You are here

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και η τεχνολογία της εξουσίας

01/10/2012


Η Κύπρος και ο κόσμος της οδηγούνται σε κρίση.  Όλα αυτό δείχνουν: μη βιώσιμο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος από τα ψηλότερα στην Ευρώπη, τραπεζικό σύστημα που εξαρτά την ρευστότητα του από ευρωπαϊκούς θεσμούς, ανταγωνιστικότητα της οικονομίας από τις τελευταίες στην ευρωζώνη να διολισθαίνει διεθνώς, ανεργία στα ψηλότερα επίπεδα από το ’74. Προβλέπονται δύσκολοι καιροί.


Μπορούμε να κρύψουμε το κεφάλι στην άμμο -όπως κάναμε μέχρι το 2011- περιμένοντας να μας προσπεράσει η κρίση. Ή να αναβάλουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων μέχρι να εμφανιστούν καλύτερες συνθήκες, τις οποίες όμως δεν μπορούμε να βεβαιώσουμε πότε θα έρθουν -αναμένοντας, π.χ., το φυσικό αέριο. Έτσι όμως επιτρέπουμε σε άλλους να μας προσδιορίζουν.  Αυτό ακριβώς πέτυχε η «διαρροή» των προτάσεων της Τρόικας.  Πυροδότησε αγώνα όχι εναντίον των πραγματικών προβλημάτων αλλά εναντίον της Τρόικας, παραγνωρίζοντας την άβολη αλήθεια οτι εμείς τους καλέσαμε. 

Η «τεχνολογία της εξουσίας» – οι τεχνικές που διασφαλίζουν στα πολιτικά κατεστημένα την αυτοσυντήρηση τους— προκαλεί μια στάση άρνησης και παράλυσης μπροστά στην κρίση.  Διότι αν τα κατεστημένα στραφούν εναντίον των πραγματικών προβλημάτων θα διαπιστώσουν, πρώτον, οτι αυτοί τα προκάλεσαν και, δεύτερον, ότι δεν θα έχουν θέση στο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί με την επίλυση τους.  Η άρνηση και παράλυση είναι μονόδρομος για τα κατεστημένα και το μόνο που απομένει είναι η επίρριψη ευθυνών σε πολιτικούς αντιπάλους.  Καθώς οι εκλογές για την προεδρία της χώρας απέχουν λίγους μόλις μήνες η διαχείριση της κρίσης καθορίζεται από:

  1. Εντυπωσιασμούς –ρωσικά δάνεια, κινεζικές επενδύσεις και δωρεές δισεκατομμυρίων από τα χόμπιτς,

  2. Τακτικισμούς –πότε και ποιός θα υπογράψει το μνημόνιο,

  3. Υπολογισμούς για συσπειρώσεις κομματικών ποσοστών γύρω από ανούσιες αντιπαραθέσεις αντί μπροστά σε καίρια ερωτήματα –π.χ., ποιός ευθύνεται για τη μη επανεκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου.


Έχουμε όμως και ελπιδοφόρα επιλογή: να αναγνωρίσουμε ότι η κρίση είναι η αρχή μιας νέας εποχής αναγέννησης και δημιουργίας. Να αφήσουμε πίσω την άρνηση, τις προχειρότητες και τους δογματισμούς και να αδράξουμε την στιγμή του σχεδιασμού και της υπεύθυνης συλλογικότητας.

Η ευημερία μας έχει ανάγκη να πούμε αλήθειες που για δεκαετίες δεν παραδεχόμαστε, να δεχθούμε την πραγματικότητα και να εξερευνήσουμε λύσεις που να πείθει πώς νοιαστήκαμε για την Κύπρο παρά για το συμφέρον μας.  Πρώτα όμως να αναγνωρίσουμε οτι η διαχείριση της κρίσης και η ευημερία μας είναι στο χέρι μας--δεν είναι στα χέρια τρίτων.

Για να επιτύχουμε αναγέννηση της χώρας μας μέσα από τη μεγάλη οικονομική κρίση χρειάζεται να σκεφτούμε πρωτότυπα και δημιουργικά για να δώσουμε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα: Ποια είναι η Αλήθεια για την κατάσταση της οικονομίας; Ποια τα αίτια της κρίσης; Τι μπορούμε να κάνουμε; Σε αυτά τα ερωτήματά δίνει απαντήσεις η πρωτοβουλία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στην μελέτη «Τροφή προς Σκέψη και Δράση: Κυπριακή οικονομία, πραγματικότητα και επιλογές».

Το μήνυμα της μελέτης, ωστόσο, δεν είναι τόσο οι προτάσεις που περιέχει όσο η φιλοσοφία που το διέπει.  «Σκέψη και δράση» είναι η καθοδηγητική αρχή που δίνει «νόημα και κατεύθυνση στις θυσίες που καλούνται οι πολίτες να υποστούν για να ευημερήσει ξανά ο τόπος και οι άνθρωποί του».  Πρέπει να δουλέψουμε λίγο περισσότερο, να δουλέψουμε καλύτερα και πολύ πιο έξυπνα, παρατηρεί η μελέτη. Υποδεικνύοντας ότι εμείς θα δουλέψουμε περισσότερο, εμείς θα δουλέψουμε καλύτερα και εμείς θα φανούμε πιο έξυπνοι.  Δεν θα δουλέψουν περισσότερο οι Κινέζοι για να βγούμε από την κρίση, ούτε καλύτερα οι Ρώσοι, ούτε πιο έξυπνα τα χόμπιτς.

Το βαθύτερο μήνυμα της πρότασης είναι ωστόσο πολιτικό. Αντί για την τεχνολογία της εξουσίας, την Ελευθερία πρέπει να έχουμε ως πηγή έµπνευσης και κινητοποίησης μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Οι ελεύθεροι είναι υπεύθυνοι και οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για να αποκτήσει η Ελευθερία μας το νόημα που απαιτεί το σύγχρονο περιβάλλον: να έχει ο πολίτης ουσιαστική επιρροή στους πολιτικούς και οικονοµικούς θεσµούς της χώρας, να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που προσφέρει ευκαιρίες για τους νέους και συνθήκες ευηµερίας για όλους, να παρέχει κοινωνικές βάσεις για αυτοεκτίµηση και αυτοπραγµάτωση, να εγγυάται τη διαφάνεια και ασφάλεια.

 Η πρόταση της πρωτοβουλίας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τίθεται προς Δημόσιο Διάλογο αύριο 2 Οκτωβρίου στις 6.30μμ.  Στο χέρι μας είναι να αποτελέσει η κρίση την αρχή μιας νέας εποχής αναγέννησης και δημιουργίας.

 Σημ. Τα χόμπιτς είναι μυθιστορηματικά ανθρωποειδή, έμπνευσης του J.R.R. Tolkiens στα βιβλία Lord of the rings.  Τα ρωσικά δάνεια και οι κινέζικες επενδύσεις είναι έμπνευσης της τεχνολογίας της εξουσίας.  Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι συντονισµένη πρωτοβουλία πολιτών για την πρόοδο και περηφάνια της χώρας μας, ένα ανοικτό δίκτυο που επιδιώκει δηµιουργικές συνεργασίες.

Οι Σταύρος Α. Ζένιος και Ηλιάνα Νικολάου είναι μέλη του προεδρείου της πρωτοβουλίας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.  Ο ΣΑΖ είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών. Η ΗΝ είναι νομικός, διδάκτωρ νομικών επιστημών, διετέλεσε δικαστής και Επίτροπος Διοικήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

 Αναρτήθηκε στο zenios.wordpress.com την 1 Οκτωβρίου 2012, 0.33 πμ
61 σχόλια
The Invisible Hand on 01/10/2012
Ξεκινάτε δυστυχώς από εσφαλμένη διάγνωση:

"Πρώτα όμως να αναγνωρίσουμε οτι η διαχείριση της κρίσης και η ευημερία μας είναι στο χέρι μας–δεν είναι στα χέρια τρίτων."

Και η διάγνωσις είναι λάθος επειδή ο "κυρίαρχος λαός" δεν μπορεί να εκλέξει τους εκπροσώπους του στη βουλή. Μπορεί μόνο να προσδιορίσει πόσες έδρες θα πάρει κάθε κόμμα, και τα κομματικά κατεστημένα αποφασίζουν ποιοί θα είναι οι υποψήφιοι. Ως εκ τούτου ο κάθε βουλευτής (του Κουλία εξαιρουμένου;) χρώστα πίστη και υποταγή στο κομματικό μηχανισμό και όχι στους εκλογείς της έδρας του.

Στο τέλος της ημέρας αποφασίζουν την τύχη μας τρείς κομματικές ηγεσίες και όχι εμείς.

Λίαν αξιέπαινη η προσπάθεια σας και συμφωνώ με τες ιδέες σας. Πώς θα μπορέσετε όμως να την προωθήσετε στες κομματικές νομενκλατούρες; Ίσως η Τρόικα να φανεί ότι είναι το μη χείρον.
Άλκης Ηρακλέους on 02/10/2012
Ευπρόσδεκτες οι ιδέες, όμως οι ακαδημαϊκοί μας θα ήταν πιο πιστευτοί αν διόρθωναν πρώτα τα του οίκου τους. Το πανεπιστήμιο άρχισε με καλές προοπτικές, στην πορεία όμως οι ακαδημαϊκοί μας αποδείχθηκαν το πλέον επιτήδειο τμήμα της κυπριακής κοινωνίας στην προώθηση των συντεχνιακών/οικονομικών συμφερόντων τους. Ας μετασχηματιστούν τα κρατικά πανεπιστήμια σε μικρότερα, πιο οικονομικά και ευέλικτα σχήματα, ας ενθαρρυνθεί η κινητικότητα των λιγότερο εξαίρετων ακαδημαϊκών προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ας μειωθεί η τάση να παραμελείται η έρευνα για άλλες πιο προσοδοφόρες δραστηριότητες, ας παύσουν τα εκλεκτορικά μαγειρέματα, ας γίνει πιο παραγωγική η πανεπιστημιακή διοίκηση, ας συνδεθεί η χρηματοδότηση με την ποιότητα στα διάφορα τμήματα. Πεδίο δόξης λαμπρό και έργο πιο δύσκολο ακόμα και από αυτό κάποιων υπουργών.
αθηνα on 02/10/2012
Κύριε Ηρακλέους, η κριτική σας προς τον κ.Ζένιο για τις στρεβλώσεις στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι θεμιτή και σωστή,νοουμένου ότι ελαύνεται απο αγνά ελατήρια,και δεν είναι συγκεκαλυμμένες γκρίνιες σε επιμέρους θέματα,όπως πχ διότι δεν βγάλαμε πρύτανη αρεστό στην εξουσία.Εκείνο που δεν κατάλαβα,είναι η πρότασή σας γιά ''ενθάρρυνση της κινητικότητας [;],των λιγότερο εξαίρετων ακαδημα'ι'κών προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια''.Δηλαδή αν κατάλαβα καλά,κι αν όχι παρακαλώ διορθώστε με, προτείνετε να τους ''θκιακλίσουμεν'' απ'εκεί κι απο δω,για να μείνει στο δημόσιο η αφρόκρεμα;
Σταύρος Α. Ζένιος on 02/10/2012
Αγαπητέ Άλκη,

Ας σταθούμε στις εισηγήσεις....τυχόν παράπονα για το Πανεπιστήμιο στις νυν πανεπιστημιακές αρχές. Να ξεφύγουμε απο τους "πρώην" ως κοινωνία.

Για το θέμα ωστόσο του άρθρου -η τεχνολογία της εξουσίας- οι πανεπιστημιακοί διόρθωσαν σαφώς τα του οίκου τους όπως τους θέλετε: Ενώ το πολιτικό σύστημα επιτρέπει μόνιμους αξιωματούχους , το πανεπιστήμιο θέσπισε περιορισμό θητειών για τους αξιωματούχους του.


Καλό όμως να αναγνωρίσουμε οτι τα πανεπιστήμια ΔΕΝ είναι το πρόβλημα της χώρας. Δεν είναι ΧΩΡΙΣ προβλήματα, αλλά με αντικειμενικούς δείκτες πολλά έχουν να μας προσφέρουν.

Π.χ,

1. ενώ η χώρα μας διολισθαίνει στους δείκτες ανταγωνιστικότητας το Πανεπιστήμιο Κύπρου σταθερά ανεβαίνει στις διεθνείς διαβαθμίσεις.

2. ενώ το κράτος μας έχει απο τα ψηλότερα κόστα στην ευρώπη το κόστος ανα φοιτητή στο ΠΚ είναι ακριβώς όπως ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ.
Ashamed on 03/10/2012
Alkis you raise some good points but let's not generalize. I understand there maybe academics that do consulting work, also at UCY. If companies are prepared to pay for their knowledge, what is the problem at the end of the day? I do appreciate to read their views and analyses hence let's not discourage them. I understand why you may feel like this; to some extent I share your feelings too. Also, such exercises would seem difficult to me to be carried out by academics.

Does anybody know which other institutions, other than A&M, were interested to win the work at the central bank? A&M is a small consulting company, with some presence in Europe. We must acknowledge that have local knowledge of our financial system is essential for these kind of investigations, and that an outsider may not be suitable.

On the other hand, our president himself does not trust any domestic investigations. Why would Troika do so?
Concerned on 04/10/2012
Το κομμάτι για την Α&Μ με κάνει να πιστεύω πως είσαι λογιστής, μόνο αυτοί θα σκέπτονταν ότι χρειάζεται local knowledge/friendship για να γίνει η έρευνα (για ευνόητους οικονομικούς λόγους βάζουν αυτό το επιχείρημα), έλα όμως που αυτό θα ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΕ τυχόν καταδίκες γνωστών και φίλων, δεν είναι local knowledge αλλά regulatory investigative knowledge που χρειάζεται μια τέτοια ερευνά και η A&M είναι παγκόσμια η καλύτερη εταιρεία στον τομέα αυτό με προϋπηρεσία στις υποθέσεις Lehman και Enron. Ούτε όμως Kύπριοι πανεπιστιμιακοί θα μπορούσαν να κάνουν τέτοια ερευνα, διότι το local friendship επίσης θα σταματούσε τυχον καταδίκες γνωστών και φίλων ατόμων με standing στην local κοινωνία που παραδοσιακά δεν εχουμε καταδικάσει ποτέ οταν κάναμε local έρευνες.
Επιλήσμων on 01/10/2012
Ένα 'forum' όπως η πρωτοβουλία "Ελευθερία", ελπίζω κάποτε (σύντομα πρωτού είναι αργά), να συζητήσει διεξοδικά και το θέμα, που γιά πολλούς από εμάς είναι δυστυχώς tabou: την συμμετοχή και παραμονή της Κύπρου στην ΕΕ, αυτή καθ' εαυτήν, και όχι απλώς στο ευρώ.
Εγώ, κατά καιρούς, αμφιταλαντεύομαι σε αυτό το ερώτημα.

Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι κρίνουν την συμμετοχή ή μη, στην ΕΕ, ορμώμενοι απλώς από την πολιτική τους ιδεολογία. Εάν θα το συζητήσουμε, πρέπει να βάλουμε κατά μέρος την οποιαδήποτε ιδεολογία μας, πού εμμέσως πλην σαφώς, προκρίνει το αποτέλεσμα.

Πχ διερωτούμαι γιατί η Τουρκία δεν ολοκλήρωσε την κατάληψη της Κύπρου από το 1974 μέχρι της ένταξης μας στην ΕΕ.

Το "οικονομικό θαύμα" μετά το 1974, γιά το οποίο όλοι μας είμαστε υπερήφανοι, το πετύχαμε χωρίς να είμαστε Μέλος της ΕΕ.

Η ανεργία σήμερα είναι 11%. Πόση θα ήταν χωρίς τους κοινοτικούς?
Θα μπορούσαμε να επιβάλουμε απαγορευτικούς φόρους στην εισαγωγή ειδών υπερπολυτελείας, λαχανικών, εξωτικών φρούτων αλλά και συνηθισμένων όπως ντομάτες από πχ Ολλανδία και πορτοκάλια από πχ Ισπανία και πρώιμα καρπούζια απο πχ Νότια Αφρική ή Ισραήλ?

Φυσικά, γιά τα χάλια των δημοσιονομικών μας και την κατάντια των τραπεζών μας, δεν φταίει η ΕΕ αλλά η νοοτροπία μας. Επομένως κάτι περισσότερο πρέπει να γίνει και γιά αυτό. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα μειονεκτήματα και τις αδυναμίες μας?

Λέτε (κα Νικολάου και κ Ζένιο): " Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ " είναι μιά πρωτοβουλία πολιτών γιά πρόοδο και Περηφάνια.

Θα σταθώ γιά λίγο στη "Περηφάνια" και σας προτρέπω να διαβάσετε το ποίημα του Καβάφη "Αγε, Ω Βασιλεύ Λακεδαιμονίων", γιά να κατανοήσουμε ότι η περηφάνια εμπερικλείει και κινδύνους τους οποίους πρέπει εν γνώσει μας να αποδεχόμαστε.
........
"Και μες στο πλοίο μπήκε, πηαίνοντας προς το ¨διδώ¨ ".

Για την "Ελευθερία" ας διαβάσουμε Σολωμό "Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι"
¨Δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά κι ελεύθεροι να μείνουν, εκείθε με τους αδελφούς, εδώθε με το χάρο¨.

Τι θα συμβεί εάν κλείσουμε την κερκόπορτα?
Savvakis Savvides on 01/10/2012
Dear Stavros,

I have browsed through the recommendations of the "Eleftheria" movement. I have some major concerns:

1. A set of recommendation that long cannot but replace one bureaucracy with another.

2. There are limits (or boundaries) as to how far and what this “free thinking society” can consider. For example, it is taken as given that we should not even consider the option of defaulting on our loans and start again (perhaps with our own currency) on a debt free basis. I know that this idea is unthinkable to some, but in a free thinking society (“Eleftheria” as you call it), all ideas should be freely discussed and properly considered on a cost-benefit analysis basis.

3. I don't see in your proposals anywhere the need to have new capital investments (foreign or local) that public sector is involved with being treated in a professional manner and being subjected to the proper scrutiny of investment appraisal, risk and stakeholder analysis.

5. Correct me if I am wrong, but I didn't read anything about making banks become only banks (retailing, savings and loans). The biggest problem in the world today is the rescinding of the Glass-Steagall Act of 1933 by the Financial Liberalisation Act of 1999 (which Bill Clinton signed and then admitted that it was the biggest mistake of his presidency) which opened Pandora’s box and led the world to the economic mess we are facing today.

4. As an economist, I am very much for a movement where we can all discuss freely what is best for our country and the world in general. These are the issues that we need to discuss and fully understand rather than giving a detailed prescription list of what needs to be done. I think we should be having an open forum where everything can be discussed and debated rather that one where we are given a long list of pre-conceived ideas.

Don't get me wrong. I do agree with many of the things you mentioned in your article regarding the total mishandling of crucial matters for the economy by politicians and special interest groups. But before, I would dare to call upon the citizens of this country to "work harder" and to "take matters in their own hands" I would make sure I have kept the forum open enough so as not to preclude other solutions which indeed be shorter, faster, more effective and most of all fairer. I would have to make it crystal clear to all that our movement is indeed not a special interest group, like so many others. So, with respect, I would suggest that you scrub your list and then perhaps re-draft a much shorter version of it after we are all allowed to discuss any issue freely.
αθηνα on 01/10/2012
Υποστηρίζω ανεπιφύλακτα παρεμβάσεις καταξιωμένων ανθρώπων όπως οι συγγραφείς του άρθρου.Τα προβλήματά μας είναι πολύ σοβαρά,αλλά και απλά,τουλάχιστον στο οικονομικό τους σκέλος.Δεν μπορεί ένα κράτος για πολύ καιρό,να παράγει δύο,και να τρώει τρία.Oσο βρίσκαμε δανεικά και τα τρώγαμε μαζί,κατά τον Πάγκαλο, υπήρχε-αν είναι δυνατόν- και η πολιτική νομιμότητα κατά τον Lipset,όπως μας είπε ο κ.Ελληνας στο προηγούμενο post.Τώρα πού το ταμείο είναι μείον,ψαχνόμαστε για το λάθος.Ομως όπως είπα πιό πάνω τα πράγματα είναι απλά.Δέν θα αναφερθώ πάλι στον στενό δημ.τομέα,για να φωνάζει ο/η Georgie,αλλά δεν γίνεται πχ να είχες 6 δήμους παγκύπρια,και τώρα να εχεις 32,άρα 32 δημάρχους με μισθό βουλευτή,32 δημοτικούς γραμματείς με κλίμακα Α14,και όλους τους πιό κάτω καρεκλοκένταυρους.Αλλά και ευρύτερα,ας πάρουμε το ποδόσφαιρο.Τι το θέλαμε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο,με όλη αυτή την οικονομική αιμορραγία σε παίκτες τύπου Λούα Λούα, με όλες τις παράπλευρες συνέπειες.Εμείς να έχουμε φαλιρίσει,γιατί το παίζαμε μικρο-μέγαλα στο Champions League,τρομάρα μας,ενώ η μικρή Μάλτα με το ερασιτεχνικό της πρωτάθλημα,και όχι μόνο,έχει μιά οικονομία που αντέχει στην κρίση,και να μην μας παραμυθιάζουν οι κυβερνώντες ότι όλοι έχουν προβλήματα.
Concerned on 01/10/2012
Απο την ιστοσελίδα της Ελευθερίας, για πες μας κύριε Ζενιο ποιοι Κύπριοι ανεξάρτητοι θα κάνουν καλύτερη έρευνα απο τον διεθνή οίκο Alvarez and Marsal και τι αποτέλεσμα είχε η έρευνα της βουλής για το σκάνδαλο του Χρηματηστηριου δεν θέλω να σκέφτομαι πονηρά αλλα εάν θέλετε τέτοια "ανεξάρτητη" έρευνα μάλλον για συγκάλυψη ευθυνών των τραπεζιτών και του πρώην διοίκητη θέλετε να κάνετε!


"Διερεύνηση. Δεν μπορούν να σχεδιαστούν ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές λύσεις χωρίς να έχουμε πλήρη αντίληψη του προβλήματος. Μόνο με ανεξάρτητη διερεύνηση θα διαγνωστεί σωστά το πρόβλημα. Έτσι προσέγγισαν τις δικές τους κρίσεις πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισλανδία, και παλαιότερα η Σουηδία και οι ΗΠΑ. Επαναφέρουμε λοιπόν την εισήγηση για σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής από εμπειρογνώμονες αδιαμφισβήτητου κύρους και διεθνών εμπειριών σε θέματα τραπεζικού συστήματος και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Στην Επιτροπή πρέπει να δοθούν αρμοδιότητες και εξουσίες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Το θέμα επείγει. Η διερεύνηση που διεξάγει η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να είναι πλήρης αφού ορισμένα σημαντικά θέματα είναι εκτός αρμοδιότητας της Κεντρικής, ενώ η Κεντρική έχει μερίδιο ευθύνης. Οι αρμοδιότητες και εξουσίες της Επιτροπής πρέπει να καθοριστούν με νομοθετική ρύθμιση της Βουλής των Αντιπροσώπων ως το Σώμα που είχε τη λιγότερη ανάμειξη στη διαχείριση του τραπεζικού συστήματος. Τα μέλη της Επιτροπής να διοριστούν από το Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να μην υπάρχουν διαπλοκές. Από την Επιτροπή να ζητηθεί όπως διερευνήσει τα αίτια της κρίσης και τα χαρακτηριστικά του συστήματος που το καθιστούν ασταθές και ευάλωτο από διεθνείς κρίσεις για να προτείνει αλλαγές σε πολιτικές, θεσμούς και δομές που να εγγυούνται τη σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, να μετριάζουν τους συστημικούς κινδύνους και την πιθανότητα κατάρρευσης τραπεζών αφού λάβουν υπόψιν τα συμφέροντα των πελατών, των καταθετών, των μετόχων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας."
Σταύρος Α. Ζένιος on 02/10/2012
Αγαπητέ Savvas Savvides --στέκομαι σε αυτά τα σχόλια διότι είναι πιο καίρια για τις συζητήσεις μας αύριο--,

1. Οι ξένες επενδύσεις στις οποιές αναφέρεσε προκύπτου τόσο από τις ΣΔΙΤ-συνεργασιες δημόσου ιδιωτικού τομέα, όσο και τις Επενδυτικές Εταιρείες Ακινήτων. Μόνο αν κινηιούμε στρατηγικά θα έχουμε επιτυχίες.

2. Οι εισηγήσεις μας αγγίζουν ΔΕΚΑ διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, απο το συνταξιοδοτικό, στον εκσυγχρονσιμό του κράτους και την διαχείριση του φυσικού αερίου. ΔΕΝ είναι πολλές και πολύπλοκες για να δημιουργήσουν νέα γραφειοκρατία, αλλά είναι ολοκληρωμένες.

3. Βεβαίως θα συζητήσουμε στον Δημόσιο Διάλογο και άλλες προτάσεις, εδώ όμως ένα διεθνές δίκτυο συνεργατών δούλεψαν συστηματικά για να θέσουν κάτω κάποιες εισηγήσεις --Τροφή προς Σκέψη και Δράση τις αποκαλούμε, όχι δογματικές και απόλυτες λυσεις.

Ευχαριστώ
Savvakis Savvides on 02/10/2012
Αγαπητέ Σταύρο,

Η ουσία του θέματος είναι ότι οποιαδήποτε καλώς νοούμενη Κίνηση πρέπει να αποτελείται από μέλη τα οποία μοιράζονται (share) τις ίδιες βασικές αρχές (fundamental principles). Προτού να προτείνετε συγκεκριμένα μέτρα επομένως πρέπει πρώτα να συμφωνήσετε και να διακηρύξετε το τι πρεσβεύετε.

Παραδείγματος χάριν, εάν εγώ άρχιζα τέτοιο κίνημα θα εισηγούμουν προς συζήτηση τις ακόλουθες αρχές:

1. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να ξοδεύουν παρά πάνω από οτι εισπράττουν. Αυτό σημαίνει ισοζυγισμένο προϋπολογισμό και απαγόρευση έμμεσης φορολόγησης μέσω δανεισμού.
2. Οι Τράπεζες πρέπει εκ νόμου να είναι μόνο τράπεζες και τίποτε άλλο. Οι τράπεζες πρέπει να πωλήσουν άμεσα όλα που έχουν να κάμουν με ασφαλιστικές και επενδυτικές δραστηριότητες. Μια τράπεζα πρέπει να ασχολείται με καταθέσεις και δάνεια (and the normal retailing banking activities) μόνο.
3. Επενδύσεις στις οποίες έμμεσα η άμεσα εμπλέκεται το Δημόσιο πρέπει πρώτα να αξιολογούνται αντικειμενικά και ανεξάρτητα και τότε μόνο εάν αποδειχθεί η οικονομική βιωσιμότητα τους να αναλαμβάνονται η να εμπλέκεται το κράτος.
4. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μη παρεμβαίνουν στον ιδιωτικό τομέα προκαλώντας στρεβλώσεις στις τιμές και μονοπωλιακά καθεστώτα.

Θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει η να τροποποίηση κάποιες από τις αρχές αυτές προτού καταλήξει η κίνηση σε ένα από κοινού αποδεκτό κείμενο διακήρυξης αρχών που να διέπουν τα μέλη της. Τότε μόνο θα μπορούσε κάποιος να αποφασίσει αντικειμενικά αν αυτή η κίνηση τον εκφράζει η όχι και εάν θα έπρεπε να ασχοληθεί για την επίτευξη των διακηρυγμένων πλέων στόχων της. Τότε μόνον θα πρέπει να ενδιατρίψομε περαιτέρω και να εισηγηθούμε συγκεκριμένες προτάσεις για εφαρμογή.
Σταύρος Α. Ζένιος on 02/10/2012
Αγαπητέ Concerned

βεβαίως δεν προτείνουμε μια έρευνα τύπου χρηματιστηρίου αλλά έρευνα όπως την έκαναν οι Ισλανδία και το ΗΒ, και παλαιότερα οι Σουηδοί. Ο κατάλογος των θεμάτων της διερεύνησης δεν αφήνει εκτός ούτε τον Διοικητή ούτε τους τραπεζίτες. Επομένως καλά κάνεις να "μην σκέφτεσαι πονηρά" όπως λες ότι δεν θες να πράττεις.

Η διερεύνυση που γίνεται τώρα μόνο μερική είναι. Επίσης ΔΕΝ γνωρίζουμε τους όρους εντολής και αυτό είναι βασικό περιοριστικό πρόβλημα. Ζητούμε διαφάνεια.
Concerned on 02/10/2012
Νομίζω πως ο νέος διοίκητης/ΚΤ εδώσαν στην δημοσιότητα τους όρους εντολής για της 2 τράπεζες που ζήτησαν κρατική στήριξη θα αναζητηθούν αστικές η τυχόν ποινικές ευθύνες αλλα και για τον ρόλο της ίδιας της Κεντρικής για τυχόν λάθη και παραλείψεις η έρευνα θα δημοσιευθεί όταν το ζητήσει η βουλή, πολυ καθαροί όροι.
Όσον αφορά το ερώτημα μου δεν απαντήσετε Ποιοι Κύπριοι ανεξάρτητοι θα κάνουν καλύτερη έρευνα απο τον διεθνή οίκο Alvarez&Marsal που είναι ειδικοί στο είδος βλέπετε Lehman Brothers και Enron! Αποδείξετε μου το αντίθετο για να με πείσετε!!!!
Σάββας Τταντής on 02/10/2012
Κύριε Ζένιο

Καταρχάς θα ήθελα να ευχηθώ στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ καλή επιτυχία. Επιτρέψετε μου να κάνω κάποιες εισηγήσεις/επισυμάνσεις ξεκινώντας με μια ερώτηση. Ποιά είναι η διαφορά σας απο ένα κόμμα η τον τρόπο που λειτουργά ένα κόμμα? και άρα γιατί να έρθουνε να γίνουν μέλη αξιόλογοι συμπολίτες μας? Στο καταστατικό σας μιλάτε για συμβούλιο 3 ετές, οποισοδήποτε μπορεί να γίνει μέλος , κλπ κλπ κλπ εάν αποκτήσετε μερικές χιλιάδες μέλη, πώς θα λειτουργάτε? θα είστε ένα κανονικό κόμμα/σωματιο....οπου θα αποφασίζουν 10 άτομα...ένα απο τα ίδια δηλαδή.....πώς θα αποφασίζετε με καθαρο μυαλό τι θα συμβουλευετε εάν για παράδειγμα μέλη σας γίνουν υπαλλήλοι της ΑΗΚ η οποία ΑΗΚ κατάστρέφει καθημερινά εκατοντάδες επειχηρήσεις? Πως θα βγάλετε ανακοίνωση οτι επιδή έχουμε το πιο ακριβό ρευμα στην ευρώπη θα κλείσουν οι μισές επειχηρήσεις?. Πως θα μπορείτε να μιλήσετε με καθαρό μυαλο εαν μέλη σας γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν πιο παραγωγικοί και να μειωθούν οι μισθοι τους? πώς θα αποφασίζετε σωστά εαν μέλη σας γίνουν τραπεζικοί υπάλληλοι οι οποίοι θα πρέπει να απολυθούνε επιδή οι τράπεζες μας έχουν ψηλά κόστα και για αυτό έχουμε τα πιο ψηλά επιτόκια και για αυτο τον λόγο θα κλείσουν δεκάδες επειχηρήσεις και η ανεργιά θα πάει 15%......

Η μόνη λύση για να βλετιώθει η κατάστασης στην Κύπρο είναι να δημιουργηθεί μια αδελφοτητα με τα εξής χαρακτηριστικά....

1. ΟΛΑ τα μέλη να είναι ισα.
2. Μέλη να γινονται οσοι έχουν το ελάχιστο ένα πτυχιο.
3. τα νέα μέλη να παιρνούν απο εξονιχιστικές έρευνες και εξετάσεις. Π.Χ να μην έχουν καταδικαστει σε ποινικά αδικηματα, να μην εχουν καταδικαστεί για οικονομικές απάτες κλπ

4. Τα μέλη να μή ειναι μέλη σε κάποιο πολιτικό κόμμα.
5. Τα νέα μέλη να ορκίζονται μέσα απο κάποια διαδικασία πίστη στην πατρίδα και να υποσχονται οτι απο οποιο ποστο και οποια δουλεια έχουν οτι θα προσπαθούν να εξυπηρετούν σωστά την πατρίδα και τους πολίτες της
6. Οσοι καταδικάζονται για αποιοδήποτε σοβαρα αδικήμτα να διαγράφονται απο μέλη


Η Κύπρος χρειάζετε μια εδελφοτητα με αδιαφθορους επιστήμονες οι οποιοι να μπορούν να βοηθούν τους συμπεολιτες και την πατρίδα. Μια μέρα ο κοσμος θα αναγνωρίσει αυτην την αδελφοτητα και θα της δώσει εξουσίες,,,,,,τότε θα αλλάξει η Κύπρος....

Προς το παρών την Κύπρο θα την αλλάξει η ΤΡΟΙΚΑ οσο μπορεί,,,,,,,η Τροικα θα βελτιώσει την οικονομική δομή της Κύπρου , δέν θα μπορέσει να της αλλάξει την ΗΘΙΚΗ δομή της....αλλά ούτε και η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ θα μπορέσει να το πράξει αυτόγιατί μέλη σας μπορει να γίνει ο οποιοσδήποτε.......

τελειώνοντας θα ηθελα να αναφερθώ μια φορά ακομα για την κρίση . Δέν γράφω τακτικά τις τελευταίες εβδομάδες διοτι δεν υπάρχει λόγος. Ολα οσα έγραφα και ειδικά για τις τράπεζες ειναι εδώ , Η τροικα θα αναλάβει. Καμιά χώρα δεν θα μας βοηθήσει επιδή το προβλημα μας είναι μεγάλο. Φοβούνται μην χάσουν τα λεφτά τους . Τα υπολοιπα μας τα λένε οι αγορές και οι τιμές των μετοχών των τραπεζών. Ειναι ολα μπροστά στα μάτια μας καθημερινά. Εάν η τράπεζα Κύπρου χρειαζοτανε μονον 700 εκ όπως μας ειπε η διοικηση της (μετά που είπε οτι δέν χρειάζετε λεφτά), η μετοχή της δέν θα είταν 22 λεπτά αλλά πολύ ψηλοτερα.

Δέν φοβάμε την κρίση που έρχετε αλλά λυπάμε αυτά που θα χάσει η πατρίδα μας..(βλέπε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) .....δυστηχώς ο Κύβος ερίφθη.......
Σταύρος Α. Ζένιος on 02/10/2012
Αγαπητέ Σάββα

Το πιο σημαντικό για εμάς: ΕΡΩΤΟΥΜΕ-ΕΡΕΥΝΟΥΜΕ-ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ...αυτό είναι το τρίπτυχο δράσης για να υπηρετήσουμε όσο μπορούμε την ΑΛΗΘΕΙΑ.

Kάθε ομάδα διατρέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετέι την αλήθεια των "ειδικών συμφερόντων". Το πρώτο βήμα για να αποφύγεις την παγίδα είναι να την αναγνωρίσεις. Το καταστατικό μας αυτό κάνει.

1. Οι πολιτικές μας προτάσεις μπάινουν σε δημόσιο διάλογο αφού προετοιμαστούν από ομάδες με εμπειρογνωμοσύνη.

2. Εϊμαστε η πρώτη ομάδα που μπήκαμε την διαδικτυακή πύλη www.politicalportal.org -άλλοι μας ακολούθησαν- και αναρτήσαμε τις προτάσεις μας για σχολιασμό.

3. Δημιουργήσαμε Doodle για να μπορούν οι πολίτες να εκφράζουν απόψεις , δέστε http://doodle.com/7b8r6hvfkezeayzgi4gyyu8a/admin?#admin

4. 'Ολα τα μέλη είμαστε ίσοι, έχουμε όριο θητειών στα αξιώματα.

5. Μέλη δεν γίνεται ο καθένας....όσοι προσυπογράφουν τις αρχές και αξίες της ιδρυτικής διακήρυξης. Και το καταστατικό μας προβλέπει συνεχές "audit" ότι παραμένουμε πιστοί στις αξίες μας.

6. Ήδη υπάρχουν πολυ "αξιόλογοι" πολίτες στην ομάδα, πιο σημαντικό όμως θεωρώ τον ενθουσιασμό των νέων ανθρώπων που νειώθουν οτι μπορούν να ακουστούν και να κάνουν διαφορά.

7. Γι' αυτό και δεν συμφωνώ με την εισήγηση να έχουμε μόνο πτυχιούχους. Με αυτή την λογική γιατί όχι μόνο άτομα με PhD? :)

Και πιστοί στις αξές μας: τα μέλη της ομάδας για την οικονομία που είναι τραπεζίτες ΔΕΝ έλαβαν μέρος στην ετοιμασία της εισήγησης για τις τράπεζες. Οι ΙΔΙΟΙ ήταν πρωτίστως πολύ προσεκτικοί --ακριβώς για να αποφύγουμε τα "ειδικά συμφέροντα".


Ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλια!
NAN on 02/10/2012
Αγαπητε κ. Ζενιο, σας ευχαριστουμε που για μια ακομη φορα γραφετε ενα καταπληκτικο αρθρο που προσφερει τροφη για σκεψη αν μη τι αλλο. Τα δικα μου σχολια ειναι οτι δυστηχως και αυτο το αρθρο προσεγγιζει την σφαιρα του ακαδημαικου παρα την πραγματικη κατασταση και την καθημερινοτητα. Εδω που φτασαμε θα ηταν καλο να αρχισουμε με το τι μπορουμε να κανουμε τωρα, σημερα. θελουμε προτασεις που θα μπορουσαν να υιοθετηθουν αμεσα για αναθερμανση της οικονομιας και ο μοναδικος τροπος που θα μπορουσε να γινει αυτο ειναι να πιασεται μια μια τις διαφορες κατηγοριες εργαζομενων και επιχειρησεων και να προσφερεται λυσεις. π.χ. στην αγορα αυτοκινητου θα μπορουσε να υπαρχει ενα συνεχες σχεδιο αποσυρσης οπου η αντικατασταση παλαιου αυτοκινητου με οχημα χαμηλων ρυπων να επιχορηγηται με το 10% (απο το 17% ΦΠΑ) της αξιας του καινουριου. Ετσι τα οφελη προς την κοινωνια αλλα και το κρατος θα ηταν αμεσα (ναι στο κρατος αφου εστω και το 7% απο το ΦΠΑ θα ηταν κατι παρα τιποτα που ειναι σημερα).
Απαιτουμε σαν πολιτες λυσεις για την καθημερινοτητα μας και οχι επιστημονικες θεωρειες.
Και για τους αδαης, τεχνολογια της εξουσιας αναφερετε βασικα στους μηχανισμους προπαγανδας, και λυπουμε που θα το παραδεχτω αλλα το ΑΚΕΛ και η κυβερνηση το κατεχουν το θεμα τοσο καλα που θα μπορουσαν να το διδασκουν στο Harvard.
11637 on 02/10/2012
Εξαιρετική πρωτοβουλία και ποιοτική εργασία. Δεν πρέπει όμως να αγνοηθεί πως εκφράζονται οι απόψεις μιας κοινωνικό-οικονομικής ομάδας με αρκετά κοινή κατεύθυνση και συμφέροντα (τραπεζίτες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί-ερευνητές), οι οποίοι (α) φαίνεται να έχουν την οικονομική ευχέρεια να αντέξουν αναίμακτα το μοντέλο που προτείνουν (β) έχουν να κερδίσουν πολλά στη συνέχεια, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.
Πρέπει να ακουστούν και άλλες φωνές μέσω παρομοίων κινήσεων και πρωτοβουλιών – δεν διαβάζεται η σκέψη κανενός και δεν εκφράζεται από τους πολιτικούς!
Σταύρος Α. Ζένιος on 02/10/2012
Αγαπητέ Concerned

μπορείς παρακαλώ να μου στείλεις τους όρους εντολής της διερευνητικής? Διότι δεν έχω καταφέρει να τους εντοπίσω και θα ήθελα πολύ να τους δώ.

Ευχαριστώ!
Concerned on 02/10/2012
http://www.cyprus-mail.com/investigators/investigators-will-report-any-criminal-liability/20120830
A PROFESSIONAL services firm hired to investigate why the country's two largest banks had to seek state support will also seek evidence of potential criminal offences, the Cyprus News Agency reported yesterday, citing Central Bank sources.
“If the firm, before it issues the final report, comes across some evidence, which signals civil or criminal liability” it will inform the Central Bank and give the information to the Attorney-general to examine the matter, CNA said, citing un-named sources inside the Central Bank.
The Central Bank said last week it had appointed Alvarez & Marsal to investigate what led the country's two largest banks, Bank of Cyprus and Popular, to seek state support.
The probe was expected to "provide clarity and comprehension regarding the current financial stress" and guide remediation to strengthen the stability of the banking sector, the Central Bank said in a news release last Friday.
Cypriot bank capital shortfalls from over exposure to Greek debt and their reliance on the government for aid forced Cyprus into seeking a financial bailout from its EU partners in June.
A&M will investigate the conditions under which the bonds were acquired, the banks’ expansion abroad and the responsibility of the regulator.
Αχιλλεας on 02/10/2012
Αγαπητέ Κύριε Ζενιο,
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια και την πρωτοβουλία και σε εσάς και σε όλους όσους συμμετάσχουν. Υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις σας που με βρίσκουν σύμφωνο και κάποιες όχι. Μακάρι να μπορούσα να συμμετάσχω άλλα δυστυχώς δεν μου υπολείπετε χρόνος αφού χρειάζεται να χρησιμοποιώ όλες τις διαθέσιμες ώρες για να βγάλω τα προς το ζην της οικογενείας.
Αν και υποψιάζομαι ότι τελικά θα χάσετε τον κόπο σας και τον χρόνο σας εντούτοις σας εύχομαι κάθε επιτυχία για το καλό όλων μας.
G on 02/10/2012
Κύριε Ζενιο καλα σας τα λέει ο φίλος πιο πάνω για τα περι "ανεξάρτητης" έρευνας που όπως φαίνεται θα θέλατε να κάνατε εσείς αλλα η Κεντρική Τράπεζα τόλμησε να δώσει την έρευνα στα Αμερικανακια! Αν δεν λανθανομαι στην Αγγλία το FSA έκανε έρευνα για το τι πήγε λάθος στις τράπεζες γενικά και στην RBS συγκεκριμένα και στις δυο έρευνες έψεξαν τα δικά τους λάθη, δεν εκατσαν να ρωτήσουν το κοινοβούλιο για όρους εντολής, ούτε τους ανακοίνωσαν εκ των προτέρων, είπαν απλά θα γίνει έρευνα και όταν τελείωσε την δημοσίευσαν. Εδω η κεντρική προσέλαβε ανεξάρτητο οίκο με όρο εντολής για το τι πήγε λάθος στις 2 μεγάλες τράπεζες που χρειάστηκαν στήριξη αλλα και να τους βρει λάθη στην ίδια την εποπτεία της Κεντρικής και εμείς οι ειδικοί στην χώρα μας βρήκαμε λάθη και παραλήψεις πριν κάν αυτη ολοκληρωθεί (λεμε πως δεν ειναι ολοκληρωνενη και αλλα τετοια!) και έχουμε και το θράσος να χρησιμοποιούμε την Αγγλία ως παράδειγμα που ούτε κάν ανεξάρτητο οίκο βάλανε αλλα το FSA ερεύνησε τον εαυτό του...
Christos Savva on 02/10/2012
Πολύ καλό άρθρο, και σίγουρα ανεξάρτητα think tanks και ακαδημαϊκοί πρέπει να έχουν θέση και λόγο στην πολιτική συζήτηση. Δύο επισημάνσεις:
1 Ως μέλος πολιτικού κόμματος που ενάντια στα προσκαιρα συμφέροντα των παραδοσιακών του ψηφοφορων, πχ πρόταση για πάγωμα ή μείωση. εισοδήματος δημοσίων υπαλλήλων, προταξε το γενικότερο συμφερον μου είναι δύσκολο να δεκτώ ότι όλα τα κόμματα ενεργούν με βάση το ίδιο συμφέρον.
2 Δεν είναι ορθό για χάρη επιδηξης ανεξαρτησίας να μην αγγίζεις τον ελέφαντα των πολιτικών προτάσεων εντυπωσιασμου, όπως πχ την πρόταση κ. Λιλλήκα για άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου.
panayiotis on 03/10/2012
Επειδή ήμουν στην παρουσίαση της Δευτέρας της Πρωτοβουλίας Ελευθερίας και επειδή έχω συνδράμει στην πρόταση Λιλλήκα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ήθελα να αναφερθώ σε μερικές επισημάνσεις που έγιναν στην παρουσίαση.

1. Ρευστότητα: Η πρώτη ερώτηση, μάλλον αγανάκτηση, από επιχειρηματία, ήταν γιατί δεν υπήρχε στην πρωτοβουλία πρόταση για την αύξηση της ρευστότητας στις τράπεζες. Μάταια προσπαθούσαν οι δημιουργοί του προγράμματος να του επισημάνουν του ανθρώπου ότι ίσως εκείνος και μερικοί από τους συναδέλφους του θα πρέπει να χρεοκοπήσουν ασχέτως αν οι επιχειρήσεις τους είναι σχετικά καλά εκτός του ότι δεν μπορούν να εισπράξουν. Η πρόταση Λιλλήκα για τα €20 δις στις τράπεζες, αυτό προσπαθεί να κάνει. Επιπρόσθετα, λεφτά θα δοθούν και για την αγορά με χαμηλό επιτόκιο πρώτης κατοικίας νεαρών ζευγαριών, που απελευθερώνει κεφάλαια που κάθονται σε άδεια διαμερίσματα, κάτι παρόμοιο με αυτό που η πρόταση της πρωτοβουλίας προσπαθεί να καταφέρει με τα REITs.
2. Start-ups: Η πρόταση Λιλλήκα προϋποθέτει ότι τα έσοδα του κράτους από το 1% επιτόκιο διοχετευθούν σε Ειδικό Ταμείο το οποίο θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της νεανικής επιχειρηματικότητας, της εφαρμοσμένης έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας(αυτή η πρόταση είναι αποκλειστικά του Γιώργου Λιλλήκα από τον καιρό που ήταν Υπουργός Εμπορίου). Το 1% ισοδυναμεί με €200,000,000 που όπως πολύ καλά είπε ο Νίκος Τιμοθέου, θα ισοδυναμεί με την χρηματοδότηση 2,000 νέων εταιρειών με €100,000 την κάθε μια. Ακόμη και το 2% να επιτύχουν αυτό σημαίνει ότι στα επόμενα πέντε χρόνια θα δημιουργηθούν στην Κύπρο 200 εταιρείες ψηλής τεχνολογίας ή ψηλής προστιθέμενης αξίας που θα εργοδοτούν ίσως και μέχρι 100-300 άτομα η κάθε μια με ψηλούς μισθούς. Αν αναρωτιέστε που θα εργάζονται τα παιδιά σας τα επόμενα χρόνια είναι σε αυτές τις εταιρείες που θα μπορούν να ανταγωνίζονται οποιαδήποτε εταιρεία στο κόσμο και στην Κύπρο υπάρχουν αυτά τα παραδείγματα όπως είπε και ο παρευρισκόμενος στην δεύτερη σειρά.

Ο Christos Savva προφανώς δεν έχει διαβάσει την πρόταση Γιώργου Λιλλήκα, αλλιώς δεν εξηγείται το ότι δεν χάνει την ευκαιρία να την κατηγορήσει και ίσως να μην έχει διαβάσει και την πρόταση της πρωτοβουλίας Ελευθερία.

Αν θέλει να ακούσει, είμαι στην διάθεση του για να του δώσω περισσότερες πληροφορίες αν χρειαστεί.
Christos Savva on 04/10/2012
I don;t typically respond to anonymous posts, but I would lke to inform you that I read Lillikas proposal very carefully. I worked on Wall street for a few years and naturally when we discovered natural gas I thought exactly the same thing: Why not monetize some of the reserves now, why wait? So I contacted senior investment bankers at credible investment banks that have underwritten major deals Internationally. I studied current available investments in natural gas (yield about 8%), tried to assign a geopolitical discount, assumed future natural gas prices, discounted Cyprus current borrowing rates. The investment bankers found the idea quite laughable. The 25 billion that you claim you can raise is quite absurd given the biggest global deals and amounts that you can quickly verify through google.
However I urge stockwatch and you, to submit a peer reviewed article, and any credible investment banks that are willing to underwrite a shred of the amounts you are claiming you can raise.
Lillikas could be on to something....we wouldn't want to miss.
panayiotis on 05/10/2012
OK, I see, this is a “I get my investment banker to talk to your investment banker” type of situation.

Your argument misses the point of the proposal, which is the multiplier effect that this action brings to the overall Cyprus economy. Although you are looking at bond yields, what you are missing is that the net benefit to the government’s finances could be in multiples of the yield, namely in additional income tax revenue, value added tax revenue and social contributions. Currently, as per EU statistics, for each additional €1 increase in the GDP in Cyprus, there are €0.092 in VAT revenue, €0.104 in income tax revenue and €0.090 in actual social contributions among other types of revenue for the government.

Therefore, for every €1b into the economy, the government receives €286 million revenue. Not all funds from the sale of bonds will go into production, as some of that will go to reduce the pain that business and people currently have over high interest loans at banks mostly because every bank is going after the same money causing higher deposit rates.

The overall effect will be that the economy will psychologically stabilise and start generating wealth again and therefore start paying more taxes, which this is exactly the problem that the government has right now, tax revenue is not growing, is shrinking.

With proper management of the government revenues, instead of spending more that the government earns, we can get the government to balance its budget, which I believe lots of people on this forum would like to see.

We need to stop the recession, because we are in one right now, bring back the sanity to the business community, give them the confidence that banks are not going to pull the plug on them, who are currently doing exactly this, give the confidence to citizens that banks are not going to go after them increasing their interest payments on their loans, who are currently doing exactly this, and set ourselves as a country and citizens on a growth path that fits our revenues and not our spending habits, for both government and citizens.

I am all for correcting inefficiencies that boom cycles bring, but as they say in my village, θα καούν και τα χλωρά με τα ξερά, and this time, this type of deep recession, they will certainly will.

PS: I like the anonymity, although I use my real first name, that this forum provides. The fact that you decided to make yourself known is your choice.
Christos Savva on 05/10/2012
Ok your analysis is amazing yet you are missing the essence which is there are no Hobbits to actually invest real money in this. Other than that... Great idea. I
Σταύρος Α. Ζένιος on 02/10/2012
Αγαπητέ G,

η Αγγλία μαζί με το FSA investigation όρισαν και το Vickers commission! Στο FSA ασκήθηκε κριτική ότι δεν μπορούσε να διερευνήσει αποτελεσματικά τον εαυτό του. Την ΙΔΙΟ ακριβώς κριτική διατυπώνουμε και και εμείς τώρα.

Αγαπητέ Concerned,

Οι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ από την ΚΤΚ σε εφημερίδες με κάνουν ακόμη πιο ανήσυχο. Αν έχεις το πλήρες κείμενο των ΟΡΩΝ ΕΝΤΟΛΗΣ θα ήθελα να το δω. Ευχαριστώ για την παραπομπή σε εφημερίδα αλλά δεν είναι αυτό που απαιτεί η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

Οι υπαινιγμοί οτι θέλω να κάνω εγώ την έρευνα αποκαλύπτουν έλλειψη επιχειρημάτων. Ας μην προσωποποιούμε τα πάντα! Το Ισλανδικό κοινοβούλιο κάλεσε δύο Ισλανδούς πανεπιστημιακούς από ΗΠΑ, ένα δικαστικό και σύμβουλο ένα διεθνούς κύρους πανεπιστημιακό αμερικάνο. Έχουμε και εμείς διεθνούς κύρους γνώστες των θεμάτων. Και αν κανένας προφήτης δεν είναι δεκτός στην πατρίδα του ας φέρουμε ξένους.... επί τούτου η διαφωνία μου είναι τελείως δευτερευούσης σημασίας μπροστά στο μείζων οτι ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΗΡΗΣ και ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ.
Georgie on 03/10/2012
Κύριε Ζένιο, με όλο το σεβασμό αλλά στην Κύπρο οι ακαδημαικοί είναι χρωματισμένοι κομματικά από τα νύχια μέχρι την κορφή, σωστά ή λανθασμένα δεν το ψάχνω. Οπότε τα περί ανεξάρτητης έρευνας από πανεπιστημιακούς δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Όπως επίσης δεν με βρίσκει σύμφωνο η οποιαδήποτε εμπλοκή της βουλής σε μια τέτοια έρευνα για του ίδιους λόγους.

Προσωπικά θεωρώ τον διορισμό των Α&Μ από την ΚΤΚ για την διενέργεια της έρευνας τον πιο σωστό. Εδώ έχουμε ένα διεθνή οίκο με τεράστια εμπειρία και εξειδίκευση στο θέμα και κάποιοι, δυστυχώς περιλαμβανομένου και εσάς, αμφισβητείται την αξιοπιστία του. Βέβαια τελευταίως κάποιοι επικεντρώθηκαν στους όρους εντολής. Ο G σας παρέθεσε ενα άρθρο όπου σε γενικές γραμμές αναλύονται οί όροι εντολής. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν προς εσας είναι: ΠΟΙΟΙ ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΘΑ ΣΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΣΑΝ? Παρεπιπτόντως το επιχείρημα περι κεντρικής τράπεζας που θα ελέξει τον εαυτό της δεν ευσταθή στην περίπτωση λόγω της αλλαγής του διοικητή της ΚΤΚ.
Concerned on 03/10/2012
Κύριε Zένιο,

Ακριβώς διότι το FSA ερεύνησε τον εαυτό του, η Κεντρική έβαλε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΟΙΚΟ να το κάνει, άρα πολύ καλυτέρα έπραξε από τους Άγγλους (που κατά πολλούς είναι πρότυπο), αντί να πείτε μπράβο στον νέο διοικητή και την Κεντρική βρήκατε ήδη λάθη!!
Σας είπε ο φίλος πιο πάνω ότι σε ΚΑΜΙΑ χώρα δεν έδωσαν σε κανένα "κυριο Ζενιο" η οποιονδήποτε άλλο τους όρους εντολής εκ των πρότερων, στην Κύπρο όμως θέλουμε και εδω να πρωτοτυπήσουμε, γιατί δεν περιμένετε να βγει το πόρισμα και να το κρίνετε τότε; Μόνο απ'αυτο φαίνεται ότι τα κίνητρα σας δεν είναι τόσο αγνά και κάποιοι έχουν θορυβηθεί από τον επαγγελματισμό του νέου διοικητή και βάζουν μπροστάρηδες για να ματαιωθούν οι έρευνες της Κεντρικής για να προστατευτεί το τραπεζικό/πολιτικό/ακαδημαικο κατεστημένο του τόπου.
Το πρόβλημα σας όμως κανείς εύκολα το διαπιστώνει από τα λεγόμενά σας, θα θέλατε την έρευνα να την έκαναν Κύπριοι πανεπιστημιακοί και άλλοι σας φίλοι και δεν σας κάνει ο διεθνούς φήμης Αμερικανικός οίκος, για να μαντέψουμε, θα θέλατε εσείς με ένα άλλο ακαδημαϊκό και ένα πρώην Regulator σε τριμελή επιτροπή να κάνατε την έρευνα, η ΚΤ δεν σας έκανε το χατίρι χάσατε την δόξα και τώρα λέτε πως η έρευνα δεν είναι πλήρης και ολοκληρωμένη!!
Δεν μας λέτε ομως πως εσείς που ΔΕΝ έχετε ειδικές γνώσεις περί εποπτείας θα κάνατε σωστή έρευνα. Οι Α&M δεν εχουν μόνο καλύτερες εξιδηκευμένες γνώσεις bank regulation απο Κύπριους πανεπιστημιακούς αλλά έχουν και τα αναγκαία τεχνικά μέσα που εσείς δεν έχετε για να ολοκληρώσουν με επιτυχία την έρευνα.
αθηνα on 03/10/2012
Ενα από τα σοβαρά μας προβλήματα εδώ στη Κύπρο,είναι ότι σπανίζουν οι Προμηθείς,και περισσεύουν οι Επιμηθείς.Μα όση αξία και επαγγελματισμό και να έχει η νεκροψία που θα γίνει πάνω στο πτώμα των τραπεζών από τον όποιο A&M,η ουσία είναι ότι κανένας δεν θα πάει φυλακή,γιατί και οι τραπεζίτες θα σου πουν ότι η όποιαδήποτε επένδυση έχει τα ρίσκα της.Απλά ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους,για να φορτώσουμε τη συνολική μας αποτυχία σαν κράτος και κοινωνία,να πιάσουμε έγκαιρα τα μηνύματα των χαλεπών καιρών που έρχονταν.Δυστυχώς επαναλαμβάνω εαυτόν,αλλά η ανατριχιαστική ρήση του Πάγκαλου ότι μαζί τα φάγανε στην Ελλάδα [λαός και άρχουσα τάξη] ,έχει πλήρη εφαρμογή και στη νήσο των ...αγίων.
soto on 03/10/2012
ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕ ΕΠΙΑΣΕ ΣΥΓΚΡΥΟ. ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΝ ,ΑΝ Ω ΜΗ ΓΕΝOΙΤΟ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΟ , ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ. ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ. Η ΚΡΙΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ.
ΑΠΟΡΙΑ. ΛΕΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΚΥΡΙΞΗ ΣΑΣ ΟΤΙ-Τα πραγματικά δεδομένα είναι σαφή: για πολλά χρόνια ξοδεύουμε πέραν των δυνατοτήτων μας. Ευθύνη για αυτό φέρει τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η συνολική κατανάλωση κατά 5% του ΑΕΠ, μειώθηκαν οι εγχώριες αποταμιεύσεις κατά 5% του ΑΕΠ και το κράτος αποδείχθηκε αδύναμο να συγκρατήσει τις δημόσιες δαπάνες σε επίπεδα ανάλογα με την μεγέθυνση του ΑΕΠ. Ως αποτέλεσμα είχαμε μεγέθυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους. Την αύξηση της κατανάλωσης τροφοδότησε η υπερβολική αύξηση του τραπεζικού δανεισμού η οποία δημιούργησε την φούσκα στις τιμές των ακινήτων. Χρειάστηκε λοιπόν να αντλούμε συνεχώς αυξανόμενους πόρους από το εξωτερικό διογκώνοντας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Κάποια στιγμή οι ξένες αγορές μας απέκλεισαν. Η κρίση φερεγγυότητας ήταν αναμενόμενο να συμβεί και μόνο το πότε θα συμβεί δεν γνωρίζαμε.

Αυτοί είναι οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων και οδήγησαν την οικονομία της χώρας σε οριακή κατάσταση.
ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΑΦΤΗΖΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΑΝ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΟΜΟΛΟΓΑ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ?
Savvakis Savvides on 04/10/2012
Well said! They have not even made a situation analysis before they started recommending that we should all work harder, put in longer hours, and so on. But, as you say, they were so quick to suggest creating a myriad of committees (probably containing themselves as self-proclaimed gurus) to advise the Government on how to help us avoid falling into the abyss!

They do not even consider it their business to identify the causes of the predicament we find ourselves in. In his presentation, Dr. Zenios said that the vicious circle of Government borrowing and Bank inefficiency and bad performance is a symptom (or phenomenon) of the economic crisis. A member of their team went even further to argue that it is not in their terms of reference to say what is wrong with the banks when responding to a question about the banks and their responsibilities. As I said at the meeting, “the vicious circle between banks and Governments is not a symptom but the major cause of the problems the world is finding itself in”. You can read my published articles on this issue from http://ssrn.com/author=262460. How can anyone hope to solve anything without critically assessing the causes of the problem is really beyond me!

Moreover, they have not even stated what their fundamental principles are. I copy my comment above which has remained unanswered (posted on 2 October 2012).

“Αγαπητέ Σταύρο,

Η ουσία του θέματος είναι ότι οποιαδήποτε καλώς νοούμενη Κίνηση πρέπει να αποτελείται από μέλη τα οποία μοιράζονται (share) τις ίδιες βασικές αρχές (fundamental principles). Προτού να προτείνετε συγκεκριμένα μέτρα επομένως πρέπει πρώτα να συμφωνήσετε και να διακηρύξετε το τι πρεσβεύετε.

Παραδείγματος χάριν, εάν εγώ άρχιζα τέτοιο κίνημα θα εισηγούμουν προς συζήτηση τις ακόλουθες αρχές:

1. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να ξοδεύουν παρά πάνω από οτι εισπράττουν. Αυτό σημαίνει ισοζυγισμένο προϋπολογισμό και απαγόρευση έμμεσης φορολόγησης μέσω δανεισμού.
2. Οι Τράπεζες πρέπει εκ νόμου να είναι μόνο τράπεζες και τίποτε άλλο. Οι τράπεζες πρέπει να πωλήσουν άμεσα όλα που έχουν να κάμουν με ασφαλιστικές και επενδυτικές δραστηριότητες. Μια τράπεζα πρέπει να ασχολείται με καταθέσεις και δάνεια (and the normal retailing banking activities) μόνο.
3. Επενδύσεις στις οποίες έμμεσα η άμεσα εμπλέκεται το Δημόσιο πρέπει πρώτα να αξιολογούνται αντικειμενικά και ανεξάρτητα και τότε μόνο εάν αποδειχθεί η οικονομική βιωσιμότητα τους να αναλαμβάνονται η να εμπλέκεται το κράτος.
4. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μη παρεμβαίνουν στον ιδιωτικό τομέα προκαλώντας στρεβλώσεις στις τιμές και μονοπωλιακά καθεστώτα.

Θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει η να τροποποίηση κάποιες από τις αρχές αυτές προτού καταλήξει η κίνηση σε ένα από κοινού αποδεκτό κείμενο διακήρυξης αρχών που να διέπουν τα μέλη της. Τότε μόνο θα μπορούσε κάποιος να αποφασίσει αντικειμενικά αν αυτή η κίνηση τον εκφράζει η όχι και εάν θα έπρεπε να ασχοληθεί για την επίτευξη των διακηρυγμένων πλέων στόχων της. Τότε μόνον θα πρέπει να ενδιατρίψουμε περαιτέρω και να εισηγηθούμε συγκεκριμένες προτάσεις για εφαρμογή.”
soto on 05/10/2012
Αγαπητε Σ.Σ. ειχα σχολιασει και ποιο πανω στο κειμενο του επιλησμονος κατι αλλα δυστυχως κοπηκε...συμφωνω απολυτα με τις θεσεις σου για τις βασικες αρχες που πρεπει να διεπουν τετοιου ειδους κινησεις. Υπερθεματιζω ομως και την αποψη του επιλησμονος οτι δεν μπορουν να υπαρχουν ταμπου και κοκκινες γραμμες στις σκεψεις και στους διαλογους τετοιων κινησεων διφορετικα θα βρισκονται συνεχως στο πεδιο της καχυποψιας για τα κινητρα τους.
Ashamed on 03/10/2012
Mr. Zenios, unfortunately the background of the politicians that currently rule our country is too ordinary, and their intentions too obvious. A very bad combination, but this is what you get when you do not have people with capacity and intelligence to rule.

Yes, they consider the Russian loan and the chinese investments as probably the most sophisticated solution to our problems, that will give the negotiating power against Troika. Feels like they are dragging our country as a homeless person going from left to right with the perception that can negotiate how much people people should give him.

I was never involved with politics, and thought that most of the political parties are the same... I was wrong, and although I have difficulty to accept that Anastasiades would do any better, one thing is for sure: our current government makes me feel as ashamed as the Bush government did to the Americans.
NAN on 03/10/2012
πραγματικα μενω εκπληκτος με το σθενος ορισμενων προς την διερευνηση. πολλα πραγματα εχουν διερευνηθει μεχρι σημερα αλλα κανενας δεν εχει πληρωσει. εγω επιμενω στην θεση μου οτι πρεπει να δουμε τι κανουμε σημερα, τι κανουμε τωρα για να σωθουμε. παρακαλω ξεχαστε το Φ.Α. Ειναι πραγμα το οποιο δεν κατανοειτε και δεν υπαρχει περιπτωση να δουμε πραγματικα οφελη την επομενη τριετια αφουν πρωτα θα πρεπει να αποπληρωθουν τα δισ των επενδυσεων για την διερευνηση και εξαγωγη του. το παραμυθι οτι μπορουμε να προπουλησουμε σημερα τα οφελη για μενα ειναι ενα εφιαλτικο σεναριο αφου στο σημερινο περιβαλλον κατι τετοιο προυποθετει την πωληση του οφελους σε μηδενικες συγκριτικες τιμες. Και δεν καταλαβα, γιατι πρεπει να χαρισουμε και το Φ.Α. για να συνεχισουν οι αχρηστοι που μας κυβερνουν να τρωνε με χρυσα κουταλια. συσσωμος ο ιδιωτικος τομεας τασσεται υπερ της τροικας και του αυστηρου μνημονιου αφου βλεπουμε οτι το δημοσιο και οι πολιτικοι δεν θελουν ή δεν μπορουν να εξυγιανουν τα του οικου τους.
Ashamed on 03/10/2012
If only was easy to apply the "lead or leave"...

Am puzzled sometimes: we are such a small place and we still can't see the obvious intentions of the politicians and bite on their stories.

I agree that there are positive elements coming out from having Troika around, and I guess that is why politicians don't want Troika around.
on 03/10/2012
I agree with you both, but blaming the politicians is the easy way out. We, in my opinion, are much more to blame because as you say Ashamed we can't see their obvious intentions. To take it a step further, I say we do actually understand their intentions but we do nothing about it. We Cypriots are extremely passive and that has allowed our politicians to take advantage of the situation. Democracy is not something that will be given to you so easily, democracy has to be fought for.

At the end of the day, Cypriot and Greek politicians are not the only ones that are corrupt. Corruption is everywhere. The difference is how you respond to corruption. The example with the UK MP's scandal a few years ago is very indicative of how the UK responds to corruption and we are talking about MP's here who have the power to influence things. In our case,the Moleskis case has been long forgotten and I see noone trying to seek justice. It's the PEOPLE that need to DEMAND justice. Otherwise, how do we expect more powerful people to stay away from corruption?
The Invisible Hand on 03/10/2012
Φίλοι Σταύρο και Ηλιάνα

Και πριν αλέκτωρ φωνήσει βρεθήκετε αντιμέτωποι με επιθέσεις ad hominem και με τες σύνηθεις πράκτικες του κομματικού οδοστρωτήρα, που φεύγουν από την ουσία κάθε μελετημένου σχόλιου για να συνεχίσουν τη γνωστή σκιαμαχία τους.

Η διαχείρισις της κρίσης είναι σε χέρια τρίτων. Ευτυχώς οι τρίτοι είναι η Τρόικα αυτή τη φορά...
Ashamed on 04/10/2012
At the end of the day, we do not seem to be against having troika.

Cypriots are waking up, and have shown little trust to politicians and the puppets around them. First time that we saw cypriots demanding resignations of presidents and first time i read about benefits fron troika

After a while we may regret that we have involved third parties to decide for us. Meanwile to me seems to be a good solution to clean the rotten apples.
Georgie on 03/10/2012
NAN φυσικά και σύσσωμος ο ιδιωτικός τομέας επιθυμεί την τρώικα. Όπως η ΟΕΒ λόγω χάρην που δεν αποδέχτηκε την κατά γενική ομολογία ισορροπημένη πρόταση για την ΑΤΑ, πολύ απλά γιατί "μυρίστηκε ψόφκιο" και θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί πλήρως, όπως και οι συλλογικές συμβάσεις.

Όπως επίσης ο ιδιωτικός τομέας έσπρωξε και σπρώχνει, μέσω των κύριων εκφραστών του στη βουλή, για την απόρριψη της οποιασδήποτε φορολογίας του συσσωρευμένου πλόυτου (βλέπε φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας).

Αυτό που βέβαια δεν λέμε είναι ότι ο ιδιωτικός τομές στην ουσία δημιουργησε δεκαπλάσιου μεγέθους προβλήματα στην οικονομία σε σχέση με αυτά που διαχρονικά δημιουργησε ο δημόσιος τομέας. Ταυτόχρονα βέβαια ο ιδιωτικός τομέας απαιτεί τα δικά του σπασμένα να τα πληρώσει ο δημόσιος τομέας. Και αυτό σε αντιπαραβολή με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που καταδικνύουν ότι τα τελευταία 2 τρίμηνα υπήρξε αύξηση μισθών κοντά στο 2% την στιγμή που στον δημόσιο τομέα υπήρξαν αποκοπές πέραν του 4%.

Ναι κάποιοι απαιτούμε ανεξάρτητη διερεύνηση για το θέμα των τραπεζών. Και ναι είναι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετική αυτή η περίπτωση διερεύνησης από τις άλλες που διενεργήθηκαν στο παρελθόν. Δεν θυμάμαι καμιά άλλη περίπτωση αντίστοιχου μεγέθους σκανδάλου που να διεξήχθηκε από ξένο οίκο διεθνούς φήμης. Όλες οι περιπτώσεις που μου έρχονται στο μυαλό είτε αφορούσαν διερεύνηση από επιτροπές που διορίζονταν είτε από τη Βουλή, εξου και σε καμιά περίπτωση δεν πλήρωσε κανένας.
Τώρα ο κος Ζένιος μας λέει για επιτροπή κυπριων πανεπιστημιακών φαντάζομαι διορισμένους από τη Βουλή. Με όλο το σεβασμό αλλά εαν αυτή η πρόταση θεωρείται εκσυγχρονιστική τότε πραγματικά διερωτούμε αν έχουμε σωτηρία σαν τόπος..
αθηνα on 04/10/2012
Μα δεν είναι ο ιδιωτικός τομέας,στην προκειμένη περίπτωση οι τράπεζες,που ζητά απο το κράτος να πληρώσει τα δικά του σπασμένα.Ο ίδιος ο πρόεδρος δήλωσε ότι, αν ήταν για τους τραπεζίτες και όχι για το ντόμινο που θα ακολουθούσε ,δέ θα κουνούσε το μικρό του δακτυλάκι,και είχε δίκιο.Κατά τα άλλα, μην ανησυχείς για τα κεκτημένα σου φίλε Georgie.Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος χτες.''Δεν πρόκειται να αυτοαναιρεθώ,καταργώντας την ΑΤΑ και το 13ο''.Ούτε θα δεχτεί είπε,ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών,γιατί θα σηκωθεί απο το μνήμα του ο Μαρξ-λέω εγώ.Η τεχνολογία της εξουσίας,κατα Ζένιον,σε όλο της το μεγαλείο.
Georgie on 04/10/2012
Αθηνά αν θέλεις να σε παίρνω στα σοβαρά καλύτερα να αποδεκτείς το γεγονός ότι η ζημιά από τις τράπεζες είναι πολλαπλάσια από τα οποια ΄προβλήματα του δημόσιου τομέα και είναι ο ΚΥΡΙΟΣ λόγος που οδήγησε την Κύπρο στην κατάσταση που είναι σήμερα. ΄Μόλις χτες δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα των crash τεστ που διενεργήθηκαν για τις τράπεζες μας. Αποτέλεσμα: επιπλέον ζημιά της τάξης του 10% του ΑΕΠ πέραν της υφιστάμενης υψους άλλου 10% που κάλυψε ήδη το κράτος (σύνολο 20% και προχωρούμε...μέχρι το 60% έχουμε). Σύγκρινε αυτό με το 4% έλλειμμα για φέτος πριν την λήψη οποινδήποτε μέτρων και μετά το ξανασυζητάμε.

Τέλος μας διαφωτίζεις σε παρακαλώ ποια η θέση του κομματός σου για τα πιο πανω ζητήματα. Ποια η αποψη του για τον 13ο ή την ΑΤΑ ή για την φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας που καταψήφισε 2 φορές μέχρι σήμερα? Προτάσεις δεν ακούσαμε μέχρι σήμερα..
αθηνα on 04/10/2012
Georgie,θα αντιπαρέλθω τα περί σοβαρότητας.Το blog είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης ιδεών,φτάνει να μην ξεπερνούμε κάποια όρια.Εξάλλου δεν είμαι εγώ που παραπονέθηκα για λογοκρισία.Τώρα,επιμένεις εδώ και μήνες ότι το κύριο πρόβλημά μας,είναι οι τράπεζες.Ωραία,το έχουμε εμπεδώσει.Γι αυτό σου ανάφερα τη ρήση του προέδρου ότι δεν είναι για τους τραπεζίτες που προσπαθεί να διασώσει τις τράπεζες. Αν μπορούμε να απαλλαγούμε απο αυτό το βάρος χωρίς περικοπές,κανένα πρόβλημα.Οσον αφορά τις θέσεις του κόμματός μου για την ΑΤΑ,13ο κλπ,αυτό είναι που φοβάμαι.Γιατί οι φοβερότερες στρεβλώσεις στο δημόσιο τομέα,γινόντουσαν παραμονές εκλογών,όταν όλοι πλειοδοτούσαν σε λα'ι'κισμό, για να μη χάσουν τις ψήφους των δημ.υπαλλήλων.Οι οποίοι σε μερικά τμήματα πράγματι κουράζονται τόσο πολύ,που δεν έχουν καν χρόνο να μπουν στο διαδίκτυο.
Σταύρος Α. Ζένιος on 04/10/2012
Αγαπητέ Christos Savva,

δεν σχολιάζουμε προτάσεις άλλων. Δεν διεκδικούμε εξουσία για να προσπαθήσουμε να πείσουμε οτι οι δικές μας προτάσεις είναι καλύτερες απο του Α ή του Β. Μάλλον αναμένουμε από τους υποψηφίους να σταθούν στις εισηγήσεις που κάνουμε ως πολίτες και να μας απαντήσουν.... Αναμένουμε!

1. Για το φυσικό αέριο η πρόταση μας είναι ΣΑΦΗΣ για τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας και πως να τις αντιμετωπίσουμε για να είμαστε ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ. Στην ομιλία μου έκανα μια παρομοίωση οτι κάποιες προτάσεις που ακοούμε μας θυμίζουν να πάρουμε τον τίτλο του οικοπέδου 12 και να πάμε δημοπρασία στους Sothebys. Θα πάρουμε κάποια δισεκατομμύρια....αλλά αυτός δεν είναι συνετός σχεδιασμός.

2. Ρευστότητα στην αγορά θα έρθει αν έρθουν χρήματα στην Κύπρο. Οι προτάσεις μας για ΕΠΕΑ - επενδυτικές εταιρείες ακινήτων (REITs)- και επιχειρηματικότητα αυτό ακριβώς θα επιτύχουν. Θα πάρει χρόνο δυστυχώς.

Οι προτάσεις μας έχουν δουλέψει σε άλλες χώρες....εφαρμόζονται στην δική μας περίπτωση. Για τις προτάσεις άλλων ας απαντήσουν εκείνοι.

Αν ακουστούμε από το πολιτικό σύστημα θα βρούμε τον δρόμο της Σουηδίας και Ισλανδίας και Ιρλανδίας....αλλοιώς θα τρέχουμε πίσω απο τα γεγονότα.

Ρωσσικά δάνεια...
Κινέζικες επενδύσεις...
Πακτωλοί χρημάτων από φυσικό αέριο....
Χομπιτς.....

Ή

Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κράτους!
Προσέλκυση ξένων επενδύσεων μέσα απο σχεδιασμό θεσμκού πλαισίου!
Διόρθωση στρεβλώσεων!
Προσεκτικός σχεδιασμός για ενθαρρύνση της επιχειρηματικότητας!
Αξιόπιστος και ολοκληρωμένος σχεδιασμός της διαχείρισης ΦΑ για να έχουμε έσοδα γρήγορα!
Christos Savva on 04/10/2012
Κ. Ζένιο σας ευχαριστώ για την απάντηση, και να τονίσω ότι κατά την γνώμη μου σας διακρίνει σοβαρότητα, και σας πιστώνω με αγνή πρόθεση να βοηθήσετε την Κύπρο. Να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω ότι μπορούμε να πάρουμε δισεκατομμύρια. Η θεωρία δεν μπορεί να ανατρέψει την πραγματικότητα που είναι ότι τέτοιου είδους speculative investments είναι αδύνατο πρακτικά να προσελκύσουν σοβαρούς επενδυτές. Σας προτρέπω να κάνετε μία σύντομη έρευνα στο google για τα μεγαλύτερα bond underwritings στο παγκόσμιο, και θα δείτε ότι τα μεγέθη που συζητάμε αλλά και ο τύπος της επένδυσης είναι αστεία και εντάσσονται στα πλαίσια μίας φαντασίας που μοναδικό σκοπό έχει να εκμεταλλευτεί τον πόνο μας προς άγραν ψήφων, και που εύκολα εντάσσεται στην κατηγορία των Χόμπιτς που αναφέρεστε.
Καλώ για μία ακόμη φορά το Stockwatch να υποβοηθήσει τα άτομα που στηρίζουν την πρόταση αυτή να δημοσιεύσουν μελέτη εδώ για να κριθεί από τους επαγγελματίες, αναγνώστες της ιστοσελίδας.
panayiotis on 05/10/2012
Είναι παράδοξο αγαπητέ Σταύρο, να απορρίπτεις την πρόταση Λιλλήκα και να κάνεις αναφορές σε Sothebys και ταυτόχρονα να πιστεύεις ότι οι επενδυτές για ΕΠΕΑ δεν θα είναι τα ίδια άτομα και λεφτά που θα αγόραζαν και τα ομόλογα της πρότασης Λιλλήκα.

Ποιοι θα είναι τελικά οι επενδυτές και σε ποιον θα ανήκει η υποδομή. Η πρόταση σας δεν αναφέρει τίποτα.

Αν είναι στους ξένους επενδυτές, τι κέρδος θα πρέπει να ζητήσουν, ειδικά αν λάβουν υπόψη την ανάλυση ρίσκου που έκανε πιο πάνω ο Χρήστος Σάββα.

Ξέρετε όλα είναι καλά να τα γράφουμε και να τα προωθούμε αλλά να καταλαβαίνουμε και που βρισκόμαστε.

Συγκεκριμένα, η εισήγηση σας είναι "Χρειαζόμαστε Ταμείο Φυσικού Πλούτου που να καθιστά την κοινωνία υπεύθυνη για τη διαχείριση του εθνικού πλούτου". Για να είμαι υπεύθυνος ως πολίτης σημαίνει ότι πρέπει να ψηφίζω την διοίκηση του Ταμείου, πάλι τα κόμματα μέσα, αφού αυτά είναι που μπορούν να οργανωθούν για αυτού του τύπου τις εκλογές. Πότε επιτέλους θα απαλλαγούμε από τα κόμματα;

Το "Θα πάρει χρόνο δυστυχώς", δεν είναι αρκετό. Είναι σημάδι αναβλητικότητας και καρεκλοκρατίας. Χρειάζεται εγρήγορση. Όπως είπε και η Μαρίνα, στην συνάντηση της Δευτέρας, η ώρα είναι Τώρα.
Επιλήσμων on 04/10/2012
Μόλις παρακολούθησα τα νυκτερινά δελτία ειδήσεων διαφόρων σταθμών (Τετάρτη γύρω στα μεσάνυκτα) και ομολογώ ότι ένοιωσα ανακούφιση και ευφορία, βλέποντας τον ΥΠΟΙΚ κ. Σιαρλή, να εξέρχεται από την υπουργική λιμουζίνα, έτοιμος να εισέλθη στο Προεδρικό. Χαμογελώντας, έκανε (διακριτικά και φευγαλέα, ομολογώ) την χαρακτηριστική κίνηση που κάνει και ο Chancellor of the Exchequer της Αγγλίας εξερχόμενος από την κατοικία του στη Downing street, κρατώντας τον χαρτοφύλακα του που περιέχει τον προϋπολογισμό του κράτους καθ' οδόν προς την Βουλή των Κοινοτήτων. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο χαρτοφύλακας του κ. Σιαρλή φαινόταν σαφώς ογκοδέστερος από αυτόν του Άγγλου ομολόγου του, πιθανώς διότι είχε μέσα και τα σχετικά του Μνημονίου.

Και εφ' όσον ο ΥΠΟΙΚ μας, αισθάνεται τόσο ωραία (κοιμάται και καλά, μας πληροφόρησε προσφάτως), γιατί εγώ να ανησυχώ και να μένω άγρυπνος?
NAN on 04/10/2012
Αυτος κοιματε ησηχος γιατι τα εκατομυριακια του τα εχει παρει απο την τραπεζα κυπρου που ηταν στο συμβουλιο τοσα χρονια. τωρα στην δυση της καριερας του κανει και το βιτσιο του σαν υπουργος οικονομικων περιορισμενης ευθυνης αφου θεωρηται ως μανδαρινος απο το αφεντικο του, και γνωριζοντας οτι ο Χριστοφιας δεν θα υπογραψει ποτε μνημονιο αλλα σχεδιαζει να ροκανισει τον χρονο και να τα αφησει στους επομενους, αυτος κοιματε ησυχος αφου εχει σηκωσει τα χερια (και ισως και τα ποδια) ψηλα εδω και καιρο. βλεποντας τον πανικο στην Ελλαδα υπαρχει κανεις σοβαρος ανθρωπος που αναμενει οτι η παρουσα κυβερνησει θα πετυχει οτιδηποτε στις διαπραγματευσεις της με την Τροικα? Και ποιος τους ειπε πρωτα απο ολα οτι η βουλη και τα κομματα θα αποδεχτουν τις αντιπροτασεις τους? εγω βλεπω οτι απο το 1 δισ μονο 200 εκ ειναι περικοπες και τα αλλα φοροι. που ειδαν αυτοι οι αδαης μετρα αναπτυξης? εχουν καταντησει πραγματικα επικινδυνοι και μιας και μιλαμε για διερευνηση, μηπως η επομενη κυβερνηση εχει την υποχρεωση για διερευνηση της ανευθυνοτητας σε ποινικο βαθμο της παρουσας κυβερνησης? Η απλα θα του την χαρισουν αφου τον περιμενουν στην γωνια για το Μαρι?
The Invisible Hand on 04/10/2012
Φίλοι ΝΑΝ και Επιλήσμονα

Δεν νομίζω ότι η βλακεία αποτελεί ποινικό αδίκημα για να σέρνουμε άδικα στα δικαστήρια μερικούς από τους κυβερνήτες μας.

Αντιθέτως, όπως έγραψε στη τεκμηριωμένη του και κλασσική πλέον ανάλυση ο αείμνηστος Ευάγγελος Λεμπέσης στην Εφημερίδα των Ελλήνων Νομικών, η βλακεία είναι σεβαστή και συνήθως επιβραβεύεται. Και μας βοηθά να κοιμούμαστε καλά.

users.uoa.gr/~nektar/arts/prose/evangelos_lempesis_idiots.htm
Σταύρος Α. Ζένιος on 04/10/2012
Αγαπητέ Invisible Hand,


Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Σωστός στο πρώτο μέρος! Λένε πράγματα που ΔΕΝ είπαμε για να απαντήσουν εύκολα ακολούθως....

Στο δεύτερο σου σχόλιο προτιμώ να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Με ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΗ συζήτηση....αλλοιώς θα μας μείνει η τρόικα για να την βρίζουμε ανέξοδα και πατριωτικά χωρίς να κάνουμε ΕΜΕΙΣ κάτι για να διορθωθούμε.... Ως ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι σαφές που στεκόμαστε σε αυτή την επιλογή.
Σταύρος Α. Ζένιος on 04/10/2012
Αγαπητέ Χρίστο Σάββα,

η χρήση "δισεκατομμύρια" στην απάντηση μου ήταν καθ' υπερβολή, για να υποδείξω οτι δεν είναι συνετό να ψάχνουμε να ξεπουλήσουμε τον φυσικό πλούτο. Βλέπεις, οι "πακτωλοί χρημάτων απο το φυσικό αέριο" είναι στον κατάλογο μου με τα χομπιτς!

Μόνο αν σχεδιάσουμε συστηματικά την ΠΛΗΡΗ διαδικασία από εξώρυξη μέχρι τους τελικούς αγοραστές θα έχουμε εισοδήματα. Συμφωνώ επομένως πλήρως με την ανάλυση σου. Μπορείς να δείς τις απόψεις μου πιο ολοκληρωμένες στο βιβλίο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ στην ειδική ενότητα για το Φυσικό Αέριο, σελ. 299-303, http://www.fbrh.eu/zenios/

Φαίνεται οτι έκανες περισσότερ homework από εμένα στο τι μπορούμε να βγάλουμε αν ξεπουλήσουμε τον φυσικό πλούτο. Οπωσδήποτε όμως ΔΕΝ πρέπει να τον ξεπουλήσουμε και σε αυτό συμφωνώ πλήρως μαζί σας.
on 04/10/2012
Με βρίσκει σύμφωνο ο προβληματισμός και η προσπάθεια να βγει κάτι καλό από την παρούσα κρίση. Ωστόσο θάθελα να υπενθυμήσω ότι τα προβλήματα της Κύπρου διαφέρουν από άλλων χωρών, δεν είναι απλά οικονομικής ή και πολιτικο-αξιοκρατικής φύσης. Είναι πιο σύνθετα, πάνω απ' όλα στρατηγικής και στο τέλος άπτονται κυριολεκτικά της επιβίωσης μας μως συνόλου.
Ας αρχίσουμε από τα βασικά: αναφέρεστε όλοι στον "τόπο μας". Ποιο "τόπο"; Ποιων "μας"; Αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί, έστω και με διπλή ή πολλαπλή στοχοθέτηση, γιατί αλλοιώς δεν είναι σαφές ποιοι είναι μαζί και ποιοι εναντίον "μας", πόσο θα διαρκέσει η προσπάθεια και ποια η τελική επιθυμητή κατάληξη.
Άρα ας μην υπεραπλουστεύουμε τα πράγματα. Πίσω από την φρικτή ανεπάρκεια των πολιτικών μας κρύβεται ένας κύκλος του παράλογου, ένας κύκλος που μας άφησε κληρονομιά μεταξύ άλλων ιερωμένους και τους σφογγοκωλάριους των ως πολιτικούς αρχηγούς, κόμματα που χτίστηκαν και επιβιώνουν βάζοντας το συμφέρον των μελών υπεράνω κάθε έννοιας αξιοκρατικής ανέλιξης, φραξιονιστικούς ατομικών συμφερόντων μηχανισμούς, όπου το ένα χέρι πλένει τ' άλλο και οι απ' έξω ας κουρεύονται φιλοσοφώντας.
Δεν θα συνεχίσω. Επαναλαμβάνω όμως αυτό που είχα γράψει προ καιρού, ότι η αλλαγή στη νοοτροπία δεν είναι δυνατό, δυστυχώς, να γίνει εκτός των παρουσών πολιτικών συνθηκών σε επαρκώς σύντομο χρόνο. Η πιο σωστή τακτική για την ομάδα νεοτεριστών "Ελευθερία", κατά την άποψή μου είναι να προσεταιριστούν ένα μεγάλο κόμμα και να προσπαθήσουν να περάσουν συστηματικά τις θέσεις τους αξιοποιώντας την εκλογική του ισχύ. Αυτή είναι η τακτική που εφάρμωσαν όλοι οι σημαντικοί μεταρρυθμιστές διεθνώς. Έτσι οι θέσεις τους θα ακουστούν και, ποιος ξέρει, ίσως σταδιακά να υιοθετηθούν και εφαρμοστούν. Αλλοιώς φοβούμαι ότι σύντομα θα απογοητευτούν και θα είναι κρίμα.
αθηνα on 05/10/2012
Και καλά,να καταλάβω την αναγωγή της τεχνολογίας της εξουσίας σε επιστήμη,απο τους επαγγελματίες πολιτικούς.Είναι μέρος του πολιτικού παιγνιδιού,άσχετα αν αυτό είναι που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα.Εκείνο όμως που πραγματικά με συγκλονίζει,είναι η στάση ανθρώπων όπως ο πρώην τραπεζίτης Σιαρλή,και προηγουμένως ο ομόσταβλός του Σταυράκης.Που προκειμένου να παραμείνουν στον υπουργικό θώκο,ξέχασαν όλους τους κανόνες της οικονομίας της αγοράς.Γιατί δεν γίνεται τα μέτρα 'καθ'υπόδειξιν άνωθεν' που απλά φέρουν την υπογραφή του,να είναι μιά αξιόπιστη απάντηση στην Τρόικα.Απορώ που δεν έχει παραιτηθεί ο άνθρωπος.
NAN on 05/10/2012
Αυτο το ειπαμε αγαπητη μου, πολυ απλα για να του λενε κ.υπουργε για τα επομενα χρονια της ζωης του και να ηδονιζεται οπως ηδονιζεται κει το αφεντικο του οταν του λενε κ. προεδρε. Εν τω μεταξυ να μην ξεχναμε παρακαλω οτι οι τρεις τελευταιοι υπουργοι δεν ηταν οικονομολογοι αλλα τραπεζητες. η διοικηση επιχειρησεων (τραπεζικα λογιστικα) ειναι εντελως διαφορετικος τομεας απο τα οικονομικα και η μεγαλη πλειοψηφεια δεν το κατανοει αυτο.
Economist on 05/10/2012
One of the great fallacies is that Nobel Price winners are always right and that we always have to carefully listen to whatever they have to say.

Well, our great Pissarides said:
"«...εξηγώντας ότι οι μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου, ως μέτρο για την εξυγίανση της οικονομίας, θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων και ενίσχυση της αγοράς"

What a great misconception of internal devaluation by a generally accepted great Economist! If it was that easy and straightforward, Greece would be abundant by foreign investments by now. The truth is far from this.


These are personal opinions expressed by a Mandarin
αθηνα on 07/10/2012
Νομίζω ότι είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονικό,για να μην χρησιμοποιήσω άλλον όρο,να πετάμε στο dustbin τις απόψεις του νομπελίστα Πισσαρίδη,που ειρήσθω εν παρόδω, πήρε το βραβείο ακριβώς για τις μακροχρόνιες μελέτες του στον τομέα της αγοράς εργασίας.Αντί λοιπόν να τον αδειάζουμε τον άνθρωπο με αποσπασματικές προσεγγίσεις του τύπου: Δέστε τι έγινε στην Ελλάδα με τις μειώσεις των μισθών,θα σου πώ αντιτείνω ότι στη Γερμανία μετά την επανένωση, που οι μειώσεις μισθών, ήταν μέσα στο συνολικό πακέτο μέτρων βελτίωσης της παραγωγικότητας και ανάπτυξης,πέτυχαν θαύματα.Μέχρι το σημείο,να ακούγονται φωνές για ... αύξηση μισθών στη Γερμανία,προκειμένου να σωθεί ο απείθαρχος νότος.
Savvakis Savvides on 10/10/2012
Uncientific would be to accept what one says just because he won the Nobel prize. From what I know and understand my friend Fifos, he wouldn't want that himself! Everyone is free to question (with arguments) everyone else. That is the scientific way.
AKM on 06/10/2012
Κυριε Ζενιο,

Πολυ καλό το άρθρο σας αλλα δεν πρέπει μόνο να αναφέρουμε τι πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να επικροτουμε και τις ενέργειες που γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο νέος Διοικητής της κεντρικής τράπεζας μέσα σε πέντε μήνες έκανε ενέργειες που δεν είχαν γίνει απο τον καιρο που έχουμε εποπτικη αρχή. Έστειλε κάποιους τραπεζίτες σπίτι τους, που μάλλον φυλακή θα έπρεπε να ήταν, ζητά πλήρη ενημέρωση για τους Διοικητικούς ΣΥμβουλους των τραπεζών, όπως αμοιβές και συναλλαγές τους με τις τράπεζες, διόρισε ξένο ανεξάρτητο οίκο να διεξαγαγει έρευνα τον οποίο αν κατάλαβα καλά αμφισβητείτε, διεξάγονται συναντήσεις της εποπτικης αρχής με τους ελεγκτές των τραπεζών οι οποίεσ δεν έχουν γίνει τα προηγούμενα πέντε χρόνια επι διοίκησης ξερολα και γενικά διεξαγαγει εποπτεία αντί δεν κάνω τιποτε.

Παρόλα αυτά ακούστηκαν και φωνές για υποσκαψη τραπεζών.

Θα περίμενε κάποιος απο την κίνηση σας ´Ελευθερια ´ να επικροτησει αυτά τα πράγματα γιατί είναι παράδειγμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ώσπου δεν το κάνετε δίνετε προτάσσοντας τους οποιουσδήποτε λόγους μου δίνετε το δικαίωμα καθώς και άλλων πονηρων να αμφισβητεί τους πραγματικούς σκοπούς της κίνησης σας.
αθηνα on 07/10/2012
Παραδέχομαι ότι απο νεκροψίες τραπεζών, καλά πάμε.Σ'αυτό τον τομέα ο νέος διοικητής της ΚΤ παίρνει μέχρι τώρα βαθμό 'λίαν καλώς'.Το πρόβλημά μας όμως φίλε ΑΚΜ,είναι ότι οι μικρομεσαίοι μέτοχοι μετρούν την εκμηδένιση των επενδύσεών τους,και αυτά δεν θα τα καλύψει κανένας A&M,και κανένας Δημητριάδης.Αντιθέτως,αν έχουν και κανένα ακίνητο που το χρωστούν στις τράπεζες,θα πληρώσουν κι απο πάνω φόρο ακίνητης περιουσίας στα πλαίσια των φορομπηχτικών μέτρων της φιλολα'ι'κής μας κυβέρνησης.
The Invisible Hand on 06/10/2012
@ Economist

I cannot understand your criticism of Dr Pissarides rather obvious statement.

When cheap loans are no longer avalable to a government with a budget deficit, the government can choose to either increase taxes or decrease expenses. Any serious increase in taxation, specially with emphasis on "wealth", will certainly make investors look elsewhere for better returns. An increase of taxation on rich and poor (eg VAT, payroll deductions etc) will affect the economy with the reduced available income. Reducing government spending by optimizing budget allocations and reducing the excessive payroll costs (through wage cuts or redundancies) will restore confidence, encourage new investment, restore lenders' confidence and thereby eventually revive the market.

I am not in favour of wage cuts for civil servants, but it has become a desperately needed measure until payroll can be reduced by attrition of the excessive numbers of government employees foisted upon the economy by 60 years of gross mismanagement, excessive bureaucracy and low productivity.

Can you explain your conclusions for us?