You are here

Μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας εν μέσω ύφεσης

23/07/2012
Τα τελευταία 2-3 χρόνια θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει μέτρα τα οποία θα μας διαχώριζαν από την περίπτωση της Ελλάδας.  Η ανεξέλεγκτη διαχρονική προβληματικότητα του τραπεζικού τομέα σε συνδυασμό με την αδυναμία που έδειξε η κυβέρνηση, μας έφεραν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό με την ανεπιθύμητη απώλεια της οικονομικής μας ανεξαρτησίας να είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο.  Έστω με την Τρόικα εντός των τειχών, έχουμε μια τελευταία ευκαιρία αυτή τη χρονική στιγμή να αποφύγουμε το δυσβάσταχτο δρόμο της Ελλάδας, που έχοντας αποτύχει να εφαρμόσει έγκαιρα διαρθρωτικές αλλαγές αναγκάστηκε σε δημοσιονομικά μπαλώματα της τελευταίας στιγμής όπως δραστικές περικοπές μισθών και αυξήσεις στη φορολογία που βάθυναν την ύφεση και την έβαλαν μέσα σε ένα δυσχερή φαύλο κύκλο.  Για να αποφύγουμε αυτόν το δρόμο, πρέπει να έχουμε προτάσεις για μέτρα που να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα της Κύπρου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ως αντιπροτάσεις σε τυχόν προτεινόμενα μέτρα (π.χ. περαιτέρω γενικές αυξήσεις φόρων και συνεισφορών ή περαιτέρω μειώσεις μισθών) που θα βάθαιναν την ύφεση για χάρη της βραχυπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας.

Το πλέον πειστικό μέτρο μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας θα ήταν η σημαντική αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι μόνο.  Η πρόταση μας, βασιζόμενη στο προσδοκώμενο όριο ζωής, θα ήταν το 67ο έτος για τους άνδρες και το 68ο έτος για τις γυναίκες, με σημαντικά μειωμένη σύνταξη σε όποιον επιλέγει πρόωρη συνταξιοδότηση.  Ένας άντρας στην Κύπρο που φτάνει τα 67 μπορεί να προσδοκά ότι θα ζήσει άλλα 14 χρόνια, ως τα 81, ενώ μια γυναίκα που έχει φτάσει τα 68 άλλα 16 χρόνια, ως τα 84.  Το να συνταξιοδοτείται ένας ηλικιωμένος για 20 και πλέον χρόνια εναποθέτει ένα ασήκωτο οικονομικό βάρος στον εργαζόμενο πληθυσμό και αποτελεί κατάφορη κοινωνική αδικία εναντίων των νέων και των επόμενων γενεών.  Αυξάνοντας το όριο συνταξιοδότησης μειώνεται το τεράστιο και άδικο βάρος που καλούνται να επωμιστούν οι νέοι και γενικά οι εργαζόμενοι για τη συνταξιοδότηση ενός μεγάλου και αυξανόμενου ποσοστού πολιτών, έτσι ώστε να μην χρειάζονται περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις συνεισφορών και φόρων γι αυτόν το σκοπό.  Είναι σημαντικό να τονιστεί εδώ ότι το συχνό επιχείρημα πως η μείωση/αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης μειώνει/αυξάνει την ανεργία των νέων δεν φαίνεται να ισχύει εμπειρικά (π.χ. Boldrin, Dolado, Jimeno και Perrachi 1999) αφού βασίζεται στη λανθασμένη υπόθεση ότι οι συνολικές θέσεις εργασίας παραμένουν αμετάβλητες πριν και μετά την αλλαγή του ορίου.

Ένα άλλο μέτρο, είναι η αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ και φιλελευθεροποίηση του τομέα παραγωγής ηλεκτρισμού με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας στον τομέα της ενέργειας και τη φτηνότερη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.  Το κρατικό μονοπώλιο της ΑΗΚ συνάδει με ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, και αυτό έχει γενικότερη αρνητική επίδραση στην παραγωγή της χώρας.  Μια τέτοια πώληση θα έφερνε επίσης μια βραχυπρόθεσμη ενίσχυση των ταμείων του κράτους που είναι αναγκαία.  Το ίδιο ισχύει και με μια ενδεχόμενη πώληση της ΑΤΗΚ, τώρα και όχι όταν η κατάσταση μας χειροτερέψει με αποτέλεσμα να πρέπει να ξεπουλήσουμε κρατική περιουσία όσο όσο.  Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα έχοντας καθυστερήσει ανεπανόρθωτα να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις.

Τρίτο, θα πρέπει να επιτραπεί από τη βουλή η ενοποίηση των βάσεων δεδομένων μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών του κράτους (π.χ. φόρος εισοδήματος, κτηματολόγιο, πολεοδομία, κτλ) έτσι ώστε να γίνει ταυτοποίηση στοιχείων για δυνητικούς φοροφυγάδες και να παταχθεί επιτέλους η παραοικονομία η οποία κατατάσσει την Κύπρο σε ποσοστά ψηλότερα των άλλων αναπτυγμένων οικονομιών και κοντά σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, και όχι τόσο μακριά από χώρες όπως η Ρουμανία και το Καμερούν (Schneider, Buehn, καιMontenegro 2010).  Η εφαρμογή του φόρου σε υφιστάμενες και νέες κατοικίες πέραν των 300 τ.μ. θα φορολογούσε, επιτέλους, με έμμεσο τρόπο πολλούς από αυτούς που απαρτίζουν την παραοικονομία και θα ήταν μια καλή εξαίρεση του κανόνα αποφυγής νέων φορολογιών που θέσαμε πιο πάνω.  Η εφαρμογή του φόρου αυτού προϋποθέτει και την ενοποίηση των διαφόρων βάσεων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης και της αρχής ηλεκτρισμού.

Τέλος, τα κόμματα και η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα πρέπει να μείνουν μακρυά από το φυσικό αέριο και να κτιστούν τεχνοκρατικοί θεσμοί που θα διέπουν τη χρήση του φυσικού αερίου μακριά από τους πολιτικούς.  Όπως έχει δείξει η εμπειρία πολλών χωρών (Frankel 2010), η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική (και όχι μόνο) σταθερότητα συνδέεται άμεσα με τον τρόπο διαχείρισης του φυσικού αερίου και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Τα επόμενα χρόνια θα είναι επώδυνα για όλους στην Κύπρο.  Πολύ περισσότερο, αν δεν κάνουμε άμεσα τις δικές μας ριζοσπαστικές αλλαγές που θα μειώσουν την ανάγκη για πολύ πιο επώδυνα μέτρα που θα μας βύθιζαν βαθύτερα στην ύφεση μέσα σε έναν ελληνικού τύπου φαύλο κύκλο.

Ο κ. Μάριος Ζαχαριάδης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με ειδικότητα στα Διεθνή Μακροοικονομικά και την Οικονομική Μεγέθυνση και Ανάπτυξη.
139 σχόλια
αθηνα on 23/07/2012
Κύριε καθηγητά,συμφωνώ απόλυτα με τις προτάσεις σας.Οταν όμως ιεραρχείτε σαν πρώτο μέτρο μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας,την επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης,αλλά για τους κυβερνώντες είναι κόκκινη γραμμή,[εγώ θα έλεγα κόκκινο πανί για τον ακελικό ταύρο],τότε εαν δεν το επιβάλει η Τρό'ι'κα,θα πρέπει να αποταθείτε στον επόμενο πρόεδρο,όπως αρέσκεται να λέει συχνά ο κ.Χριστόφιας.Αυτό θα πει 'πλέρια δημοκρατία',για να χρησιμοποιήσω έναν προσφιλή όρο των μαρξιστών του προηγούμενου αιώνα.
Αχιλλεας on 23/07/2012
Αγαπητέ Κύριε Ζαχαριάδη,
Κάποια από τα μέτρα που αναφέρετε σίγουρα θα βελτίωναν την οικονομική μας κατάσταση βραχυπρόθεσμα αλλά σίγουρα μακροπρόθεσμα θα μας επηρέαζαν αρνητικά.
Επίσης μου είναι αδιανόητο να αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε όλοι μέχρι τα 67 μας για να μπορεί το κράτος να αντεπεξέλθει στο συνταξιοδοτικό μας η να αναγκαζόμαστε να εξυπηρετούμαστε από 67 χρόνους όποτε χρειαστούμε υπηρεσίες του κράτους η ακόμα και του ιδιωτικού τομέα. Το πρόβλημα δεν είναι το πόσα χρόνια θα παίρνει κάποιος σύνταξη αλλά το πόσα θα παίρνει για σύνταξη. Ένας συνταξιούχος με €400 σύνταξη δεν νομίζω να ''επιβαρύνει'' κανένα όσα χρόνια και αν παίρνει σύνταξη. Ένας άντρας η μια γυναίκα 60 χρονών σίγουρα θα έχει κάποιο κομπόδεμα και σίγουρα δεν χρειάζεται πέραν των €2000 μηνιαίος για να ζήσει. Για μένα η ριζοσπαστική αλλαγή είναι να μειωθεί το όριο στα 60, ο κάθε συνταξιούχος να παίρνει μία μόνο σύνταξη και να υπάρχει οροφή στο ύψος του ποσού της σύνταξης που παίρνει. Απ εκεί και πέρα όποιος επιθυμεί να αυξήσει την σύνταξη του μπορεί να το κάνει από μόνος του είτε μέσω του συνταξιοδοτικού του κράτους ή άλλου ιδιωτικού συνταξιοδοτικού (μέσω ασφαλιστικών εταιρειών). Τότε σίγουρα θα εξοικονομούσαμε περισσότερα θα αυξανόταν η παραγωγικότητα, θα αποφευγόταν η πρόωρη αφυπηρέτηση και σίγουρα θα μειωνόταν η ανεργία (αν όχι των νέων, γενικότερα σίγουρα ναι).
Είμαι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων αλλά σίγουρα όχι της ΑΗΚ και ΑΤΗΚ. Αυτοί οι δυο οργανισμοί είναι το στολίδι του κράτους και συνεισφέρουν αφάνταστα στον προϋπολογισμό του και στην οικονομία γενικότερα. Επίσης μια αποκρατικοποίηση των δυο μπορεί να αυξήσει την ανεργία γιατί σίγουρα ο αγοραστής θα επενδύσει πάρα πολλά , θα αναγκαστεί αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό και σίγουρα θα κάνει τα πάντα για να μην χάσει από αυτή την επένδυση. Υπάρχουν άλλοι κρατικοί οργανισμοί οι όποιοι ούτε συνεισφέρουν αλλά ούτε και μπορεί ο κυβερνητικός μηχανισμός να τους μετατρέψει σε κερδοφόρους (Κυπριακές Αερογραμμές). Επίσης δεν χρειάζεται να γίνει αποκρατικοποίηση για να αρθεί το μονοπώλιο.
Στα υπόλοιπα μέτρα συμφωνώ και επαυξάνω ειδικά στον τομέα του φυσικού αέριου πρέπει ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ οποιαδήποτε κομματική επιρροή.
αθηνα on 23/07/2012
Eπειδή επαναφέρεις την πρότασή σου για σύνταξη στα 60,θα με ενδιέφερε να ξέρω κατά πόσον είναι προ'ι'όν ενδελεχούς έρευνας και αν έχεις βιβλιογραφία που να στηρίζει τη φαεινή σου ιδέα.Ειδάλλως δεν θα διαφέρει απο τις κουβέντες του καφενέ,τις οποίες εσύ ο ίδιος ψέγεις σε προηγούμενα σχόλιά σου.
Αχιλλεας on 23/07/2012
Είναι προϊόν φαεινής ιδέας δεν υπάρχει καμία βιβλιογραφία ούτε έρευνα και άκουσα το στον καφενέ του Παούσιη. Αλλά γιατί μου κάμνεις επίθεση ρε Αθηνά αφού ούτε ο Χριστόφιας δεν είπε ποτέ για σύνταξη στα 60.
αθηνα on 23/07/2012
Mα φίλε μου,ο Χριστόφιας δεν θα πρότεινε ποτέ κάτι τέτοιο,γιατί φαντάσου να παραδεχόταν ότι ένας 63άρης,ας πούμε, δεν είναι παραγωγικός σαν γραφιάς σε υπουργείο.Πόσο μάλλον για πρόεδρος κράτους,όπως ο ίδιος,που να διαχειρίζεται ακόμα και απλά θέματα,όπως ένα φορτίο πυρομαχικά.
Αχιλλεας on 23/07/2012
ΑΑ τώρα λεεις μας ότι ένας 63αρης δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα. Η μόνο όταν ο 63αρης ονομάζετε Χριστόφιας. Που ήταν Κληρίδης δεν είχες πρόβλημα. Ρε Αθηνά πριν μπούμε στην Ευρώπη (άλλαξε το 2005 νομίζω) το όριο αφυπηρέτησης ήταν 60 και μια χαρά ήμασταν. Αν κοιτάξεις όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το ίδιο θα διαπιστώσεις. Η Ευρώπη εν καλό πράγμα αλλά τα κακά της πρέπει να τα λέμε και να τα διορθώνουμε όχι να τα προβάλουμε και να τα υποστηρίζουμε κιόλας. Εσύ προτιμάς να μαζοχιζεσε μέχρι τα 67 σου μόνο και μόνο επειδή το είπε το ΔΗΣΥ. Στις περισσότερες χώρες το ποσοστό εργαζομένων που προσφέρουν στο συνταξιοδοτικό μεταξύ ηλικιών 60-65 είναι κάτω του 20% σε πάρα πολλές κάτω του 10% και το ψηλότερο ποσοστό μιας χώρας μόνο φτάνει στο 46%. Βασικά οι λίγοι δουλεύουν για τους πολλούς. Αν σου αρέσει τούτο μπράβο σου. Πρέπει να βρουν άλλους τρόπους να επιλύσουν τα οικονομικά προβλήματα τους οι χώρες της Ευρώπης και όχι να τα φορτώνουν στον κοσμάκη. Είμαι σίγουρος ότι και εσύ θέλεις να αφυπηρετήσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται όπως και όλοι μας. Γιατί υποστηρίζεις το αντίθετο μόνο και μόνο επειδή το πρότεινε το κόμμα σου. Εγώ ακόμα θα πρότεινα να βγαίνεις με σύνταξη μόνο όταν συμπληρώσεις κάποια χρόνια εργαζόμενος ή να συνεισφέρεις ορισμένο ποσό άσχετα ηλικίας για να είμαι ακόμα πιο δίκαιος.
αθηνα on 23/07/2012
Αχιλλέα,παραποιείς τα λεγόμενά μου.Απλά είπα ότι,εφ'όσον ο κ.Χριστόφιας θεωρεί σαν έναν απο τους λόγους που δεν πρέπει να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης,την χαμηλή απόδοση μετά τα 60,τότε γιατί εγώ να τον εμπιστεύομαι για πρόεδρο μετά τα 65.Τώρα,γιατί μου μπλέκεις τον Κληρίδη,που δεν τον ψήφισα λόγω των θέσεών του στο Κυπριακό,αυτό μάλλον αφορά εσένα που ήσουν όπως είπες ναιναίκος στο δημοψήφισμα και έπρεπε να τον ψηφίσεις για να μη βγει ο Τάσσος.Εν πάση περιπτώσει,αφού παραδέχεσαι ότι την ιδέα για σύνταξη στα 60,την άκουσες σε καφενείο,μάλλον θα παραμείνεις να τη συζητάς σ'αυτό το επίπεδο.Διότι αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, δεν μπορεί να αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης και συ να μιλάς για σύνταξη στα 60.
Αχιλλεας on 23/07/2012
Είμαι πολλά σοβαρός για το συγκεκριμένο όπως και για την κατάργηση του απεργιακού ταμείου, κλείσιμο των οδοφραγμάτων μέχρι να λυθεί το κυπριακό, επαναφορά του αντιπρόεδρου (αντί τουρκοκύπριου να είναι της αντιπολίτευσης), κατάργηση του στρατού και μετάταξη των στρατιωτικών σε άλλα κρατικά σώματα (αστυνομία, πυροσβεστική, πολιτική άμυνα), αξιολογήσεις δημοσίων υπαλλήλων από εταιρείες εξωτερικού και πολλά άλλα που δεν λειτουργούν πλέον προς όφελος του πολίτη.
Αν ψηφίζαμε το Ναι σίγουρα θα είχαμε πολλά περισσότερα από ότι έχουμε τώρα το κυπριακό θα ήταν λυμένο εδώ και οκτώ χρόνια όχι να μετρούμε 38+
Είμαι περίεργος τι θα ψηφίσεις τώρα Λιλλήκα ή Μαλά αφού ο Αναστασιάδης είναι ναιναικος?
αθηνα on 23/07/2012
Mου φαίνεται Αχιλλέα,ότι μερικοί ζείτε στο κόσμο σας.Εδώ εμείς ουσιαστικά επτωχεύσαμε.Με όλο και πιό πιθανό το σενάριο εξόδου της Ελλάδας απο το Ευρώ,που θα συμπαρασύρει και τη Κύπρο ,και συ να μας μιλάς για το ότι η ζωή είναι σύντομη και θα πρέπει ο κόσμος να βγαίνει στη σύνταξη νωρίς.Ε λοιπόν πείστε εσύ και ο κ.Χριστόφιας τους 'κλεφταράδες της υφηλίου',ότι αυτό θέλετε[σύνταξη στα 60],και το θέλετε ΤΩΡΑ.
Αχιλλεας on 23/07/2012
Ανεργιακου
αθηνα on 23/07/2012
Αχιλλέα,μην ξεχνάς ότι ο Μαλάς προέρχεται από τους Ενωμένους Δημοκράτες,που ήταν οι γνησιότεροι εκφραστές του ΝΑΙ,με ποσοστά που άγγιζαν το 100%. Αρα είναι Ανανικότερος απο τον Αναστασιάδη.
R on 24/07/2012
Αχιλλέα,

Αντιλαμβάνεσαι ότι ο στόχος των ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ δεν είναι να δημιουργούν κέρδη τα οποία να διοχετεύονται πίσω στο κράτος;

Δηλαδή ακόμα μια φορολογία όλων των χρηστών;
Αχιλλεας on 25/07/2012
Ε ποιος είναι ο στόχος ρε φίλε μου και γιατί ακόμα μια φορολογία. Αν δεν θέλεις ιντερνετ μην το βάλεις. Δηλαδή αν το βάλεις που την Primetel δεν είναι φορολογία. Τι μας λες ρε φίλε. Έτσι για να ξέρεις η ΑΤΗΚ είναι από τους πιο οργανωμένους οργανισμούς στην Κύπρο, έχει πολύ σωστούς μηχανισμούς αντιμετώπισης προβλημάτων, εξυπηρέτησης πελατών, ελέγχου, ανάπτυξης και βελτίωσης, καθώς επίσης και ένα καλό σύστημα αξιολόγησης προσωπικού. Δέχεται πόλεμο από παντού και εντούτοις προσφέρει τα μέγιστα. Έχει όμως και πολλά περιθώρια βελτίωσης. Μακάρι να δούλευε όλος ο κρατικός μηχανισμός στο επίπεδο της ΑΤΗΚ. Για την ΑΗΚ δεν γνωρίζω πολλά αλλά συμφωνώ ότι πρέπει να σταματήσει το μονοπώλιο αλλά όχι να ιδιωτικοποιηθεί. Και κάτι τελευταίο δεν αναρωτιέστε γιατί γίνετε τόσος ντόρος για ιδιωτικοποιήσει αυτό των δυο αλλά για τις κυπριακές αερογραμμές που γονατίζουν το κράτος κανένας δεν ασχολείται. Γιατί άραγε?
R on 25/07/2012
Δηλαδή -αν έχω αντιληφθεί σωστά- είσαι της άποψης ότι για να αγοράσω οποιαδήποτε υπηρεσία (όπως ιντερνετ κ.α.) από την ΑΤΗΚ πρέπει να πληρώσω έχτρα φόρο στο κράτος;

Συγνώμη αλλά δεν έχω διάθεση να σου αλλάξω αυτή την άποψη.
Επιλήσμων on 26/07/2012
ΟΧΙ, φίλε Αχιλλέα,

Δεν αναρωτιόμαστε γιατί δεν ασχολείται κανείς με την ιδιωτικοποίηση των Κυπριακών Αερογραμμών.

Εσύ μήπως γνωρίζεις κάποιο πολυεκατομμυριούχο ιδιώτη επενδυτή ή Οργανισμό, που θα ενδιαφερόταν να αποκτήσει το διαμάντι, τον Εθνικό μας Μεταφορέα, τις Κυπριακές Αερογραμμές???
καχ on 23/07/2012
Οι εισηγήσεις είναι γενικά προς την σωστή κατεύθυνση αλλά χωρίς να ξέρουμε τους πραγματικούς αριθμούς είναι δύσκολο να γίνουν συγκεκριμένες εισηγήσεις.Σήμερα η καθημερινή αναφέρει ότι οι τράπεζες χρειάζονται 9 δις.Όλες οι συζητήσεις πρέπει να σταματήσουν τώρα και να γίνει δημοψήφισμα να αποφασίσει ο κόσμος αν θέλει να διασώσει τις τράπεζες.Άλλο τα 1,2 3 που έλεγαν και άλλο δις με ανοδική όπως φαίνεται τάση.Εγώ προσωπικά λεώ να πουλήσουν όλες τις θυγατρικές σήεμρα κιόλας οι τράπεζες ,και μετά να γίνει έρευνα τι υπολείπεται και να αποφασίσει ο λαός τι δέον γενέσθαι.Διότι τα μέτρα που προτείνει ο καθηγητής επί εκατόν να τα κάμει δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψουν τις ζημιές των τραπεζών.Να χαρίσει την ΣΥΤΑ,ΑΗΚ στις τράπεζες η κυβέρνηση,να αναβούν οι φόροι και το ΦΠΑ κατά 50%,να κοπούν συντάξεις θα μπούμε σε ένα σπιράλ όπως την Ελλάδα με βέβαιη κατάληξη σαν την Ελλάδα.Αν οι αριθμοί για τις τράπεζες που αναφέρει η Καθημερινή είναι σωστοί,συν,πλην μερικά δις ψηφίζω να μην διασωθούν οι τράπεζες υπό την παρούσα τους μορφή και να μετρήσουμε μετά τις ζημιές.
on 23/07/2012
Mia erotis.

Posa tha theli i kivernisi gia na eksasfalisi to minimum 100k gia kathe depositor.

afto to poso prepi na theorithi to maximum investment pou prepi na gini apo tin kivernisi.

Apo eki ke pera an xriazonte i trapezes parapano mpori na aksizi na ginii firesale ton healthy assets ke na klisoun.

Fysika iparxoun ke aloi parogontes pou prepi na meletithoun gia n parthi afti i apofasi.
καχ on 23/07/2012
Πολύ καλή η ερώτηση και το όλο σκεπτικό σου μου θυμίζει στάνταρ ερώτηση σε interviews για πρόσληψη σε εταιρείες consulting τον καιρό της δόξας της BCG και α΄λλων ανάλογων εταιρειών.
"Παράγουμε το κύριο εξάρτημα για προιόντα μεγάλων πολυεθνικών,ας πούμε μοτερς για ψυγεία.Ο κυριότερος πελάτης ,ας πούμε GE,σκέφτεται να τα παράξει μόνος του .Αν ρίξουμε την τιμή θα την ρίξουμε και στους άλλους πελάτες,έστω και σε μικρότερη αναλογία.Τι κάμνουμε.Μια από τις αναμενόμενες απαντήσεις βρίσκουμε τι κερδίζει ο πελάτης μας και εξετάζουμε αν μπορούμε να ρίξουμε την τιμή κάτω ώστε το IRR αν προχωρήσει να είναι κάτω από τον μέσον όρων των άλλων του δραστηριοτήτων."Βασικά αυτή την απάντηση ζητάς,και θέλουμε τα στοιχεία.Μέχρι ποιό σημείο μας συμφέρει να σώσουμε τις τράπεζες πέραν από το οποίον το κόστος θα είναι πάνω από τις ζημιές που θα πάθουμε αν δεν προχωρήσουμε με διάσωση.
on 24/07/2012
Ma nomizo se kathe apofasi prepi na iparxi ke i parametros tou opportunity cost ke scenario analysis.

Ime siguros oti xores me infrastructure ke oxi mpananies to kanun.

eg Gia tin Germania I exodos tis Elladas apo to evro tha ixe terasties epiptosis prin apo 3-5 xronia.

Siga siga eftasan sto simio opu ta thetika ine parapano apo ta arnitika
ke tora vlepoume pos enmesos proothoun tin eksodo.
ARGYRIA on 23/07/2012
This is such a provocative article in that the writer is simply shooting the breeze without thorough thinking or supported by any significant studies on the subjects he is addressing.

Extending the retirement age ONLY serves the government and nobody else. The social security/pension funds may very well be on the edge of insolvency, hence the urgent need to extend retirement age (another of the conditions of the structural adjustments imposed by IMF & Co)

State-owned entities [SOEs], such as CYTA and AHK provide revenue for the country, do they not? If the main purpose of privatization is to cover the fiscal needs of the government, then the writer ought to address the macroeconomic effects .... starting with UK's privatization in the 1970's ....spreading to the western European countries for the sole purpose of "improving" the mounting fiscal deficits and to introduce major product market reforms as a requisite to joining the EU...

..."the real effects of privatization in terms of fiscal consolidation and operating efficiency of firms is more limited, even if the impact of privatization on financial market development and on the spreading of equity culture has often been dramatic.."

"The overall macroeconomic effects of privatization have never been properly addressed in a general theoretical model which could provide testable predictions. However, a consensus view is that ceteris paribus privatization improves fiscal conditions when privatization proceeds are treated as financing and not as a source of budgetary revenue" (Lopez Calva and Sheshinski, 2000).

See also,
Jeronimo, Pagán, and Gökçe (2000), which find a negative and statistically significant relationship between privatization revenues and deficits;
Katsoulakos and Likoyanni (2002), When privatization is announced, the announcement is typically followed by restructuring and lay-offs causing an increase in the unemployment rate. When privatization is instead implemented, output may grow, increasing the demand for labor and, thus, decreasing unemployment rate. Finally, Katsoulacos and Likoyanni find, rather surprisingly, that the relations between GDP growth and current or past period’s privatization receipts are statistically insignificant for the whole OECD sample.

Bortolotti & Milella (2006) where privatization may be strongly correlated to macroeconomic variables, but certainly more theoretical and empirical work is needed to understand more fully the channels through which privatization affects aggregates.
Andreas on 23/07/2012
Θα σας παρακαλούσα να μας διευκρινίσετε εάν η εισήγηση για φιλελευθεροποίηση του τομέα παραγωγής είναι βασισμένη σε κάποια μελέτη που να λαμβάνει υπόψη το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της κυπριακής της κυπριακής αγοράς. Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι φιλελευθεροποίηση του τομέα παραγωγής, λόγω του μικρού μεγέθους της αγοράς θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ωφελειών από τις οικονομίες κλιμάκων και αύξηση στα συνολικά κόστη παραγωγής.
Υποστηρίζετε επίσης ότι το κρατικό μονοπώλιο της ΑΗΚ συνάδει με ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η αυξημένες τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλονται σχεδόν εξολοκλήρου στην ψηλή τιμή αγοράς καυσίμου. Αν δεν κάνω λάθος το ποσοστό του λειτουργικού κόστος στο ολικό κόστος παραγωγής αποτελεί περίπου το 20%. Η ΑΗΚ, αν και ‘κρατικό μονοπώλιο’ είχε έγκαιρα προετοιμαστεί για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση φυσικού αερίου αλλά δυστυχώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις, απέτυχαν να διασφαλίσουν την έγκαιρη κάθοδο του φυσικού αερίου για να μπορέσει η ΑΗΚ να αρχίσει να παράγει φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.
Αυτό που δυσκολεύομαι να κατανοήσω είναι το πραγματικό κέρδος που θα έχει το κράτος και κατ’επέκταση οι πολίτες του με την πώληση κερδοφόρων κοινωφελών οργανισμών. Δεν θα ήταν καλύτερο να γίνει εκσυγχρονισμός με στόχο την ευελιξία και την αύξηση της παραγωγικότητας αυτών των οργανισμών? Έχετε μελετήσει εμπειρικά τα αποτελέσματα ιδιωτικοποιήσεων στην Κύπρο? Δυστυχώς έχουμε παράδειγμα, όπου η ιδιωτικοποίηση δεν φαίνεται να έφερε οφέλη, μάλλον το αντίθετο.
Ευη on 25/07/2012
Η ιδεα για φιλελευθεροποιηση δεν ειναι ιδεα του κ. καθηγητη. Ειναι υποχρεη η Κυπρος να φιλελευθεροποιησει την αγορα ενεργειας μεχρι το 2014. Υπαρχουν σχετικες οδηγιες της ΕΕ και δεν ελαβε τα μετρα για μεταφορα τους στο εθνικό δίκαιο και πηρε και την τελευταια προειδοποιηση απο την Ευρωπαικη Επιτροπη για προσαγωγη στο δικαστηριο. Υπαρχει σχετικη ανακοινωση τυπου: http://europa.eu/rapid/​pressReleasesAction.do?refe​rence=IP%2F12%2F181&format​=HTML&aged=1&language=EN&g​uiLanguage=en
on 31/07/2012
Αγαπητή Εύη, γνωρίζω ότι η φιλελευθεροποίηση του τομέα ενέργειας πηγάζει από σχετική οδηγία της ΕΕ. Επειδή όμως ο καθηγητής το υποστηρίζει, απλά ήθελα να θέσω κάποιους προβληματισμούς σχετικά με το κατά πόσο θα είναι ωφέλιμη στην μικρή κυπριακή οικονομία. Δυστυχώς δεν έχω πάρει απάντηση από τον καθηγητή.
Μάριος Ζαχαριάδης on 23/07/2012
On the issue of retirement, please also see figure 9 on page 19 of the following paper http://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2010/wp10177.pdf which puts Cyprus in the worst position of all countries listed there.
We can solve this by increasing taxes and contributions which is recessionary, by decreasing benefits substantially, or by increasing the retirement age which can afford since we now live much longer than a few decades ago. The latter also benefits younger people which will as a result (a) have to pay lower rates of taxes and contributions over their working lifetimes since they will have to support a lower percentage of retired individuals and (b) have some hope of receiving retirement benefits when reaching retirement age.
Regarding privatizing the electricity authority of Cyprus, note that electricity has been very expensive in Cyprus relative to the EU average even before the MARI explosion. This hurts consumers but also hurts business, production and likely economic growth. The economic rents as a result of state monopoly are evident in the benefits and average salaries received in this sector.

ARGYRIA writes: "State-owned entities [SOEs], such as CYTA and AHK provide revenue for the country, do they not?" YES, BUT AT A VERY HIGH COST AND VERY INEFFICIENTLY SO AS EVIDENCED IN THE HIGH ELECTICITY PRICES WE HAVE BEEN PAYING.

ARGYRIA writes:: "Jeronimo, Pagán, and Gökçe (2000), which find a negative and statistically significant relationship between privatization revenues and deficits;" YOU REALIZE THIS MEANS LOWER DEFICIT DUE TO PRIVATIZATION. AS THEY STATE IN PAGE 329: "Using the estimates from the double-log specification of the random effects model, the parameters indicate that doubling the size of the privatization receipts/GDP ratio results in a reduction of the budget deficit to GDP ratio of almost 32 percent. (see http://college.holycross.edu/eej/Volume26/V26N3P321_333.pdf)
ARGYRIA on 24/07/2012
Mr. Zacharides,

What is happening in Cyprus is not a laughing matter. And I refuse to have professors on a crusade trying to advance somebody's dubious agenda without explaining to the people all that is about to unfold in this country.

Privatization of state owned entities is one of the conditions imposed on countries that ask for IMF assistance as part of IMF's structural adjustment policies (SAPs).

The following are Joseph Stiglitz's main comments on IMF's on privatization, one of the conditions imposed as part of IMF's SAPs:

Privatization
• The IMF insists on selling off state-run enterprises rapidly – countries that privatized fast received praise. Fast, of course, does not mean more efficiently and at a lower social cost – because of the negative results of many a blind privatization, the very idea gained notoriety.
• The IMF “simply assumes that markets arise quickly to meet every need, when in fact, many government activities arise because markets have failed to provide essential services.”
• The IMF stance is that it is far more important to privatize quickly and deal with competition and regulation issues later on. They fail to understand that once a vested interest has come to dominate, it will use its power and influence to maintain its privileged position.
• The IMF also has a policy bias – its foremost concern is macroeconomic stability (e.g. budget deficits). It does not seem to give a very high priority to matters of efficiency and competitiveness.
• Usually, privatization destroys jobs in the short-term. The new private owners (particularly if they are foreign) are not much concerned with the overall social cost of dismissing workers – they aim to maximize their own profits.
• “Privatization needs to be part of a more comprehensive program, which entails creating jobs in tandem with the inevitable job destruction that privatization often entails.” You need macroeconomic policies that stimulate job creation (e.g. low interest rates).
• Corruption is also a massive problem – privatization becomes ‘briberization.’
• If you don’t have the “appropriate legal structures and market institutions,” the new private owners “might have an incentive to strip assets rather than use them as a basis for expanding industry.”



FOR ALL OF YOU COMMENTING ON THIS SITE, YOU NEED TO BE MORE VIGILANT IN QUESTIONING ALL THAT IS SERVED UPON YOU...DO YOUR OWN HOMEWORK TO UNDERSTAND...BECAUSE THINGS ARE NOT AS SIMPLE AND THEY WILL GET WORSE QUICKLY IF WE FAIL TO ACT.
Μάριος Ζαχαριάδης on 24/07/2012
Quite the contrary. Rather than advancing anyone's dubious agenda, the point is that we should understand the issues and propose NON-RECESSIONARY (i.e. NO drastic across-the-board salary cuts and NO general drastic tax hikes) long-term fiscal measures that put us on a sustainable fiscal path in the long-run. To do that, we need to propose alternatives to the recessionary policies the TROIKA might recommend. If our government fails to do that then the alternative will be last-minute drastic salary cuts and tax hikes that will put us in a downward recessionary spiral like that of Greece.
One such alternative then, that carries the advantage of fairness to younger generations, is the substantial increase of the retirement age (along with somewhat lower retirement benefits for the more privileged fraction of the retirees perhaps.)
Another such proposal would be to create the right incentives in the electricity sector and elsewhere by removing it from the direct control of the state, the politicians, and individual political parties. (Andrea the response below also relates to your questions.) I do share Jo Stiglitz concerns on privatization. However, in our case, corruption is already rampant and relates to the ability of political parties to appoint "Simvoulia" and then influence not only hiring decisions but also other decisions (say, if AHK buys the "wrong type of fuel" or "from the wrong seller") that should be made by cost-minimizing entrepreneurs not vote-maximizing and MIZA-maximizing politicians or other individuals under their direct control. This increases the cost of production and the price consumers and businesses pay, while providing economic rents to a small group of people and political parties.
Having said this, the state could keep part of the control (say 20%?) and AHK workers should also be given the chance to buy AHK shares (this improves incentives again.) The majority of the share should be in the control of a private serious investor. However, the State will again need to closely supervise and regulate this investor, much better and much more vigilantly than we have done so far with Oil companies, Banks, Cow milk producers etc. All these are preliminary thoughts, and I agree with Andreas that the issue should be studied much more carefully empirically before deciding on the final details of such a plan.
ARGYRIA on 24/07/2012
If I have to chose between the alleged government corruption and its politicians and the CORRUPT IMF's multinationals, then I prefer to stick to the devil I know and at the same time retain state sovereignty!
petros on 24/07/2012
The point is that you should take measure that prevent you from seeking help from the IMF. IMF is not something new, everybody knows what they want.....the problem is that we knew what they would do to us and still we did not take ANY measures or action to prevent our economy from sinking.....

So the best thing is to do right now is to fking SHUT UP AND eat on the table we set up because its late.....SANTA CLAUS HAS COME TO TOWN...we better get over it and instead of blaming the IMF start demanding that the politicians& bankers involved in this joke to get jailed because at the end of the day their actions have caused the public to suffer...this is what i call justice....
The Invisible Hand on 25/07/2012
Dear Argyria

On the privatisation issue you make some good points from Stiglitz, but you are beside the point. But you shed too much heat and not enough light.

Just think that a few years back CYTA had profits of hundreds of millions of POUNDS and could have been sold for 2-3 billion POUNDS. It was not privatised, in theory to not sell the family silver, in fact to protect the interests of powerfultrade unions and clientilist parties. Now, after stupid expansions into Greece (like our banks) and loss-making sports broadcasting it is probably worth less than 1 billion EURO and by the time it is sold (and it will be sold) the s**t in Greece will have hit the fan and we will be lucky to get a few hundred million euro.

Similar argumeny holds for the EAC, once competition comes in (and it will). Incidentally you mislead by writing that the operating costs are 20% and the rest is fuel. Fuel costs are high because after Mari they are using antiquated and inefficient old plant and hastily rented diesel generators instead of the high efficiency combined cycle technology that was destroyed. This probably accounts for an extra 30% of the KWhour you are paying. I don't think a serious private operator would have accepted storage of explosives next door or the delay in importing natural gas.

The short conclusion. Don;t privatise now, if your statism does not allow it. But when you do sell you will get peanuts. A hard choice?
on 31/07/2012
Κύριε καθηγητή λέτε ότι: “Regarding privatizing the electricity authority of Cyprus, note that electricity has been very expensive in Cyprus relative to the EU average even before the MARI explosion”. H ΑΗΚ όντως είναι ακριβή. Ο λόγος είναι επειδή είναι ημικρατικός κοινωφελής οργανισμός? Ή επειδή πληρώνουμε ακριβά το καύσιμο? Το λειτουργικό κόστος της ΑΗΚ αποτελεί περίπου το 20% του ολικού κόστους παραγωγής. Αν ερχόταν έγκαιρα το φυσικό αέριο η τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος θα ήταν πολύ χαμηλότερη και μάλλον πιο χαμηλή από όσο θα χρέωνε κάποια κερδοσκοπική επιχείρηση σε καθεστώς ολιγοπωλίου
Αχιλλεας on 23/07/2012
''We can solve this by increasing taxes and contributions which is recessionary, by decreasing benefits substantially, or by increasing the retirement age which can afford since we now live much longer than a few decades ago.''

Or we can make a wish people to die earlier so that the ones which are alive don’t have to support the retirement fund.

Come on now, Europe is good for the quality of life it provides. Working until the age of 67 is not good quality of life. Decrease of benefits and full restructure is the answer. Increase in the retirement age will only postpone restructure.
phylarchus on 23/07/2012
Το βρίσκω άστοχο στο μέσο μιας τέτοιας κρίσης να γίνεται ακαδημαϊκή συζήτηση για παράπλευρα θέματα.
Η Ελλάδα με μεγαλύτερη από 50% πιθανότητα θα φύγει ή θα εξαναγκαστεί να φύγει από το ευρώ. Είναι πια καιρός να τολμήσουμε να αντικρίσουμε τα γεγονότα κατάματα.
Η Κύπρος θα υποστεί από μια τέτοια εξέλιξη τόση ζημιά, που μόνο με εξαιρετικά προσεκτικούς χειρισμούς θα μπορέσει να επιβιώσει. Γιατί δεν κάθεται κανείς να περιγράψει την πιθανή πορεία και το μηχανισμό της πορείας της Ελλάδος προς τη δραχμή (ή άλλο νόμισμα) όπως και τις βραχυ- και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της αλλαγής στην ίδια την Ελλάδα και μετά στην Κύπρο; Ήδη χωρίς αυτή την εξέλιξη πολλά εκατομμύρια καταθέσεων πολιτών έχουν εξανεμιστεί. Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες καταθέσεις σε καταχρεωμένες τράπεζες και συνεργατικά; Πώς θα μπορέσει το κράτος να συνεχίσει να πληρώνει συντάξεις και μισθούς και να συντηρεί υπηρεσίες; Πως μπορεί έστω και την υστάτη να γίνει ένας υποτυπώδης σχεδιασμός ως προς το τι παραχωρήσεις πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να απαιτήσουν από τους συνεταίρους προτού αποφασιστούν τελειωτικά από τρίτους τέτοιες κατακλυσμιαίες εξελίξεις;
Μάριος Ζαχαριάδης on 24/07/2012
For starters, we need to separate our case from that of Greece. To do that we need action like that proposed here. This will give us a chance to be part of the core that can be saved. Rather than merely enforcing IMF points, we should attempt to propose and implement non-recessionary counter proposals that can balance the budget in the Long-Run. A lot will have to be done about the banks! See an article comparing the case of Ireland (bailout) and Iceland (NO bailout) here for instance: A Pyrrhic Victory? Bank Bailouts and Sovereign Credit Risk (Acharya, Drechsler, και Schnabl) at http://www.nber.org/papers/w17136.pdf , which I commented on in http://homepages.econ.ucy.ac.cy/~mzachari/politis270512.pdf
The banks should be cut into parts and pieces as proposed there and the cost to the tax payer should be minimized: Το κράτος θα πρέπει να
διασφαλίσει ότι η καταθετική και χρηματοδοτική ιδιότητα των τραπεζών θα διαχωριστεί από την επενδυτική, ασφαλιστική ή άλλη ιδιότητα τους. Η διάσωση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα από τους φορολογούμενους θα πρέπει μάλλον να αφορά τις πρώτες δύο ιδιότητες και όχι τις τελευταίες...
Finally, as the state gets directly involved in the banking system, we do have to worry again about political parties getting direct access to one more playground for appointing their people or obtaining other direct benefits to themselves.
ARGYRIA on 24/07/2012
The following are the Structural Adjustment Policies by the IMF iIMPOSED upon their new country-client:


Cutting expenditures, also known as austerity.

Focusing economic output on direct export and resource extraction,

Devaluation of currencies,

Trade liberalization, or lifting import and export restrictions,

Increasing the stability of investment (by supplementing foreign direct investment with the opening of domestic stock markets),

Balancing budgets and not overspending,

Removing price controls and state subsidies,

Privatization, or divestiture of all or part of state-owned enterprises,

Enhancing the rights of foreign investors vis-a-vis national laws,

Improving governance and fighting corruption. (that's a joke, right?)

Are there side-effects to this prescribed policies? YOU BET THERE ARE!
Καχ on 24/07/2012
The IMF is here at our invitation.Today Stockwatch raises the amount needed for the recapitalization of banks to 11 billions.If you agree that the government has no choice but to save the banks in their present form,the opinion of the Professor,yours,mine ,indeed what everybody here thinks on privatizations,age of retirement and so on are not just theoretical discusion but totally irrelevant.Right or wrong the policies of the IMF will be enforced,already they dropped the "red lines" and are preparing us,slowly slowly,to accept our fate.The main issue,which you fail to comment on,is given all the side effects of an IMF led loan is whether it is better not to take the help and see how we can minimize the consequences.
on 24/07/2012
We could get the help from a third state instead from the IMF.

Considering the examples of Greece and now Spain , I would definetely choose the Russian (who have a lot of investment in Cyprus) and the Chinese at any given time rather than the IMF
petros on 24/07/2012
Achillea do you actually believe that taking Russia will be an option?? Are you kidding me? Didn't we take a loan from Russia a couple of months ago?? Where did that money go?
is Russia going to bring the changes we need in our system? Will it get rid of the excess public servants? Will it reduce the spending? Will it reduce public salaries? Will it force us to make a healthcare system?? and and and and......many more?
Jesus christ what are you people saying? Unbelievable!!!!
GET SERIOUS A LAST AND STOP SAYING CRAZY STUFF !!!!!

Do you WANT THIS COUNTRY TO CHANGE OR NOT???
petros on 24/07/2012
Achillea Sorry ....i meant Anonymous
on 25/07/2012
Yes I want to change but not destroyed. When I see Spain and Greece 25% uneployment or riots or the misery of those people I ask my self. Do I realy want this???

People are forced to leave their countries.The Germans openly invite the Greeks, Spanish, Portugese and Irish to move to Germany to work since have excess jobs.

For me this is outrageous. Their boom is highly correlated with the devalluation of euro. The euro is going down due to the South countries and their exports are cheaper and in effect they grow. They profit at the expense of the rest.

Even Portugal and Ireland who have "succesfully" implemented the model are worse in relation to the GDP and Debt ratio.

Do you honestly believe they will make Cyprus a better place to live?? I dont think so. The example of the other European Countries show exactly the opposite. The model they are using for recovery is PROVEN wrong however they will still try to impose it on us.

Should I support a scheme which I am 100% sure will destroy the country. No i dont think so.
Αχιλλεας on 25/07/2012
Να προσθέσω σε αυτά που είπες μια εμπειρία που είχα στην Βιέννη τα Χριστούγεννα του 2010. Ήμουν σε ένα Λεωφορείο για μια εκδρομή που οργάνωνε το ταξιδιωτικό γραφείο. Πίσω μου κάθονταν δυο Έλληνες γύρο στα 65-70 και συζητούσαν για την κατάσταση στην Ελλάδα. Σας θυμίζω ημερομηνία Χριστούγεννα του 2010 πριν το δεύτερο μνημόνιο. Μετά από πολύ ώρα ανταλλαγής απόψεων κατέληξαν ότι η Ελλάδα θα πιεστεί μέχρι να επιτύχουν μισθούς και βιοτικό επίπεδο Βαλκανίων. Ο προβληματισμός τους ήταν πόσο καιρό θα πάρει να γίνει αυτό. Νομίζω ότι μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα αυτό που άκουσα πριν δυο χρόνια θα επιτευχτεί. Το ίδιο θα γίνει και σε εμάς πριν βγάλουμε το φυσικό αέριο. Θα πουληθούμε όλοι στην Γερμάνια όπως προσπάθησε να κάνει στο παρελθόν και ο Χίτλερ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη η μόνη μας ελπίδα είναι η Γαλλία και η Ρωσία. Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο μέχρι να αντιδράσει η υπόλοιπη Ευρώπη θυσιάζοντας όσα πιο λίγα μπορούμε.
Ευη on 24/07/2012
Κυριε καθηγητα με εκπλησσετε.

Επι προσωπικης βασης να εκφρασω ότι το 67ο ετος για αφυπηρετηση ειναι υπερβολικο. Εαν θελει καποιος να παραμεινει ενεργος μπορει να το κανει με αλλους τροπους. Εχει και ενδιαφεροντα και εθελοντισμο και φιλανθρωπιες. Ο ανθρωπος εργαζεται για να ζει οχι το αντιστροφο.

Οφειλω να σας πληροφορησω ότι η διαφορετικη ηλικια συνταξης μεταξυ γυναικων και αντρων οπως εισηγεισται ειναι παρανομη! Ηδη καταδικαστηκε η Ελλαδα απο το ΔΕΚ γι' αυτο!

Οσον αφορα της αποκρατικοποιηση της ΑΗΚ, ολες οι χωρες κρατησαν ως εθνικες υπηρεσιες τους αρχικους οργανισμους κοινης ωφελειας γιατι ειναι και θεμα ασφαλειας σε περιπτωση εθνικης κρισης και δεν μπορει να αφηνεται μονο στα χερια και στις ορεξεις των ιδιωτων. Τι εχει γινει ειναι οτι πρεπει να φιλελευθεροποιηθει ο τομεας. Και στο τομεα της παροχης ενεργειας η Ευρωπαϊκη Επιτροπη εχει αποστειλει την τελευταια προειδοποιηση στην Κυπρο για προσαγωγη της στο ΔΕΚ γιατι δεν εχει προβει στη φιλελευθεροποιηση και να επιτρεψει τον ανταγωνισμο στον τομεα της παροχης ενεργειας στην Κυπρο ως επιβαλλει η Ευρωπαϊκη νομοθεσια.

Οσον αφορα τη φοροδιαφυγη συμφωνω με το μετρο που προτεινετε αλλα ας μην γελιομαστε! Στη Κυπρο ειμαστε! Θα περιμενουμε ωσπου να γινει η υποδομη για κοινο συστημα βασης δεδομενων; Ξερουμε τους παντες και αυτη τη στιγμη που μιλουμε και στη κριση που ειμαστε, επρεπε να ειναι μαζικη η διωξη αυτων που φοροδιαφευγουν! Αραγε δεν γνωριζουμε ποιοι εχουν τις επαυλεις και τα πολυτελη αυτοκινητα αλλα δηλωνουν 24000 μισθο το χρονο; Αυτο θα επρεπε να ειναι το πρωτο μέτρο και όχι να προτεινετε αυξηση στα 67 και αποκρατικοποιηση της ΑΗΚ.
αθηνα on 24/07/2012
Aγαπητή μου,και βέβαια η ζωή έχει και άλλες εκφάνσεις,εκτός από την εργασία,ίσως πιό ευχάριστες.Αν θες,μπορείς να μην εργάζεσαι και καθόλου, αλλά μην περιμένεις απο το κράτος,όπως γινόταν τόσα χρόνια με τους δημ.υπαλλήλους,και μάλιστα χωρίς συνεισφορά,γιατί λέει ο Χατζηπέτρου,ήταν όρος εργοδότησης.Αυτά δυστυχώς ανήκουν στο παρελθόν.Το μεγάλο φαγοπότι τελείωσε.Δύο τινά μπορούν να γίνουν.Μένουμε στο σημερινό όριο συνταξιοδότησης με φοβερή αύξηση των εισφορών,ή αυξάνει η ηλικία σύνταξης.Δυστυχώς δεν μπορεί να είναι 'και ο σκύλλος χορτάτος και η πίττα σωστή'.
Ευη on 25/07/2012
Παραποιηση αυτων που εγραψα. Ειπα να καθεσαι και να μη δουλευεις; Απλως το 67ο το βρισκω υπερβολικο. Αποψη μου να θεωρω το 63ο με δικαιωμα εως το 65ο λογικο.
petros on 24/07/2012
1) People work to live......this is not possible in the years 2012. you can find this only in Wonderland...If people work until 60 then the pension should be 1/4 of their salary.....So what do you prefer? Less pension and work until 60 or more pension and retire at 67. In Australia pension is 25% of your salary and if you have income after you retire then you get nothing....PENSION IS FOR THOSE THAT NEED IT not for those that have a couple of houses that they rent out and have a couple of plots of land in Strovolo.......we ned to change our way of thinking...

2) If NG is available and their is competition i BET you that AHK will go bust no matter what.....and why?? Simple ......Fuel costs will be the same but AHK have a hugh salary budget that will no allow them to compete with the other companies.....thus we will have another cyprus airways scenario and government will be pouring money in AHK as usual.... same with CYTA in the future.

3)In emergency cases the government must have proper contract and set rules. In Japan the company that owned the nuclear power plant was private....didn;t they respond in that emergency crisis....?

4)Tax avoidance is present i every country of the world. The best you can do is a Healthcare System that will help identify the incomes of Doctors who are the biggest crooks in this country. Apart from that not much can be done.....
Ευη on 25/07/2012
Where did I write 60? I just believe 63 with the right to stay until 65 is fine. At least I want, God willing, to have more than a decade to do stuff that I like or offer in causes that I want, before I reach the physical stage that I might need help to take care of myself.

The EU countries have kept the services of general interest also at national level. True they became competitive where the markets were liberalised. They can do it. Look at CYTA. Furthermore for energy there is no other option. As it already took place for telecommunications, the energy market should open to competition by 2014. There are EU directives on that (Directive on common rules for the internal market in gas (2009/73/EC) and Directive on common rules for the internal market in electricity (2009/72/EC))

As for tax avoidance is around us and so obvious. Even with the means they have today they can start the assessments. I am really stunned that at this time of crisis they are still waiting. But this is Cyprus...
on 25/07/2012
Petros,

You argue about retirement age or Aik. I can imagine what ur views are on ATA or minimum wage.

However when you arhue about tax (btw it is tax evasion not avoidance) your argument is nothing can be done.

Good reasoning !!!!!
on 25/07/2012
Maybe tax avoidance instead of tax evasion is used with the wishful thinking that they just avoid and they won't evade eventually. At least that's how I used it. However as I stated, is wishful thinking
phylarchus on 24/07/2012
Για να διαχωρίσουμε τη θέση μας από αυτή της Ελλάδας αυτά που λέτε είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μιλάμε για ενέργειες με μακροπρόθεσμες προοπτικές. Εδώ σε διάστημα εβδομάδων ή (αν βοηθηθεί η Ελλάδα να πληρώσει τις δόσεις Αυγούστου, πράγμα αμφίβολο) ενός-δυο μηνών αναμένεται να σκάσει η βόμβα για την Ελλάδα. Τι κάνουμε άμεσα; Η Τρόικα όταν μιλά για μεγαλύτερη έκθεση των τραπεζών και περισσότερα δισεκατομμύρια σίγουρα έχει αυτή την εξέλιξη στην Ελλάδα κατά νουν. Εμείς οφείλουμε να ζητήσουμε/εισηγηθούμε διευθετήσεις για τις τράπεζες μας ώστε σε κάθε περίπτωση να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τουλάχιστο στην Κύπρο. Μετά απαιτείται ενημέρωση του κόσμου για τις προδιαφραφόμενες λύσεις, ώστε να αποφευχθεί ο πανικός. Απαιτείται άμεση και στενή επικοινωνία με τη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και άλλα κέντρα για να τονιστεί ο κίνδυνος της χωρίς άμεση ευθύνη εμπλοκής της Κύπρου σε καταστροφικά σενάρια, αν ληφθούν αποφάσεις για άλλες χώρες που θα έχουν για μάς βαρύνουσες επιπτώσεις. Ας μη περιμένουμε πάλι με τα μαγιό να έλθει το τσουνάμι να μας βρεί. Έχω την εντύπωση ότι οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Οικονομικών και ο Υπουργός εφαρμόζουν τη νοοτροπία "βλέπουμεν τζιαι πράττουμεν" αντί να προβλέπουμε, να προγραμματίζουμε, να τονίζουμε ότι απαιτούμε ως εταίρος να συνυπολογιζόμαστε όταν λαμβάνονται καίριες για μάς αποφάσεις, και να προτρέχουμε των εξελίξεων.
Κωνσταντίνος on 24/07/2012
Θεωρώ ακραίες και ατεκμηρίωτες τις απόψεις του κ. Ζαχαριάδη για το συνταξιοδοτικό.
Στηρίζει την άποψη του στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Αυτό είναι γεγονός, αλλά δεν σημαίνει ότι ο μεγάλος σε ηλικία εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει περισσότερο και να είναι το ίδιο παραγωγικός. Μπορεί για παράδειγμα ένας οικοδόμος να συνεχίσει να εργάζεται μέχρι τα 75; Η μήπως προτιμούμε ως κοινωνία εκπαιδευτικούς των 75 ετών, αντί των 25;
Επίσης, είναι ψέμα ότι η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ, χωρίς να επηρεάζει την ανεργία. Θα μπορούσε όντως να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ, αν υπήρχε ψηλός ρυθμός ανάπτυξης και πολλές κενές θέσεις. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ύφεση και πολλούς νέους που αναζητούν εργασία. Από την στιγμή που δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, συνεχίζεται η εισροή ατόμων στην αγορά εργασίας, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη εκροή εργαζομένων, αναπόφευκτα θα αυξηθεί η ανεργία και θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος με πολλές αρνητικές συνέπειες.
Η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει περισσότερη προσφορά εργασίας, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη ζήτηση. Άρα θα ασκηθούν πιέσεις στους μισθούς και τα οφελήματα των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να μειωθεί η καταναλωτική τους δύναμη. Αυτό αναπόφευκτα θα αναγκάσει την βιομηχανία να μειώσει την παραγωγή αγαθών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και άλλο η ανεργία. Ένας φαύλος κύκλος δηλαδή από τον οποίο δύσκολα θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε.
αθηνα on 24/07/2012
Aυτά που λες Κωνσταντίνε είναι παραποίηση των εισηγήσεων του καθηγητή.Μα πού την είδες την αφυπηρέτηση στα 75,στα γραφόμενα του κ.Ζαχαριάδη; Εκτός κι αν κοίταζες το 67 μέσα απο καθρέφτη,και το εξέλαβες για... 76.Συμφωνώ ότι ένας οικοδόμος δεν αποδίδει το ίδιο,στα 25 και στα 65,αλλά ένας γραφιάς σε υπουργείο,θα είναι υπο τις περιστάσεις αρκετά αποδοτικός.Ομως δεν γίνεται κι αλλοιώς,χωρίς να λέω ότι είναι το ιδανικό.Σίγουρα θα υπάρχουν επιμέρους προβλήματα,ειδικά σε μερικά επαγγέλματα,αλλά ειδικά στο δημ.τομέα, είναι αναγκαίο κακό μιά μικρή επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης.Εξάλλου και ο πρόεδρος,αν πίστευε ότι θα επανεκλεγεί,στη δεύτερη 5ετία θα περνούσε τα 70 απο καιρό.Εκτός κι αν θεωρείς ότι είναι εύκολη δουλειά το προεδριλλίκι,γιατι δεν εντάσσεται στα χειρωνακτικά επαγγέλματα!
Αχιλλεας on 24/07/2012
Γιατί επιμένεις πως δεν γίνεται αλλιώς ακόμα και ο Κύριος Καθηγητής άρχισε να βάλει νερό στο κρασί του? Διάβασε την παρένθεση...

One such alternative then, that carries the advantage of fairness to younger generations, is the substantial increase of the retirement age (along with somewhat lower retirement benefits for the more privileged fraction of the retirees perhaps.)

Η αύξηση του ορίου είναι η εύκολη λύση η οποία ωφελεί μόνο τις ψηλά αμειβόμενες τάξεις. Και το 75 που λέει ο Κωνσταντίνος δεν είναι πολύ μακριά. Σε 10 χρόνια το 67 πάλι θα χρειαστεί αύξηση αν μείνει το συνταξιοδοτικο ως έχει.
αθηνα on 24/07/2012
Τότε μπορεί να υπάρχει και ένας... Καιάδας σαν τελική λύση.Λοιπόν,για να μιλήσουμε και σοβαρά,όσο και να εξελιχθεί η Ιατρική,τα βιολογικά όρια του ανθρώπου είναι πεπερασμένα,οπότε μην ανησυχείς πως θα σε βάλουμε να δουλεύεις μέχρι τα 100,με το σκεπτικό ότι θα ζεις μέχρι τα 120.
Αχιλλεας on 25/07/2012
Ρε Αθηνά εν σοβαρά που μιλούμε εμείς. Εσείς θέλετε να πουληθούμε όλοι για τους μερικούς. Και όσοι πανηγυρίζουν που έρχεται η Τρόικα θα ξανά μιλήσουμε. Αν νομίζετε ότι θα κόψουν 13ους κτλ που τους δημοσίους και δεν θα επηρεαστεί ο ιδιωτικός εγελασαν σας. Που την άλλη οι δημόσιοι αν έβαλαν λίγο νερό στο κρασί τους θα το επιλύαμε μόνοι μας το πρόβλημα.
Κωνσταντίνος on 24/07/2012
Αθηνά χάνεις την ουσία.
Μπορεί ναι να υπερέβαλα. Δεν είπε 75 ο καθηγητής αλλά 67. Δεν είναι όμως εκεί το θέμα. Έχουμε αναπτύξει εδώ και καιρό μια φιλική (θέλω να πιστεύω) «κόντρα». Κρίνε όμως τις απόψεις μου, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε σε χίλια θέματα. Έφερα κάποια επιχειρήματα. Το ίδιο έπραξε και ο αρθρογράφος, το ίδιο και όσοι σχολίασαν το άρθρο. Παρέθεσε και εσύ αν θέλεις τις απόψεις σου ή αντίκρουσε τα επιχειρήματα των υπολοίπων. Μην χρησιμοποιείς όμως την τέχνη του λαϊκισμού, γιατί δεν πρόκειται να σε ακολουθήσει κανείς. Πιστεύω πραγματικά ότι δεν ήταν αυτές οι προθέσεις σου και για αυτό σου γράφω αυτό το σημείωμα. Αν πίστευα ότι θέλεις να λαϊκίσεις απλά δεν θα ασχολούμουν μαζί σου. Φιλικά Κωνσταντίνος
αθηνα on 24/07/2012
Κωνσταντίνε,μα αν ξαναδιαβάσεις προσεκτικά τι σου απάντησα πιό πάνω,θα δεις την άποψή μου για τις όποιες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.Τώρα αν δεν δέχεσαι το παράδειγμα που έφερα με τον πρόεδρο,έστω υπο τύπον αστείου,δικαίωμά σου.Απλά θεωρώ πως δέν πρέπει να υπάρχουν ιερές αγελάδες.
petros on 24/07/2012
Kwstantine...

In a few words you are claiming that in Germans, Australians, Swedish that have economies that are thriving and that are healthy are at least idiots because they work until 65-67 and we Cypriots that have a bankrupt country that is begging for money are considered geniuses because we retire at 60.....

So you are claiming that we shouldn't increase the retirement age until the recession is overcome or you claim that the retirement age should stay as it is forever?

In my opinion the retirement age should be a measure that should be part of a whole package.....alone it cannot survive but it is a measure that must be done ASAP in combination with other measures.
Αχιλλεας on 25/07/2012
Τι μας λες ρε Πέτρο τώρα. Οι Γερμανοί δεν έχουν 13ο με την λογική σου να τους κόψουμε και εμείς για να έχουμε δυνατή οικονομία.
CPP on 24/07/2012
Κωνσταντινε, στη θεωρια εχεις καποιο δικαιο διοτι βραχυπροθεσμα θα εχει μαλλον αρνητικες συνεπειες στη ανεργια.. Στη πραξη ομως δεν φαινετε να το εχεις σκεφτει πολυ καλα.. Διοτι εμεις οι Κυπριοι ξεχνουμε πολυ ευκολα. Και αν περιμενουμε να ερθει αναπτυξη και μετα να εφαρμοσουμε καποια μετρα, δεν θα εφαρμοστουν ποτε. Οποτε γιατι να μην κανουμε αυτο που προτεινει ο νομπελιστας Πισσαριδης, δηλαδη ψηφιζουμε τον συγκεκριμενο νομο με αναβολη εφαρμογης μεχρι το 2014? Τοσο απλα..

Οχι πως αυτο λυνει το τεραστιο προβλημα του συνταξιοδοτικου αλλα αυτο ειναι μια αλλη κουβεντα.
Κωνσταντίνος on 24/07/2012
Φίλε CPP,
από πού πηγάζει η εκτίμηση σου ότι το 2014 θα είναι διαφορετική η κατάσταση; Από το 2008 ακούω εκτιμήσεις που σε ελάχιστο χρόνο διαψεύδονται. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην ευρωζώνη, αλλά σ' ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, νομίζω ότι αν κάτι διδαχθήκαμε είναι ότι δεν πρέπει θέτουμε αυστηρά χρονοδιαγράμματα στην εφαρμογή αποφάσεων.
Φίλε τίποτα δεν είναι μόνο άσπρο ή μόνο μαύρο. Πάντα πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι μόνο η ανεργία και ο ρυθμός ανάπτυξης που πρέπει να ληφθούν υπόψη, για να αποφασιστεί αν πρέπει να γίνει αύξηση ορίου αφυπηρέτησης. Δεν μπορεί για παράδειγμα να μην ληφθεί υπόψη το δημογραφικό πρόβλημα , η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας κ.τ.λ.
Αν θέλουμε να ανοίξουμε ένα τέτοιο διάλογο πρέπει να μπουν όλα στην πιλάνζα και να αποφασίσουμε.
CPP on 25/07/2012
Κωνσταντινε, το 2014 ηταν απλα ενα παραδειγμα, χανεις (η θελεις να χασεις) την ουσια.

Ναι, πρεπει να διορθωθουν πολλα και αυτο ειναι ενα απο τα λιγοτερο σημαντικα μετρα, αλλα δεν μπορω να καταλαβω πως αυτο το μετρο παει εναντια σε αυτα που εχουν στοχο την αυξηση της παραγωγικοτητας και ανταγωνιστικοτητας της οικονομιας.
phylarchus on 24/07/2012
Για το θέμα του ορίου συνταξιοδότησης, παρόλο που, επαναλαμβάνω, έπρεπε να μας απασχολούν σε πρώτη γραμμή άλλα πιο άμεσα προβλήματα, έχω την εξής άποψη: Η Κύπρος μπορεί στον τομέα αυτό να πρωτοτυπήσει δείχνοντας ένα νέο πολλά υποχσχόμενο δρόμο στην υπόλοιπη Ευρώπη: την εφαρμογή της σταδιακής αφυπηρέτησης με παράλληλη πρόσληψη νέων σε αρκετά επαγγέλματα. Αν εφαρμοστεί σωστά αυτό το σύστημα (πρώτα πιλοτικά σε ορισμένα επαγγέλματα και μετα πιο πλατιά) θα επιτρέψει την επίτευξη πολλών παράλληλων στόχων όπως την σύντομη απασχόληση νέων, τη μείωση του μισθολογίου την αύξηση της παραγωγικότητας λόγω ομαλής μεταφοράς της τεχνογνωσίας και αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων των ηλικιών, την ελάφρωση του ταμείου συντάξεων. Φυσικά απαιτείται έρευνα, επεξεργασία και θεμελίωση της βασικής ιδέας, αλλά τη σημερινή εποχή με τη εξέλιξη της πληροφορικής δεν νομίζω ότι θα υπήρχε σημαντικό πρόβλημα εφαρμογής τέτοιων εξελιγμένων συστημάτων.
Αχιλλεας on 25/07/2012
Phylarchus,
Πολλά σωστός φίλε μου. Αυτό υποστηρίζω και εγώ. Έχει αποδεικτή ότι η αύξηση του ορίου δεν λύνει το πρόβλημα. Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες είχαν πολύ χαμηλότερο όριο και το αύξησαν μετά την είσοδο τους στην Ευρώπη. Κάποιες που το πηραν στο 65ο τώρα χρειάζονται κι άλλη αύξηση. Στην Ιταλια μεχρι περσι ηταν στα 60. Αρα ειναι εφικτο. Πρέπει να βρεθεί άλλο μοντέλο. Απ ότι φαίνεται οι πρώτοι που θα πρωτοτυπήσουν πάλι θα είναι οι Έλληνες (έστω και με αυτό τον τρόπο). Άρχισαν στην Ελλάδα να συζητούν την οροφή σε συντάξεις(€2,400). Σε συνδυασμό με τις δικες σου προτάσεις μπορούν να γίνουν και άλλα πολλά.
on 24/07/2012
So, the solution is to forces the private sector workers to work until they drop dead in order to support the parasites of the public sector.
Georgie on 25/07/2012
Αγαπητέ ανώνυμε, τυγχάνει να ειμαι ενα απο αυτούς που εσυ αποκαλείς παράσιτα με παχουλούς μισθούς που εσυ και καλά του ιδιωτικού τομέα ταίζεις. Θα σου πω μια ιστορία μπας και καταλάβεις το πόσο off εισαι. Ενας δημόσιος υπάλληλος με πτυχίο και μαστερ αφού δούλεψε 8 χρόνια σε πολυεθνική εταιρία στο Λονδίνο αποφασίζει να επαναπατριστεί. Μπαίνει στο δημόσιο με αρχικό μισθο 1680 ευρώ και μετά από 7 χρόνια υπηρεσίας ο μισθός του είναι 2190 ευρώ, ερχετε η οικονομική κρίση και του μειώνουν αρχικά το μισθό στα 2130 ευρώ γιατι πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε. Ο υπαλλήλος αυτός, όπως και η μεγαλη πλειοψηφία των πτυχιουχων συναδέρφων του ενω υποτίθεται ότι δουλεύει 40 ωρες την βδομάδα, στην πραγματικότητα δουλευει 50-55 ώρες. Ο ίδιος υπάλληλος τυγχάνει να προεδρεύει και μιας επίτροπής με άλλα 26 παράσιτα απο΄άλλες χώρες κάπου σε κάποιο Ευρωπαικό Συμβούλιο και να πηγαινοέρχεται στο εξωτερικό. Μόλις χθές έμαθε ότι θα του μειώσουν περαιτέρω τον μισθό του καπόυ 15% δηλαδή οα πάει στα 1800 ευρώ πριν βέβαια ληφθεί υπόψη και η αποκοπή του 13ου και η μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος κάτι που θα μειώσει περαιτέρω τον μισθό του στα 1700 περίπου ευρώ.
Το παράσιτο που λές με συνολικά 15 χρόνια υπηρεσίας, με 2 πτυχία και με πάνω από 200-250 ώρες εργασίας τον μήνα, στο ψηλότερο επίπεδο, αμοίβαιτε με 8 ευρώ περίπου την ώρα, όσο και η καθαρίστρια που εσύ του ιδιωτικού τομέα πληρώνεις για να σου καθαρίσει το σπίτι (με το μη φορολογημένο εισόδημα σου βέβαια αφού ξέρεις να το κρύβεις)
Επιπλέον κανε και μια σκέψη, ποιος τελικά μας πείρε απο κάτω? Ο ιδιωτικός η ο δημόσιος τομέας? Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι για τις τράπεζες (ιδιωτικός τομέας) θα χρειαστούν περίπου 10 δις ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ενώ για το δημόσιο το ποσό είναι περίπου στο 1 δις ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΑ για 4 χρόνια. Να σου ζήσει ο ιδιωτικός τομέας σου λοιπον..
Georgie on 25/07/2012
Μετά από 7 χρόνια ο μισθος ήταν 2230 και όχι 2130.

ΥΓ: το παράδειγμα δεν είναι εξαίρεση. Είναι ο κανόνας για το 70-80% των πτυχιούχων του δημοσίου..
Michalis on 25/07/2012
Όπως τα είπες είναι φίλε μου... Δυστυχώς τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια των τραπεζών, της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, κάνουν πολύ καλά τη δουλεία τους... Κοινωνικός αυτοματισμός σε όλο το το μεγαλείο...
on 25/07/2012
Αγαπητέ Μιχάλη,
Η περίπτωση που αναφέρεις ίσως είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Και μη μου πείς ότι δεν ξέρεις περιπτώσεις στη δημόσια υπηρεσία που υπεραμείβονται (με ένα απολυτήριο λυκείου) και δουλεύουν 8 ώρες την εβδομάδα.
Και για να΄'προκαλέσω' λίγο. Τι είναι εκείνο που εμποδίζει τον οποιοδήποτε δημόσιο υπάλληλο να παραιτηθεί και να εργοδκτηθεί στον ιδιωτικό τομέα με καλύτερους όρους?
Michalis on 25/07/2012
Όπως έχει αναφέρει ο φίλος πιο πάνω το παράδειγμα αφορά στους πλείστους πτυχιούχους του Δημοσίου Τομέα, και δεν είναι η εξαίρεση. Αυτοί που αναφέρεις εσύ προφανώς δεν είναι πτυχιούχοι και ίσως να μην θεωρούνται καν δημόσιοι υπάλληλοι ( βλέπε ωρομίσθιοι).

Γεγονός είναι επίσης ότι η στρέβλωση που υπάρχει στο κρατικό μισθολόγιο είναι ακριβώς αυτή. Μία γραμματέας ή ένας κλητήρας με 25 χρόνια υπηρεσία μπορεί να αμείβεται με πολύ περισσότερα χρήματα από ότι ένα νεοδιοριζόμενος ή έστω με λίγα χρόνια υπηρεσίας πτυχιούχος.

Για το τελευταίο σου προβοκατόρικο ερώτημα, μπορώ να απαντήσω μόνο για τον εαυτό μου. Ναι αν βρω μία θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με καλύτερους όρους εργασίας, θα παραιτηθώ. Πιθανότατα θα εργάζομαι λιγότερο και θα έχω και λιγότερες ευθύνες...
on 31/07/2012
Φίλε, αν γνωρίζεις κάποια/ον στον δημόσιο που εργάζεται μόνο 8 ώρες τη βδομάδα και ‘υπεραμείβεται’ καλό είναι να μας την/ον υποδείξεις. Οι μη πτυχιούχοι του δημοσίου αρχίζουν με καθαρό μισθό 1100, μετά από 14 χρόνια υπηρεσίας ο καθαρός μισθός τους φτάνει τα 1350 και στα 20 χρόνια περίπου 1750 – μπορείς να το ελέγξεις. Αν νομίζεις ότι αυτό είναι ψηλός ή ευνοϊκός ή προνομιακός μισθός , τότε τα εισοδήματα των 10000 και άνω που έχουν κάποιοι τι είναι? (και δεν πληρώνουν ούτε και τις υποχρεώσεις τους στο κράτος – και δυστυχώς είναι πολλοί)
Αχιλλεας on 25/07/2012
Ρε Georgie μου,
Εγώ που την άλλη ξέρω έναν άλλο παράσιτο που πιάνει 2500 και εκείνος και η γυναίκα του τώρα καθουντε και πληρώνουντε και έχουν και κάμποσους μαθητές μετά τις 2.30 τους οποίους δεν ξέρω ακριβώς πόσα τους χρεώνουν. Μάλλον κάμνουν τα δωρεάν τα μαθήματα. Και τώρα παραπονιούνται ότι επειδή τώρα το καλοκαίρι δεν θα έχουν μαθητές δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά. Ας μην αρχίσουμε τα μοιρολόγια. Εσύ μπορεί να αδικησε αλλά οι πλείστοι καλά την έχουν. Ας δεχόσασταν μια μικρή μείωση για 1-2 χρόνια να γλυτώσουμε όλοι μας που την Τρόικα. Πάλι τρώμε την που σας.
αθηνα on 25/07/2012
Georgie,μου αρέσει που γράφεις με κεφαλαία γράμματα τα ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΑ που χρειάζεται το κράτος,για να υποβαθμίσεις το συνολικό πρόβλημα.Ε καλά,με τα ΠΑΛΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ τί θα γίνει; Τα δανεικά απο το ταμείο Κοιν.Ασφαλίσεων,ανέρχονται ίσως στα 13δις.Αυτά ποιός και πότε θα τα επιστρέψει;
Georgie on 25/07/2012
Ρε Αθηνά, επειδή εσύ μανα μου πρέπει να είσαι στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ, πραγματικά δεν λαμβάνω υπόψη το τι λές..γιατί δεν είναι απόψεις ελεύθερης σκέψης που εκφράζεις.
Θα σου πω κάτι πολύ απλό...και δωρεάν να δουλεύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για 8 χρόνια δεν πρόκειται να ξεπληρώσετε τις ζημιές που 2 ιδιωτικές εταιρείες εκαναν.

Προκαλώ όλους τους οικονομολόγους του φόρουμ να απαντήσουν την απλή ερώτηση: εαν δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στις τράπεζες, θα ήταν διαχειρίσημα τα προβλήματα της οικονομίας?

ΥΓ: Οι δημόσιοι υπάλληλοι δέχθηκαν μειώσεις που ξεπερνουν το 6-8% του μισθού τους.Παρθηκαν μέτρα υψους 600 εκατομμυρίων - δεν ειναι αρκετα όμως αφού η ζημιές του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ κεφαλαίου που εσυ αρέσκεσε να υποστηρίζεις είναι 20πλάσιες των μέτρων..
Αχιλλεας on 25/07/2012
Θα ήταν διαχειρισημα. Θα μπορούσαμε μόνο με τα μέτρα που πάρθηκαν συν κάποια επιπλέον να ανατραπεί η κατάσταση. Αλλά ρε φίλε Georgie αν έλεγαν του Χατζηπετρου ότι δεν θα σας πειράξουν μισθούς, ΑΤΑ, συνταξιοδοτικό κτλ κτλ με λίγα λόγια να μην βάλουν το χέρι στην τσέπη σας) αλλά μόνο το ωράριο πάλι δεν θα δεχόταν. Σκέψου μόνο αν δούλευαν όλοι οι δημόσιοι όπως τους ιδιωτικούς θα παρήγαν σχεδόν τα διπλάσια, δεν θα έκλεβαν το μαθητή που θα έκανε φροντιστήρια σε ιδιώτη, ο ιδιώτης θα πλήρωνε παραπάνω φορολογία η θα εξόδευε περισσότερα αφού θα είχε πιο πολλή πελατεία, θα προσλάμβανε κι άλλους και πάει λέγοντας. Ο μισθός σας θα ήταν δικαιολογημένος και όλοι θα ένιωθαν ισοι. Για να μην πω ότι δεν θα έβαλε κανένας μέσο με το κόμμα για να μπει στο δημόσιο και τότε τα κόμματα δεν θα είχαν τόση κακιά επιρροή στο κράτος.
Επίσης να σε διορθώσω ότι δεν είναι ι ιδιωτικές τράπεζες που έκαναν ζημίες. Οι χαραμοφαηδες πολιτικοί της Ελλάδας έκαναν τις ζημίες και ανάγκασαν τις τράπεζες να τις πληρώσουν.
Και τέλος πολλά καλά απάντησες της Αθηνάς η οποία δυστυχώς δεν έχει ΚΑΘΟΛΟΥ ελεύθερη σκέψη όπως και η πλειοψηφία του λαού μας. Το κακό είναι ότι φαίνεται μορφωμένη και είναι κρίμα μορφωμένοι άνθρωποι να πολώνουντε και να πωρώνουντε τοσο εύκολα με τα κόμματα που αποδεδειγμένα προσφέρουν περισσότερη ζημιά παρά οτιδήποτε άλλο σε αυτό τον τόπο.
αθηνα on 25/07/2012
Ωστε έτσι Georgie μου,οι απόψεις των μελών του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗ.ΣΥ, δέν είναι προ'ι'όν ελεύθερης σκέψης.Ενώ εσύ που είσαι ένας ελεύθερα σκεπτόμενος πολίτης,στο μόνο όργανο που θα μπορούσε να ανήκεις,είναι η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Αυτό θα πει 'πλέρια δημοκρατία'.
αθηνα on 26/07/2012
Αχιλλέα,τί να κάνουμε,ανήκω στη πλειοψηφία του λαού που δεν σκέφτεται ελεύθερα.Αυτή όμως η προσέγγιση είναι φασιστική.
ARGYRIA on 25/07/2012
It is the private sector that creates growth. The public servant does not.

Also, in most western countries the public servants are paid mediocre salaries even if they hold 3 degrees.

Banks are not the source of all evil; without lending, there is no growth. We are already seeing the signs of recession because the banks stopped lending. When there is no money circulating, there is zero growth.

And by the way: banks are not bankrupt, as some in this forum have asserted. They need to fulfill their core tier 1 requirements of 9%, which was for a long time at 6% under the direction of ECB.

THE ROOT OF ALL EVIL FACING THE PIICG COUNTRIES IS THE AUSTERITY POLICY OF EU AND THEIR BOSS THEIR IMF- SURELY A RECIPE FOR DISASTER.
The Invisible Hand on 25/07/2012
Dear Georgie

I have no real problem with the average wage you mention in the civil service. What you miss is that the government payroll is a product of two factors: The average wage times the total number of civil servants. The government payroll (including all pension, 13th salary and other benefits) MUST be reduced to an acceptable percentage of our GNP if we are to survive as an economy and develop. This means reductions in either wages or number of civil servants or both. Look at the arithmetic, not sentiment.

And, by the way, why does your underpaid and overworked civil servant friend (with an MSc and lots of experience and responsibilities) not find a more rewarding job elsewhere? Is he stupid?
Georgie on 25/07/2012
Dear invisible hand, what you all tepeatetly fail to check is that the size of the public service in cy is no bigger than that of other eu countries. You all moan about the % of GDP spent on salaries but you also fail to check that this has been decreasing over the past 5 years. You also fail to say that the actual number of civil servants ( ie those in ministries & departments) are well below the 12000 mark. So i guess you should check your numbers first. www.mof.gov.cy/cystats
The Invisible Hand on 26/07/2012
Dear Georgie, you are pulling our leg…

Since you quote statistics, please remember that the Cyprus government payroll is at about 15% of GNP, about 30% higher than the EU average.

Everybody would be extremely happy if the government employed only the 12,000 you quote “in ministries and departments”. Unfortunately the official statistics that you claim to quote show a total of over 71,000 and growing (from 51,000 in 1995.

ΤΟΜΕΑΣ 2011

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ 62 711

Κεντρική Κυβέρνηση 57 915
Κυβέρνηση1 52 198

Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί2 5 717

Τοπικές Αρχές 4 796
Δημαρχεία 3 516
Άλλες Τοπικές Αρχές 1 280

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 8 842

ΣΥΝΟΛΟ 71 553

And you haven’t answered my question why your overworked and underpaid civil servant friend does not look for a better job. But perhaps I can help you by quoting a (slightly dated) OEB analysis of non-wage benefits which you cleverly ignore:

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009



Συνταξιούχοι Δημόσιοι Υπάλληλοι (σύνολο 16.000) - Μόνιμοι υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας, μέλη εκπαιδευτικής υπηρεσίας, αστυνομίας και ενόπλων δυνάμεων)



Κλίμακα Μηνιαία Σύνταξη Εφάπαξ Σύνταξη μετά το 63ο έτος
από κράτος προστίθεται και η σύνταξη
από Τ.Κ.Α.

Α7 €1.347 €75.432 €1.717

Α11 €2.127 €119.140 €2.620

Α13 €2.612 €146.300 €3.105


Συνταξιούχοι Υπάλληλοι Ιδιωτικού τομέα (σύνολο 69.254)

 Μέσος όρος συντάξεων από Κοινωνικές Ασφαλίσεις:
€574

 Μέγιστο δυνατό ποσό σύνταξης σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα (Αύγουστος 2009):
€1.706,03 (δικαιούχος με 2 εξαρτώμενα) Δηλαδή: Η ψηλότερη σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα είναι
χαμηλότερη από την πιο χαμηλή του δημοσίου τομέα.


Γενικά Στοιχεία

 Το ποσοστό της δαπάνης για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι το 41% των συνολικών εθνικών/κρατικών δαπανών για συντάξεις γήρατος Στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα ποσά που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από το Τ.Κ.Α., καθώς και τα ποσά που λαμβάνουν ως σύνταξη από το Κράτος ως εργοδότη.

 Ποσοστό συνταξιούχων δημοσίου τομέα επί συνόλου συνταξιούχων: 19%

Δηλαδή: • Το 19% των συνταξιούχων λαμβάνει το 41% των συντάξεων και το 81% (οι λοιποί του
ιδιωτικού), παίρνει το 59% μόνο.
• Οι 16.000 συνταξιούχοι του δημοσίου λαμβάνουν το 41% των συνολικών
εθνικών/ κρατικών δαπανών και οι 69.254 του ιδιωτικού μόλις το 59%.
• Από το σύνολο των εθνικών δαπανών για τις συντάξεις (≈ €867 εκ.) οι 16.000
συνταξιούχοι του δημοσίου λαμβάνουν ≈ €352 εκ. και οι 69.254 του ιδιωτικού ≈ €515 εκ.

Δηλαδή: Μέση Μηνιαία Σύνταξη;

Ιδιωτικού Υπάλληλου: €574 Δημόσιου Υπάλληλου: €1.692


Ο δημόσιος υπάλληλος λαμβάνει σχεδόν τριπλάσια σύνταξη από τον ιδιωτικό. ΣΕ ΟΛΗ ΔΕ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟΥΣ, Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΤΚΑ ΑΠΟ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ.

Στα πιο πάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες των κρατικών ενισχύσεων στους Ημικρατικούς, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
AM on 26/07/2012
please provide the website that you got this information from.

thanks
The Invisible Hand on 26/07/2012
Τα στοιχεία απασχόλησης κυβερνητικών στον ευρύτερο τομέα είναι από τον ιστότοπο της στατιστικής υπηρεσίας της Κυπριακής κυβέρνησης:

http://www.cystat.gov.cy/mof/cystat/statistics.nsf/All/7DE40A0E3FEA7D76C22577AC0040F37D/$file/LAB-PUBLIC_SECTOR-A95_11-EL-200312.xls?OpenElement

Τα στοιχεία για τες συντάξεις και εφ' άπαξ των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων είναι από μελέτη της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων για το 2009. δεν πιστεύω να έχουν αλλάξει ουσιωδώς έκτοτε.
Georgie on 27/07/2012
12000 se ypourgia
4000 se nosokomia
14000 se sxolia
5000 stratos
5500 astunomia
10000 oromisthioi ergates
150 dikastiria
1000 pyrosvestiki
10000 imikratikoi
11000 arxes topikis autodioikisis
Afou ta ksereis ola re invisible
Georgie on 27/07/2012
You also failed to mention that from 2011 covil servants contribute a total of 8,75% for their pension whic will rise to 9,25% in a couple of years. What % exactly di you contribute invisible? The flat 6% for national insurance? And at what salary? The whole salary or just the part that you do not hide from the tax office??? This is the true in cyprus invisible. Only civil dervants pay their full tax. YOU PURPOSFULY CHOOSE to tel the HALF truth. By the way the average private pension you quote involves around 25% or even more of the population that never contributed to the national insurance scheme but they get the social pension. Ask your grandmother who most probably never contributed and see if shei gets any pension. ITS REALLY SAD that people who think of themselves as the cream of the Cypriot economists and write in this forum never bothered to really do an in depth analysis of the statistics. By the way bear in mind that there may be a slight chance that i may have a much deeper knowledge of CYstats that you assume..
Georgie on 28/07/2012
Cyprus 2,4bn / 18,5 bn = 12,5%
UK 168bn / 1475 bn = 11,6%
Just a comparison of cost of cuvil servants. Now think of what economies of scale big countries can create. In CY you still need all the services that you have in other countries.
I will also tell you a story: during EU presidency CY will do the job with just 1/10th of the employees that the DK presidency used just in brussels. Does this mean that CY civil service is 10 times more efficient than the danish civil service?
Now please spare me the attitute
The Invisible Hand on 30/07/2012
Φίλτατη Georgie

Πρώτο τα στοιχεία σου δεν ταιριάζουν με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας (πχ 11,000 τοπική αυτοδιόικησις, λες, αντί 4,796 επισήμως, 64,000 σύνολικά λες,αντί 71,553 επίσημα). Τι να πιστέψουμε;

Δεύτερο και βασικότερο αρχικά δήλωσες 12,000 δημόσιους (σε "υπουργεία και τμήματα") και μόνο όταν σε διόρθωσα με τα σύνολα ανέβηκες στους 64,000 (και πάλι λάθος). Και αντί απολογίας για τη χονδροειδέστατη αυτήν ημιαλήθεια, επιδίδεσαι σε προσωπικές επιθέσεις ότι φοροδιαφεύγω και ότι ψεύδομαι.

Δεν θα ασχοληθώ άλλο μαζί σου. Σου εύχομαι κάθε επιτυχία στη δημόσια υπηρεσία και στη κομματική σου ανέλιξη.
Georgie on 08/08/2012
Τα στοιχεία μου μια χαρά ειναι κυριε Invbisible Hand. Ειπα δημόσιοι υπάλληλοι σε Υπουργεία και όχι σύνολο απασχολόυμενων από στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επέιδή η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια μάθε ότι στις 11,000 ρων ΑΤΑ (Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης) περιλαμβάνω και τους εργοδοτούμενους στα συμβούλια υδατοπρομήθειας, τα συμβούλια αποχευτέσεως, σχολικές εφορίες κλπ, τα οποία στα στοιχεία που δημοσιεύει η στατιστική περιλαμβάνονται κάτω από άλλη επικεφαλίδα λόγω του classification της Eurostat.
Σου είπα και πριν ότι μπορεί κάποιοι εδω μέσα να έχουν πολύ καλύτερη γνώση των στοιχείων της στατιστικής από ότι εσύ νομίζεις ότι έχεις και επιμένεις σε κάτι που δεν γνωρίζεις.
Σου υπέδειξα ήδη ότι η απλή παράθεση αριθμών χωρίς κανμια στοιχειώση αναφορά/ανάλυση στο τι περιλαμβάνουν είναι απλά κουβέντα του καφενέ και λέει το λιγότερο τη μισή αλήθεια. Θεωρώ την προσπάθεια σου να απαξιώσεις το τι είπα εκ του πονηρού. Δεν θα σχολιάσω καν την προσωπική σου επίθεση και την απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων, απλά θα πώ ότι δείχνει το επίπεδο σου..
Georgie on 08/08/2012
Και κάτι τελευταίο επειδή αναφέρθηκες αυθέρετα ότι είπα 64,000 (μετά που με διόρθωσες τάχα), αν είχες τις στοιχειώδης γνώσεις αριθμητικής για να προσθέσεις τους αριθμούς που παρέθεσα (ανά κατηγορία προσωπικού) θα έβλεπες ότι το σύνολο βγαίνει 72,000 και όχι 64,000 που λανθασμένα λες.
Τώρα που με "έβαλες στη θέση μου" μπορείς να αναπαυτείς στις δάφνες σου..
Georgie on 08/08/2012
ΕΠειδή είσαι καλός στην αριθμητική παραθέτω τα στοιχεία που εσύ παρέθεσες:

Τοπικές Αρχές 4 796
Δημαρχεία 3 516
Άλλες Τοπικές Αρχές 1 280

Σύνολο: 9500

+ σχολικές εφορίες και συμβούλια υδατοπρομήθειας

= 11,000 περίπου

(εκτός και αν ΑΤΑ θεωρείς μόνο τα κοινοτικά συμβούλια και όχι τους δήμους και τα συμβούλια υδατοπρομήθειας. σχολικές εφορίες κλπ)
αθηνα on 08/08/2012
Georgie,εγώ θα δεχθώ ότι όλοι οι αριθμοί που παραθέτεις,είναι σωστοί.Επίσης θα είμαι η τελευταία που θα ζητήσει απόλυση δημ.υπαλλήλου.Ούτε ηθικό είναι,ούτε δίκαιο.Εχουμε όμως καλέσει την Τρόικα να μας βοηθήσει,και προτείνει μείωση πχ του κρατικού μισθολογίου κατα 15%,ή αναστολή καταβολής του 13ου για 1-2 χρόνια.Με το να βρίσκουμε χίλιες δύο δικαιολογίες ότι θα μειωθεί η κατανάλωση[που ως ένα σημείο είναι σωστό,αλλά αναγκαίο κακό] ή ας δώσουν οι έχοντες και κατέχοντες,απλά ροκανίζουμε το χρόνο,και στο τέλος της μέρας θα καταποντισθούν οι μισθοί.Βέβαια αν δεν δοθούν λεφτά για ανάπτυξη,σωτηρία δεν έχουμε.
Vassos Kyprianou on 24/07/2012
Though I certainly feel from my friends and family who are living the current nightmare, from an economic standpoint, the latest events along with the upcoming measures to be imposed by Troika are probably the best thing that could ever happen to Cyprus. How else and under what circumstances would any government in Cyprus willingly "clean-up house" from the immeasurable excesses and inefficiencies? How else and under what circumstances would the banks in Cyprus willingly clean up their balance sheets, get rid of their inadequate senior managers and get their act together? This is a perfect (albeit extremely painful) opportunity to get the country and its banking system on a sound economic foundation, poised to prosper in the next 5-7 years and beyond for the younger generations to enjoy.

Sorry I did not offer any statistics but just a simple opinion.
petros on 24/07/2012
Totally agree on what you are saying.....

Current government has totally lost the plot along time ago....
Future government i believe will be better but do not expect any changes from them....

The political parties and banks are two things that go together....nobody wants to expose each other because loads of scandals will come out....(not that they care..but they dont want to make their image get worse)

In serious countries like US and UK bankers were taken to court and sometime even prosecuted (Goldman, Barclays - LIbror...etc). In Cyprus we are CLOWNS and our country is a JOKE....thats why thank GOD IMF is coming ...... there is a change we might have a better future....
on 26/07/2012
VLEPE ELLADA KE ISPANIA KE LOIPES - KE AFTOI EFXARISTOUN TO THEO POU IRTHE TO IMF.

EXOUN EKSASFALISI TO MELLON TOUS OLOI - ANERGOI KE MISERI

KALOS TOUS DEXTIKAME
Ts on 24/07/2012
γιατι δεν λετε τα πραγματα με το ονομα τους;
το προβλημα δεν ειναι το οριο συνταξιοδωτησης αλλα οι παχουλοι μισθοι του κρατικου και ημικρατικου τομεα. απο την στιγμη που εκεινοι τα περνουν χοντρα χωρις να προσφερουν τιποτα τι καθεστε και συζητατε ρεε;;;;
R on 24/07/2012
Διαβάζοντας όλα τα πιο πάνω καταλήγω ξανά και ξανά στο ίδιο συμπέρασμα:

Ευτυχώς που της κυβέρνησης αυτής της έμειναν 219 μέρες.

Δυστυχώς όμως σε 219 θα δούμε και θα ζήσουμε πράγματα που δεν θα το πιστεύουμε!

Είμαστε ακόμα στην αρχή!
Georgie on 25/07/2012
Ναι ευτυχώς..γιατί τώρα που θα φύγει η κυβέρνηση αυτή ως δια μαγείας θα εξαφανιστούν τα 10 δις ζημιές των τραπεζών που πρέπει ολοι να πληρώσουμε. Ασε που αν ήταν άλλη κυβέρνηση δεν θα διανοούνταν να κάνουν τόσες ζημιές οι τράπεζες...

Πραγματικά η λογική(?) κάποιων δεν έχει όρια...
R on 25/07/2012
Αγαπητέ Georgie,

Επειδή με την απλή λογική (την οποία ειρωνεύεσαι) ξέρω πάρα πολύ καλά πως σκέφτονται, πως ενεργούν και ποιές είναι οι προτεραιότητες τους και για αυτό έχω καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.

Αν έχεις προσέξει είναι από τον καιρό που τους είχαν μείνει 19 μήνες που τους μετρώ αντίστροφα.

Και κάθε μέρα που ξημερώνει τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα.

Σίγουρα η νέα κυβέρνηση δεν θα κάνει μαγικά! Τουλάχιστον θα προσπαθήσει για την ανόρθωση.

Δεν βλέπω καμιά άλλη διέξοδο.

Δυστυχώς εδώ και 4 χρόνια ακολουθούμε ένα κατήφορο μοναδικό. Δικαιώνομαι για τις απόψεις μου με τον πιο σκληρό τρόπο. Και όποιος τα φορτώνει στην διεθνή οικονομική κρίση και στις τράπεζες απλώς προσπαθεί να απαλλάξει εαυτόν από τις δικές του ευθύνες και ανικανότητες.

Και δυστυχώς το παιχνίδι παραμένει το ίδιο και επαναλαμβάνεται!
Ιωάννα on 24/07/2012
Συμφωνώ και εγώ. Πρέπει να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Επειδή δεν γνωρίζω με λεπτομέρειες τη κατάσταση στη Κύπρο, γνωρίζω όμως ότι εδώ στην Ελλάδα τα τελευταία 2-3 χρόνια παίχτηκε βρώμικο και γελοίο παιχνίδι στη καμπούρα μισθωτών και συνταξιούχων. Δυστυχώς οι κρατούντες είχαν μιά ευκαιρία να διορθώσουν κακώε κείμενα. ΄Ομως αποφάσισαν να προτάξουν το κομματικό τους συμφέρον και όχι το εθνικό. Η εύκολη λεία τους εμείς όλοι που είμαστε αυτό που λεγόταν ¨μεσαία τάξη¨ Τώρα δεν υπάρχει. Εσείς πάλι, έχετε το κακό παράδειγμα. Προσέχετε να το αποφύγετε. ΄Οσον αφορά την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, άκουσα πρόσφατα καθηγητή πανεπιστημίου να λέει ότι το προσδόκιμο ζωής, υπό το καθεστώς των συνεχών μνημονίων, έχει μειωθεί κατά 6 χρόνια. Εξυπηρετεί αυτό τους στόχους? Αν όχι, ας συνεχίσουμε. 3000 αυτοκτονίες συμβάλλουν στην εξυγείανση? Αν όχι, να συνεχίσουμε. Καλό κουράγιο σε όλους μας!
R on 24/07/2012
Η ικανότητα του ανθρώπου να μαθαίνει με τα παθήματα των άλλων τον κάνει να ξεχωρίζει από τα ζώα. Δηλαδή δεν χρειάζεται να την πάθει για να μάθει.

«Ζοππόβορτε κυπριακέ λαέ»!
Panayiotis Mylonas on 24/07/2012
Ε καθηγητά... Να πουλήσουν την ΑΗΚ και την ΑΤΗΚ ΑΜΕΣΑ. Να πιάσουν λεφτά να έχουν να τα τρων, να πληρώνουν τους Δημοσίους Υπαλλήλους ?

Προς το παρόν πληρώνουν τους με δανικά από την ΑΤΗΚ. Από την ΑΤΗΚ που εδώ και 14 χρόνια είναι υπό ανταγωνισμό και υπό εχθρική ρύθμιση μάλιστα.

Μήπως θα θέλατε να διώξουν και λίγους Δημοσίους Υπαλλήλους SIR ? ΑΑΑΑ... Εν θέλεις διότι εμπίπτεις και εσύ στο σύνολο? Είσαστε οι πρώτοι που πρέπει να εξαφανιστείτε που το χάρτη. Δάσκαλοι και καθηγητές που απαιτούν μάξιμουμ 15 παιδιά στην τάξη και 24 ώρες διδασκαλία την εβδομάδα. Τούτα να λέτε του κόσμου.

Δεν είναι όλοι καθηγητές πανεπιστημίου SIR, για να αφυπηρετούν στα 68 φρέσκοι. Έχει κτίστες, μηχανικούς , σιδεράδες, καθαρίστριες... που από τα 50 τους πονούν όλα τα κόκαλα του κορμιού τους. Έχει πωλήτριες που άμα ορχήσουν να γερνούν οι ιδιώτες πετάσσουν τες στο δρόμο. Να πιάνει χαμηλότερη σύνταξη εκείνη επειδή στα 50 εδιώξαν την και δεν βρήκε αλλού δουλειά ?

Εγώ λέω να φορολογηθεί το εφάπαξ, ακόμα και να καταργηθεί. Να κάνει ο καθένας μας ένα επενδυτικό σχέδιο δικό του και να παίρνει όποτε εκείνος θα καθορίσει το εφάπαξ του. Ο καθένας μας να κανονίζει από μόνος του και το συνταξιοδοτικό του σχέδιο και το εφάπαξ του μέσω ασφαλιστικής κάλυψης.

Η τεχνολογία ξεπέρασε τον κρατικό μηχανισμό κατά 3 έτη φωτός και εάν δεν συγχρονιστεί χαΐρι δε βλέπουμε. Το φορολογικό σύστημα θέλει ριζική αλλαγή και μηχανογράφηση και η κρατική μηχανή πρέπει να μειώσει το προσωπικό της κατά 40%. Μόνον έτσι βλέπουμε φως.
Επιλήσμων on 25/07/2012
@ διάφορους σχολιαστές.

Οι Άγγλοι, παρ' όλο που δεν φημίζονται γιά τα ρητά τους, έχουν 2-3 που είναι άξια λόγου.
Αυτό που μου έρχεται τώρα στο νου, είναι το εξής.-
"BEGGARS CANNOT BE CHOOSERS"

Ο δικός μας Μένανδρος έχει πει,"Τα δάνεια δούλους τους ελευθέρους ποιεί."

Το ερώτημα είναι: "Είμαστε αυτή τη στιγμή ελεύθεροι?"
Σάββας Τταντής on 25/07/2012
Κύριε Ζαχαριάδη

Λές να αυξήσουμε το όριο αφυπηρέτησης για αρκετά μάλιστα χρόνια για να μην πληρώνουν οι πολίτες τις συντάξεις κλπ κλπ .,,,,

Τις συντάξεις και τον μισθό ενός δημοσίου υπαλλήλου τις πληρώνει το κράτος. (φορολογούμενος πολίτης) Ενας δημοσιος υπάλληλος με 30 και πλεον χρονια υπηρεσίας παίρνει π.χ 8000 τον μήνα μισθο, εαν τον βγάλουμε σε σύνταξη θα παίρνει 2000 τον μήνα. Το κράτος αμέσος εξοικονομά 6000 ευρω τον μήνα. Με αυτές της 6000 ευρω που εξοικονομά το κράτος μπορει να δημιουργήσει 3 θέσης εργασιας σε διαφορες υπηρεσιες . Ετσι μειώνουμε την ανεργία, εχουμε μια πιο δικαιη κατανομή πλούτου, τα λεφτά έχουνε περισσοτερες πιθανοτητες να ξοδευτουν μέσα στην οικονομία απο οτι εαν θα τα επιανε ένας μονος του ο οποιος πιθανον να αποταμιευε τα περισσοτερα....

επισης, που πάει η παραγωγικοτητα? ενας 66 χρονων τι παραγωγη θα κάνει? η ώρα 10 θα πρέπει να πιει το χαπι της πιεσης, η ώρα 11 να πιει τα χάπι για το ζακχαρο του, η ωρα 1 της καρδιας κλπ κλπ κλπ

Georgie on 25/07/2012
Κανενας δημόσιος υπαλληλος με 30 χρόνια υπηρεσίας δεν παίρνει τέτοι χρήματα. ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ ΝΑ ΚΟΙΡΟΙΔΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!

Ο μέσος μισθος στο δημόσιο είναι 2400 εθρώ το μήνα, ο διάμεσος ακόμα πιο κάτω. Στο δημόσιο υπάρχουν συνολικά κάπου 1000 θέσεις κλιμακας Α14 και πάνω. Στην Α14 ο μηνιαίος μισθός είναι περίπου 4500-5500 ευρώ. Μιλάμε όμως για λιγότερο από το 4% των δημοσίων υπαλλήλων...
Stelios on 25/07/2012
Η ουσία δεν είναι ούτε ο μέσος μισθός, ούτε ο διάμεσος. Ναι, οι πιο πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν κατά μέσο όρο αυτά που λες (είμαι περίεργος πόσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι έχουν απομείνει που να παίρνουν έστω τα μισά).

Αυτοί οι "πιο πολλοί" όμως, είναι ΠΟΛΛΟΙ. Εδώ είναι το πρόβλημα. Αυτή η πελατειακή σχέση και η συνδιαλλαγή με τα κόμματα δημιούργησε ένα τέρας. Δεν πρέπει λοιπόν να προσεγγίζουμε το θέμα με μέσους όρους αλλά με απόλυτους αριθμούς. Οι οποίοι ΔΕΝ βγαίνουν.
αθηνα on 25/07/2012
Μα όταν η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου εργοδοτεί 55 άτομα,αυτό εννοεί ο Stelios.Οτι το διαχρονικό βόλεμα ημετέρων,ακόμα και σε χαμηλές κλίμακες, δημιούργησε ένα αδηφάγο τέρας,που αφαιμάσσει ότι έσοδα μπαίνουν ακόμα,στο δημόσιο ταμείο.
Georgie on 25/07/2012
Σωστό εν μέρη αυτό που λες. Ξεχνάς όμως ένα βασικό..
Κάποιοι θησαύριζαν πριν 4-5 χρόνια στις πλάτες όλων μας, και αυτοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Κανείς δεν ήρθε πριν 4-5 χρόνια να μας πει πάρτε και εσεις κάτι από τα υπερκέρδη που κάνουμε. Ο δημόσιος υπάλληλος συνεχισε να ειναι δημόσιος υπάλληλος με ένα σταθερό μεν αλλά κανονικό μισθό.
Τωρα καλείται ο δημόσιος υπάλληλος να σωσει αυτούς που θησαύριζαν στην πλάτη του και όχι μόνο. Τωρα ακούμε αυτους που ποτε δεν πλήρωναν φόρους γιατί έβρισκαν τον τρόπο να τα κρύψουν να μας αποκαλούν παράσιτα και να θεωρούν παχουλό μισθό ενα μισθό της ταξης των 2000 ευρώ μετά από 12-15 χρόνια εργασίας.
Κατι πάει λάθος δεν νομίζεις...
αθηνα on 25/07/2012
Μα δεν είμαι εγώ που ζητώ αυτά για τα οποία βγαίνεις έξω απο τα ρούχα σου κοπέλλα μου.Μόλις σήμερα τα συζήτησε η Τρόικα με τον συνδικαλιστικό σου ηγέτη.Δηλαδή να υποθέσω ότι ο κ.Χατζηπέτρου τους είπε πχ ότι δεν δέχεται κατάργηση της ΑΤΑ,ή μείωση του κρατικού μισθολογίου,γιατί το πρόβλημα δεν το έχει ο δημόσιος τομέας αλλά οι τράπεζες; Δυστυχώς τις αποφάσεις για ' το τι δέον γενέσθαι ',δεν θα τις πάρεις ούτε εσύ,ούτε εγώ,αλλά ούτε η κυβέρνηση,όσο και να φωνάζει ο πρόεδρος για εσωτερική κατανάλωση,ότι δεν θα φορτώσει στις πλάτες του κόσμου τα βάρη.Α, ξέχασα,θα τα φορτώσει στους έχοντες και κατέχοντες.Παλιά και δοκιμασμένη συνταγή.
on 25/07/2012
poloi file stelio. Aplo na pigene ena giro apo ta logistika, elektika ke dikigorika grafia ke pistepse me tha vris polous. Oxi olous fysika ala polous.
Μάριος Ζαχαριάδης on 25/07/2012
Αγαπητέ Σάββα, δεν είναι μια απλή λογιστική πράξη αλλά μια μακροοικονομική δυναμική που αποδίδει μεσοπρόθεσμα-μακροπρόθεσμα, αλλά είναι και αναγκαία (βάση των δημογραφικών δεδομένων) για να υπάρχουν συντάξεις στο μέλλον. Δες ξανά που βρίσκεται η Κύπρος σε αυτό το θέμα στο άρθρο http://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2010/wp10177.pdf (figure 9 page 19). Επίσης, η πρότασή σου θα αύξανε περαιτέρω τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων!!! (άσε που δεν υπολογίζεις τις προαγωγές που γίνονται στο Δημόσιο και συνεπακόλουθες αυξήσεις μισθών όταν κάπιοι αφυπηρετούν. Δεν είναι αυτού του είδους ανάπτυξη που χρειαζόμαστε αλλά βιώσιμη ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.
Αγαπητέ Παναγιώτη, η πρόταση μου για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης αφορά κυρίως τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Βεβαίως κάποιος εργάτης σε οικοδομές π.χ. δεν θα μπορούσε να εργαστεί ως τα 67.
Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις αυτές θα μειώσουν τις τιμές και τις στρεβλώσεις στην οικονομία και θα δώσουν καλύτερα κίνητρα στους υπαλλήλους αυτών των οργανισμών, ιδιαίτερα αν συνδιαστούν με συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο. Το κράτος μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει με ένα μειοψηφικό ποσοστό αλλά την πλειοψηφία να την έχει ένας σοβαρός ιδιώτης επενδυτής που θα μπορέσει να κάνει αυτούς τους οργανισμούς πιο αποδοτικούς.
(Όσον αφορά απολύσεις, θα ήθελα να σε πληροφορήσω ότι οι ακαδημαϊκοί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έχουν συμβόλαια που προνοούν την απόλυση τους αν δεν αποδίδουν ικανοποιητικά στη βαθμίδα του Λέκτορα και του Επίκουρου καθηγητή, ακόμα και 10+ χρόνια μετά την πρόσληψή τους.)
Όσον αφορα τους μισθούς στο Δημόσιο αυτοί μειώθηκαν ήδη (ο δικός μου 10-15% και θα μειωθούν και άλλο. Το ερώτημα είναι πόσο δραστικές θα πρέπει να είναι οι νέες περικοπές. Το νόημα του βασικού μου επιχειρήματος είναι ότι αν υπάρξουν νέες δραστικές περικοπές η ανάκαμψη που προβλέπει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου http://www.ucy.ac.cy/data/ecorece/EconomicOutlook_GkSummary-July12.pdf για το πρώτο μισό του 2013 δεν θα πραγματοποιηθεί. Αντί αυτού, θα έχουμε περατέρω ύφεση της τάξης του -1 ως -3 τοις εκατό. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό; Θα μπούμε σε ένα συνεχή φαύλο κύκλο μειώσεων μισθών και βαθύτερης ύφεσης σε ολόκληρη την οικονομία που θα μας φέρει στην σημερινή θέση της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Αυτό πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία προτείνοντας αύξηση ορίου συνταξιοδότησης, κατάργηση ΑΤΑ, αποκρατικοποιήσεις και άλλες διαρθρωτικές δομικές αλλαγές σε οικονομιά και θεσμούς εμείς οι ίδιοι, σε αντάλλαγμα με πιο ήπιες μαζικές περικοπές μισθών που θα μας έβαζαν στον φαύλο κύκλο της Ελλάδας.
Επιλήσμων on 25/07/2012
Αγαπητοί φίλοι,

Εάν υπάρχει τόση αντίδραση σε αυτά τα λίγα (πολύ λίγα) και αναγκαία, που προτείνει ο κ. Ζαχαριάδης, απορώ τι θα γίνει σε λίγες μέρες που θα ακούσετε τι προτείνει (και ζητά) η Τρόικα.
R on 25/07/2012
Ακόμα κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι έχουμε την δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας....!!!!!

Να δείτε που σε λίγες μέρες θα κατεβάσουν την ΠΕΟ σε διαδηλώσεις!!!

Αυτό θα πεί να σε ενδιαφέρει πρώτα το κόμμα σου και μετά η χώρα σου.
Επιλήσμων on 26/07/2012
Αγαπητέ R,

Μόλις αφαιρέσεις τις παρωπίδες, θα δείς και την ΣΕΚ λιγα μέτρα προς τα δεξιά.
R on 26/07/2012
ΔΕΝ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΚΑΘΟΛΟΥ, ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ!

Λέω για την ΠΕΟ διότι θεωρώ ότι αυτοί -δηλαδή "η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και του Χριστόφια"- είναι που έχουν καλέσει την τρόϊκα!
ANDREAS MAVROGENIS on 25/07/2012
Counter-cyclical policy aims at reducing or neutralizing anti-social effects of economic cycles. Such policies encourage spending during downturns, and tighten credit during inflationary periods.

Attempts by government to operate a counter cyclical policy may misfire and generate a cycle which is more volatile than the normal business cycle. The reason is mainly due to lags in decision making process, both inside lags (recognition-data collection and implementation-choice of policy) and outside lags (intermediate-waiting for bank controls to have effect (for example on money supply) and behavioral-policy effect (on private sector behavior) changing target variable such as inflation).

Experience reveals that countries where the fiscal position was sound and inflation was under control were better able to cushion the shocks. In order to deal with similar shocks in the future, macroeconomic and financial sector policies should consider precautionary policy settings and macro-prudential regulation to address systemic threats to stability.

The financial stability in a country depends mainly on the consistency of governments and banks over a long period of time in establishing a track record and reputation for implementing counter-cyclical policy in an effective way. In addition to that, relying on rules or targets can lend credibility to policy.
Σάββας Τταντής on 25/07/2012
Σάββας Τταντής 27-5-2012 (blogs stockwatch) Οταν η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου έλεγε οτι δεν χρειάζονται κεφάλαια έργαψα το πιο κάτω πριν 2 μήνες......πρίν μερικές εβδομάδες ανακάλυψαν οτι χρειάζονται 500 εκ κεφάλαια...


"7 Τα πιο πάνω είναι το αισιόδοξο σενάριο , το λογικό σενάριο είναι οτι στις αρχές του 2013 οι τράπεζες θα χρειαστούνε και άλλα κεφάλαια.....επίσης υπολογίζω οτι η Τράπεζα Κύπρου χρειάζετε Τώρα ακόμα 600 εκ ευρώ κεφάλαια. ....το λογικό σενάριο είναι οτι οι τράπεζες δεν θα βρούνε τα κεφάλαια που θα ξαναχρειαστούνε και πάλι το κράτος θα πρέπει να συνησφέρει......."
Σάββας Τταντής on 25/07/2012
Σάββας Τταντής 20-6-2012 (blocks stockwatch)

Ηρθε ο Ιούλιος, 5 λεπτά η μετοχή της Λαικής, δυστηχώς η αγορά πάντα διορθώνει τις στρεβλώσεις. Ολοκληρωτική καταστροφή για τους μετοχους της Λαικής......

"Δέν τελείωσαν τα βάσανα των μετόχων των τραπεζών ακόμα, είμαστε ακόμα στην αρχή. Σφάλονται όσοι νομίζουν οτι Η λαική θα αξίζει μετά τη αυξηση κεφαλαίου 2.3 ΔΙΣ ευρώ , να αξίζει 4 φορές πιο πολύ απο την σημερινή αξία της Τράπεζας Κύπρου. Να αξίζει οσο αξίζει σήμερα η Εθνική η Αλφα και η Εurobank μαζί .
Εγραφα για μήνες οτι πρέπει να πάμε με αυξήσεις σιγά σιγά να μην καταστραφούν οι μετόχοι, να πάμε με εποπτικα 9% σε 4-5 χρόνια. Να μην χρειαστεί να βάλει το κράτος χρήματα……τίποτα…κανένας δεν ήθελε να αναλάβει προτωβουλίες, ο πρών διοιηκητής θεατής, μονον ακαδημαικές θεωρίες και διαλέξεις, οι τραπεζίτες πάπιες , σφυρίζουν αδιάφορα, δεν τους ενδιαφέρουν οι μετόχοι ούτε και οι κινδύνοι που θα αντιμετωπίσει το κράτος για τα δικά του λάθη. Οι περισσότεροι τραπεζίτες δεν κρατάνε μετοχές των τραπεζών…
Τον Ιούλιο τα πιο πάνω θα είναι πιο κατανοητά σε όλους….."
Σάββας Τταντής on 25/07/2012
Σάββας Τταντής 26-6-2012 (blogs stockwatch)

δυσηχώς σε ένα μήνα όλα έγιναν. Είμαστε ακόμα στην αρχή, τίποτα δέν έγινε ακόμα προς την σωστή κατευθυνση....απλά έρχονται οι εξελίξεις και μας βρίσκουν απροετοίμαστους..

"Προσφύγαμε στον Μηχανισμό στήριξης για την Λαική, ο μηχανισμός θα μας δώσει 1.7% δις , 10% του ΑΕΠ μας, δεν μπορούμε να πάρουμε περισσότερα, ΟΛΑ θα πάνε για την Λαική, επιδή η εκδοση κεφαλαίου της θα καλυφθεί μόνον το 20%. Εάν ζητήσουμε και άλλα κεφάλαια απο την Ευρώπη τώρα θα μας φέρουν το ΔΝΤ και μνημόνιο.
Απόλυτη φυσιολογική εξέλιξη η πιο πάνω απο την στιγμή που δεκτήκαμε αυξήσεις κεφαλαίων ύψους 23% του ΑΕΠ μας, λογικό είταν να αποτύχουν…το ένα σφάλμα μετά το άλλο, το ένα εγκλημα μετά το άλλο. Το κράτος χρειάζετε ακόμα 3 δις για τις δικές του ανάγκες εώς τον Μαρτιο του 2013, δηλαδή σε μερικούς μήνες.
Εάν δεκτούμε να έρθει και η ΠΛΑΚΡΟΚ να ελέγξει τις τράπεζες,(άλλο λάθος ) θα χρειαστούνε οι τράπεζες ακόμα 2-3 δις κεφάλαια τα οποία και πάλι θα βάλει το κράτος.
Εάν δέν μας δανείσει τρίτη χώρα 3-5 δις εώς τον Νοεμβριο -Δεκέμβριο, θα πάμε σίγουρα ΔΝΤ και μνημόνιο και θα μας ζητήσουν κυριαρχικά δικαιώματα ΄π.χ πωλήσεις πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων…..
Νοέμβριο η ανεργία θα είναι 12%
το έλλειμα για το 2012 εώς σήμερα συνεχίζω να το βγάζω 4% του ΑΕΠ και οχι 2.5%
Μάς κάνανε σκουπίδια και οι 3 οίκοι και αυτό σωστό και λογικό. Θα υπάρξουν και άλλες υποβαθμίσεις…..33 δις περιουσιακά στοιχεία η Λαική , άλλα τόσα και λίγο περισσότερα η Κύπρου. 10% να χαθούν είναι 7 δις……..23 δις χορηγήσεις στην Ελλάδα,,,,Τρίγωνα των Βερμούδων οι τράπεζες, οτι τους δώσει το κράτος θα χάνονται. Ούτε και μετά τις αυξήσεις οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να διοχετευσουν χρήμα μέσα στην αγορά……"
phylarchus on 26/07/2012
Η αύξηση των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ακολουθεί πορεία καμπύλης υπερβολής, δηλαδή με την πάροδο των χρόνων οι τελικοί μισθοί (από τις κλίμακες, συνεπικουρούμενοι από τις γενικές ετήσιες αυξήσεις και από το τιμαριθμικό), αυτόματα γίνονται πολύ μεγαλύτεροι! Αυτό θα ήταν λογικό αν συνοδευόταν με αύξηση της παραγωγικότητας. Δεν συμβαίνει όμως αυτό, διότι εκείνο που επιβραβεύεται και επικαλείται "πείρα" ή έτη υπηρεσίας, είναι στην πραγματικότητα μόνο και μόνο η ηλικία! Τι συμβαίνει όμως με αυξανόμενη ηλικία; Αυξάνεται αυτόματα και η απόδοση, η παραγωγικότητα; Όχι βέβαια! Η απόδοση αυξάνεται σίγουρα τα πρώτα μερικά χρόνια, όταν ο νεοπροσληφθείς μαθαίνει τη δουλειά. Μετά φτάνει μια περίοδος σταθερής απόδοσης, όπου η αυξανόμενη εμπειρία της δουλειάς εξισορροπείται από τη φυσιολογική κούραση της ηλικίας, και ακολουθεί η πτώση της παραγωγικότητας, όταν η κούραση και η φυσική φθορά της μεγαλύτερης ηλικίας υπερτερούν.
Με άλλα λόγια αυτό το γεροντοκρατικό σύστημα ευνοεί την αυτόματη απόδοση μεγάλου κομματιού της πίτας των μισθών στους ηλικιωμένους χωρίς κανέναν έλεγχο ή βαθμολόγηση της αποδοτικότητάς των υπαλλήλων! Αυτό έχει πολλά ανητικά αποτελέσματα: ο νέος, έστω και αν αποδίδει περισσότερα, συγκριτικά υποαμείβεται, υποτιμάται και δεν μπορεί χωρίς τη βοήθεια και την εξάρτηση από τους γονιούς του να συντηρήσει οικογένεια. Η έννοια της δίκαιης αποκόμησης οφέλους όταν κανείς αποδίδει επάξια ποιοτικά και ποσοτικά, εκμηδενίζεται και αυτό έχει φοβερές αρνητικές επιπτώσεις στην ηθική εργασίας και αλλού που δεν υπάρχει λόγος να αναφέρω εδώ, ο καθένας μπορεί να εντοπίσει τα επακόλουθα στην πράξη.
Είναι ολοφάνερο ότι επείγει εκ βάθρων αλλαγή στα της ευρύτερης δημόσιας υπηρεσίας, διότι αυτό το σαθρό κοινωνικό οικοδόμημα θα μας καταστρέψει, αν αφεθεί ως έχει, και ως κοινωνία και ως οικονομία και ως κράτος.
αθηνα on 26/07/2012
Φύλαρχέ μου,σωστά τα λες.Κατάλαβες όμως,να ιδρώνει κανενός το αυτί; Aκόμα και εκείνοι που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην Τρόικα,ότι θα βάλει τάξη,θα διαψευσθούν οικτρά.Γιατί και οι Τροικανοί ακολουθούν άνωθεν εντολές[Γερμανία κλπ],που προς το παρόν μας βλέπουν σαν πειραματόζωα.
Kikis N. Agisilaou on 26/07/2012
Κατά τη δική μου γνώμη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιδιώξουμε το εφικτό και όχι το ευκταίο. Το ενδιαφέρον είναι ότι το εφικτό μεταβάλλεται σημαντικά στο πέρασμα του χρόνου καθώς οι εξελίξεις είναι τέτοιες όπου οι περιορισμοί αυξάνουν και το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούμε δυσκολεύει.

Η άσκηση οικονομική πολιτικής εμπεριέχει περιορισμούς. Οι περιορισμοί αυτοί είναι τέτοιοι που ορισμένες φορές καθίσταται δύσκολο με τα μέτρα οικονομικής πολιτικής να επιτευχθούν ταυτόγχρονα πολλαπλοί στόχοι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει ιεράρχηση στόχων.

Για παράδειγμα, είναι αμφίβολο αν υπάρχουν μέτρα όπου σε περιόδους ύφεσης μπορούν να επιτύχουν ταυτόγχρονα
(1) την αύξηση των θέσεων εργασίας (2) την αύξηση του κατα κεφαλήν εισοδήματος (3) την ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών (4) την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και (5) την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα.

Ίσως οι πιο πάνω στόχοι να μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόγχρονα (ενδεχομένως σε διαφορετικό βαθμό) αν γινεί αυτό που ανέφερε ο καθηγητής Πισσαρίδης παλαιότερα: μεγάλες ξένες επενδύσεις!

Αν και η κατάσταση της οικονομίας μας δεν είναι υποβοηθητική για μεγάλες ξένες επενδύσεις αυτή τη στιγμή, η πραγματοποίηση των οποίων δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, η ανεύρεση φυσικού αερίου ανατρέπει τα δεδομένα και δημιουργεί ευνοικότερες συνθήκες. Αν οι προσδοκίες επιβεβαιωθούν, τότε, πράγματι, θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη, κυρίως σε μεταγενέστερο στάδιο όμως.

Με βάση τη λογική ότι δεν υπάρχουν "τέλεια μέτρα" και ότι υπάρχουν περιορισμοί, ο καθηγητής Ζαχαριάδης προτείνει διαρθρωτικές δομικές αλλαγές σε οικονομία και θεσμούς (που εξαρτώνται από τις δικές μας ενέργειες και ενδεχομένως να προκαλέσουν και κόστος), σε αντάλλαγμα με πιο ήπιες μαζικές περικοπές μισθών που θα μας έβαζαν στον φαύλο κύκλο της Ελλάδας.



Οι αναγκαίες συνθήκες για να περιοριστεί το βραχυχρόνιο κόστος και να δημιουργηθεί η προοπτική για καλύτερο αύριο


Κατά τη δική μου γνώμη, οι αναγκαίες συνθήκες για να περιοριστεί το βραχυχρόνιο κόστος και να δημιουργηθεί η προοπτική για καλύτερο αύριο είναι οι εξής τρεις:

1) Πολιτική σταθερότητα, πολιτική βούληση και κοινωνική ωριμότητα.

Για να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και να ληφθούν τα σωστά μέτρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και πολιτική βούληση. Το τελευταίο, επηρεάζεται πλέον και από την παρουσία της Τροικα. Η ωριμότητα που θα επιδείξει η κοινωνία είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας στην όλη διαδικασία.

2) Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν προβλήματα ρευστότητας και ανάκτηση της αξιοπιστίας τους.

Προφανώς η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και η επαρκής ρευστότητα είναι βασική προυπόθεση για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση. Αν έχω αντιληφθεί σωστά, τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (ενδεχομένως να έπρεπε να γίνει νωρίτερα).

Από την άλλη, η ανάκτηση της αξιοπιστίας των τραπεζών απαιτεί χρόνο κατά τη γνώμη μου επειδή υπάρχει πλεόν αρνητικό προηγούμενο ότι έκαναν "άστοχες" επενδύσεις και προφανώς αυτό δεν αρέσει στους επενδυτές και το λαμβάνουν υπόψη.

Συνεπώς, για να εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση στο τραπεζικό τομέα θα χρειαστεί χρόνος.

3) Αντιστροφή του κλίματος αβεβαιότητας και της προσδοκίας για ύφεση

Η αβεβαιότητα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για οικονομική ανάκαμψη. Η αβεβαιότητα και η προοπτική της ύφεσης λειτουργεί ανασταλτικά και καθιστά πολλά από τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής αναποτελεσματικά. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα όπου η αβεβαιότητα και η προσδοκία της ύφεσης αυξάνει το βραχυχρόνιο κόστος είναι η αύξηση των αιτήσεων για πρόωρες αφυπηρετήσεις στο δημόσιο τομέα, πράγμα που κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να είχε προβλεφθεί και έπρεπε να είχαν δοθεί τα κατάλληλα κίνητρα για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη.

Κατά τη δική μου γνώμη η αβεβαιότητα θα περιοριστεί αν τα μέτρα που θα ληφθούν σχεδιαστούν σωστά, με την έννοια ότι δεν θα μπούμε στη λογική ότι κάθε τρεις μήνες θα χρειάζονται και νέα μέτρα. Γιατί, η προσδοκία ότι θα ληφθούν και άλλα μέτρα, προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις και ενδεχομένως να περιορίζει την αποτελεσματικότητα των αρχικών μέτρων. Συνεπώς, πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση στις συζητήσεις που γίνονται με τους Τροικανούς.

Βέβαια, η αβεβαιότητα δεν πηγάζει μόνο από την κατάσταση της εγχώριας οικονομίας αλλά και από την κατάσταση στην Ελλάδα, στην Ισπανία και τους φόβους για την οικονομία της Ιταλίας. Υπάρχει δηλαδή μια αρνητική εξωτερικότητα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε από μόνοι μας, με τα διαθέσιμα μέσα πολιτικής. Είναι για αυτό το λόγο που σε ευρωπαικό επίπεδο πρέπει να δοθούν πλεον πειστικές και αποτελεσματικές απαντήσεις.
Σάββας Τταντής on 26/07/2012
Πιο κάτω είναι απόσπασμα απο σημερινό άρθρο του Stockwatch. Απο τον Ιανουάριο έλεγα συνέχεια οτι το έλλειμα φέτος θα είναι πέραν του 4%. Διαφώνησα με τις εκτιμήσεις 2 υπουργών οικονομικών . Η τροικα σήμερα μας λέει οτι το έλλειμα θα είναι πέραν του 3.5%. Είναι σωστοί , δέν λένε πόσο θα είναι το έλλειμα,,,,,,εκτιμώ οτι το έλλειμα θα είναι 750-800 εκ δηλαδη 4-5% του ΑΕΠ μας.



"Αισθητά πιο ψηλά εκτιμούν οι εκπρόσωποι της τρόικας ότι θα είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012 από το στόχο του 3,5% που έθεσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, κατά τη συνάντηση που είχαν οι τροικανοί με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, οι τεχνοκράτες της τρόικα φέρονται να ανέφεραν ότι υπάρχει απόκλιση από το στόχο του ελλείμματος, το οποίο θα είναι αισθητά πιο ψηλά από ότι υπολογίζει η κυβέρνηση, χωρίς να συγκεκριμενοποιήσουν το ποσοστό"
αθηνα on 26/07/2012
Το μεγάλο μας δράμα, είναι ότι όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές,τόσο θα αυξάνει και η πλειοδοσία λα'ι'κισμού.Οι μεν κυβερνώντες θα ροκανίζουν το χρόνο επειδή είναι σίγουροι ότι χάνουν τις εκλογές,άρα θα παραδώσουν καμένη γη,οι δε άλλοι προεδρικοί υποψήφιοι στο τέλος της μέρας θα 'κολώσουν' μπροστά στα συνδικάτα,με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στα περίφημα 'ισοδύναμα μέτρα',όπως αύξηση του ΦΠΑ στο 20% και άλλες αμφίβολης αποτελεσματικότητας φορολογίες.Οσο για την Τρόικα,σου λέει άστους και όταν τελειώσουν οι εκλογές,επανερχόμαστε δριμύτεροι.
Σάββας Τταντής on 26/07/2012
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η Κύπρος έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση, τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα στούς επόμενους μήνες. Το φαγοπότι τελείωσε, για 10 χρόνια κάναμε εγκλήματικά όλοι, Κράτος,τράπεζες , ιδιωτικός τομέας. Οδηγήσαμε μια χώρα στην οικονομική καταστροφή , σε ρεζιλεμα διεθνώς. Η Κύπρος ευκολα θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο Μονακό αντί να είμαστε Μονακό , είμαστε ένα χρεωκοπιμένο και μοιρασμένο κράτος.Οσο ευκολα και προβλέψιμα διαλύσαμε την οικονομικά την Κύπρο τόσο έυκολα και προβλέψιμα μπορούμε να την οδηγήσουμε έξω απο την κρίση. Τώρα που όλα πλέον είναι στο τραπέζι, τώρα που αρχίσαμε να βλέπουμε τον πάτο πρέπει να προετοιμάζομαστε, να σχεδιάσουμε την ανάκαμψη, πρέπει να κάνουμε εκείνες τις διωρθωτικές κινήσεις που πρέπει να για ξεκινήσει η ανάκαμψης. Εάν συνεχίζουμε να μην κάνουμε τίποτα θα παραμέινουμε πατωμένοι για πολλά χρόνια ακόμα.....

Εισηγήσεις.

ΚΡΑΤΟΣ

το κράτος πρέπει να ΜΗΝ έχει καθόλου έλλειμα το 2013. φέτος το έλλειμα τα είναι 750 εκ ευρώ.
- μείωση μη παραγωγικών δαπανών και σπατάλων
- μείωση μισθών υψηλώβαθμων δημοσιων υπαλλήλων. Οχι μειώσεις σε δημοσιούς υπαλλήλους με μισθούς κάτω των 2000 ευρω.
- Μειωση ζημιών σε ΡΙΚ ,Κυπριακές αερογραμμες , ΑΗΚ κλπ έτσι ώστε να ,μην χρειάζετε το κράτος 100 εκ κάθε έτος
-Αυξηση ΦΠΑ στη εστιάση απο 8% στο 10% .
- ΟΧΙ αυξήσεις σε φορολογίες.
- κατάργηση στις πολλαπλές συντάξεις
- φορολογική αμνηστια

Πολλά άλλα μέτρα τα οποια θα υποβάλει η τροικα. ΟΧΙ αυξήσεις στις φορολογιες , οχι μείωση στο αφορολογητο εισοδημα

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι τράπεζες επισπευσαν την χρεωκοπια της Κυπριακής δημοκρατιας. Οι τράπεζες θα οδηγήσουν το κράτος σε ψηλοτερο δανεισμό με τα κεφάλαια που θα αναγκαστει το κράτος να τους δώσει. Οι τράπεζες θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια σιγουρα.....

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

- οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν το μέγεθος τους , οχι επιδή το να ειναι μεγάλες ειναι λάθος αλλά επιδή η ποιοτητα των περιουσιακών τους στοιχείων ειναι δέν ειναι καλή . έχουν πολλές ζημιογονες θυγατρικές στο εξωτερικό ενώ έχουν τεράστια έκθεση στην Ελλάδα η οποία ΔΕΝ θα βγεί απο την κρίση σύντομα.
- πώληση ολων των ζημιογονων θυγατρικών
- Να χωριστούν σε καλές και κακές τράπεζες , να μοιραστούν στα 2, οι εργασιες στην Ελλάδα να δοθούν στο ΕΤΧΣ. Με αυτον τον τρόπο θα χρειαστούν λιγοτερα κεφάλαια στο μέλλον.
-Οσες τράπεζες γίνουν κρατικές να μειωθούν οι μισθοί των αξιωματούχων τους σε κλιμακες του κράτους. Δέν μπορεί τραπεζιτες που χρεωκοπησαν ένα κράτος να αμοιβονται με 400 εως 600 ,000 ευρω τον χρονο.

- Να γίνουν συγχωνευσεις τραπεζών να αποκτήσουν οικονομίες κλιμακος να έχουν περισσοτερα κέρδη έτσι ώστε βελτιώνονται τα κεφάλαια τους και κατεπέκταση η χρηματιστηριακή τους αξια.

- Οσο και εάν είναι αδικο και σκληρό αυτο το μέτρο, και οταν θα γινουν ολα τα πιο πάνω , πρέπει να μετατραπούν ολα τα contigent convertible bonds των τραπεζών σε μετοχές η να υποστούν κούρεμα.
- ο Οργανισμος χρηματοδοτήσεως στέγης να γινει κανονική τράπεζα μεσω της οποιας να χρηματοδοτούνται στεγαστικά δάνεια και δάνεια προς μικροεπειχηρήσεις. Πρέπει να ξεκινήσει η ρευστοτητα να κινήτε μέσα στην αγορά.....
Οι τράπεζες ειναι τριγωνα των βερμούδων , οσα κεφάλαια και να πιάσουν τωρα απο το κράτος δεν θα μπορέσουν να διοχετευσουν ικανοποιητική ρευστοτητα μέσα στην οικονομια......η οικονομια λογο έλλειψης ρευστοτητας μπαινει σε μεγαλύτερη υφεση....

Πραγματική Οικονομια

-πρέπει να υπάρχει ρευστοτητα στην αγορά, τώρα δεν υπάρχει, ένα μέτρο ειναι να αξιοποιηθει ο ΟΧΣ οπως λέω πιο πάνω.
- Κινητρα για ξένες επενδυσεις π.χ να δοθούν αυξημένες κεφαλαιουχικές εκπτώσεις σε νέες αγορές εμπορικών ακινήτων .
-κινητρα εργοδοτησης ανέργων


Υπάρχουν πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν , πρέπει να γίνουν συντομα. Χαθηκε πολύτιμος χρονος, αυτη η κριση δεν θα περάσει απο μονη της. Ερχονται πολύ δυσκολα χρονια......πρέπει να αλλάξουμε ολοκληρη σχεδον την δομη της οικονομιας μας.
Τeacher on 27/07/2012
Το κράτος είναι ένα αυτοκίνητο που χανει λάδι και έχει απώλειες βενζίνης. Δεν προσπαθείς να κάνεις μετατροπές για να βελτιώσεις την απόδωσή του, αλλά να το φτιάξεις πρώτα.
Dinos on 27/07/2012
Τι πρεπει να γινει δηλαδη για να καταλαβοθμε οτι το κρατος δεν ειναι η δεν πρεπει να ειναι business . Τι πρεπει να γινει για να καταλαβοθμε οτι το μονο μοντελλο που εχει επιτυχει ειναι ενθαρρυνση του ιδιοτικου τομεα και ο αναταγωνισμος με τη σωστη επιτηρηση εποπτικων αρχων. Το κρατος να φιγει απο ολες τισ επιχειρησεις (ΑΗΚ, ΣΥΤΑ Κυπρ. Αερογραμμες κλπ). Το κρατος πρεπει να ειναι υπευθηνο για τη συλλογη φορων και τη υποστηριξη του πολιτη στους τομεις της εκπαιδευσης (απο εκει εξαρταται το μελλον της χωρας) υγειας και στη παροχη ασφαλειας και καλες συνθηκεσ διαβιωσης οπως αναπτυξη του infrastructure της χωρας και σωστη διαχειρηση των πολεων. Αυτο το μοντελλο υπαρχει και μπορουμε να το αντιγραψουμε - Σκανδιναυικες χωρες. Γιατι οι Κυπραιοι πρεπει παντα να προσπαθουν να εφευρουν το τροχο? Γιατι να μην μαθαινουν απο τα λαθοι τους και τα λαθοι των αλλων (Ελλαδα). Το μονο πραμα που συνφωνω με το Αχιλλεα ειναι το κλεισιμο των οδοφραγματων. Αυτο ηταν το μεγαλυτερο λαθος των εξυπνων πολιτικων μας. Οι τουρκοι δεν εχουν κανενα κυνητρο για λυση αφου απολανβανουν τα αγαθα και των δυο πλεβρων. Την ορα που πεινουσαν και η κατασταση ηταν αποπνηκκτικη τουσ δωσαμε οξυγονο με το ανοιγμα. Κατα τα αλλα ευχομε σε ολους καλη υγεια.
αθηνα on 27/07/2012
Συμφωνώ μαζί σου για τα οδοφράγματα.Γιατί είναι τουλάχιστον πρόκληση να τους δίνεις σε εποχή απενταρίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη[και όχι μόνο],και να έρχεται ο Ερντογάν να μας κορο'ι'δεύει που πτωχεύσαμε.
αθηνα on 27/07/2012
και σε συνέχεια του πιό πάνω:Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τους δίνουμε,είναι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.Δηλαδή οι κυβερνώντες μας,το παίζουν τζάμπα large.
Σάββας Τταντής on 27/07/2012
"Ο κ. Ορφανίδης εξέφρασε προβληματισμό και ανησυχία για τις πληροφορίες που πήραν το φως της δημοσιότητας ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν €10 δισ., τονίζοντας ότι δεν δικαιολογείται ένα τέτοιο νούμερο βάσει των στοιχείων που είχε η ΚΤ μέχρι τον Απρίλιο. "


σημερινές δηλώσεις του Κύριου Ορφανίδη.....Κύριε Ορφανίδη με βάση τα στοιχεία που είχες εώς τον Απρίλιο κανένα πρόβλημα δεν είχε το τραπεικό μας σύστημα, ΟΛΑ μιά χαρά και η Λαική μια χαρά, και οι επενδύσεις φούσκες των τραπεζών π.χ Τράπεζα Κύπρου στην Ρωσσία μια χαρά, και οι διαγραφές δανείων που έγιναν στην Λαική τον περασμένο Σεπτέμβριο είταν μια χαρά ......και τα χαρτοφυλάκια επενδυσεων των τραπεζών μας στην Ελλάδα μια χαρά και τα χαρτοφυλάκια δανείων τους στην Ελλάδα μια χαρά και οι υπεραξίες ύψους 2.3 δις ευρώ στα βιβλία τους μια χαρά , και τα δάνεια στις εταιρείες ανάπτυξης γης μια χαρά......

επιμένεις ακόμα οτι είναι ΟΚ το τραπεζικό μας σύστημα .....Κυπριε Ορφανίδη οι τράπεζες μας έχουν περιουσιακά στοιχεία περαν των 100 δις,,,,,εάν χάσουν ΜΟΝΟΝ 10% τότε έχουμε 10 δις ζημίες. Οι υπεραξίες στα βιβλία τους δεν πρέπει να διαγραφούν? Η λαική τι καλές ενεδύσεις έχει και δικαιολογά 800 εκ υπεραξία στα βιβλια της η Κύπρου γιατί έχει ακόμα 600 εκ υπεραξίες στα βιβλία της........???????

οι τράπεζες οδήγησαν την Κυπριακή δημοκρατία στην χρεωκοπία(έχει και το κράτος τα σφάλματα του) και μεγάλη ευθήνη για αυτήν την κατάσταση φέρεις και εσύ ως επόπτης την περίοδο των λαθών των τραπεζών......
Andreas on 27/07/2012
Πoολλα σωστος + το οτι η χαραλαμπιδου κατηγορει τον και για την περιπτωση ,τωρα , με τα χρεωγραφα.
Τωρα γιατι καποιοι εθελαν τον διακαως να συνεχισει ως κεντρικος τραπεζιτης ας κρινει ο καθενας μονος τους.
Εγω φιλε Σαββα θελω να σε ρωτησω το εξης.Ηνταλως εννα φτασει το ελλειμμα στο 3,5 % αν τωρα εχουμε 2% ενω ας πουμε τους καλοκαιρινους μηνες εννα χουμε και αυξημενα εσοδα ελεω τουρισμου?
R on 29/07/2012
Αγαπητέ Σάββα,

Επειδή ξέρω ότι παρακολουθούσες τα πράγματα και ξέρεις με ποιο τρόπο φτάσαμε εδώ γι αυτό μην ψάχνεις τον αποδιοπομπαίο τράγο!

Σίγουρα έχει και ο κος Ορφανίδης τις δικές του ευθύνες. Αλλοίμονο δηλαδή να μην είχε.

Οι ευθύνες όμως πρέπει να κατανέμονται.

Αντιλαμβάνεσαι ότι τις βαρύνουσες ευθύνες και στην οικονομική καταστροφή της Κύπρου τις φέρει ο Πρόεδρος. Εδώ τις ευθύνες από το Μαρί δεν ανέλαβε και θα τις αναλάβει τώρα;

ΠΡΟΣΟΧΗ: Με το σκεπτικό αυτό (δηλαδή ότι ο Πρόεδρος δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη και για όλα φταίν οι άλλοι) δεν σημαίνει ότι θα βρούμε άλλο να του τα φορτώσουμε!
Taylor on 27/07/2012
Orphanides is the worst CBC governor ever, in April 2011 he was saying to Reuters that a GGB haircut was "highly unlikely" and even if it were to occur our banks were very well capitalised on his watch as regulator, then because of this fallacy of his point of view, that GGB's have no credit risk, he encouraged BoC to buy back the bonds they sold so they could make a quick buck and also loaded up the CBC balance sheet with them! When it was decided to make Greece debt less from 165% of GDP to 120% via the haircut he could not believe that his value system was shattered, like Greenspan he found a flaw in his logic, only Greenspan had the decency to admit his mistakes under oath at the senate banking committee, in Cyprus though our Treasury committee is made up of Orphanides pals Nicholas and Averof and instead of pinning him against the wall and asking him tough questions on behalf of the Cypriot taxpayer about his non existant regulation they are trying to use him for small party benefits as we
are in proeklogiki, a country has the leaders it deserves, whatever happens to us as a country is from our own narrow selfish interests and we deserve our fate until we learn to punish all those that are responsible!
αθηνα on 27/07/2012
Τουλάχιστον στην Ελλάδα ο Σαμαράς,συναισθανόμενος το βάρος των ευθυνών του,αρνήθηκε να παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.Ενώ εμείς που τα έχουμε φορτώσει όλα στον κόκκορα... Και μήν το θεωρήσεις σαν φτηνό Κωνσταντίνε.Αυτά τα θέματα είναι ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ.
S. on 27/07/2012
Αυτός είναι ο λόγος, ή μήπως επειδή δεν του το επιτρέπουν ακόμα οι γιατροί μετά την επέμβαση που έκανε στο μάτι;
αθηνα on 30/07/2012
Αγαπητέ μου,γνωρίζω πολύ καλά τις ΑΡΧΕΣ του Σαμαρά,λόγω κοινού φίλου.Σ'αυτά τα θέματα είναι απόλυτος.Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει.Εκείνο που πιστεύω όμως,είναι ότι είναι πατριώτης.
αθηνα on 27/07/2012
Αλλά πού ξέρεις,μπορεί εκεί στο Λονδίνο να βρούμε τη φίλη μας τη Μέρκελ στα καλά της,και να της ζητήσουμε να μη μας πιάνει από το λαιμό η Τρόικα.Γιάλι-γιάλι που λέμε.
αθηνα on 29/07/2012
Και καλά, ο Πρόεδρος ήταν επίσημος προσκεκλημένος.Η απορία μου είναι κατα πόσον τα έξοδα του κυβερν.εκπροσώπου και του υφυπουργού παρά τω προέδρω,που είναι κι αυτοί εκεί - για λόγους... εθνικού συμφέροντος -τα πληρώνει ο κύπριος φορολογούμενος.Και όλα αυτά όταν το κράτος στην ουσία έχει κηρύξει μιά άτυπη στάση πληρωμών στο δημόσιο,με καθυστερήσεις στην πληρωμή υπερωριών κλπ. Μέχρι το Φεβράρη πολύ φοβούμαι ότι 'ο ποταμός θα παίρνει δαμάλια'.
R on 29/07/2012
Η Τρόικα είναι εδώ!!!!

Έφτασε η ώρα των οδυνηρών, πάρα πολύ οδυνηρών αποφάσεων.

Η Τρόικα είναι εδώ!!!!

Αυτοί που για 4 χρόνια σφύριζαν αδιάφορα καλούνται να βάλουν την υπογραφή τους σε μνημόνιο που είναι αντίθετο με τα πιστεύω τους και που στην ουσία ακυρώνει όσα τόσα χρόνια πίστευαν.

Η Τρόικα είναι εδώ!!!!

Τα παραμύθια τέλειωσαν.

Η Τρόικα είναι εδώ!!!!

Συνθήματα όπως «κόκκινες γραμμές», «δεν θα περάσουν οι τροϊκανοί» κ.α. (λες και δεν τους προσκάλεσε η κυβέρνησή μας) καλά κρατούν.

Η Τρόικα είναι εδώ!!!!

Ενώ γνωρίζουν τι θα γίνει δεν τολμούν να το πουν στον κόσμο!

Η Τρόικα είναι εδώ!!!!

Και όμως. Η σοβαρότητα απουσιάζει παντελώς.
on 30/07/2012
H Ellada iothetise tin protasi gia orio sintaksiodotisis sta 67 ke anameni na glitwsi ena dis mono gia ta epomena 2 chronia ke poli perissotera makrochronia!
Σάββας Τταντής on 30/07/2012
Αγαπητέ Ρ

ποτέ δεν έχω πεί οτι φταίει για την κατάντια μας μόνον ο Ορφανίδης . Εχω μιλήσει πολλές φορές για την ευθύνη στων τραπεζών για την κρίση και έχω πεί για την Κυβέρνηση και το κράτος τα εξής.... Η κρίση θα είταν εδώ οποια Κυβέρνηση και εαν είταν στην εξουσία. Οι τράπεζες θα πτώχευαν ούτος η αλλιώς. Εχώ γράψει άρθρα το 2010 και έλεγα για αυτά που γίνονται τώρα, έλεγα οτι έρχετε κρίση λόγο τραπεζών και φουσκας ακινήτων και οτι έπρεπε το κράτος να μειώσει τα ελλειματα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κριση αυτή.....

Οταν κατεβαίνει ένα υφαιστειο δεν μπορείς να το σταματήσεις και ουτε μπορείς να σταματήσει το κράτος ένα χείμαρο.......το λάθος της παρούσας κυβέρνησης είναι οτι δεν αντελήφθηκε εγκαιρα το βάθος, την σοβαρότητα , την διάρκεια που θα έχει αυτή η κρίση έτσι ώστε να παρθούν εηκαιρα μέτρα μειώσης του ελλείματος για να μην βγεί εκτος αγορών....

έχω πεί μήνες πριν έρθει η Τροικα εδώ οτι το κράτος πρέπει να γυρίσει σε πλεονάσματα για να μπορεί να βοηθά τις τράπεζες. Εχω πεί οτι αυτος που πρέπει να βγει πρώτος απο την κριση ειναι το κράτος αφου οι τράπεζες δεν θα ξεπεράσουν την κριση ευκολα. Τιποτα δεν έγινε........
Σάββας Τταντής on 30/07/2012
Σήμερα η τροικα μας είπε να μετατραπούν ολα τα ομόλογα των τραπεζών σε μετοχές . Το έχω εισηγηθεί πιο πάνω.

Το Σαββατοκυριακο στην Ελλάδα η Αγροτική τράπεζα έσπασε σε καλή και κακή τράπεζα, όπως εισηγήθηκα πιο πάνω

Ολα όσα αναφέρω πιο πάνω θα γίνουν ειτε μας αρέσει η οχι....αργήσαμε πολύ, θα χάσουμε κυριαρχεία, θα λεχουν τον απόλυτο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ έλεγχο της Κύπρου και των περιουσιακών της στοιχείων......Η Κύπρος ποτέ ΄δεν θα είναι οπως της ξέραμε πριν 5 χρόνια.....