ζωή, να παίζει τζόγο, ποτά, ξενύχτια, ακριβά εστιατόρια και ακριβά ταξίδια θα δώσει χρήματα στον πατέρα του γνωρίζοντας ότι τα χρήματα του θα πάνε χαμένα? Και θα πάνε χαμένα διότι ο πατέρας του δεν είναι διαθέσιμος να αλλάξει τον τρόπο ζωής του.
ΜΟΝΟ αν αλλάξει διάθεση ο πατέρας θα υπάρξει πιθανότητα να του δώσει το παιδί λεφτά. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟ !!!

Έτσι είναι και το σπάταλο κράτος - δεν είναι διευθετημένο να αλλάξει τρόπους ζωής.

2-3 χρόνια πλεόνασμα μόνο στα όνειρα μας θα γίνει.
on 20/07/2012
TOTE OTAN TO I TROIKA THA THELI NA POULISI TIN AIK KAI TIN CYTA (OPOS PROSPATHOUN STIN ELLADA)

NA MIN VGOUN I IPALILOI NA ZITOUN STIRIKSI APO TO KRATOS KE TIN KOINONIA. NA TIN POULISOUN XORIS DEFTERI SKEPSI
petros on 20/07/2012
Είναι κακό η ΑΗΚ να πουληθεί? Είναι κακό να μπει χρηματιστήριο? Όλες σχεδόν οι εταιρίες τέτοιου μεγέθους είναι listed σε σοβαρές χώρες. Γιατί όχι η ΑΗΚ? Επειδή θα μειωθούν οι παχουλοί μισθοί τους? Επειδή δεν θα παίρνουν εφάπαξ 150κ ?? Επειδή θα έχει CEO σοβαρούς και όχι κόμματα να διοικούν?
Όπως και η Cyprus Airways έτσι και η ΑΗΚ μπορούν να πουληθούν και η ζωή συνεχίζεται……αν είσαι καλός στην δουλεία σου θα έχεις δουλεία….άν είσαι κομματικός και παράγεις λίγο τότε να πηγαίνεις σπίτι σου.
on 20/07/2012
ma afto leo.

otan i idioi den ipostirizoun to xeri pou tous taizi- to kratos ke se synexia tin koinonia gia na exun tou paxoulos misthous pou exoun, tote otan erthi i protasi gia na poulithi na mi vgoun ke na fonazoun oti ine pros to ofelos tis koinonia i AHK na moni kratiki.

Ediksan oti idan to prosopiko tous simferon kathara. Den leo kala ekanan. Keros ine ke to kratos na di to diko tou. As tin poulisi tora pu ine sta pano tis ke as afisi tous ependites na mpun mesa na riksoun ta kosta arxizontas apo tous paxoulous misthous.

Epomenos tha epiriastoun ke i syntaksis.
αθηνα on 20/07/2012
Είναι γι αυτές τις απόψεις σας που καταντήσαμε οι 'ζητιάνοι της υφηλίου',και όχι γιατί φταίνε οι 'κλεφταράδες της υφηλίου',όπως κλαψουρίζει ο μεγάλος μας τιμονιέρης.
αθηνα on 20/07/2012
Ο Πέτρος τα λέει πολύ παραστατικά!
Αχιλλεας on 20/07/2012
Φίλε Πετρο,
Τα ξενύχτια που ανάφερες δεν ισχύουν στην περίπτωση του κράτους μας(αν μου έλεγες για την Ελλάδα θα συμφωνούσα) και τα λεφτά το παιδί δεν θα τα δώσει του πατέρα αλλα θα πληρωσει την εγγυηση του για να βγει από την φυλακή.
petros on 20/07/2012
Και αν ο πατέρας βγει και κάνει και άλλα εγκλήματα ?? Να πάρει και το παιδί του φυλακή?
Κανένας πατέρας δεν θέλει το παιδί του να εξευτελιστεί και να υποφέρει για τα λάθη του πατέρα. Εκτός εάν ο πατέρας δεν έχει σώας τας φρένας όπως γίνεται με την κυβέρνηση αυτή την στιγμή
Αχιλλεας on 20/07/2012
Ρε Πετρο αυριο που θα βαλουν τον πατερα σου μεσα για απληρωτο ρευμα αφηστον μεσα να σαπισει για να μην αφησει ξανα απληρωτο ρευμα.
αθηνα on 21/07/2012
Βρέ Αχιλλέα μου,έτσι που το βάζεις για τον πατέρα είναι λάθος,και μου θυμίζει τις δακρύβρεχτες ελληνικές ταινίες του '60. Μα είναι άλλο να βοηθήσεις το μικροσυνταξιούχο πατέρα σου που μόλις που τα φέρνει βόλτα, και άλλο να ρίχνεις λεφτά στον Πίθο των Δανα'ί'δων,για να συνεχίζεται το μεγάλο φαγοπότι.Γιατί δέν θα με συγκινήσεις περί πατεράδων,όταν ο πρόεδρος,αλλά και άλλοι πολλοί,παίρνουν 15.000 μισθό μηνιαίως.
Petros on 21/07/2012
File axillea

Nai an o parteas einai opos to kratos tis Kyrpou spatalo, anefthino, ektos topou kai xronou, na vazei container me ekrixtika dipla apo to spiti mou kai me katastrefei dioti etsi ilethe tote tha ton afisw stin filaki dioti etsi tou a3izei.

Distoxos vlepoume ta pragmata oi 2 me diaforetiko fako. Sevasti i apospi sou alla diafono me thn sisxetis kuvernini ahk san pateras kai paidi.

Milame gia organismous ekatomiriwn kai oikogeniakes sxeseis.

An h AHK einai paidi ths kybernisis oi POLITES auths ths xwras ti einai gia tin kyvernisi.
NAN on 20/07/2012
Taylor you are speaking as a true technocrat. You are failing though to realise that the numbers really do not mean anything as each case is different. Each country is different. Each desicion is taken at a different time and by different people sometimes.
Also, you and many others are failing to understand is that loans of any kind are meant to be repaid and not renewed. Loans are taken to perform a specific task and from the benefits of the task accomplished, the loans are repaid. Unfortunately all governments having all these problems failed to realise that the country and its public finances are nothing similar to a company that produces profits out of which the loans are paid out of. Countries take loans to perform projects for the greater good i.e. construct a road. The loan for that road then should be repaid by the government (the people actually that benefit from using this road) and once the loan is repaid that's the end of it. The loans should not be renewed giving a false sense of security and liquidity for the governements to spend on salaries and benefits for the public sector officials.
And by the way, Christofias and his ministers should have given up 100% of their salaries years ago, not tell us they forgot to discuss the renewal of their 10% decrease.
Taylor on 20/07/2012
I agree with you that loans need to be repaid but in a deep recession you need to roll them over until you have funds to pay, the banks are doing the same with most small and medium size enterprizes now instead of demanding repayment now which would kill them off they extend the loans.
καχ on 20/07/2012
Nan
First a technical point.If deposits are withdrawn the need for recapilasation decrerases .Assuming i billion deposits of provident funds are withdrawn from X bank then its needs are 90 million less.Second the main problem is that Mr Stavrakis being unable to find buyers for long term bonds covered the shortfalls with short term loans which have to be repaid.Basically he postponed the problem which we now have to adress.Nobody can pay debt amassed over decades at such a short notice.
Lastly nobody commented on my suggestion to offer sufficient collateral,such as the land proposed to Qatar,to pension funds in exchange for the loans,so no capirtal is at risk.
Αχιλλεας on 20/07/2012
Dear Kax,

You have a very good point. AHK could demand more collateral instead of refusing help. That is clearly pre-elections acting and this has been the problem of Cyprus for decades. Presidency is always over everything.
Σταύρος Α. Ζένιος on 20/07/2012
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από την ανωνυμία για να σκορπάμε αφορισμούς για "ανοησίες"! Όποιος γνωρίζει κάτι από χρηματοοικονομικά εκτιμά την διαφάνεια στην πληροφόρηση. Αρχίζοντας, π.χ. από το ποίοι είμαστε όταν συζητούμε ή όταν κατηγορούμε. Διαφορετικά είμαστε για τα καρναβάλια – κυριολεκτικά, αφού σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις το καρναβάλι της Βενετίας ξεκίνησε από την πρακτική να γίνονται καταγγελίες με καλυμμένο το πρόσωπο του κατήγορου....

Πρώτο, δεν είπα ο τι θα γίνει κούρεμα αλλά τι θα πάθουν τα ταμεία σύνταξης ΑΝ γίνει κούρεμα του δημόσιου χρέους. Ανοησία θα ήταν να διαχειριζόμαστε τα ταμεία σύνταξης χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ακραία σενάρια. Ίσως να είναι ΑΠΙΘΑΝΑ αλλά δεν είναι ΑΔΥΝΑΤΑ.

Δεύτερο, και αν ακόμη κάποιος κατάλαβε οτι μίλησα για κούρεμα, γιατί το θεωρεί ανοησία? Μας λέει ο τι κούρεμα έγινε στην Ελλάδα όταν το χρέος έφτασε το 160% του ΑΕΠ. Εμείς έχουμε 72%, αν προσθέσουμε 10 δις. δάνειο από την τρόικα φθάνουμε στα 130%. Αν συμπεριλάβουμε και τον εσωτερικό δανεισμό του κράτους μιλούμε για 170%.

Υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ λόγοι για να μην φθάσουμε σε κούρεμα και πιστεύω ο τι αυτοί είναι πολιτικοί και όχι οικονομικοί. Με οικονομικούς όρους γιατί να μην θέλει ο φορολογούμενος να πληρώσουν οι bondholders ενός κράτους? Ωστόσο το κόστος των 10 δις. είναι σχετικά μικρό για την ευρωζώνη σε σχέση με τον αντίκτυπο που θα έχει στην εμπιστοσύνη των αγορών προς την ευρωζώνη ακόμη ένα κούρεμα. (Τα επιχειρήματα του Ορφανίδη ενάντια στο κούρεμα θα επικρατήσουν αυτή την φορά.)

Όσο αφορά τον ισχυρισμό οτι "εδειξα το πραγματικό μου πρόσωπο¨ αθωώνοντας τον Ορφανίδη πριν γίνει διερεύνηση, να παραπέμψω στο άρθρο μου για την διερεύνηση της τραπεζικής κρίσης: οι πιθανές ευθύνες της ΚΤ ήταν πρώτες στον κατάλογο. Ωστόσο η αναφορά στο "πραγματικό πρόσωπο" παραπέμπει και πάλι στα καρναβάλια.....:)
Taylor on 20/07/2012
I will not comment on your carnival analogies, you chose to be eponymous (for reasons you know) I chose to be anonymous for my reasons this is within the spirit of this blog. The arguments of Orphanides about confidence are also ridiculous (so are his arguments that sovereign bonds have zero credit risk and his efforts to confuse people with the 0% risk weight on government bonds, this reflects just the liquidity risk but not the CREDIT RISK of these bonds) and it is not those arguments that will be taken into account for deciding whether or not there will be a haircut of any other country's bond but the debt sustainability profile of each country. I don't think Cyprus' debt will be 170% ever, that is a vastly over-inflated figure, in fact I think the maximum it could go to after the bailout is 120% (most of which will be bank related) which is still within the bands of what European classify as not needing a haircut.
Μαρκος on 20/07/2012
πρωτη φορα γραφω στο συγκεκριμενο side αλλα ειλικρινα ειναι κριμα αυτος ο τοπος να μην μπορει να ''εκμεταλευτει'' και να αξιοποιησει καποιους ανθρωπους οι οποιοι κατεχουν τα χρηματοιοικονομικα η τελοσπαντων να δημιουργησει ενα συμβουλιο σοφων το οποιο να συμβουλευει και να καθοδηγει τους εκαστοτε κυβερνωντες. Τα λαθη δεν ειναι μονο σημερινα ,αλλα σιγουρα το μεγαλυτερο μεριδιο ευθυνης το εχουν οι σημερινοι κυβερνωντες. Περαν τουτου να αναφερω οτι οι πλειστοι πολιτικοι μας χαρακτηριζονται απο ατολμεια αφου αφησαν τον τοπο να καταστραφει για τα δικα τους συμφεροντα και μικροκομματικες φιλοδοξιες. Εκαστοτε διοικητικα συμβουλια, εκαστοτε προσληψεις στο δημοσιο απο το παραθυρο, φοροδιαφυγη, μιζες κ.α.
Δυστυχως ομως λυπαμαι την ναιολαια ( και γω νεολαιος ειμαι σχετικα ) που θα κληθει να πληρωσει και παλι την νυφη. Ανεργια στους νεους αλλα και μειωσεις μισθων στους νεους. ( ενας τραπεζικος στην λαικη που παιρνει 1200 μηνιαιως θα εχει μειωσει στο μισθο του ) ΕΛΕΟΣ
chris roletis on 21/07/2012
Τωρα ειναι πια πολυ αργα για ολους τους συνταξιουχους και τα ταμεια προνειας. εχουν επενδυμενα κεφαλαια χωρις πιθανοτητα ανακαμψης που δεν μπορουν να ρευστοπιηθουν και/η κεφαλαια με πολλαπλασια μικροτερη πραγματικη αξια απο αυτη που παρουσιαζουν στα χαρτια
Οτι και να γινει η αληθεια ειναι μια το παρακρατος εστησε πολυ καλα τον ιστο της αραχνης με στοχο τη καταδολιευση της μεσεας ταξης
Η καταδολιευση των συνταξιοδοτηκων ταμειων ξεκινησε εδω και δυο δεκαετιες σε δηθεν επενδυσεις σε μετοχες τραπεζων και αλλων δημοσιων εταιρειων με το σημερινο αποκορηφομα που οδιγει σε εξαθλιωση καθε συνταξιουχου
Ashamed on 21/07/2012
Not much can be done while the current government is in charge (ignorance, lack of capacity, naivity, ordinary thinking, stupidity, incompetence).

At this moment, the choices we have are very few (whom should we borrow from). We should expect anyone who lends a counterparty with lower rating than BBB at a low rate, to request material changes and commitments.

Despite my sadness to see troika taking over our finances and telling us what to do, I am in favor of getting financing from troika. It is a good way to get a wash up (temporarily at least) of our corrupted politicians, help increase the productivity of the civic servants, reduce some of their benefits that no other has.

PS. Does anyone know whether Orphanides indeed had the responsibility to stop the banks from buying Greek government bonds? I do not understand why answering such a question is so difficult and we choose instead to mention "maybe he was responsible, maybe not".
Taylor on 22/07/2012
Yes Orphanides had the responsibility to stop our banks from buying GGb's the banking law was on his side but for ideological reasons (what is good for the banks is good for the country-the Greenspan doctrine) and because as a regulator he became too close to bankers such as Eliades who were flattering him (regulatory capture is the technical term) he preferred to use PR tactics via the known journalists to build up a false technocratic persona and threw dust in our eyes by criticising the government on fiscal issues which strictly speaking is NOT his remit (he should focus on monetary and regulatory issues) to shift our attention away from the problems he created by not regulating properly and sanctioning axiografa for the banks to raise capital that shafted the small investors but helped his friendly bank execs.
The new Central Bank governor realising all these mistakes immediately restructured the CBC removing the retired head of regulation that did not challenge Orphanides or the banks and marginalised other senior directors at the CBC that just sucked up to Orphanides. Able and experienced personnel who had been ringing the alarm bells for te bad regulation at the CBC that Orphanides did not like and were marginalised were restored to try and save whatever there is to save. The removal of Eliades and the other failed bank execs is part of this correct drive by the new governor to weed out the people that caused the banking problem, however because we live in Cyprus and the people being stripped of their duties and titles have powerful friends they are using the well known channels Averof, Nicholas and the known few journalists at Cyprus Mail/Financial Mirror, Politis/Mega, Kathimerini and Sigma/Simerini to undermine the new governor's efforts to clean up the mess, instead of the opposition rallying behind the new governor and congratulating him for making more changes for the better to the destroyed banking system in 3 months that Orphanides did in 5 whole years, they are trying to brand this as an Akel takeover of the CBC and the banks, this of course cannot be further from the truth because not a single Akel supporter was favoured but the true technocrats are being used from all political parties to sort out Orphanides mess! Also a 5 member independent commission with overseas and local experts will study what went wrong with the GGB's and the bank expansion abroad but also a BlackRock style investigation will finish by October to find out the true extent of the NPL's in our banking system. All these are good moves in the right direction and should be congratulated not undermined atte House treasury committee where Averof asked the governor about things that are the governors responsibility. When Orphanides was at the CBC Averof was saying that CBC independence from politicians is sacred why has he changed his tune and want to bring politics into te CBC? The Orphanides Averof friendship is well known of course and this is tampering with is fair assessment of te situation for small political gains!
Σάββας Τταντής on 22/07/2012
To επόμενο στάδιο.....

Η Κύπρος πτώχευσε. Πτώχευσε επιδή το κράτος υπολόγιζε οτι η κρίση θα μας προσπεράσει και επιδή δεν κατάλαβε την πραγματική φύση και σοβαρότητα αυτού του οικονομικού κύκλου και συνεχίζει να έχει μεγάλα ελλείματα. Η Κύπρος πτώχευσε επιδή πτώχευσαν οι τράπεζες της και θα αναγκαστεί να τους δώσει κεφάλαια. Αυτά είναι δεδομένα πλέον, αυτά θα συμβούν σίγουρα. Οταν οι τράπεζες θα χρειαστούν ξανά κεφάλαια εκεί θα είναι ο πάτος. Τουλάχιστον προσωρινός πάτος. Ο πάτος θα είναι στους επόμενους 12 μήνες. Αυτά δεν αλλάζουν, η πορεία είναι δεδομένη ..θα χάσουν οι μέτοχοι των τραπεζών ολα σχεδόν τα λεφτά τους ενώ οι κατοχοι ομολόγων θα χάσουν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους. Οσο και εάν οι δευτεροι δικαιολογημένα φωνάζουν τις τελευταίες μέρες, δυστηχώς το κούρεμα των τραπεζικών ομολογων θα είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος , οχι μονον στην Κύπρο αλλά και στις άλλες ευρωπαικές χώρες που έχουν προβληματα οι τράπεζες τους . Δέν θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες ολα τα σπασμένα.Η ανεργία θα ανέβει και άλλο, πολλές επειχηρήσεις θα πτωχευσουν...αυτά όλα είναι πλέον δεδομένα......

Τώρα που ολα οσα έλεγα εδώ και μήνες είναι πλέον εδώ, η μάλλον έχουν συμβεί η θα συμβούν σίγουρα και είναι πλέον εμφανές σε όλους μας οτι πτωχευσαμε, θα ξεκινήσω να είμαι πιο αισιόδοξος. Μετά την πτώχευση δεν μπορούμε να ειμαστε πιο απαισιόδοξοι, δεν υπάρχει χειρότερο στάδιο απο την πτώχευση , εκεί είναι ο πάτος.

Η Κύπρος, με τον ίδιο ευκολο, απλό,προβλεψιμο τρόπο που πτώχευσε , με τον ίδιο ευκολο και προβλέψιμο τρόπο μπορεί να βγεί απο αυτήν την κρίση (η οποία θα μεγαλώσει οταν θα ειμαστε πάτο) φτάνει να γίνουν εκείνες οι ενέργειες που πρέπει .Η Κύπρος μπορεί να γίνει η χώρα παράδειγμα όπου μια τοσο μεγάλη κρίση ξεπεράστηκε σε συντομο χρονικό διαστημα . (σε αντίθεση με την Ελλάδα)

Εάν δέν γίνουν οι σωστές ενέργειες το συντομότερο δυνατο θα γίνουμε ομηροι των δανειστών μας για πολλά χρόνια και θα πουλήσουμε κυριαρχια για ψιχουλα ενώ ο Κυπριακός λαος θα οδηγηθει σε εξαθλίωση.....

Κάποιες εισηγήσεις έχω κάνει στο παρελθον, στις επομενες μέρες στο επομενο μου άρθρο, θα γράψω συγκεκριμένες ενέργειες/μέτρα που πρέπει να παρθούν το συντομότερο δυνατο......
Equalizer on 23/07/2012
I fully agree with with Mr Tantis. We are bankrupt. It si becoming clear that the Europeans have had enough with Greece, and soon they will cut it lose... So it is very unlikely that Geece will make it within the Euro. The losses from Greece will be devastating to Cypriot banks, not only from further losses on the Greek gov bonds but primarily due to extreme losses that will result from the loan portfolios in Greece. The chances of a Relatively quick turn around for Cyprus will require tough decisions, and one of them will be a major restructuring of our banks and the credit system in general. Major changes to thepublic sector will beimposed asart of the solution. As for those who strongly state that cypriot bond losses are a fiction (ie Taylor) I can only point out that the market strongly disagree with them; the rating agency already downgraded us to junk, and investors are willing to sell our debt at a loss, for a yield 20%. Maybe Taylor knows something those investors don't.
Σταύρος Α. Ζένιος on 24/07/2012
Αγαπητέ ASΗΑMED

η απάντηση μόνο ΔΟΓΜΑΤΙΚΑ είναι απλή.

Ο Διοικητής μπορούσε να παίξει hardball και να αναγκάσει τις τράπεζες να κάνουν οτι ήθελε, π.χ. αν δεν πουλήσεις τα κρατικά ομόλογα θα σε αναγκάσω να αλλάξεις όλο το συμβούλιο χωρίς αιτολογία. Αυτό είναι εκβιασμός αλλά εκ των υστέρων φαίνεται θα έκανε καλό στη χώρα.

Από την άλλη δεν είχε αρμοδιότητα να τις υποχρεώσει να μην αγοράσουν ή να πουλήσουν.

Γιατί τα λέω αυτά? Οχι για να δκαιολογήσω τον Ορφανίδη --έκανε τα λάθη που έκαναν σχεδόν όλοι οι Κεντρικοί τραπεζίτες-- αλλά για να υποδείξω το εξής ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Το πρόβλημα των τραπεζών είναι πρόβλημα δημόσιου χρέους. Η Κυβέρνηση φορτώνει το πρόβλημα μόνο στις τράπεζες! Αυτό είναι ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ δαιχείριση ενός ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ προβλήματος. Το πρόβλημα είναι δίδυμο τραπεζών-δημόσιων οικονομικών και ώσπου δεν το αναγνωρίζουμε δεν θα το λύσουμε.

Ο κος Taylor μοιράζει τίτλους "ανοησίες" και "γελοιότητες" στα επιχειρήματα άλλων ενω ο ίδιος επιμένει να προσωποποιεί το πρόβλημα σε πρόβλημα Ορφανίδη. Αυτό δεν εξυπηρετεί την κατανόηση του προβλήματος

Μόλις προχθές μας είπε οτι το χρέος δεν θα ξεπεράσει το 120% με το περισσότερο να οφείλεται στις τράπεζες. Η εκτίμηση της τροικα για 11 δισ. ανεβάζει το συνόλικό χρέος σε 132% με το 61% για τις τράπεζες και 71% για το δημόσιο. Ευθύνη έχουν και οι δύο και μας έφεραν στα όρια του "κουρέματος" ή "εθελοντικής χρεωκοπίας"

Ο κος Ταντής κινείται στην ορθή κατεύθυνση και όσο πιο πολλές φωνές ακουστούν τόσο πιο εύκολα θα πάρει το πολιτικό σύστημα τις σωστές αποφάσεις.