You are here

Φοίνιξγκειτ: Kρίση αξιών

16/08/2012
Ακόμη ένα σκάνδαλο έχει προστεθεί στα πολλά που αναστατώνουν την κυπριακή κοινωνία. Και ως συνήθως, η ουσία χάνεται μέσα από την αντιπαλότητα μιας αντιπαράθεσης: ψηλοί τόνοι, τηλεοπτικές εμφανίσεις που θυμίζουν οπερατικό δράμα ή δακρύβρεχτη σαπουνόπερα –-ανάλογα αν μιλούν οι κατήγοροι ή οι κατηγορούμενοι— και προσποιητή κάθαρση με ένα ακόμη υψηλόβαθμο δημόσιο λειτουργό να επιστρέφει στα προηγούμενα του καθήκοντα.

Αναφερόμαστε βεβαίως στο μπέρδεμα του Κινέζου επιχειρηματία Γιανγκ Γκι και της κυπριακής-εγγραφής εταιρείας Φοίνιξ Far East, με τον πρώην Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κίνα και ως πριν λίγες μέρες διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, την σύζυγο του Πρέσβη, τον Κυπριακό Οργανισμό Επενδύσεων CIPA, την εταιρεία Hermes και τελευταίο, αλλά όχι βεβαίως έσχατο, τον Κύπριο φορολογούμενο.

Θα μείνει το σκάνδαλο στην ιστορία ως «Φοίνιξγκειτ» --κατ’ αναλογία του Γουώτεργκειτ που σηματοδότησε την πρόωρη έξοδο του Προέδρου Νίξον; Δεν υπολογίζουμε σε ψηλά επίπεδα πολιτικού πολιτισμού. Ωστόσο η κυπριακή κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι βιώνουμε και πάλι συνέπειες της κρίσης αξιών. Έλλειψη διαφάνειας, ανικανότητα να ξεχωρίσουμε τις φιλίες από το εθνικό συμφέρον, διαπλεκόμενα συμφέροντα, ανευθυνότητα στα ανώτερα δώματα της διακυβέρνησης της χώρας.

Η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια ορίζει τη διαφθορά ως την κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό όφελος. Στη διεθνή κατάταξη κατέχουμε την 30η θέση μεταξύ 183 χωρών με βαθμολογία 6.3 από τα 10. Μεταξύ χωρών που βρίσκονται ψηλά στο δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, όπως είναι η Κύπρος, τέτοια επίπεδα διαφθοράς είναι πολύ ψηλά. Και ενώ αυτά λένε οι αριθμοί, τι λέει ο αρμόδιος Υπουργός Συγκοινωνιών για την κριτική σχετικά με τη συμμετοχή του Πρέσβη σε συναντήσεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του; «Δεν με ενδιαφέρει ποίος συμμετείχε στις συναντήσεις--αυτό που έχει σημασία είναι η τελική έκθεση».  Πολύ ιδιότυπη άποψη. Αλλά ούτε την τελική έκθεση έχουμε δει, ούτε γνωρίζουμε οτιδήποτε για τη διαδικασία αξιολόγησης ενός στρατηγικής σημασίας έργου για τη χώρα. Βεβαίως! Αφού είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα χωρίς νόμο για πρόσβαση στις πληροφορίες.

Ας δούμε τώρα το ρόλο του CIPA, του δημόσιου οργανισμού που προωθεί ξένες επενδύσεις στην Κύπρο. Από την ίδρυση του δεν έχει προσελκύσει ούτε μια άμεση παραγωγική επένδυση, μια επένδυση που να δημιουργεί νέες αναπτυξιακές προοπτικές και νέες θέσεις εργασίας. Πέραν κάποιων διεθνών επισκέψεων και εκθέσεων χωρίς ξεκάθαρο στρατηγικό σχεδιασμό, και κάποιες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, δεν έχει δείξει απτά αποτελέσματα. Αλλά πως θα μπορούσε, όταν θεωρούμε «ξένη επένδυση» την πώληση εξοχικής κατοικίας σε ξένους; Ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει ως ξένες επενδύσεις επιχειρήσεις όπου ξένοι επενδυτές κατέχουν τουλάχιστο 10% του μετοχικού κεφαλαίου ή διατηρούν αποτελεσματικό έλεγχο της διεύθυνσης. Η αγορά εξοχικής κατοικία δεν μετρά ως ξένη επένδυση. Ούτε το United Nations Conference for Trade and Development προσμετρά τις αγορές κατοικίας όταν αξιολογεί χώρες για την προσέγγιση ξένων επενδύσεων. Στόχος του CIPA δεν είναι ούτε η πώληση διαμερισμάτων, ούτε η προσέλκυση πλούσιων που επιθυμούν να εξαγοράσουν ευρωπαϊκό διαβατήριο. Αυτά είναι «αρπακτές» και όχι στρατηγικές επενδύσεις.

Ας δούμε το ρόλο του αντιπροσώπου του CIPA στην Κίνα, του κ. Γκι. Δεν είναι ασύνηθες να εργοδοτούνται επιχειρηματίες για να προσελκύσουν επενδύσεις από τη χώρα τους. Ο CIPA εργοδότησε τον κ. Γκι για να προωθήσει τα συμφέροντα της Δημοκρατίας στην Κίνα. Φαίνεται όμως ότι τα συμφέροντα που προωθούσε ήταν τα δικά του, μέσω εταιρείας με διευθύντρια τη σύζυγο φίλου του, που τον γνώρισε όταν ο τελευταίος ήταν Πρέσβης στην Κίνα.

Τώρα διαβάστε και πάλι τον ορισμό για τη «διαφθορά» πιο πάνω.

Ας δούμε τα πράγματα και από μια διαφορετική γωνία. Ας πιστώσουμε τους πρωταγωνιστές αυτής της θλιβερής υπόθεσης με τις αγνότερες προθέσεις, και ας δούμε πως βλέπουν οι ξένοι την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό. Ξένες εταιρείες θα αξιολογήσουν τόσο ποσοστικά όσο και ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας χώρας.  Δεν θα αναζητήσουν ντόπιους κουμπάρους, ξαδέλφια από το Harvard --σας θυμίζει κάτι;-- ή φίλους πρέσβεις με επιχειρηματίες συζύγους. Εκθέσεις όπως το Doing Business Report της Διεθνούς Τράπεζας, o Δείκτης Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum, εκθέσεις της Διεθνούς Διαφάνειας και του ΟΟΣΑ είναι τα πρώτα που κοιτάζουν πριν προσεγγίσουν μια χώρα. Και θα συγκρίνουν χώρες με ομοιότητες –γεωγραφική περιοχή, φορολογικό καθεστώς, εκπαιδευμένο προσωπικό—για να κάνουν την καλύτερη δυνατή επένδυση. Μια από τις χώρες που είναι συγκρίσιμη με την Κύπρο, ως προορισμός ξένων επενδύσεων, είναι η Μάλτα. Οι δύο χώρες εντάχθηκαν μαζί στην ΕΕ και στην ευρωζώνη.

Η Μάλτα προσέγγισε με πολύ διαφορετικό τρόπο επενδύσεις από την Κίνα. Το 2010 υπέγραψε συμφωνίες με τις εποπτικές αρχές των τραπεζών και της κεφαλαιαγοράς της Κίνας διευκολύνοντας έτσι τη ροή επενδυτικών κεφαλαίων σε μαλτέζικα ταμεία μέσω των κινεζικών τραπεζών. Το 2011 η Μάλτα είχε προσελκύσει €86 εκ., ενώ η Κύπρος €11 εκ. Μήπως ο CIPA έχει εξελιχθεί σε ένα ακόμη γραφειοκρατικό δημόσιο οργανισμό που χρειάζεται επειγόντως στρατηγικό όραμα, ηγεσία και αποτελέσματα;

Πάντως, δεν είναι σαφές από τα διαθέσιμα στοιχεία τι ποσό προέρχεται από αγορές κατοικίας ή εξαγορά άδειας μόνιμης παραμονής στην Κύπρο. Σχετικός νόμος επιτρέπει σε αλλοδαπούς να παραμείνουν μόνιμα στο νησί αν αποκτήσουν περιουσία €300,000 περιλαμβανομένων χρημάτων σε τράπεζα. Προφανώς ο κ. Πρέσβης ειλικρινά πίστευε ότι οι πιέσεις που σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούσε σε λειτουργούς του Τμήματος Μετανάστευσης όπως βλέπουν ευνοϊκά αιτήματα Κινέζων επισκεπτών ήταν προς το εθνικό συμφέρον.

Τελικά, ο κ. Πρέσβης επέστρεψε στα παλιά του καθήκοντα. Αυτό όμως δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τη διαφάνεια και να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, να απαλείψουμε φαινόμενα σύγκρουσης συμφερόντων με πρακτικές χρηστής διακυβέρνησης, να ανανεώσουμε την ηγεσία σε στρατηγικούς οργανισμούς με τη νέα γενιά τεχνοκρατών με διεθνείς εμπειρίες και επιχειρηματικές ικανότητες.

Θα δούμε τότε το Φοίνικα να αναγεννιέται μέσα από τη ντροπή του τελευταίου σκανδάλου. Διαφορετικά θα παραμείνει ένα θλιβερό Φοίνιξγκειτ χωρίς την κάθαρση που έφερε ένα Γουώτεργκειτ.

(Η καλλιγραφική απόδοση του κινέζικου ιδεογράμματος για τη διαφθορά 放蕩 από  http://preview.tinyurl.com/ChineseCal )

Finixgreat

Οι Σταύρος Α. Ζένιος και Μαρίνα Θεοδότου είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της πρωτοβουλίας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ--για Πρόοδο και Περηφάνια. Ο Σταύρος Α. Ζένιος είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών.  Η Μαρίνα Θεοδότου, είναι οικονομολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος της Curveball Ltd, διετέλεσε στέλεχος της Bank of America, και Διευθύντρια Ανάπτυξης στον CIPA. Ίδρυσε το TEDxNicosia.
110 σχόλια
on 16/08/2012
Αγαπητέ Κύριε Καθηγητά

Πως να ενδυναμώσουμε τη διαφάνεια και να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, όταν ο βοηθός γενικός εισαγγελέας σε περίοδο κρίσης, και με μισθό πέραν των 140000 ευρώ χρέωσε το δημόσιο με 17000 ευρώ για να διορθώσει τα δόντια του. ( Οι ακτινογραφίες εξαφανίστηκαν και ο ίδιος ως αδιάφθορος προσφέρει δικαιοσύνη στους άλλους παραμένοντας στην θέση του).

Μάριος Ιερωνυμίδης (παραίτηση), Αντρέας Μολέσκης (παραίτηση), Βάσος Γεωργίου (παραίτηση), Κωστάκης Χριστοφόρου αποπομπή με απόφαση του Ανωτάτου,
Ο δε πρόεδρος με απόλυτο σεβασμό προς στους θεσμούς πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το πόρισμα τις επιτροπής που ο ίδιος διόρισε, δίδοντας και σε εμάς το παράδειγμα προς μίμηση
αθηνα on 16/08/2012
Το πρώτο μου σχόλιο αφορά την ηθική πλευρά της υπόθεσης.Μπορεί ο σκοπός να αγιάσει τα μέσα,ακόμα και στην περίπτωση που η σύζυγος του πρέσβη δεν θά παιρνε ούτε σέντ;Είναι ένα διαχρονικό δίλημμα.Το δεύτερο μου σχόλιο αφορά την πειθαρχική 'τιμωρία' των δημόσιων λειτουργών,ακόμα κι αν δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα.Ο μεν τέως διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου,πλήρωσε για την 'ελλιπή' ενημέρωση του προέδρου για το φιάσκο στο Μαρί,με δυσμενή μετάθεση στην...Ελβετία,και ο νυν με επάνοδο στο υπουργείο,μερικά μέτρα πιό κάτω απο το προεδρικό.
καχ on 16/08/2012
Άμα η Κύπρος είναι 30η στην διαφάνεια φαντάζομαι τα σκάνδαλα στις χώρες στον κατάλογο με θέση από κάτω μας.Ο Κος Ζένιος κάμνει επιστημονική ανάλυση αλλά εγώ θα πω παρόμοια πράματα πιό λαικίστικα.

Τι είναι ο CIPA,ποιός ο σκοπός του?Να φέρουμε επενδυτές η να βολέψουμε κάποιους?Για να μπει ένας ως απλός σύμβουλος σε μια τράπεζα,που όλοι γνωρίζουμε ότι είχαν ρόλο γλάστρας,έπρεπε να πληρούσαν ορισμένα κριτήρια τουλάχιστον να μην είχαν οικονομικά προβλήματα και να έχουν πτωχεύσει η αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους.Για τον CIPA που έστω στο χαρτί τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες είναι πολύ πιό σοβαρές δεν έπρεπε να υπήρχαν προδιαγραφές,τουλάχιστον για τον Πρόεδρον.Δεν έπρεπε να είχε μια σχετική μόρφωση και προηγούμενη πείρα σε επενδύσεις,σαν investment banker η κάτι ανάλογο?Όταν κάνουμε διορισμούς για βόλεμα η στα πλαίσια συναλλαγής αναπόφευκτα και εάν έχει ο διοριζόμενος τις καλύτερες προθέσεις απλά δεν έχει τις γνώσεις και δυνατότητες και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε.

Επειδή σε προηγούμενο άρθρο του Κου Ζένιου έκαμα σχόλιο για διορισμό καθηγητών πανεπιστημίου σε υπεύθυνη θέση ο Κος Ζένιος ας σκεφτεί τον χειρότερο καθηγητή που υπάρχει(εννοείται με δοκτοράτο και κάποια έρευνα)σε οποιοδήποτε θέμα και να αναρωτηθεί αν μπορούσε να πέσει σε έτσι γκάφα,όπως έπαθε τώρα ο CIPA.Υπάρχει καθηγητής που να πιστεύει ότι ένας δισεκατομμυριούχος μπορεί να καταδεκτεί να πάρει 1000 ευρώ τον μήνα μισθό?Στην Ελλάδα υπάρχει ο όρος αεριτζής,που βασικά είναι ο καταλύτης σε μιάν επένδυση με λεφτά άλλων....
καχ on 16/08/2012
Να προσθέσω κάτι ακόμα .Ούτε κάθαρση ούτε αλλαγή δεν θα έρθει αν δεν μας την επιβάλουν.Στην Τράπεζα Κύπρου τσακώνονται οι σύμβουλοι τι θα κάμουν με την αποζημίωση του Ηλιάδη σαν να κάθονται σε δισεκατομμύρια.Η συζήτηση δεν έπρεπε καν να γίνεται διότι δεν έχουν λεφτά.Είναι δυνατόν να συζητούν να δώσουν 4-5 εκ την στιγμή που ικέτιδες αναμένουν από την Κυβέρνηση και την τρόικα να κόψει τους μισθούς των νοσοκόμων και των αστυνομικών,τις συντάξεις των γέρων και να βάλει φόρους στα χωράφια μας για να πάρει η τράπεζα λεφτά να μην κλείσει?Όταν με το καλό έχουν λεφτά δικά τους ,ας ενεργήσουν όπως κρίνουν.Τώρα λεφτά γιόκ άρα όλα τα έξοδα εκτός των απαραίτητων για να μείνει σε λειτουργία η Τράπεζα πρέπει να αναβληθούν επ αόριστον.Όλοι πολιτικοί και τραπεζίτες βρίσκονται σε κατάσταση άρνησης της πραγματικότητας και μόνο οι ξένοι μπορούν να τους ξυπνήσουν από τα περασμένα μεγαλεία που συνεχίζουν να ονειρεύονται.
Αχιλλεας on 16/08/2012
Αγαπητή Μαρίνα και Κύριε Ζενιο,
Μπορεί το 2011 να είχαμε προσελκύσει μόνο 11εκ έναντι 86εκ προς Μάλτα αλλά με την επένδυση του παλιού αεροδρομίου που υπολογίζετε στα 2δις είμαι σίγουρος ότι θα ξεπεράσουμε την Μάλτα με διαφορά.
Να διορθώσω θα την ξεπερνούσαμε με διαφορά. Αν δεν το αντιληφθήκατε ακόμα, ο Κύριος Ιερονυμιδης μπορεί με ένα τηλεφώνημα ακυρώνει την επένδυση με χαρακτηριστική άνεση και με καθαρή την συνείδηση του.
Αυτή η μηδενιστική και εκδικητική πολιτική που ακολουθά η αντιπολίτευση είναι αυτή που για ακόμα μια φορά θα με αναγκάσει να μουντζώσω την ψήφο μου(για ακόμα μια φορά) στις επερχόμενες εκλογές. Είναι λυπηρό που οι πολιτική ηγεσία του τόπου μας, αναγκάζει πέραν του 25% των ψηφοφόρων να πετάξει στον κάλαθο το δικαίωμα που με αίμα και αυτοθυσία κατάφεραν κάποιοι να κερδίσουν.
R on 16/08/2012
Συμφωνώ ότι ο κος Ιερωνυμίδης μπορεί με ένα τηλεφώνημά του και με άνεση να ακυρώσει την επένδυση.

Διαφωνώ όμως με το ότι μπορεί κάποιος κάνοντας αυτή την ενέργεια «να έχει καθαρή την συνείδησή του». Διότι μια τέτοια ενέργεια αποδεικνύει αυτόματα ότι γίνεται από άτομο που δεν διαθέτει συνείδηση.
αθηνα on 16/08/2012
Αχιλλέα,σπεύδω προκαταβολικά να πω,ότι το πιθανό ναυάγιο της κινέζικης επένδυσης,θα είναι ένα πλήγμα για την οικονομία μας που ψυχορραγεί.Ούτε και μπορώ να ξέρω κατά πόσον η οικογένεια Ιερωνυμίδη θα είχε ίδιον όφελος απο την επένδυση.Αν όλα ήταν νομότυπα,εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα.Αλλά αν υπάρχουν σοβαρές παρατυπίες,εσύ δηλαδή ' δέν φακκάς πενιάν ',φτάνει να πέσει το παραδάκι;Kαι γιατί τα έχεις με την αντιπολίτευση;Δηλαδή ο πρόεδρος έδιωξε τον Ιερωνυμίδη απο το προεδρικό για το χατήρι της αντιπολίτευσης;Αλλά μιάς και ανάφερες τη Μάλτα,και αφού η ηθική πάει περίπατο-φτάνει να πέφτει το παραδάκι είπαμε,γιατί κλειδοστόμιαζες τόσο καιρό που έφευγαν στη Μάλτα υπο μορφή commission τα εκατομμύρια,γιατί έχει τον κεντρικό server των on-line καζίνο;Αφού έχουμε τόση ανάγκη τις ξένες επενδύσεις,και αφού συμφώνησες με τον Επιλήσμονα για την ιδανικότητα του Καζαμία σαν προέδρου,θα περίμενα να ψέλλιζες μιά κουβέντα, όταν ο πρόεδρος τον άδειαζε γιατί ζήτησε 5 άδειες για καζίνο,που θα έβαζαν αμέσως 500εκ στα άδεια ταμεία του κράτους.
Αχιλλεας on 17/08/2012
Αγαπημένη μου Αθηνά,
Έτσι για να ξέρεις διαφωνούσα κάθετα με την κυβέρνηση για το θέμα του καζίνο καθώς και με τα μοντέλα καζίνο που προωθούσαν οι διάφοροι κατά καιρούς. Εγώ αυτό που υποστηρίζω είναι να γίνουν 5 κυβερνητικά καζίνο (Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφος, Ορεινή περιοχή) τα οποία να μπορούν να ανταγωνιστούν εκείνα των κατεχομένων. Ακουγόταν ότι δε θα επιτρεπόταν την είσοδος σε κύπριους η θα δικαιούνταν να παίζουν ανάλογα με τα εισοδήματα τους κτλ. Όλα αυτά είναι πελλαρες θα πρέπει να επιτρέπετε ακόμα και το κάπνισμα, αν βάλουν αυστηρούς κανονισμούς πάλι στα κατεχόμενα θα καταλήγουν οι ‘’παίκτες’’. Επιμένω όμως ότι πρέπει να είναι κυβερνητικά για να μπορούν τα εισοδήματα να καταλήγουν σε καλό σκοπό (πχ ΚΟΑ,στην έρευνα, πρόσφυγες κτλ)και όχι στον πλούτο.
Όσο για την περίπτωση Ιερωνυμιδης, σε μια κοινωνία που ακόμα και ο αέρας που αναπνέουμε έχει κόστος δεν θα με πείραζε αν είχε και κάποιο όφελος ο Ιερωνυμιδης. Το κοινό όφελος που θα είχαμε όλοι μας από μια τέτοια επένδυση δεν συγκρίνετε με το οποιοδήποτε ποσό και αν επωφελείτο ο Ιερωνυμιδης. Δηλαδή ρε Αθηνά αν ήμουν κουμπάρος του Αμπραμοβιτς και έπειθα τον να πιάσει τον Απόλλωνα αντί την Τσέλσι με αντάλλαγμα το 5% τον εσόδων από ότι θα έπιανε ο Απόλλωνας στο τσαμπιονς Λιγκ θα είχε κανένας πρόβλημα? Έπρεπε να με βάλουν πάνω στο έμβλημα του Απόλλωνα δίπλα που τον Απόλλωνα όχι να ζητούν πειθαρχικές και να με διαβάλουν καθημερινός.
Και κάτι τελευταίο, δηλαδή ρε Αθηνά υποστηρίζεις ότι δεν είναι η αντιπολίτευση που τον εφαεν αλλά ο Χριστόφιας. Αυτό δείχνει ότι διαφωνείς και εσύ μαζί τους Αθηνά μου και προσπαθείς να αποπροσανατολίσεις για να μην έρθεις σε αντιπαράθεση με το κόμμα σου. Όταν το κόμμα σας κάνει ένα λάθος τραβήξτε τους το αφτί .
αθηνα on 17/08/2012
Αχιλλέα μου,νομίζω ότι το υπεραπλουστεύεις το πράγμα σε επικίνδυνο βαθμό,διότι συγκρίνεις ανόμοια δεδομένα.Μα και βέβαια δικαιούσαι να πάρεις την προμήθειά σου,από το deal του κουμπάρου σου του Αμπράμοβιτς με τον Απόλλωνα.Γιατί Αχιλλέα μου,εσύ είσαι ένας νόμιμος ιδιώτης μεσίτης,και όχι ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου.Ας παραιτούνταν από την κλίμακα Α15-16,πόσο είναι δεν ξέρω,ο κ.Ιερωνυμίδης,κι ας έφερνε όσους κινέζους ήθελε για να επενδύσουν.Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά!
Αχιλλεας on 17/08/2012
Ακριβώς το ίδιο πράγμα είναι. Άλλωστε η δουλεία του είναι να φέρνει επενδύσεις. Τα έξτρα είναι τα τυχερά του επαγγέλματος εφόσον βέβαια είναι μέσα σε λογικά πλαίσια και δεν είναι εις βάρος του φορολογούμενου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε οφέλη εις βάρος του φορολογούμενου. Ξέρεις πόσοι καθηγητές διδάσκουν από σπίτι τους σε μαθητές που ‘’παίρνουν από τα δημόσια σχολεία’’ και αυτή επηρεάζουν τον φορολογούμενο γιατί στερούν από κάποιο ιδιωτικό φροντιστήριο εισοδήματα.
αθηνα on 17/08/2012
Αχιλλέα,σε παρακαλώ μήν είσαι τόσο απόλυτος γιατί εκτίθεσαι.Δεν ήταν καθόλου δουλειά του διευθυντή του διπλ. γραφείου,να φέρνει επενδύσεις.Αυτό ούτε καν ο κ.Ιερωνυμίδης δεν το ισχυρίστηκε,οπότε μήν γίνεσαι 'βασιλικότερος του βασιλέως'.Ακου ...τα τυχερά του επαγγέλματος!
Αχιλλεας on 19/08/2012
Δεν μιλώ για τώρα ρε Αθηνά. Δηλαδή επειδή τώρα είναι διευθυντής του διπλωματικού γραφείου έπρεπε να διώχνει τις επενδύσεις από Κίνα γιατί δεν ήταν δουλεία του, τι μας λες ρε Αθηνά. Εγώ πάντως αν θα πήγαινα σε μια ξένη χώρα να επενδύσω τα λεφτά μου θα προτιμούσα να είχα κάποιο φίλο να με βοηθήσει παρά να πάω ξεκάρφωτος. Ειδικά σε μια χώρα που η διαφθορά είναι μαγκιά όπως είναι η Κύπρος (αφού θέλεις φίλε R να το παίξουμε έτσι).
Όσο για την διαφθορά την οποία απέφυγα να σχολιάσω και όλοι την θυμηθήκατε τώρα όχι πριν πέντε -δέκα χρόνια ας πούμε επί καιρό άλλων κυβερνήσεων. Η διαφθορά ξεκινά από την ανατροφή του κάθε ενός. Ένας άνθρωπος δεν γεννιέται διεφθαρμένος για αυτό όταν χαρακτηρίζετε την Κύπρο σαν μια διεφθαρμένη χώρα είναι σαν να κατηγοράτε τον ίδιο τον εαυτό σας. Επίσης ένα σκάνδαλο δεν εξελίσσετε μόνο από ένα άτομο. Ξεκινά από τα πιο χαμηλά επίπεδα μιας ιεραρχίας απλά πάντα εκτίθεται ο πιο ψηλά. Η προπαγάνδα που επιχειρείτε τον τελευταίο καιρό ονομάζεται ‘’ ρεζιλεύω διεθνώς την χώρα μου για να βγάλω Πρόεδρο’’. Όλο αυτό το κακό που κάνει η αντιπολίτευση θα το βρει μπροστά της στην επερχόμενη περίοδο διακυβέρνησης της γιατί ο λάκκος που έσκαψαν είναι υπερβολικά μεγάλος για να τον αποφύγουν. Μας το παίζουν σωτήρες και αδιάφθοροι την στιγμή που όλοι ξέρουμε τι μανούλες που είναι στον συγκεκριμένο τομέα.
αθηνα on 19/08/2012
Αχιλλέα,έτσι κι αλλοιώς ο κινέζος την έκανε.Μείνε όμως να ζεις στο κόσμο σου και ψήφισε ότι τραβά η ψυχή σου.Ετσι κι αλλοιώς είναι απο καιρό γνωστό πως ο επόμενος πρόεδρος θα πάρει καυτή πατάτα,ίσως και πριν το Φεβράρη,γιατί ο συνδικαλιστής πρόεδρος προτιμά να παραιτηθεί,αλλά δεν υπογράφει μνημόνια και αντιλα'ι'κά μέτρα.Οχι παίζουμε.
R on 18/08/2012
Αγαπητέ Αχιλλέα,

Από τα λεγόμενά σου αντιλαμβάνομαι ότι η διαφθορά σε αυτό τον τόπο έχει γίνει μαγκιά.
Ανωνυμος on 16/08/2012
Ποια επενδυση θα ακυρωσει; αυτη της εταιρειας με μετοχικο κεφαλαιο 5,000 ευρω και αγνωστους πραγματικα ιδιοκτητες;
Το οτι συζητουμε καν γι αυτη την "επενδυση" δειχνει ποσο αφελεις και επιχειρηματικα ανωριμοι ειμαστε.
Αχιλλεας on 17/08/2012
Φίλε Ανώνυμε,
Η εταιρία αυτή είναι απλά ένα νομικό πρόσωπο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την γραφειοκρατία. Σίγουρα το υπουργείο με τον έλεγχο που κάνει θα γνωρίζει τους πραγματικούς δικαιούχους και την εμβέλεια τους. Αν και υποψιαζουμε ποιος είναι πραγματικά πίσω από την υπόθεση. Σκεφτου το λογικά, ποιος έχει τεράστιο όφελος ίσως και το περισσότερο από αυτή την επένδυση και εντελώς αθόρυβα?
Savvakis Savvides on 16/08/2012
Έχω γράψει επανειλημμένα στο δημόσιο τύπο για αυτό το θέμα, κυρίως με αφορμή τον διασυρμό της χώρας με την προσέγγιση της Κυβέρνησης στο περιβόητο έργο του Κατάρ στην Λευκωσία, την απόφαση για μια τεράστια επένδυση δια ζώσης και με βάση μια μακέτα, για να μη αναφερθούμε στις υποσχέσεις για αόριστες επενδύσεις με φιλιά στο Προεδρικό μεταξύ του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και του Πρόεδρου της «555», και αλλά πολλά. Αλλά «φωνή βοώντος εν τι ερήμω».

Η προσέγγιση των πολιτικών μας για νέες επενδύσεις είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κάποιος τραγική! Κατ’ αρχήν, δεν έγινε ακόμη κατανοητό ότι δεν είναι όλες οι επενδύσεις κατ’ ανάγκη χρήσιμες και επομένως επιθυμητές. Μόνο τα έργα που είναι οικονομικά βιώσιμα προωθούν την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Επανειλημμένα, έχω αποστείλει εισηγήσεις σε προηγούμενους Υπουργούς Οικονομικών οπού εξηγούσα την ανάγκη η Κυβέρνηση να θωρακιστεί πίσω από ένα ανεξάρτητο και άρτια καταρτισμένο οργανισμό που να αξιολογεί τις προτάσεις για έργα ανάπτυξης και να συμμετέχει τεχνοκρατικά στις διάφορες φάσεις που πρέπει να περάσουν, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης χρηματοδότησης για τα έργα που αξιολογούνται ως οικονομικά βιώσιμα. Παρόμοια μοντέλα έχουν αναπτυχθεί και εφαρμοστεί με επιτυχία σε αρκετές χώρες (Ιρλανδία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, κτλ.), όπως αναφέρομαι στα σημειώματα μου προς τους πρώην υπουργούς που είχα το θάρρος να προσεγγίσω διότι ήταν προσωπικοί μου φίλοι μου. Αυτή η προσέγγιση επίσης προσφέρει το πλαίσιο όπου μπορεί το κράτος να εκπροσωπηθεί επαγγελματικά σωστά στις διαπραγματεύσεις που αναπόφευκτα θα προκύψουν ιδιαίτερα αν η πρόταση εμπεριέχει, ως είναι σύνηθες, κάποια παραχώρηση (concession) από το Κράτος.

Δεν ξέρω αν οι φίλοι μου οι πρώην Υπουργοί δοκίμασαν να μεταφέρουν τις εισηγήσεις αυτές πιο πάνω και προσέκρουσαν σε έντονες αντιδράσεις η όχι, διότι δεν επανήλθαν καν να μιλήσουμε για αυτό το θέμα. Αλλά, θα σας πω μόνο κάτι που είπε ο Professor Arnold Harberger όταν προσφωνούσε τους απόφοιτους του Προγράμματος “Investment Appraisal and Risk Analysis” στο Queen’s University, Canada. Είπε, ότι η μεθοδολογία του “Cost-Benefit Analysis” έχει κατασταλάξει και έχει γίνει πλέον αποδεκτή από όλους. Η δυσκολία που φαίνεται όμως ανυπέρβλητη είναι πως οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί θα πετάξουν την δική τους ατζέντα και θα δεχτούν να την εφαρμόσουν για το καλό της χώρας.
Andreas Assiotis on 16/08/2012
Just a clarification here: Cyprus is indeed ranked 30th in the CPI (corruption perception index) list with an average score of 6.3/10. However, this index is constructed in a way where a higher number implies less corruption.
ARGYRIA on 16/08/2012
Dear Dr. Zenios,

I would like to welcome you to planet Earth: the most corrupt planet in the milky way galaxy!!!!!!!!!!!!!!!

I can't help it, but I find your assertions utterly ridiculous and once again quite provocative:

1) the entire socioeconomic and political fabric of every society in every country is founded on corruption; therefore, your asserting that Cyprus is rated 6.3 on some dubious organization's list is a blasphemy against your own people. If Cyprus is rated 6.3 out of 10, what should the USA, Russia, China be rated at? 10++++++++++++

2) A new report reveals how wealthy individuals and their families have between $21 and $32 trillion of hidden financial assets around the world in what are known as offshore accounts or tax havens. Most of it in the hands of only 100,000 people. The actual sums could be higher because the study only deals with financial wealth deposited in bank and investment accounts, and not other assets such as property and yachts. It also finds that private banks are deeply involved in running offshore havens, with UBS, Credit Suisse and Goldman Sachs handling the most assets. [See the report by: James Henry, a lawyer and former chief economist at McKinsey & Company] Meanwhile, you are trying to build a case against Cyprus as a country lacking transparency....I do not see OECD (ΟΟΣΑ), UNCTD or whatever global-nonsense organization cracking them down..do you? (And by the way some of the elite NGOs engage in most sophisticated corrupt schemes ever...)

3) Your comparison of "Phoenixgate" to "Watergate" is not a good example; the latter involves a political scandal, and as you know NIxon was pardoned by Ford...(if it was an ordinary man, he would have ended up in jail..you see, corruption on that level is given preferential treatment :))) )

3) You want transparency, but how much information does your Cypriot citizen have with respect to the so many deals that the government enters into with Israel and Noble and who knows who else regarding natural gal, which is national wealth and concerns everybody..

4) it is a well known [hidden] fact that some members of the Cyprus society gain and shall continue to gain access to projects that stand to make them disproportionately wealthy just because they have "special connections"..Think about certain families who have gained access to vital industries in Cyprus simply because they were "chosen" (before and after the island's independence)

5) You write :"Πάντως, δεν είναι σαφές από τα διαθέσιμα στοιχεία τι ποσό προέρχεται από αγορές κατοικίας ή εξαγορά άδειας μόνιμης παραμονής στην Κύπρο. Σχετικός νόμος επιτρέπει σε αλλοδαπούς να παραμείνουν μόνιμα στο νησί αν αποκτήσουν περιουσία €300,000 περιλαμβανομένων χρημάτων σε τράπεζα" Please take a trip to your beloved USA....the new face of America is Indian and Chinese. With a $500,000 investment in property and an LLC Indians (from India) and Chinese can have access to the "american dream" nowadays. After destroying the American middle class with mountains of debt, the policy of the USA government is to allow cash-rich immigrants and yes, they are buying their way into the American society....What does your OECD (ΟΟΣΑ), UNCTD have to say about that?

The moral of my point: The most corrupt institutions / governments in the world are the very ones that engage and promote corruption from within on every level...! The seeds of corruption in Cyprus have been planted a long, long time ago and has been perpetrated by willing politicians - wolves in ship's clothing.

"Corruption" is the new tool used by the globalists in order to shove down our throat their "social global" agenda or the new social order! In reality, corruption helps the elite globalists whose aim is redistribution of wealth by shrinking the middle class everywhere. The latest news: you, the citizen of every country are not allowed to accumulate any significant wealth, unless we, the elite globalist say so!
Sancho Panza on 17/08/2012
Argyria
I really do not get it, are you saying that since other are corrupt we should also be? Two wrongs do not make a right.
I do not have any missconception about 'fairness' and the reality of how certain persons receive special treatment, however I am not about to sit back and take it. Particularly in a small country like Cyprus where a little goes a long way.
It is high time we see some sort of repercussions for the pillaging of national wealth through shady deals (does anyone remember why Hermes has the 'old airport'?), the protection of murderers (helios, Mari), even the political protection offered to certain classes and professions government employees, bankers, lawyers etc).
If you have the time and voice to write and shout about it, you can do something about it, else you are just as much to blame.
Savvakis Savvides on 17/08/2012
I agree with Sancho, if there is global corruption worldwide this is an added reason why we should be on our guard not to allow it to infliltrate in our own country. But believe me, our problems are mostly of our own making. Some examples are given by Sancho above. Son't look elsewhere.
on 17/08/2012
OUR FINANCIAL CENTRE DREAM IS BASED ON CORRUPTED RUSSIANS, CYPRIOTS AND MONEYLAUNDERING.

IT IS HYPOCRITICAL TO ASK FOR TRANSPARENCY AND FAIRNESS IN A COUNTRY WHERE AT LEAST A LARGE PART OF THE ECONOMY (THE ONE WE ARE TRYING TO SAVE FROM THE TROIKA) IS IN EFFECT BASED ON CORRUPTION.

ASK ANY LAWYER AND AUDITOR THEY UNDERSTAND WHAT I AM TALKING ABOUT
Savvakis Savvides on 17/08/2012
Moreover, what has passed almost totally unnoticed is our so called red line policy regarding the extremely low corporate tax rate. It is incredible how all our gurus have not questionned this. Who does it serve really to have a huge gap between the much higher top personal rate and the very low corporate tax rate.

Who can take advantage of this distortion in the economy. Surely not the employee who earns a modest or even above modest salary. The ones who really benefit are those who can create as many legal persons as necessary just as easy as flicking their fingers to hide their true incomes; accountants, lawyers, big corporations and so on.

The paradox is, that even a modest increase in the corporate taxation rate will reduce very significantly the burden on the employees and the general public from the mess created by those who are primarily responsible for our current defunct economy; and who were so quick and fully prepared to come out of the blocks and advocate not to touch it and defend it at all costs! And we have the ruling Communist Party who is supposed to be protecting the poor and low income people (and of course all the other parties) applauding and endorsing this without giving it a second thought!

I am also asking the academics to look up papers that discuss the issue of what happens to an economy when the corporatioin tax is much lower than the top personal or individual tax. Even in the United States they are talking of raising the corparation tax to be roughly the same level as the top personal tax rate (about 40%). It doesn't take a genius to think which are the consequences. The country becomes a tax haven, possibly a money laundering target and the very rich, including of course the locals, get away with murder, usually at the expense of destroying the real economy.
αθηνα on 19/08/2012
Πολύ ενδιαφέρουσα,άν και 'αιρετική',άποψη. Ισως η κυρίαρχη αντίληψη στην Κύπρο για τα οφέλη του χαμηλού corporate tax,να χρειάζεται μία επαναπροσέγγιση.
The Invisible Hand on 20/08/2012
Dear Savvakis

I am not sure what you are suggesting about the "corporate" tax.

Foreign owned and Cyprus registered companies pay a 10% corporate tax and no further tax on their dividends to foreign shareholders, who, presumably, are subject to taxation on these dividends in their own country. (no doubt some foreigners don't declare their dividends, but that is another matter of concern to their own domiciles, with whom Cyprus tax authorities should co-operate).

Cyprus resident shareholders of Cyprus registered companies pay (after the 10% corporate tax) another 18% "defence contribution on dividends distributed or deemed distributed, bringing the total real tax to about 20%, which is, of course, less than the top personal tax rate.

If the 10% corporate tax is increased it will marginally increase the tax collection from local resident shareholders and will marginally improve state finances, although in the current recession (depression?) there are hardly any profits to tax at any rate.

The question really is how much the state finances will lose from those companies which are not trading within Cyprus and which are owned by non-resident shareholders, who may effortlessly opt to move their operations to "friendlier" tax havens, if the 10% rate is increased. Some of these shareholders may indeed be corrupt or money launderers or otherwise unsavory, but among them you will find George Soros'multi billion investments in Russian Svyazinvest and many HONEST European and US investors taking LEGAL advantage of double taxation regulations and investing tens of billion of dollars in Eastern Europe through Cyprus evety year. ("Honest" unless, of course, you subscribe to the Prudhon thesis that all property is theft).

I would welcome a study of how much the Ctprus revenue will gain or lose by an increase of their corporate tax by, say, 5% or 10%. Do you have any numbers and references?

Alternatively the state can increase the "defense" contribution on the helpless resident shareholders, but in the present recession doubling the contribution on zero profits (or losses) will raise zero new funds.

Unless you have such a study showing that a corporate tax rate increase will really improve public finances, I suggest that you refrain from advocating a serious step which will harm the state, as well as the profiteering lawyers and accountants that are apparently your targets.
Savvakis Savvides on 21/08/2012
"Invisible Hand", "Modern day Adam Smith", (or whatever your real name is),

Your insinuation that I target accountants, lawyers and God knows who else is at the very least insulting. Of course I do not set out to target anyone. Your comment is not worthy of a response from me really.

Suffice to say that you have posed some contradictory arguments:

Please make up your mind whether corporations are not making profits so therefore we will not gain anything from increasing the tax rate or whether they are and we should therefore protect them at all costs as they are the "bloodline of our economy" - refraining from increasing the corporate tax in order not to scare them away.

As you say, they can so easily just move elsewhere very quickly. I think this tells the whole story for me. How is it possible to have a sustainable and competitive economy when it is possible so easily, from one day to the next, sort of speak, have it taken away from under our feet? That is my whole point really. This is not solid economic delelopment. It is opportunistic and serves the interests of opportunists. If these happen to include lawyers and accountants, unlike other people in this blog, I don't have a problem saying it and signing my real name under it. I do not target anything or anyone except free thinking.

And no, I do not have data proving that a corporate rate increase will improve public finances (other than my common sense) no more than you have any data that this "serious step" as you call it, is indeed going to hurt the State.
The Invisible Hand on 21/08/2012
Dear Savvakis

As there is no publshed study on the effect of an increase in Cyprus corporate taxation on Cyprus tax revenues, I have to make a working hypothesis:

An increase of the corporate rate will reduce government revenues from "offshore" entities more than the increase from locally trading entities.

I can only support my hypothesis by relying on the wisdom of the Cyprus tax authorities: Before our entry into the EU, we could have the best of both worlds. Tax the "locals" with a high rate and the offshores with an attractive (opportunistic, as you correctly state) low rate. The EU changed all that, obliging Cyprus to treat locals and other EU citizens in the same way. The authorities had two options. to either increase the offshore rate to the high local rate of 30%+ and lose the substantial revenues from offshores. Or to lower the native rate to a rate of 10% that would keep most offshores happy, even if this would lower revenues from the locals.

It is reasonable to assume that the tax authorities made a correct revenue maximizing decision.

Until this hypothesis is proved false it is unwise to suggest drastic changes.

Incidentally such "opportunism" has kept the Swiss and the Luxemburgers productive and prosperous for generations. If we can regulate our system and rebuild trust the services sector has a future.

Sorry you don't like my nom de plume.
Savvakis Savvides on 21/08/2012
IH,

I am not suggesting any drastic changes. Never have. I have only suggested to be open to the idea of considering it rather than take it as a given; and a sacred one at that as it is almost a sacrilege in Cyprus to even think about it, let alone discuss it. This is the main reason for my rather strong reaction to your comment as it is the kind of responses like “unless you have such a study showing that a corporate tax rate increase will really improve public finances, I suggest that you refrain from…”, or your more recent one “until this hypothesis is proved false it is unwise…” that inhibit free thinking and close the avenue towards the truth.

Your approach reminds me of the arguments that were put forward by sponsored scientists and other vested interests for so many years that went like “it has not be proven scientifically that smoking causes cancer” or “one has to prove that electromagnetic fields were the cause of cancer incidents in a community” in order for the Authorities to take appropriate action and so on.

And what are you so afraid of anyway. Do you think that anyone would change the corporate tax rate because I say so? Especially if I am so wrong and as you suggest the facts do not support my arguments? Or do you by any chance believe that they will go ahead and increase the corporate tax without checking the data? The problem that most of us in Cyprus suffer from is that we close our minds to new ideas. This is what we should all be guarding against.
Savvakis Savvides on 21/08/2012
And one last thing regarding your comment IH, that I am targeting accountants and lawyers. I am a banker by profession. As you can see from the last two publications from the following author link, I have criticized my own (and governments) a lot more than any other profession.

http://ssrn.com/author=262460
Nick on 22/08/2012
Capital moves freely / quickly / efficiently these days. Affect the tax regime and international business will indeed move out. And the international business sector, the only real contributor to the economy with prospects for growth will shrink to levels that will get our economy down to it's knees. Not trying to scare anyone, this is just the way things are. We all live from it, lawyers, accountants, bankers, taxi drivers, hotels, restaurants, real estate companies and mn more. Name one other sector we can develop to the point it can contribute anything remotely close to this sector. It's not there. Let's realise this and stop nice sounding but completely naive arguments from being repeated again and again, our enlightened politicians may actually be convinced and that would be catastrophic.
καχ on 22/08/2012
Nick
Indeed capital moves quickly often from the pockets of bank shareholders to their executives.Just today there are two cases in the news,one involving executives at Uniastrum and the other at the Bank of Moscow.

Lets make a study and calculate all the benefits you state ,plus any you omitted ,and the minuses on the other side and draw a conclusion.On Monday everybody is aware that the share of Apple hit an all time high.Few know that on the same day the price of soya also reached an all time high.Cypriot farmers,together with other EU farmers,are not allowed to use genetically modified grains,meat meal and have to adhere to regulations Brazilians and Americans do not have to follow.The impact on costs is astronomical.Then analysts say farming and all industrial products are uneconomic and only services are booming.At the same time we read that hotels are firing people blaming losses and increased debts.So many hotels,while full ,are loss making and we have evidence for this.Lets check all the others you claim are benefitting to see if this is indeed the case.Always remember that only legitimate capital leaves a state that protects the various Tzohatzopoulous of Greece,Russia etc. so perhaps we don't have much to lose.
on 24/08/2012
Dear Invisible,

another thing in regarding the luxemburg and Cyprus comparison .

Luxemburg is about quality of financial services which you have to pay quite high. Just consider that Lux is on of the main bondtrading centers in the world.

Cyprus is about cheap, easy and lack of controls .......

Furthermore you can understand that the what kind of clients which will go to Lux or Holland and Belgium and what kind of clients which will end up in Cyprus.

The were recent surveys which show that 75% of the clients are in Cyprus due to the low tax regime. From my perspective this is an absolute FAILURE on behalf of the lawyers, auditors/accountants and bankers.

After 20 and so years in the fiduciary service market we have not been able to make our clients come to Cyprus FOR the quality of our service because we do not deliver it. We deliver cheap and dubious trasactions.


Overall i will agree that the model of LUX should be followed. Unfortunately this relates to long term planning and strategy which is something we are lacking on all aspects in Cyprus.

Na perasume je thoroume paragi.
The Invisible Hand on 26/08/2012
Dear Savvakis

And you were insulted when I suggested that you are targeting profiteering lawyers and accountants? You are screaming it from the rooftops for Christ's sake.

But you can't escape the numbers: Your first serious error: The ratio of bank assets to GDP in Luxemburg is over 20. You mentioned a ratio of LESS than ONE and you are now fumbling about the relative share of local banks and international ones. Of course we should also have the international ones, it is a no-brainer. We should never have pushed them out. But our banks serious recent mistakes are no reason to be critical of services as a major sector sector of our economy.

And you have yet to admit your second serious mistake about Luxemburg tax rates being higher than Cyprus for those (offshore) companies who are currently giving the Cyprus tax office very substantial revenue. No doubt some will go to the Baltics or to Malta or to the Carribean. But only a few, if we keep offering competitive rates, good professional services ( yes by those lawyers, accountants, banksters et al) and correct double taxation agreements.

Relax, think, read through all these posts again slowly...
Savvakis Savvides on 27/08/2012
Dear Invisible Hand,

Don't make me state the obvious. Of course I don't mean all of them. I mean some accountants and some lawyers and some bankers and possibly some politicians (although the Jury is still out on the last one).

I am not targetting anyone. To target someone is to want to inflict some injury or hurt to someone. Why do you presume that I want to do that to anyone? Accountants, lawyers, politicians, bankers, central banks, etc. are mentioned because I believe that they were part of this ring that brought upon us the present economic devastation. And it hurts when people like you present it as if it is an economic miracle that we be protecting at all costs! I disagree. It is totally opportunistic and it only benefits the very few. An economy cannot attain sustainable competitiveness this way.

As far as the tax issues and differences between Luxembourg and Cyprus are concerned I think that the crux of the matter has been stated by Anonymous on August 24, 2012 above.
Nick on 23/08/2012
Which takes us, dear καχ, to the issue of how competitive out economy is. And how much mismanagement/incompetence and corruption exists. Unless we deal with these issues head on, they'll come (they already have come) to haunt us. We can run but we cannot hide. Like it or not we live in a globalised economy and have to play by these rules. Sit back and do nothing and we'll be eaten alive in the jungle of globalisation.

That corruption exists, that bankers have been earning obscene amount of money for mismanaging (at best) their banks etc does not mean we should abandon the only valuable sector of the economy that has the potential for growth. A sector that contributes to GDP much more than tourism does but is not receiving any funding or any help from the state.

The international business sector does not need much from the state. Just to punish corruption and incompetence, to ensure the appropriate people are appointed for proper regulation (not party credentials) and to set up team at MoF to conclude double tax agreements, sort out the mess at registrar of companies, make tax authorities more efficient. Private sector will do the rest. And the sector can grow at amazing rates. Too much to ask? Seems so. So sector suffers and potential remains just that, unrealised potential. And to top it up you get all the ignorant philosophical discussions on low corporate tax rates that help bad capital earn more and more out of poor employees. Just study Luxembourg, a small country in the centre of Europe, no sea, no sun, no manufacturing but highest per capita income in the EU. We could have tramped Luxembourg, doubt that we will get anywhere near though.
Savvakis Savvides on 23/08/2012
A quick search shows that the corporate tax rate in Luxembourg is more than twice as high as ours:

Source: http://www.taxrates.cc/html/luxembourg-tax-rates.html

"A corporate income tax rate of 21% applies to companies whose taxable income exceeds EUR 15,000. Otherwise, companies are taxed at 20%. A municipal income tax also may be levied (see below under "Other"). A 4% contribution to the unemployment fund brings the top 21% tax rate to 21.84% in Luxembourg".

Moreover, Luxembourg is a well diversified industrialized nation with developed banking, steel, and industrial sectors.

Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Luxembourg

And yes Nick, if Luxembourg was endowed with beautiful beaches, sun and sea as we are you can be sure they would have made the most of it, as we should be doing.

But the most important fact about Luxembourg is that the size of its banking a lot smaller than its GDP (not 8 times as big as we allowed ours to become) and therefore they have not internalised the risk from this huge expansion of money flowing into their banking system.

It is easy to make quick comparisons just to create impressions. Cyprus can be competitive in many areas including services. But not like this. Not by changing everything to serve the needs of those who are only targetting making a quick buck or two...

Perhaps we should take your advice then and raise our corporate tax to above 20% as it is in the country you seem to admire so much.
The Invisible Hand on 23/08/2012
Dear Savvakis

At least we agree that we should try to be like the Grand Duchy of Luxemburg.

But you seriously misrepresent two facts, no doubt in good faith:

The banking assets in luxemburg at end 2008 totaled 929 billion euro
The GDP in 2010 was 40.8 billion euro.
A simple division gives a ratio of 22 or 23, far in excess of the Cyprus ratio.

It is true that resident Luxemburg companies are taxed at 21% plus contributions. However you omit to mention that so-called "non-resident" companies are taxed only on income sourced within Luxemburg.

A complete comparison of taxation in Cyprus and Luxemburg would take to much space to elaborate further. But glib assertions are not helpful.
The Invisible Hand on 23/08/2012
Post Script: The intelligent approach to banking in Luxemburg means that most banking is with multi-national banks operating in Luxemburg with the systemic risks spread to the major international banks and not the Luxemburg taxpayer.

In contrast in Cyprus we were happy to encourage "national" operators and subtly pushed out Standard Chartered, Grindlays, Barclays and HSBC so we could have the whole pie!

This is not dissimilar to having concentrations in national telecoms, national air carrier, and all mismanagement justified as "ethnikos"
Nick on 23/08/2012
Dear Savvakis, if you want to get tax technical, let's get technical. Combined Lux corporate tax is 28,5% only because their tax system gives exemptions and deemed deductions on almost all types of incomes. Much more than our tax system. As such, their effective tax (and not the headline tax which is what you have triumphantly discovered and shared with us) is what matters and is, in most cases, lower than ours. Which means on 100 of income they pay less tax than the tax an identical Cypriot company would pay. Hence one of the reasons Lux is so successful. And because they managed to attract many international banks to set up in Lux and earn super profits from the Lux financial centre operations.

Why not to admire them? They have managed the sector and it's growth in ways that are enviable.

Wanna raise Cy tax to 20%? Do it. And get all international companies to move to Lux. And I am sure you'll then find something else to focus your attention to and offer your infinite wisdom on.
Savvakis Savvides on 24/08/2012
At least now I have an idea what your profession is. No, I don't want to get into a tax debate with you.

Unlike Nick, IH you have at least put a second post to concede that Luxembourg banks are mostly subsidiaries or branches of EU and non-EU banking groups. Of course you forgot to say that this makes your "total assets to GDP" of 22 in your previous comment totally irrelevant and misrepresentative. What matters is what part of the risk we have taken in and weighs on the Cypriot tax payer. And in that, I agree with your second comment, regarding the fact that our banks got greedy and that the Central Bank obliged to leave the total pie to them.

And by the way Nick, the Russians are leaving for Latvia if you haven't heard already. It was headline news on RT last night. And we haven't increased our tax rate for this to happen. Is this really the sustainable competitive economic model you want us to pursue? Perhaps you will suggest that we should lower it even further to win them back!
Savvakis Savvides on 25/08/2012
Oh, and one more thing regarding IH's comment with which I agreed that "our banks got greedy and that the Central Bank obliged". Bankers (or “bangsters” as they are more commonly referred to by some these days) could not have done this on their own. They needed accountants, lawyers and let's not forget politicians.

What people like Nick very quickly choose to forget is at what cost we have achieved this "economic miracle" and who is paying for it. A quick cost benefit analysis will show that a benefit of a few hundred million has accrued to the guilty few as above and a huge cost of tens of billions is to be borne by the innocent many. As a result of this, the next generation of Cypriots will have a “bankrupt future” to look forward to.

And Nick, only accountants and God have infinite wisdom and thank God, I am not an accountant (and surely not God).
kax on 26/08/2012
Σαββάκη
Νομίζω είσαι υπερβολικός με τους λογιστές/δικηγόρους.Όπως σου ξανάγραψα αν έκαμναν αυτοί κουμάντο θα έπαιρναν τους πελάτες τους σε άλλες χώρες.Σχολιάζοντας ένα παραστατικό άρθρο σήμερα στον Πολίτη που μιλά για Παρτάκηδες και διαιτητές και, με ανάλογο τρόπο απαντώντας σε σένα που εντοπίζω το πρόβλημα ,λέω ότι ο διαιτητής που αναφέρει ο αρθρογράφος σύγχισε τον ρόλο του με αυτόν του "Lonely Maytag repairman".Η επιλογή του είδους της συσκευής που υποτίθεται δεν χρειάζεται ποτέ επισκευή δεν είναι τυχαία.
Nick on 27/08/2012
Dear Savvakis, I never said we have the perfect model. Far from it. The sector operates with main objective being how to make as much as possible as early as possible. The sector is governed by greed and with no regard to quality of services, in typical Cypriot style that is.

What I was challenging were your incorrect comments about our tax system and the claim that we have a low tax regime compared to other countries (which you evidenced by providing links to articles completely misinterpreting what was said) and your suggestion that we should increase corporate tax rate.

There are a lot of things that we need to change to become reputable jurisdiction and therefore attract foreign banks and international law firms. We are perhaps the only international financial centre with no major law firm setting up locally.
Nick on 27/08/2012
And as far as banks are concerned, they should be criticised and punished for all the things they have done wrong and for which all of us suffer now. But let's keep proper balances, shall we? The "greedy" expansion to Greece is nothing more than expansion beyond Cyprus' boundaries which started many years ago and provided all their growth over the years. No one critisised that ever until now that Greece went under in ways nobody could have anticipated. Expansion to Greece could have been done much more intelligently but that's not the main accusation. Expansion was a normal thing to do and whole society approved and accepted it. Banks would have been critisised if they hadn't. Blame them for bad loans to new marathon (and all similar scandals that are to surface shortly), for way they behaved during stock exchange boom, for Greek Government bonds. Not collectively for everything.
Savvakis Savvides on 27/08/2012
Kax,

You are wrong about this. They wouldn't take them to other countries because they would not have been able to influence the politicians, the bankers, tax and legal framework of any other country the way they can in Cyprus. Moreover, it is not just that the Banks got greedy and that Central Bank obliged. More importantly, I think, it was the requirement of the type of customers that wanted to come to Cyprus. I suspect they wanted the banks they did business with to be under the more flux supervision of the Cyprus Central Bank. But this is all conjecture. I may be wrong.
καχ on 27/08/2012
Savvaki

Our disagreement is noted.However we can say there are three main players,the accountants,the lawyers and the bankers.

Starting with the accountants most are members of international firms.We often see when a Russian oligarh changes accountants in Russia the same moment the 50,100 or so companies in Cyprus move to new accounting firm.So local accountants have minimal influence.

Lawyers have their own contacts,most of their customers are referrals but of course we have lawyers who are or have close relations with politicians so they sometimes have some influence.In any case they are paid for services they provide and the relative success depends on customer satisfaction/connections.

Then we have the bankers who are the senior/top management.The question that arises is what they offer and why they prosper PERSONALLY.

To rest my case just consider if you have bearer sheres who would you trust to keep them for you in Cyprus?An accountant,a lawyer or a bank manager?My choice would nopt be the latter.
Savvakis Savvides on 27/08/2012
Kax,

I can't disagree with you there. But my real preference would be to avoid all three if possible and spend the money from selling the shares while it still has some value. That is the state of the world we are in right now. And it is really not the accountants or the lawyers fault for that.

It is more the silent collaboration between Governments and Financial intermediaries (investment and other banks, hedge funds, etc.) to satisfy each other's greedy needs. In the process of course they screwed up the real world economy and everyone else in it.

Unfortunately, that is the times we are all living in. Cyprus is no exception although we could easily have been if only we kept our banks down to size and our Government (not just the current one but many before them as well) did not fall into the trap of keep borrowing to finance its own expansion and its wasteful pet projects.

Accountants and lawyers had a role in this for Cyprus but I do not think they are the biggest culprits by any means. This is just to put the record straight (and hopefully repair somewhat my fast deteriorating popularity among these professions).
ARGYRIA on 17/08/2012
You are dreaming my friend if you think that my writing or shouting about the problem will help....

You need a critical mass to bring about change and I am afraid Cypriots are spoiled with consumerism and greed to do anything about it. Blood has to be spilled in order to bring about change....ARE YOU READY?

Assange has uncovered the corruption perpetrated by the governments worldwide....and right now he is not sure he will make it alive....

...Cyprus has been covered in corruption for ages; just take a look at the dealing of the underworld/mafia and you tell me if anything can be done!
αθηνα on 18/08/2012
Παρόλο που με διακατέχει η ίδια απαισιοδοξία στο ότι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και η διαφθορά έχουν βαθειές ρίζες,εν τούτοις έχω μιά αμυδρή ελπίδα ότι μια νέα κυβέρνηση θα φέρει κάτι καλύτερο απο τη σημερινή που έχει χαμηλώσει πολύ τον πήχυ.Μπορεί να διαψευσθώ,αλλά πάντα η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Αχιλλεας on 19/08/2012
Ρε Αθηνά τα δυο κόμματα που θα δημιουργήσουν την επόμενη κυβέρνηση έχουν τα πιο ψηλά ποσοστά διαφθοράς και το κόμμα που κυβερνά τώρα το πιο χαμηλό. Αν είχαμε διαφθορά την τελευταία πενταετία φαντάσου τι θα γίνει στην επόμενη.
αθηνα on 19/08/2012
Eίναι ευχάριστο που παραδέχεσαι απο τώρα την ήττα.
NAN on 20/08/2012
Αστα αυτα για τις κουβεντες σας στον καφενε. Απο που εβγαλες τα πιο πανω στοιχεια και συμπερασματα?
Andreas on 22/08/2012
Φιλε αχιλλεα κι εγω το πιστευω ακραδαντα.Οι 2 τους (συναγερμος παπαδοπουλος) εχουν ολα τα φοντα για να δημιουργησουν την πιο διεφθαρμενη κυβερνηση.Το προσφατο παρελθον τους μαρτυρα το...
αθηνα on 22/08/2012
Andreas,μου αρέσει που διατηρείς γέφυρες με το υπόλοιπο ΔΗ.ΚΟ. Μη ξεχνάς αγαπητέ μου,πως είναι ο Παπαδόπουλος που μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου,έγειρε τη πλάστιγγα υπέρ της υποστήριξης Χριστόφια.
Andreas on 27/08/2012
Aθηναν en σ αρεσκει αλλα βασικα κουβεντες οτι ναναι.Βαλε συνοχη στη σκεψη σου και μεν λογικη στον τροπο που σκεφτεσαι.Αλλο που ενα ανθρωπο κολλημενο σε ενα κομμα εν δειχνεις....
αθηνα on 28/08/2012
Andreas,an exceptional and fruitful comment.Keep writing!
Andreas on 28/08/2012
Ευχαριστω πολυ!
Sancho Panza on 20/08/2012
Agreed, it takes a lot to change corruption and realistically this will never eclipse totally. This does not however mean that we should succumb to it nor should we tolerate it. Look at the example of Georgia and how in 4 years it turned around one of the most corrupt nations to one of the least corrupt nations. Look at Hong Kong in the 70's. They did not spill blood.
All I am saying is that we refuse to take it. I for one do not accept clients or associates that I cannot vouch for.
Blind acceptance - as you imply - of such a situation merely protects and nurtures the corruption.
I cannot understand your message though, are you in favour or against the continuation of corruption? You cannot be both. Either you shut up and enjoy it, or you do something. If anything this, in my opinion, is on eof the major issues that we have as a nation, we love to moan but hate to act....
Σταύρος Α. Ζένιος on 17/08/2012
Αγαπητοί,

για το μέγεθος της παραοικονομίας στην Κύπρο δέστε http://www.econ.jku.at/members/Schneider/files/publications/LatestResearch2010/SHADOWECONOMIES_June8_2010_FinalVersion.pdf. Ευχαριστίες στον Μ. Ζαχαριάδη που έφερε το άρθρο σε γνώση μου

Μιλούμε για σχεδόν 30% του ΑΕΠ...που κάνει το πρόβλημα σημαντικό μεν αλλά οχι άλυτο. Στόχος δεν είναι το 0! Αν δεν μπορύμε να γίνουμε Ελβετία (8%) ή Σιγκαπούρη (13%) ας γίουμε τουλάχιστον όπως η Τσεχία (19%).
George on 19/08/2012
Νομίζω ότι η Αργυρία πιστεύει (όπως γράφεται και στο επισυναπτόμενο άρθρο) ότι τίποτα δεν μπορεία να αλλάξει. Διαφωνώ πλήρως.

http://euronomist.blogspot.com/2012/08/trust-no-one-over-30.html
kax on 19/08/2012
Όπως ήταν αναμενόμενο έπεσαν οι τίτλοι τέλους στην ούτω καλούμενη επένδυση των Κινέζων με την εταιρείαν των 5000 ευρώ και τον χαμηλόμισθο έμμισθον του CIPA.Αν υπάρχουν πράγματι ενδιαφερόμενοι από πίσω ας απευθυνθεί απευθείας κοντά τους ο έχων τα δικαιώματα του παλιού αεροδρομίου.

Η διαφθορά στην Κύπρο είναι τόσο μεγάλη που όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν υποχρέωση να μιλούν καθαρά.Έγιναν διάφοροι ισχυρισμοί για τον παραιτηθέντα Πρόεδρο της Λαικής.Σε όλον τον κόσμο οι μη εκτελεστικοί Πρόεδροι τραπεζών έχουν θέσεις σε άλλα συμβούλια.Για παράδειγμα της Standard Chartered την μέχρι πριν λίγες μέρες θεωρούμενη την καλύτερη ίσως τράπεζα στον κόσμο ο Πρόεδρος της είναι ταυτόχρονα Πρόεδρος της Experian και της Burberry's.Ο Κος Σαρρής,τον οποίον επανειλημμένα υποστήριξα από αυτά τα μπλοκς και αλλού έχει υποχρέωση να απαντήσει επί της ουσίας και εφόλης της ύλης.Το δεν επήραν νέα δάνεια εταιρείες που είναι διευθυντής δεν σημαίνει τίποτε.Αν καταξιωμένοι τεχνοκράτες σιωπούν ποιόν περιμένουμε να μιλήσει?

Αλλαγή πολιτικής της Λαικής σε υπόθεση αλλου μεγαλοτραπεζίτη που δανείστηκε για να αγοράσει μετοχές της δικής του τράπεζας επίσης δεν σημαίνει τίποτε,αντίθετα με όσα υποστηρίζει σήμερα έγκριτος δημοσιογράφος της Καθημερινής.Σε δύσκολες περιπτώσεις κάποτε πρέπει να είμαστε πραγματιστές για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα μας.Προσωπικά εκτιμώ παραπάνω τον συγκεκριμένο τραπεζίτη που δανείστηκε,έστω και πέραν των δυνάμεων του,για να υποστηρίξει την τράπεζα του παρά τους δικούς μας που ειδικεύονται στα άρμεγμα των τραπεζών που προίστανται .

Ως αναφορά τις διάφορες έρευνες για ποσοστά διαφθοράς αυτές έχουν νομίζω μόνο επιστημονικό ενδιαφέρον.Αν ο Maddoff έκαμε 50 δις απάτη και ανεβάζει τους μέσους όρους κάποιος στην Αλαμπάμα δεν παίρνει και πολύ χαμπάρι.Όταν αρκετοί στην Κύπρο τρων από μερικά εκατομμύρια και είναι οι γείτονες μας και τους βλέπουμε τρις φορές την ημέρα νομίζω έχει διαφορά.Κάμνοντας απλώς με πληθυσμό την αναλογία,πρέπει να διαιρέσουμε τα 50 δις με 400 βρίσκοντας 125 εκ δολλάρια,100 εκ ευρώ(Αν βάλουμε δείκτη διαφθοράς,έστω και ΑΕΠ τα συμπεράσματα θα είναι ακόμα χειρότερα).Στην Κύπρο δεν έχει ίσως έναν που να έφαγε 100 εκ αλλά σίγουρα όλοι μας ξέρουμε καμμιά εικοσαριά που έφαγαν από 5.
Georgie on 20/08/2012
Τώρα που βρίκαμε τον μεγάλο ένοχο που έσπρωχνε για την υλοποίηση της επένδυσης ας βρούμε και τους ενόχους που ήθελαν την ακύρωση της επένδυσης με κάθε μέσο. Μπορούμε να γράψουμε κάτι και για αυτούς που θέλουν κάθε επένδυση να τινάζεται στο αέρα πρόωρα πολύ απλά γιατί δεν εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Τι λέτε κύριε Ζένιο, μπορούμε να γράψουμε και κάτι για αυτους?
αθηνα on 20/08/2012
Georgie,αν έχεις υπ'όψιν σου κάτι τόσο σοβαρό,γιατί δεν το αναφέρεις εσύ στο σχόλιό σου;Και γιατί δηλαδή είσαι τόσο σίγουρη ότι το γνωρίζει ο κ.Ζένιος,για να του ζητάς να γράψει κάτι;Ξεκαθάρισε τι εννοείς,ειδάλλως θα είναι ακόμα μιά κουβέντα του καφενέ.
Georgie on 21/08/2012
Αθηνά, για κουβέντες του καφενέ κλπ σε παρακαλώ να απευθυνθείς στον κάθε κομματικό εκπρόσωπο τύπου και βουλευτή που βγάζει τη γλώσσα του περίπατο.
Μα κύριε Ζένιο, μας λες ότι όλα ξεκίνησαν από ένα δημοσίευμα από τον Πολίτη και δεν θα πρέπει να φιμώσουμε τα ΜΜΕ. Να μου επιτρέψει να επισημάνω αυτό που όλος ο κόσμος ξέρει αλλά δεν μιλάει. ΜΜΕ και πολιτική είναι διαπλεκόμενα συμφέροντα ανα το παγκόσμιο, πόσο δε στην Κύπρο όπου γνωρίζουμε το ποιον του κάθε καναλάρχη και ιδιοκτήτη ΜΜΕ. Εδώ και 3 χρόνια γνώριζαν όλοι ότι οι τράπεζες μας πέρνουν στον πάτο και κόμματα, ΜΜΕ, ακαδημαικοί, επαγγελματικοί συνδέσμοι σαν συγχορδία προσπαθούσαν να να κάνουν πλύση εγκεφάλου στον κόσμο ότι για την κατάσταση της οικονομίας φταίνε αποκλειστικά τα δημοσιονομικά και ο μέσος δημόσιος υπάλληλος που αμοίβαιται με 2,000 ευρώ τον μηνα. Εδώ όλο το σύστημα προσπαθεί να καλύψει τις ανεπάρκειες του εποπτικού μας συστήματος και του πρώην διοικητιτή της ΚΤ.
Αθηνά όταν ένα ολόκληρο σύστημα βάλθηκε να μας κάνει το άσπρο μάυρο με προεξέχοντα τα αντιπολιτευόμανα κόμματα ως κύριοι εξφραστές αυτών των διαπλεκόμενων συμφερόντων που αναφέρθηκα πιο πάνω, τότε ναι υπάρχει θέμα στο αναζητήσουμε ποιους πραγματικά θα εξυπηρετούσε το θάψιμο της επένδυσης της phoinix στο παλιό αεροδρόμιο. Τα ίδια συμφέροντα που επέβελαν στα ίδια αντιπολιτευόμενα κόμματα με ηγέτες το δύδιμο Παπαδόπουλο-Αβέρωφ να ψηφίσουν για ανοικτούς αιθέρες εξυπηρετόντας συμφέροντα ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας την παραμονή της κατάθεσης από την Triple Five της πρότασής της για εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών. Άλλη μια κίνηση για θάψιμο άλλης μιας επένδυσης στο βωμό συγκεκριμένων συμφερόντων.
Θα μπορούσα να παραθέσω μια σειρά τέτοιων παραδειγμάτων που οδηγούν στο συμπερασμα ότι συγκεκριμένοι βουλευτές και κόμματα εξυπηρετόντας συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών δεν διστάζουν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες.
Βέβαια αυτά και άλλα πολλά τα ραντάρ του κου Ζένιου και για να είμαι δίκαιος πολλων άλλων δεν τα πιάννουν, ή δεν είναι μέσα στις επιλογές τους να τα θίξουν αφού κατά τους ίδιους δεν είναι αναγκασμένοι να αναλύουν τα πάντα αλλά αυτά που οι ίδιοι επιλέγουν.
Το θετικό είναι ότι σε αυτό το φόρουμ υπάρχει κάποιος αντίλόγος (όταν δεν γίνονται delete ποστ) οπότε κάποιος μπορεί να επισημάνει την μονόπλευρη ανάλυση κάποιων άρθρων.
R on 22/08/2012
Συγνώμη,

Τα τελευταία 3 χρόνια ήσουν στην Κύπρο;

Αν ήσουν τότε φαίνεται ότι μόνο "Χαραυγή" διάβαζες.

Φίλε,

Όλοι τα λέγαμε και όλοι τα βλέπαμε. Ήρθαν και μας βρήκαν όπως τα προβλέπαμε.

Τώρα είναι αργά, πολύ αργά.

Μην ξεχνάς…

Η τρόικα είναι εδώ!

Και μην ξεχνάς…

Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και του Χριστόφια την έφερε. Δεν ήρθε από μόνη της!!!!!!!!!!!!!!!
Σταύρος Α. Ζένιος on 20/08/2012
Αγαπητοί,

Έχει αρχίσει μια συζήτηση επίρριψης ευθυνών για το ναυάγιο της "επένδυσης".

Όταν το άρθρο γράφει "Αυτά είναι «αρπακτές» και όχι στρατηγικές επενδύσεις" ουσιαστικά προειδοποιεί για αυτή την κατάληξη.

Αν πράγματι φταίει κάποιος για το ναυάγιο --και αυτός δεν είναι η αποτυχημένη μέθοδος της "αρπαχτής" -- τότε αυτός δεν είναι πρωτίστως ούτε η αντιπολίτευση (κκ Νεοφύτου, Παπαδόπουλος με τις δηλώσεις τους) ούτε η Κυβέρνηση (κκ Στεφάνου, Ιερωνυμίδης με δηλώσεις και ενέργειες).

Την δημόσια συζήτηση που "έβλαψε" την "επένδυση" ξεκίνηση η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ που δημοσιοποίησε τις πληροφορίες. Σκεφτείτε το αυτό! Μόνο αν σιωπούσε ο τύπος είχε η επένδυση προοπτικές επιτυχίας. Ας τον φιμώσουμε λοιπόν..... (Σημ. συγγραφέα: το λέω ειρωνικά!)


Αντιλαμβανόμαστε τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία μας οδηγούν οι πολιτικοί τακτικισμοί, η ανικανότητα ορισμένων να αντιήφθούν την ΟΥΣΙΑ ενός προβλήματος;
Anandi on 20/08/2012
PRAGMATIKA DEN EKPLISOUMME GIATI AFTOS O TOPOS PAI APO TO KAKO STO XIROTERO. PROTO KAI SIMANTIKOTERO EPIKRATI I XERIKAKIA, 2ON IMASTEN OLON PLA PLA KAI STIN PRAKSI MIDEN, 30N NOMIZOUME OTI TA KSEROUME OLA ENO DEN KSEROUME TI MAS GINETE, 4ON NOMIZOUME OTI IMASTE O ORFALLOS TIS GIS KAI MPOROUME NA ALLAKSOUME TO KOSMO, KAI PEMTON K XIROTERO, OLOI FONAZOUME GIA DIAFORA THEMATA, DIAFTHORA, MIZES, KALITERI KIVERNISI, DIPLOMATIA......ETC, ALLA KANENAS APO EMAS DEN INE DIATHETIMENOS NA ANALAVI PROTOVOULIA KAI NA EMPLAKI GIA AFTES TIS MEGALES (THEORITIKA) ALLAGES PU THELI NA KANI, XORIS NA EXI KANENA KAI TO TONIZO KANENA IKONOMIKO OFELOS. AN EXI ENA AS MOU TON ONOMASI. EDO EGINAN PRAGMATA KAI THAFVATA ME TON KATSARISTRA KAI KANENAS KYRIOS ZENIOS I ALLOS ZENIOS DEN ANIKSEN TO STOMATOUIN TOU NA KATIGORISI ME TON IDIO TROPO OPOS KANI TORA. KAI TO XIROTERO,,,KANENAS VOULEFTIS DEN MILA.... TO SSHEPAZOUN OLOI MPAS KAI TOUS PIASI KAI AFTOUS.... GIAFTON KSIPNATE OLOI SAS KAI MIN FANATIZESTE ME TA SIMFERONTA TON KOMMATON SAS. KAI AFTO TO LEO XORIS NA IPOSTIRIZO TIN SIMERINI KIVERNISI POU EKANE SOVAROTATA LATHOI.
αθηνα on 20/08/2012
Πραγματικά έχω μείνει έκθαμβη.Τί σχέση έχει ο Κατσιαρίστρας με το Phoenixgate; O άνθρωπος κατονομάσθηκε απο κάποιον ελλαδίτη ονόματι Ζήγρα,ότι εμπλέκεται στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου,και κίνησε αγωγή 1 εκατομμυρίου για λίβελλο.Γιατί δηλαδή θα έπρεπε να ασχοληθεί και με αυτή την περίπτωση ο κ.Ζένιος και το ραντάρ του;Αλλά το μάθαμε το παραμύθι,όποτε συμβεί κάποιο σκάνδαλο,θυμούμαστε κάτι άλλο,όπως το πραξικόπημα,το χρηματιστήριο,τη πτώση του αεροπλάνου της Ηλιος,έτσι για αντιπερισπασμό.
Georgie on 21/08/2012
Για το Aegeangate όπου η συγχορδία Παπαδόπουλου-Αβερωφ και αντιπολιτευόμενων κομμάτων ψήφισαν για ανοικτούς αιθέρες εξυπηρετόντας ιδιωτική εταιρεία σε βάρος τόσο των Κυπριακών Αερογραμμών και της επένδυσης της Triple Five σε αυτές θα γράψει κανείς? Μήπως ξέρουμε ποιο δικηγορικό γραφείο εκπροσωπεί την Aegean?
Για τον διπλό ρόλο αρκετων βουλευτών μας (δικηγόροι/εκπροσωποι εταιρειών και βουλευτες) θα γράψει κανείς?

Αθηνά έχεις δίκαιο.. Τι σχέση έχει ο κατσιαρίστρας που ενώ ήταν υπουργός της κυβέρνησης κληρίδη κατηγορείται ενόρκως και γραπτώς από ένα μάρτυρα στο δικαστήριο για εμπλοκή σε υπόθεση παράνομων μιζών για οπλικά συστήματα που ο φορολογούμενος πληρωσε 3απλά την αξία τους (5 συστοιχίες ΤΟR στοιχισαν όσο 3 συστοιχίες S300 = 550 εκατομύρρια ευρώ σε τιμές 1998 ή 0,9 δις σε σημερινές τιμές).
Μα θα ασχολούμαστε με τέτοια πράγματα τωρα? Ο άνθρωπος έκαμε ήδη μήνυση σιορρρρ!! Οι Επιτροπές Ελέγχου και Θεσμών της Βουλής εν τζαι για να εξετάζουν έτσι μικροπράματα, έχουν άλλα να πιο σοβαρά πράματα να ασχοληθούν. όπως πχ το αν όντως ήταν άρρωστη η Ειρήνη Χαραλαμπίδου όταν απουσίαζε για 2 μήνες από το ΡΙΚ...
Georgie on 21/08/2012
Και για να μην παραξηγηθώ, εκεί και όπου υπάρχει θέμα θα πρέπει να ξεσκεπάζεται και να θίγεται από τα ΜΜΕ και αρθρογράφους. Από όπου και αν προέρχεται αυτό, και στην περίπτωση Ιερωνιμίδη φαίνεται ότι υπήρχε θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, όπως και στην περίπτωση Σαρρή. Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι η επιλεκτική και με κομματικές αποχρώσεις επιλογή για δημοσίευση και εκμετάλλευση κάποιων περιπτώσεων που βολεύει και η εσκεμμένη αποσιώπηση κάποιων άλλων, πολλές φορές πιο σοβαρών, περιπτώσεων οι οποίες δεν είναι συμβατές με τις όποιες κομματικές αποχρώσεις και συμφέροντα εξυπηρετούν τα εκάστοτε ΜΜΕ.
αθηνα on 21/08/2012
Georgie μου,η απορία μου είναι γιατί ζητάς επίμονα απο άλλους να γράψουν για πράγματα που εσύ θεωρείς σκάνδαλα.Βγες απο την ανωνυμία σου και μπες και συ στο club των αρθρογράφων του blog.Αν πάλι προτιμάς,βρες κάποιον ομο'ι'δεάτη σου πανεπιστημιακό,με καλή πέννα,και πρότεινε του θέματα που πρέπει να συζητηθούν.Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν!
Georgie on 21/08/2012
Athina den zito apo kanena na grapsei tipota. Apla episimeno posi ypokrisia yparxei sto systima pou legete etaireies-MME-politikis. Auto mou ftanei apla giati yparxei antilogos stin oiktra monopleuri parousiasi ton pragmaton. Toulaxiston o kosmos, i esto mia mikri merida ton anagnoston tha antilifthei tin ypokrisia. Kai den milo gia ton kyrio Zenio, an kai theoro oti oi epiloges tou den einai asxetes me ta politikokommatika tou pisteuo.. Tora ean esy theoreis oti tha prepei na arthrografo gia auta pou theoro (kai einai para tin prospathia sou na ta ypotimiseis) skandala, den theoro oti akoma kai afto to stockwatch tha dosei vima se kapoion pou den eksypiretei to systima..
αθηνα on 22/08/2012
Georgie,αυτό που λες είναι πολύ σοβαρό,και νομίζω ότι θα πρέπει να απαντήσει το ίδιο το Stockwatch,εάν έχει μαυροπινακίσει φιλοκυβερνητικούς αρθρογράφους.Εκτός κι αν έχεις συγκεκριμένο παράδειγμα να μας πεις,ειδάλλως θα παραμείνεις ακόμα μιά φορά σε status koutsompolicus.
Αχιλλεας on 21/08/2012
Ρε Αθηνά η πόλωση σου έχει αγγίξει το κόκκινο. Όταν μου βγάζεις τον συγκεκριμένο αδιάφθορο τι να σου πω. Και δεν μιλώ μόνο για την περίπτωση Τσοχατζόπουλου.
αθηνα on 21/08/2012
Εγώ απλά είπα ότι ο κ.Μιχαηλίδης [τον οποίο δεν γνωρίζω,εκτός απο την τηλεόραση], έχει κινήσει αγωγή λιβέλλου στο Ζήγρα.Αν έχεις και συ κάτι να τον κατηγορήσεις,πες το να το ακούσουμε και μεις,ειδάλλως θα είναι σκέττο κουτσομπολιό.
Georgie on 22/08/2012
Αθηνά στο ξαναείπα και θα το επαναλάβω. ΄Όποιος διαφωνεί με σένα αυτόματα τον χρίζεις ακελικί/κουμμουνιστή/φιλοκυβερνητικό και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Επιτέλους δες στον καθρέφτη και διερωτήθου μπας και κάνεις κάποιο λάθος. Πέραν από το ακελ και το δησύ ξέρεις υπάρχουν και άλλα κόμματα αλλά και πολίτες οι οποίοι να μην υποστηρίζουν κάποιο κόμμα. Δυστυχώς έχεις καταντήσει γραφικότατη με την ακραία κομματικοποίηση την οποία πρεσβέβεις. Δυστυχώς για σένα δεν μπορώ πλέον να σε παίρνω σαν σοβαρό συνομιλητή..
αθηνα on 22/08/2012
Georgie,έχεις εκτοξεύσει συγκεκριμένη μομφή κατά του Stockwatch,ότι δεν παραχωρεί βήμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους.Και σου ζήτησα να συγκεκριμενοποιήσης,ειδάλλως εκτίθεσαι.Αν αυτό το θεωρείς ακραία κομματικοποίηση και έλλειψη σοβαρότητας,εγώ μάλλον το θεωρώ mirror effect.
Σάββας Τταντής on 20/08/2012
Η Κύπρος έχει πτωχευσει. Οι τράπεζες μας έχουν προβλήματα. Οι τράπεζες τώρα θα πτωχευσουν εκατοντάδες επειχηρήσεις και φυσικά προσωπα. Είμαστε στην αρχή ακόμα και όχι στο τέλος.

Δέν κάναμε τίποτα ακόμα. Η αγορά συνεχίζει να μένει χωρίς ρευστότητα, οι τράπεζες αδυνατούν να διοχετευσουν ρευστότητα μέσα στην αγορά, αυτό καταστρέφει την αγορά, καταστρέφει την κατανάλωση. Ειμαστε σε φαυλο κύκλο οπως τον εχω περιγράψει πολλές φορές. Τα εισοδήματα του κράτους θα μειωθούν σημαντικά ενώ οι δαπάνες ειναι ανελαστικές.

Πρέπει να βρεθούν τρόποι διοχετευεσης χρηματος μέσα στην οικονομία οσο καθυστερούμε τοσο πιο πολλές θέσεις εργασιας θα χαθούν. Η ανεργία εώς τον Νοεμβριο θα είναι 12%. Ερχετε ξύλο τον χειμωνα οταν τα εισοδήματα απο τον τουρισμό μειωθούν.

Οι πολιτικοί ασχολούνται με αλληλοκατηγορίες και οχι με εισηγήσεις για έξοδο απο την κρίση , πολλοι λίγοι κατάλαβαν τι σημαινει να έχεις μια οικονομια με 300% του ΑΕΠ δανεισμένη , τις τράπεζες εκτεθημένες 6 φορές τα κεφάλαια τους στην ελλάδα , ένα κράτος με 5% έλλειμα με την πλειοψηφία των εξόδων ανελαστικά.......ΚΥΡΙΟΙ ΞΥΠΝΑΤΕ , ΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ και εάν δεν σοβαρευτούμε θα δούμε ανεργία πέραν του 15%, σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ξεβράκωμα και ρεζίλεμα διεθνώς. Η κρίση αυτή δεν είναι ακομα στην πλήρη της εξέλιξη, θα διαρκέσει 5-8 χρόνια και θα σπάσει κόκκαλα......δέν έχουμε ξαναζήσει ποτέ αυτο που έρχετε, δέν είμαστε ετοιμοι.........
Σάββας Τταντής on 20/08/2012
Σάββας Τταντής 30-7-2012 (blogs stockwatch)


Πως να εξοικονομήσει το κράτος 500 εκ ......

.Η Τράπεζα Κύπρου χρειάζετε κεφάλαια είναι γνωστό αυτό. Σε αυτήν την φάση χρειάζετε περίπου 500 εκ ευρω. Εισηγούμε να γίνει το εξής…

Εκδιδει η Τραπεζα Κύπρου μετοχές προς το κράτος αξίας 600 εκ ευρω …(π.χ 2 δις μετοχές στα 30 λεπτά)

Αντι μετρητά το κράτος δίνει της Τράπεζας Κύπρου 6 δις μετοχές που κατέχει στην Λαική τράπεζα.(στην τιμή που τις αγορασε , στα 10 λεπτα )
Το Κράτος συνεχίζει να κατέχει πέραν του 50% της Λαικής τράπεζας αλλά ταυτοχρονα μείωσε το ρισκο που έχει σε αυτήν.

Το κράτος γίνετε ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Τράπεζα Κύπρου χωρις να της δώσει μετρητά και χωρις να αυξηθεί το δημόσιο χρέος….

Πάνε τα εποπτικά κεφάλαια της Κύπρου στο 9% ενώ ταυτόχρονα έγινε μεγαλομέτοχος στην Λαικη….

Ξεκινάνε οικονομίες κλιμακος στις 2 τράπεζες σε ολες τις χώρες που δραστηριοποιούνται…

Κούρεμα η εξαγορά των χρεογράφων των τραπεζών(συμφωνώ με Τροικα) για να βελτιωθούν και άλλο τα εποπτικά των τραπεζών( χωρις να χρειάζετε να πληρώσουν ολοι οι πολίτες…..) Σκληρο για τους κατόχους ομολόγων αλλά αυτό θα έπρεπε να γνωρίζουν το ρισκο τους οταν αγόραζαν τα χρεόγραφα……

εάν γίνουν τα πιο πάνω θα έχουμε σταθεροτητα στο τραπεζικό μας σύστημα για λίγο καιρό……


Μετά θα έχουμε μεγάλες αλλαγές στο συνεργατισμο και άλλες συγχωνευεσεις τραπεζών κλπ αλλά προς το παρόν πρέπει άμεσα να γίνει το πιο πάνω που εισηγούμε και σε 2-3 μήνες βλέπουμε……
Σάββας Τταντής on 22/08/2012
απο τον Ιανουάριο του 2012 γράφω οτι παρόλο που πάρθηκαν κάποια μέτρα το έλλειμα φέτος θα είναι πέραν του 4%. Διαφώνησα με τις εκτιμήσεις 2 υπουργών οικονομικών, πιο κάτω ακολουθά απόσπασμα απο σημερινό άρθρο του stockwatch. ΤΟ ελλειμα θα είναι μεγάλο και αυτό είναι πολύ σοβαρό διοτι θα υπάρξουν συνέπειες (βλέπε αυτηρότερα μέτρα απο ΤΡΟΙΚΑ) . Η Κύπρος βουλιάζει και λυπάμε που βλέπω μέλ αυτου του ΜΠΛΟΚ να συζητούν ποιός έφαγε περισσότερα......είμαστε ακόμα στην αρχή μιας μακροχρόνιας διαδικασίας διορθωσης/κάθαρσης η οποία ξεκίνησε και θα διαρκέσει πολλά χρόνια, εάν δεν επισπέυσουμε την διαδικασία διόρθωσης η κρίση θα διαρκέσει περισσότερα χρόνια........

"Σε πορεία μεγάλου ελλείμματος βρίσκεται για τέταρτη συνεχή χρονιά η Κύπρος παρά τις δεσμεύσεις και τις δημόσιες δηλώσεις για περιορισμό του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ.

Μόνο το πρώτο εξάμηνο, το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε το 3%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι οι εκτιμήσεις του υπουργείου ήταν υπεραισιόδοξες και ενισχύοντας τις προβλέψεις της τρόικα ότι το φετινό έλλειμμα θα είναι πιο κοντά στο 5,5% του ΑΕΠ."
Andreas on 22/08/2012
Kε.Ζενιο και κα. Θεοδοτου εχω την αίσθηση οτι οι πολιτικοι μας ουτε καν μπαινουν στον κοπο να μεταδωσουν στον απλο λαο την σημασια της διαφανειας.Πανω κατω ουτε οι ιδιοι εν ηξερουν που αρχιζει και που τελειωνει ο ορος διαφθορα.Μονο η αρμοδια αρχη κατα της διαφθορας , αν θα διαφωτισει τον κοσμακη.Εννεν δυνατον ο Κυπραιος να μεν θεωρει διαφθορα ,σε πολλα μεγαλο ποσοστο , αν δωκει ενα ποσο για να γινει η δουλεια του.Μα που εφτασαμεν.Πρεπει πολλα να γινουν σε τουντο τομεα .Εμειναμεν πολλα πισω, μπορουμε πολλα καλυτερα.
R on 22/08/2012
Φίλε Σάββα,

Έχεις πλήρη αντίληψη των γεγονότων (και αυτών που έγιναν και αυτών που γίνονται και αυτών που θα γίνουν).

Φαίνεται ότι οι περισσότεροι θέλουν να αγνοούν ότι η τρόικα είναι εδώ!

Ας μην ξεχνάμε και οφείλουμε να το επαναλαμβάνουμε 100 φορές την ημέρα ότι δεν ήρθε, την καλέσαμε!

Καλό κουράγιο σε όλους μας.
Σάββας Τταντής on 22/08/2012
η πιό κάτω ακολουθά ανάλυση είναι μέρος της ερευνας που έγινε για την UNIASTRUM. Για αυτήν την φούσκα που αγόρασε η Τράπεζα Κύπρου για 562 εκ ευρώ έχω αναφερθεί πολλές φορές. Βγήκανε επιτέλους τα απλυτα της στην φόρα. Η φούσκα αγοράστηκε τον Οκτώβριο του 2008 και μέσα στα Βιβλία της ως "αλλα περιουσιακά στοιχεία " υπήρχαν δάνεια εταιρείας που πτώχευσε 2 μήνες ενωρήτερα! Η απορία ου είναι η εξής, αυτοί οι καθηγητές της Τράπεζας Κύπρου που αποφάσισαν να αγορασουν μια φούσκα (για 560 εκ ευρω) που έκανε ζημίες σε τιμή 3 φορές την λογιστική της αξία, δέν έκαναν μια ερευνα να δούν με ποιούς είχαν να κάνουν??


"Η 22σέλιδη εμπιστευτική αυτή έκθεση φέρει ημερομηνία 26 Ιουλίου 2012, έχει αριθμό 247.005.01/137.2012 και απευθύνεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τρ. Κύπρου, Γ. Κυπρή, ενώ έχει κοινοποιηθεί επίσης και στους κ.κ. Στ. Κωνσταντινίδη, πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου, Γ. Πεχλιβανίδη, πρώτο αναπληρωτή CEO, Χρ. Χατζημιτσή, ανώτερο γενικό διευθυντή της τράπεζας και Ν. Καρυδά, επίσης ανώτερο Γενικό Διευθυντή.
Την έκθεση έχει συντάξει ο Κ. Τσολάκκης, Γενικός Ελεγκτής της τράπεζας.


- Υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις ότι τα δέκα δάνεια που είχαν δοθεί στην Marta Group και μεταφέρθηκαν στην Business Alliance από στελέχη της Uniastrum, εμφανίστηκαν στους ισολογισμούς ως "άλλα κεφάλαια" (other assets), επομένως δεν λογίστηκαν ως προβληματικά δάνεια κατά τον έλεγχο της Τρ. Κύπρου
Η Marta Group, η οποία δραστηριοποιούνταν στο χώρο του retail, κατέστη χρεοκοπημένη στις αρχές Αυγούστου του 2008, με τις υποχρεώσεις της να καθίστανται μη εξυπηρετούμενες
- Ένα ακίνητο που άνηκε στον Mardakhaev και η υποθήκη γι' αυτό που παρασχέθηκαν από την τράπεζα σε μία από τις εταιρείες της Marta, πουλήθηκαν σε μία από τις εταιρείες του ίδιου του Mardakhaev, η οποία μάλιστα χρεοκόπησε. "
NAN on 24/08/2012
Τουλαχιστον δεν αγορασαν κυπριακα ή ελληνικα ομολογα με τα 560 εκατομυρια γιατι σημερα που δεν αξιζουν τιποτε θα επρεπε να τα δωσει και αυτα ο κυπριος πολιτης για να την στηριξει.
R on 25/08/2012
Σάββα,

Γίνεται αντιληπτό ότι με την δημοσίευση των πληροφοριών αυτών -αν δεν προέρχεται μέσα από τις ετήσιες εκθέσεις της τράπεζας ή μέσα από επίσημες ανακοινώσεις της- πλήττεται ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ η εμπιστοσύνη προς την τράπεζα.

Διότι όπως ξέρεις Τράπεζα σημαίνει Εμπιστοσύνη. Αν φύγει η Εμπιστοσύνη τότε χάνεται και η Τράπεζα.
Nick on 23/08/2012
Politicians are AT BEST below average. At worst they are corrupted and/or incompetent. All of them (perhaps with just a few shining exceptions).

To watch people exchange accusations about this or that party is so sad. When the reality is that they are all the same. Over last 10 years i have heard ALL political heavyweights argue that they have concrete evidence against people on one or other scandal and "if I reveal what I know ...". Why don't we bring all these people to justice for withholding information (at their own admission)?

They are all at a different level and can claim anything they want because they know they won't be held accountable. And we accept it.

And we'll again accept all the corruption that will come about (has already started) with natural gas and revenues from it. And perhaps that will be the end?
καχ on 23/08/2012
Nick

Στα περισσότερα συμφωνούμε αλλά η οικονομία είναι ανταγωνιστική στον τομέα των υπηρεσιών διότι έτσι επέλεξε η Πολιτεία δίδοντας στους συγκεκριμένους επαγγελματίες συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους.Αντίθετα όπως γίνεται τώρα με πατάτες/τομάτες από τα κατεχόμενα η Πολιτεία εφαρμόζοντας νομοθεσίες της ΕΕ ουσιαστικά εμποδίζει τους Ελληνοκύπριους να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς που χρησιμοποιούν απαγορευμένα φυτοφάρμακα και όμως τα προιόντα τους επιτρέπονται.Επειδή γίνονται σχόλια ότι δήθεν δεν εντοπίζονται αυτά έχουν περίοδο απόσυρσης και έτσι δεν πρόκειται να εντοπιστούν ποτέ αν χρησιμοποιηθούν σωστά,όπως στην ΕΕ πριν να απαγορευθούν.

Σάββα για την Uniastrum τα είπαμε πολλές φορές.Πραγματικά είναι εκπληκτικός ο τρόπος που οι δημοσιογράφοι παρουσιάζουν την υπόθεση.Φταίει η Κεντρική,φταίν οι υπάλληλοι και δεν φταιν αυτοί που την αγόρασαν και οι ελεγκτές τους που μέχρι σήμερα έχουν 300 τόσα εκ αέρα.Σήμερα διαβάζουμε ότι τιμή 300εκ είναι αποδεκτή διότι κέρδισαν ως τώρα 150 εκ(Πότε?).Καλά άμα είναι έτσι και έστω θεωρούν τα 300 εκ δίκαιη τιμή γιατί δεν μείωσαν τον αέρα από πριν ώστε μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία να βγαίνει 300 εκ?Τώρα βέβαια αν για να πουληθεί θα πάρουν 300 εκ η θα γίνει συμφωνία τύπου Αγροτικής ο χρόνος θα δείξει.
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑ on 23/08/2012
Κύριε Ζένιο,

Η Κινέζικη λέξη που αναρτήσατε και παρουσιάσατε σαν ‘διαφθορά’ είναι η λέξη για την κραιπάλη. Η λέξη για την διαφθορά είναι η 贪污 (για ανθρώπους) ή η 腐败 (για αντικείμενα).

Με εκτίμηση
Σταύρος Α. Ζένιος on 23/08/2012
Αγαπητέ ΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

βεβαίως δεν γνωρίζω κινέζικα....νομίζω είναι σαφές με την παραπομπή στην ιστοσελιδα. Από το Google translate η λέξη corruption έδωσε (κάνε κλικ στο πρώτο που θα σου δώσει) τις εξής επιλογές


腐敗 corruption, decay, putrefaction, decomposition, depravity, putridity
貪污 corruption, graft
放蕩 debauchery, profligacy, dissoluteness, debauch, immorality, corruption


Επέλεξα την τρίτη που έχει σχέση με immorality... αν τώρα την περάσεις από google translate πάλι στα ελληνικά σου βγάζει "κραιπάλη" δηλ. debauchery και αφήνει τα άλλα πίσω.

Μάλλον έχεις δίκαιο οτι η δεύτερη επιλογή είναι η καταλληλότερη, θα προτιμούσα να έχουμε την άποψη κάποιου που γνωρίζει κινέζικα αν ξέρεις κάποιο....


Ευχαριστώ για την επισήμανση!!!
Σάββας Τταντής on 23/08/2012
H συμπεριφορά των μετοχών των 2 τραπεζών είναι πολυ ανησυχητική. ανεβαίνουν οι ελληνικές 10% , οι κυπριακές ανεβαινουν 5%, πέφτουν οι ελληνικές 5%, πέφτουν οι κυπριακές 10%. Αυτη η συμπεριφορά δείχνει έλλειψη αμπιστοσύνης απο τους επενδυτές η και πληροφόρηση απο κάποιους οτι θα υπάρξουν αναγκες και για άλλες αυξήσεις.

Απο την αρχή του χρόνου μιλούσα οτι οι τράπεζες θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις, την ιδια στιγμή μάλιστα που οι διοικήσεις των τραπεζών έλεγαν οτι δεν χρειάζονται άλλα κεφάλαια..(εκτος απο τα 3.7 δις που ζήτησε η ΕΑΤ.)

Υπολογίζω οτι οι 2 μεγάλες τράπεζες θα χρειαστούν ακόμα 3-5 δις νέα κεφάλαια. Τις ανάγκες αυτές θα τις μάθουμε στις προσεχείς εβδομάδες......

τα πράγματα είναι πολύ πολύ σοβαρά. Επιμένω οτι ειμαστε ένας συνδιασμός της Ισλανδιας και της Ιρλανδιας μαζί. Για να τελειώνουμε με την κριση αυτή το συντομέτερο δυνατο πρέπει να αντιγράψουμε ενεργειες που κάνανε αυτές οι χώρες. Οσο καθυστερούμε τοσο πιο μεγάλης διαρκειας θα ειναι η κριση αυτή και θα ειναι πολύ πιο επώδυνη.....

Σάββας Τταντής 23-8-2012
Σάββας Τταντής on 24/08/2012
Δυστηχώς αυτό που ανάφερα ψες για τις τράπεζες μας επιβεβαιώνετε σήμερα. Η Λαική τράπεζα είναι στο -25% . ......ενώ οι ελληνικές τράπεζες είναι λίγο πάνω....

Ενας λόγος που είναι κάτω είναι το γεγονός οτι σήμερα μπήκανε οι νέες μετοχές που προεκυψαν απο τα μετατρεψιμα ομόλογα....Η πίεση ομως είναι μεγάλη, υπολογίζω οτι πουλάνε θεσμικά μεγάλα ταμεία , πολύ άσχημη εξέλιξη, έρχονται πολύ δύσκολες μέρες.....
αθηνα on 24/08/2012
Κύριε Τταντή μου,όπως πάντα είσαι πολύ ενημερωτικός και άρτια ενημερωμένος.Ομως σε παρακαλώ πολύ,επειδή το θέμα αυτού του post είναι η κρίση αξιών σε συνάρτηση με το Phoenixgate,μήν μας μαυρίζεις κι άλλο τη ψυχή με την γενικότερη οικονομική μας μιζέρια .Εξάλλου οι κυβερνώντες βρίσκονται ακόμα σε διακοπές.Αν και δεν ελπίζω πλέον σε τίποτα,ούτε φυσικά και στην Τρόικα,υπο τις δεδομένες συνθήκες.
R on 25/08/2012
Σάββα,

Κατάντησε κουραστικό να ασχολούμαστε με το τι έρχεται.

Ξέρουμε όλοι πολύ καλά τι έρχεται. Τα δεδομένα είναι δεδομένα

Η κυβέρνηση έχει μουλαρώσει. Δεν αποφασίζει για τίποτα. Απλώς σπαταλά τον χρόνο μέχρι τον Φεβρουάριο για να παραδώσει καμένη γη. Δεν θα σχολιάσω τώρα γιατί το κάνει αυτό.

Η αντιπολίτευση αναμένει τον Φεβρουάριο αφού βλέπει ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.

Η οικονομία βυθίζεται, η ανεργία αυξάνεται, η εγκληματικότητα αυξάνεται (συνεπακόλουθο της ανεργίας).

Όλοι αυτοί που έχουν ευθύνη για την σημερινή κατάσταση είναι αυτοί που καθημερινά βρίσκονται στις οθόνες των καναλιών δηλώνοντας ότι «εγώ εν τζιαι».

Με όλα τα πιο πάνω ο πολίτης αυτού του τόπου προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του αγνοώντας (ή θέλει να αγνοεί) ότι αυτός θα είναι τελικά το θύμα.

Ωχ αδελφέ,

Άσε με να απολαύσω το σήμερα και για το αύριο βλέπουμε. Έχει ο Θεός. Εξάλλου έτσι που έγιναν τα πράγματα μόνο Αυτός ξέρει!
καχ on 24/08/2012
Υπάρχει πράγματι κρίση αξιών.Παρακολουθώ τώρα τον Υπουργό Γεωργίας να μιλά για τους αιγοπροβατοτρόφους.Δεν ξέρω για πόσα άτομα μιλούμε,προφανώς πολλά από ότι βλέπουμε από τα επεισόδια.Ούτε ξέρω αν η επιδότηση που ζητούν είναι συμφωνημένη η δώρο.Εκείνο όμως που σημειώνω για προβληματισμό όλων ότι τα ποσά που θα δοθούν σε όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι περίπου όσα θα πάρει(?) ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου σαν αποζημίωση.Όσο υπάρχει αυτή η ανομοιομορφία στην αντιμετώπιση των διάφορων τάξεων ανθρώπων,δις για τους τραπεζίτες, ψίχουλα για όλους τους άλλους νομίζω πάμε σε καταστάσεις Ελλάδας.
anandi on 25/08/2012
exo stili apantisi k den to exete vali kyrioi tou stockwatch....Yiati???????
Σάββας Τταντής on 25/08/2012
ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ-ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ)

Θεωρώ οτι η Κρίση θα διαρκέσει για ακόμα 5 χρόνια ( στην καλύτερη περίπτωση) δηλαδή μέχρι το 2017.

Μέχρι το 2017 είναι πολύ πιθανον το κράτος να μείνει εκτος αγορών (εδώ παιρνουμε το χειρότερο σενάριο)
ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ως το 2017.

1. Ομολογα εσωτερικου και εξωτερικού που λήγουν 5 δις.Εδώ υποθέτουμε οτι πληρώνουμε μονον τα 3 δις ενω τα 2 δις ανανεώνουν. Αρα έχουμε 3 δις ……. Δανειο απο Ρωσσία 2.5 δις το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί . Συνολο αποπληρωμής δανεισμού 5.5 δις.

2. Ελλείματα εως το 2017 αναλυτικα έχουν ως ακολούθως
2012 850 εκ.
2013 700 εκ (δεν αποδιδουν στο μέγιστο τα μέτρα επιδή θαα μπουμε σε υφεση -σπιράλ κατάσταση βλέπε Ελλάδα )
2014 450 ελλειμα
2015 400 εκ ελλειμα
2016 350 εκ ελλειμα
2017 300 εκ έλλειμα
Στην καλύτερη περίπτωση χρειαζόμαστε 3 δις για τα ελλειματα.
3. Τράπεζες. Στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστούν ακόμα 5-10 δις. εάν πουλησουν θυγατρικές , εάν ενοποιηθούνε, εαν πουλήσουν περιουσιακά στοιχεια θα χρειαστούνε μονον 5 δις……ας πάρουμε το αισιοδοξο σενάριο των 5 δις….(επιδη θεωρώ δεδομένο οτι η τροικα θα κάνει αυτά που αναφέρω πιο πάνω στις τράπεζες)
αρα έχουμε σύνολο αναγκών για το κράτος 5.5 δις +3 δις + 5 δις = 13.5 δις.
13.5 δις χωρις να υπολογίσουμε τις οφειλές του κράτους προς το Ταμειο Κοιν. Ασφαλισεων στο οποιο πιθανον να ζητηθει απο την Τροικα να βάλει λεφτά το κράτος .
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ μας πρέπει να ξεκινήσει να ετοιμάζετε για να εξασφαλισει απο ΤΡΟΙΚΑ τουλάχιστον 15 δις στο μνημονιο για να μην χρειαστει να ξαναυπογράψει δευτερο μνημονιο οπως έκανε η Ελλάδα.
Πρέπει να ξεκινησουμε αμέσος μεταρυθμισεις διοτι οσο καθυστερούμε το προβλημα μεγαλώνει. Να ζητήσουμε απο Τροικα το δάνειο να ειναι κατω απο 4% έτσι ωστε να μειωθούνε και οι πληρωτεοι τοκοι μας αφου τωρα το κοστος δανεισμού μας ειναι πολυ ψηλοτερο απο το 4%.
Πρέπει αμέσως να ξεκινήσουμε τις μεταρυθμισεις διοτι με τον ρυθμο που πάμε και το μεγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπιζει η οικονομια μας αυτή της στιγμή , μας βλέπω να ξεπουλάμε τα πάντα στους δανειστές μας……
Σάββας Τταντής on 25/08/2012
ΚΥΠΡΟΣ 2013

Το 2012 τελείωσε , κλειδωμένο έλλειμα 850-950 εκ έλλειμα , θα είναι 5-5.5% του ΑΕΠ. (ΑΕΠ 17 δις)

Το 2013 θα έχουμε το εξής. Το ΑΕΠ θα μειωθεί σημαντικά λόγο

1. Υφεσης
2. Σημαντικής μείωσης του τραπεζικού τομέα (θα πουληθούν θυγατρικές, χαρτοφυλάκια δανείων κλπ κλπ)

Στην Καλύτερη περίπτωση το 2013 θα έχουμε μειωση στο ΑΕΠ κατα 5-6% δηλαδη κατα 1 δις , το υπολογίζω οτι θα ειναι 16 δις......

Θα αυξηθούν σημαντικά οι πληρωτέοι τόκοι του κράτους
επιδή το κράτος θα αναγκαστεί να δανειστεί για τις τράπεζες τουλάχιστον 6 δις ευρω. (Για τις αναγκες κεφαλαιωποιησης τους...)

στην καλύτερη περίπτωση οι πληρωτέοι τοκοι του κράτους για το 2013 θα αυξηθούν κατα 240 εκ (σε συγκριση με το 2012 )

άρα χωρις να παρθούν καθόλου νέα μέτρα το 2013 θα έχουμε έλλειμα τουλάχιστον 1100 εκ.....(850 εκ το έλλειμα του 2012 και 240 εκ περισσοτεροι τοκοι)

το έλλειμα σε σχέση με το ΑΕΠ θα είναι 1100/16,000 *100= 6.87% η 7%


θα πέρνουμε μέτρα και το έλλειμα σε σχέση με το ΑΕΠ αντι να μειώνετε θα αυξάνετε λόγο αυξημένων τόκων, λόγο μειωμένου ΑΕΠ και λόγο λιγότερων εισοδημάτων λόγο ύφεσης........

Η Κύπρος βουλιάζει, εχουμε πολύ δρόμο ακομα για να βρούμε πάτο......(παρόλο που μπορούμε πλέον να προσδιορίσουμε που θα είναι ο πάτος) Αυτά που έρχονται θα είναι θα είναι μια τραγωδία.......δέν ειμαστε ακόμα σοβαροί και σωστά προγραματισμένοι, προβαίνουμε σε σπασμωδικές κινήσεις , το πρόβλημα μας είναι μεγάλο και θέλει σκληρή δουλεία , εμείς ακόμα δεν καταλάβαμε τι έρχετε ........
Economist on 27/08/2012
I have to admit, Mr Ttantis ongoing analysis of the Cyprus economy is the best I have been reading for some time now by far!
And make no mistake, I read a lot of press and also work in the Ministry of Finance.

Keep going Mr Savvas!
αθηνα on 27/08/2012
Αυτά που λες φίλε Economist,είναι τρομακτικά,όχι τόσο γιατί συγχαίρεις τον κ.Τταντή για τις μαύρες του,αλλά σωστές προβλέψεις,όσο γιατί εργάζεσαι σε ένα υπουργείο που ακόμα βρίσκεται σε διακοπές.
Economist on 27/08/2012
Truth is, things are not good, and it seems that we have to go through hell, like Ireland,Portugal, Greece, in order to return to heaven (different kind of heaven we were used to though).

Political issues make things even more complicated, as it was the case in Greece. There is no easy way out, and as Mr Ttantis said, I am not sure we are ready for what is coming.

PS: why we are on holidays??
Επιλήσμων on 27/08/2012
Η αγαπητή αθηνα, με την συνήθη ειρωνική διάθεση όταν μιλά γιά ό,τι έχει σχέση με την παρούσα Κυβέρνηση, εννοεί ότι το ΥΠΟΙΚ (στο οποίο εσύ μας λες ότι εργάζεσαι - αλλά όχι υπό ποιά ιδιότητα, για να κρίνω εάν όφειλες να γνωρίζεις εκ των προτέρων αυτά που μας κοινοποιεί ο κ, Τταντής), παραμένει αδρανές ενώ ο κόσμος χάνεται! Εσείς όμως αγαπητέ economist, υποθέτω ότι όντως είστε σε διακοπές, για να ασχολείστε και να γράφετε εδώ τέτοια ώρα.
αθηνα on 27/08/2012
Αγαπητέ Επιλήσμων,οφείλω να ομολογήσω -παρά τις επι μέρους διαφωνίες μας- ότι τα σχόλιά σου κτυπούν κέντρο.Ιδιαίτερα η τελευταία σου πρόταση,που σφάζει με το γάντι.
Economist on 27/08/2012
I dont understand why discussions tend to turn personal at the end, it really doesnt help. All i said is that appreciate a good economic analysis, not necessarily meaning that i agree with everything said.

PS: The expected creation of the fiscal council in cyprus should solve a lot of problems.
Nick on 27/08/2012
The "mandarins" of MoF have been working hard these last few months against all odds (and despite all the political pressures exerted) to do their job. As an outside observer I feel they are unfairly being accused. Turn your accusations to the incompetent and corrupt politicians of all parties please (ie to most of them).

PS: "incompetent and corrupt" should become a single term to describe Cypriot politicians. it's not one or the other, it's both.
phyper1 on 28/08/2012
The problem with Cyprus is Cypriot mentality.
One notices it in and within the above diatribes. The respective participant writers, I don't say 'seem to be', but definitely 'are' Academic attainers, of one colour or another, one 'κομμα' or an other. They all, in their own opinion, expose the problems of the crisi(e)s in the Country and propose their own 'magic' solutions. They ALL seem, in their own eyes, to be right. One proposes a 'thesis' the other an 'antithesis'. Their 'κομμα', or their position is the elixir that will save the island from economic catastrophe. Stubborn self-opinionated, very able individuals, who have a point, correct to themselves AND must be so to all the others. Self indulgent pseudo-philosophers who, I am afraid, of their very nature as Cypriots, will take their 'point' to destruction. Bickering, arguing, debating, talking but doing nothing in the way of 'actioning' their proposition. THIS is the Cyprus tragedy.
Gentlemen, you are brainy, you sound able, with magical ideas, you are well versed and informed.
You are the brains and the human resources, the most valuable asset of any Country.
MY QUESTION TO ALL OF YOU IS THIS. Why, in your wisdom, do you not come together, to find a peaceful and meaningful CONSENSUS, away from 'κομματισμους' to get the Country out of the quagmire? Instead of expending your energy on ever revolving bickering you could pool your ideas in a bag, with this Epigramme on it,' LIFE IS ALL ABOUT GIVE AND TAKE'.
Form a New Independent Party, invite like-minded people, disillusioned from other tired Parties, to join you. Give them hope, tell them what you propose, open your brainy ideas to them. Together change and, above all, SAVE CYPRUS. Work towards a 'clever synthesis' to find a solution. Where there is will there is a way. Everything is attainable in this world, provided the 'will' is there. Provide it before it's too late.
Good Luck!!!
Πολίτης on 28/08/2012
Συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με τον phyper1, αλλά διαφωνώ έντονα με τη λογοκρισία στο forum. Παρακαλώ όπως εμφανιστεί το προηγούμενο μου σχόλιο.
phyper1 on 05/09/2012
Κυριοι,
Δεν βλεπω κανενα σχολειο, υπερ η κατα, για το τι συνεστησα τες 28 Αυγουστου, εκτος απο τον 'Πολιτη'.

Φωνη βοωντος εν τη ερημω. Συνιστω να προσγηωθουμεν ολοι για να βρεθει καλη λυση στην οικονομικην κριση.

Γιατι δεν αρχιζομεν με σχολεια δειχνοντες και τα πραγματικα μας ονοματα, αν δεν φοβομαστε για το τι λεμε.

Εγω λεγομαι Φυτος Περδιος, κατοικος Λονδινου.